Paasviering op school

12-04-2017 13:36 548 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ná de zwartePiet-discussie nu de paasstokken-discussie? Het moet niet gekker meer worden. Ik las dat ouders en leerlingen uit andere geloven het respecteren dat er vanuit de christelijke traditie les gegeven word. Maar dan lees ik dat voorzitter Gerard van Drielen niet wil ingaan op de vraag of het klopt dat op 1 van de scholen een kruis zou zijn afgebroken. Ik wil geen aanpassing van de paasviering op protestantse en rooms-katholieke scholen omdat het net als bij de zwarte Pieten-discussie nergens op slaat. Wat vinden jullie?





De Telegraaf

Germa Graveland

2 uur geleden



Spoeddebat over paasvieringen scholen



De raadsfractie van de PVV in Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de aanpassing van paasvieringen op christelijke basisscholen in de hofstad. In de Tweede Kamer eist de partij uitleg van het kabinet.



Paasvieringen op protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag worden afgezwakt om ouders van islamitische leerlingen tegemoet te komen. Als kinderen van het thuisfront niet mogen rondlopen met een christelijk kruis, worden soms de bovenkant van paasstokken afgebroken.



Verraad



PVV-raadslid Elias van Hees spreekt van ’verraad aan onze cultuur’. „Pasen wordt te grabbel gegooid vanwege de islam.” Ook zijn college in de oppositie, fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos noemt het bizar. „Als je notabene op christelijke scholen al geen Pasen mag vieren.” Hij is ook van mening dat dit een zaak van scholen is en de politiek niets kan doen. „Dat zagen we in de zwartepietendiscussie, waarbij we zelfs een petitie aan de scholen aanboden. En er gebeurde niets.”



Knieval



Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP benadrukt ook dat het aan schoolbestuur, personeel en ouders is om de identiteit van de school te bewaken. „Het is fout als er een knieval wordt gemaakt door een kruissymbool af te breken”, zo stelt hij. „Als dat al is gebeurd, want dat wordt weersproken. Maar we moeten niet doen alsof Pasen tot vorig jaar overal op een superchristelijke manier werd gevierd. Wat hebben hazen en eieren met het Pasen te maken? Vanuit de SCOH Scholen is mij verzekerd dat in vieringen op alle scholen de essentie van het Paasverhaal en dat is Jezus sterven en opstanding centraal staat.”



Lees ook: Paasviering afgezwakt



Dat bevestigt ook Grada Huis van Lucas Onderwijs, de andere organisatie met rooms-katholieke en protestantse basisscholen in de hofstad. „Wij vieren alle christelijke traditionele feestdagen en altijd komt het paasverhaal aan bod. Ouders en kinderen uit andere geloven zijn hier welkom, maar ze weten en respecteren dat we vanuit de christelijke traditie lesgeven.”



Begrip



De SCOH met 38 scholen heeft niet het idee dat de christelijke vieringen de laatste jaren veranderd zijn. „We zijn protestantse-christelijk en we doen alle vieringen”, aldus voorzitter Gerard van Drielen. „Scholen pakken het allemaal anders, soms zijn dat vieringen in de kerk, op school, in de klas. Het opvallende is dat bij ouders van alle geloven er sprake is van waardering voor de manier waarop wij levensbeschouwelijk onderwijs geven. Het leidt tot begrip.”



Hij wil niet ingaan op de vraag of het klopt dat op 1 van de scholen een kruis zou zijn afgebroken omdat een islamitische ouder bezwaar had dat zijn kind een kruis droeg.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 13:12:

[...]





Mijn ervaring (en ik ben waarschijnlijk een stuk ouder dan jij) was totaal anders als niet-gelovige op een streng-christelijke school Jouw ouders hadden beter voor een openbare school kunnen kiezen. Of ze hadden je mee kunnen laten doen met die katholieke gebruiken zoals een eerste communie. In Nederland heb je altijd de keuze om voor een openbare of voor een school op religieuze inslag te kiezen. Dat was 40 jaar geleden niet anders.Ik kan het dus ook niet geloven. Kinderen hoeven niet de H.Communie te doen als ze dat niet willen, ECHT NIET, al zouden ze meewillen doen, dan zouden ze eerst gedoopt moeten worden. H.Communie heeft echt met het geloof te maken, en niet alleen met cadeautjes-krijgen of uit verveling H.Communie mee willen doen.
LOEP ME MAAR aub.
Je hebt dus niet eens gelezen wat ik schreef
Alle reacties Link kopieren
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:10:

Je wilt het echt niet geloven hè? wil je het nummer van m'n moeder zodat je het kunt controleren?



Wat zand in de zandbak en brandvertragende spray te maken heeft met hoe ik als kind buitengesloten werd ontgaat me trouwens. Maar ik vind het fijn om te lezen dat je andere culturen en geloven welkom heet. Dat doet me deugd....denk je dat ik jouw-verhaal niet kan geloven maar dat zelfde-verhaal van je moeder wel?



Ik kan niet geloven dat er één school in dit land is dat kinderen buitensluit vanwege het protestante geloof. Zelfs Beatrix en koning Willem-Alexander zijn protestant en die krijgen heel veel tekeningen en blije brieven.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:21:

Je hebt dus niet eens gelezen wat ik schreef Bedoel je datgene dat je later hebt toegevoegd aan je post? Over je moeder bellen?
LOEP ME MAAR aub.
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:21:

Je hebt dus niet eens gelezen wat ik schreef Heb ik wel gedaan, maar je ouders hadden toch beter een openbare school voor je kunnen uitkiezen? Je stuurt je dochter dan toch niet naar een katholieke school waar veel tijd word besteed aan religieuze toestanden en waar je je kind als enige niet laat meedoen? Zelf deed ik als niet-gelovige overal aan mee en heb mij dus nooit "anders" gevoeld. Mijn ouders wisten van te voren dat ze mij naar een streng christelijke school stuurden. En dan praat is over bijna 50 jaar geleden.
quote:missie_m schreef op 17 april 2017 @ 13:27:

[...]





Bedoel je datgene dat je later hebt toegevoegd aan je post? Over je moeder bellen?Nee, over de manier waarop ik buitengesloten werd als kind. Maar ik snap dat het moeilijk lezen is als de plaat beton voor je hoofd zo dik is als bij jou. Sterkte daarmee.
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:28:

Want?????????????????
Alle reacties Link kopieren
quote:iones schreef op 17 april 2017 @ 10:26:

[...]



Rechten..... beginnen ze weer over rechten.....



IK heb het slechts over "in de waarde laten". Die papieren van jou zijn mij niets waard. Je begrip des te meer! Maar die ontbreekt. Je begrijpt de issue niet en geeft er een heel andere draai aan. Ik heb het over gewoontes en een soort van gewoonterecht dat van oudsher ontstaan is, dat moet wijken voor gewoontes van buitenaf die hier nog maar een paar decennia aanwezig zijn.



En het gaat niet zozeer om de manier waarop christelijke feesten gevierd worden, want dat is ook door de eeuwen heen gegroeid en veranderd. Zo is de viering van het paasfeest eigenlijk ontstaan uit een ander geloof. Het gaat om de viering van de vruchtbaarheid en de zon. En dat kon het christendom niet uitroeien dus hebben ze het opgenomen in het christendom en er een christelijke twist aan gegeven.



Zo worden hier in het oosten veel paasvuren gehouden. Ze noemen het tegenwoordig "paas"vuur maar het was oorspronkelijk een heel andere viering.



Maar dit is allemaal heel geleidelijk aan zo gegroeid en nu moeten we het plotseling afbreken door invloeden die zich hier nog nauwelijks geworteld hebben. Dat is gewoon respectloos.



En voor de goede orde, ik ben christelijk opgevoed, maar ik ben niet gelovig.



Maar daar gaat het toch helemaal niet over? Paasvuren worden gewoon gehouden. Dat mag. Net zoals the passion tegenwoordig ieder jaar ergens het verkeer in de stad mag lamleggen. Dat is vrijheid, dat heidense gebruiken net als geloofsuitingen door minderheidsgroepringen in het openbaar gewoon mogen in Nederland.



Waar het om gaat is dat er nog 32% van de bevolking kerkelijk is*, terwijl meer dan 60 % van de lagere scholen een christelijke grondslag heeft. Christelijke scholen nemen dus bewust (evangelisatie, overlevingsdrang?) niet kerkelijke leerlingen aan.

Slechts een klein deel van de christelijke scholen verlangt onderschrijving van de christelijke grondslag. Dat geldt overigens ook voor de docenten aan christelijke scholen. Van hen wordt vaak een respectvolle houding verwacht tegenover geloof, of affiniteit met christelijke waarden, maar niet meer per se aanhang van een geloof of lidmaatschap van een kerk. Voor leerlingen en docenten die wel uit de kerkelijke doelgroep komen, geldt dat er binnen die kerken ook steeds losser met traditie en gewoonten wordt omgegaan.



Dat bestuur, ouders en docenten op zo'n christelijke school geen strak format hebben voor de viering van christelijke feestdagen maar daar flexibel en pragmatisch mee omgaan lijkt me gezien hun achtergrond niet verwonderlijk. Recht, ook gewoonterecht verandert nu eenmaal als het niet meer door de samenleving gedragen wordt. Dat is net zo met gewoonten in kleinere samenlevingen zoals scholen.



Als je het anders wilt moet je selecteren op geloof aan de poort van de school. Dat hoeft denk ik niet eens. Als de school strak in de leer is en onwrikbaar vasthoudt aan traditie en oude gewoonten dan verdwijnen niet kerkelijke leerlingen vanzelf omdat zij en hun ouders zich niet meer thuis voelen op de school.



*Onderzoek "God in Nederland": Van de Nederlanders is momenteel 68% buitenkerkelijk, 25% rekent zich tot een van de christelijke kerken, 5% is moslim en 2% hangt een andere niet-christelijke godsdienst aan. Niet alleen in de samenleving als geheel zijn steeds minder woorden, beelden en daden van het christelijke geloof zichtbaar. Ook in de kerken zelf verliezen traditioneel christelijke geloofsvoorstellingen en uitingsvormen terrein.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:29:

[...]





Nee, over de manier waarop ik buitengesloten werd als kind. Maar ik snap dat het moeilijk lezen is als de plaat beton voor je hoofd zo dik is als bij jou. Sterkte daarmee.Dus had die katholieke school voor jou alle toestanden rond die eerste communie e.d. maar af moeten schaffen? Het was toch een katholieke school en juist daarom waren er die activiteiten? Je ouders hebben dan toch een verkeerde keuze gemaakt?
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:29:

[...]





Nee, over de manier waarop ik buitengesloten werd als kind. Maar ik snap dat het moeilijk lezen is als de plaat beton voor je hoofd zo dik is als bij jou. Sterkte daarmee.

Waarom bleven je ouders jou toch naar die school sturen?

Was er geen openbare of protestantse school in de buurt?
quote:merano schreef op 17 april 2017 @ 13:31:

[...]





Maar daar gaat het toch helemaal niet over? Paasvuren worden gewoon gehouden. Dat mag. Net zoals the passion tegenwoordig ieder jaar ergens het verkeer in de stad mag lamleggen. Dat is vrijheid, dat heidense gebruiken net als geloofsuitingen door minderheidsgroepringen in het openbaar gewoon mogen in Nederland.



Waar het om gaat is dat er nog 32% van de bevolking kerkelijk is*, terwijl meer dan 60 % van de lagere scholen een christelijke grondslag heeft. Christelijke scholen nemen dus bewust (evangelisatie, overlevingsdrang?) niet kerkelijke leerlingen aan.

Slechts een klein deel van de christelijke scholen verlangt onderschrijving van de christelijke grondslag. Dat geldt overigens ook voor de docenten aan christelijke scholen. Van hen wordt vaak een respectvolle houding verwacht tegenover geloof, of affiniteit met christelijke waarden, maar niet meer per se aanhang van een geloof of lidmaatschap van een kerk. Voor leerlingen en docenten die wel uit de kerkelijke doelgroep komen, geldt dat er binnen die kerken ook steeds losser met traditie en gewoonten wordt omgegaan.



Dat bestuur, ouders en docenten op zo'n christelijke school geen strak format hebben voor de viering van christelijke feestdagen maar daar flexibel en pagmatisch mee omgaan lijkt me gezien hun achtergrond niet verwonderlijk. Recht, ook gewoonterecht verandert nu eenmaal als het niet meer door de samenleving gedragen wordt. Dat is net zo met gewoonten in kleinere samenlevingen zoals scholen.



Als je het anders wilt moet je selecteren op geloof aan de poort van de school. Dat hoeft denk ik niet eens. Als de school strak in de leer is en onwrikbaar vasthoudt aan traditie en oude gewoonten dan verdwijnen niet kerkelijke leerlingen vanzelf omdat zij en hun ouders zich niet meer thuis voelen op de school.



*Onderzoek "God in Nederland": Van de Nederlanders is momenteel 68% buitenkerkelijk, 25% rekent zich tot een van de christelijke kerken, 5% is moslim en 2% hangt een andere niet-christelijke godsdienst aan. Niet alleen in de samenleving als geheel zijn steeds minder woorden, beelden en daden van het christelijke geloof zichtbaar. Ook in de kerken zelf verliezen traditioneel christelijke geloofsvoorstellingen en uitingsvormen terrein. Maar waarom moeten er dan speciaal voor moslims wijzigingen komen, terwijl dat voor andersgelovigen of niet-gelovigen nooit hoefde? Waarom is voor moslims een het woord "kerstdiner" min of meer een vloek en hebben die anders/niet gelovigen er geen moeite mee?
Alle reacties Link kopieren
quote:sam1968 schreef op 17 april 2017 @ 11:52:

Nou ik ga weer verder paasfeest vieren want hier in de stad mag het nog steeds.Op naar de meubelboulevard want dat is na de ontkerkelijking de nieuwe traditie die we in Nederland delen op tweede paasdag.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Klopt, er was geen andere school in de buurt. Mijn broers hebben hetzelfde meegemaakt en hebben daar ook allemaal last van gehad.



Met mensen als Pientje die het normaal vinden dat een kind naar de gang gestuurd word weet ik wel wat er mis is in dit land.
Alle reacties Link kopieren
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:29:

[...]





Nee, over de manier waarop ik buitengesloten werd als kind. Maar ik snap dat het moeilijk lezen is als de plaat beton voor je hoofd zo dik is als bij jou. Sterkte daarmee.Zelfs de bisschop en de paus hebben het over begrip voor andersgelovigen. Dat kun je van veel andere 'geloofsleiders' niet zeggen.



Wie heeft een plaat voor z'n hoofd? Alleen omdat Ik het niet kan geloven én omdat ik bijna zeker weet dat geen enkele school een kind buitensluit vanwege het protestante geloof. Misschien hadden je ouders een plaat beton voor hun hoofd dat ze je niet naar een andere school lieten gaan.



Als protestante of Christelijke-ouders hun kind naar een moslimschool lieten gaan of naar een school met jehovagetuigen dan kun je zeggen 'ze hadden geen begrip dat mijn kind tijdens het speelkwartier een kouwe hamburger at tijdens de ramadam'.



Maar een Nederlandse school? 25 jaar geleden? vanwege een protestant geloof? waar heb je het over? Dat moet vast een foute school zijn geweest, want zoiets heeft niets met school of met geloof te maken.



Jij Sterkte daarmee.
LOEP ME MAAR aub.
Maak je me nu voor leugenaar uit om je gelijk te krijgen? Jezus wat triest.
Alle reacties Link kopieren
quote:merano schreef op 17 april 2017 @ 13:35:

[...]





Op naar de meubelboulevard want dat is na de ontkerkelijking de nieuwe traditie die we in Nederland delen op tweede paasdag. Denk je dat het allemaal christenen zijn? Ga je bij de ingang vragen welk geloof ze hebben?
LOEP ME MAAR aub.
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:35:

Klopt, er was geen andere school in de buurt. Mijn broers hebben hetzelfde meegemaakt en hebben daar ook allemaal last van gehad.



Met mensen als Pientje die het normaal vinden dat een kind naar de gang gestuurd word weet ik wel wat er mis is in dit land.



Dat schrijf ik toch niet? Het lijkt mij stug dat er geen andere school in de buurt was. Ik kom uit een heel klein gehucht en zelfs daar was een openbare school. Vroeger reed er ook nog overal een gratis busje voor als je als kind naar een andere school moest.



Je moet met je verwijten bij je ouders zijn. Die hebben die keuze voor je gemaakt. Als je het echt niet naar je zin had, dan is een school iets verderop vaak een betere keuze. Ik kan verder niet beoordelen in hoeverre jouw uitsluiting met het geloof te maken had. Zelf heb ik die ervaring namelijk helemaal niet en streng christelijk in de jaren '60 (waaronder leerlingen van de zwarte kousenkerk) gaat nog een graadje verder dan katholiek.



Sowieso begrijp ik niet zo wat je met die hele verhaal probeert te vertellen. Het was inderdaad niet pedagogisch om je op te gang te plaatsen, maar dat is toch iets heel anders dan katholieke gebruiken (waar blijkbaar verder iedereen aan meedeed) op een katholieke school af te schaffen?
Alle reacties Link kopieren
quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 13:42:

[...]





Dat schrijf ik toch niet? Het lijkt mij stug dat er geen andere school in de buurt was. Ik kom uit een heel klein gehucht en zelfs daar was een openbare school. Vroeger reed er ook nog overal een gratis busje voor als je als kind naar een andere school moest.



Je moet met je verwijten bij je ouders zijn. Die hebben die keuze voor je gemaakt. Als je het echt niet naar je zin had, dan is een school iets verderop vaak een betere keuze. Ik kan verder niet beoordelen in hoeverre jouw uitsluiting met het geloof te maken had. Zelf heb ik die ervaring namelijk helemaal niet en streng christelijk in de jaren '60 (waaronder leerlingen van de zwarte kousenkerk) gaat nog een graadje verder dan katholiek.



Sowieso begrijp ik niet zo wat je met die hele verhaal probeert te vertellen. Het was inderdaad niet pedagogisch om je op te gang te plaatsen, maar dat is toch iets heel anders dan katholieke gebruiken (waar blijkbaar verder iedereen aan meedeed) op een katholieke school af te schaffen?Inderdaad, een busje voor kinderen die verder af woonden of voor kinderen die naar een andere (speciaal onderwijs) school gingen. Dat busje is vervallen omdat veel ouders zelf met de auto de kinderen brachten.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:froufrou80 schreef op 17 april 2017 @ 13:35:

Klopt, er was geen andere school in de buurt. Mijn broers hebben hetzelfde meegemaakt en hebben daar ook allemaal last van gehad.



Met mensen als Pientje die het normaal vinden dat een kind naar de gang gestuurd word weet ik wel wat er mis is in dit land.Je broers hadden het zelfde mee gemaakt op dezelfde school? En dan zou ik je moeder moeten bellen zodat zij me kan overtuigen?
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 13:34:

[...]





Maar waarom moeten er dan speciaal voor moslims wijzigingen komen, terwijl dat voor andersgelovigen of niet-gelovigen nooit hoefde? Waarom is voor moslims een het woord "kerstdiner" min of meer een vloek en hebben die anders/niet gelovigen er geen moeite mee?





Omdat het botst met hun geloofsovertuiging. Niks zo erg als geloofsgroepen die met elkaar in conflict komen. Dat was vroeger met de roomsen en protestanten niet anders. Daar ging het alleen om beelden, niet om kruizen.



Mij maakt het als niet gelovige sowieso geen bal uit hoe de palmpaastak eruit ziet. Ik hecht niet aan jouw traditie. En de meeste Nederlanders met mij niet. Of ze nou nooit lid van een kerk geweest zijn, zich losgemaakt hebben van die kerk of binnen de kerk zijn gebleven.

Loslaten van christelijke symbolen en tradities is een beweging die al lang gaande is.



Als de hele school bestond uit leerlingen en ouders die strak aan de christelijke symboliek en traditie vasthielden zou de school op zijn achterste benen hebben gestaan. Dat dat niet het geval was zegt genoeg. Kennelijk wordt het binnen die schoolgemeenschap niet als een probleem gezien.



Hoe hard er hier ook gemopperd wordt door mensen die bang zijn dat hun tradities wegvallen of worden overgenomen en aangepast zodat ze passen in een nieuwe traditie die kan worden gedeeld door de brede verscheidenheid aan mensen die vandaag Nederland vormen, en waarvan 68% helemaal niet kerkelijk is.



Net zoals de kerstboom tegenwoordig in de kerk staat, staat de palmpaastak zonder kruis misschien straks in de synagoge. Of de moskee. Of gewoon in het gemeentehuis. Ik vind alles best.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

quote:Pientjexxxx schreef op 17 april 2017 @ 13:42:

[...]





Dat schrijf ik toch niet? Het lijkt mij stug dat er geen andere school in de buurt was. Ik kom uit een heel klein gehucht en zelfs daar was een openbare school. Vroeger reed er ook nog overal een gratis busje voor als je als kind naar een andere school moest.



Je moet met je verwijten bij je ouders zijn. Die hebben die keuze voor je gemaakt. Als je het echt niet naar je zin had, dan is een school iets verderop vaak een betere keuze. Ik kan verder niet beoordelen in hoeverre jouw uitsluiting met het geloof te maken had. Zelf heb ik die ervaring namelijk helemaal niet en streng christelijk in de jaren '60 (waaronder leerlingen van de zwarte kousenkerk) gaat nog een graadje verder dan katholiek.



Sowieso begrijp ik niet zo wat je met die hele verhaal probeert te vertellen. Het was inderdaad niet pedagogisch om je op te gang te plaatsen, maar dat is toch iets heel anders dan katholieke gebruiken (waar blijkbaar verder iedereen aan meedeed) op een katholieke school af te schaffen?

Het kan wel,het dorp waar mijn moeder op school zat had maar 1 school en dat was een openbare school.

Mijn moeder ging trouwens daarnaast wel naar de zondagsschool..

Maar goed mijn moeder zat dan ook in de jaren 50 op de lagere school.
quote:merano schreef op 17 april 2017 @ 13:51:

[...]





Omdat het botst met hun geloofsovertuiging. Niks zo erg als geloofsgroepen die met elkaar in conflict komen. Dat was vroeger met de roomsen en protestanten niet anders. Daar ging het alleen om beelden, niet om kruizen.



Mij maakt het als niet gelovige sowieso geen bal uit hoe de palmpaastak eruit ziet. Ik hecht niet aan jouw traditie. En de meeste Nederlanders met mij niet. Of ze nou nooit lid van een kerk geweest zijn, zich losgemaakt hebben van die kerk of binnen de kerk zijn gebleven.

Loslaten van christelijke symbolen en tradities is een beweging die al lang gaande is.



Als de hele school bestond uit leerlingen en ouders die strak aan de christelijke symboliek en traditie vasthielden zou de school op zijn achterste benen hebben gestaan. Dat dat niet het geval was zegt genoeg. Kennelijk wordt het binnen die schoolgemeenschap niet als een probleem gezien.



Hoe hard er hier ook gemopperd wordt door mensen die bang zijn dat hun tradities wegvallen of worden overgenomen en aangepast zodat ze passen in een nieuwe traditie die kan worden gedeeld door de brede verscheidenheid aan mensen die vandaag Nederland vormen en waarvan 68% helemaal niet kerklijk is.



Net zoals de kerstboom tegenwoordig in de kerk staat, staat de palmpaastak zonder kruis misschien straks in de synagoge. Of de moskee. Of gewoon in het gemeentehuis. Ik vind alles best.Dan moeten de ouders voor hun kind een andere school zoeken die bij hun geloofsovertuiging past.
quote:merano schreef op 17 april 2017 @ 13:51:

[...]





Omdat het botst met hun geloofsovertuiging. Niks zo erg als geloofgroepen die met elkaar in conflict komen. Dta was vroeger met de roomsen en protestanten niet anders. Daar ging het alleen om beelden, niet om kruizen.



Mij maakt het als niet gelovige sowieso geen bal uit hoe de palmpaastak eruit zien. Ik hecht niet aan jouw traditie. En de meeste Nederlanders met mij niet. Of ze nou nooit lid van een kerk geweest zijn, zich losgemaakt hebben van die kerk of binnen de kerk zijn gebleven.

Loslaten van christelijke symbolen en tradities is een beweging die al lang gaande is.



Als de hele school bestond uit leerlingen en ouders die strak aan de christelijke symboliek en traditie vasthielden zou de school op zijn achterste benen hebben gestaan. Dat dat niet het geval was zegt genoeg. Kennelijk wordt het binnen die schoolgemeenschap niet als een probleem gezien.



Hoe hard er hier ook gemopperd wordt door mensen die bang zijn dat hun tradities wegvallen of worden overgenomen en aangepast zodat ze passen in een nieuwe traditie die kan worden gedeeld door de brede verscheidenheid aan mensen die vandaag Nederland vormen en waarvan 68% helemaal niet kerklijk is.



Net zoals de kerstboom tegenwoordig in de kerk staat, staat de palmpaastak zonder kruis misschien straks in de synagoge. Of de moskee. Of gewoon in het gemeentehuis. Ik vind alles best.



Zoals ik al eerder schreef, gaat het veel verder dan die kerstviering of palmpasentak. Het gaat ook om aanpassingen op het gebied van de taal (zie mijn eerdere link) en het omdraaien van zaken zodat er nu van autochtonen verlangd wordt dat zij gaan integreren in de grote steden(zie ook mijn eerdere link).

Ik vind dat een ongewenste situatie en we mogen best van nieuwkomers verlangen dat zij zich aanpassen aan de hier heersende normen en waarden. Vooral ook omdat de normen en waarden van veel nieuwkomers, met name moslims, botsen met de onze.



Radicalisering komt voornamelijk voor bij groepen die buiten onze samenleving staan. Groepen die slecht integreren en daardoor onderaan onze samenleving bungelen. Daardoor is het verstandig om veel meer eisen te stellen aan mensen die hier willen leven. Door teveel zaken aan te passen aan een religie met middeleeuwse denkbeelden, geef je een totaal verkeerd signaal af. Het wordt tijd om het roer om te gooien, want het pappen en nathouden beleid van de afgelopen decennia is qua integratie een grote flop gebleken.
quote:YellowDiamond schreef op 17 april 2017 @ 13:54:

[...]



Het kan wel,het dorp waar mijn moeder op school zat had maar 1 school en dat was een openbare school.

Mijn moeder ging trouwens daarnaast wel naar de zondagsschool..

Maar goed mijn moeder zat dan ook in de jaren 50 op de lagere school.Alleen een openbare school kan wel, maar alleen een school op religieuze grondslag in een gemeente niet. Een openbare school is immers een voorziening die door de overheid geboden wordt en daar zijn andere regels voor.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven