Actueel
alle pijlers
Zieke leerkrachten niet vervangen
maandag 4 februari 2019 om 21:55
Vandaag in het nieuws. Basisscholen worden opgeroepen zieke leerkrachten niet te vervangen en de kinderen naar huis te sturen. Zo dat het probleem nog meer aan het licht wordt gebracht. Wat vinden jullie hiervan? Ik vind het persoonlijk van de zotte dat ouders nu weer de pineut gaan worden en voor de problemen op mogen draaien.
donderdag 7 februari 2019 om 23:17
Ja, dan inderdaad dit jaar geen sinterklaas en kerstviering. Sorry, daar is geen tijd voor. Dan moeten de ouders inderdaad langer wachten op bepaalde zaken. Dat zet individueel geen druk maar als elke school dat doet zet het collectief wel druk want dan krijg je dus inderdaad klagende ouders & heel veel klagende ouders.daneli schreef: ↑07-02-2019 22:23Leerzaam topic. Al vind ik het zelf heel moeilijk om nee te zeggen. Wij hebben in ons team nu een aantal langdurig afwezigen (ziekte, zwangerschapsverlof). Deze collega's zitten wel in commissies, maar hun taken zijn nu over anderen verdeeld. Een invaller zadel je ook niet op met dat extra werk, we zijn allang blij dat er iemand is die de kinderen les kan geven. Maar dat betekent wel dat bijvoorbeeld een kerstviering organiseren op het bordje komt van iemand die dat niet op zijn normjaartaak heeft staan. Ikzelf vervang de IB'er gedeeltelijk, veelal na schooltijd want ik sta zelf ook voor de klas.
Zeg je dan: "dat doe ik niet"? Andere vervanging is er niet. Moeten ouders dan maar wachten op een aanvraag voor dyslexieonderzoek, wachten op een gesprek met de specialist, een zorgplan. Dan dit jaar maar geen Sinterklaas, kerstviering?
Tja. Lijkt me dat de politiek daar ook niet van wakker ligt hoor.
En verder inderdaad prioriteiten:
ok, directeur ik zal helpen met het aanvragen van de dyslexie onderzoeken want dat is belangrijk maar dan ga ik dit jaar dus niet het schoolreisje organiseren, de sinterklaasviering begeleiden, en voor nieuwe lesplannen Engels heb ik ook geen tijd. Dat moet iemand anders dan doen want dat past niet in mijn jaartaak.
Een paar uur overwerken is natuurlijk geen punt maar als je structureer veel meer uren maakt dan waar je voor betaald krijgt dan is het wel een kwestie van heel duidelijk maken dat je bepaalde taken niet kan overnemen of moet afstoten.
donderdag 7 februari 2019 om 23:39
Als je extra uren werkt, dan zullen die als overuren uitbetaald moeten worden of je wordt op een later tijdstip gecompenseerd met vrije tijd. Lesgeven is gewoon werk dat beloond dient te worden en het is dus geen vrijwilligerswerk. Jij moet net zo goed de bakker betalen; die geeft zijn brood ook niet gratis weg. Het is nu de tijd om eens nee te leren zeggen. Jaren geleden toen de banen schaars waren, was het een stuk lastiger om nee te zeggen, maar nu sta je als leerkracht sterk. Het zou fijn zijn als leerkrachten daar gezamenlijk één lijn in zouden trekken. Het valt mij op dat juist de leerkrachten die altijd roepen dat dat gratis extra werk er allemaal bijhoort, de mensen zijn die als eerste overspannen raken of een burnout krijgen.daneli schreef: ↑07-02-2019 22:23Leerzaam topic. Al vind ik het zelf heel moeilijk om nee te zeggen. Wij hebben in ons team nu een aantal langdurig afwezigen (ziekte, zwangerschapsverlof). Deze collega's zitten wel in commissies, maar hun taken zijn nu over anderen verdeeld. Een invaller zadel je ook niet op met dat extra werk, we zijn allang blij dat er iemand is die de kinderen les kan geven. Maar dat betekent wel dat bijvoorbeeld een kerstviering organiseren op het bordje komt van iemand die dat niet op zijn normjaartaak heeft staan. Ikzelf vervang de IB'er gedeeltelijk, veelal na schooltijd want ik sta zelf ook voor de klas.
Zeg je dan: "dat doe ik niet"? Andere vervanging is er niet. Moeten ouders dan maar wachten op een aanvraag voor dyslexieonderzoek, wachten op een gesprek met de specialist, een zorgplan. Dan dit jaar maar geen Sinterklaas, kerstviering?
Tja. Lijkt me dat de politiek daar ook niet van wakker ligt hoor.
donderdag 7 februari 2019 om 23:43
Als je op de opleiding leert dat je in het onderwijs gratis werk levert, dan zijn het daar een stelletje malloten. Het is uiteindelijk gewoon een baan om in je levensonderhoud te voorzien. Dat je het leuk werk vindt en met plezier doet, is alleen maar meegenomen. Net als in de zorg kun je zien dat de meeste werknemers in met name het basisonderwijs vrouwen zijn. Veel te soft en ze komen te weinig voor zichzelf op. Niet voor niets is er in het voortgezet onderwijs veel beter onderhandeld. Daar werken immers veel meer mannen.Jempo schreef: ↑07-02-2019 22:05Shit... you're right.... ik ben gehersenspoeld geloof ik
Tijdens de opleiding wordt er al gezegd: "Het is hard werken, je moet geen 9-5 mentaliteit hebben... maar het moet je roeping zijn ( ) en vanuit passie is het het allemaal waard!
Tijd om een aantal van mijn wortels te verbranden.
vrijdag 8 februari 2019 om 00:01
Niet zozeer de combinatie vrouwen- te soft. Meer een combinatie van vrouwen- vaker een parttime baan. Even los van het hele emancipatievraagstuk, parttimers werkten structureel meer uren (het goed willen doen, collega niet in de sh*t laten zitten, hart voor de zaak) waardoor die workload gewoon tot norm is verheven. Ik kan niet meer tellen op twee handen hoe vaak ik van collega’s in PO heb gehoord dat ze minder gaan werken ‘om het vol te kunnen houden’. Ook in het VO zie je dit. Ik ben een zeldzame uitzondering geloof ik, ik ben juist fulltime gaan werken omdat ik er bijna geld op toe ging leggen (terugkomen voor vergaderingen= niet vergoede reiskosten, extra kinderopvang, enz.). Dat was geen kwestie van slecht nee kunnen zeggen. Het lag zo vast in de cao. Werktijdfactor x, dan mag de werkgever bepaalde zaken eisen. Nu ben ik er fulltime en dan gil ik van tijd tot tijd gewoon “Wat wil je? Dat ik les geef of in een commissiegroepje ga zitten? Kies maar kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn”.Fizz schreef: ↑07-02-2019 23:43Als je op de opleiding leert dat je in het onderwijs gratis werk levert, dan zijn het daar een stelletje malloten. Het is uiteindelijk gewoon een baan om in je levensonderhoud te voorzien. Dat je het leuk werk vindt en met plezier doet, is alleen maar meegenomen. Net als in de zorg kun je zien dat de meeste werknemers in met name het basisonderwijs vrouwen zijn. Veel te soft en ze komen te weinig voor zichzelf op. Niet voor niets is er in het voortgezet onderwijs veel beter onderhandeld. Daar werken immers veel meer mannen.
.
vrijdag 8 februari 2019 om 07:13
lemoos2 schreef: ↑08-02-2019 00:01Niet zozeer de combinatie vrouwen- te soft. Meer een combinatie van vrouwen- vaker een parttime baan. Even los van het hele emancipatievraagstuk, parttimers werkten structureel meer uren (het goed willen doen, collega niet in de sh*t laten zitten, hart voor de zaak) waardoor die workload gewoon tot norm is verheven. Ik kan niet meer tellen op twee handen hoe vaak ik van collega’s in PO heb gehoord dat ze minder gaan werken ‘om het vol te kunnen houden’. Ook in het VO zie je dit. Ik ben een zeldzame uitzondering geloof ik, ik ben juist fulltime gaan werken omdat ik er bijna geld op toe ging leggen (terugkomen voor vergaderingen= niet vergoede reiskosten, extra kinderopvang, enz.). Dat was geen kwestie van slecht nee kunnen zeggen. Het lag zo vast in de cao. Werktijdfactor x, dan mag de werkgever bepaalde zaken eisen. Nu ben ik er fulltime en dan gil ik van tijd tot tijd gewoon “Wat wil je? Dat ik les geef of in een commissiegroepje ga zitten? Kies maar kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn”.
Dat hoor ik steeds vaker om me heen. Om heel verschillende redenen. Om een betere balans te hebben tussen inspanning en inkomen maar ook om zelf de volledige regie te hebben over een klas. Niet opgescheept worden met een matige duopartner, niet elke week de kinderen opnieuw in het gareel hoeven krijgen. Etc.
vrijdag 8 februari 2019 om 10:56
Je hebt helemaal gelijk. Het is natuurlijk belachelijk dat je reiskosten niet vergoed krijgt en voor je gratis werk ook nog kosten moet maken voor kinderopvang. En reken maar dat het bestuur van de stichtingen waar scholen onder vallen ieder bonnetje declareren.lemoos2 schreef: ↑08-02-2019 00:01Niet zozeer de combinatie vrouwen- te soft. Meer een combinatie van vrouwen- vaker een parttime baan. Even los van het hele emancipatievraagstuk, parttimers werkten structureel meer uren (het goed willen doen, collega niet in de sh*t laten zitten, hart voor de zaak) waardoor die workload gewoon tot norm is verheven. Ik kan niet meer tellen op twee handen hoe vaak ik van collega’s in PO heb gehoord dat ze minder gaan werken ‘om het vol te kunnen houden’. Ook in het VO zie je dit. Ik ben een zeldzame uitzondering geloof ik, ik ben juist fulltime gaan werken omdat ik er bijna geld op toe ging leggen (terugkomen voor vergaderingen= niet vergoede reiskosten, extra kinderopvang, enz.). Dat was geen kwestie van slecht nee kunnen zeggen. Het lag zo vast in de cao. Werktijdfactor x, dan mag de werkgever bepaalde zaken eisen. Nu ben ik er fulltime en dan gil ik van tijd tot tijd gewoon “Wat wil je? Dat ik les geef of in een commissiegroepje ga zitten? Kies maar kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn”.
.
vrijdag 8 februari 2019 om 16:41
Oef, ook ik heb me schuldig gemaakt aan bovengenoemde dingen. 4 dagen gaan werken zodat ik een dag voor alles extra had. Bij 5 dagen hield ik geen weekend meer over. Nu: een collega met verlof en idd een invaller als duo die vrij matig is, geen ib-er, een gedeeltelijk zieke locatieleider, en de druk wordt enorm verhoogd. En ik vind het zó moeilijk, maar ik ga me NIET gek laten maken. En ja ik voel me verantwoordelijk want hé, de rapporten komen eraan en de overdracht richting VO moet in orde gemaakt. Maar ik probeer wel prioriteiten te stellen. Sinds ik zelf kinderen heb ben ik daar makkelijker in geworden, mijn vrije dagen ben ik druk met hen en in de avonden geen puf voor ook nog school. En de wereld is in die laatste 4 jaar echt nog niet vergaan. Maar het blijft wel altijd een tweestrijd want je wilt de kinderen niet duperen. Harder en zakelijker mogen we zeker worden, maar die leerlingen heb je ook een band mee opgebouwd en je wilt het beste voor ze. Hoewel een overspannen leerkracht daar ook niet aan bijdraagt natuurlijk. Overigens vond ik (bijna) fulltime idd zoveel lekkerder dan parttime.
maandag 11 februari 2019 om 18:08
Hoe ik het onderwijs mee heb gemaakt snap ik het tekort maar al te goed;
https://ruudmeulenberg.nl/burnout/burno ... lend-hoog/
Wat ik nu zie is een onaantrekkelijk instituut dat wanhopig om zich heen slaat in plaats van aan problemen te werken. Als het onderwijs een mens was, was het een hork die meerdere vriendinnen grof heeft gebruikt en nu niet snapt dat geen enkele weldenkende vrouw nog met hem in zee wil. Dus wat doet hij? Hij probeert vrouwen om te kopen met kado's en loze beloften. Net als dat nu in het onderwijs gebeurt.
https://ruudmeulenberg.nl/burnout/burno ... lend-hoog/
Wat ik nu zie is een onaantrekkelijk instituut dat wanhopig om zich heen slaat in plaats van aan problemen te werken. Als het onderwijs een mens was, was het een hork die meerdere vriendinnen grof heeft gebruikt en nu niet snapt dat geen enkele weldenkende vrouw nog met hem in zee wil. Dus wat doet hij? Hij probeert vrouwen om te kopen met kado's en loze beloften. Net als dat nu in het onderwijs gebeurt.
maandag 11 februari 2019 om 18:48
Ik begrijp wel dat er weinig animo is om in het onderwijs (en in de zorg...) te gaan werken...Je zal me daar gek zijn, voor die paar rotcenten, voor waar je allemaal mee te maken krijgt. Naast het gewoon lesgeven. Zelfs als het 'je roeping' is, al het gesodemieter ernaast, WIE heeft daar trek in!? Het salaris is er niet naar...en het werkt door in je privéleven tenzij je sterk in je schoenen staat. En salarisverhoging lijkt me ook niet genoeg meer om het beroep aantrekkelijk te maken. Wie wil er wetens en willens nog gaan lesgeven tegenwoordig...?
She used to say, All those good people
Down on Jubilee Street
They ought to practice what they preach
Down on Jubilee Street
They ought to practice what they preach
maandag 11 februari 2019 om 19:09
Ik kap er na 4 jaar mee. Denk hetzelfde.Javier schreef: ↑11-02-2019 18:48Ik begrijp wel dat er weinig animo is om in het onderwijs (en in de zorg...) te gaan werken...Je zal me daar gek zijn, voor die paar rotcenten, voor waar je allemaal mee te maken krijgt. Naast het gewoon lesgeven. Zelfs als het 'je roeping' is, al het gesodemieter ernaast, WIE heeft daar trek in!? Het salaris is er niet naar...en het werkt door in je privéleven tenzij je sterk in je schoenen staat. En salarisverhoging lijkt me ook niet genoeg meer om het beroep aantrekkelijk te maken. Wie wil er wetens en willens nog gaan lesgeven tegenwoordig...?
maandag 11 februari 2019 om 20:19
Helaas zie je dat steeds meer gebeuren. De gedachte zingt ook wel rond in mijn hoofd. Maak me wel zorgen over de toekomst van mijn eigen kinderen, gaan zij straks nog goed onderwijs krijgen?Javier schreef: ↑11-02-2019 18:48Ik begrijp wel dat er weinig animo is om in het onderwijs (en in de zorg...) te gaan werken...Je zal me daar gek zijn, voor die paar rotcenten, voor waar je allemaal mee te maken krijgt. Naast het gewoon lesgeven. Zelfs als het 'je roeping' is, al het gesodemieter ernaast, WIE heeft daar trek in!? Het salaris is er niet naar...en het werkt door in je privéleven tenzij je sterk in je schoenen staat. En salarisverhoging lijkt me ook niet genoeg meer om het beroep aantrekkelijk te maken. Wie wil er wetens en willens nog gaan lesgeven tegenwoordig...?
maandag 11 februari 2019 om 20:22
ManOpHetPrikbord schreef: ↑11-02-2019 20:20Ik vind het weinig spectaculair.
Dode leerkrachten niet vervangen maar gewoon voor de klas zetten, dat zou dan wel weer een statement zijn.
maandag 11 februari 2019 om 22:08
maandag 11 februari 2019 om 22:15
Zoals leerkrachten met gezondheidsklachten laten werken (neem maar een griepprik), geen begrip vanuit de leiding als stress wordt aangekaart (is een massagebon niet iets?).
Ouders die hun kinderen zelden berispen, kinderen die op hun beurt de grofste taal uitslaan en als jij ze er uitstuurt ben jij de boosdoener. En dan geef je de strijd op en ben je weer te soft.
Ik weet het ook niet hoor, maar dat stoort mij
Ouders die hun kinderen zelden berispen, kinderen die op hun beurt de grofste taal uitslaan en als jij ze er uitstuurt ben jij de boosdoener. En dan geef je de strijd op en ben je weer te soft.
Ik weet het ook niet hoor, maar dat stoort mij
maandag 11 februari 2019 om 22:26
Werkelijk? Bijzondere school zat jij dan.Dollop schreef: ↑11-02-2019 22:15Zoals leerkrachten met gezondheidsklachten laten werken (neem maar een griepprik), geen begrip vanuit de leiding als stress wordt aangekaart (is een massagebon niet iets?).
Ouders die hun kinderen zelden berispen, kinderen die op hun beurt de grofste taal uitslaan en als jij ze er uitstuurt ben jij de boosdoener. En dan geef je de strijd op en ben je weer te soft.
Ik weet het ook niet hoor, maar dat stoort mij
Ik straf kind ook niet voor gezooi op school trouwens.
maandag 11 februari 2019 om 23:39
Huiswerk ja,maar als hij scheldt lijkt het me dat jij daar ook wat mee moet.
Deze houding hebben helaas teveel ouders. Ik kreeg thuis ook nog op mijn donder als ik me misdragen had. En flink ook.
maandag 11 februari 2019 om 23:41
Eens
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
maandag 11 februari 2019 om 23:45
Ben gewoon consequent als docent en aangeven wat je als ouders wel of niet fatsoenlijk gedrag vindt gaat niet per definitie gepaard met ‘op hun donder’ geven. Stap uit jouw imho ‘dogma kijken’ en zoek ipv daarvan de samenwerking met leerlingen, ouders en collega’s. .
enn wijzigde dit bericht op 12-02-2019 00:02
0.18% gewijzigd
“I've learned that people will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.” Maya Angelou.
maandag 11 februari 2019 om 23:47
dinsdag 12 februari 2019 om 06:30
Wij hebben vorige week klassen naar huis gestuurd. Dat kun je natuurlijk niet eeuwig doen. Vandaag 4 zieke collega's en geen vervanger te krijgen. Ik zit straks met 41 (!) leerlingen in de klas. Niet in mijn eigen lokaal, maar in een van onze grotere lokalen. Alleen dat al is onhandig, omdat mijn groep en ik al onze lesmaterialen in het eigen lokaal hebben.