Vrouwen na bevalling 1 jaar niet werken

21-12-2007 14:58 715 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vandaag dient de staatssecretaris een motie in om dit te bewerkstelligen. De redenen zijn, dat borstvoeding dan een betere kans krijgt en de Christen Unie vindt dat babies onder een jaar niet in een kinderdagverblijf horen. Emancipatie of niet.



Ik ben het er wel mee eens. Ik werk notabene bij het rijk en hier moeten vrouwen in een wc (de voorruimte van een toilet) kolven!



Bovendien is mijn kleine nichtje in het dagverblijf op haar hoofdje geslagen met een dinky toy door een twee jaar oud kind. Mijn nichtje was net 3 maanden oud en bloedde aan haar hoofdje!

Er zijn ook maar 2 leidsters per 9 kinderen, en je weet hoe dat gaat, een kindje moet plassen, een ander geeft over dus die leidsters zien echt niet alles.



Maar goed, dat vind ik dus, geef je mening.
Alle reacties Link kopieren
Overigens vind ik een jaar ook veel te lang. Laat ze inderdaad eerst maar eens wat aan het verlof voor vaders doen, ipv alleen aan dat voor de moeders. En eigenlijk snap ik niet eens hoe veel er nu veranderd. Met dit voorstel wordt volgens mij alleen het (onbetaalde) ouderschapsverlof uitgebreid en met dat ouderschapsverlof aan je bevallingsverlof geplakt kun je echt al behoorlijk lang thuis zijn hoor!



Ik was wel blij dat ik 16 weken met zoon had en niet maar 10 of zo (hij kwam al op mijn eerste verlof dag) en had na 10 weken ook echt nog niet kunnen werken (zoon heeft een koemelkallergie en huilde toen dag en nacht).



Nu gaat alles prima, en kolven is als je het echt wilt, daar prioriteit aan geeft en ook van te voren alles zo veel mogelijk al regelt ook prima te doen volgens mij (en ik snap best dat dat voor een klas of zo lastiger is). En bovendien met 3 maanden krijgt geloof ik nog maar 1/3 van de kinderen borstvoeding of zo (het is in ieder geval erg laag), ik geloof nooit dat dat alleen aan het beginnen met werken ligt. Volgens mij zijn er veel meer moeders die al in de eerste maand stoppen omdat het niet lukt, het te veel gedoe is etc. (en dat het niet altijd makkelijk is weet ik ook, zoon dronk pas volledig bij mij toen hij een maand oud was).
Alle reacties Link kopieren
moppetoet schreef op 21 december 2007 @ 19:34:

Borstvoeding beschermt tegen leukemie ?

Volgens mij heeft Iris (de dochter van Zoyla) een JAAR OF DRIE aan de tiet gehangen............




Tsja.. dat de kans er kleiner van wordt wil helaas niet zeggen dat het dan gelijk niet meer voorkomt Moppetoet (al zou het wel heel fijn zijn als het zo makkelijk zou zijn ...

:-| )
toetyfroety schreef op 21 december 2007 @ 16:21:

Ik maak me ook zorgen om de meeste reacties hier, als het nou zo is dat we door die emancipatie alleen maar moeten/mogen werken.
Nee joh, werken hoeft helemaal niet. De mannen brengen het huishoudgeld wel binnen en houden de economie op gang. En die vrouwen die geen kinderen hebben, natuurlijk, die hebben toch niks beters te doen. We kunnen allemaal nog best een tandje hoger, hoor. (Tot ik ziek word, natuurlijk, en de kans is best groot want ik heb maar heel kort borstvoeding gehad.)
Alle reacties Link kopieren
toetyfroety schreef op 21 december 2007 @ 16:21:

,,Hun cortisolspiegel is even hoog als van een peuter die op een vol strand zijn moeder kwijt is.’’ Baby’s jonger dan een jaar horen niet in een crèche, vindt Smulders. ,,Althans niet in de meeste Nederlandse crèches, met twee leidsters op negen baby’s.’’[/i]
En hoe is het cortisol niveau van een baby thuis? Dit alleen zegt niet zo veel en kan wel vreselijk uit zijn verband zijn gehaald (hoeft niet maar kan wel...). Bovendien had mijn oma 9 kinderen in haar eentje. Natuurlijk hebben de ouderen dan minder zorg nodig, maar ik betwijfel of het veel rustiger is geweest voor de jonge babys ....
moppetoet schreef op 21 december 2007 @ 19:34:

Borstvoeding beschermt tegen leukemie ?

Volgens mij heeft Iris (de dochter van Zoyla) een JAAR OF DRIE aan de tiet gehangen............
Maar je begrijpt toch wel dat het om kansen gaat? Mijn moeder heeft borstvoeding gekregen, tóch is ze overleden aan borstkanker. Mijn opa heeft zijn hele leven als een ketter gerookt, en hij is níet aan kanker overleden.
toetyfroety schreef op 21 december 2007 @ 16:21:

Een jaar babyverlof zal het aantal moeders dat borstvoeding geeft bijvoorbeeld doen stijgen, en daardoor zullen minder vrouwen borstkanker krijgen. Borstvoeding beschermt ook de baby tegen diverse vormen van kanker, waaronder leukemie. Ook beschermt borstvoeding tegen wiegendood, vetzucht, allergieën en astma. Verder zullen baby’s zich beter aan hun moeder hechten, waardoor ze minder gedrags- en ontwikkelingsproblemen vertonen.



[/i]




Altijd leuk zo'n artikel. Ik heb mijn oudste dochter bijna 3 fucking jaren aan de tiet gehad, en toch heeft zij kanker ( lees leukemie) .



En ál mijn kinderen zijn altijd van baby af aan naar de creche gegaan. Mijn zoontje van bijna 2 gaat momenteel zelfs bijna fulltime. Zielig hé?

;-)
Oh haha ik zag net pas dat Moppetoet ook al gereageerd had op deze belachelijke, NIET onderbouwde stelling :-)
Nou ja, het zal wellicht de kansen verkleinen. Verkleinen dus, maar hoeveel verkleinen?

Net zoals ze weleens zeggen dat huppeldepup de kans op hatseflats vergroot. Oei, dan doe ik maar geen huppeldepup meer. Kijk je naar de cijfers, dan zie bv dat mét huppeldepup de kans 1 op 1000 is, dus om die verdubbeling hoef je huppeldepup, m.i. niet te laten.
fleurtje schreef op 21 december 2007 @ 15:19:

[...]





Even lekker kort door de bocht en lekker olie op het vuur: de types die het wel lekker en gemakkelijk vinden om een jaar thuis te zitten, zijn dezelfde types die niet aan de borstvoeding gaan omdat ze daar geen zin in hebben.
Hmm, een jaar betaald vrij zijn, ik zou bijna gaan nadenken over het krijgen van een kindje. Uiteraard zonder borstvoeding. Daar heb ik absoluut geen zin in. :)
Alle reacties Link kopieren
Ik vind 't prima dat 't kan, maar ik vind 't achterlijk als 't gedwongen wordt.

Als je bv. een creche in hetzelfde gebouw als je werk hebt, of je werkt zelfstandig, of je mag je kind meenemen naar je werk, of je kan geen borstvoeding geven, of je bent kostwinner en de vader is huisman.....?
Alle reacties Link kopieren
Eowynn_ schreef op 21 december 2007 @ 15:24:





Als je persé niet wilt werken, uit principe, als je een baby hebt, kun je ook gewoon je baan opzeggen. Dat kost wel wat ja, maar je hebt principes of je hebt ze niet.
Bij een aantal grote bedrijven is 't mogelijk tot een jaar onbetaald verlof te nemen met baangarantie. Het bedrijf garandeert dan niet dat jouw functie er nog is, maar wel dat ze werk voor je hebben (en ik meen tegen hetzelfde salaris, maar dat durf ik niet te zeggen). Ik weet dat oa. Organon dit aanbiedt. Prima geregeld lijkt mij. Als er dan ook nog een kinderopvang is in 't bedrijf van papa of mama zodat je bv. pauzes samen door kan brengen, is er helemaal geen reden meer om niet te werken voor mij :-]
Alle reacties Link kopieren
mimoo schreef op 21 december 2007 @ 17:25:

(...)Laat ze eens wat doen aan het verlof van mannen in plaats van altijd de oplossing te zoeken bij vrouwen. Want hiermee wordt namelijk voor de zoveelste keer bevestigd dat het de vrouwen zijn die voor de kinderen moeten zorgen. En zo wordt het nooit geaccepteerd dat mannen meer voor kinderen gaan zorgen en bevordert het zeker niet de kansen voor vrouwen op de arbeidsmarkt. Het werkt averechts.
He-le-maal mee eens!!!! :worship:
Alle reacties Link kopieren
Margaretha2 schreef op 21 december 2007 @ 21:32:

[...]

Als er dan ook nog een kinderopvang is in 't bedrijf van papa of mama zodat je bv. pauzes samen door kan brengen, is er helemaal geen reden meer om niet te werken voor mij :-]
Dat zou ik inderdaad wel een verbetering vinden. Een vriendin van mij kon heel makkelijk tussendoor gaan voeden omdat de creche tegenover haar werk was. Dat zou ik ook wel willen ipv dat fijne kolven... Nadeel is dan volgens mij wel dat je dan als vrouw steeds verantwoordelijk bent voor halen en brengen. Het is toch ook wel erg makkelijk dat we dat nu kunnen afwisselen...
Alle reacties Link kopieren
Tja, met de Christenunie in de regering kan je zoiets verwachten. Hoe lost de Christenunie dan eigenlijk straks de vergrijzing op? De bejaarden terug aan het werk zetten in de plaats van jonge moeders?



Als vrouwen recht krijgen op een jaar zwangerschapsverlof neem ik geen vrouwen in de vruchtbare leeftijd meer aan. Ik vind nu het vervangen van medewerkers tijdens 16 weken zwangerschapsverlof en daarna het ouderschapsverlof al telkens weer een heel gedoe en alleen al om die reden is bij ons de laatste vacature ingevuld door een man: te veel vrouwen op de afdeling met bijbehorende risico's van langdurige uitval vanwege zwangerschappen. Wat mij ook altijd opvalt: vrouwen nemen eerst de (grotendeels) gratis ouderschapsverlof op, bijvoorbeeld een jaar lang gratis een dag in de week verlof. Na dat jaar en als het laatste kind er gekomen is, gaan ze dan zelf een dag in de week minder werken. Met andere woorden ze kunnen het zich dus veroorloven. Waarom moet de werkgever dat ouderschapsverlof dan betalen?



Enne, twee uur kolven per dag, ik wist niet dat dat recht bestaat maar het lijkt mij belachelijk veel.
Alle reacties Link kopieren
Op Fok is ook een discussie over dit onderwerp, en daar kwam ik dit artikel in tegen. Nou heb ik hier op viva weleens gelezen dat het Zweedse model in Nederland nogal uit zijn verband gerukt wordt, dus ik heb geen idee hoe betrouwbaar dit artikel is, maar ik moet zeggen, in veel van wat hier staat kan ik me in ieder geval vinden.
Drie kinderen hebben mijn twee Zweedse collega-sociologen Lotti en Marian. ‘Jullie hebben er meestal maar een of twee’, weten ze, ‘maar bij ons hebben ook hoger opgeleiden vaak drie kinderen. Wij hoeven niet te kiezen tussen loopbaan en werk.’ De statistieken geven ze gelijk: in Zweden is er geen verschil in arbeidsdeelname tussen moeders en kinderloze vrouwen.



Lotti en Marian zijn erg tevreden over het Zweedse stelsel van verlof en kinderopvang. Het altijd knagende schuldgevoel kennen ze niet. Het gezin geldt beslist niet als een obstakel, zoals Marlise Eerkens de Zweedse schrijfster Anna Wahlgren laat zegggen (Forum, 12 november). Komen ouders ‘slechts op bezoek’ in de kinderwereld en raken ze daardoor steeds meer onzeker en depressief? Onzin! De Zweden zijn de gelukkigste burgers van Europa. Qua tevredenheid scoren ze 7,8 ( EU: 7,3, Nederland: 7,5); qua geluk scoren ze 7,9 (EU: 7,6. Nederland 7,7). Zweden scheiden wel vaker dan Nederlanders: 45 procent van de huwelijken eindigt in een scheiding, tegenover 38 procent van de Nederlandse huwelijken.



Maar terwijl vrijwel overal het aantal scheidingen blijft stijgen, daalt het in Zweden sinds een paar jaar. De schadelijke effecten voor kinderen zijn er ook kleiner: bij 90 procent van de gevallen blijven beide ouders voor de kinderen zorgen. Van alle mannen in Europa doen de Zweden het meest aan huishouden en zorg voor kinderen. Meer ook dan Nederlandse vaders, die vaker in deeltijd werken. Misschien worden Zweedse vaders zo zorgzaam door het ouderschapsverlof. De Zweden hebben per kind bijna anderhalf jaar doorbetaald ouderschapsverlof, te verdelen over beide ouders. 95 procent van de Zweedse vaders neemt verlof op, tegenover 19 procent van de Nederlandse vaders (en 44 procent van de Nederlandse moeders).



Zweedse kinderen gaan zodoende pas naar de kinderopvang als ze een jaar zijn. In 1997 waren er in heel Zweden maar 200 kinderen onder de één jaar in de kinderopvang (OESO 1999). Kinderopvang is in Zweden eigenlijk geen opvang maar vorming: de ontwikkeling van het kind is de belangrijkste doelstelling, niet de arbeidsparticipatie van moeders. Vandaar ook dat schuldgevoel buiten de deur kan blijven: zulke leuke schilder-, dans-, sport- en muziekmogelijkheden kun je thuis niet bieden. Gelijke kansen en tegengaan van etnische segregatie zijn ook belangrijke doelen. In Nederland bevorderen we de segregatie door kansarme kinderen apart naar de voorschoolse educatie te sturen. De Zweedse kinderopvang mengt bevolkingsgroepen echter meteen. Daardoor presteren Zweedse kinderen van lager opgeleiden en migranten zeker tot hun 11e beter op school, aldus onderzoeker Maxine Hill van de Universiteit van Durham.



Anders dan bij ons voorspelt het inkomen van de ouders niet langer de schoolloopbaan van hun kinderen. Zweedse kinderopvang is niet alleen gunstig voor de cognitieve ontwikkeling en de taalontwikkeling; het is ook goed voor ontwikkeling van zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, vriendschappen, concentratievermogen en onafhankelijkheid. Een paar jaar geleden was er in Nederland grote consternatie over een onderzoek dat een groot aantal uren kinderopvang slecht zou zijn voor de ontwikkeling en bijvoorbeeld gedragsproblemen zou veroorzaken. Wat in die discussie vergeten werd, was dat het ging om een Amerikaans onderzoek.



Ook de opvang van kinderen van een alleenstaande moeder met twee slecht betaalde banen die door geldgebrek haar kind bij een stokoude opa of verslaafde buurman stalt, gold in dat onderzoek als kinderopvang. De positieve effecten van kinderopvang gelden natuurlijk alleen voor een professionele setting met goed opgeleid personeel en een laag personeelsverloop. Vanwaar dat zure gedoe over Zweden? Zweden is gewoon een paradijs, zowel voor kinderen als voor hun ouders! De Zweedse kinderopvang is domweg leuker en beter dan bij ons. De groepen zijn er kleiner, de ruimtes doorgaans mooier en rijker, en de leidsters en leiders hebben een HBO-opleiding speciaal gericht op kinderopvang. Achterstanden worden niet eindeloos gereproduceerd maar doorbroken.



Het is maar goed dat het er zo koud is en er nog meer mensen met melkboerenhondenhaar zijn dan hier, want anders zouden we massaal naar Zweden emigreren. Of naar Noorwegen of Denemarken. Sterk punt van Noorwegen is het succesvolle beleid om meer mannen voor zorg en onderwijs te werven en te behouden. Een goede reden voor de Staatssecretarissen Dijksma en Bussemaker daar samen nog eens kijken. Wahlgren is moeder van negen kinderen. Negen kinderen?! Het zou kunnen dat de Zweden hun wenkbrauwen daar net zo bij fronsen als wij, en dat Wahlgren dit met gezinsvijandigheid verwart.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:06:

Enne, twee uur kolven per dag, ik wist niet dat dat recht bestaat maar het lijkt mij belachelijk veel.
Eh... ja, dat recht bestaat, je mag er maximaal een kwart van je werktijd aan besteden. En nee, dat is niet belachelijk veel.
Brunetta, heb je zelf wel es gekolft? Ikzelf deed er in totaal 2x7 minuten over, maar er zijn vrouwen die echt veertig minuten per sessie nodig hebben.



Trouwens, de werkgever betaalt het verlof toch niet? Bij ouderschapsverlof word je niet doorbetaald hoor, dus het kost de werkgever niets (heb ik het niet over wat er geregeld moet worden voor haar afwezigheid).
Alle reacties Link kopieren
Als ik er een jaar uit zou gaan zou ik uberhaupt niet meer op hetzelfde niveau kunnen terug komen. Daarbij zou ik gek worden van een jaar thuis zitten. Ik wil zeker minder gaan werken maar niet stoppen.



Blijf erbij dat ook de mannen iets kunnen betekenen. Wij zij al lang overeengekomen dat we allebei een dag vrij gaan nemen in de week.

Volgens mij krijgen steeds meer bedrijven goede creches of opvangsmogelijkheden. Zowel op mijn werk als op het werk van vriendjelief is die mogelijkheid er.



En ja die borstvoeding. Ik weet allemaal niet wat je van die onderzoeken moet denken. Sowieso mag je je kinderen steeds minder geven als vroeger en mag je tijdens je zwangerschap ook een stuk minder als voorheen. Zodra ze met keiharde bewijzen komen wil ik wel eens gaan nadenken.
Je moet soms vallen om weer leren op te staan
Maar goed, zag dus een tijd geleden een docu over dat model in Zweden en het schijnt dus allemaal iets minder rooskleurig te zijn; moeders komen na het verlof weer moeilijk aan de bak en werkgevers zijn er niet zo happig op vrouwen aan te nemen.
itsme26 schreef op 21 december 2007 @ 22:10:





En ja die borstvoeding. Ik weet allemaal niet wat je van die onderzoeken moet denken. Sowieso mag je je kinderen steeds minder geven als vroeger en mag je tijdens je zwangerschap ook een stuk minder als voorheen. Zodra ze met keiharde bewijzen komen wil ik wel eens gaan nadenken.
Maar trek je nu het belang van borstvoeding in twijfel???
Alle reacties Link kopieren
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:06:



Enne, twee uur kolven per dag, ik wist niet dat dat recht bestaat maar het lijkt mij belachelijk veel.






Ik begrijp dat jij werkgever bent. Dan vind ik het echt slecht dat jij niets weet over deze regelgeving.



En nee, 2 uur per dag kolfrecht op een werkdag van 8 uur is niet veel. Ten eerste ben je ook echt ongeveer zoveel tijd kwijt aan kolven als je een kind volledige borstvoeding wil geven. Als je ervan uitgaat dat een baby ongeveer om de 2,5 a 3 uur een voeding nodig heeft betekent dat dat je op een werkdag dus 3 voedingen mist. Met de kolf heb je altijd minder opbrengst dan aan de borst, dus 3 keer 20 minuten a een half uur aan de borst komt neer op 1,5 uur ongeveer aan live voeden. Om met de kolf die opbrengst te halen kost je inderdaad ongeveer 2 uur, want je zal óf wat langer moeten kolven óf een keer meer moeten kolven en als kolven niet lukt en je bent in de gelegenheid om naar je baby toe te gaan of de baby te laten brengen dan komt er dus wat reistijd bij. Al met al is die 2 uur op een volledige werkdag dus echt niet uit de lucht gegrepen.



Ten tweede is het écht zo dat borstvoeding geven zowel voor moeder als kind veel gezondheidsvoordelen biedt: op lange termijn verdient het kolfrecht zichzelf dus terug dmv minder ziekteverzuim van moeder of calamiteitenverzuim ivm kind.



En wat ik me afvraag: als je van het kolfrecht niet op de hoogte bent, ben je dan wél op de hoogte van het recht op rusttijden voor zwangeren en borstvoedende moeders?



Ik vind het eigenlijk echt schandalig dat zo weinig werkgevers zich verdiepen in de rechten van zwangere vrouwen en borstvoedende moeders en dat er zoveel werkgevers die rechten met grote regelmaat met voeten treden.
Am Yisrael Chai!
Alle reacties Link kopieren
itsme26 schreef op 21 december 2007 @ 22:10:



En ja die borstvoeding. Ik weet allemaal niet wat je van die onderzoeken moet denken. Sowieso mag je je kinderen steeds minder geven als vroeger en mag je tijdens je zwangerschap ook een stuk minder als voorheen. Zodra ze met keiharde bewijzen komen wil ik wel eens gaan nadenken.
\



Tja, je mag steeds minder dan vroeger. Slaat eigenlijk nergens op. Ik vervoer mijn kind dan ook nog steeds los op de achterbank in een reiswieg, want dat deden ze vroeger ook. Dat ze nu beter weten door al die onderzoeken, dat doet er niet toe. Want wat vroeger gebeurde is nu nog steeds goed. Ofzo..
Alle reacties Link kopieren
De voorstanders halen er altijd Zweden bij als het mekka voor gezinnen. Maar vergeten erbij te vermelden dat de belastingen er sky high zijn. En dat kan natuurlijk ook niet anders. Het komt uit de lengte of uit de breedte.



Ik heb zelf nooit gekolfd maar heb wel de ervaring dat collega's die dat deden er geen twee uur voor nodig hadden. Dat moest er ook nog bijkomen.



Bij ons wordt het ouderschapsverlof toch echt grotendeels door de werkgever betaald. De ouder zelf hoeft er maar een fractie van te betalen.
Maar mischien vraagt Itsme in het ziekenhuis ook wel de behandeling van 60 jaar geleden, want die volstond toen tenslotte ook.
brunetta schreef op 21 december 2007 @ 22:23:





Bij ons wordt het ouderschapsverlof toch echt grotendeels door de werkgever betaald. De ouder zelf hoeft er maar een fractie van te betalen.
Dan ben jij een werkgever die idd errug slecht op de hoogte is. Informeer je eens goed, misschien maakt dát jouw bedrijf wel rendabeler, ipv liever mannen aannemen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven