Minder bussen in de grote steden

15-08-2011 21:27 77 berichten
De ruimtevretende bussen in veel grote steden die ook nog eens om de haverklap stoppen, zijn een bron van ergernis voor veel automobilisten.



Na de verbreding van de A1, A2, A4, A12 en A20 komt het kabinet ook op dit punt de automobilist tegemoet:



http://www.volkskrant.nl/ ... -OV-in-grote-steden.dhtml
quote:wifra98 schreef op 15 augustus 2011 @ 22:03:

[...]



Hier is anders de werkloosheid het laagste van het land hoor! Dus wat niet economisch belangrijk!Dat is prima. Waarschijnlijk is de levenskwaliteit en welvaart zo hoog dat je helemaal geen bussen nodig hebt waar jij woont.
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 22:04:

[...]





Dat is dan zeker tussen 2 uur 's nachts en 5 uur 's ochtends?



Je kunt veel zeggen over Nederlandse snelwegen, maar toch niet dat ze te weinig gebruikt worden.Ja inderdaad. Overdag maak ik gebruik van het bomvolle Rotterdamse OV
Alle reacties Link kopieren
quote:_lupine_ schreef op 15 augustus 2011 @ 22:02:

Soms rij ik met iemand mee in de auto over de snelweg in de randstad en dan is die weg voor tweederde leeg. Ook ben ik van mening dat er bij het wegenmanagement teveel hierarchie en bureaucratie is. On top of that vervuilen al de uitlaasgassen van de auto's mijn leefomgeving, longen en het milieu. Ik zeg dus: ik wil minstens de helft minder snelwegen in Nederland. Wat vinden jullie?



Kom op, TO.



Moeten we allemaal weer met paard en wagen????

Wat bedoel je nu eigenlijk???
quote:wiesje123 schreef op 15 augustus 2011 @ 22:07:

[...]





Moeten we allemaal weer met paard en wagen????

Wat bedoel je nu eigenlijk???Duidelijk maken dat ik het oneens ben met TO door het in zijn stijl hetzelfde te beweren over het wegennet.
quote:_lupine_ schreef op 15 augustus 2011 @ 22:23:

[...]



Duidelijk maken dat ik het oneens ben met TO door het in zijn stijl hetzelfde te beweren over het wegennet.Zonder goed wegennet functioneert ons land niet. Zonder bussen zijn er hooguit wat bejaarden en studenten die moeten omkijken naar een ander vervoermiddel.
Tja hier rijden helemaal geen bussen, de eerste buslijn die je tegenkomt ligt op zo`n 45 minuten fietsafstand. Dus; ben altijd overal op de fiets heen gegaan. Tja, nooit over geklaagd want het is nu eenmaal niet anders.



Vervelend voor degenen die de bus nodig hebben dat er minder bussen gaan rijden, maar misschien voor sommige mensen (zonder lichamelijke beperkingen) om te kijken of het echt niet op de fiets te doen is.
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 22:27:

[...]





Zonder goed wegennet functioneert ons land niet. Zonder bussen zijn er hooguit wat bejaarden en studenten die moeten omkijken naar een ander vervoermiddel.

Zonder goed OV-netwerk zouden de wegen zo vol staan dat het hele net zou dichtslibben. Dus ook de automobilist profiteert van een goed OV-systeem. (Niet dat ik vind dat iedereen van iedere investering zou moeten profiteren, jij wel TO?)

Merk ik hier trouwens minachting jegens de ov-gebruiker? Zo ja, waarom in godsnaam? Is het niet juist fijn dat de NL burger verschillende keuzemogelijkheden heeft betreffende zo iets belangrijks als vervoer? En mag dat niks kosten dan? En waarom moet ik als gebruiker de dupe worden van mismanagement, daar kan ik toch niks aan doen?
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 22:27:

[...]





Zonder goed wegennet functioneert ons land niet. Zonder bussen zijn er hooguit wat bejaarden en studenten die moeten omkijken naar een ander vervoermiddel.



En mensen die geen rijbewijs hebben dan?

Die bestaan ook namelijk
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Sorry hoor voor degenen die niet in de grote steden wonen, maar er is echt een duidelijk verschil als je in een grote stad woont of dorpje. Ookal heeft een dorp minder bussen, ze hebben ook gewoon veeeeel minder passagiers. Ik heb jarenlang in een dorp gewoond waarbij er 2 bussen per uur waren en vaak waren de bussen wel (net) leeg genoeg dat je kon zitten. Nu woon ik in de hoofdstad en je merkt meteen verschil bij de bushalte. Ik heb zelfs nog nooit een lege bus of tram hier gezien.



Ipv een handjevol mensen in de spitsuur bij mijn dorpshalte heb ik nu een handjevol mensen per paar minuten erbij bij mijn Amsterdamse halte (vanaf CS naar elders). In de spits is er een grote kans dat je niet eens een zitplaats heb, terwijl het dubbellange bussen zijn en er elke 7 minuten een bus vertrekt. Op hele drukke tijden doet de chauffeur gewoon de deur dicht zodat de wachtende mensen die juist wilden instappen maar moeten wachten op de volgende bus. Dus ja, het is fijn als er veel bussen vertrekken, maar ook gewoon noodzaak, omdat er gewoon te veel mensen zijn die de bus nemen. Trams in de spits zijn ook superdruk, er staan altijd wel mensen. In het centrum is dit wel het meest extreem, hier ben ik gewend om soms te wachten op een volgende tram, omdat je er gewoon niet bijpast. Metro's ditto. En moet je nou voorstellen hoe al die mensen opeens een auto zou moeten pakken. Dan kom je gewoon niet meer vooruit in de grote steden, krijg je van die New Yorkse file toestanden. En dan zijn er nog de tekorten aan parkeerplaatsen. En fietsen kan je wel zeggen, maar Amsterdam is groot. Ik werk een uur van mijn werk vandaan met het ov, ook in Amsterdam, en met de fiets zou dit mij misschien anderhalf/2 uur kosten. En dan moet je nog eens kijken hoe het zit met de veiligheid, want door sommige Amsterdamse buurten wil je liever niet fietsen als het donker is.



Ik vind dit dus een slechte zaak. Een klein beetje minder ov, okay, dat is nog op te vangen. Maar 2/3 minder en dan nog duurder maken?? Ik zie echt niet hoe dat goed moet gaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 22:27:

[...]





Zonder goed wegennet functioneert ons land niet. Zonder bussen zijn er hooguit wat bejaarden en studenten die moeten omkijken naar een ander vervoermiddel.Wat een vreselijke akelige opmerking vind ik dit, bah.....
quote:_lupine_ schreef op 15 augustus 2011 @ 22:34:

[...]



Zonder goed OV-netwerk zouden de wegen zo vol staan dat het hele net zou dichtslibben. Dus ook de automobilist profiteert van een goed OV-systeem.[...]



Precies.



Er wordt niet alleen twee derde van het aantal bus- en tram-lijnen geschrapt, de prijzen gaan ook nog eens significant (14 - 20%) omhoog. En openbaar vervoer in Nederland was al schrikbarend duur.



In de grote steden zijn veel mensen afhankelijk van het openbaar vervoer. Juist daar wonen veel mensen die geen auto hebben omdat dit zinloos is: je kunt je auto nergens parkeren, er heerst een ontmoedigingsbeleid t.a.v. auto's in de binnenstad en in de stad staat het verkeer al snel vast.



Los daarvan wonen in de grote steden gemiddeld veel mensen met een te laag inkomen om zich een auto te kunnen veroorloven. Je treft dus niet alleen 'een paar bejaarden en wat studenten', maar heel veel mensen die van het ov gebruik maken voor woon-werkverkeer, woon-schoolverkeer.



Het is schandalig. In Amsterdam worden miljoenen verspild aan een metrolijn die decennia op zich laat wachten. Om die metro te rechtvaardigen, waren er al heel veel bus- en tramlijnen geschrapt, want het moest toch aantoonbaar worden dat we die nodig hadden...



Fietsen of lopen is lang niet voor iedereen een optie. Wanneer je aan de ene kant van Amsterdam woont, moet je veilig, betaalbaar en binnen normale tijd naar de andere kant van de stad kunnen komen. Daar doe je op de fiets al snel een uur over. Bij regen, wind en gladheid vaak geen optie.



Jarenlang is er gezegd dat het beter zou zijn dat mensen in hun eigen stad zouden werken en dat men vooral de auto moest laten staan. Om vervolgens het ov tot een luxe om te toveren die onbetaalbaar wordt en die zelden rijdt.



Je ziet nu overal die illegale taxi's steeds meer verschijnen die je voor een schijntje van A naar B rijden. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden, als dit beleid wordt doorgezet.
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 21:35:

[...]





Mensen die te jong zijn voor een rijbewijs kunnen gewoon gaan lopen en fietsen (deed ik vroeger ook en doe ik nog steeds best vaak). Of een scooter kopen. Moet je nu ook een rijbewijs voor hebben,kost ook weer geld om het te halen



Als oudere mensen geen rijbewijs meer hebben, is de gang naar de bushalte meestal ook lastig. Dan hebben ze meer aan een scootmobiel of een deeltaxi.



Het valt mij op dat de meeste bussen vrijwel leeg rondrijden. Ik zie heel veel auto's rijden waar maar 1 persoon inzit Waarom moet de overheid daarvoor betalen?



Overigens zal de uitkomst wel zijn dat de lege bussen gewoon blijven doorrijden na protesten van Groen Links, de FNV, Milieudefensie en buschauffeurs.
Ik voorzie een explosie aan scooters
Alle reacties Link kopieren
@ondernemer:

Ben het niet met je eens dat het hooguit bejaarden en studenten treft. Er zijn in de steden veel mensen uit alle lagen van de bevolking die afhankelijk zijn van het ov. Ook zijn er veel mensen die bewust geen auto hebben, omdat het ov in de stad ze overal brengt waar ze willen. Toen ik nog in R'dam woonde, deed ik praktisch alles met het ov. Mijn werk was ook in de stad, en mijn ov abonnement werd vergoed. Er was voor mij geen reden om de auto te verkiezen boven het ov voor de stad. Ik vond het zo zinloos om een auto te kopen die dan toch de meeste tijd aan de kant staat, maar waar ik wel belasting en verzekering voor zou moeten betalen.



Ik zou wel willen weten welke lijnen ze precies gaan schrappen. In de spitstijden in populaire lijnen schrappen zou onverstandig zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:ondernemer schreef op 15 augustus 2011 @ 22:02:

[...]





'De belastingbetaler' die 70% van de echte prijs van busritjes betaalt is toch ook meestal een ander? Ook hij of zij verdient onze aandacht.En jij denkt dat mensen dat nog zouden doen als het vrijwillig was? Echt niet.
quote:_lupine_ schreef op 15 augustus 2011 @ 22:34:

[...]

Zonder goed OV-netwerk zouden de wegen zo vol staan dat het hele net zou dichtslibben. Dus ook de automobilist profiteert van een goed OV-systeem.



Dat is een aanname. In de totale mobiliteit (in kilometers) exclusief vliegverkeer is het aandeel van het openbaar vervoer ongeveer 12%. De auto zit op zo'n 75%, voor de rest fietsen en lopen we ook nog wel eens.



Als van die 12% ongeveer de helft de auto pakt, neemt het autogebruik nog met een paar procent toe. Dat is best veel, maar het is ook weer niet zo dat het autogebruik met tientallen procenten stijgt.
quote:bankje schreef op 16 augustus 2011 @ 07:37: Ik zie heel veel auto's rijden waar maar 1 persoon inzit Waarom moet de overheid daarvoor betalen?

[...]





Mensen betalen hun auto zelf, en nog meer dan dat. Autorijden is een synoniem voor belasting betalen.



Busreizigers krijgen ongeveer 70% van hun kosten vergoed (het verschil tussen de totale opbrengst en de exploitatiekosten).
Waranaka,



Enerzijds zeg je dat er goed openbaar vervoer moet zijn in jouw stad, anderzijds zeg je dat de nieuwe metrolijn verspilling is.



Waarom eigenlijk? OK, die Noord-Zuidlijn is voorbeeld nummer zoveel van een project met veel overlast en kostenoverschrijdingen. Maar op lange termijn is een metro juist enorm handig: metro's rijden snel, hebben een grote capaciteit en boven de grond heeft niemand meer last van deze verkeersstroom.



In 070 is er geen metro maar de trams rijden er wel een klein stukje ondergronds. Ook heel kostbaar. Maar de binnenstad is er enorm van opgeknapt, de trams boeken op dit kleine stukje veel tijdwinst en er komen meer mensen per tram en lightrail naar het centrum.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bammetjebam schreef op 16 augustus 2011 @ 08:03:

@ondernemer:

Ben het niet met je eens dat het hooguit bejaarden en studenten treft. Er zijn in de steden veel mensen uit alle lagen van de bevolking die afhankelijk zijn van het ov. Ook zijn er veel mensen die bewust geen auto hebben, omdat het ov in de stad ze overal brengt waar ze willen. Toen ik nog in R'dam woonde, deed ik praktisch alles met het ov. Mijn werk was ook in de stad, en mijn ov abonnement werd vergoed. Er was voor mij geen reden om de auto te verkiezen boven het ov voor de stad. Ik vond het zo zinloos om een auto te kopen die dan toch de meeste tijd aan de kant staat, maar waar ik wel belasting en verzekering voor zou moeten betalen.



Ik zou wel willen weten welke lijnen ze precies gaan schrappen. In de spitstijden in populaire lijnen schrappen zou onverstandig zijn.





In R'dam worden 30(!!!) van de 45 lijnen geschrapt of flink ingekort. Dus ook drukke populaire lijnen.

Lopen naar een halte gaat uitgroeien van 400 m naar 2 km.
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Schrappen en inkorten

In Rotterdam is de ingreep in buslijnen het grootst: daar verdwijnen 30 van de 45 buslijnen en sommige tramlijnen worden ingekort. Den Haag moet 4 van de 9 buslijnen schrappen en enkele inkorten. Wat het verlies voor de 12 tramlijnen betekent, is nog niet berekend.



Voor Amsterdam betekenen de plannen dat 19 van de 44 buslijnen en 3 van de 16 tramlijnen verdwijnen. Bovendien worden ook daar nog enkele buslijnen ingekort.



Bron; NOSnieuws
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me af of mensen dan die bus nog wel nemen.



Soms ben ik gewoon lui , pak ik de bus. Maar ik ga natuurlijk niet 2 km lopen naar een halte, dan fiets ik wel gewoon door. Gaan er dan niet gewoon ook minder mensen met het OV?
Ondernemer, ik ben noch student, noch bejaard. En ook ik zit in de bus. En om mij heen zie ik nog heel veel mensen die ook 'gewoon' naar hun werk moeten, en dit met het OV doen om de files te vermijden.
Alle reacties Link kopieren
Ondernemer is zo'n zelfstandig ondernemer die met een dikke patserbak op hoge snelheid links over de snelwegen vliegt.

Egoïstisch en vooral niet denkend aan anderen
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij was ondernemer cynisch met de OP, dat zegt hij/zij zelf ook.
Alle reacties Link kopieren
Lege bussen ? Kom eens in Rotterdam kijken. Ze zitten écht vol !

Niet iedereen heeft een auto of kan wegens een kwaal/kleine handicap op de fiets. Sommigen móeten wel met de bus naar hun werk. Schandalig dat er zoveel lijnen mogelijk geschrapt gaan worden.

Aanbesteding/privatisering werkt niet. Zie NS, PTT.

Wanneer dringt dat toch eens door in Den Haag.



Al zie ik best wel dingen bij de RET die efficienter zouden kunnen. Bijna identieke routes bijvoorbeeld. Of een route die speciaal is aangelegd langs een ziekenhuis dat inmiddels verhuisd is.

En was die peperdure electronische reisinformatie bij iedere halte nu écht nodig ?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven