Vrouwen na bevalling 1 jaar niet werken

21-12-2007 14:58 715 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag dient de staatssecretaris een motie in om dit te bewerkstelligen. De redenen zijn, dat borstvoeding dan een betere kans krijgt en de Christen Unie vindt dat babies onder een jaar niet in een kinderdagverblijf horen. Emancipatie of niet.



Ik ben het er wel mee eens. Ik werk notabene bij het rijk en hier moeten vrouwen in een wc (de voorruimte van een toilet) kolven!



Bovendien is mijn kleine nichtje in het dagverblijf op haar hoofdje geslagen met een dinky toy door een twee jaar oud kind. Mijn nichtje was net 3 maanden oud en bloedde aan haar hoofdje!

Er zijn ook maar 2 leidsters per 9 kinderen, en je weet hoe dat gaat, een kindje moet plassen, een ander geeft over dus die leidsters zien echt niet alles.



Maar goed, dat vind ik dus, geef je mening.
Alle reacties Link kopieren
Ik ook hoor fleur. Zeker als het voor beide ouders geldt. Ben ook echt benieuwd waar het van betaald wordt, want zo'n regeling kost echt héél veel geld....
Alle reacties Link kopieren
Man en vrouw, beiden kunnen een jaar verlof krijgen. Ik weet niet of ze 100% betaald krijgen? En ik weet ook niet waar het van betaald wordt ik weet alleen dat heel veel ouders er gebruik van maken.
Alle reacties Link kopieren
Ja dat kan hier dus ook (afhankelijk van je dienstverband) en je betaalt er wel iets voor bij ons heet dat ouderschapsverlof. Geldt voor man en vrouw
Alle reacties Link kopieren
Maar in Nederland wordt je iig niet 100% doorbetaald. Bij mij was er juist een wijziging in de CAO geweest, waardoor er bij ouderschapsverlof i.p.v. 75 % nog maar 55 % werd doorbetaald. Dat kon ik me dus niet permitteren...
rufus schreef op 31 december 2007 @ 18:33:

Man en vrouw, beiden kunnen een jaar verlof krijgen. Ik weet niet of ze 100% betaald krijgen? En ik weet ook niet waar het van betaald wordt ik weet alleen dat heel veel ouders er gebruik van maken.
Maar in je eerste posting zeg je dat het wél doorbetaald is...
Alle reacties Link kopieren
Ze worden ook doorbetaal alleen weet ik niet of dat 100% is? Ik zal eens vragen.
Alle reacties Link kopieren
ik krijg 75%doorbetaald tijdens ouderschapsverlof, man ook. zelfde werkgever. Maar wij hoeven niet vervangen te worden, dat scheelt ;-)
Alle reacties Link kopieren
ik heb ook ouderschapsverlof opgenomen, maar dat was onbetaald. Kan inderdaad prima, alhoewel volgens mij bij fulltime dienstverband 6 maanden maximaal is. Ik geloof gewoon niet dat het in het voorbeeld van rufus 2 keer een jaar is tegen 100% en dan gewoon keer 4 zonder tegenprestatie. Dat gaat er bij mij niet in.
Alle reacties Link kopieren
Dan gaat het er maar niet in bij je.............maar zo gaat het hier en heel veel ouders zijn er dol blij mee!

Niet elk land is zoals nederland!
Zoek jij nou eerst maar es uit of het idd 100% is....
Alle reacties Link kopieren
rufus, alles leuk en aardig, maar je zegt zelf dat je de voorwaarden niet precies weet en het enige dat ik zeg is dat ik niet geloof dat zonder tegenprestatie vader en moeder allebei na elk kind een jaar volledig betaald verlof kunnen opnemen. Het zal allicht beter geregeld zijn dan in nederland, zeker voor de vader, maar niet zoals jij het nu hier neerzet.
Rufus geeft zelf al aan dat ze niet weet waar ze het over heeft.
fashionvictim schreef op 21 december 2007 @ 23:17:

Heb het opgezocht, maar kan helaas de tabel niet kopieren.



land maximum weken betaald verlof

1 Zweden 96 weken

2 Noorwegen 52 weken

3 Denemarken 50 weken

4 Italië 47 weken

5 Groot Brittannië 26 weken

6 Hongarije 24 weken

7 Tsjechië 28 weken

8 Ierland 22 weken

9 Frankrijk 16 weken

9 Nederland 16 weken

9 Polen 16 weken

9 Spanje 16 weken

10 Duitsland 14 weken





Wij hebben dus al een redelijk kort betaald zwangerschapsverlof. De reden dat we desondanks toch in de middenmoot vallen is omdat de vergoeding in Nederland wel weer aan de hoge kant is, in sommige landen is het zwangerschapsverlof weliswaar langer qua duur, maar weer minder qua doorbetaling.






Kleine kanttekening bij Ierland (waar ik woon): inmiddels is dat 26 weken betaald (+16 weken onbetaald).

MAAR: zoals FV hierboven ook zei, dit betekent niet noodzakelijk dat je volledig betaalt krijgt. De maternity benefit is hier minimaal ¤207 en maximaal ¤280 per week (afhankelijk van hoeveel belasting je betaald hebt), dus da's echt niet veel. Het is bij de gratie van je werkgever of die benefit aangevuld wordt of niet. Gelukkig dat de mijne dat inderdaad doet, anders zouden we dus echt in de problemen komen met hypotheek en rekeningen.



Dus inderdaad, een langer verlof dan in NL betekent niet noodzakelijk dat het dan ook beter is dan in NL.



Persoonlijk vond ik zes maanden trouwens lang zat, toen dochterlief eenmaal in een routine zat en drie keer per dag sliep begon ik me echt te vervelen, je kunt moeilijk je huis drie keer per dag stofzuigen toch?

Over anderhalve week ga ik weer met verlof en uiteraard heb ik onwijs zin in de nieuwe baby (eind deze maand uitgerekend), maar ik weet nu al dat ik straks blij ben als ik ook weer aan het werk kan.



Verder loop ik zo'n tien pagina's achter, dus ga weer even verder lezen!
Verlof in Ontario is onbetaald, zie hier:

http://www.labour.gov.on....s/factsheets/fs_preg.html

Ouders die verlof nemen, hebben wel het recht terug te keren in hun baan.
Alle reacties Link kopieren
Aangezien Rufuys niet weet hoe het zit heb ik het maar even opgezocht.



Moeders kunnen 17 weken zwangerschapsverlof opnemen, beide ouders kunnen 37 weken ouderschapsverlof opnemen (35 weken als er ook zwangerschapsverlof is opgenomen).



Alles is onbetaald maar je kunt wel een uitkering krijgen. Deze duurt maximaal 15 weken (zwangerschapsverlof) of 35 weken (ouderschapsverlof). Die 15 weken is uiteraard alleen voor de moeder, die 35 weken kunnen worden gedeeld door de beide ouders (je krijgt dus niet beide 35 weken een uitkering). Je krijgt 55% van het gemiddelde dat je in de afgelopen 26 weken hebt verdient (ongeveer, er zit een heel rekenverhaal aan vast)



Belangrijkste voorwaarden zijn volgens mij dat je voor een werkgever werkt die onder de ESA valt (of dat voor de meeste werkgevers geldt weet ik niet) en dat je de afgelopen 52 weken minimaal 600 uur hebt gewerkt. Het verlof moet binnen een jaar na de geboorte worden opgenomen.



Zo.... ik mis vast wat details van de regeling (krijg je als je niet in het land zelf woont en de praktijk niet kent) maar nu weten we in ieder geval beter waar we het over hebben.
Alle reacties Link kopieren
Nou,ik durf en WIL het bijna niet zeggen omdat ik me hier nu en dan zo godsgruwelijk erger aan het borstvoedingsimperium hier........Maarrrrrrrrrrr,ik wilde dat ik internet had gehad toendertijd en het viva forum dan had ik wel echt meer doorgezet met de bv,

het lukte bij mij toen ook niet en mijn meissie kreeg te weinig binnen volgens de artsen maar dan had ik het echt anders gedaan.....



Kan er zo verdrietig van worden dat ik het die kleine meid"óntnomen" heb,maar goede,gedane zeken nemen geen keer helaas,maar scheer niet iedereen over 1 kam wil wil ik maar zeggen,het is niet altijd onwil...........
Alle reacties Link kopieren
Oh, meer mensen dezelfde gedachte ;-)



is dus niet helemaal onbetaald Miffy, je kunt wel een uitkering krijgen.



Maar in feite is het dus volgens mij wel wat beter dan in Nederland omdat je meer op kunt nemen, maar of je nu echt veel meer betaald krijgt betwijfel ik. Hier heb je 16 weken 100%, en 3,86 euro ouderschapsverlof korting per opgenomen uur ouderschapsverlof (mits je iets stort op een levensloop regeling) (maximaal 13 weken per ouder, het levert je bij 42% belasting zo'n 65 euro per week op). Stel dat je beiden zo'n 30.000 euro per jaar verdiend (modaal inkomen). Dan zou je in het Canadese stelsel dus maximaal 55% over 40 weken krijgen, dus zo'n 12.700 euro. In het nederlandse stelsel 16 weken 100% + 26 weken keer 65 euro, dus zo'n 10.900 (niet helemaal vergelijkbaar, want canadese uitkering is helemaal belast, en wat ik nu tel voor de ouderschapsverlofkorting natuurlijk niet, uitgaande van 42% belastingis het vergelijkbaar met 12.100 euo bruto). plus dat in nederland je pensioenopbouw doorloopt tijdens zwangerschapsverlof en bij de meeste werkgevers ook tijens ouderschapsverlof.



Mensen bij het rijk hebben helemaal mazzel, die krijgen ouderschapsverlof zelfs 75% doorbetaald dus daar pakt het Nederlandse stelsel echt gunstiger voor uit!!
Alle reacties Link kopieren
Wat ik overigens beter vind in het canadese stelsel is dat ook het ouderschapsverlof deel inkomensafhankelijk is. Vaders verdienen helaas meestal meer, en dus is in Nederland de inkomensval groter als vader verlof opneemt dan als moeder verlof opneemt. Dat is in Canada ook zo, maar het effect wordt wel meer gedempt waardoor het wel makkelijker wordt voor de vader om verlof op te nemen.
Alle reacties Link kopieren
Ik bedacht me vannacht nog dat wat ik slechter vind aan het canadese stelsel is dat het zwangerschapsverlof niet 100% betaald is. Je zult als alleenstaande moeder een kind krijgen, of als gezin afhankelijk zijn van het salaris van de moeder. Dan moet je echt sparen om die periode rond de bevalling wat verlof te hebben. Ben wel blij dat dat in Nederland beter geregeld is wat dat betreft.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het een goed idee. Echter dit zou ook moeten gelden voor de vaders.
Alle reacties Link kopieren
Google anders eens onder 'Parental Leave'. Er is hier ook 'Adoption Leave'. (niet dat je alles kunt vinden in google) Ik ken twee families die een kindje adopteerden en daarna een jaar betaald verlof kregen. Verder heb ik op playgroups heel veel moeders ontmoet die een jaar betaald verlof hadden na de geboorte van hun kind.
Alle reacties Link kopieren
ja maar rufus, er is betaald en betaald, 100% of 50% bijv maakt nogal uit.
Alle reacties Link kopieren
Ja dat had ik gedaan Rufus, gegoogled onder parental leave... en dan kom je dus op de regeling die ik aanhaal. Maximaal 35 weken plus 17 zwangerschapsverlof. Dan kom je dus op totaal 52 weken (dus een jaar) maar daarvan krijg je maximaal 50 weken 55% uitkering. En dan ga ik er vanuit dat de moeder alle uitkering krijgt en dan krijgt de vader geen uitkering meer (hij kan wel vrij nemen)
Alle reacties Link kopieren
Wat ik nu ga roepen is vast allemaal al gezegd, maar ik heb niet zo'n puf om 26 pagina's door te lezen. Bovendien loopt m'n compu om de haverklap vast dus dat wordt een takkeklus... Maar in elk geval zit/zat ik er niet op te wachten. Die 16 weken vond ik lang zat. Het merendeel van de dames houdt toch al ver voor 't einde van het huidige verlof op met borstvoeden, dus die reden vervalt al. Dat 't beter zou zijn voor de kinderen weet ik zo net nog niet. Mijn jongens lijken althans weinig te hebben geleden onder hun vroege creche-ervaringen. Voordelen zie ik dus niet.

Nadelen daarentegen wel volop. Bij een béétje baan ben je na een jaar echt wel je routine en kan je weer vooraan beginnen. Je zit zelf een beetje te versuffen thuis (ja, ik wéét dat je ook als ThuisBlijfMoeder hele nuttige en zinnige dingen kunt doen, maar in dit geval blijf je thuis omdat je dat beter vind dan werken dus kan je ook niet nuttig en zinnig vrijwilligerswerk doen o.i.d. Slechts beetje leuk met kind prutsen en zolang kind onder de 1 is, is dat intellectueel weinig uitdagend)

En bovenal gaan werkgevers zich wel 10x bedenken voordat ze een vrouw aannemen als ze ook een man kunnen aanstellen. Vrouw krijgt gemiddeld 1.7 kind, dus die is 1.7 jaar uit de running. En da's allemaal vreselijk onrechtvaardig en gemeen enzo, maar geef ze eens ongelijk?
Alle reacties Link kopieren
Je zou het ook om kunnen keren: is het niet zo dat veel vrouwen juist stoppen met borstvoeding omdat het lastiger vol te houden is in combinatie met een baan?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven