Monumenten en gedenkplaatsen WO2

11-02-2024 20:06 143 berichten
Aanstaande meivakantie ben ik van plan om Auschwitz/Birkenau te bezoeken. Dit staat al jaren op mijn lijstje aangezien ik alles omtrent de 2e wereldoorlog en de Holocaust erg interessant vind.

Ik kreeg op napraat al mooie tips, ook over boeken welke hier ook meer dan welkom zijn!

Ik ben geweest in Normandie naar de invasiestranden en de Amerikaanse begraafplaats. Heb Oradour Sur Glane meerdere keren bezocht en ben afgelopen vakantie bij kamp Westerbork geweest.

Over Auschwitz heb ik al veel boeken gelezen (voornamelijk romans voor zoverre je van een roman kunt spreken) en ik heb ook verschillende documentaires gezien op streamingdiensten over de 2e wereldoorlog en de Holocaust.

Omdat ik vind dat dit een onderwerp is wat nooit vergeten mag worden ben ik ook groot voorstander van schoolreizen naar zulke plaatsen vanaf een bepaalde leeftijd.

Ik hoor graag van jullie waar jullie zijn geweest. Wat jullie hebben gelezen en hebben gezien over deze onderwerpen. En wat je belangrijk vindt dat we mee moeten geven aan de volgende generaties.

Ik wil pertinent geen Holocaust ontkenners of mensen die dit onderwerp bagatelliseren. Negeer dit topic dan alsjeblieft.
Moiren schreef:
11-02-2024 22:49
Ja

Okee. Dat is een hele goede zaak.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
11-02-2024 22:45
Wordt daar op scholen over onderwezen @lemoos? Het herkennen van netnieuws en controleren van bronnen op bijvoorbeeld social media?
Absoluut.

En net als met al het onderwijs: dat betekent niet dat dat bij iedereen aankomt.
What a nuanced anxiety
MrsMorrison schreef:
11-02-2024 22:45
Wordt daar op scholen over onderwezen @lemoos? Het herkennen van netnieuws en controleren van bronnen op bijvoorbeeld social media?
Ja.

Maar in die paar uurtjes kun je niet opboksen tegen een leefomgeving waarin het kind al jaren leeft waarin Facebook, Twitter/X en Instagram als ‘betrouwbaar nieuws’ of ‘tegengeluid’ gezien worden en waar ouders de meest basale zaken nog niet begrijpen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb wel eea gezien en veel gelezen.

- Theresienstadt (Terezin)
- Auschwitz (I en II)
- Ghetto van Krakau (resten concentratiekamp, muur, stoelenmonument)
- Fabriek van Oskar Schindler (museum) te Krakau
- Schoenenmonument in Boedapest
- Schoenenmonumenten in Cēsis (Letland)
- Massagraf in Iasi (Roemenië) voor slachtoffers van de Pogrom in 1941
- Hoofdkwartier Gestapo en later NKVB (KGB) in Vilnius, Litouwen
- Monumenten Walls to remember in de Joodse wijk in Vilnius
- Monumentencomplex "Eternitate" Chişinău (Moldavië)
- Bevrijdingsmonument te Chişinău (moeilijk te missen als je daar bent)
- Monument ter ere van de opstand in het ghetto van Warschau
- Museum van de Geschiedenis van Poolse Joden in Warschau
- Holocaust monument te Berlijn
- Uiteraard tijdens datzelfde bezoek ook even de East Side Gallery bekeken.
- Catacomben van Odessa, Oekraïne
- Livadiapaleis te Jalta (Krim)
- Holocaust monument Weeping Willow te Boedapest bij de synagoge

Ik heb nog wel meer gezien (ook veel monumenten en begraafplaatsen) maar dit schiet me te binnen. In Kaunas, Litouwen kun je het 9e fort bekijken en Polen barst uiteraard van de WO II monumenten/gedenkplaatsen. Denk aan Westerplatte, Majdanek, Chełmno, Belzec maar ook in Poznań heb je een concentratiekamp en fort. In Gdańsk vond ik het Solidarnośćmuseum zeer de moeite waard, maar dat gaat niet over WO II.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik wil je waarschuwen voor bezoek aan Auschwitz’ Als je het verkeerd treft is het zo vreselijk druk en lopen er net de verkeerde types mensen. Ik vond het op zich heel indrukwekkend maar had dus ook de selfie makende irritante kut mensen
Blij met dit topic.
Heb zelf Normandië bezocht. Oudste dochter was daar bij, ze was toen een jaar of 8.
Ik ga je topic lezen en ideeën opdoen.
Ook de boekentips zal ik opslaan.
Alle reacties Link kopieren Quote
BlaBla schreef:
12-02-2024 06:57
Blij met dit topic.
Heb zelf Normandië bezocht. Oudste dochter was daar bij, ze was toen een jaar of 8.
Ik ga je topic lezen en ideeën opdoen.
Ook de boekentips zal ik opslaan.

Hoe oud is ze nu?

Ik vind concentratiekampen en vernietigingskampen nogal heftig voor kinderen. Normandië en de Maginotlinie geven vooral de oorlog weer vanuit soldatenoogpunt wat voor jongere kinderen minder aangrijpend lijkt.

De Maginotlinie is de verzamelnaam voor alle verdedigingswerken aan de noordgrens van Frankrijk die gebouwd zijn na WO ter verdediging van. Frankrijk.
Meerdere onderdelen zijn te bezoeken. Wij hebben Ouvrage Hackenberg bezocht wat echt een prachtig beeld geeft van hoe de soldaten daar in de berg leefden en werkten. Het was een klein dorp op zich. Ouvrage Hackenberg is volgens anderen die we daar spraken één van de beste om te bezoeken. Goede rondleiding en veel nog in goede staat om te bezoeken.
Grappige timing want ik ga over twee weken met mijn moeder naar de Amerikaanse militaire begraafplaats in Margraten. Daar zijn we al heel vaak geweest en ik heb daar een adoptie graf en een naam geadopteerd van de muur van vermisten.
Ik kom heel graag daar, er hangt zo'n mooie rustige sfeer. Ik kan er uren rondlopen, bloemen leggen bij meerdere graven, ik kom er volledig tot rust. Heel gek maar ik vind het een van de mooiste plekken om te zijn.

Ik was als kind al "bezig" met de tweede wereldoorlog, waarom weet ik niet. Ik wilde er veel over weten, lezen, ik dacht er aan. Toen kwam Band of Brothers op TV toen ik een tiener was en was ik helemaal obsessief.
Ik heb zelfs nog een van die soldaten een brief geschreven en hij heeft nog gereageerd ook. Door mijn ASS kon ik altijd enorm op gaan in dat soort dingen, er helemaal mee bezig zijn, er alles over leren.
Wel is de interesse voor mij voornamelijk voor de militaire kant en daar weet ik ook het meest van af.
Plekken als Auschwitz of andere kampen hoef ik niet naar toe. Ik word al misselijk als ik er aan denk. Gelukkig hoefde wij met school niet die kant op.
Ik vind dat het ook niet verplicht moet worden. Bewustwording vind ik heel belangrijk maar die kampen te heftig voor jonge tieners.

Mijn moeder en ik zijn op meerdere begraafplaatsen geweest, ook de Amerikaanse ( en de Duitse ) in Luxemburg, Belgie en we zijn samen naar Normandie geweest. Dat was heel bijzonder. We hebben daar veel gezien, zijn op de stranden geweest, het Juno beach museum, nog een paar andere musea in die omgeving. Ook het Airborne museum in St. Mere Eglise ( volgens mij was het daar ) was erg indrukwekkend.
Point du Hoc ook heel mooi en bovenop Arromanches kon je staand zo'n film kijken over de oorlog die veel indruk maakte op ons.

Ik heb een hele berg boeken thuis van soldaten van Band of Brothers, soldaten uit the Pacific serie en wat onbekende soldaten. Ik heb zelfs een tattoo op mijn been met de tekst: we stand alone together.
Het motto van Easy Company, de mannen van Band of Brothers.

Ik heb gisteren weer een lange documentaire gekeken op Netflix over WW2. WW2 in color, from the frontlines. Die staat er nog niet zo lang op blijkbaar. Erg mooi gemaakt.

Ik ben ook groot voorstander van dat het nooit vergeten mag worden en van mij mogen ze best een serie als Band of Brothers op middelbare scholen laten zien, maar er zitten wel heftige beelden bij dus dat is weer een discutabel punt.
Ik heb op school ook wel eens enge films moeten kijken en had er nog weken nachtmerries van, want ik ben een schijterd.
Misschien is Unbroken wel een goede film om te laten zien, die is niet te heftig vind ik maar wel heel erg inspirerend. Ik vond die film zo goed dat ik de dag er na het boek meteen gekocht heb. Ik heb zelden zoveel respect voor iemand's veerkracht gehad als dat ik dat voor Louis Zamperini had. Jemig wat een ellende heeft die man meegemaakt en overleefd.
Echt een aanrader, zowel het boek als de film.
Vandaag gaan de lezingen op Hogeschool Utrecht van start over de Holocaust. Deze waren omstreden gezien de medewerking van CIDI.

Toevallig is er nu iets over bij Goedemorgen Nederland. De kennis over de Holocaust neemt af en er zijn steeds meer mensen die de Holocaust ontkennen. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak, na 80 jaar en zoveel bewijzen en verhalen van overlevenden.

Ik denk dat dit soort initiatieven heel erg belangrijk zijn. Meer lezingen op scholen.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
12-02-2024 08:16
Vandaag gaan de lezingen op Hogeschool Utrecht van start over de Holocaust. Deze waren omstreden gezien de medewerking van CIDI.

Toevallig is er nu iets over bij Goedemorgen Nederland. De kennis over de Holocaust neemt af en er zijn steeds meer mensen die de Holocaust ontkennen. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak, na 80 jaar en zoveel bewijzen en verhalen van overlevenden.

Ik denk dat dit soort initiatieven heel erg belangrijk zijn. Meer lezingen op scholen.

Ik denk dat we ook vooral moeten informeren en voorlichten over hoe het zo ver heeft kunnen komen dat Hitler aan de macht kwam. De parallellen zoeken met deze tijd. Zodat de Holocaust niet iets wordt uit een geschiedenisboek waar we nu nooit meer mee te maken gaan krijgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben ook jaren geleden met ons gezin naar Margraten geweest en moest echt mijn best doen om niet te huilen. De kinderen waren nog jong ( 6 en 10) maar erg stil en onder de indruk. Ik denk niet dat een concentratiekamp bezoeken geschikt is voor mij. Westerbork is voor ons dichtbij en daar ben ik al meerdere keren geweest en ook daar kom ik met een knoop in mijn maag vandaan.
De Kanaaleilanden hebben heel veel geschiedenis; bunkers, musea, ondergronds ziekenhuis. Alderney heeft een werkkamp wat later een concentratiekamp werd. De Kanaaleilanden is een Brits Kroondomein wat als enig Engels gebied bezet was in de Tweede Wereldoorlog. We zijn op vakantie in Guernsey rondgeleid door een gids die vertelde dat de reden dat er haast geen Guern meer wordt gepraat komt omdat vrijwel alle kinderen voor de bezetting zijn geëvacueerd naar Engeland en daar Engelstalig zijn opgevoed. Dus deze kinderen hebben nooit de plaatselijke taal zichzelf echt eigen kunnen maken.
In a world where you can be anything, be kind. Banksy
MrsMorrison schreef:
12-02-2024 08:16
Vandaag gaan de lezingen op Hogeschool Utrecht van start over de Holocaust. Deze waren omstreden gezien de medewerking van CIDI.

Toevallig is er nu iets over bij Goedemorgen Nederland. De kennis over de Holocaust neemt af en er zijn steeds meer mensen die de Holocaust ontkennen. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak, na 80 jaar en zoveel bewijzen en verhalen van overlevenden.

Ik denk dat dit soort initiatieven heel erg belangrijk zijn. Meer lezingen op scholen.
Ik blijf dat ook vreemd vinden, dat de kennis daar over zo afneemt ( de interesse ook heb ik het idee ). Maar ik denk dat veel tieners gewoon niet bezig zijn met de oorlog en dat hun interesse gewoon elders ligt. Ik was al een van de weinigen uit mijn klas toen die het wel interessant vond. De rest kon het niet zoveel schelen. En dat is dik 20 jaar geleden.
De Holocaust is iets wat nooit vergeten ( of ontkent ) mag worden. Toch schijnen veel jongeren te geloven dat het nooit gebeurd is. Ik vind dat echt zo bizar.
Kaarsjevoordesfeer schreef:
12-02-2024 08:22
Ik denk dat we ook vooral moeten informeren en voorlichten over hoe het zo ver heeft kunnen komen dat Hitler aan de macht kwam. De parallellen zoeken met deze tijd. Zodat de Holocaust niet iets wordt uit een geschiedenisboek waar we nu nooit meer mee te maken gaan krijgen.

Dat denk ik ook. Ik denk dat je juist door die parallellen herkenning en bewustwording kunt creëeren. Alle gruwelijkheden hoeven niet in detail benoemt te worden al vind ik ook niet dat je ze helemaal uit de weg moet gaan.

Ik vraag me wel af wat een juiste leeftijd is. Ik denk dat 12/13 jaar echt nog wat jong is om het te kunnen bevatten. Ik zou dan inderdaad kiezen voor bovenbouw MO. Maar ik weet niet hoe dat nu is. In mijn tijd was dat vanaf de 3e klas. Ervoor ging het over de oude Grieken/Romeinen, Stenen Tijdperk en de Middeleeuwen.
Miss_Edwards schreef:
12-02-2024 08:27
Ik blijf dat ook vreemd vinden, dat de kennis daar over zo afneemt ( de interesse ook heb ik het idee ). Maar ik denk dat veel tieners gewoon niet bezig zijn met de oorlog en dat hun interesse gewoon elders ligt. Ik was al een van de weinigen uit mijn klas toen die het wel interessant vond. De rest kon het niet zoveel schelen. En dat is dik 20 jaar geleden.
De Holocaust is iets wat nooit vergeten ( of ontkent ) mag worden. Toch schijnen veel jongeren te geloven dat het nooit gebeurd is. Ik vind dat echt zo bizar.

Ik denk ook dat de 2e wereldoorlog een beetje ver van hun bed is. En nu natuurlijk de oorlog in Israël.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
12-02-2024 08:31
Dat denk ik ook. Ik denk dat je juist door die parallellen herkenning en bewustwording kunt creëeren. Alle gruwelijkheden hoeven niet in detail benoemt te worden al vind ik ook niet dat je ze helemaal uit de weg moet gaan.

Ik vraag me wel af wat een juiste leeftijd is. Ik denk dat 12/13 jaar echt nog wat jong is om het te kunnen bevatten. Ik zou dan inderdaad kiezen voor bovenbouw MO. Maar ik weet niet hoe dat nu is. In mijn tijd was dat vanaf de 3e klas. Ervoor ging het over de oude Grieken/Romeinen, Stenen Tijdperk en de Middeleeuwen.

Ik denk wel dat je de interesse moet aanwakkeren op de basisschool. Dat je er vanaf groep zeven aandacht aan kunt besteden en daarbij steeds meer vertelt naarmate de kinderen ouder worden. Dat er een soort doorgaande leerlijn in moet zitten.
MrsMorrison schreef:
12-02-2024 08:32
Ik denk ook dat de 2e wereldoorlog een beetje ver van hun bed is. En nu natuurlijk de oorlog in Israël.
Dat ook. Maar geschiedenis is wel iets wat je moet liggen. Ik vind het bijna allemaal erg interessant, van Alexander de Grote, de Vikingen, tot de Maya's. Ik kan uren docu's kijken over allerlei gebeurtenissen uit de geschiedenis. Wat ook erg helpt is als je een leraar hebt die het goed kan vertellen. Wij hadden op een school een leraar die daar echt goed in was, de hele klas hing aan zijn lippen. Ook de leerlingen die niets met geschiedenis hadden.
Die kon je helemaal mee trekken terug de tijd in.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
11-02-2024 21:17
Toen ik op de middelbare school zat ging HAVO4 op schoolreis naar Polen en dus ook Auschwitz. Volgens mij was dat destijds een verplicht onderdeel van de schoolreis.

Ik weet niet goed of dat juist goed of slecht is? Ik vind dat iedereen de keuze zelf moet kunnen maken om zoiets heftigs te bezoeken. Voorlichting en onderwijs vind ik onwijs belangrijk hierover begrijp me niet verkeerd. Maar daadwerkelijk een vernietigingskamp bezoeken kan ook heftige emoties losmaken waar je niet op voorbereid bent. Zeker op zo'n redelijk jonge leeftijd nog.
Iedereen zal daar anders mee omgaan, anders op reageren.

Ik ben meer van het lezen over de geschiedenis, het bekijken van documentaires etc. Het bezoeken van de plaatsen des onheils zelf doet me niet heel veel. En dat bedoel ik niet op een ongevoelige manier. Ik heb ze ook allemaal bezocht, Auschwitz, de stranden van Normandië. Allemaal uit diepe interesse in die geschiedenis, maar het gevoel dat ik bij die plaatsen heb is eigenlijk niet meer dan een 'oh ja, dat was dus hier'.

Het resultaat is meestal dat ik met wéér een boek over die geschiedenis thuiskom. Ik wil lézen wat er is gebeurd. Daar zit voor mij de emotie.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
11-02-2024 21:17
Toen ik op de middelbare school zat ging HAVO4 op schoolreis naar Polen en dus ook Auschwitz. Volgens mij was dat destijds een verplicht onderdeel van de schoolreis.

Ik weet niet goed of dat juist goed of slecht is? Ik vind dat iedereen de keuze zelf moet kunnen maken om zoiets heftigs te bezoeken. Voorlichting en onderwijs vind ik onwijs belangrijk hierover begrijp me niet verkeerd. Maar daadwerkelijk een vernietigingskamp bezoeken kan ook heftige emoties losmaken waar je niet op voorbereid bent. Zeker op zo'n redelijk jonge leeftijd nog.
School van mijn zoon gaat dit jaar (3e klas) een dag naar kamp Vught, ik ben er eigenlijk geen voorstander van om dat met school te doen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Miss_Edwards schreef:
12-02-2024 08:27
Ik blijf dat ook vreemd vinden, dat de kennis daar over zo afneemt ( de interesse ook heb ik het idee ). Maar ik denk dat veel tieners gewoon niet bezig zijn met de oorlog en dat hun interesse gewoon elders ligt. Ik was al een van de weinigen uit mijn klas toen die het wel interessant vond. De rest kon het niet zoveel schelen. En dat is dik 20 jaar geleden.
De Holocaust is iets wat nooit vergeten ( of ontkent ) mag worden. Toch schijnen veel jongeren te geloven dat het nooit gebeurd is. Ik vind dat echt zo bizar.
De Holocaust mag nooit vergeten worden. Maar de wereld staat ook niet stil. Ook na de Tweede Wereldoorlog is er zoveel ellende. Neem wat er nu gebeurt in Oekraïne, in de Kibboetsen, in Gaza, in Syrië, IS...

We zullen er mee om moeten leren gaan dat het beeld wat wij als Gen-X hadden van 'De Oorlog', een heel andere is dan de nieuwe generaties die met live beelden van actuele ellende opgroeit.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
11-02-2024 21:17
Toen ik op de middelbare school zat ging HAVO4 op schoolreis naar Polen en dus ook Auschwitz. Volgens mij was dat destijds een verplicht onderdeel van de schoolreis.

Ik weet niet goed of dat juist goed of slecht is? Ik vind dat iedereen de keuze zelf moet kunnen maken om zoiets heftigs te bezoeken. Voorlichting en onderwijs vind ik onwijs belangrijk hierover begrijp me niet verkeerd. Maar daadwerkelijk een vernietigingskamp bezoeken kan ook heftige emoties losmaken waar je niet op voorbereid bent. Zeker op zo'n redelijk jonge leeftijd nog.
Ik heb tijdens een schoolreis naar Oost/West-Duitsland ook verplicht Buchenwald moeten bezoeken, dat werd toen verplicht gesteld door de regering van Oost-Duitsland voor scholieren die naar Berlijn wilden. Het laat je idd nooit meer los, nu achteraf vind ik het interessant dat ik het gezien heb maar toen was het idd heel indrukwekkend en heftig als tiener zijnde, ik vind het zelf eigenlijk een beetje te jong, had het graag op volwassen leeftijd voor het eerst bezocht en weet niet of ik mijn dochters op 15-16 jaar mee had laten gaan op zo'n reis.
Fairway schreef:
12-02-2024 10:56
De Holocaust mag nooit vergeten worden. Maar de wereld staat ook niet stil. Ook na de Tweede Wereldoorlog is er zoveel ellende. Neem wat er nu gebeurt in Oekraïne, in de Kibboetsen, in Gaza, in Syrië, IS...

We zullen er mee om moeten leren gaan dat het beeld wat wij als Gen-X hadden van 'De Oorlog', een heel andere is dan de nieuwe generaties die met live beelden van actuele ellende opgroeit.
+ het aantal door oorlog getraumatiseerde leerlingen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moiren schreef:
12-02-2024 12:14
+ het aantal door oorlog getraumatiseerde leerlingen.
In elke klas wel één of twee inderdaad. Daar gaan we totaal aan voorbij.
Fairway schreef:
12-02-2024 12:51
In elke klas wel één of twee inderdaad. Daar gaan we totaal aan voorbij.

Hoe bedoel je dat we daaraan voorbij gaan? Het topic gaat juist over WO2 en de Holocaust.

Ik vind onderwijzen over de Holocaust (juist nu) erg belangrijk. Daarvoor hoef je niet alle gruwelijkheden te tonen maar wel het besef kweken dat mensen elkaar vreselijke dingen aan kunnen doen wanneer de omstandigheden juist zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady*Voldemort schreef:
11-02-2024 20:15
Ik ben tijdens mijn schoolreis (de beroemde Praag-reis) naar Theresiënstadt geweest. Na dat 'uitje' was iedereen opmerkelijk rustig, want onder de indruk. Verder bij een ander schoolreisje naar het Anne Frank-huis geweest, ook zeer indrukwekkend.

Later heb ik nogal wat boeken gelezen van ooggetuigen, waarvan Nacht en Nevel (Floris Bakels) de grootste indruk heeft achtergelaten. En de biografie over Pim Boellaart natuurlijk, geschreven door Jolande Withuis. De laatste heb ik recentelijk pas gelezen en dat heeft me ertoe gebracht Natzweiler te willen bezoeken.

Overigens heeft mijn opa ook in één van die kampen gezeten, maar ik heb er nooit achter kunnen komen in welk kamp. Laatst zijn er heel veel namen vrijgegeven door het rode kruis, maar daar zat mijn opa helaas niet bij.
Heb je misschien een link van deze lijst? Ik weet dat een van mijn voorouders in een kamp is gestorven maar we hebben nooit kunnen achterhalen welke.

nvm gevonden!
pennydreadful1 wijzigde dit bericht op 12-02-2024 14:10
1.06% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
The Zone of Interest bekijken. Bijzondere en bizarre film, zeker als je van plan bent Auschwitz te gaan bezoeken.

En ik vond Villa Marlier vlakbij Berlijn indrukwekkend. Hier vond de beruchte Wannseeconferentie plaats.
Die Villa is op zich niet zo bijzonder, maar feit dat het gebouw er nog in originele staat is, en dat je er vrij rond kan lopen, (evenals door de tuin) raakte mij.

Treblinka ben ik ook geweest en raakte me ook. Juist doordat daar niets meer is overgebleven kon ik meer inbeelden. Er zijn ook veel minder bezoekers.
Auschwitz kan misschien wat massaal aanvoelen. Veel mensen die erheen willen. Ga vooral wandelen over een van de terreinen. In de afwezigheid van anderen wordt het terrein aangrijpend. Maar misschien is dat persoonlijk.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven