Actueel
alle pijlers
Wat stemmen er veel mensen voor FVD, ik vind het schokkend.
donderdag 21 maart 2019 om 21:59
DE burger bestaat niet, dat probeer ik al 3 posts duidelijk te maken. Elke partij vertegenwoordigt zijn achterban. We kiezen volksvertegenwoordigers, de naam zegt het al. Elke partij laat zich inspireren door de wensen van de burgers uit hun achterban. Dus pak ‘em beet ál het beleid is geïnspireerd door de wensen van burgers. Dat het niet jóuw wensen zijn dat komt doordat er nog 17 miljoen anderen hier wonen die ook hun mening hebben. Ben je lid van een politieke partij trouwens? Kan ik iedereen aanraden die moppert over dat ‘de politiek’ niet luistert. De maatschappij dat ben jij en de democratie ook. Via ledenvergaderingen kun je prima invloed uitoefenen binnen een partij als je dat wilt. Als je dat niet wilt ook prima, maar dan ook niet komen huilen als ze in Den Haag jouw gedachten niet kunnen lezen.
donderdag 21 maart 2019 om 22:01
Dat is dus pertinent niet waar. Een hogere opkomst leidt tot significant andere uitslagen. Overigens is er altijd zo’n 30% die nooit stemt.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:02
Ik ben niet van de kaders die jij aangeeft.nicole123 schreef: ↑21-03-2019 21:53Ja, zo kan ik het ook. Elders in dit topic worden de VVD en CDA juist weggezet als het establishment waar ‘het volk’ mee afrekent en volgens jou zijn hun kiezers nu opeens ook de ‘tegenstemmers’ die het gedachtengoed van FvD aanhangen? Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Erg creatief gerekend.
Ben ook geen aanhanger van FVD of PVV.
Ik definieer dus mijn eigen kaders waarin ik burgers niet als stemvee aanmerk maar burgers die keuzes maken vanuit een bepaalde achtergrond.
Ja, ook ik vind dat het volk afrekent met onder andere de VVD en CDA, maar dat wil niet zeggen dat die kiezers die trouw gebleven zijn geen traditionele achtergrond hebben.
donderdag 21 maart 2019 om 22:03
Dit dus.Tegenlicht schreef: ↑21-03-2019 21:46Met de meerderheid in dit land reken ik gemakshalve ook kiezers van de VVD, SP, CDA, SGP, 50plus om maar wat te noemen.
Daar zit een gedeelte progressief maar ook een groot gedeelte conservatieven die een traditioneel gedachtegoed aanhangen.
Inderdaad is het politieke landschap verbrokkeld maar zoals ik het zie worden er een aantal progressief ideologische doelen nagejaagd waar een meerderheid zich niet of slechts gedeeltelijk in kan vinden.
Met groeiend populisme tot gevolg.
donderdag 21 maart 2019 om 22:03
Klopt. Daarom heeft bijv de SGP een zetel verloren nu. Die hebben een enorm stabiele kiezersgroep. In totaal aantal stemmen zijn ze gelijk gebleven, maar omdat de opkomst hoog was hebben ze relatief gezien verloren.
donderdag 21 maart 2019 om 22:04
Precies, mooi verwoord!Fromnowon schreef: ↑21-03-2019 21:30Precies de zin die ik in gedachte had te posten.
Inderdaad zijn de FvD/PVV stemmers niet alle gewone Nederlanders, maar wel de groep van ongeveer 20-30% van de (vooral) autochtone Nederlanders wiens belangen en wensen stelselmatig zijn geschaad.
- O, u wilt geen uitbreiding van de macht van de EU? Jammer joh.
- O, u wilt geen massa immigratie van (kans)arme moslims? Jammer joh.
- O, u wilt niet 15 jaar wachten op een woning terwijl migranten binnen 2 jaar incl. inboedel worden ontzorgt? Tja...
- O, u wilt uw zorg, onderwijs en welvaart niet inleveren voor een 0,0004 graden koelere aarde? Jammer joh.
- O, u wilt geen totalitaire afluisterwet of militaire samenwerking met Oekraine? Jammer mensen, doen we lekker toch.
- O, u wilt inspraak door een bindend referendum? Neeeeeee, doen we niet.
You can fool some people sometime, but not all the people all the time.
donderdag 21 maart 2019 om 22:05
Toch denk ik dat als iedereen zou gaan stemmen juist partijen als DENK en de PVV veel groter zouden zijn. Het aantal thuisblijvers onder VVD’ers, maar ook onder Groen LInksaanhangers is vermoedelijk vele malen kleiner.
donderdag 21 maart 2019 om 22:05
Ik sta er eerlijk gezegd niet van te kijken, een enorme wantrouwen tegenover huidige regering, dit jaar is van veel dingen de prijs flink gestegen en een aanslag een paar dagen van te voren. Dit resultaat was te voorspellen. Aankomend jaar gaan ze om te voorkomen dat dit resultaat naar de 2e kamer trekt de belastingen nog lager maken dan ze vorige week mondjesmaat hadden toegezegd.
donderdag 21 maart 2019 om 22:06
Wie is DE burger? Er zijn 17 miljoen burgers in Nederland. Burgers met zeer uiteenlopende en vaak tegenstrijdige wensen. Vandaar ook dat er veel verschillende partijen zijn die ieder een deel van de burgers vertegenwoordigen. Het beleid wordt bepaald door partijen die samen meer dan de helft van de burgers vertegenwoordigen. En ja, dat er ook burgers zijn die andere wensen hebben, dat is onvermijdelijk. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:08
Daarom is het zo jammer dat het referendum is afgeschaft.oudebaas schreef: ↑21-03-2019 22:06Wie is DE burger? Er zijn 17 miljoen burgers in Nederland. Burgers met zeer uiteenlopende en vaak tegenstrijdige wensen. Vandaar ook dat er veel verschillende partijen zijn die ieder een deel van de burgers vertegenwoordigen. Het beleid wordt bepaald door partijen die samen meer dan de helft van de burgers vertegenwoordigen. En ja, dat er ook burgers zijn die andere wensen hebben, dat is onvermijdelijk. Je kunt het niet iedereen naar de zin maken.
donderdag 21 maart 2019 om 22:08
Om je dan een concrete vraag te stellen: hoe is de wens van de kiezer gerespecteerd toen er gestemd mocht worden over de Europese Grondwet, de regering van tevoren duidelijk had gesteld de mening van de kiezer te respecteren, en 66% van de kiezers de Grondwet wegstemde, en een paar maanden later werd hij alsnog ondertekend door Balkenende c.s.? Hoe is daar de wens van de kiezer gerespecteerd?nicole123 schreef: ↑21-03-2019 21:59DE burger bestaat niet, dat probeer ik al 3 posts duidelijk te maken. Elke partij vertegenwoordigt zijn achterban. We kiezen volksvertegenwoordigers, de naam zegt het al. Elke partij laat zich inspireren door de wensen van de burgers uit hun achterban. Dus pak ‘em beet ál het beleid is geïnspireerd door de wensen van burgers. Dat het niet jóuw wensen zijn dat komt doordat er nog 17 miljoen anderen hier wonen die ook hun mening hebben. Ben je lid van een politieke partij trouwens? Kan ik iedereen aanraden die moppert over dat ‘de politiek’ niet luistert. De maatschappij dat ben jij en de democratie ook. Via ledenvergaderingen kun je prima invloed uitoefenen binnen een partij als je dat wilt. Als je dat niet wilt ook prima, maar dan ook niet komen huilen als ze in Den Haag jouw gedachten niet kunnen lezen.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 maart 2019 om 22:09
Natuurlijk maken burgers keuzes vanuit een bepaalde achtergrond, ontken ik dat dan? Mijn punt is: jij denkt te weten wat ‘het volk’ wil. En dat ze allemaal, of in ieder geval een meerderheid, hetzelfde willen. Dat is niet zo. Je praat het allemaal naar je eigen hand, door zelfs de kiezers van de VVD en het CDA jouw mening toe te dichten.Tegenlicht schreef: ↑21-03-2019 22:02Ik ben niet van de kaders die jij aangeeft.
Ben ook geen aanhanger van FVD of PVV.
Ik definieer dus mijn eigen kaders waarin ik burgers niet als stemvee aanmerk maar burgers die keuzes maken vanuit een bepaalde achtergrond.
Ja, ook ik vind dat het volk afrekent met onder andere de VVD en CDA, maar dat wil niet zeggen dat die kiezers die trouw gebleven zijn geen traditionele achtergrond hebben.
Je kunt wel stellen: X procent van de bevolking heeft een rechtse partij gestemd en dat is X procent meer of minder dan de vorige verkiezingen. Een ‘ruk naar rechts’ of ‘een ruk naar de flanken’ (GroenLinks heeft immers ook flink gewonnen). Je kunt niet stellen: het volk of de meerderheid, of de hardwerkende burger wil specifiek dit of dat beleid.
donderdag 21 maart 2019 om 22:10
Wat een bizar slechte beroepshouding heb jij zeg. Eerst zet je mensen neer als uitkeringstrekkers, vervolgens heb je het over je cliënten met hun grotewaffel.Isabellarose- schreef: ↑21-03-2019 20:27Echt ook he? Ik heb een paar clienten die met hun grote waffel op FVD stemmen. Vandaag hebben ze me met hun vingertje eventjes uitgelegd waarom dan wel.
Uh
Baudet mag trots zijn op zijn volgelingen.
Mag hopen dat je niet te herkenbaar bent want hoe jij over anderen praat daar lusten de honden geen brood van.
donderdag 21 maart 2019 om 22:11
Het referendum geeft ook niet weer wat DE burger vindt. Hooguit wat een meerderheid van de burgers vindt. Ik ben op zich wel voor referenda, maar de uitslag zou alleen geldig moeten zijn bij duidelijke meerderheden, niet bij uitslagen die ongeveer 50/50 zijn zoals bij de Brexit of als er een lage opkomst is.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:12
Ik denk dat desgevraagd heel veel mensen af willen van marktwerking in de zorg, een einde willen aan de afbraak aan het sociale stelsel, een beter gereguleerde immigratie willen, een einde aan de afbraak van voorzieningen, o.a. voor ouderen, enz. En dan even los van welke partij dat gaat regelen. Maar welke partij gáát dat regelen dan voor de burger?nicole123 schreef: ↑21-03-2019 22:09Natuurlijk maken burgers keuzes vanuit een bepaalde achtergrond, ontken ik dat dan? Mijn punt is: jij denkt te weten wat ‘het volk’ wil. En dat ze allemaal, of in ieder geval een meerderheid, hetzelfde willen. Dat is niet zo. Je praat het allemaal naar je eigen hand, door zelfs de kiezers van de VVD en het CDA jouw mening toe te dichten.
Je kunt wel stellen: X procent van de bevolking heeft een rechtse partij gestemd en dat is X procent meer of minder dan de vorige verkiezingen. Een ‘ruk naar rechts’ of ‘een ruk naar de flanken’ (GroenLinks heeft immers ook flink gewonnen). Je kunt niet stellen: het volk of de meerderheid, of de hardwerkende burger wil specifiek dit of dat beleid.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 maart 2019 om 22:15
Het Verdrag van Lissabon was iets anders dan de Grondwet. In het Verdrag van Lissabon werd bijvoorbeeld artikel 50 opgenomen vanwege diverse referendauitslagen. Dat artikel 50 geeft het recht om uit de EU te stappen. Voor die tijd kon dat niet. De Engelsen maken nu gebruik van deze mogelijkheid.pejeka schreef: ↑21-03-2019 22:08Om je dan een concrete vraag te stellen: hoe is de wens van de kiezer gerespecteerd toen er gestemd mocht worden over de Europese Grondwet, de regering van tevoren duidelijk had gesteld de mening van de kiezer te respecteren, en 66% van de kiezers de Grondwet wegstemde, en een paar maanden later werd hij alsnog ondertekend door Balkenende c.s.? Hoe is daar de wens van de kiezer gerespecteerd?
Het was inderdaad beter geweest als ook dat Verdrag van Lissabon aan een referendum was onderworpen.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:16
Inderdaad, daar zal je als klant heen moeten. Wat een zuur haatdragend persoon , bahwoesjje schreef: ↑21-03-2019 22:10Wat een bizar slechte beroepshouding heb jij zeg. Eerst zet je mensen neer als uitkeringstrekkers, vervolgens heb je het over je cliënten met hun grotewaffel.
Mag hopen dat je niet te herkenbaar bent want hoe jij over anderen praat daar lusten de honden geen brood van.
donderdag 21 maart 2019 om 22:17
Dus verkiezingen zijn ook niet geldig als er een lage opkomst is?oudebaas schreef: ↑21-03-2019 22:11Het referendum geeft ook niet weer wat DE burger vindt. Hooguit wat een meerderheid van de burgers vindt. Ik ben op zich wel voor referenda, maar de uitslag zou alleen geldig moeten zijn bij duidelijke meerderheden, niet bij uitslagen die ongeveer 50/50 zijn zoals bij de Brexit of als er een lage opkomst is.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 maart 2019 om 22:19
Als mensen weten dat er serieus naar de uitslag van een referendum wordt gekeken dan wordt er ook meer gestemd.Die 50/50-grens vind ik niet verstandig, omdat je dan door thuis te blijven de uitslag van een referendum kunt beïnvloeden.oudebaas schreef: ↑21-03-2019 22:11Het referendum geeft ook niet weer wat DE burger vindt. Hooguit wat een meerderheid van de burgers vindt. Ik ben op zich wel voor referenda, maar de uitslag zou alleen geldig moeten zijn bij duidelijke meerderheden, niet bij uitslagen die ongeveer 50/50 zijn zoals bij de Brexit of als er een lage opkomst is.
donderdag 21 maart 2019 om 22:19
De kiezer is gewoon (pardonnez le mot) belazerd. Men heeft wat franje van het verdrag geknipt die inhoudelijk er niet toe deed en heeft het verdrag alsnog geratificeerd.oudebaas schreef: ↑21-03-2019 22:15Het Verdrag van Lissabon was iets anders dan de Grondwet. In het Verdrag van Lissabon werd bijvoorbeeld artikel 50 opgenomen vanwege diverse referendauitslagen. Dat artikel 50 geeft het recht om uit de EU te stappen. Voor die tijd kon dat niet. De Engelsen maken nu gebruik van deze mogelijkheid.
Het was inderdaad beter geweest als ook dat Verdrag van Lissabon aan een referendum was onderworpen.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 maart 2019 om 22:20
De meeste linkse partijen én 50+ willen ook af van marktwerking in de zorg en de afbraak van voorzieningen. De PVV gaat in haar retoriek een stuk die richting uit maar gek genoeg stemmen ze vaak juist voor voorstellen die deze afbraak versterken. FvD is open en eerlijk en zegt klip en klaar dat ze nóg meer marktwerking en minder overheid willen. Als je dus minder marktwerking in de zorg wilt en meer voorzieningen dan is het niet zo slim om je tegenstem te geven aan partijen als PVV of FvD.pejeka schreef: ↑21-03-2019 22:12Ik denk dat desgevraagd heel veel mensen af willen van marktwerking in de zorg, een einde willen aan de afbraak aan het sociale stelsel, een beter gereguleerde immigratie willen, een einde aan de afbraak van voorzieningen, o.a. voor ouderen, enz. En dan even los van welke partij dat gaat regelen. Maar welke partij gáát dat regelen dan voor de burger?
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:22
Ik zou er wel voor zijn om zetels leeg te laten. Bij een opkomst van 50% wordt ook maar 50% van de zetels bezet. Of je geeft voor elke 50.000 stemmen een zetel. Bij een hogere opkomst meer stemmen, dus ook meer zetels te verdelen.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
donderdag 21 maart 2019 om 22:23
Met je eens, maar welke partij gaat het dan wél regelen, denk je? Want die hele marktwerking is uiteindelijk een door de EU opgelegd gebeuren, en welke partij gaat de EU buitenspel zetten in de beslissing hierover, denk je?oudebaas schreef: ↑21-03-2019 22:20De meeste linkse partijen én 50+ willen ook af van marktwerking in de zorg en de afbraak van voorzieningen. De PVV gaat in haar retoriek een stuk die richting uit maar gek genoeg stemmen ze vaak juist voor voorstellen die deze afbraak versterken. FvD is open en eerlijk en zegt klip en klaar dat ze nóg meer marktwerking en minder overheid willen. Als je dus minder marktwerking in de zorg wilt en meer voorzieningen dan is het niet zo slim om je tegenstem te geven aan partijen als PVV of FvD.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 maart 2019 om 22:25
Balkenende? Dat is nog eens oude koeien uit de sloot halen! Niet-bindende referenda houden vind ik sowieso onzinnig. Doe het echt of doe het niet zou ik zeggen. Er is een grote groep Nederlanders die bewust niet stemt bij referenda omdat ze vinden dat de volksvertegenwoordiging beter dit soort complexe zaken kan overzien dan zij zelf. Dus die 66% is weliswaar de meerderheid van de stemmers, maar niet per se de meerderheid van de Nederlanders.pejeka schreef: ↑21-03-2019 22:08Om je dan een concrete vraag te stellen: hoe is de wens van de kiezer gerespecteerd toen er gestemd mocht worden over de Europese Grondwet, de regering van tevoren duidelijk had gesteld de mening van de kiezer te respecteren, en 66% van de kiezers de Grondwet wegstemde, en een paar maanden later werd hij alsnog ondertekend door Balkenende c.s.? Hoe is daar de wens van de kiezer gerespecteerd?
En het ging hier niet over referenda, maar over volksvertegenwoordiging en standpunten van politieke partijen. Nogmaals: daarbij kan niemand zich ‘het volk’ toe-eigenen of roepen wat ‘de meerderheid’ vindt.
donderdag 21 maart 2019 om 22:27
Het zorgbeleid is de bevoegdheid van Den Haag, niet van Brussel. In andere EU landen is de zorg heel anders geregeld, soms met meer marktwerking, soms met (veel) minder marktwerking. Veel partijen verkopen impopulaire maatregelen door naar Brussel te wijzen. Zo schuiven ze hun verantwoordelijkheid af en kweken ze onterecht een aversie tegen de EU.
Overigens zie ik wel degelijk ook voordelen in de marktwerking. Maar goed, als je alles weer via de overheid of ziekenfondsen geregeld wilt hebben kun je prima bij de SP terecht, en wellicht ook bij GL en 50+. Keuze genoeg, alleen kiest een ruime meerderheid wel voor marktwerking. Misschien uit onwetendheid, misschien door feitenvrije informatie (zoals veel rechtse kiezers doen) of misschien omdat ze zorg minder relevant vinden.
oudebaas wijzigde dit bericht op 21-03-2019 22:31
25.12% gewijzigd
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)