Waarom geloof jij wel of niet in een god?

06-02-2020 17:04 1657 berichten
Alle reacties Link kopieren
Alles wordt ook verheerlijkt terwijl het eigenlijk niet goed is voor de mens. Denk alleen al aan uitgaan, roken, drinken en op ontdekking gaan naar je zelf en experimenteren. Waarom? Tuurlijk is het leuk en spannend allemaal, en zou dit niet schadelijk te hoeven zijn als je dit met mate doet. Maar laten we eerlijk zijn, het is niet voor niets verboden volgens het geloof dat al eeuwen geleden is gekomen met alleen maar wijsheid. Hoe gek is het alleen al niet dat er een heilige boek is geschreven met zo veel kennis, waarvan tot de dag van vandaag nu pas ontdekt worden? Hierdoor kan je er al sterk van overtuigd worden dat het onverklaarbaar is en zeker iets is wat wij niet kunnen bevatten.
Vele mensen die niet geloven, willen ook gewoon niet geloven. Ik zelf ook hoor, tijden getwijfeld enz. Maar toen kwam ik er achter dat ik iedere keer maar redenen aan het zoeken was waarvan ik bijv het niet mee eens was om vervolgens te willen concluderen dat het niet bestaat. Waarom? Zo kun je natuurlijk het vrije leven leiden met de geruststellende gedachte dat je later er niet voor wordt bestraft. Maar als je niet door het boek kunt leiden, waaruit maak je dan een grens wat wel of niet mag dat eigenlijk slecht is maar door maatschappij en winstgevende industrie ons probeert aan te praten. We vinden het natuurlijk allemaal geweldig, onze begeertes en verlangen volgen. Maar op lange termijn maakt het je toch niet gelukkig doordat de mens zo is gemaakt. Om te aanbidden. Hoe kun je dat al weten, door een simpel voorbeeld dat vele mensen doen wanneer zij in nood of kritieke toestand verkeren. Ze hopen dat iemand ze kan bijstaan of helpen en bidden dat ze worden geholpen. Zelfs mensen die nog nog hebben gelooft hebben zich hierin betrapt waardoor ze uiteindelijk de kans hebben gegeven om het te gaan onderzoeken.
Daarnaast blijf je een bepaalde leegte voelen dat alleen gevoed kan worden door aanbidding. Denk maar aan artiesten en miljonair die alles hebben maar nog steeds niet gelukkig zijn. Sommige gaan daardoor het opzoeken in de spirituele wereld en mediteren. Terwijl bidden ook al een vorm van mediteren is, blijven we zoeken naar andere mogelijkheden om de waarheid te willen blijven negeren.

Zo kan ik nog doorgaan, velen zullen het niet met me eens zijn. Dat snap ik, maar wat ik dan niet snap is dat vele ook niet openstaan betreft inhoudelijk een discussie voeren.

Ik was namelijk ook heel lang zoekende en ben ook verschillende heilige boeken gaan lezen. Uiteindelijk is de christendom, jodendom en islam allemaal een geloof die overeenkomt alleen in verschillende tijdperken is uitgebracht. Er is ook gewoon een dezelfde god en niet sprake van verschillende goden. Als de mens hier voor zou openstaan, zou hij/zij zomaar kunnen bekeren doordat je er zelf achterkomt. Het is alleen wel een hele moeilijke zoektocht, doordat de boeken niet in eenvoudige taal is geschreven en sommige stukken dien je ook meer kennis voor te hebben om het te kunnen begrijpen. Zoals soms door de media negatieve versen van het boek worden aangehaald en niet volledig. Bepaalde zinnen worden achterwege gelaten waardoor de mens van nu in de huidige wereld dat niet kan bevatten en niet begrijpt. Als je het volledig zou lezen, zou je er al meer van begrijpen en je dient ook geleerde te raadplegen om het echt te begrijpen doordat je meerdere bronnen bij elkaar moet leggen om t in algeheel te kunnen begrijpen.

Zo heeft de boek van ex pvver joram van klaveren genaamd”afvallige” mij heel erg geholpen om bepaalde aspecten te begrijpen die constant negatief in het nieuws wordt belicht, waardoor je haast wel niet op een gegeven moment eraan gaat geloven. Hij heeft werkelijk waar jaren lang gedaan betreft zijn zoektocht, heeft een studie betreft geloofswetenschappen gevolgd, heeft alle boeken bij elkaar gehaald en bestudeerd en met behulp van kennis van hooggeleerde. Als je werkelijk geïnteresseerd bent zou ik het boek kopen om alleen maar er een stuk wijzer van te worden. Ik probeer hiermee namelijk niet een ander te bekeren or what so ever. Maar vind het zeker wel interessant hoe hier er over wordt gedacht. Ik vind het gewoon vreemd dat zo veel mensen er zo snel voor kiezen atheïst te zijn, terwijl ze in de eerste instantie niet eens hebben geprobeerd onderzoek te verrichten. Hoe kun je dan zo zeker van iets zijn denk ik dan.
Wat houd je tegen?
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
09-02-2020 20:26
Misschien hoeven we het niet eens te worden, maar kunnen we elkaar wel tegemoet komen, doordat beide partijen elkaar leren respecteren in plaats van uit te roeien.

Laten we wel zijn, wie is die elite met het verstand en wie zijn het volk met de onderbuikgevoelens? Alleen daar al valt over te discussiëren, want de atheïsten kunnen dan wel met het wijzende vingertje beweren dat het allemaal onzin is dat voortkomt uit een behoefte van veiligheid, or whatever, maar laten we wel zijn, alle argumenten die in dit topic worden geopperd door de atheïsten, komen regelrecht uit de koker van Kant en niemand geeft enige blijk daar ook maar één seconde een eigen idee aan te hebben toegevoegd, dus de pot verwijt de ketel en niemand komt een stap verder of dichterbij.
Ik vermoedde al dat jij iets heel anders uit dat stuk zou halen dan ik.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren
wittereiger schreef:
09-02-2020 21:22
Dan had ik je verkeerd begrepen.

Heb je interesse in een ervaring van mij? Ik ben zelf vrij nuchter maar die ervaring heeft toch flinke impact gemaakt. Ik zoek naar een verklaring en ik denk dat die deels te vinden is in het oppikken van subtiele informatie, maar ik blijf er m'n hoofd over breken. Ik schat jou over het algemeen in als het hebben van een heldere kijk op dingen, dus wellicht wil je meedenken?
Ik geloof niet in paranormale verklaringen hè, ik geloof best dat Derek Ogilvie op bepaalde plekken in zijn hersenen opvallende activiteit heeft.

Meedenken over verklaringen voor onbegrijpelijke ervaringen, prima, maar je krijgt van mij wel alleen natuurwetenschappelijk te verklaren opties.
Onsterfelijk Verheven
Solomio schreef:
09-02-2020 21:36
Ik vermoedde al dat jij iets heel anders uit dat stuk zou halen dan ik.

Nou ze heeft wel een punt: de gelovigen hebben véél originelere ideeën dan de ongelovigen. 8-)
Hetvrijewoord schreef:
09-02-2020 21:40
Nou ze heeft wel een punt: de gelovigen hebben véél originelere ideeën dan de ongelovigen. 8-)
Ik geef alleen maar weer dat de pot de ketel verwijt, maar je mag er natuurlijk ook gewoon je eigen draai aan geven.
Solomio schreef:
09-02-2020 21:36
Ik vermoedde al dat jij iets heel anders uit dat stuk zou halen dan ik.
Dan ben ik benieuwd naar wat jouw ideeën zijn.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
09-02-2020 21:46
Dan ben ik benieuwd naar wat jouw ideeën zijn.
Dat schreef ik al: dat je alleen met elkaar in debat kunt als je het wel eens bent over een aantal basis'feiten'.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren
- De intellectuele atheïst (of agnost)
'De individu die actief kennis vergaart door middel van intellectuele interactie.' Hij verdiept zich in zaken als ontologie (de zijnsleer) en ongeloof, gaat graag in discussie en neemt graag deel aan debatten. Dat doet hij niet alleen op internet, maar ook 'face to face'.

- De activist
Maakt werk van zijn 'ongeloof'. Hij zet zich in voor maatschappelijke thema's die atheïsten over het algemeen belangrijk vinden, zoals 'humanisme, feminisme, rechten voor homo's, biseksuelen en en transgenders, dierenrechten en de scheiding van kerk en staat. Zijn activisme kan variëren van 'het informeren van vrienden' tot bijvoorbeeld deelname aan betogingen. Waarschijnlijk is deze groep in de Verenigde Staten groter dan in Nederland, omdat religie in de VS onderdeel uitmaakt van het establishment.

- De zoeker-agnost
Twijfelt aan het bestaan van hogere machten, maar is niet overtuigd dat ze niét bestaan. Hij 'erkent de beperkingen van het menselijk kenvermogen' en heeft geen sterke ideologische overtuigingen.

- De anti-theïst
Is uitgesproken antireligieus. Hij 'vindt religie bekrompen en noemt religieuze instituten bekrompen en schadelijk voor de maatschappij'. 'De anti-theïst heeft een duidelijke (en in zijn ogen superieure) kijk op de beperkingen en de gevaren van godsdiensten'. In hoeverre hij zijn overtuigingen kenbaar maakt, hangt af van zijn persoonlijkheid.

- De niet-theïst
Houdt zich bezig met religie noch het bestrijden van religie. 'Godsdienst speelt zijn wereldbeeld geen rol. Hij kan apathisch zijn over zijn geloof, maar gewoon ongeïnteresseerd.'

- De rituele atheïst
Volgens Silver en Coleman de meest verrassende categorie. De rituele atheïst gelooft niet in hogere machten en rekent zich niet tot een specifieke religie, maar 'maakt soms wel gebruik van de wijsheid en rituelen van religieuze tradities'. Hij doet bijvoorbeeld aan yoga of zingt christelijke liederen in een koor. Daaraan ontleent hij 'een persoonlijk soort zingeving'. Hij maakt er geen geheim van dat hij waarde hecht aan die (quasi)religieuze praxis.
Solomio schreef:
09-02-2020 21:48
Dat schreef ik al: dat je alleen met elkaar in debat kunt als je het wel eens bent over een aantal basis'feiten'.
Wat jij schrijft is de andere kant van dezelfde medaille van wat ik schrijf. In mijn post maak ik duidelijk dat de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet en dat dat het onmogelijk maakt om tot een vergelijk te komen.
Cateautje schreef:
09-02-2020 20:26
Misschien hoeven we het niet eens te worden, maar kunnen we elkaar wel tegemoet komen, doordat beide partijen elkaar leren respecteren in plaats van uit te roeien.

Laten we wel zijn, wie is die elite met het verstand en wie zijn het volk met de onderbuikgevoelens? Alleen daar al valt over te discussiëren, want de atheïsten kunnen dan wel met het wijzende vingertje beweren dat het allemaal onzin is dat voortkomt uit een behoefte van veiligheid, or whatever, maar laten we wel zijn, alle argumenten die in dit topic worden geopperd door de atheïsten, komen regelrecht uit de koker van Kant en niemand geeft enige blijk daar ook maar één seconde een eigen idee aan te hebben toegevoegd, dus de pot verwijt de ketel en niemand komt een stap verder of dichterbij.

Waarom zou de elite verstand hebben en geen onderbuikgevoelens?
Waarom zou het volk geen verstand hebben en wel onderbuikgevoelens?
Waarom is het volk niet de elite? Wie is dan de elite? De atheïsten?

Denk je dat atheïsten Kant hebben gelezen en daarom atheïstisch zijn?
En dat atheïsten Kant net zo letterlijk nemen als gelovigen de bijbel?

En als ik geen atheïst ben, heb ik dan andere argumenten geopperd of voeg je mij voor het gemak onder dezelfde noemer?

Wat jij doet is polariseren. Jij zoekt geen toenadering maar stelt je vooringenomen op een standpunt wat geen enkele ruimte laat voor een andere onderbouwing dan wat jij al denkt te weten. Dat mag, maar wel raar dat je dan ook nog vinger naar anderen wijst. Je bent in dit geval zowel de pot als de ketel.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
09-02-2020 21:51
Wat jij schrijft is de andere kant van dezelfde medaille van wat ik schrijf. In mijn post maak ik duidelijk dat de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet en dat dat het onmogelijk maakt om tot een vergelijk te komen.
Wat een negatieve uitleg.

Maar goed, geloof is sowieso niet gebaseerd op feiten, dus daar gaat het al mis, qua vergelijkbare uitgangspunten.
Onsterfelijk Verheven
Ik geloof niet in een god van een armageddon.
Ik geloof niet in een hiernamaals, niet in een hemel of een hel.

Wel geloof ik in the natural mystic en ik weet dat mensen soms mystieke ervaringen hebben.

Misschien ruiken we meer dan we denken en zijn onze zintuigen scherper dan we zelf doorhebben en eigenlijk rekenen onze hersenen al die informatie continu door en komen wij soms bewust, maar vaak ook onbewust toch tot conclusies.

Misschien (en nu volgt even een ietwat wilde speculatie) herrinneren wij ons daarnaast dingen via onze genen die wij hebben gekregen van ouders en hun ouders en wie weet...komen mede daardoor soms flarden van informatie binnen op een manier die voor ons bovennatuurlijk aandoet, maar waarom zou ons dna ons alleen maar de kleur van onze ogen meegeven, enzovoort, maar niet soms ook ineens een flard van een herinnering?

Misschien is er meer connectie dan we kunnen bewijzen, dus misschien geloof ik wel in een soort van natuurlijke mystiek, de oerkrachten gecombineerd met de evolutie en dat we allemaal uiteindelijk gemaakt zijn van sterrenstof en op deze planeet als een soort van mieren zijn.

Wij vragen ons soms ook af hoe die mieren communiceren met elkaar...dmv feromonen zeggen we dan, maar misschien doen wij dat ook veel meer dan dat we zelf doorhebben, want van menselijke feromonen begrijpen we nog erg weinig.

Een zesde zintuig is misschien dus helemaal niet zo bovennatuurlijk, maar juist gewoon heel natuurlijk.

Juist de natuur, het heelal, de hele planeet en het wonder wat leven heet zijn de dingen die ik bewonder.
Ik zie daar het goddelijke in.

Maar ik geloof dus niet in een soort van man die alles weet en komt helpen of straffen.
Dan wordt het goddelijke veel te menselijk gemaakt waarmee het wonder van het leven en het alles eigenlijk een beetje in de kiem wordt gesmoord.
Solomio schreef:
09-02-2020 21:58
Wat een negatieve uitleg.

Maar goed, geloof is sowieso niet gebaseerd op feiten, dus daar gaat het al mis, qua vergelijkbare uitgangspunten.
Mijn uitleg is duidelijk te lezen in dit topic.

Het ongeloof van Kant is ook niet gebaseerd op feiten, dat was ook maar een denker uit de klassieke tijd die dacht de wijsheid in pacht te hebben, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij dat had, ondanks zijn talloze volgers. Net als de gemiddelde religie.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
09-02-2020 21:29
Dat is een geloof, geen weten.
Dat is het gevolg van weten en logisch nadenken.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
Cateautje schreef:
09-02-2020 22:03
Mijn uitleg is duidelijk te lezen in dit topic.

Het ongeloof van Kant is ook niet gebaseerd op feiten, dat was ook maar een denker uit de klassieke tijd die dacht de wijsheid in pacht te hebben, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij dat had, ondanks zijn talloze volgers. Net als de gemiddelde religie.

Het verschil is dat ongelovigen doorgaans niet fanatiek claimen de wijsheid in pacht te hebben over geloof ..
Ook denk ik dat alle mensen die om wat voor reden dan ook niet emotioneel volwassen genoeg zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden, óók niet om kunnen gaan met geloof, omdat ze dat geloof, inherent aan hoe ze zelf zijn onvermijdelijk op een emotioneel onvolwassen manier beleven.
@tantejans: mooie post. Ik noem het gewoon instinct, net als bij dieren.

Ik heb een jonge kater die veel te snel zonder mama was en veel te jong bij mij kwam (hij was ondervoed dus was geen optie hem daar te laten). Hij jaagt als de beste. Kwam pas buiten toen hij bijna 1 jaar was. Heb nog een andere kat maar die is later begonnen met jagen.

Als mijn kat puur instinctief, zonder het te hebben aangeleerd van anderen, dagelijks muizen kan vangen, waarom kunnen sommige mensen dan niet meer in contact staan met hun instinct?

Ook wat je zegt over onbewust informatie opslaan en tot conclusies komen is logisch. Soms kun je bijvoorbeeld niet op een bepaald muzieknummer komen. Denkt heel hard na. Laat het los. Een paar uur later tijdens het stofzuigen komt het 'ineens' naar boven, alsof het zoekprogramma op de achtergrond is blijven draaien.
oudebaas schreef:
09-02-2020 22:04
Dat is het gevolg van weten en logisch nadenken.
Dat maak je jezelf allemaal alleen maar wijs beste baas.
Alle reacties Link kopieren
-Shifty- schreef:
09-02-2020 22:16
Het verschil is dat ongelovigen doorgaans niet fanatiek claimen de wijsheid in pacht te hebben over geloof ..
Wel in dit topic...
Alle reacties Link kopieren
-Shifty- schreef:
09-02-2020 22:16
Het verschil is dat ongelovigen doorgaans niet fanatiek claimen de wijsheid in pacht te hebben over geloof ..
Wat mij vooral stoort is het "medelijden" omdat ik niet geloof. Ze vragen je of je in een god gelooft en als je dan zegt "nee, ik geloof niet in een god", dan kijken ze je medelijdend aan en zeggen nog net niet "ach gossie".
Je beseft pas hoe fijn het is om te ademen als je neus verstopt zit.
Alle reacties Link kopieren
Cateautje schreef:
09-02-2020 22:20
Dat maak je jezelf allemaal alleen maar wijs beste baas.
Nietes
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
oudebaas schreef:
09-02-2020 22:24
Nietes
:lmao:
MissMaran schreef:
09-02-2020 22:21
Wel in dit topic...
Zeg dat wel. Ik lees net even bij, wat een gedram.
Het Dudisme klinkt als iets wat nog voet aan de grond zou kunnen krijgen.
Hetvrijewoord schreef:
09-02-2020 22:30
Het Dudisme klinkt als iets wat nog voet aan de grond zou kunnen krijgen.


Oh shit, bestaat nog ook!

https://en.wikipedia.org/wiki/Dudeism
Wat ik wel grappig vind is dat er dan bij atheïsten vanuit wordt gegaan dat dat ingewikkelde lijf en vooral brein op full speed zou worden gehouden door enkel en alleen spruitjes, bloemkool en karbonaadjes waarbij dat niet te ontkennen valt dat er bovennatuurlijke krachten in onder andere spruitjes wordt vermoed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven