Actueel
alle pijlers
Zieke leerkrachten niet vervangen
maandag 4 februari 2019 om 21:55
Vandaag in het nieuws. Basisscholen worden opgeroepen zieke leerkrachten niet te vervangen en de kinderen naar huis te sturen. Zo dat het probleem nog meer aan het licht wordt gebracht. Wat vinden jullie hiervan? Ik vind het persoonlijk van de zotte dat ouders nu weer de pineut gaan worden en voor de problemen op mogen draaien.
woensdag 6 februari 2019 om 20:35
Een ieder die verder dan haar/zijn neus had gekeken had dit te kunnen zien aankomen.positivodo schreef: ↑06-02-2019 17:19Niet mee eens. Deze aanpassingen zijn bewust positief gepresenteerd aan de kiezers. De nadelen zijn verzwegen, verdraaid, van tafel geveegd en ontkend door mensen die de uitvoering niet hoeven te realiseren. Dat is hoe politiek werkt maar het onderwijs zelf heeft hier altijd al tegen geprotesteerd. Aangezien het om geld ging waren geen oren naar de bezwaren. En daar betalen we nu de rekening voor. Vooral de kinderen en de mensen in het veld (zowel de ondersteunenden als uitvoerenden). Daar mogen we als maatschappij best verantwoordelijkheid voor nemen.
woensdag 6 februari 2019 om 20:46
Ik weet niet of dat wel waar is.positivodo schreef: ↑06-02-2019 20:36Zoals ik al zei: je kunt alles mooier voordoen dan het is. En mensen zijn bereid dat te geloven, vooral als het geld scheelt.
Ik denk dat heel veel mensen denken dat het wel mee zal vallen, of het zich niet voor kunnen stellen.
Ouders gaan pas klagen als ze echt meekrijgen hoe erg het is.
Ook in de zorg gaan mensen pas echt klagen, veranderen en aandringen als het heel dichtbij komt.
Net als in het onderwijs zijn het, in mijn ogen, vooral de werknemers in de zorg die de situatie in stand houden.
Uit de allerbeste bedoelingen hoor. Maar uiteindelijk zijn er volgens mij toch meer mensen de sjaak dan geholpen als de thuiszorg uitgeput, gefrustreerd en verdrietig vertrekt na slechts het schoonvegen van de linkerbil omdat voor de rechterbil de minuten op het rooster ontbreken.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
woensdag 6 februari 2019 om 20:47
Nee, sorry. Harde cijfers hebben we nodig.
Je krijgt Wel een knuffel!
woensdag 6 februari 2019 om 20:48
En dat maakt het allemaal zo triest omdat bijna alle maatregelen die de politiek maakt een verslechtering voor de maatschappij zijn en het uiteindelijk ordinaire bezuinigingen zijn, t.b.v. het echt grote kapitaal.positivodo schreef: ↑06-02-2019 20:36Zoals ik al zei: je kunt alles mooier voordoen dan het is. En mensen zijn bereid dat te geloven, vooral als het geld scheelt.
woensdag 6 februari 2019 om 20:55
Thanks, die had ik vandaag echt even nodig!
Verder ben ik natuurlijk hartstikke jong en hip, hoewel de kinderen mij uit wilden leggen wat whatsapp is want tja, als je 35 bent dan ben je echt al een fossiel en weet je daar níks van
woensdag 6 februari 2019 om 22:46
Wat mooi om te lezen!apestaartje30 schreef: ↑06-02-2019 19:45In mijn klas zitten negen leerlingen met zorgniveau 2 of 3. Het is een combinatieklas, dus naast twee keer op drie niveaus lesgeven, moet er ook aan negen aparte behoeften worden voldaan. Daarnaast wil ik graag tegemoetkomen aan de behoeften van twee leerlingen die overal A+ scoren d.m.v. verbreding en verdieping.
Het bijwerken en uitvoeren van deze verschillende plannen en behoeften betekent dat ik in de avonden en weekenden werk. Doe ik dat niet, dan komen de kinderen tekort.
Overigens klaag ik niet, ik doe het graag. Zomaar nee zeggen vind ik moeilijk. De kinderen kunnen er immers ook niets aan doen. Door alle extra plannen zijn enkele leerlingen flink gegroeid en dat is toch het doel.
woensdag 6 februari 2019 om 23:13
Eens. Dat zien we ook in de zorg. Het ministerie heeft toegegeven alles wat rooskleuriger te laten voordoen in de media, uit angst dat 'de zorg in Nederland' in een negatief daglicht komt te staan, en straks niemand meer in de zorg wil werken...positivodo schreef: ↑06-02-2019 20:36Zoals ik al zei: je kunt alles mooier voordoen dan het is. En mensen zijn bereid dat te geloven, vooral als het geld scheelt.
Dat is ook één van de redenen waarom we meer over het onderwijs horen in het nieuws dan over de zorg. Maar mensen zijn niet gek...
woensdag 6 februari 2019 om 23:24
Ik heb zelf nog les van hem gehad en toen vond ik de man al ‘oud’ (hij was toen hooguit 53, 54 jaar). Het is voor dat cluster een spannende mix van ouderwetsche tucht en discipline (“Zo hey, die knalt gewoon je phone tegen die muur man, wajoo hij heeft vroeger de cd-speler van mijn moeder uit het raam gegooid!”) en vertedering (“Ah mevrouw Lemoos, hij is zo cute, net mijn opaatje. Hij heeft zelfs een servetje onder zijn koekje”). Die man teert nog op de legacy die hij heeft achtergelaten bij de ouders/grootouders van de huidige leerlingen
Wel geweldig. Komt een moeder zeuren over een absentiemelding en of hij wel kon bewijzen dat dochterlief afwezig was want dochter was volgens eigen zeggen wel aanwezig geweest. Brult gewoon vanuit de docentenkamer “Bewijs?! Ik zeg dat ze er niet was, daar heb jij jouw bewijs!”. Teamleider in shock en begint over one step down methode. Hij kijkt even glazig en zegt dan “Sorry, is dit dan het klachtencentrum van Ziggo? Ik dacht dat dit een school was”. Locatiedirecteur wil een gesprek met hem. Hij: “Bespreken? Jij gaat niet over mijn agenda! Ik heb lessen! Na 17.00 ben je de eerste en ik kan je nu al vertellen dat als mij ook maar iets in het verkeerde keelgat schiet dat je een andere gek mag zoeken”. Alles komt eruit nu . Ook de smeuïge verhalen over (inmiddels seniore) managementlaag in hun jonge jaren (“Toch mooi ‘Jochem’, dat ze voor jou ook nog een plekje hebben weten te vinden buiten het klaslokaal”).
donderdag 7 februari 2019 om 00:17
Ja zo’n man raakt niet overwerkt. Die staat gewoon voor zichzelf. Maar als ik hier zeg dat alle leerkrachten dat eigenlijk zouden moeten doen, dan is het toch vaak van: “ja, maar.. de wet, de ouders, het arme kind, de politiek, het onderwijs is anders”.
Misschien was het niet zover gekomen met meer mannen in het onderwijs...
Misschien was het niet zover gekomen met meer mannen in het onderwijs...
donderdag 7 februari 2019 om 00:20
Die man heeft geen hypotheek meer, vast pensioen. En aangepaste taken (lees: geen vergaderingen, mentoraat, projectgroep, excursies, ouderavonden, infoavonden, leerlingbesprekingen, zorgleerlingenoverleg, verplichting om iedere scheet ook te digitaliseren of te registreren, overleg met externe instanties, differentiëren, persoonlijke leerpaden uitzetten, actualiseren, methodenoverleg, dyslexieprotocol voor eigen vak bijwerken, enz. Enz.). Wie doet hem wat?Bedjeindezon schreef: ↑07-02-2019 00:17Ja zo’n man raakt niet overwerkt. Die staat gewoon voor zichzelf. Maar als ik hier zeg dat alle leerkrachten dat eigenlijk zouden moeten doen, dan is het toch vaak van: “ja, maar.. de wet, de ouders, het arme kind, de politiek, het onderwijs is anders”.
Misschien was het niet zover gekomen met meer mannen in het onderwijs...
donderdag 7 februari 2019 om 06:19
Ik vind het vreselijk om te lezen. Zij beult zich af voor een mager salaris om aan onmogelijke eisen te voldoen. Het zou al heel veel schelen als je gewoon zou doen in de klas en niet alles plant en rapporteert. Wij zijn van dat laatste afgestapt. Dat scheelt al 20-30% van het werk.
donderdag 7 februari 2019 om 06:23
lemoos2 schreef: ↑06-02-2019 23:24Wel geweldig. Komt een moeder zeuren over een absentiemelding en of hij wel kon bewijzen dat dochterlief afwezig was want dochter was volgens eigen zeggen wel aanwezig geweest. Brult gewoon vanuit de docentenkamer “Bewijs?! Ik zeg dat ze er niet was, daar heb jij jouw bewijs!”. Teamleider in shock en begint over one step down methode. Hij kijkt even glazig en zegt dan “Sorry, is dit dan het klachtencentrum van Ziggo? Ik dacht dat dit een school was”. Locatiedirecteur wil een gesprek met hem. Hij: “Bespreken? Jij gaat niet over mijn agenda! Ik heb lessen! Na 17.00 ben je de eerste en ik kan je nu al vertellen dat als mij ook maar iets in het verkeerde keelgat schiet dat je een andere gek mag zoeken”. Alles komt eruit nu . Ook de smeuïge verhalen over (inmiddels seniore) managementlaag in hun jonge jaren (“Toch mooi ‘Jochem’, dat ze voor jou ook nog een plekje hebben weten te vinden buiten het klaslokaal”).
donderdag 7 februari 2019 om 06:27
Deze man geeft gewoon les en daar zou het eigenlijk veel meer om moeten gaan in het onderwijs!lemoos2 schreef: ↑07-02-2019 00:20Die man heeft geen hypotheek meer, vast pensioen. En aangepaste taken (lees: geen vergaderingen, mentoraat, projectgroep, excursies, ouderavonden, infoavonden, leerlingbesprekingen, zorgleerlingenoverleg, verplichting om iedere scheet ook te digitaliseren of te registreren, overleg met externe instanties, differentiëren, persoonlijke leerpaden uitzetten, actualiseren, methodenoverleg, dyslexieprotocol voor eigen vak bijwerken, enz. Enz.). Wie doet hem wat?
donderdag 7 februari 2019 om 06:31
Dat ligt natuurlijk niet alleen aan de verzekeraar maar ook aan de werkgever. Die moet bij de kosten van de behandelingen de kosten van scholing, cursussen en overleg optellen. Zonder al die dingen kun je geen volwaardig en verantwoord werk leveren.Jempo schreef: ↑06-02-2019 11:38Ik werk zelf in de eerstelijnszorg. Even kort door de bocht betaald de zorgverzekeraar alleen voor de behandelingen.
Onder andere scholingen, cursussen en intercollegiaal overleg doen we allemaal in eigen tijd. Dan nog overleg met andere professionals over cliënten, verslagen schrijven, voorbereiding, allemaal in eigen tijd.
donderdag 7 februari 2019 om 07:52
eenselske1975 schreef: ↑07-02-2019 06:19Ik vind het vreselijk om te lezen. Zij beult zich af voor een mager salaris om aan onmogelijke eisen te voldoen. Het zou al heel veel schelen als je gewoon zou doen in de klas en niet alles plant en rapporteert. Wij zijn van dat laatste afgestapt. Dat scheelt al 20-30% van het werk.
donderdag 7 februari 2019 om 07:52
Fantastisch!lemoos2 schreef: ↑06-02-2019 23:24Ik heb zelf nog les van hem gehad en toen vond ik de man al ‘oud’ (hij was toen hooguit 53, 54 jaar). Het is voor dat cluster een spannende mix van ouderwetsche tucht en discipline (“Zo hey, die knalt gewoon je phone tegen die muur man, wajoo hij heeft vroeger de cd-speler van mijn moeder uit het raam gegooid!”) en vertedering (“Ah mevrouw Lemoos, hij is zo cute, net mijn opaatje. Hij heeft zelfs een servetje onder zijn koekje”). Die man teert nog op de legacy die hij heeft achtergelaten bij de ouders/grootouders van de huidige leerlingen
Wel geweldig. Komt een moeder zeuren over een absentiemelding en of hij wel kon bewijzen dat dochterlief afwezig was want dochter was volgens eigen zeggen wel aanwezig geweest. Brult gewoon vanuit de docentenkamer “Bewijs?! Ik zeg dat ze er niet was, daar heb jij jouw bewijs!”. Teamleider in shock en begint over one step down methode. Hij kijkt even glazig en zegt dan “Sorry, is dit dan het klachtencentrum van Ziggo? Ik dacht dat dit een school was”. Locatiedirecteur wil een gesprek met hem. Hij: “Bespreken? Jij gaat niet over mijn agenda! Ik heb lessen! Na 17.00 ben je de eerste en ik kan je nu al vertellen dat als mij ook maar iets in het verkeerde keelgat schiet dat je een andere gek mag zoeken”. Alles komt eruit nu . Ook de smeuïge verhalen over (inmiddels seniore) managementlaag in hun jonge jaren (“Toch mooi ‘Jochem’, dat ze voor jou ook nog een plekje hebben weten te vinden buiten het klaslokaal”).
donderdag 7 februari 2019 om 07:58
lemoos2 schreef: ↑07-02-2019 00:20Die man heeft geen hypotheek meer, vast pensioen. En aangepaste taken (lees: geen vergaderingen, mentoraat, projectgroep, excursies, ouderavonden, infoavonden, leerlingbesprekingen, zorgleerlingenoverleg, verplichting om iedere scheet ook te digitaliseren of te registreren, overleg met externe instanties, differentiëren, persoonlijke leerpaden uitzetten, actualiseren, methodenoverleg, dyslexieprotocol voor eigen vak bijwerken, enz. Enz.). Wie doet hem wat?
Stel,je voor dat je zo zou kunnen werken, werkelijk tijd hebben om aan kennisoverdracht te doen.
donderdag 7 februari 2019 om 10:29
Echt supergrappig eigenlijk dat deze man hier al die lof krijgt.
Wij hadden ook zo’n collega en een nu lichte versie en de oude collega kreeg vooral lof wegens zijn onorthodoxe lesmethoden, maar werd ook echt verguisd, leerlingen waren ook heel bang van hem en daar kwamen heel erg veel klachten over. Hij was denk ik zo’n man die in een heel ander topic alle shit over zich heen zou krijgen, dat dat zo’n man les mag geven!
Ik hou van dit soort types hoor, en ik vind het jammer dat ze zo ongeveer uitgestorven zijn. Vandaar eigenlijk dat ik niet zo hou van ‘professionaliteit’, die man was alles behalve ‘professioneel’, maar wel een vat vol kennis.
Wij hadden ook zo’n collega en een nu lichte versie en de oude collega kreeg vooral lof wegens zijn onorthodoxe lesmethoden, maar werd ook echt verguisd, leerlingen waren ook heel bang van hem en daar kwamen heel erg veel klachten over. Hij was denk ik zo’n man die in een heel ander topic alle shit over zich heen zou krijgen, dat dat zo’n man les mag geven!
Ik hou van dit soort types hoor, en ik vind het jammer dat ze zo ongeveer uitgestorven zijn. Vandaar eigenlijk dat ik niet zo hou van ‘professionaliteit’, die man was alles behalve ‘professioneel’, maar wel een vat vol kennis.
donderdag 7 februari 2019 om 17:10
Eens en eens. Alhoewel de invulling van het begrip ‘professionaliteit’ wel steeds vaker creatief wordt ingevuld. Geur- kleur- en smaakloos zijn en alleen pamperen en nathouden.Mevrouw75 schreef: ↑07-02-2019 10:29Echt supergrappig eigenlijk dat deze man hier al die lof krijgt.
Wij hadden ook zo’n collega en een nu lichte versie en de oude collega kreeg vooral lof wegens zijn onorthodoxe lesmethoden, maar werd ook echt verguisd, leerlingen waren ook heel bang van hem en daar kwamen heel erg veel klachten over. Hij was denk ik zo’n man die in een heel ander topic alle shit over zich heen zou krijgen, dat dat zo’n man les mag geven!
Ik hou van dit soort types hoor, en ik vind het jammer dat ze zo ongeveer uitgestorven zijn. Vandaar eigenlijk dat ik niet zo hou van ‘professionaliteit’, die man was alles behalve ‘professioneel’, maar wel een vat vol kennis.
donderdag 7 februari 2019 om 17:14
Daar heb je helemaal gelijk in. Helaas nog geen werkgever tegen gekomen die het anders doet. Ze zeggen allemaal: wij kunnen het helaas niet vergoeden. Je moet toch geld verdienen, dus je tekent zo'n contract en dat is dat.
donderdag 7 februari 2019 om 17:48
lemoos2 schreef: ↑07-02-2019 00:20Die man heeft geen hypotheek meer, vast pensioen. En aangepaste taken (lees: geen vergaderingen, mentoraat, projectgroep, excursies, ouderavonden, infoavonden, leerlingbesprekingen, zorgleerlingenoverleg, verplichting om iedere scheet ook te digitaliseren of te registreren, overleg met externe instanties, differentiëren, persoonlijke leerpaden uitzetten, actualiseren, methodenoverleg, dyslexieprotocol voor eigen vak bijwerken, enz. Enz.). Wie doet hem wat?
Ik weet niet of het je is opgevallen maar er is een ernstig lerarentekort. Al een tijd. Ze gaan je in deze tijden heus niet ontslaan omdat je een keer normaal, nuchter, menselijk gedrag gaat vertonen! En als je daar bang voor bent dan organiseer je het collectief met je collega’s dat jullie je op punten wat anders op gaan stellen (zoals bewijs leveren dat een kind niet in de klas zat, moet niet gekker worden. Je kan natuurlijk prima met elkaar afspreken dat je allemaal wat kordater met zo’n moeder omgaat en niet volgens een ziggo klantenservice model) .
Als iedereen zo zou denken “oeh mijn hypotheek, straks ontslaan ze me”, dan zou dus iedereen zich maar laten uitbuiten, nooit duidelijk zijn naar klanten, altijd onbetaald extra uren draaien, zijn workload oneindig op laten lopen? Dat is niet zo.
Deze man brengt het misschien wat al te onaangepast maar als je gezond assertief bent dan kan je ook in hierarchische verhoudingen goed je grenzen aangeven.