Volop bezuinigingen maar we moeten blijven kopen?

16-11-2011 19:16 54 berichten
Je kan de tv of radio niet aanzetten of er komt weer een of andere onheilsbode je kamer binnen. Nederland komt in zwaar weer, we gaan het allemaal merken en er moet nog meer bezuinigd worden dan die 18 miljoen. Zoals ik het verhaal krijgen we minder in de knip. Dus wat doe ik (en velen met mij), proberen een appeltje voor de dorst te vergaren, aankopen die niet echt noodzakelijk zijn doe ik niet want ja je MOET immers voorbereid zijn op alles, bijvoorbeeld zeker drie maanden vooruit kunnen als je zonder werk komt. Oke dat snap ik. Maar.... dan hoor ik weer dat daardoor de economie nog verder in het slop raakt. We moeten blijven shoppen. Weten jullie het nog?
@Lammy: Wij krijgen geen zorgtoeslag, wel de toeslag die vanuit het CAZ eenmalig in november word uitbetaald aan chronische zieken.
Tja moeilijk dit. Inderdaad het verschil op micro en macro niveau wat eerder al werd gezegd.



Zelf woon ik in Italie en de situatie hier is nog erger dan in NL. Vanochtend stond in de krant dat 50% van de families moeite heeft om rond te komen. 25% van alle kinderen leeft zelfs op de armoedegrens. 7% van alle families met kinderen heeft moeite om 1 keer in de 2 dagen een warme maaltijd op tafel te zetten. Van de families die nog "rond kunnen komen" teert 15% op hun spaargeld en sluit 6% een lening af om het einde van de maand te halen. (wat ik zelf niet onder rond kunnen komen versta)



Tja en dan moeten wij burgers de economie draaiende houden? Waarvan dan?



Laten we hopen dat de regering Monti hier zijn best doet, want na al dat geklungel van Silvio staat Italie er niet best voor en daarmee ook de rest van Europa niet. Kijk maar naar de oplopende spread in Frankrijk en Spanje. Nog even een extra negatief nieuwtje is dat de Italianse banken zich aan het opmaken zijn voor een Italiaans faillisement, wat hoogst waarschijnlijk heel Europa de verdoemenis in helpt. Viva de euro...



Eigenlijk erg dat er zoveel ongelijkheid is in de wereld, want er zijn inderdaad nog voldoende mensen die niets hoeven te laten, en ontzettend veel geld hebben (en lang niet altijd doordat ze eerlijk en hard hebben gewerkt)
Volgens mij hebben alle nieuwsberichten over de crisis en hoe slecht het wel niet gaat met Nederland de komende jaren, een soort domino effect. Ik merk er niets van. Heb net een vast contract gekregen, ouders hebben ook geen problemen. Ik heb af en toe het idee dat mensen elkaar gek maken met de slechtnieuws berichten. Natuurlijk zullen veel gezinnen het zwaar hebben en het een stuk slechter hebben dan eerst, maar zolang je redelijk zeker bent van je baan, je in een stabiele sector werkt ( ik werk in de ICT branche en we hebben nog nooit zo'n goed jaar gedraaid) dan is er m.i. weinig aan de hand. Mensen laten zich wel snel wat aanpraten. Ook in Nederland is er censuur, denk aan nieuwsberichten die hier de krant halen. De werkloosheid is nog niet zo hoog als enkele jaren geleden en toch heerst er paniek. Ik blijf gewoon het geld uitgeven, gaan een huis kopen in maart ( wel met een hypotheek die bij ons past). En hopelijk blijft het gaan, zoals het leven nu ook loopt. Ik kan en wil niet alleen maar aan de slechte aspecten in het leven denken.
Ik was afgelopen week bij een interessante bijeenkomst van het UWV voor 55+ers. Rode draad in het verhaal is dat het heel erg moeilijk is om weer aan het werk te komen. Duidelijk is dat de oudere werklozen over het algemeen de hand op de knip moeten houden willen ze niet in de problemen komen. Daarbij merk ik in mijn directe omgeving meer en meer dat mensen hun baan kwijt raken. Het verhaal dat er werk genoeg is, is onzin, zeker voor deze leeftijdsgroep.
@ Chantilly. Volgens mij is het slechts een kwestie van tijd voordat men in Noord Europa de crisis echt gaat voelen. Ieder land moet bezuinigen en doordat Europa door de Euro en alle import/export verbanden heel erg met elkaar verweven is, zal men in Noord Europa ook de gevolgen voelen. Vroeg of laat...



Helaas hebben heel wat overheden (zeg maar gerust alle) er een geweldig knoeiwerk van gemaakt. Meer uitgeven dan dat er binnenkomt en het ene gat met het andere vullen is vragen om problemen. Helaas zijn de burgers daar de dupe van.



Hier in Italie voelen we de crisis wel flink in onze portemonnee. Ondanks dat ik ook sinds kort een vast contract heb gekregen, is hier o.a. de BTW verhoogt en daarnaast zijn hypotheken onbetaalbaar geworden.



Wij wilden een huis kopen, maar verschillende financiele adviseurs hebben ons dit nu afgeraden. Reden: binnen 2 maanden tijd is de offerte die wij hadden laten opmaken gestegen van een maandlast van ¤ 1100 (inclusief verzekeringen), naar ¤ 1500 (excl. verzekeringen). Wij blijven dus ook maar gehuurd zitten. En dan heb je het hier over een hypotheek van ¤ 180.000 met een looptijd van 30 jaar.



Volgens mij moeten we de komende jaren allemaal de broekriem flink aanhelen om op macro niveau nog rond te kunnen komen en een buffer aan te leggen voor nog zwaardere economische tijden.
ach zolang je een dak boven je hoofd hebt, niet in je blote kont naar buiten moet bij vriesweer en brood op de plank hebt vind ik het nog wel meevallen met 'zwaar weer'.



maar goed, economisch gezien is het allemaal wel ernstig.

desondanks ben denk ik een beetje te nuchter om me door economische rampspoedscenario's bang te laten maken...
Precies missphoebe, zo denk ik er ook over. Het zou zo maar kunnen zijn dat we die crisis hard gaan voelen. Maar wanneer iedereen de hand op de knip houdt, zal de crisis m.i. alleen maar groter worden. Ik kan nu goed leven, heb veel spaargeld achter de hand, ouders die goed hebben gebeurd de afgelopen jaren.. Waarom nu met alle rampscenario's rekening houden, terwijl ik er toch niets aan kan veranderen? Zolang ik kan voorzien in een dak boven mijn hoofd, eten en af en toe wat extra's zie ik geen problemen voor mezelf.
Alle reacties Link kopieren
quote:Chantilly21 schreef op 18 november 2011 @ 15:08:

Ook in Nederland is er censuur, denk aan nieuwsberichten die hier de krant halen. .



Geef eens wat voorbeelden van censuur?

Iets beweren is leuk maar waar baseer je het op?
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Ik g ervan uit dat de berichtgeving die wij hier op tv krijgen eerst door allerlei instanties wordt bekeken en goedgekeurd wordt. Is een aaname hoor! We krijgen gedosseerde informatie uit het buitenland, wat logisch is! Ik denk dat dit onder censuur valt, maar ik kan het helemaal verkeerd hebben hoor!



Edit: ik heb even gekeken wat de betekenis is van censuur, en inderdaad, de censuur uit de tweede Wereldoorlog en het communicsme kennen we in Nederland niet, tenminste daar ga ik van uit. Wel denk ik dat we niet alles te horen krijgen over bepaalde zaken.
En ik lees nu dat preventieve censuur verboden is on Nederland. Je hebt dus gelijk HollebolleGijs. Ik was te voorbarig en heb een verkeerd woord gebruikt
Alle reacties Link kopieren
quote:Chantilly21 schreef op 18 november 2011 @ 21:51:

En ik lees nu dat preventieve censuur verboden is on Nederland. Je hebt dus gelijk HollebolleGijs. Ik was te voorbarig en heb een verkeerd woord gebruikt Geeft niet, je hebt het keurig rechtgezet
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Gelukkig😄af en toe ben ik nogal ongenuanceerd en voorbarig in het geven van een reactie!
quote:Chantilly21 schreef op 18 november 2011 @ 18:37:

Precies missphoebe, zo denk ik er ook over. Het zou zo maar kunnen zijn dat we die crisis hard gaan voelen. Maar wanneer iedereen de hand op de knip houdt, zal de crisis m.i. alleen maar groter worden. Ik kan nu goed leven, heb veel spaargeld achter de hand, ouders die goed hebben gebeurd de afgelopen jaren.. Waarom nu met alle rampscenario's rekening houden, terwijl ik er toch niets aan kan veranderen? Zolang ik kan voorzien in een dak boven mijn hoofd, eten en af en toe wat extra's zie ik geen problemen voor mezelf.

Maar je begrijpt hopelijk wel dat mensen die op zichzelf zijn aangewezen, die geen gevulde spaarrekening hebben en die hun werk al kwijt zijn geraakt door de crisis de situatie wel wat anders ervaren dan jij dat doet? Dan heb je een reëel probleem, dat is niet "je gek laten maken".



Tot mijn ontslag en de ziektewet van mijn man kon ik ook goed leven. 2 jaar geleden dacht ik ook dat het allemaal wel mee zou vallen, maar de situatie kan zo snel veranderen...
Absoluut begrijp ik dat. Het lijkt me absoluut niet fijn. Maar ik hoef daar mijn uitgavepatroon niet voor te veranderen op dit moment. Ik zit nu aan de ' goede ' kant en hopelijk blijf in hier ook de komende tijd. Ik zie aan mijn schoonouders dat ww een verschrikking kan zijn. Schoonvader komt niet aan het werk, wil heel graag, maar het wil gewoon niet. Ik zie die kant wekelijks. Het ging er alleen on of wat je deed met al die nieuwsberichten en op dit moment laat ik ze aan mij voorbij gaan. Wel sta ik stil bij de mensen die het moeilijker hebben dan ik op dit moment.
quote:Chantilly21 schreef op 18 november 2011 @ 22:30:

Absoluut begrijp ik dat. Het lijkt me absoluut niet fijn. Maar ik hoef daar mijn uitgavepatroon niet voor te veranderen op dit moment. Ik zit nu aan de ' goede ' kant en hopelijk blijf in hier ook de komende tijd. Ik zie aan mijn schoonouders dat ww een verschrikking kan zijn. Schoonvader komt niet aan het werk, wil heel graag, maar het wil gewoon niet. Ik zie die kant wekelijks. Het ging er alleen on of wat je deed met al die nieuwsberichten en op dit moment laat ik ze aan mij voorbij gaan. Wel sta ik stil bij de mensen die het moeilijker hebben dan ik op dit moment.Ik kan me voorstellen dat je in jouw situatie alles heel anders ervaart. En gelukkig zijn er ook nog mensen die geen problemen hebben en die wel gewoon kunnen spenderen. Dat is ook alleen maar goed voor de economie.
Alle reacties Link kopieren
Iedereen moet doen wat hem of haar goeddunkt.

Geen van de economen heeft deze crisis kunnen voorspellen.

Een aantal zeggen dat zij dit wel wisten, maar hun bek hielden om er zelf beter van te worden.

Ga gewoon naar werk, school of zoek een baan.

Voor jezelf beginnen kan natuurlijk ook.

Wees creatief en laat je vooral niet beïnvloeden door lui die in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor deze crisis.

Ik doe dat in ieder geval niet.
Alle reacties Link kopieren
Een leuke aanvulling op het eerste bericht http://www.nu.nl/economie ... ige-producent-worden.html

Een knappe jongen die hier tegen in kan gaan.

Ik ben benieuwd.
Alle reacties Link kopieren
Voor degene die de vorige berichten een beetje vonden tegenvallen.

http://www.nrc.nl/inbeeld ... is-black-friday-in-de-vs/
Alle reacties Link kopieren
quote:goedzo schreef op 19 november 2011 @ 20:34:

Een leuke aanvulling op het eerste bericht http://www.nu.nl/economie ... ige-producent-worden.html

Een knappe jongen die hier tegen in kan gaan.

Ik ben benieuwd.





De VS kan wel gaan produceren maar voor wie



En de lonen liggen in de VS altijd nog hoger dan in pak hem beet

China en India.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Dit liedje doet anders vermoeden http://www.youtube.com/watch?v=yydlX7c8HbY

De Verenigde Staten van Amerika zijn nog steeds nummer 1 in de wereld als gevolg van militaire overwicht.

Economisch en cultureel is hun aandeel de afgelopen 15 jaar weliswaar duidelijk afgenomen, maar tot op de dag van vandaag zijn zij nog wel invloedrijk.

Er moet nog wel wat gepraat worden tussen de drie landen http://www.activistpost.c ... ef-calls-india-china.html

Ik denk wel dat een toenadering mogelijk is..
Alle reacties Link kopieren
Interessant is misschien de documentaire The flaw, van David Sington die a.s. woensdag (23.45 uur, VPRO, wel een beetje laat, dus) op TV komt. Wil de consumptiemaatschappij werken dan is het nodig dat er economische groei is. Dat kan alleen als mensen ieder jaar weer meer uitgeven dan het voorgaande jaar. Sington stelt dat de economische problemen mede hun oorzaak vinden in de inkomensverdeling. 1% van de bevolking is heel rijk. De superrijken geven hun geld niet meer uit, dus als al het geld naar de top gaat haal je het uit de zakken van de mensen die de motor van de economie zijn, en stagneert het systeem.



Ik ga iig proberen om te kijken.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Ik ga zeker kijken en zal iedereen op dit forum waarschuwen om dit ook te doen.

Daarnaast wil ik van Holle Bolle Gijs weten of hij het zag aankomen dat de Amerikaanse auto-industrie in een recessie zou belanden.

De door Jaap aangehaalde Zeitgeist deel 2 ga ik overigens ook nog volledig bekijken.

Tot een volgende keer.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb gekeken.



Wat opviel was dat de documentaire aangaf dat de gemiddelde inkomens en de huizenprijzen eigenlijk vrijwel gelijk waren gebleven tussen 1950 en 1990, als je corrigeert voor inflatie.



Er was wel een verschuiving opgetreden. Het percentage vermogen dat in handen was van een betrekkelijk kleine elite was schrikbarend gegroeid. (In 2007, verdiende 0.1% van de Amerikanen 40% van het geld van het land.)



De welvaartstijging kwam in de US dus sinds 1950 niet meer ten gunste van alle werknemers, die het geld ook weer aan consumptiegoederen zouden uitgeven, maar aan de kleine bovenlaag die een rendabele investeringsmogelijkheid voor het geld zocht. Dat was naast eigenwoningbezit (tot een derde huis in The Hamptons van 2,5 miljoen) ook in bundels schulden (creditcard, hypotheken) die verhandeld werden op de markt. Inverstering in productiemiddelen (fabrieken e.d.) liep terug, want loonde minder.



Terwijl de gemiddelde werknemer dus niet meer profiteerde van de welvaartsstijging, was de financiële elite wel bereid om via deze constructies geld aan hem te lenen, omdat dit uiteindelijk winst opleverde.



Vanaf 1990 gingen de huizenprijzen snel omhoog.

De verklaring was dat er inmiddels zoveel geld bij de bovenlaag zat dat er gebrek aan investeringsmogelijkheden waren. Tot de jaren 90 werden gemengde buurten als risicovol gezien, daarna werden er ook in snel tempo hypotheken afgesloten voor deze buurten. Er werden te hoge hypotheken afgesloten omdat iedereen rekening hield met de waardevermeerdering van het huis. Hypotheeknemers en hypotheekgevers hadden beide belang bij oversluiten van hypotheken (huis was in waarde gestegen, dus dat bedrag kon weer opgenomen worden om de premie van te betalen). Even in herinnering houdend dat het gemiddelde inkomen niet gestegen was en de gemiddelde kwaliteit van het huis wel (de rijken zetten hier een standaard waar iedereen zo dicht mogelijk bij in de buurt probeerde te komen) woonden mensen gemiddeld dus te duur in vergelijking met hun inkomen. Tot in 2007 de kredietbubbel barstte.



De enigen die tot dan er echt er van hadden geprofiteerd waren de hypotheekverstrekkers die bij elke oversluiting een provisie ontvingen, net zolang tot de rente niet meer op te brengen was en foreclosure volgde.



De conclusie van de documentairemaker was dat inkomensongelijkheid tot instabiliteit van het systeem leidt (the flaw in the system). Als we de oorzaken die aan de basis liggen van dit probleem niet aanpakken is het marktsysteem gedoemd om opnieuw in te storten en een volgende keer wellicht niet meer te redden.



Dit was de korte samenvatting. Het zou interessant zijn om te kijken in hoeverre er overeenkomsten zijn met de Nederlandse/Europese situatie.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren
Dat de meeste mensen minder gaan kopen is logisch. Iedereen word bang gepraat. Toch is het inderdaad zo dat wanneer we geld blijven uitgeven de economie er baat bij heeft. Op die manier word er namelijk eer verkocht, waardoor er meer productie nodig is, er meer banen zijn, men dus meer kan werken/ werk heeft en er dus meer inkomsten zijn enz.



Wat ik wel denk is dat mensen zich wel bewust moeten zijn va wat ze uitgeven. Dus geen geld uitgeven wat je niet hebt.
Alle reacties Link kopieren
Weer een bericht dat de indruk geeft dat een recessie niet altijd hoeft te lijden onder het niet bezoeken van winkels door consumenten.

http://www.ad.nl/ad/nl/10 ... n-door-metrostaking.dhtml

Wat een contrast met de Nederlandse winkelstraten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven