Vrouwen na bevalling 1 jaar niet werken

21-12-2007 14:58 715 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag dient de staatssecretaris een motie in om dit te bewerkstelligen. De redenen zijn, dat borstvoeding dan een betere kans krijgt en de Christen Unie vindt dat babies onder een jaar niet in een kinderdagverblijf horen. Emancipatie of niet.



Ik ben het er wel mee eens. Ik werk notabene bij het rijk en hier moeten vrouwen in een wc (de voorruimte van een toilet) kolven!



Bovendien is mijn kleine nichtje in het dagverblijf op haar hoofdje geslagen met een dinky toy door een twee jaar oud kind. Mijn nichtje was net 3 maanden oud en bloedde aan haar hoofdje!

Er zijn ook maar 2 leidsters per 9 kinderen, en je weet hoe dat gaat, een kindje moet plassen, een ander geeft over dus die leidsters zien echt niet alles.



Maar goed, dat vind ik dus, geef je mening.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben er eigenlijk wel voor, met de kanttekening dat er dan aan de voorkant inderdaad ook sprake zou moeten zijn van een enorme verbetering in de kinderopvang.



In Nederland is kinderopvang inderdaad nog vaak een soort "second best" en lijkt het een branche te zijn die zichzelf niet echt serieus neemt. Ik denk dat professionalisering van de branche in combinatie met een veel langer betaald ouderschapsverlof voor beide ouders - dus niet alleen moeders - zowel de emancipatie als de arbeidsparticipatie van vrouwen enorm ten goede zou komen.



Maar zoals zo vaak met dit soort voorstellen lijken er aan de voorkant nogal wat hiaten in het plan te zitten.
Am Yisrael Chai!
Sja, ik ben ook zonder borstvoeding opgevoed en ik ben er niet minder van geworden.
Alle reacties Link kopieren
En mijn opa is 90 geworden terwijl hij elke dag 1 pakje shag rookte.

En mijn oom rijdt elk weekend stomdronken in zijn auto en heeft nog nooit een ongeluk gehad. Kan dus ook geen kwaad.....



Statistiek mensen....kom op.....
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geen werkgever maar werk in loondienst waarbij ik regelmatig meebeslis over het aanstellen van werknemers. Eerlijk gezegd heb ik mij dus nooit verdiept in de rechten van zwangeren en borstvoedende moeders. Ik heb de laatste jaren zo vaak zwangeren en mensen met ouderschapsverlof moeten vervangen dat ik er mijn buik meer dan vol van heb. Dus als ik kan meebeslissen over aanstellingen, gaat mijn voorkeur (en ook van mijn andere vrouwelijke collega's) tegenwoordig steevast uit naar een man. Over de rechten van zwangeren in Nederland maak ik mij helemaal geen zorgen. Die rechten zijn wat mij betreft al te ver doorgeschoten en bovendien kunnen de zwangere vrouwen prima voor zich zelf op komen.
Ik begrijp niet zo goed dat mensen al die statistieken zo 1:1 zien
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 21 december 2007 @ 22:25:

[...]





Dan ben jij een werkgever die idd errug slecht op de hoogte is. Informeer je eens goed, misschien maakt dát jouw bedrijf wel rendabeler, ipv liever mannen aannemen.
Zoals ik al zei, ik ben zelf geen werkgever.
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:31:

Ik heb de laatste jaren zo vaak zwangeren en mensen met ouderschapsverlof moeten vervangen dat ik er mijn buik meer dan vol van heb.
Ik heb liever mijn buik vol met kind (met aaaaaalle rechten die dat met zich meebrengt), dan met dat zure, verongelijkte gebrabbel van jou.
Alle reacties Link kopieren
Brunetta, kolven gaat bij mij best goed. Maar baby's drinken best veel. Dus als ik per dag 3 voedingen van 120 cc bij elkaar moet kolven bijvoorbeeld, dan moet ik toch echt wel zo'n 3x kolven op een werkdag van 8 uur. Sowieso moet je gewoon om de 3 á 4 uur kolven om te zorgen dat je melk blijft aanmaken. En 1 kolfsessie, hoe snel het ook gaat, duurt toch algauw zo'n 25 minuten. Het kolven zelf (bij mij) 15 minuten, maar je moet ook afspoelen, opruimen, melk in de koelkast zetten enzovoorts. En ik moest naar een andere locatie omdat mijn werkgever geen kolfruimte had. Dat komt er dus ook nog bij. En dan heb je dus écht wel 2 uur nodig per dag.
Alle reacties Link kopieren
Brunetta, mensen zoals jij, díe moeten we hebben..... brrr
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 21 december 2007 @ 22:25:

[...]





Dan ben jij een werkgever die idd errug slecht op de hoogte is. Informeer je eens goed, misschien maakt dát jouw bedrijf wel rendabeler, ipv liever mannen aannemen.
Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd op welke informatie jij hier doelt. De levensloop daar maken wij natuurlijk ook gebruik van. Neemt niet weg dat bij ons nog steeds ouderschapsverlof voor een groot deel door de werkgever wordt betaald.
Eowynn_ schreef op 21 december 2007 @ 22:34:

En 1 kolfsessie, hoe snel het ook gaat, duurt toch algauw zo'n 25 minuten. Het kolven zelf (bij mij) 15 minuten, maar je moet ook afspoelen, opruimen, melk in de koelkast zetten enzovoorts.
Dat laatste maakt dat het idd wat langer duurt, kolven zelf kostte me maar een minuut of zeven. Doordat ik zo weinig tijd kwijt was met het kolfen, ging ik aan het eind van de dag wat eerder weg, zodat ik de 1700-voeding zelf kon geven.
Alle reacties Link kopieren
Ouderschapsverlof is in de meeste gevallen onbetaald voor zover ik weet.
Alle reacties Link kopieren
fashionvictim schreef op 21 december 2007 @ 22:08:

Op Fok is ook een discussie over dit onderwerp, en daar kwam ik dit artikel in tegen. Nou heb ik hier op viva weleens gelezen dat het Zweedse model in Nederland nogal uit zijn verband gerukt wordt, dus ik heb geen idee hoe betrouwbaar dit artikel is, maar ik moet zeggen, in veel van wat hier staat kan ik me in ieder geval vinden.





[...] Wij hoeven niet te kiezen tussen loopbaan en werk.’ De statistieken geven ze gelijk: in Zweden is er geen verschil in arbeidsdeelname tussen moeders en kinderloze vrouwen.

[...]





Ik ben 't met het artikel eens. Toch een klein vraagje van mij (ik weet dat jij 't antwoord niet weet want je weet niet waar 't artikel vandaan komt) maar 't is zomaar iets wat in me opkomt.

Dat de arbeidsdeelname van moeders even groot is als van niet-moeders is natuurlijk mooi, maar ik vraag me vooral af wat het verschil is tussen de arbeidsdeelname van mannen en die van vrouwen (wie weet is die van moeders en kinderloze vrouwen wel 15%, dan kan je niet echt over emancipatie spreken toch?).



En nog iets: ik geloof dat vrijwel niemand ter wereld hoeft te kiezen tussen loopbaan en werk aangezien dat grotendeels hetzelfde is. X-D

Misschien wordt bedoeld 'loopbaan en gezin' oid, wel erg slordig (komt onprofessioneel over, maar ik ben een zeurpiet wat dat betreft).
Alle reacties Link kopieren
Ja dat deed ik ook Fleur, iets later beginnen en iets eerder weg zodat ik minder mijn werk hoefde te onderbreken.



Maar laten we voorál niet bedenken hoe het voor vrouwen makkelijker wordt om gezin en werk te combineren. Het is óf werken en geen kinderen óf thuisblijven achter het aanrecht.
Ik weet het, het zijn statistieken, maar hell, het gaat in superveel gevallen wél goed met de mensen die niet met borstvoeding zijn grootgebracht. En zo langzaamaan trek ik me de gruwelverhalen over flessenkindjes steeds meer persoonlijk aan ja. Als iemand weer eens een tirade ophangt over het Grote Belang van Borstvoeding en dat het bijna Kindermishandeling is je kind een fles te geven dan word ik daar langzaamaan gruwelijk geïrriteerd van. Er zijn genoeg kinderen met de fles grootgebracht en de meesten hebben daar helemaal níks aan overgehouden en zijn er zeker niet ongelukkiger door. Mijn ouders houden van mij en ik van hen en ze hebben mij, als hun kind, nooit 'kwaad' willen berokkenen of er 'slecht voor zorgen' of wat ook. Dus al die verhalen dat het zo Slecht is met de Fles en dat je Lui bent als je geen borstvoeding wilt geven, hou toch op zeg. Je mag zelf kiezen hoe je met je lijf om wilt gaan en als je je niet prettig voelt bij borstvoeding kun je toch beter met liefde de fles geven dan met tegenzin de borst? Bovendien is het super voor de band met je vader, je vader kan tenslotte net zo makkelijk voeden als je moeder. Echt, dat veroordeel elke keer....



Dus statistieken of niet (hoe groot is de kans überhaupt dat een kind nare ziektes krijgt? Dus hóeveel groter ís de kans nu eigenlijk voor een flessenkind dan voor een borstvoedingskind?) ik ben er niks minder van geworden en met mij superveel kinderen ook niet. En die rants die soms worden gehouden over flessemamma's, die raken mij persoonlijk.
Ow on topic, ik vind een jaar wel héél lang hoor. Ik zou het goed vinden als het wat langer wordt, maar zorg dan ook dat de vaders wat langer verlof kunnen krijgen dan wel 2hele dagen.
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:31:

Over de rechten van zwangeren in Nederland maak ik mij helemaal geen zorgen. Die rechten zijn wat mij betreft al te ver doorgeschoten en bovendien kunnen de zwangere vrouwen prima voor zich zelf op komen.




Ehh... welke rechten (die je volgens eigen zeggen niet kent) zijn dan volgens jou te ver doorgeschoten???? De Nederlandse wet bevat volgens mij alleen maar dingen die dermate logisch zijn dat ik me niet voor kan stellen dat een weldenkend mens ze te ver doorgeschoten vindt :-O



Ben ik even blij dat jij mijn collega niet bent overigens... Mijn collegas waren vooral blij voor mij dat ik een kindje kreeg, en vinden het alleen maar mooi dat ik borstvoeding geef, ook al moesten ze wat werk opvangen
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:37:

[...]





Ik ben eerlijk gezegd wel benieuwd op welke informatie jij hier doelt. De levensloop daar maken wij natuurlijk ook gebruik van. Neemt niet weg dat bij ons nog steeds ouderschapsverlof voor een groot deel door de werkgever wordt betaald.
Het hangt van de cao af,maar in principe wordt ouderschapsverlof NIET doorbetaald door de werkgever.
Alle reacties Link kopieren
Ach ja Tangerine, van de kindjes die op de achterbank vervoerd werden in een reiswieg hebben er óók maar een paar een ernstig ongeluk gehad. Er zijn er véél meer bij wie het gewoon goed ging. En toch vind ik dat op de een of andere manier geen goed argument.
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:31:

Ik heb de laatste jaren zo vaak zwangeren en mensen met ouderschapsverlof moeten vervangen dat ik er mijn buik meer dan vol van heb. Dus als ik kan meebeslissen over aanstellingen, gaat mijn voorkeur (en ook van mijn andere vrouwelijke collega's) tegenwoordig steevast uit naar een man.




Krabbenmand. :cry:



Hoe dan ook, als mannen net zoveel verlof kregen en opnamen als vrouwen wanneer er een kind geboren wordt, bestond dit hele probleem niet meer (en wie weet komen 45+ers dan ook weer aan de bak).
Alle reacties Link kopieren
En mijn ouders voelen zich ook niet persoonlijk aangevallen omdat ik ervoor kies om mijn kinderen in een maxicosi te vervoeren en om ze geen sinaasappelsap te geven met 6 weken, ookal hebben zij dat wel gedaan. Ik neem ze het ook absoluut niet kwalijk, ze wisten toen niet beter. Nu wel.
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:23:

De voorstanders halen er altijd Zweden bij als het mekka voor gezinnen. Maar vergeten erbij te vermelden dat de belastingen er sky high zijn. En dat kan natuurlijk ook niet anders. Het komt uit de lengte of uit de breedte.



Ik heb zelf nooit gekolfd maar heb wel de ervaring dat collega's die dat deden er geen twee uur voor nodig hadden. Dat moest er ook nog bijkomen.



Bij ons wordt het ouderschapsverlof toch echt grotendeels door de werkgever betaald. De ouder zelf hoeft er maar een fractie van te betalen.






Ik was een kolf natuurtalent en heb bijna 3 jaar borstvoeding gegeven, dus ik denk wel te weten waarover ik praat. En ik kan zeggen dat het feit dát ik zo lang borstvoeding heb gegeven a) te danken is aan het feit dat ik mijn kind pas met 8 maanden naar een creche heb gedaan, en b) ik goed kon kolven. Ik had een opbrengst van 250 cc per tiet ( en de borstvoedende moeders onder ons zullen vast beamen dat dat een sky high opbrengst is) maar dat kostte me dus ook een minuut of 20 kolven per borst. En lamme armen, dat ook. Twee keer 2 borsten kolven kostte me dus ook een uur per keer. Nu deed ik die tweede keer kolven 's avonds, maar ik gaf de derde voeding op een dag live, en dat kon gelukkig omdat ik niet in loondienst was. Kolven deed ik dus ook lekker thuis, in alle rust en in mijn eigen omgeving.



Ik zat me net af te vragen hoe dat zou zijn als ik ooit nog een tweede zou krijgen, ik wéét dat ik prima kan borstvoeden en prima kan kolven, maar vraag me af of het me in loondienst ook zou lukken zo lang borstvoeding te geven. Ik ben bang van niet, eigenlijk. En dat vind ik eigenlijk best erg, nu ik erover nadenk. Ik denk dus dat betere omstandigheden op het werk en vooral meer stimulans, wel degelijk als resultaat zou hebben dat méér babies borstvoeding zouden krijgen.



Want je kan lullen wat je wil over Zweden, maar het feit dat daar na 6 maanden nog steeds 75% van de babies borstvoeding krijgen terwijl dat in Nederland slechts 20% is, zegt wel iets, of niet.



En tja, als je alleen al kijkt naar bijvoorbeeld percentages vrouwen die borstkanker krijgen in Nederland, valt ook op dat onder allochtone vrouwen die in de regel jonger kinderen krijgen én veel langer borstvoeding geven, die cijfers vele malen lager zijn.



(Onderzoek uit 2005: 1 op 10 autochtone vrouwen krijgt borstkanker, terwijl dat onder Turkse vrouwen 1 op de 30 en onder Marokkaanse vrouwen zelfs 1 op de 50 is. En uit dat onderzoek bleek dat de leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen en met name de duur van borstvoeding 1 van de factoren was die het verschil in risico verklaarde).
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:31:

Ik ben geen werkgever maar werk in loondienst waarbij ik regelmatig meebeslis over het aanstellen van werknemers. Eerlijk gezegd heb ik mij dus nooit verdiept in de rechten van zwangeren en borstvoedende moeders. Ik heb de laatste jaren zo vaak zwangeren en mensen met ouderschapsverlof moeten vervangen dat ik er mijn buik meer dan vol van heb. Dus als ik kan meebeslissen over aanstellingen, gaat mijn voorkeur (en ook van mijn andere vrouwelijke collega's) tegenwoordig steevast uit naar een man. Over de rechten van zwangeren in Nederland maak ik mij helemaal geen zorgen. Die rechten zijn wat mij betreft al te ver doorgeschoten en bovendien kunnen de zwangere vrouwen prima voor zich zelf op komen.
Ik kan wel merken dat je er geen verstand van hebt want in vergelijking met andere moderne landen zijn die rechten in Nederland zo vooroorlogs en karig dat het geen wonder is dat nog steeds zo weinig vrouwen participeren in het arbeidsproces. De hele Nederlandse cultuur is nog steeds doordrenkt van het archaïsche idee dat vrouwen thuis achter het aanrecht horen. Werkende vrouwen die ook kinderen willen krijgen hebben juist heel weinig rechten, hetgeen wat wettelijk geregeld is dekt eigenlijk alleen de basics en wordt sowieso bijna nergens nageleefd.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
De familie van mijn man (kroatisch) verbaasd zich altijd over het feit dat wij hier maar 16 weken verlof hebben. Ook het feit dat ik beide keren thuis bevallen ben vinden ze maar raar, er volgt dan ook altijd de vraag of het ziekenhuis te ver weg was, of dat er soms iets anders aan de hand was.



In Kroatie hebben de werkende vrouwen ook een jaar verlof. Het gevolg is wel dat part time werken daar niet mogelijk is. Dus na een jaar verlof kun je of weer full time gaan werken, en nee dat is geen 36 uur maar gewoon nog ouderwets 40 uur. Dit ene jaar wordt volgens mij niet gegeven om borstvoeding te kunnen blijven geven, ik ken nl. niemand in Kroatie die borstvoeding geeft. De vraag is dan of wij hier geen geld genoeg hebben om flesvoeding te geven. O ja, ik ken wel een Kroatische die borstvoeding heeft gegeven, maar die woont in Nederland. Kinderopvang is er wel, maar meestal nemen de oma's de zorg voor de kleinkinderen over (ook op de dagen dat moeders en vaders niet werken).



Nog een leuk feitje, de bevolking in Kroatie neemt af. Daarom heeft de regering een aantal jaren geleden ook maatregelen genomen. De kinderbijslag is echt bizar hoog en als je een derde kind krijgt hoef je eigenlijk niet meer te gaan werken want dan krijg je bijna een maand salaris per maand.



Ik vindt het prima als vrouwen 1 jaar verlof krijgen, maar laat het dan onbetaald zijn. Dus gewoon 16 weken en wil je langer dan kun je dat onbetaald doen. Of nog beter, laat de vader ook de mogelijkheid krijgen om van dit verlof gebruik te maken.
Alle reacties Link kopieren
O ja, kolven, daar hebben ze nog nooit van gehoord.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven