Scheppingsverhaal in openbaar onderwijs

12-05-2009 09:28 82 berichten
Alle reacties Link kopieren
Pardon???

Dus als ik er bewust voor kies om mijn kind op een openbare school te doen omdat ik niets met het christendom en het christelijk onderwijs heb, wordt mijn kind er alsnog mee opgezadeld??

Gaan ze dan ook even in Darwin onderwijzen op christelijke scholen? En in the church of the flying spagethi monster?





AMSTERDAM – Fractieleider Arie Slob van regeringspartij ChristenUnie wil dat op openbare scholen naast de evolutietheorie van Darwin ook het scheppingsverhaal wordt onderwezen. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.



“Alsof er geen andere theorieën en ideeën bestaan. Er zijn meer opvattingen over het begin van deze aarde dan alleen maar die ene die nu toevallig zwart op wit in de lesboeken wordt afgedrukt", aldus Slob.



De oud-docent vindt dat er breder geïnformeerd moet worden. “Dat is een boodschap aan zowel het christelijke als aan het openbare onderwijs.”





Problemen



Arie Slob doceerde Geschiedenis en Maatschappijleer aan een christelijke school. “Als docent heb ik problemen gehad met nogal wat onderwijsmethodes die net deden of er maar één overtuiging op dit punt was, aan de rest werd geen aandacht besteed.”



Slob pleit ervoor een breder perspectief te bieden aan kinderen door meerdere theorieën zoals het scheppingsverhaal te onderwijzen. “Ik vind het belangrijk dat kinderen breed weten wat er aan opvattingen leeft”, aldus het Kamerlid



BRON: Nu.nl
anoniem_68671 wijzigde dit bericht op 12-05-2009 09:29
Reden: Edit: heb geen knoppen dus kon niet linken of schuin drukken..
% gewijzigd
Sloerie en Huppelkut, aangenaam!
Alle reacties Link kopieren
Het is anders een "theorie"/geloof die/dat door veel mensen wordt aangehangen. Toch niets mis mee als je kind daarover wordt geinformeerd? Hij of zij zal ook wel over andere zaken leren waar jij ook niets mee hebt..that's life.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie je probleem niet zo



Kennis hierover zal je kind niet slecht doen
Frankly my dear, I don"t give a damn
Alle reacties Link kopieren
quote:Paque_in_Pink schreef op 12 mei 2009 @ 09:28:



Gaan ze dan ook even in Darwin onderwijzen op christelijke scholen? Dat is wel de bedoeling van Slob, zo te lezen.
Alle reacties Link kopieren
Prima, maar laat hem er dan bijvertellen dat dat ook het scheppingsverhaal van de Moslims is. En vertel dan ook het boeddhistische scheppingsverhaal, en het Azteekse, dat van de Inuit, Hindoeïstisch verhaal, vertel wat de Agnostische visie op dingen is. Zelf kreeg ik dit allemaal tijdens Godsdienst les op de (christelijke) Middelbare school. Zat een op een christelijke basisschool waar men alleen het scheppingsverhaal vertelde. Ik heb voor mijn dochter een openbare school gekozen, met name om die reden. Als alleen Darwinistische theorie en christelijk scheppingsverhaal verteld zouden worden zou ik daar niet zo blij mee zijn. Dan of alles of alleen het meest wetenschappelijk bewezen verhaal.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Alle reacties Link kopieren
quote:Paque_in_Pink schreef op 12 mei 2009 @ 09:28:



Slob pleit ervoor een breder perspectief te bieden aan kinderen door meerdere theorieën zoals het scheppingsverhaal te onderwijzen. Ik vind het belangrijk dat kinderen breed weten wat er aan opvattingen leeft, aldus het Kamerlid. Lijkt me juist een uitstekend uitgangspunt, mits er inderdaad verschillende theorieën aan bod komen. Vertel Elynnimin altijd dat de aarde is ontstaan na de oerknal. Zeg dan dat het al heel lang geleden is, dat sommige mensen denken dat het niet waar is en dat ze het op een andere manier proberen te verklaren (maar dan wat meer op z'n Jip-en-Jannekes).
Alle reacties Link kopieren
quote:Elynn schreef op 12 mei 2009 @ 09:43:

[...]





Lijkt me juist een uitstekend uitgangspunt, mits er inderdaad verschillende theorieën aan bod komen. Vertel Elynnimin altijd dat de aarde is ontstaan na de oerknal. Zeg dan dat het al heel lang geleden is, dat sommige mensen denken dat het niet waar is en dat ze het op een andere manier proberen te verklaren (maar dan wat meer op z'n Jip-en-Jannekes).

Ja, inderdaad, in een breder perspectief.

Niet het Gristelijk geloof op een openbare school erbij gaan slepen, maar dan ook gelijk álle theorieën doen. Dat staat me ervan tegen, ik vind het gewoon weer een staaltje Christendom "er door drukken".
Sloerie en Huppelkut, aangenaam!
Alle reacties Link kopieren
Dat gebeurt als het goed is toch al op alle basisscholen? Het is een van de vakken die gewoon op het rooster moet staan, levenbeschouwing/geestelijke stromingen. En dan inderdaad niet alleen over het Christendom, maar ook over vele andere geestelijke stromingen. Ik werk zelf op een Katholieke school, dus veel aandacht voor de Christelijke feestdagen, maar ook de andere geloven worden behandeld.
Alle reacties Link kopieren
Er staat in het artikel toch '...meerdere theorieën, zoals het scheppingsverhaal...' ?
quote:Mirjam762 schreef op 12 mei 2009 @ 09:31:

Het is anders een "theorie"/geloof die/dat door veel mensen wordt aangehangen. Toch niets mis mee als je kind daarover wordt geinformeerd? Hij of zij zal ook wel over andere zaken leren waar jij ook niets mee hebt..that's life.Ik vind het heel slecht als de twee als gelijkwaardige alternatieven worden gepresenteerd. Wetenschap is wel even andere koek dan geloof
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook voor die reden mijn kinderen naar een openbare basisschool laten gaan. Zodat ze niet geconfronteerd worden met alleen het christendom, als ze dan wat willen onderwijzen over het scheppingsverhaal moeten ze dat dan over alle godsdiensten doen. En niet het christendom opdringen bij mijn kinderen, daarvoor zitten ze niet op een openbare school, als ik dat zou willen zouden ze wel op een christelijke basisschool zitten!!!
Alle reacties Link kopieren
Ik ben wel benieuwd wat hij bedoelt met meerdere theorieën. Dat is lekker vaag diplomatiek taalgebruik, dat kan van alles betekenen. Het kan net zo goed alleen Darwinisme en Christendom betekenen als alle wereldgodsdiensten.
Wat Supersmollie zegt vind ik ook :)
Overigens is evoluthie veel meer dan 'Darwinisme'. Darwinisme is een typische (propaganda) term die gebruikt wordt door veel fundamentalistische christenen, om vervolgens op de proppen te komen met wat hij fout had en daarna dus te negeren hoe veel andere mensen na Darwin hier nog aan gewerkt hebben. Evoluthietheorie is heel veel meer dan Darwin.



Ik kom zelf uit een behoorlijk christelijke achtergrond en weet nog hoe er op de middelbare school op eieren werd gelopen als het om evolutie ging. Vreselijk, terwijl het een van de mooiste en interessantste onderdelen van biologie is. Jammer hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:heejhallo schreef op 12 mei 2009 @ 09:52:

[...]





Ik vind het heel slecht als de twee als gelijkwaardige alternatieven worden gepresenteerd. Wetenschap is wel even andere koek dan geloof



geloof hoort NIET op een openbare school thuis, daar wordt kennis onderwezen en geen geloof.

Als het scheppingsverhaal al aan bod komt, dan in de godsdienstles naast alle andere scheppingsverhalen.

Walgelijk weer dit, je geloof via een achterdeurtje aan weldenkende mensen proberen op te dringen.
En alleen omdat het verschillende wereldbeelden zijn, vind ik nog niet dat ze als gelijkwaardig moeten worden onderwezen.



Geloof is bijna het tegenovergestelde van wetenschap. Het is je verhaal steeds maar blijven aanpassen zodat het in je straatje pas. Dus als iets niet meer van toepassing is op de huidige maatschappij, of de huidige kennis, is het ineens allemaal 'sympbolisch' en zijn 'gods wegen ondoorgrondelijk'. Allemaal maar om het dogma vast te houden (twijfel wordt zelfs als een soort proeve van bekwaamheid gezien, of je geloof wel sterk genoeg is, om vervolgens nog meer aan je dogma's vast te houden).



In de wetenschap gaat ons wereldbeeld regelmatig op de schop. Zodra ergens een veel logischere verklaring voor is (de wereld is rond, in plaats van plat, ziektes kunnen worden veroorzaakt door bacterien en virussen, niet door demonen, HIV is geen homokanker, maar een virus..etc) wordt die geaccepteerd, vroeger of later. Juist twijfel over een onderwerp is interessant en zorgt voor meer onderzoek, en het duurt soms jaren voordat er consensus is (bijvoorbeeld over plaattectoniek), maar de methode is gelijk..



De bereidheid om volledig te herzien wat je dacht dat waar was (gebaseerd op bewijs, niet een of ander oud geschrift), maakt voor mij wetenschap, en dus ook evoluthie theorie, compleet anders dan geloof of creationisme. Ik vind het dan ook zeer kwalijk als beide als 'gelijke' worden behandeld. Zo leer je kids toch niks over logisch nadenken?



Overigens prima als het wordt aangeboden als informatie in de godsdienst les, maar no way dat het bij biologie thuishoort. (Briest stilletjes in haar eentje nog even verder...)
Alle reacties Link kopieren
Alweer en ik bries met je mee!
Alle reacties Link kopieren
quote:RosieRo schreef op 12 mei 2009 @ 10:05:

[...]





geloof hoort NIET op een openbare school thuis, daar wordt kennis onderwezen en geen geloof.

Als het scheppingsverhaal al aan bod komt, dan in de godsdienstles naast alle andere scheppingsverhalen.

Walgelijk weer dit, je geloof via een achterdeurtje aan weldenkende mensen proberen op te dringen.



Vind niet dat geloof niet thuishoort op een openbare school. Geloof moet dan inderdaad niet als waarheid worden gepresenteerd, maar als een overtuiging die mensen aanhangen en op basis waarvan ze hun leven leiden. Kinderen worden in het dagelijks leven toch geconfronteerd met verschillende zienswijzen? Waarom zou je ze op school geen uitleg geven over de achtergrond daarvan? Lijkt me juist dat kinderen hierdoor meer begrip krijgen voor mensen die anders zijn, denken en doen.



En eens met Heejhallo: vind ook dat wetenschap en geloof niet als gelijkwaardig naast elkaar moeten worden gepresenteerd. Weten en geloven is iets anders.
Alle reacties Link kopieren
mmm, misschien formuleerde ik niet duidelijk: geloof belijden/uitdragen hoort niet op een openbare school.

Onderwijzen wat mensen zoal geloven (godsdienstles) kan natuurlijk wel.
quote:RosieRo schreef op 12 mei 2009 @ 10:11:

Alweer en ik bries met je mee!Ja, ik kan dar wel zo slecht tegen he, tegen zo'n relativerend toontje 'dat het allemaal hetzelfde is'. Nou, dat is het dus niet. Godsdienst heeft gewoon niks te zoeken in de wetenschap. weetnschap gaat over falsifieren, dat kan niet bij godsdienst. Ook niet als 'intelligent design', want dat is gewoon oude wijn en nieuwe zakken.
Alle reacties Link kopieren
quote:calvijn1 schreef op 12 mei 2009 @ 09:32:

Ik zie je probleem niet zo



Kennis hierover zal je kind niet slecht doen



Daar heb je m.i. helemaal gelijk in, maar ik zou liever niet willen dat het scheppingsverhaal even zwaar telt als de evolutietheorie. Dus, ze worden onderwezen in de evolutietheorie en daarnaast weten ze dat er mensen zijn die iets anders aanhangen.



Mijn kinderen zijn echter nog maar 2 jaar en de anders is 9 maanden. Zij denken waarschijnlijk dat de teletubbies, Piet Piraat en Donald Duck heel weldenkende 'mensen' zijn, hahaha
Alle reacties Link kopieren
edit: @ HH dus.

en natuurlijk het jeukargument dat de evolutie niet voor niets 'theorie' heet, want het is ook maar 1 theorie van vele, en wetenschap? Wetenschap is ook maar een geloof..



het scheppingsverhaal IS geen theorie, en theorie wil niet zeggen: onbewezen!
quote:RosieRo schreef op 12 mei 2009 @ 10:19:

edit: @ HH dus.

en natuurlijk het jeukargument dat de evolutie niet voor niets 'theorie' heet, want het is ook maar 1 theorie van vele, en wetenschap? Wetenschap is ook maar een geloof..



het scheppingsverhaal IS geen theorie, en theorie wil niet zeggen: onbewezen!



Een populair truukje is te zeggen dat evolutie nooit geobserveerd is, alleen micro evolutie. Maar als je heel veel micro-evolutie op elkaar stapeld, krijg je uiteindelijk toch een hoop veranderingen. En er zijn genoeg voorspellingen gedaan, op grond van evolutie theorie, van tussenvormen die uiteindelijk ook als fossiel gevonden zijn. Maar ja, dat is in de ogen van veel creationisten nooit genoeg.



Ach ja, zo kan ik nog wel even doorgaan
Alle reacties Link kopieren
Op Zwiepjes openbare school heb je als ouder de mogelijkheid je kind godsdienstles te laten volgen waarin kennis wordt gemaakt met alle geloven. Ook vieren ze alle feestdagen op deze school, van holi (ben even de juiste spelling kwijt) tot pasen. Daar ben ik juist blij om, dat ze allemaal even neutraal gepresenteerd worden. Met kennis hebben over religies is niks mis, zolang ze maar wel de keuze aan het individu laten om wel of niet te geloven en waarin.
Vroeger, op mijn basisschool kon je kiezen of je op vrijdag middag een uur godsdienstles wilde van de pastor. Ik had het graag gewild, gewoon uit nieuwsgierigheid maar mijn ouders vonden het niet goed. Dus ik ben zelf gaan studeren, toen ik een bibliotheekkaart had.



Ik vind het nuttig om van alles te weten over religies, maar een verplicht vak, op een openbare school, met het scheppingsverhaal, dús het christelijk geloof, neuh, ik zou niet weten waarom.
Alle reacties Link kopieren
ik vind dat kennis van de wereldgeloven net zo belangrijk is voor je algemene ontwikkeling als de evolutietheorie. Al was het alleen maar om meer begrip voor andersdenkenden te ontwikkelen. En dat geldt zowel voor gelovigen naar niet-gelovigen als andersom.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven