Vaccin Mexicaanse griep risicovol

11-09-2009 17:41 725 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Het vaccin tegen de Mexicaanse griep is niet zonder risico. Omdat het een nieuw virus is en bij het maken van het vaccin nieuwe technologie wordt gebruikt, heeft het mogelijk ernstige bijwerkingen.



Dat blijkt uit een advies van Wereldgezondheidsorganisatie WHO in de GPD-bladen. De resultaten van het onderzoek naar de bijwerkingen zijn pas in december klaar, terwijl Nederland al in het najaar wil gaan vaccineren.







Ik zag hier gister iets over op het Franse nieuws. Een grote groep verplegers is tegen het inenten en zal deze vacinaties ook weigeren omdat hiermee blijkbaar een dodelijke zenuwaandoening kan worden veroorzaakt. Hier in Frankrijk worden straks alle (2e trimester) zwangere vrouwen gevaccineerd.

Een kennis van me, die ook verpleegster is, heeft er geen moeite mee en zegt het risico aanvaardbaar te vinden.



Ik kan er in het Nederlands niet zo veel informatie over vinden, dus als je meer weet zet het erbij graag.



Wat vinden jullie, en zouden jullie als het kon meteen die prik halen? Ook als de berichtgeving nogal tegenstrijdig is?
Alle reacties Link kopieren
.

edit:
knip, verkeerd
Alle reacties Link kopieren
De New Scienist heeft een beetje mythbusting gedaan omtrent de griep.



MYTH 6: The vaccine isn't safe. Why take the risk to prevent mild flu?



Interessant stuk eruit:

quote:Does this mean it is safer not getting vaccinated? Absolutely not. First, there is the risk of swine flu killing you. Second, what few people know is that flu itself is far more likely to cause Guillain-Barré than any flu vaccine.

[...]

The risk of getting Guillain-Barré from a flu vaccine is almost certainly less than 1 in a million; the risk of getting it from flu itself is more than 40 in a million. Swine flu is estimated to have killed 800 people in the US already, or more than 2 in every million so far. And during the first wave of swine flu this summer, 1 out of every 20,000 children aged 4 or under in the US ended up in hospital.



En over het 'gevaar' van kwik:

Als je een keertje vis eet (vooral roofvis) en/of amalgaamvullingen hebt loop je minstens net zoveel gevaar.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind de discussie met de voors en tegens hier juist heel erg fijn, hoef ik het zelf niet meer op te zoeken



nee geintje. Het is goed om te weten wat je doet. Ik heb nog aan de assistent van de huisarts gevraagd of het echt geen kwaad kon en ze zei dat de huisarts juist heel voorzichtig is met jonge kinderen. Als mijn zoontje geprikt wordt is er nog een ander kindje die de prik krijgt.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Zeniiba, ben ook blij met je informatie !



Ik zie in mijn omgeving ook dat er zo verschillend op de MG wordt gereageerd. Als ik toegeef dat ik mij er best druk om maak staan sommige mensen mij ook aan te kijken van wat een aanstelster ben je. Het is maar gewoon een griepje hoor, zeggen ze dan. Nou ik zie het wel iets ernstiger in dan een "griepje". Alhoewel het bij veel mensen ook maar bij een griepje blijft, maar vertel maar eens aan de ouders van de kinderen die afgelopen week zijn overleden dat het maar gewoon een griepje is....

Bij mijn dochter op school wordt m.i. de kop lekker in het zand gestoken, je mag vooral niet zeggen dat het op school heerst want dan zaai je paniek. Tja, feiten zijn feiten toch ?

Iedereen mag toch weten hoe de stand van zaken is, zodat ieder zijn "maatregelen" kan treffen.



Ik ben er qua vaccineren wel uit: wij laten onze kinderen vaccineren zo snel als dat kan.
Gisteren de huisarts gebeld, want ik blijf twijfelen.



Zoonlief heeft indicatie (astma) en daarom oproep. Vanwege persoonlijke/medische redenen heeft zoon alleen DTP gekregen en geen kinkhoest en BMR.

Tot dit jaar heeft zoonlief ook geen griepprik gekregen. Hij heeft nooit griep, dus waarom inenten?



Maar nu door al dat nieuws... wist ik het niet echt niet meer. Wat moet ik nou!?!

Goed de assistente overlegde met de huisarts en die adviseerde (natuurlijk) om de griepprik en de mexicaanse griepprik te geven aan zoonlief. (Huisarts kent kind niet, is pas overgestapt)

Ik vroeg de assistente of de bijwerkingen van de inentingen op lange termijn al bekend zijn. Nee, dat zijn ze niet.

Ze begreep dat het een heel moeilijke keuze voor mij was en adviseerde om eens te googlen. Daarop reageerde ik met dat ik dat al lang gedaan had en dat het ook best negatief is. Toen vertelde de assistente dat ze geen medische achtergrond heeft en geen advies mag geven maar dat ze hem zelf niet gaat halen.



Nou fijn. Met dit verhaal ben ik dus nog niets opgeschoten. Maar ik geloof dat ik er nooit echt uitkom, Als de keuze om het niet te doen verkeerd is, dan kom ik daar op korte termijn achter, is de keuze om het wel te doen verkeerd, dan kom ik daar over een paar jaar achter. Tja...
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben dus een kind in de risicogroep en al lang een brief thuis vanaf de poli waar we lopen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, dat ze sterk aanraden de kinderen in te enten.



Ik neem die mensen daar toch wel wat serieuzer dan de assistente van de huisarts. Ik laat me zelf ook niet inenten, want ik ben gezond en kan dus wel wat hebben (denk ik) ik denk dat dat de hoofdreden is voor veel mensen om de prik te weigeren.
Stressed is just desserts spelled backwards
Oi parapluutje, wat een dilemma.



Ik moet eerlijk zeggen dat ik die assistente niet zo professioneel vind overkomen. Dat ze hem zelf niet gaat halen zegt mij niet zoveel... is ze uberhaupt geindiceerd voor een prik? Ik geloof niet dat huisartsenassisten die geen medische zorg geven (en dat doet ze blijkbaar niet, want ze zegt geen medische achtergrond te hebben) geindiceerd zijn (maar ja, ze zou astma o.i.d. kunnen hebben). En het advies om te googlen vind ik nogal naief :/



Je zoon is al jaren geindiceerd voor de griepprik, maar krijgt hem ook al jaren niet, evenals een aantal andere inentingen die voor alle kinderen worden aangeraden. Daarmee neem je al jaren een klein risico en ik heb niet de indruk dat het risico van de mexicaanse griep zo heeeeel veel groter is, de hype is vooral veel groter dan bij de jaarlijkse griepprik en -epidemie (maar ben ook maar een leek!).



Mag ik nog een optie drie aandragen? Misschien kom je er wel nooit achter wat de juiste keuze was geweest. Als je niet inent is er nog altijd een behoorlijk kans dat hij niet ziek word, en als je wel inent en er blijkt onverhoopts toch iets niet jofel met het vaccin dan is de kans dat datgene jouw kind treft vast niet enorm (want als het vaccin een veelvoorkomende bijwerking zou hebben, dan was het heus wel opgepikt bij de testen met het, vrijwel identieke, vogelgriepvaccin).



Objectief gezien is het enige wat echt duidelijk is dat deskundigen in nederland en wereldwijd deze vaccinatie aanraden voor jouw zoon, ook al is het op basis van een aantal algemene kenmerken (kind; astma) en niet omdat ze jouw zoon zelf beoordeeld hebben.



Ik hoop dat je er uit komt parapluu
Alle reacties Link kopieren
Maar dit snap ik niet.Je zoontje heeft astma. En van het mex. virus is bekend dat het zich diep in de longen kan nestelen. Er is een vaccin beschikbaar. Maar je twijfeld door die doos van een doktersassistente? De meeste personen die in ziekenhuizen worden opgenomen zijn kinderen.

Wie geloof je nu meer? De doktersass. of Volksgezondheid? Of geloof je al die spookverhalen die de rondte doen?
Alle reacties Link kopieren
quote:madamemicmac schreef op 31 oktober 2009 @ 15:51:

Maar dit snap ik niet.Je zoontje heeft astma. En van het mex. virus is bekend dat het zich diep in de longen kan nestelen. Er is een vaccin beschikbaar. Maar je twijfeld door die doos van een doktersassistente? De meeste personen die in ziekenhuizen worden opgenomen zijn kinderen.

Wie geloof je nu meer? De doktersass. of Volksgezondheid? Of geloof je al die spookverhalen die de rondte doen?





Sorry hoor, even aanvulling. Ik bedoel het niet lullig, maar ik snap een dosis gezonde scepsis. Maar als mijn kind astma heeft, en waarschijnlijk er dus al medicijnen voor heeft, dan vaccineer je toch?

Van dit virus is bekend dat je binnen een paar uur doodziek bent. En dan kan je alleen nog maar hopen dat het mee gaat vallen.
Alle reacties Link kopieren
Ik twijfel heel erg. Voor mijn clienten zou ik het nemen, want die overleven die griep niet en ik wil het niet op mijn geweten hebben dat ik het ze heb gegeven. Maar voor mezelf... ik wil die gif stoffen niet in me lijf.

Ik heb samen met een collega afgesproken aan te kijken tot dec. dan heeft de eerste lading mensen hem al gehad. En in jan. is er een tweede lichting vaccinaties op me werk.
Ja maar, Lole... dat heeft toch geen zin? Als er iets mis is, wordt dat heus niet duidelijk in twee maanden tijd. De stoffen die volgens 'het internet' gevaarlijk zouden zijn worden al tientallen jaren gebruikt in vaccinaties en toch is er nog steeds geen bewijs dat ze gevaarlijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:zeniiba schreef op 30 oktober 2009 @ 15:44:

En waar blijkt dat verschil dan uit Louise? De griepprik wordt trouwens niet in de bloedbaan gegeven, maar subcutaan ('onderhuids') of soms intraveneus (in een spier).



Geen idee of het al gezegd is maar:

Intraveneus is in een ader, niet in een spier (intramusculair). Het komt dan dus wel direct in de bloedbaan en biologische beschikbaarheid is daarmee vaak maximaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:zeniiba schreef op 31 oktober 2009 @ 16:07:

Ja maar, Lole... dat heeft toch geen zin? Als er iets mis is, wordt dat heus niet duidelijk in twee maanden tijd. De stoffen die volgens 'het internet' gevaarlijk zouden zijn worden al tientallen jaren gebruikt in vaccinaties en toch is er nog steeds geen bewijs dat ze gevaarlijk zijn.Het afwachten gaat mij om de bijwerking, op korte termijn. Dan heeft 45% van mijn collega's de vaccinatie wel gehad. Op langer termijn is in mijn ogen gewoon een kwestie van kiezen
quote:Equus schreef op 31 oktober 2009 @ 16:28:

[...]





Geen idee of het al gezegd is maar:

Intraveneus is in een ader, niet in een spier (intramusculair). Het komt dan dus wel direct in de bloedbaan en biologische beschikbaarheid is daarmee vaak maximaal.



oh Equus, je hebt natuurlijk helemaal gelijk... stom van me.



Maar de griepprik wordt dus NIET in de bloedbaan gegeven, maar enkel in de spier of diep onderhuids (heb nog even weer gezocht, kon het zo snel niet vinden voor specifiek het mexgriep vaccin, maar wel voor griepprikken in het algemeen).
Alle reacties Link kopieren
quote:zeniiba schreef op 31 oktober 2009 @ 16:48:

[...]





oh Equus, je hebt natuurlijk helemaal gelijk... stom van me.



Maar de griepprik wordt dus NIET in de bloedbaan gegeven, maar enkel in de spier of diep onderhuids (heb nog even weer gezocht, kon het zo snel niet vinden voor specifiek het mexgriep vaccin, maar wel voor griepprikken in het algemeen).



Ja dat klopt. Ik zou ook erg verbaasd zijn als ze het mex. griep vaccin in de ader zouden geven.



Maar goed ik zag het staan van intraveneus en dat moet ik dan toch even rechtzetten haha
Hmm... vind zelf dat sommige mensen nogal kort door de bocht reageren. Als het zo simpel zou zijn, dan had het voor mij natuurlijk geen moeilijke keuze geweest.



Mijn zoon heeft als heel klein babytje eerst gewoon meegedaan aan het normale inentingsprogramma (de eerste serie). Echter kreeg hij na de inentingen zo'n heftige reactie die niet normaal was, dat we in overleg met het consultatiebureau gestopt zijn. Is ook een onderzoek naar geweest, maar nooit iets duidelijks uitgekomen.



Zijn astma is onder controle. Hij krijgt flixotide. Dit is een longbeschermer en sinds hij deze medicatie krijgt, heeft hij geen astma aanvallen en andere ontstekingen in zijn longen. Hij heeft eigenlijk gewoon nooit meer last van zijn astma.



Ik neem de doktersassistente niet zo serieus en hoopte op een goed onderbouwd advies en dit heb ik niet gekregen.
Ter aanvulling voor madamemicmac: het is dus niet zo dat ik twijfel door 'de doos van een assistente'. Als ik niet twijfelde, had ik de huisarts natuurlijk nooit gebeld voor een advies!
Alle reacties Link kopieren
quote:parapluutje schreef op 01 november 2009 @ 01:50:

Hmm... vind zelf dat sommige mensen nogal kort door de bocht reageren. Als het zo simpel zou zijn, dan had het voor mij natuurlijk geen moeilijke keuze geweest.



Mijn zoon heeft als heel klein babytje eerst gewoon meegedaan aan het normale inentingsprogramma (de eerste serie). Echter kreeg hij na de inentingen zo'n heftige reactie die niet normaal was, dat we in overleg met het consultatiebureau gestopt zijn. Is ook een onderzoek naar geweest, maar nooit iets duidelijks uitgekomen.



Zijn astma is onder controle. Hij krijgt flixotide. Dit is een longbeschermer en sinds hij deze medicatie krijgt, heeft hij geen astma aanvallen en andere ontstekingen in zijn longen. Hij heeft eigenlijk gewoon nooit meer last van zijn astma.



Ik neem de doktersassistente niet zo serieus en hoopte op een goed onderbouwd advies en dit heb ik niet gekregen.





Tja, wat is kort door de bocht reageren. Jij schrijft nu meer informatie over je zoon dan de eerste keer. Over zijn eerste vacc. dan. En de info over zijn astma zwak je nu af. Nu heeft hij eigenlijk gewoon nooit meer last van zijn astma. Dan is het moeilijk om goed te reageren hoor.



Maar goed, feit blijft bij mij dat ze niet voor niets patiënten met zwakkere longen oproepen. Ik zou inenten.Maar ieder maakt zijn eigen keuze...sterkte dus met je keuze maken.
Nou ja hij heeft gewoon astma. Krijg inderdaad medicatie en is onder behandeling van de kinderarts.

Goed, het blijft gewoon een moeilijke keuze!
Alle reacties Link kopieren
Even een update; de farmacologe heb ik helaas niet meer gesproken dus heb geen navraag gedaan over de adjuvanten. Haar stagiair (farmacoloog in opleiding, weet niet welk jaar) heb ik wel gesproken; hij is astmatisch en neemt gewoon de prik. Zijn visie; mijn huisarts heeft me opgeroepen en ik ga er van uit dat het dan wel goed zit. Hij maakt zich dus nergens zorgen over :-)
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
ik zit ook met het dilemma. De reguliere griepprik heb ik afgeslagen maar mijn bewoners hebben deze wel gehad



Ik weet dat mijn bewoners een risicogroep zijn maar ik wil zelf niet die rommel in mijn lijf hebben zonder dat ik duidelijk weet wat het gevolg ervan kan zijn
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Alle reacties Link kopieren
Toch blijf ik het bijzonder vinden dat mensen die in bejaardencentra of zieken huis werken de prik aanbevolen krijgen... Gaat daarna het gebouw op slot??

Elk bezoek, de bakker... weet ik het kan het virus bij zich dragen...

Volgens mij heeft dit totaal geen zin!
Alle reacties Link kopieren
Ik had al op een ander topic s gereageert maar wil het graag hier ook nog doen.



Ook ik zit met een dilemma, en overleg met mijn longarts heeft mijn twijfels niet kunnen wegnemen, ik ben vrouw, 61 en heb matig ernstig copd, ik haal vandaag wel de "gewone"griepprik maar over de mex. twijfel ik nog steeds i.v.m. adjuven en de andere rommel die erin zitten, waarom zijn er 2 varianten in het vaccin, dus de een met en de ander zonder troep.??
Alle reacties Link kopieren
quote:haaasje schreef op 02 november 2009 @ 16:28:

Toch blijf ik het bijzonder vinden dat mensen die in bejaardencentra of zieken huis werken de prik aanbevolen krijgen... Gaat daarna het gebouw op slot??

Elk bezoek, de bakker... weet ik het kan het virus bij zich dragen...

Volgens mij heeft dit totaal geen zin!



Juist het bezoek en de bakker kan het virus meebrengen. Dat snap je zelf ook. Zolang de bewoners zelf de prik krijgen is het al (voor een groot deel) goed. Maar wie denk jij dat de bewoners verzorgen? Juist het personeel.

In hoeverre denk je dat het een goed plan is om deze mensen ziek te hebben? Zeker omdat deze griep besmettelijker is dan gewone griep.
Ja, dat vind ik echt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven