Actueel
alle pijlers
Zwart en Wit: zo wil ik mensen niet indelen!
zaterdag 10 december 2022 om 13:58
Ik maak er geen lang relaas van, maar het moet me van het hart dat ik vind dat de termen "zwart" (voor "mensen van kleur") en "wit" (voor "blanken") erg stigmatiserend en polariserend zijn. De termen "blank" en "donker" worden eigenlijk niet meer gebruikt en ik vraag me af waarom: deze termen geven in ieder geval geen tegenstelling weer zoals zwart en wit.
Blank en donker lopen in elkaar over.
Maar weinig "witten" zijn wit, en maar weinig "zwarten" zijn zwart. De meeste mensen zijn er iets tussenin, en ik hoop eigenlijk dat in de toekomst kleur geen enkel issue meer zal zijn. Dat we niet eens meer in de gaten hebben wat voor kleur iemand nou precies heeft. Dat mensen relaties met elkaar aangaan, los van kleur/ras en dat discriminatie op basis van ras of kleur totaal verdwijnt.
Ik ben inmiddels schijtziek van al het gezeik hierover. Welke donker gekleurde wil er nou "zwart" genoemd worden, welke weinig getinte "wit"?
Zo krijg je toch juist een tweedeling?
Blank en donker lopen in elkaar over.
Maar weinig "witten" zijn wit, en maar weinig "zwarten" zijn zwart. De meeste mensen zijn er iets tussenin, en ik hoop eigenlijk dat in de toekomst kleur geen enkel issue meer zal zijn. Dat we niet eens meer in de gaten hebben wat voor kleur iemand nou precies heeft. Dat mensen relaties met elkaar aangaan, los van kleur/ras en dat discriminatie op basis van ras of kleur totaal verdwijnt.
Ik ben inmiddels schijtziek van al het gezeik hierover. Welke donker gekleurde wil er nou "zwart" genoemd worden, welke weinig getinte "wit"?
Zo krijg je toch juist een tweedeling?
maandag 12 december 2022 om 23:46
Ja, zo zie ik het ook. Het is, dat klinkt bijna gek, ook een soort goedmoedig racisme. Want tegelijkertijd is "de Nederlander" ook weer een gezamenlijke vijand. Ik denk ook omdat het racisme ook van bovenaf is opgelegd, een creool zal zelf ook van zichzelf grappend zeggen dat ie nu eenmaal lui is en een Hindoestaan zal zelf ook zeggen dat ie nu eenmaal gierig is etc. Het is vooral een geïnternaliseerd racisme dat voortkomt uit het kolonialisme en nog steeds alles kleurt en de hele maatschappij gevormd heeft.RonJja schreef: ↑12-12-2022 23:35Ik kreeg het idee dat het een soort geaccepteerd racisme is, het is zoals het is, en de moskee kan gewoon naast de kerk staan, of naast de synagoge. Het is geloof ik geen land dat gewend is op te staan voor eigen ideeën, rechten en initiatief, omdat het niet te vergelijken is met onze democratie maar misschien denken andere mensen of forummers daar anders over en kunnen je daar meer over vertellen
Am Yisrael Chai!
maandag 12 december 2022 om 23:49
Dat vroeg ik me ook af aan de hand van jouw post, de happy planet index noemt alleen landen uit centraal Amerika het gelukkigst, de world happiness report alleen landen uit Europa waaronder Nederland. Ik begrijp dat ook niet, ze hanteren waarschijnlijk andere criteria.MrsMorrison schreef: ↑12-12-2022 23:37Maar waarom heeft Costa Rica dan op nummer 1 gestaan met gelukkigste inwoners ter wereld?
maandag 12 december 2022 om 23:49
fashionvictim schreef: ↑12-12-2022 23:46Ja, zo zie ik het ook. Het is, dat klinkt bijna gek, ook een soort goedmoedig racisme. Want tegelijkertijd is "de Nederlander" ook weer een gezamenlijke vijand. Ik denk ook omdat het racisme ook van bovenaf is opgelegd, een creool zal zelf ook van zichzelf grappend zeggen dat ie nu eenmaal lui is en een Hindoestaan zal zelf ook zeggen dat ie nu eenmaal gierig is etc. Het is vooral een geïnternaliseerd racisme dat voortkomt uit het kolonialisme en nog steeds alles kleurt en de hele maatschappij gevormd heeft.
Maar... dan houden ze eigenlijk zelf hun vooroordelen in stand toch? Ik snap overigens wel dat je verbonden bent met elkaar wanneer je een gezamenlijke vijand hebt. Zo werkt dat toch een beetje in de wereld.
maandag 12 december 2022 om 23:50
RonJja schreef: ↑12-12-2022 23:49Dat vroeg ik me ook af aan de hand van jouw post, de happy planet index noemt alleen landen uit centraal Amerika het gelukkigst, de world happiness report alleen landen uit Europa waaronder Nederland. Ik begrijp dat ook niet, ze hanteren waarschijnlijk andere criteria.
Hmmmm okee... apart wel dat wist ik niet. Thanks
maandag 12 december 2022 om 23:53
world happiness report neemt alleen welzijn/wellbeing mee getoetst aan allerlei survey data en meta data, happy planet index ook levensverwachting en ecologische voetafdruk.RonJja schreef: ↑12-12-2022 23:49Dat vroeg ik me ook af aan de hand van jouw post, de happy planet index noemt alleen landen uit centraal Amerika het gelukkigst, de world happiness report alleen landen uit Europa waaronder Nederland. Ik begrijp dat ook niet, ze hanteren waarschijnlijk andere criteria.
Dat maakt dat dat de happy planet dus meer levelt: een land dat weinig ecologische voetafdruk heeft hoeft minder gelukkig te zijn om even hoog te komen als een land met een hogere voetafdruk.
dinsdag 13 december 2022 om 00:00
Op een van die indexen (er zijn er meerdere) heeft Costa Rica inderdaad op 1 gestaan (met heel vele andere Latijns Amerikaanse landen) waarbij duurzaamheid/ecologische afdruk een hele grote parameter was. Als jij niet weet of je morgen voldoende eten hebt dan zal jouw ecologische voetafdruk je een rotzorg geven.MrsMorrison schreef: ↑12-12-2022 23:37Maar waarom heeft Costa Rica dan op nummer 1 gestaan met gelukkigste inwoners ter wereld?
En nee het is geen propaganda vanuit mij hoor. Ik vertel alleen mijn ervaringen en wat ik weet van mijn vriend die Costaricaan is.
Ik geloof best dat die vriend dat zo gedeeld heeft (zeker als hij zelf niet onder de armoedegrens leeft). Dat wil nog steeds niet zeggen dat het geen propaganda kan zijn. En nee, ik ging er niet vanuit dat het propaganda van jouw kant zou zijn.
dinsdag 13 december 2022 om 00:01
Dank je, maar wel bijzonder om de ecologische voetafdruk mee te wegen...zij koppelen dus duurzaam geluk aan een goed milieu ..florence13 schreef: ↑12-12-2022 23:53world happiness report neemt alleen welzijn/wellbeing mee getoetst aan allerlei survey data en meta data, happy planet index ook levensverwachting en ecologische voetafdruk.
Dat maakt dat dat de happy planet dus meer levelt: een land dat weinig ecologische voetafdruk heeft hoeft minder gelukkig te zijn om even hoog te komen als een land met een hogere voetafdruk.
dinsdag 13 december 2022 om 00:04
dinsdag 13 december 2022 om 00:05
Ja, maar goed, we hebben het over honderden en honderden jaren van racistische ideologie die natuurlijk niet alleen hier in Nederland in de cultuur heeft doorgewerkt, maar ook bij de lijdende voorwerpen van die ideologie. Als je je in de Creoolse cultuur - maar ook andere zwarte diaspora culturen, denk aan Amerika, landen als Haiti, Trinidad, Tobago etc - verdiept zie je echt zoveel grote en kleine dingen die daar allemaal nog een gevolg van zijn. Colourism, natuurlijk, maar ook andere dingen. En dat geldt net zo goed voor de Indonesische of Javaanse cultuur, de Indiase of Hindoestaanse cultuur, etc.MrsMorrison schreef: ↑12-12-2022 23:49Maar... dan houden ze eigenlijk zelf hun vooroordelen in stand toch? Ik snap overigens wel dat je verbonden bent met elkaar wanneer je een gezamenlijke vijand hebt. Zo werkt dat toch een beetje in de wereld.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 13 december 2022 om 09:06
Dat heb ik dus al vaker gehoord/ gelezen dat allerlei geloven in Suriname gewoon naast elkaar kan bestaan. Daar kunnen veel landen waaronder Nederland nog wat van leren. Dat lijkt hier echt onmogelijk.RonJja schreef: ↑12-12-2022 23:35Ik kreeg het idee dat het een soort geaccepteerd racisme is, het is zoals het is, en de moskee kan gewoon naast de kerk staan, of naast de synagoge. Het is geloof ik geen land dat gewend is op te staan voor eigen ideeën, rechten en initiatief, omdat het niet te vergelijken is met onze democratie maar misschien denken andere mensen of forummers daar anders over en kunnen je daar meer over vertellen
In a world where you can be anything, be kind. Banksy
dinsdag 13 december 2022 om 09:26
dinsdag 13 december 2022 om 09:48
Veel buitenlanders denken dat ook over Nederland, zij hebben gehoord dat iedereen hier het goed met elkaar kan vinden, kerken en moskeeën in dezelfde straat, openbare scholen, christelijke scholen en islamitische scholen bij elkaar in de buurt. Internationaal heeft Nederland heel lang bekend gestaan als een van de meest tolerante landen (voornamelijk doordat Nederland vrij vlug was met het homohuwelijk in de jaren 90 als ik me niet vergis).
Ik vind dat dan zelf altijd moeilijk, want voor mijn gevoel zijn we helemaal niet zo van het 'fijn samen leven' en zijn er best wel veel spanningen, vooroordelen etc.
dinsdag 13 december 2022 om 09:49
Vind je nou echt dat Maleisië meer godsdienstvrijheid heeft dan Nederland? Of Suriname meer dan Nederland?
Ik denk dat je Suriname kunt vergelijken met de verzuilde samenleving uit de jaren 50. De politieke groeperingen hebben geen meerderheid en zijn dus gedwongen rekening te houden met de minderheid. Verdraagzaamheid is pragmatisch.
dinsdag 13 december 2022 om 09:57
In Malesie was het toch zo dat de overheid ergens in de jaren 70 had bedacht wat de nationale cultuur was en dat iedereen zich daar maar aan moest houden (dus een taal dominant gemaakt, een set van culturele waarden opgelegd etc?) waarbij minderheden dus in de knel raakten? Er is weinig persvrijheid en homoseksualiteit is illegaal. Technisch genomen natuurlijk geen racisme maar ik vind het niet heel harmonieus klinken.
dinsdag 13 december 2022 om 10:31
Dit geeft dus denk ik alleen maar aan dat ze in andere landen helaas nog minder ver zijn. Ik denk dat Nederland ook best wel een vrij land is waar iedereen mag zijn wie hij wil zijn. Vooroordelen zijn er nog en die zullen ook nog lang blijven. Ik denk dat heel veel vooroordelen ook ingebakken zitten. Je hiervan bewust zijn is al een belangrijke eerste stap.florence13 schreef: ↑13-12-2022 09:48Veel buitenlanders denken dat ook over Nederland, zij hebben gehoord dat iedereen hier het goed met elkaar kan vinden, kerken en moskeeën in dezelfde straat, openbare scholen, christelijke scholen en islamitische scholen bij elkaar in de buurt. Internationaal heeft Nederland heel lang bekend gestaan als een van de meest tolerante landen (voornamelijk doordat Nederland vrij vlug was met het homohuwelijk in de jaren 90 als ik me niet vergis).
Ik vind dat dan zelf altijd moeilijk, want voor mijn gevoel zijn we helemaal niet zo van het 'fijn samen leven' en zijn er best wel veel spanningen, vooroordelen etc.
Maar het blijft een feit dat veel mensen hier schijt aan hebben. Nog steeds veel mensen vinden de zwarte piet discussie onzin, stemmen op pvv, gebruiken racistische termen etc. Ik ben bang dat je dit ook niet zomaar eruit krijgt. Maar zo zijn er ook nog steeds genoeg mensen met homohaat. Niet best, maar wel realiteit...
Zwetser
dinsdag 13 december 2022 om 10:40
dinsdag 13 december 2022 om 10:41
Maleisië is binnen afzienbare tijd 100% Islamistisch, want de meerderheid is moslim, bekeren tot een ander geloof mag niet en atheïsme is verboden. Als je moslim bent en je wil je bekeren tot het christendom kom je uiteindelijk voor de sharia rechtbank en heb je kans om ter dood te worden veroordeeld omdat je afvallige bent. De islam is daar gewoon staatsgodsdienst. Erg verdraagzaam klinkt dat niet.florence13 schreef: ↑13-12-2022 09:57In Malesie was het toch zo dat de overheid ergens in de jaren 70 had bedacht wat de nationale cultuur was en dat iedereen zich daar maar aan moest houden (dus een taal dominant gemaakt, een set van culturele waarden opgelegd etc?) waarbij minderheden dus in de knel raakten? Er is weinig persvrijheid en homoseksualiteit is illegaal. Technisch genomen natuurlijk geen racisme maar ik vind het niet heel harmonieus klinken.
dinsdag 13 december 2022 om 11:01
volgens mij zijn ze officieel seculier, maar via een systeem van geinstitutionaliseerde groep-gebaseerde rechtbanken is het zo dat Moslims beoordeeld worden volgens een Sharia rechtbank en andere geloven via een andere rechtbank. Dus een moslim die zich wil bekeren wordt veroordeeld door een Sharia rechtbank en en christen die zich wil bekeren niet. Een soort van extreme verzuiling zeg maar. Hoe zich dat gaat ontwikkelen weet ik niet, nu is 65% van de inwoners moslim.sende schreef: ↑13-12-2022 10:41Maleisië is binnen afzienbare tijd 100% Islamistisch, want de meerderheid is moslim, bekeren tot een ander geloof mag niet en atheïsme is verboden. Als je moslim bent en je wil je bekeren tot het christendom kom je uiteindelijk voor de sharia rechtbank en heb je kans om ter dood te worden veroordeeld omdat je afvallige bent. De islam is daar gewoon staatsgodsdienst. Erg verdraagzaam klinkt dat niet.
dinsdag 13 december 2022 om 12:20
Op z'n minst ambigue, want je kan niet seculier zijn en wetten hebben die tegen secularisatie ingaan.florence13 schreef: ↑13-12-2022 11:01volgens mij zijn ze officieel seculier, maar via een systeem van geinstitutionaliseerde groep-gebaseerde rechtbanken is het zo dat Moslims beoordeeld worden volgens een Sharia rechtbank en andere geloven via een andere rechtbank. Dus een moslim die zich wil bekeren wordt veroordeeld door een Sharia rechtbank en en christen die zich wil bekeren niet. Een soort van extreme verzuiling zeg maar. Hoe zich dat gaat ontwikkelen weet ik niet, nu is 65% van de inwoners moslim.
Die bekering is vrij eenzijdig. Je mag je wel tot de Islam bekeren. ik vind het wel voor de hand liggend dat je dan uiteindelijk bij 100% moslim uitkomt.
Maar goed, ik vind Nederland dan toch een stuk verdraagzamer.
dinsdag 13 december 2022 om 12:41
Prive zorg is in de meeste landen ter wereld goed. Het probleem is natuurlijk dat het voor veel plaatselijke mensen niet te betalen is of logistiek lastig te bereiken. Zorg is vaak geconcentreerd in de grote steden en daarbuiten is er veel minder.fashionvictim schreef: ↑12-12-2022 23:16Ja, ik heb ook kennissen die inderdaad jaren geleden al voor medische niet-urgente ingrepen naar Costa Rica gingen, de zorg schijnt daar echt fantastisch te zijn. Rijke Amerikanen schijnen er ook graag heen te gaan. En ik heb ook een Chinese kennis die vakanties naar Singapore combineert met allerlei medische dingen en de tandarts.
Als je betaald dan kan je overal heel wat krijgen.
De vraag is natuurlijk hoe goed de gezondheidszorg is als je het niet kan betalen....
dinsdag 13 december 2022 om 12:47
De zorg in Nederland is over het algemeen gewoon heel goed en toegankelijk vergeleken met heel veel landen. Natuurlijk in Libanon (bijvoorbeeld) ben ik in fantastische moderne ziekenhuizen geweest waar de zorg en verzorging optimaal is en veel beter dan in Nederland. Maar dat zijn dus wel prive ziekenhuizen. Ik ben ook wel eens in een staatsziekenhuis geweest of bij doktersposten in arme wijken en dan zie je toch op eens iets heel anders.
Natuurlijk is er ook op de Nederlandse zorg van alles aan te merken en zijn er dingen die niet goed gaan en die andere landen veel beter doen. Je kan altijd van elkaar leren en het is belangrijk om niet arrogant achter over te hangen en zeggen dat het systeem geweldig is en er niks meer aan te verbeteren is.
Maar objectief hebben we echt gemiddeld goede en toegankelijke zorg hier.
Natuurlijk is er ook op de Nederlandse zorg van alles aan te merken en zijn er dingen die niet goed gaan en die andere landen veel beter doen. Je kan altijd van elkaar leren en het is belangrijk om niet arrogant achter over te hangen en zeggen dat het systeem geweldig is en er niks meer aan te verbeteren is.
Maar objectief hebben we echt gemiddeld goede en toegankelijke zorg hier.
dinsdag 13 december 2022 om 13:11
ja, de oudste en grootste synagoge van Zuid-Amerika staat op hetzelfde erf als de moskee. Zijn beide ook werelderfgoed.
Am Yisrael Chai!
dinsdag 13 december 2022 om 13:19
off topic, maar dat ziet er gewoon geweldig mooi uit zo naast elkaar.fashionvictim schreef: ↑13-12-2022 13:11ja, de oudste en grootste synagoge van Zuid-Amerika staat op hetzelfde erf als de moskee. Zijn beide ook werelderfgoed.
dinsdag 13 december 2022 om 13:41
Dank je welsende schreef: ↑12-12-2022 22:38Ja dat begrijp je verkeerd. De Hindoestanen waren oorspronkelijk contractarbeiders veelal uit West-Indië. Een contractarbeider is geen hogere klasse. De Javanen stonden destijds onder de Hindoestanen. De Creolen waren deels midden deels lagere klasse. En sommige natuurlijk ook hoger. Een aantal Hindoestanen is welvarend geworden door aankoop van land. Dat kwam een wijziging in het Nederlandse grondbeleid. Nederland wilde meer immigranten en bood de Hindoestanen land voor koop of huur aan. Daarmee kwam het kaste systeem van de Hindoestanen terug. Toen ze allemaal contractarbeiders waren speelde dat systeem natuurlijk geen rol.
Ik had een heel stuk geschreven maar het forum lag eruit en was alles kwijt. Dit is een soort samenvatting.
dinsdag 13 december 2022 om 13:50
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in