Paasviering op school

12-04-2017 13:36 548 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ná de zwartePiet-discussie nu de paasstokken-discussie? Het moet niet gekker meer worden. Ik las dat ouders en leerlingen uit andere geloven het respecteren dat er vanuit de christelijke traditie les gegeven word. Maar dan lees ik dat voorzitter Gerard van Drielen niet wil ingaan op de vraag of het klopt dat op 1 van de scholen een kruis zou zijn afgebroken. Ik wil geen aanpassing van de paasviering op protestantse en rooms-katholieke scholen omdat het net als bij de zwarte Pieten-discussie nergens op slaat. Wat vinden jullie?





De Telegraaf

Germa Graveland

2 uur geleden



Spoeddebat over paasvieringen scholen



De raadsfractie van de PVV in Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de aanpassing van paasvieringen op christelijke basisscholen in de hofstad. In de Tweede Kamer eist de partij uitleg van het kabinet.



Paasvieringen op protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag worden afgezwakt om ouders van islamitische leerlingen tegemoet te komen. Als kinderen van het thuisfront niet mogen rondlopen met een christelijk kruis, worden soms de bovenkant van paasstokken afgebroken.



Verraad



PVV-raadslid Elias van Hees spreekt van ’verraad aan onze cultuur’. „Pasen wordt te grabbel gegooid vanwege de islam.” Ook zijn college in de oppositie, fractievoorzitter Richard de Mos van Groep de Mos noemt het bizar. „Als je notabene op christelijke scholen al geen Pasen mag vieren.” Hij is ook van mening dat dit een zaak van scholen is en de politiek niets kan doen. „Dat zagen we in de zwartepietendiscussie, waarbij we zelfs een petitie aan de scholen aanboden. En er gebeurde niets.”



Knieval



Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP benadrukt ook dat het aan schoolbestuur, personeel en ouders is om de identiteit van de school te bewaken. „Het is fout als er een knieval wordt gemaakt door een kruissymbool af te breken”, zo stelt hij. „Als dat al is gebeurd, want dat wordt weersproken. Maar we moeten niet doen alsof Pasen tot vorig jaar overal op een superchristelijke manier werd gevierd. Wat hebben hazen en eieren met het Pasen te maken? Vanuit de SCOH Scholen is mij verzekerd dat in vieringen op alle scholen de essentie van het Paasverhaal en dat is Jezus sterven en opstanding centraal staat.”



Lees ook: Paasviering afgezwakt



Dat bevestigt ook Grada Huis van Lucas Onderwijs, de andere organisatie met rooms-katholieke en protestantse basisscholen in de hofstad. „Wij vieren alle christelijke traditionele feestdagen en altijd komt het paasverhaal aan bod. Ouders en kinderen uit andere geloven zijn hier welkom, maar ze weten en respecteren dat we vanuit de christelijke traditie lesgeven.”



Begrip



De SCOH met 38 scholen heeft niet het idee dat de christelijke vieringen de laatste jaren veranderd zijn. „We zijn protestantse-christelijk en we doen alle vieringen”, aldus voorzitter Gerard van Drielen. „Scholen pakken het allemaal anders, soms zijn dat vieringen in de kerk, op school, in de klas. Het opvallende is dat bij ouders van alle geloven er sprake is van waardering voor de manier waarop wij levensbeschouwelijk onderwijs geven. Het leidt tot begrip.”



Hij wil niet ingaan op de vraag of het klopt dat op 1 van de scholen een kruis zou zijn afgebroken omdat een islamitische ouder bezwaar had dat zijn kind een kruis droeg.
LOEP ME MAAR aub.
quote:sam1968 schreef op 13 april 2017 @ 23:50:

Ben ik de enige die tegen Zwarte Piet is en voor Christelijke feesten?

En die dat niet te vergelijken vind?Nee, ik ook.
Zwarte piet, kerst, Pasen hoorden jarenlang gewoon bij de Nederlandse cultuur.

Daar zit hem de vergelijking.

Duh
Alle reacties Link kopieren
quote:ikbenjevriend schreef op 12 april 2017 @ 14:01:

Stel hypocrieten die zich hier druk om maken. Meeste mensen weten niet eens waar Pasen over gaat en hebben schijt aan religie, maar als er een 'traditie' in gevaar komt zijn we ineens allemaal christelijk.Ik neem aan dat dit over de algemene discussie gaat. Ouders doen hun kinderen niet voor niets op een christelijke of katholieke school. De meeste van die ouders weten waar Pasen over gaat en willen dat hun kind meegeven. En dan is het op zijn zwakst gezegd lullig als hier ineens minder aandacht besteed wordt. Ik denk ook niet dat het iets met kwetsend voor andersgelovigen te maken heeft. Wat is er in vredesnaam kwetsend aan het vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood? Daarbij weet ik nagenoeg zeker dat er op dat soort scholen ook aandacht besteed wordt aan de Ramadan en het suikerfeest. Al is het maar om de kinderen bij te brengen wat er te koop is aan religie in de wereld.
quote:pejeka schreef op 14 april 2017 @ 18:53:

[...]





Zolang er nog katholieke, protestante en andere scholen met een levensbeschouwelijke grondslag bestaan, hoort het op die scholen dus wél thuis, en ben je het daar niet mee eens, dan moet je je kinderen naar een openbare school sturen.Eens, daar zitten die van mij dus ook.
quote:Manonna schreef op 15 april 2017 @ 00:43:

[...]





Ik neem aan dat dit over de algemene discussie gaat. Ouders doen hun kinderen niet voor niets op een christelijke of katholieke school. De meeste van die ouders weten waar Pasen over gaat en willen dat hun kind meegeven. En dan is het op zijn zwakst gezegd lullig als hier ineens minder aandacht besteed wordt. Ik denk ook niet dat het iets met kwetsend voor andersgelovigen te maken heeft. Wat is er in vredesnaam kwetsend aan het vieren dat Jezus is opgestaan uit de dood? Daarbij weet ik nagenoeg zeker dat er op dat soort scholen ook aandacht besteed wordt aan de Ramadan en het suikerfeest. Al is het maar om de kinderen bij te brengen wat er te koop is aan religie in de wereld.



Dat heeft vaak weinig te maken met het geloof hoor, meer met hoe een school 'scoort' op het geheel. En als dat toevallig een katholieke school is, soit, ze streng zijn ze daar toch niet meer.



I
quote:Sansa_ schreef op 15 april 2017 @ 10:40:

[...]





Dat heeft vaak weinig te maken met het geloof hoor, meer met hoe een school 'scoort' op het geheel. En als dat toevallig een katholieke school is, soit, ze streng zijn ze daar toch niet meer.



I



En wie ben jij om dit te mogen invullen voor die ouders? (En te veroordelen?)

Iedereen mag zelf weten welk feest ze vieren, je mag zelf weten welke invulling je eraan geeft. Werkelijk te walgelijk voor woorden dat dat bekritiseerd wordt!
Alle reacties Link kopieren
quote:Theamuts schreef op 15 april 2017 @ 11:09:

[...]





En wie ben jij om dit te mogen invullen voor die ouders? (En te veroordelen?)

Iedereen mag zelf weten welk feest ze vieren, je mag zelf weten welke invulling je eraan geeft. Werkelijk te walgelijk voor woorden dat dat bekritiseerd wordt!

Stel je niet aan.... De forummer waar je op reageert veroordeelt niks. Die constateert slechts een feit.



Thuis kun je het helemaal alleen invullen. (Als je de christelijke traditie en vieringen zo belangrijk vindt zou je zelfs kunnen overwegen om lid van een kerk te worden en daar heen te gaan met je kinderen. Volgens mij doen ze in kerken nog wel eens wat aan Pasen )



Op een bijzondere school wordt de manier van omgaan met religieuze hoogtijdagen niet opgelegd door de overheid maar bepaald door het bestuur. Ben je het er als ouder niet mee eens, ga in de ouderraad zitten en doe voorstellen.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

quote:Theamuts schreef op 15 april 2017 @ 11:09:

[...]





En wie ben jij om dit te mogen invullen voor die ouders? (En te veroordelen?)

Iedereen mag zelf weten welk feest ze vieren, je mag zelf weten welke invulling je eraan geeft. Werkelijk te walgelijk voor woorden dat dat bekritiseerd wordt!



Waarom reageer je zo heftig?



Ik ben het helemaal met je eens hoor, iedereen mag in Nederland zelf weten hoe ze hun geloof belijden. Een mooi gegeven vind ik dat, dat dan kan.

Scholen ontvangen echter geld van de overheid, en daar past het geloof niet in wat mij betreft. En dan bedoel ik niet dat je kinderen niks mag vertellen over het geloof, dat is voor mij onderdeel van de algemene ontwikkeling. Maar dan moeten de grote stromingen in Nederland ook evenredig worden vertegenwoordigd. Iets wat op een islamitische school of katholieke school niet gedaan wordt, de doelstelling van zo'n school is om de normen en waarden van dat ene geloof uit te dragen. Zolang dat door de overheid gefinancierd word, is dat in mijn ogen niet juist.
Alle reacties Link kopieren
Dansen gaat ook al niet goed



http://www.telegraaf.nl/b ... uit_vanwege_muziek__.html
Ontbijt: Een Smoothie banaan Lunch: Een cracker/avocado en guinoa salade Diner:57 pizza broodjes,13 donuts,2 bakken gefrituurde kipkluif, 9 Rosé
quote:Eindeloos schreef op 15 april 2017 @ 13:10:

Dansen gaat ook al niet goed



http://www.telegraaf.nl/b ... uit_vanwege_muziek__.html

Nou nou niet zo negatief hoor ze doen wel aan dansen en muziek maar dan wél de jongens en de meisjes gescheiden en ze doen ook veel aan burgerschap enzo om deze kinderen goed op de samenleving voor te bereiden.



"We doen veel aan burgerschapsonderwijs. Muziek is niet verboden in de islam, maar meestal doen ­jongens en meisjes dit gescheiden. Wij bereiden onze leerlingen voor om deel uit te maken van de samenleving en het is de keuze van het kind wat het wel en niet doet."



http://www.parool.nl/amsterdam/leerling ... ~a4487326/
Alle reacties Link kopieren
quote:sam1968 schreef op 14 april 2017 @ 19:39:





Ik vind het wel jammer dat religie in 1 adem genoemd wordt met Zwarte Piet.

Ik vind van een Zwarte Piet een Gekleurde Piet maken van een heel andere orde.



Weet ik nu nog waar dit over ging en wat mijn menig is?

Ben ik nog ontopic?



Nee, je bent on topic. Maar je mist waar het om gaat. Want Zwarte Piet is niet van een andere orde. Het is inderdaad geen religie, maar het is wél cultuur. ONZE cultuur die door de eeuwen heen gegroeid en ontwikkeld is. Daar moeten buitenstaanders of bijkomers of laatkomers niet over oordelen, dat moeten ze in de waarde laten. M.a.w. de Nederlanders ofwel de nederlandse cultuur wordt niet in zijn waarde gelaten.



Cultuur is mede gevormd door religie en vice versa. Religie is niet persé belangrijker. Het hele Sinterklaasverhaal is ook voortgekomen uit religie. Ook al hangt de religieuze beleving daar niet meer aan vast.



quote:hollebollegijs schreef op 14 april 2017 @ 19:44:

[...]





Klopt maar je mag best dingen veranderen.



Scheelt een boel gedonder en discussie.

Ik ben het niet met je eens.



Het mag misschien veranderd worden, maar dan wel op een manier dat mensen er aan kunnen wennen. Niet zodat het ineens opgelegd wordt, maar dat mensen of de cultuur er geleidelijk naar toe groeit. Zoals alles geleidelijk verandert en ontwikkeld.



Als je hier iets zegt over de Arabische of chinese cultuur, wordt je kop er bijna van af gehaakt, want dan zeggen mensen "daar moet je niet over oordelen want dat is daar de cultuur". Maar hier komen mensen van buiten af onze cultuur veranderen. Dat is toch bezopen?
Alle reacties Link kopieren
quote:YellowDiamond schreef op 15 april 2017 @ 13:39:

[...]



Nou nou niet zo negatief hoor ze doen wel aan dansen en muziek maar dan wél de jongens en de meisjes gescheiden en ze doen ook veel aan burgerschap enzo om deze kinderen goed op de samenleving voor te bereiden.



"We doen veel aan burgerschapsonderwijs. Muziek is niet verboden in de islam, maar meestal doen ­jongens en meisjes dit gescheiden. Wij bereiden onze leerlingen voor om deel uit te maken van de samenleving en het is de keuze van het kind wat het wel en niet doet."



http://www.parool.nl/amsterdam/leerling ... 4487326/In de Nederlandse cultuur, en dat is waar we leven, worden meisjes en jongens niet gescheiden. En zo worden leerlingen dus niet bereid om deel uit te maken van onze samenleving, en al helemaal niet uit eigen beweging.
quote:iones schreef op 15 april 2017 @ 14:37:

[...]



Nee, je bent on topic. Maar je mist waar het om gaat. Want Zwarte Piet is niet van een andere orde. Het is inderdaad geen religie, maar het is wél cultuur. ONZE cultuur die door de eeuwen heen gegroeid en ontwikkeld is. Daar moeten buitenstaanders of bijkomers of laatkomers niet over oordelen, dat moeten ze in de waarde laten. M.a.w. de Nederlanders ofwel de nederlandse cultuur wordt niet in zijn waarde gelaten.

Wanneer ben je dan een bijkomer of laatkomer?

Mijn familie (van beide kanten ook nog eens) woont al 20+ generaties op wat nu Nederlands grondgebied is. Er zijn zelfs geen Duitsers of Fransen in mijn stamboom. Heb ik meer rechten dan Nederlanders die hier nog maar acht generaties wonen? Dat zijn voor mij wel bijkomers en laatkomers namelijk.



En ik als oer-Nederlander hecht helemaal niet aan Zwarte Piet of de christelijke feesten. Ik versta heel andere dingen onder ONZE cultuur. Maar ben wel een Nederlander met voor jou heel goede papieren, want zeker geen bijkomer of nakomer. Wat nu?
Alle reacties Link kopieren
quote:PowerCube schreef op 15 april 2017 @ 15:39:

[...]



Wanneer ben je dan een bijkomer of laatkomer?

Mijn familie (van beide kanten ook nog eens) woont al 20+ generaties op wat nu Nederlands grondgebied is. Er zijn zelfs geen Duitsers of Fransen in mijn stamboom. Heb ik meer rechten dan Nederlanders die hier nog maar acht generaties wonen? Dat zijn voor mij wel bijkomers en laatkomers namelijk.



En ik als oer-Nederlander hecht helemaal niet aan Zwarte Piet of de christelijke feesten. Ik versta heel andere dingen onder ONZE cultuur. Maar ben wel een Nederlander met voor jou heel goede papieren, want zeker geen bijkomer of nakomer. Wat nu?Heel simpel. Mensen die van Nederlandse afkomst zijn en die wél prijs stellen op het kunnen vieren van de van oudsher hier bekende feesten op de hier van oudsher bekende wijze, gewoon het voordeel geven in Nederland, en als mensen die hier pas 10 of 20 jaar wonen daar moeite mee hebben, is dat hún probleem, niet het onze.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
quote:pejeka schreef op 15 april 2017 @ 18:09:

[...]





Heel simpel. Mensen die van Nederlandse afkomst zijn en die wél prijs stellen op het kunnen vieren van de van oudsher hier bekende feesten op de hier van oudsher bekende wijze, gewoon het voordeel geven in Nederland, en als mensen die hier pas 10 of 20 jaar wonen daar moeite mee hebben, is dat hún probleem, niet het onze.

Heb je de jaren 70 van de vorige eeuw gemist? De tijd waarin we ons als geboren getogen Nederlanders lsomaakten van tradities en verplichtingen die meestal voortkwamen uit dat calvinistische christelijke geloof?

Ik wil helemaal geen "van oudsher bekende wijze" want die was nogal beknottend en gaf geen ruimte voor andere opvattingen.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
quote:pejeka schreef op 15 april 2017 @ 18:09:

[...]





Heel simpel. Mensen die van Nederlandse afkomst zijn en die wél prijs stellen op het kunnen vieren van de van oudsher hier bekende feesten op de hier van oudsher bekende wijze, gewoon het voordeel geven in Nederland, en als mensen die hier pas 10 of 20 jaar wonen daar moeite mee hebben, is dat hún probleem, niet het onze.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:merano schreef op 15 april 2017 @ 18:34:

[...]



Heb je de jaren 70 van de vorige eeuw gemist? De tijd waarin we ons als geboren getogen Nederlanders lsomaakten van tradities en verplichtingen die meestal voortkwamen uit dat calvinistische christelijke geloof?

Ik wil helemaal geen "van oudsher bekende wijze" want die was nogal beknottend en gaf geen ruimte voor andere opvattingen. als men het nu over een 'gouden tijd' heeft is het wel de jaren 70. Sinterklaas was een prachtig feest, Kerstmis was een mooi prachtig feest, pasen was een mooi prachtig feest. Alles was één feest.



Behalve....als je met de eerste de beste in het koffer zou duiken, was dat geen groot feest als je zwanger raakte.
LOEP ME MAAR aub.
Ik geloof niet dat Zwarte Piet er altijd zo uitgezien heeft hoor...
quote:merano schreef op 15 april 2017 @ 18:34:

[...]



Heb je de jaren 70 van de vorige eeuw gemist? De tijd waarin we ons als geboren getogen Nederlanders lsomaakten van tradities en verplichtingen die meestal voortkwamen uit dat calvinistische christelijke geloof?

Ik wil helemaal geen "van oudsher bekende wijze" want die was nogal beknottend en gaf geen ruimte voor andere opvattingen.Het is ook nogal een boude stelling dat we in Nederland de christelijke feesten al eeuwen op dezelfde wijze vieren. Ik kan me niet herinneren dat mijn oma een paasbrunch had, of een kerstboom zelfs. Tot ver in de jaren '50 was kerkbezoek onlosmakelijk verbonden met Pasen en Kerst, ik vermoed dat er op dit forum maar een kleine minderheid een kerk zal bezoeken morgen of vanavond. En dat is niet erg, dat zal me verder wat. Maar het is wel opmerkelijk als je de schuld van je eigen secularisatie, en alles wat daar verder bij komt kijken, gaat leggen bij een andere bevolkingsgroep.
Alle reacties Link kopieren
quote:sam1968 schreef op 15 april 2017 @ 18:39:

Ik geloof niet dat Zwarte Piet er altijd zo uitgezien heeft hoor...Tuurlijk niet. Ná 6 december leek zwarte Piet sprekend op ome Joop, sterker nog, het was ome Joop
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:vrouwjagersma schreef op 15 april 2017 @ 18:42:

[...]





Het is ook nogal een boude stelling dat we in Nederland de christelijke feesten al eeuwen op dezelfde wijze vieren. Ik kan me niet herinneren dat mijn oma een paasbrunch had, of een kerstboom zelfs. Tot ver in de jaren '50 was kerkbezoek onlosmakelijk verbonden met Pasen en Kerst, ik vermoed dat er op dit forum maar een kleine minderheid een kerk zal bezoeken morgen of vanavond. En dat is niet erg, dat zal me verder wat. Maar het is wel opmerkelijk als je de schuld van je eigen secularisatie, en alles wat daar verder bij komt kijken, gaat leggen bij een andere bevolkingsgroep.En jouw oma is het maatgevend model voor de Nederlandse samenleving? Ik denk dan eerder dat ze de uitzondering was, zonder kerstboom of zonder paasviering. Want zelfs 50 jaar geleden was een kerstboom toch echt gemeengoed, en een paasontbijt of - brunch ook.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Kinderachtig vind ik het, dat zwartepietengedoe. |-(Pas het een beetje aan en verwar het vooral niet met belangrijke zaken als religie.
quote:pejeka schreef op 15 april 2017 @ 18:45:

[...]





En jouw oma is het maatgevend model voor de Nederlandse samenleving? Ik denk dan eerder dat ze de uitzondering was, zonder kerstboom of zonder paasviering. Want zelfs 50 jaar geleden was een kerstboom toch echt gemeengoed, en een paasontbijt of - brunch ook.Nou ja. Jouw straat is toch ook altijd maatgevend voor de samenleving? En jouw moeder meende ik ook. Maar blijkbaar mag ik niet gebruik maken van jouw argumentatietechnieken. Dat is ook niet erg, want zij was slechts een voorbeeld van de standaard in christelijk Nederland: in behoudend-protestantse kringen was het tot ver in de jaren tachtig heel normaal om geen kerstboom of paasbrunch te hebben. In orthodox-christelijke kringen zijn kerstbomen nog steeds absoluut ongebruikelijk. En dan hebben we het echt over een helemaal Nederlandse groepering, die hard zijn best doet de christelijke tradities in leven te houden. Een kerstboom is heidens, immers.
Alle reacties Link kopieren
quote:missie_m schreef op 15 april 2017 @ 18:38:

[...]





als men het nu over een 'gouden tijd' heeft is het wel de jaren 70. Sinterklaas was een prachtig feest, Kerstmis was een mooi prachtig feest, pasen was een mooi prachtig feest. Alles was één feest.



Behalve....als je met de eerste de beste in het koffer zou duiken, was dat geen groot feest als je zwanger raakte.

Het was ook de tijd waarin je op straat door willekeurige leden van hetzelfde kerkgenootschap werd aangesproken omdat je de euvele moed had om te gaan samenwonen zonder huwelijk, de tijd waarin homo's onder een steen kropen, de tijd waarin abortus niet mocht van het CDA, enz.. Ik hoef die tijd niet terug.

Pasen bestond bij ons vroeger overigens uit een ei bij het ontbijt en een uur in de kerk zitten. Op mijn christelijke school werd niks bijzonders gedaan. De "viering" was in de kerk. Palmpasen, met optochten en kruizen, daar deden ze als protestanten sowieso niet aan.



Hoezo traditie, hoezo feest?



Ik ben bang dat je je eigen herinneringen wilt generaliseren, maar dat gaat mank.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

quote:merano schreef op 15 april 2017 @ 19:00:

[...]



Het was ook de tijd waarin je op straat door willekeurige leden van hetzelfde kerkgenootschap werd aangesproken omdat je de euvele moed had om te gaan samenwonen zonder huwelijk, de tijd waarin homo's onder een steen kropen, de tijd waarin abortus niet mocht van het CDA, enz.. Ik hoef die tijd niet terug.

Pasen bestond bij ons vroeger overigens uit een ei bij het ontbijt en een uur in de kerk zitten. Op mijn christelijke school werd niks bijzonders gedaan. De "viering" was in de kerk. Palmpasen, met optochten en kruizen, daar deden ze als protestanten sowieso niet aan.



Hoezo traditie, hoezo feest?



Ik ben bang dat je je eigen herinneringen wilt generaliseren, maar dat gaat mank.Dit, maar ik had heel wat over gehad voor een uur. Hier was het minimaal anderhalf. Maar sober was het in elk geval. De manier waarop Pasen de laatste jaren in de markt gezet wordt, lijkt in niets op het feest dat ik uit mijn jeugd ken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven