Rashonden

09-02-2021 16:14 281 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Het viel mij de laatste tijd op dat er redelijk wat te doen is om rashonden of in ieder geval bepaalde rashonden. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een Franse Bulldog van Gordon, wat veel kritiek opleverde van onder andere dierenrechtenorganisaties. Recentelijk zijn ook een aantal bedrijven aangeklaagd die bepaalde rassen gebruikten in hun promoties/reclames en deze zijn nu in overeenstemming gekomen dat bepaalde rassen niet meer gebruikt mogen worden.

Hoe kijken jullie tegen (bepaalde) rashonden? Dus met name honden die zo ver gefokt zijn dat de niet meer gezond zijn? Vinden jullie dat ze niet meer gefokt moeten worden en dat mensen misschien meer moeten gaan kijken naar kruisingen/bastaarden?

Quest publiceerde een artikel waarin eigenlijk de conclusie was: wil je een gezonde hond? Neem dan geen rashond.

Ik heb zelf altijd thuis honden gehad en wij hebben altijd de voorkeuren gegeven aan bastaarden op een Jack Russel na. Destijds veel kritiek gekregen omdat wij niet wisten wat voor hond het was en of het wel uit een goede lijn kwam. Echter nooit (veel) gezondheidsproblemen gehad en ik sta dan zelf ook positief tegenover het in huis nemen van bastaardhonden of honden die herplaatst moeten worden/van de straat komen.
Alle reacties Link kopieren
Muurbloempje115 schreef:
09-02-2021 19:58
Ja, ik moet ook eerlijk zeggen dat ik te weinig verstand heb van specifiek de Duitse Herder. Maar alle rashonden worden hier over een kam geschoren, alsof 'alle rashonden' ongezond zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Door kruisingen gaan afwijkingen ook niet verdwijnen, het kan alleen maar erger worden en nieuwe afwijkingen ontstaan door rare combinaties, die nu ook al veel te maak gemaakt worden. Nogmaals, sta ik er wel achter mijn uitspraak over dat goede fokkers enkel fokken met gezonde rashonden, niet met een van die 40% met een erfelijke aandoening. Dat er zo veel rashonden problemen hebben, komt vooral door de broodfok en de gelegenheidsnestjes die er helaas nog veel te veel zijn.
Dat is dus niet zo. Wij hebben rassen ontwikkeld en in principe is het allemaal inteelt zo. Het komt niet alleen door broodfok dat de rassen zieker en zieker worden. Het komt door het fokken op zich. Kruisingen zijn ook niet de oplossing nee. We hadden gewoon niet zo debiel moeten doen en de natuur willen manipuleren. Uiteindelijk worden alle rassen ongezond. En óok rashonden van een topfokker kunnen ziekelijk worden of zijn het zelfs al, omdat we de bouw van een hond hebben gemanipuleerd door een bepaald uiterlijk te wensen in een hond.
Alle reacties Link kopieren
dianaf schreef:
09-02-2021 20:01
Zou misschien nog geen eens zo slecht zijn voor de mensheid. Ik ben voor! :cheer2:
En dan mensen fokken op meer empathie, en hondenkarakters. Daar wordt de wereld stukken beter van! :-D
Sjulia schreef:
09-02-2021 19:52
Jaja. Maar volgens mij snap jij het niet helemaal. Het is onvermijdelijk dat dit hele ras niet meer gezond te fokken zal zijn in de toekomst. En het is niet zo rooskleurig als jij lijkt te denken. Ik gooi er een quotje in; Honden met een stamboom: 'een poel van ellende'
Een stamboom wordt vaak gezien als bewijs van kwaliteit en gezondheid. Doch van de pups die jaarlijks het levenslicht zien, heeft ongeveer 40% ten minste één erfelijke aandoening, zoals een te kleine schedel, hartfalen, chronische oorontsteking, oogontsteking, knieproblemen, heupdysplasie (waarbij de heupkop onvoldoende overdekt wordt door de heupkom), inward sneezing, enzovoort. Dier & Recht-voorzitter Hans Baaij concludeert dan ook in de ZEMBLA-aflevering: "Het is een poel van ellende".
Ik kan reverse sneezing vinden. De sneezing die jij noemt niet. Wat is dat precies?
Muurbloempje115 schreef:
09-02-2021 16:36
Goede fokkers fokken niet met een hond waarbij hij/zij of de (voor)ouders een erfelijke afwijking heeft.
Dat is naïef gedacht. Sommige rassen doen weinig tot geen onderzoek en daar tieren de erfelijke aandoeningen welig. Ik ken ook een aantal zeer bekende fokkers die gebitten, krulstaarten enz operatief corrigeren om er toch maar mee te kunnen showen en vervolgens te kunnen fokken. Het is ook prima dat ze bij sommige rassen met DNA werken, want er werd ook gesjoemeld. Het is ook een business. Nu geloof ik wel dat veel fokkers het goed bedoelen, maar ik zie toch ook binnen bepaalde rassen een soort van bedrijfsblindheid waardoor er veel ellende binnen een ras zit. Ik heb nu honden van een bepaald ras, zijn ook de laatsten van dit ras die hier komen, je wil niet weten hoe veel ellende ik heb gehad en hoeveel ellende ik binnen dit ras bij andere honden zie. Maar ze denken heel gedegen bezig te zijn. Ik heb ook een ander ras gehad, weinig tot geen problemen.
Alle reacties Link kopieren
Ttroeteltje schreef:
09-02-2021 20:20
Ik kan reverse sneezing vinden. De sneezing die jij noemt niet. Wat is dat precies?
Dat bedoelen ze ook denk ik, andere benaming ervoor dacht ik.
De tien ziekste hondenrassen volgens de Rashondenwijzer
Onder hondenrassen komen helaas heel wat erfelijke ziektes en aandoeningen voor. De arme viervoeters zijn te ver doorgefokt, er is sprake van inteelt en soms worden er juist moeder – en vaderhonden mét afwijkingen geselecteerd om een “gewenst” effect te krijgen. Met ernstig zieke en misvormde honden zijn het resultaat. De Rashondenwijzer waarschuwt dat deze hondenrassen met de meeste aandoeningen en ziektes kampen:



1. Franse Bulldog
De Franse Bulldog staat met stip op nummer 1 in de RashondenWijzer. Veel Franse Bulldogs hebben een te platte snuit, waardoor ze lijden aan ademtekort en oogaandoeningen. Daarnaast hebben ze een te korte, gekrulde staart die de oorzaak is van huidontstekingen in dat gebied. De afwijkende, gedrongen bouw van de Franse Bulldog heeft geleid tot het veelvuldig voorkomen van hernia’s en geboorteproblemen bij dit ras. Toch blijven fokkers doorgaan met het fokken op deze uiterlijke kenmerken.


2. Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel doet qua ‘zieligheid’ niet veel onder voor de Franse Bulldog. Dat komt doordat een klein hoofd bij deze hondjes het schoonheidsideaal is. De schedel is tegenwoordig zelfs zo krap dat de hersenen er niet meer inpassen. Heb je zo’n dier zichzelf wel eens zien krabben? Dat is dan waarschijnlijk niet vanwege jeuk, maar vanwege een ondraaglijke hoofdpijn.


3. Boxer
De Boxer stamt af van een oud-Griekse waak-, vecht- en herdershond, de Molossian Hound. Hij is energiek, nieuwsgierig, sterk en loyaal aan zijn baasje. Door de populariteit van de Boxer lijdt dit ras aan 48 erfelijke aandoeningen, zoals Heupdysplasie en een uitgerekte hartspier.


4. Mopshond
Schattig of zielig? De Mopshond heeft zo’n verminkt uiterlijk gekregen dat het bijna pijn doet aan de ogen. Zijn snoet lijkt wel helemaal naar binnen gedrukt. De Mopshond heeft het daardoor altijd benauwd.


5. Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog is de afgelopen decennia erg veranderd van uiterlijk. De honden kunnen ademhalingsproblemen krijgen, omdat hun korte neus een goede luchtstroom bemoeilijkt. Ook gewrichtsproblemen aan de heupen en knieën komen regelmatig voor. Daarbij is het werpen van puppy’s nogal problematisch; dat moet vaak met een keizersnede.


6. Duitse Herdershond
Een Duitse Herder die nauwelijks op zijn benen kon staan, won bij internationale hondenshow Crufts onlangs de prijs voor mooiste hond van het ras. Het is exemplarisch voor de problemen bij deze doorgefokte honden. In de rashondenwereld wordt een zo laag mogelijke achterhand bij Duitse Herders als ‘mooi’ gezien. Hier wordt actief op gefokt. Het zorgt echter voor ernstige gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Als je een foto van de oorspronkelijke Duitse Herder naast een foto van het tegenwoordige ras legt, dan zie je een dramatisch verschil.


7. Golden Retriever
De Golden Retriever is echt een sociale hond en de beste vriend van veel mensen. Maar ook bij dit ras spelen erfelijke aandoeningen als gevolg van het fokken op uiterlijke kenmerken een rol. Zo erg dat bijna iedereen wel een Golden Retriever in zijn familie of kennissenkring kent die ziek is. Elleboog- en heupdysplasie komen vooral vaak voor bij dit ras.


8. Labrador Retriever
De van oorsprong Canadese Labrador Retriever is een intelligente en leergierige hond. Ze werden in de 19e eeuw speciaal gefokt voor de eendenjacht en voor de jacht in moerassige gebieden. Tegenwoordig leidt dit ras aan zeker 52 erfelijke aandoeningen. Heeft jouw Labrador Retriever een omgevingsallergie of een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang? Dat kan heel goed, want de Labrador heeft grote kans op deze erfelijke aandoeningen.


9. Pekingees
Mensen met een Pekingees moeten goed oppassen als de hond Luxatio bulbi heeft. Luxatio bulbi is een situatie waarin de oogbol zich buiten de oogkas bevindt. Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge toename in de druk achter het oog na bijvoorbeeld een aanrijding. Bij de Pekingees komt dit vaker voor dan bij veel andere rassen vanwege de bouw van de schedel. Deze honden hebben een relatief ondiepe oogkas en relatief brede oogspleet, wat ervoor zorgt dat de ogen erg gemakkelijk uit de oogkas geduwd worden. Dit kan zelfs al na een woeduitval gebeuren.


10. Engelse Cocker Spaniël
Sinds de jaren ‘80 weet iedereen binnen de rashondenwereld dat veel rassen door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken, doodziek zijn. Zo heeft de Engelse Cocker Spaniel regelmatig aandoeningen aan de ogen zoals staar, ontstoken hoornvlies of verhoogde oogboldruk. Toch blijven veel fokkers van dit ras doorfokken.
Alle reacties Link kopieren
Ttroeteltje schreef:
09-02-2021 20:20
Ik kan reverse sneezing vinden. De sneezing die jij noemt niet. Wat is dat precies?
Reversed sneezing, ofwel achteruit niezen. Meestal nies je bij het uitademen, maar dit lijkt te gebeuren bij het in ademen. Komt vooral bij kleine rassen voor, vooral bij jack russels bijvoorbeeld. Of het een gebrek is weet ik niet. Ze gaan er niet aan dood bij mijn weten, het heeft volgens mij ook zelden effect op de gezondheid.
Alle reacties Link kopieren
iones schreef:
09-02-2021 20:41
Reversed sneezing, ofwel achteruit niezen. Meestal nies je bij het uitademen, maar dit lijkt te gebeuren bij het in ademen. Komt vooral bij kleine rassen voor, vooral bij jack russels bijvoorbeeld. Of het een gebrek is weet ik niet. Ze gaan er niet aan dood bij mijn weten, het heeft volgens mij ook zelden effect op de gezondheid.
Moet je niet zo’n hond hebben waarbij de oogbal uit de kas kan komen bij druk :-?
Nee heb je, ja kun je krijgen
Ja, ik vind wel dat hier iets mee zou moeten gebeuren. Maar het hoe en wat weet ik niet precies. En ook vraag ik mij dan af: waarom dan alleen bij gezelschapsdieren maar niet bij vee? Ook (of juist) vee is ook zo ver doorgefokt dat de dieren er gezondheidsklachten door krijgen.

Maar het zou wel een begin zijn als hier strengere regels voor gaan komen.

Wat is de voornaamste reden dat veel mensen een (bepaalde) rashond willen? Los van een stamboom? Uiterlijke redenen? Kan hoor, de ene hond spreekt je qua uiterlijk misschien meer aan dan de ander, maar ook als je "verschillende rassen" met elkaar vermengt kun je toch een stamboom van de honden opstellen of zeg ik dan iets heel raars?
Alle reacties Link kopieren
Ttroeteltje schreef:
09-02-2021 20:36
De tien ziekste hondenrassen volgens de Rashondenwijzer
Onder hondenrassen komen helaas heel wat erfelijke ziektes en aandoeningen voor. De arme viervoeters zijn te ver doorgefokt, er is sprake van inteelt en soms worden er juist moeder – en vaderhonden mét afwijkingen geselecteerd om een “gewenst” effect te krijgen. Met ernstig zieke en misvormde honden zijn het resultaat. De Rashondenwijzer waarschuwt dat deze hondenrassen met de meeste aandoeningen en ziektes kampen:



1. Franse Bulldog
De Franse Bulldog staat met stip op nummer 1 in de RashondenWijzer. Veel Franse Bulldogs hebben een te platte snuit, waardoor ze lijden aan ademtekort en oogaandoeningen. Daarnaast hebben ze een te korte, gekrulde staart die de oorzaak is van huidontstekingen in dat gebied. De afwijkende, gedrongen bouw van de Franse Bulldog heeft geleid tot het veelvuldig voorkomen van hernia’s en geboorteproblemen bij dit ras. Toch blijven fokkers doorgaan met het fokken op deze uiterlijke kenmerken.


2. Cavalier King Charles Spaniel
De Cavalier King Charles Spaniel doet qua ‘zieligheid’ niet veel onder voor de Franse Bulldog. Dat komt doordat een klein hoofd bij deze hondjes het schoonheidsideaal is. De schedel is tegenwoordig zelfs zo krap dat de hersenen er niet meer inpassen. Heb je zo’n dier zichzelf wel eens zien krabben? Dat is dan waarschijnlijk niet vanwege jeuk, maar vanwege een ondraaglijke hoofdpijn.


3. Boxer
De Boxer stamt af van een oud-Griekse waak-, vecht- en herdershond, de Molossian Hound. Hij is energiek, nieuwsgierig, sterk en loyaal aan zijn baasje. Door de populariteit van de Boxer lijdt dit ras aan 48 erfelijke aandoeningen, zoals Heupdysplasie en een uitgerekte hartspier.


4. Mopshond
Schattig of zielig? De Mopshond heeft zo’n verminkt uiterlijk gekregen dat het bijna pijn doet aan de ogen. Zijn snoet lijkt wel helemaal naar binnen gedrukt. De Mopshond heeft het daardoor altijd benauwd.


5. Engelse Bulldog
De Engelse Bulldog is de afgelopen decennia erg veranderd van uiterlijk. De honden kunnen ademhalingsproblemen krijgen, omdat hun korte neus een goede luchtstroom bemoeilijkt. Ook gewrichtsproblemen aan de heupen en knieën komen regelmatig voor. Daarbij is het werpen van puppy’s nogal problematisch; dat moet vaak met een keizersnede.


6. Duitse Herdershond
Een Duitse Herder die nauwelijks op zijn benen kon staan, won bij internationale hondenshow Crufts onlangs de prijs voor mooiste hond van het ras. Het is exemplarisch voor de problemen bij deze doorgefokte honden. In de rashondenwereld wordt een zo laag mogelijke achterhand bij Duitse Herders als ‘mooi’ gezien. Hier wordt actief op gefokt. Het zorgt echter voor ernstige gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Als je een foto van de oorspronkelijke Duitse Herder naast een foto van het tegenwoordige ras legt, dan zie je een dramatisch verschil.


7. Golden Retriever
De Golden Retriever is echt een sociale hond en de beste vriend van veel mensen. Maar ook bij dit ras spelen erfelijke aandoeningen als gevolg van het fokken op uiterlijke kenmerken een rol. Zo erg dat bijna iedereen wel een Golden Retriever in zijn familie of kennissenkring kent die ziek is. Elleboog- en heupdysplasie komen vooral vaak voor bij dit ras.


8. Labrador Retriever
De van oorsprong Canadese Labrador Retriever is een intelligente en leergierige hond. Ze werden in de 19e eeuw speciaal gefokt voor de eendenjacht en voor de jacht in moerassige gebieden. Tegenwoordig leidt dit ras aan zeker 52 erfelijke aandoeningen. Heeft jouw Labrador Retriever een omgevingsallergie of een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang? Dat kan heel goed, want de Labrador heeft grote kans op deze erfelijke aandoeningen.


9. Pekingees
Mensen met een Pekingees moeten goed oppassen als de hond Luxatio bulbi heeft. Luxatio bulbi is een situatie waarin de oogbol zich buiten de oogkas bevindt. Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge toename in de druk achter het oog na bijvoorbeeld een aanrijding. Bij de Pekingees komt dit vaker voor dan bij veel andere rassen vanwege de bouw van de schedel. Deze honden hebben een relatief ondiepe oogkas en relatief brede oogspleet, wat ervoor zorgt dat de ogen erg gemakkelijk uit de oogkas geduwd worden. Dit kan zelfs al na een woeduitval gebeuren.


10. Engelse Cocker Spaniël
Sinds de jaren ‘80 weet iedereen binnen de rashondenwereld dat veel rassen door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken, doodziek zijn. Zo heeft de Engelse Cocker Spaniel regelmatig aandoeningen aan de ogen zoals staar, ontstoken hoornvlies of verhoogde oogboldruk. Toch blijven veel fokkers van dit ras doorfokken.
Wat een stemming makerij is dit verhaal.

Ik kan je verzekeren dat een heleboel fokkers, waaronder ikzelf, er alles aan doen niet met zieke dieren te fokken. Wij doen alle mogelijke DNA testen en ook jaarlijkse testen bij gespecialiseerde dierenartsen om geen zieke nakomelingen op de wereld te zetten. Wij pluizen hele stamboomlijnen uit om een zo goed mogelijke combinatie van ouderdieren te maken. Qua gezondheid en ook qua gedrag. Ik zorg ervoor dat de lijnen die ik gebruik zover mogelijk uit elkaar liggen. Net zoals veel fokkers dat doen. Ik haal vers bloed uit andere landen zoals Rusland en Portugal. Voor een dekking reis ik gerust dagen , maakt mij niets uit. Het is mijn passie. Net zoals veel andere fokkers hierin hun passie hebben.

Maar ja die look a likes he...daar wordt nergens naar om gekeken. Ze lijken op een boxer maar hebben nul testen gehad. Ja dat die dan al vroeg om vallen vind ik niet raar. Hierin heeft de koper ook een verantwoordelijkheid. Maar dat doen ze niet want ze moeten het hondje vandaag hebben. En hebben zelf nul onderzoek gedaan naar de raseigenschappen of erfelijke afwijkingen die in dat ras voorkomen.

Ik heb niets tegen een kruising en ik heb niets tegen een hond uit het buitenland. Allemaal prima....alleen dat gezeur over de rashond word ik een beetje beu eerlijk gezegd.
Gelukkig zijn er nog mensen die wel hun vooronderzoek doen naar een ras dat bij hen past en kritische vragen aan mij kunnen stellen wat betreft de gezondheid. Daar ben ik alleen maar blij mee.
Alle reacties Link kopieren
^ dus jij ontkent dat van rassen an sich problemen komen? Dat is mijn issue met rassen, hoe leuk ze ook zijn. Ik hou van honden met heel veel passie, maar de menselijke invloed doet ze geen goed. We gaan te ver door en het veroorzaakt simpelweg problemen. Ook wanneer er alleen gekwalificeerde fokkers blijven fokken.
Ttroeteltje schreef:
09-02-2021 20:36
De tien ziekste hondenrassen volgens de Rashondenwijzer
Onder hondenrassen komen helaas heel wat erfelijke ziektes en aandoeningen voor. De arme viervoeters zijn te ver doorgefokt, er is sprake van inteelt en soms worden er juist moeder – en vaderhonden mét afwijkingen geselecteerd om een “gewenst” effect te krijgen. Met ernstig zieke en misvormde honden zijn het resultaat. De Rashondenwijzer waarschuwt dat deze hondenrassen met de meeste aandoeningen en ziektes kampen:
Inteelt is verboden bij fokkers, dus dat is onzin. Per ras moeten fokkers ook verschillende onderzoeken laten doen, juist om ziektes/aandoeningen te voorkomen. Een goede fokker gaat echt niet bewust met een hond met aandoening fokken.

Ik snap het lijstje ook niet helemaal, waarom staat de chihuahua er bijvoorbeeld niet in?
Sjulia schreef:
09-02-2021 21:30
^ dus jij ontkent dat van rassen an sich problemen komen? Dat is mijn issue met rassen, hoe leuk ze ook zijn. Ik hou van honden met heel veel passie, maar de menselijke invloed doet ze geen goed. We gaan te ver door en het veroorzaakt simpelweg problemen. Ook wanneer er alleen gekwalificeerde fokkers blijven fokken.
Probleem zijn niet zo zeer de fokkers, maar de rasstandaard. Deze verteld namelijk dat het ras een korte neus moet hebben en dergelijke.
Naar mijn mening is er niks mis met rashonden in het algemeen, maar er zijn zeker een aantal rassen die niet zouden mogen bestaan.

Mensen denken alleen helaas dat een kruising wel gezond is. Als ex-trimster heb ik een hoop kruisingen voorbij zien komen met misvormingen, denk aan kromme poten of een flinke onderbeet.
NYC schreef:
09-02-2021 21:10


Wat is de voornaamste reden dat veel mensen een (bepaalde) rashond willen? Los van een stamboom? Uiterlijke redenen? Kan hoor, de ene hond spreekt je qua uiterlijk misschien meer aan dan de ander, maar ook als je "verschillende rassen" met elkaar vermengt kun je toch een stamboom van de honden opstellen of zeg ik dan iets heel raars?
Ik wil liefst een rasdier vanwege uiterlijk en karakter.
Natuurlijk kan je een stamboom opstellen voor een kruising, in de letterlijke zin van het woord, net zoals je ook een familiestamboom kan opmaken. Maar bij honden en katten bv zijn er bepaalde afspraken en kan een dier slechts een stamboom krijgen wanneer het ingeschreven kan worden in het stamboek. En in het stamboek komt een dier alleen als het van dat bepaalde ras is. Soms kan een kruising wel ingeschreven worden ( bij sommige rassen die uitkruisen toestaan ) maar dan ook enkel onder bepaalde voorwaarden en meestal krijgt zo’ n dier dan nog geen stamboom maar een afstammingsbewijs.
Alle reacties Link kopieren
Elk ras had van oorsprong een funktie bv de bordercollie de schapen bij elkaar drijven en het uiterlijk was daar onder geschikt aan. Gewoon die collies die hun werk het beste deden daar werd mee gefokt. Collies die hun werk niet goed deden werden of verkocht als huishond of werden gewoon afgemaakt.
Naarmate het uiterlijk een rol ging spelen kwamen er ook shows en het type werd vastgelegd.
Tuurlijk hadden vroeger honden ook ziekten, alleen kon men dat nog niet opsporen of benoemen. Honden die wat mankeerden werden gewoon afgemaakt.
Ook vind ik persoonlijk dat er veel te veel naar de reu of teef wordt gekeken die hoog scoort op een show. Sommige reuen zijn tig keer gebruikt voor een dekking. Zijn goede erfelijke materiaal geeft hij door maar ook zijn minder goede. En dan zit zo n reu plots in een heleboel stamboomlijn verwoven. Kom je niet meer van dat minder goede erfelijke materiaal af. Alleen een outcross kan dan nog helpen.

Sommige rassen staan op uitsterven juist door dit fenomeen. de genenpool is zo klein geworden dat uiteindelijk het ras op zich het niet meer zal redden. Dus zal er een ander ras, vergelijkend ras, ingekruist moeten worden. Deze nakomelingen krijgen geen stamboom, ze zijn immers niet raszuiver. Wel kun je, als je de outcross doet met toestemming van de Raad van beheer deze pups in een bijlage laten opnemen. Daarna weer terug fokken in je ras.
Alle reacties Link kopieren
Sasja90 schreef:
09-02-2021 21:35
Probleem zijn niet zo zeer de fokkers, maar de rasstandaard. Deze verteld namelijk dat het ras een korte neus moet hebben en dergelijke.
Naar mijn mening is er niks mis met rashonden in het algemeen, maar er zijn zeker een aantal rassen die niet zouden mogen bestaan.

Mensen denken alleen helaas dat een kruising wel gezond is. Als ex-trimster heb ik een hoop kruisingen voorbij zien komen met misvormingen, denk aan kromme poten of een flinke onderbeet.
Er is naar jouw mening niks mis met rashonden maar ze zijn wel steeds ziekelijker aan het worden. Alle rassen zullen straks niet meer mogen bestaan want ze zullen allemaal zieker en zieker worden. Onvermijdelijk. De herder was ook niet zo ziek hoor. Die problemen zullen ook blijven bestaan ook zonder hoge standaard aan uiterlijk. Een kruising tussen 2 rassen zie ik ook net zo goed als een rashond. Het is manipulatie met nare gevolgen voor de dieren zelf. De labrador, golden retriever en herder zijn heel populair dus die zie je nu zieker en zieker worden. En zo komt elk ras aan de beurt.
Alle reacties Link kopieren
Sjulia schreef:
09-02-2021 21:30
^ dus jij ontkent dat van rassen an sich problemen komen? Dat is mijn issue met rassen, hoe leuk ze ook zijn. Ik hou van honden met heel veel passie, maar de menselijke invloed doet ze geen goed. We gaan te ver door en het veroorzaakt simpelweg problemen. Ook wanneer er alleen gekwalificeerde fokkers blijven fokken.
Twee vragen....waar koop jij je hond en wat versta jij onder gekwalificeerde fokkers?
Sjulia schreef:
09-02-2021 21:44
Er is naar jouw mening niks mis met rashonden maar ze zijn wel steeds ziekelijker aan het worden. Alle rassen zullen straks niet meer mogen bestaan want ze zullen allemaal zieker en zieker worden. Onvermijdelijk. De herder was ook niet zo ziek hoor. Die problemen zullen ook blijven bestaan ook zonder hoge standaard aan uiterlijk. Een kruising tussen 2 rassen zie ik ook net zo goed als een rashond. Het is manipulatie met nare gevolgen voor de dieren zelf. De labrador, golden retriever en herder zijn heel populair dus die zie je nu zieker en zieker worden. En zo komt elk ras aan de beurt.
Een kruising kan net zo ongezond zijn als een rashond. En je mag een dier pas een rashond noemen als er een stamboom aan vast zit. Een hoop mensen met een labrador of golden retriever hebben niet eens een stamboomhond en deze dieren mankeren dus ook van alles.
Sasja90 schreef:
09-02-2021 21:35
Probleem zijn niet zo zeer de fokkers, maar de rasstandaard. Deze verteld namelijk dat het ras een korte neus moet hebben en dergelijke.
Naar mijn mening is er niks mis met rashonden in het algemeen, maar er zijn zeker een aantal rassen die niet zouden mogen bestaan.

Mensen denken alleen helaas dat een kruising wel gezond is. Als ex-trimster heb ik een hoop kruisingen voorbij zien komen met misvormingen, denk aan kromme poten of een flinke onderbeet.
De rasstandaard op zich is niet zo’ n probleem. Helaas wordt de standaard steeds extremer geïnterpreteerd en geven keurmeesters dikwijls de voorkeur aan extremere raskenmerken waardoor veel fokkers ook maar extremer gaan fokken. Als je bv boxers of Perzische katten van nu vergelijkt met dieren van 50 jaar geleden lijken het wel andere rassen, terwijl de rasstandaard amper veranderd is.
Alle reacties Link kopieren
kataravrouw schreef:
09-02-2021 21:46
Twee vragen....waar koop jij je hond en wat versta jij onder gekwalificeerde fokkers?
Dus je antwoord maar niet. En dat is logisch, want jij weet als fokker ook heel goed dat deze passionele hobby van jou de honden simpelweg geen goed doet. Niet op de lange termijn, hoe leuk en gezond (welk ras is echt gezond, de erfelijke problemen ontstaan bij elk ras, vraag jezelf af hoe dat kan) de honden die jij nu fokt ook kunnen zijn. Ik koop geen hond, ik adopteer. Ziekelijke, oudere, getraumatiseerde. Uit het asiel dus.
Alle reacties Link kopieren
Hartstikke goed van je Sjulia dat je ziekelijke, oudere getraumatiseerde honden adopteerd. De meeste daarvan hebben waarschijnlijk geen stamboom?
Duchesnea schreef:
09-02-2021 21:51
De rasstandaard op zich is niet zo’ n probleem. Helaas wordt de standaard steeds extremer geïnterpreteerd en geven keurmeesters dikwijls de voorkeur aan extremere raskenmerken waardoor veel fokkers ook maar extremer gaan fokken. Als je bv boxers of Perzische katten van nu vergelijkt met dieren van 50 jaar geleden lijken het wel andere rassen, terwijl de rasstandaard amper veranderd is.
Klopt helemaal, bepaalde keurmeesters hebben nogal een voorkeur en de fokker wil uiteraard winnen.
Ik weet niet in hoeverre het rasstandaard is verandert of niet, maar de fokkers doen wat gevraagd wordt.

Wat ik dan ook bedoel is dat niet de fokkers voor deze extreme eisen kiezen.
Alle reacties Link kopieren
kataravrouw schreef:
09-02-2021 21:57
Hartstikke goed van je Sjulia dat je ziekelijke, oudere getraumatiseerde honden adopteerd. De meeste daarvan hebben waarschijnlijk geen stamboom?
Nee, geen stamboom. En je wordt vijandig omdat je weet dat ik gelijk heb, even voor de duidelijkheid.
kataravrouw schreef:
09-02-2021 21:57
Hartstikke goed van je Sjulia dat je ziekelijke, oudere getraumatiseerde honden adopteerd. De meeste daarvan hebben waarschijnlijk geen stamboom?
Precies dit zijn meestal geen stamboomhonden. Stamboomhonden belanden namelijk zelden in het asiel.
Overigens vind ik het wel harstikke goed dat je deze honden een kans geeft.
Sjulia schreef:
09-02-2021 21:59
Nee, geen stamboom. En je wordt vijandig omdat je weet dat ik gelijk heb, even voor de duidelijkheid.
oftewel een kruising kan net zo ongezond zijn als een rashond

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven