Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Coronavirus COVID-19 (deel 7)
vrijdag 13 maart 2020 om 21:16
In Wuhan (China) is een nieuw Coronavirus, SARS-CoV-2 (voorheen 2019-nCoV genoemd), ontdekt dat mensen besmet met COVID-19.
Meerdere steden in China in quarantaine, overvolle ziekenhuizen, veel besmettingen, veel zieken en helaas zijn er ook al meer dan 5000 doden. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt en is er nog geen vaccinatie voor.
In Nederland zijn er, wanneer ik dit topic open, 804 mensen positief getest en meerdere mensen overleden.
Meer informatie: RIVM / WHO
COVID-19 dashboard waarop de uitbraak in kaart wordt gebracht
Worldometers statistieken COVID-19
RIVM kaart met besmettingen in Nederland
Checklist bij vermoeden COVID-19
Instructievideo van de rijksoverheid
Waarom deze maatregelen belangrijk zijn (filmpje NOS)
Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Dit is een discussie topic over dit virus.
Vorig topic: Deel 1 / deel 2 / deel 3 / deel 4 / deel 5 / deel 6
Meerdere steden in China in quarantaine, overvolle ziekenhuizen, veel besmettingen, veel zieken en helaas zijn er ook al meer dan 5000 doden. Men weet nog niet precies waar het virus vandaan komt en is er nog geen vaccinatie voor.
In Nederland zijn er, wanneer ik dit topic open, 804 mensen positief getest en meerdere mensen overleden.
Meer informatie: RIVM / WHO
COVID-19 dashboard waarop de uitbraak in kaart wordt gebracht
Worldometers statistieken COVID-19
RIVM kaart met besmettingen in Nederland
Checklist bij vermoeden COVID-19
Instructievideo van de rijksoverheid
Waarom deze maatregelen belangrijk zijn (filmpje NOS)
Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351 (dagelijks bereikbaar tussen 8:00-20:00 uur)
Dit is een discussie topic over dit virus.
Vorig topic: Deel 1 / deel 2 / deel 3 / deel 4 / deel 5 / deel 6
anoniem_647dc71738af4 wijzigde dit bericht op 14-03-2020 13:24
7.93% gewijzigd
zaterdag 14 maart 2020 om 08:27
Lijkt me de beste oplossing voor nu. Weet niet of skype het meest geschikt is. Kijk ook naar facetime of zoom.enthousiasteling schreef: ↑14-03-2020 08:21Ik ga eens kijken of ik de workshop via skype kan laten doorgaan. Ik heb nog nooit een workshop via skype gegeven. Ik ga er nog even over sudderen of ik hem überhaupt laat doorgaan. Dank voor de reacties!
Succes!
zaterdag 14 maart 2020 om 08:30
De keuzes om onder normale omstandigheden een demente niet naar de ic te brengen wordt inderdaad altijd gemaakt omdat het geen enkele nut meer heeft en de patiënt zelfs met opname op de ic geen enkele overlevingskans heeft. Dat is dan de reden om die keuze te maken.Solomio schreef: ↑14-03-2020 08:10Dan lees je niet goed, want er staat dat 'gemiddeld' 70% van de ic-bedden bezet is.
Elders staat dat tijdens het griepseizoen vaak/soms wel alle bedden bezet zijn.
En ik weet uit eigen ervaring (bij mijn moeder) dat er ook dan keuzes gemaakt worden en dat bijv mijn moeder toen ze volledig dement was niet meer naar een ic ging. Daar was iedereen het mee eens, maar die keuzes zijn er gewoon altijd.
Ik zie in dit soort situaties ouderen meestal nog het nuchterst reageren, omdat die zich realiseren dat ze sowieso aan het eind van hun leven zijn. Dus of ze nu gaan door Corona, of volgende week door de griep, of deze zomer door uitdroging, ze maken zich er niet druk om (geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar zeker voor een deel).
Het zijn de kinderen en kleinkinderen die (o)pa en (o)ma nog zo lang mogelijk bij zich willen houden.
En dat is prima, maar ook niet erg realistisch.
We zouden het binnenkort echter wel eens over hele andere ouderen kunnen hebben. Vitale zeventigers die nog helemaal niet aan het einde van hun leven zijn van grote waarde zijn (zelfs nog werken) en het virus goed kunnen overleven met beademing kunnen dan niet meer geholpen worden.
Grote bijkomende probleem van dit virus is dat mensen wel drie weken aan de beademing moeten liggen waardoor er ook geen plek vrijkomt.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:31
zaterdag 14 maart 2020 om 08:33
En dit is niet om “paniek te zaaien”
Bron: HP/De Tijd, Ilja Leonard Pfeijffer
Nederland dreigt de strijd tegen het coronavirus te verliezen
Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het nieuws beheerst. Deze week waarschuwt hij ons voor de gevolgen van het coronavirus.
Nederland heeft welbeschouwd twee keuzen: “Ofwel er wordt vandaag nog besloten tot een verbod op alle verplaatsingen en sluiting van alle plekken waar mensen samenkomen, ofwel er zal over twee weken een noodsituatie zijn die potentieel erger zou kunnen zijn dan de ramp die Italië op dit moment treft.
Ik zie mijzelf gedwongen om terug te komen op mijn twee vorige columns over de noodtoestand in Italië door toedoen van het virus en ik moet mij verontschuldigen. Ik had de situatie verkeerd ingeschat.
Twee weken geleden waren er in Italië twee stromingen. Er bestonden twee prototypische reacties op de dreiging van het virus, zoals op dit moment in Nederland. Er waren mensen die de ernst van de situatie benadrukten en er was de relativerende school van laconieke lieden die de onrust hoofdschuddend gadesloegen, waartoe ik zelf behoorde. Ik dacht, zoals zovelen, dat het virus een soort griepje was dat alleen voor ouderen en zieken een serieuze bedreiging vormde en ik meende dat alle maatregelen om verdere besmetting in te dammen nodeloos paniek veroorzaakten en zinloos waren omdat een pandemie toch niet te voorkomen zou zijn.
Dat allerlaatste geloof ik misschien nog steeds, maar voor het overige zijn mij de schellen van de ogen gevallen. Omdat ik in Italië woon en de situatie van nabij meemaak, ben ik in de loop van de afgelopen twee weken gaan inzien dat mijn eerdere laconieke reactie volkomen ongepast was. En ik ben niet de enige die geschrokken van mening is veranderd. De relativerende denktrant is in Italië volledig ingehaald door een uiterst zorgwekkende realiteit. Er is nog maar één stroming over en dat is de stroming die de apocalyps het hoofd probeert te bieden.
Om te beginnen is de ziekte die het virus veroorzaakt geen griepje. Het Covid-19-virus is waarschijnlijk tussen de dertig en veertig keer dodelijker dan een griepvirus. Artsen in Italië vertellen in alle media over heel erg lelijke en nare longontstekingen. Veel patiënten moeten kunstmatig beademd worden. Vaak is een endotracheale intubatie nodig. Niet weinigen worden veertien dagen lang verdoofd op hun buik gelegd met een buis in de luchtpijp. Ook jongeren worden getroffen. De meeste mensen genezen op zo’n manier wel, maar ouderen of patiënten met andere complicaties kunnen soms niet worden gered.
Daarbij is het virus uiterst besmettelijk, veel besmettelijker dan griep. Chinese wetenschappers hebben aangetoond dat zeven mensen zijn besmet in een bus in Wuhan door één drager van het virus. Sommigen zaten vier rijen van hem verwijderd. Een van hen is zelfs besmet geraakt door de ziektekiemen die in de bus waren blijven hangen nadat de drager van het virus al was uitgestapt.
Wie zich sterk en gezond genoeg voelt om het virus te overleven, heeft een verantwoordelijkheid jegens degenen die dat niet zijn
Ik heb alle begrip voor diegenen die paniek als een dreiging zien, die de ontwrichting van de economie en het openbare leven willen tegengaan, die hun persoonlijke leven en hun dierbare gewoonten niet willen opofferen voor een abstract en onzichtbaar gevaar en die nuchter en laconiek blijven omwille van hun eigen gemoedsrust. Twee weken geleden was ik een van hen. Maar ook wie zich sterk en gezond genoeg voelt om het virus te overleven, heeft een verantwoordelijkheid jegens degenen die dat niet zijn. De vraag is niet hoe zelf beter te leven, terwijl men zich al dan niet wapent met mondkapjes of een relativerende houding – de vraag is hoe we de zwakkeren kunnen beschermen. En dat kan alleen met drastische maatregelen die verdere besmetting tegengaan.
En dan is er nog iets. De ziekenhuizen in Noord-Italië kunnen de toevloed aan besmette patiënten niet meer aan. Het zijn er te veel en er is een tekort aan alles. Alle andere niet-spoedeisende hulp is geannuleerd, maar zelfs dan zijn er niet genoeg bedden op de intensive care en is er niet genoeg medisch personeel om iedereen die is besmet te behandelen. De Italiaanse ziekenhuizen zien zich op dit moment gedwongen om keuzen te maken tussen patiënten die nog behandeld kunnen worden en anderen die ze helaas bij gebrek aan middelen en personeel moeten laten sterven.
De strenge maatregelen die op dit moment in heel Italië van kracht zijn, inclusief een verbod op verplaatsingen, sluiting van alle theaters, bioscopen, discotheken, musea, sportscholen, zwembaden en scholen en een avondklok voor de gehele horeca, zijn vooral bedoeld om tijd te winnen. Dat is van levensbelang. De verspreiding van het virus kan misschien niet worden gestopt, maar om de ziekenhuizen te ontzien is het essentieel dat zij in ieder geval wordt vertraagd.
Ik schrijf dit omdat ik u wil waarschuwen. Nederland loopt ongeveer twee weken achter op Italië en iedereen is het erover eens dat de draconische maatregelen die Italië heeft getroffen om verdere besmetting tegen te gaan, eigenlijk twee weken te laat zijn gekomen.
De gezondheidszorg in Lombardije is een van de beste en meest geavanceerde ter wereld. Zij heeft een score van 9,9 op 10 in de puntenlijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en bevindt zich in de top 5% van de health-index van alle regio’s wereldwijd. Ter vergelijking: Noord-Brabant, waar de meeste Nederlandse besmettingen zich op dit moment concentreren, scoort 7,3 op 10 in dezelfde puntenlijst en bevindt zich daarmee wereldwijd in de top 36%. Zes Nederlandse provincies scoren slechter dan Noord-Brabant. De provincie Zeeland heeft volgens de OESO de beste gezondheidszorg van Nederland en scoort een 7,8, hetgeen haar in de top 27% wereldwijd plaatst.
Nederland is heel veel slechter is voorbereid op de aanstaande epidemie dan Lombardije, dat de strijd tegen het virus aan het verliezen is
Dit betekent dat de gehele Nederlandse gezondheidszorg veruit inferieur is aan die in Lombardije en dat Nederland bijgevolg heel veel slechter is voorbereid op de aanstaande epidemie dan deze Noord-Italiaanse regio, die de strijd tegen het virus aan het verliezen is.
In Nederland zijn er in totaal ongeveer 1.150 bedden beschikbaar op de intensive-care voor een bevolking van afgerond 17 miljoen zielen. In Italië, met een bevolking van 60 miljoen inwoners, 3,5 keer zoveel als Nederland, zijn er 4,4 keer zoveel plekken op de intensive care als in Nederland, namelijk 5.090. Anders gezegd: in Nederland is er één bed op de intensive care voor iedere 14.783 inwoners en in Italië is dat één op de 11.788 inwoners. Nederland heeft dus aanzienlijk minder capaciteit om het virus het hoofd te bieden dan Italië als geheel. Daarbij moeten we nog beseffen dat de situatie in Noord-Italië aanzienlijk beter is dan in het zuiden. En in het bevoordeelde noorden is de capaciteit bij lange na niet toereikend.
Dit alles betekent dat Nederland welbeschouwd twee keuzen heeft: ofwel er wordt vandaag nog besloten tot een verbod op alle verplaatsingen en sluiting van alle plekken waar mensen samenkomen, ofwel er zal over twee weken een noodsituatie zijn die potentieel erger zou kunnen zijn dan de ramp die Italië op dit moment treft.
Bron: HP/De Tijd, Ilja Leonard Pfeijffer
Nederland dreigt de strijd tegen het coronavirus te verliezen
Vanuit zijn woonplaats Genua beschouwt Ilja Leonard Pfeijffer wekelijks een onderwerp dat het nieuws beheerst. Deze week waarschuwt hij ons voor de gevolgen van het coronavirus.
Nederland heeft welbeschouwd twee keuzen: “Ofwel er wordt vandaag nog besloten tot een verbod op alle verplaatsingen en sluiting van alle plekken waar mensen samenkomen, ofwel er zal over twee weken een noodsituatie zijn die potentieel erger zou kunnen zijn dan de ramp die Italië op dit moment treft.
Ik zie mijzelf gedwongen om terug te komen op mijn twee vorige columns over de noodtoestand in Italië door toedoen van het virus en ik moet mij verontschuldigen. Ik had de situatie verkeerd ingeschat.
Twee weken geleden waren er in Italië twee stromingen. Er bestonden twee prototypische reacties op de dreiging van het virus, zoals op dit moment in Nederland. Er waren mensen die de ernst van de situatie benadrukten en er was de relativerende school van laconieke lieden die de onrust hoofdschuddend gadesloegen, waartoe ik zelf behoorde. Ik dacht, zoals zovelen, dat het virus een soort griepje was dat alleen voor ouderen en zieken een serieuze bedreiging vormde en ik meende dat alle maatregelen om verdere besmetting in te dammen nodeloos paniek veroorzaakten en zinloos waren omdat een pandemie toch niet te voorkomen zou zijn.
Dat allerlaatste geloof ik misschien nog steeds, maar voor het overige zijn mij de schellen van de ogen gevallen. Omdat ik in Italië woon en de situatie van nabij meemaak, ben ik in de loop van de afgelopen twee weken gaan inzien dat mijn eerdere laconieke reactie volkomen ongepast was. En ik ben niet de enige die geschrokken van mening is veranderd. De relativerende denktrant is in Italië volledig ingehaald door een uiterst zorgwekkende realiteit. Er is nog maar één stroming over en dat is de stroming die de apocalyps het hoofd probeert te bieden.
Om te beginnen is de ziekte die het virus veroorzaakt geen griepje. Het Covid-19-virus is waarschijnlijk tussen de dertig en veertig keer dodelijker dan een griepvirus. Artsen in Italië vertellen in alle media over heel erg lelijke en nare longontstekingen. Veel patiënten moeten kunstmatig beademd worden. Vaak is een endotracheale intubatie nodig. Niet weinigen worden veertien dagen lang verdoofd op hun buik gelegd met een buis in de luchtpijp. Ook jongeren worden getroffen. De meeste mensen genezen op zo’n manier wel, maar ouderen of patiënten met andere complicaties kunnen soms niet worden gered.
Daarbij is het virus uiterst besmettelijk, veel besmettelijker dan griep. Chinese wetenschappers hebben aangetoond dat zeven mensen zijn besmet in een bus in Wuhan door één drager van het virus. Sommigen zaten vier rijen van hem verwijderd. Een van hen is zelfs besmet geraakt door de ziektekiemen die in de bus waren blijven hangen nadat de drager van het virus al was uitgestapt.
Wie zich sterk en gezond genoeg voelt om het virus te overleven, heeft een verantwoordelijkheid jegens degenen die dat niet zijn
Ik heb alle begrip voor diegenen die paniek als een dreiging zien, die de ontwrichting van de economie en het openbare leven willen tegengaan, die hun persoonlijke leven en hun dierbare gewoonten niet willen opofferen voor een abstract en onzichtbaar gevaar en die nuchter en laconiek blijven omwille van hun eigen gemoedsrust. Twee weken geleden was ik een van hen. Maar ook wie zich sterk en gezond genoeg voelt om het virus te overleven, heeft een verantwoordelijkheid jegens degenen die dat niet zijn. De vraag is niet hoe zelf beter te leven, terwijl men zich al dan niet wapent met mondkapjes of een relativerende houding – de vraag is hoe we de zwakkeren kunnen beschermen. En dat kan alleen met drastische maatregelen die verdere besmetting tegengaan.
En dan is er nog iets. De ziekenhuizen in Noord-Italië kunnen de toevloed aan besmette patiënten niet meer aan. Het zijn er te veel en er is een tekort aan alles. Alle andere niet-spoedeisende hulp is geannuleerd, maar zelfs dan zijn er niet genoeg bedden op de intensive care en is er niet genoeg medisch personeel om iedereen die is besmet te behandelen. De Italiaanse ziekenhuizen zien zich op dit moment gedwongen om keuzen te maken tussen patiënten die nog behandeld kunnen worden en anderen die ze helaas bij gebrek aan middelen en personeel moeten laten sterven.
De strenge maatregelen die op dit moment in heel Italië van kracht zijn, inclusief een verbod op verplaatsingen, sluiting van alle theaters, bioscopen, discotheken, musea, sportscholen, zwembaden en scholen en een avondklok voor de gehele horeca, zijn vooral bedoeld om tijd te winnen. Dat is van levensbelang. De verspreiding van het virus kan misschien niet worden gestopt, maar om de ziekenhuizen te ontzien is het essentieel dat zij in ieder geval wordt vertraagd.
Ik schrijf dit omdat ik u wil waarschuwen. Nederland loopt ongeveer twee weken achter op Italië en iedereen is het erover eens dat de draconische maatregelen die Italië heeft getroffen om verdere besmetting tegen te gaan, eigenlijk twee weken te laat zijn gekomen.
De gezondheidszorg in Lombardije is een van de beste en meest geavanceerde ter wereld. Zij heeft een score van 9,9 op 10 in de puntenlijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en bevindt zich in de top 5% van de health-index van alle regio’s wereldwijd. Ter vergelijking: Noord-Brabant, waar de meeste Nederlandse besmettingen zich op dit moment concentreren, scoort 7,3 op 10 in dezelfde puntenlijst en bevindt zich daarmee wereldwijd in de top 36%. Zes Nederlandse provincies scoren slechter dan Noord-Brabant. De provincie Zeeland heeft volgens de OESO de beste gezondheidszorg van Nederland en scoort een 7,8, hetgeen haar in de top 27% wereldwijd plaatst.
Nederland is heel veel slechter is voorbereid op de aanstaande epidemie dan Lombardije, dat de strijd tegen het virus aan het verliezen is
Dit betekent dat de gehele Nederlandse gezondheidszorg veruit inferieur is aan die in Lombardije en dat Nederland bijgevolg heel veel slechter is voorbereid op de aanstaande epidemie dan deze Noord-Italiaanse regio, die de strijd tegen het virus aan het verliezen is.
In Nederland zijn er in totaal ongeveer 1.150 bedden beschikbaar op de intensive-care voor een bevolking van afgerond 17 miljoen zielen. In Italië, met een bevolking van 60 miljoen inwoners, 3,5 keer zoveel als Nederland, zijn er 4,4 keer zoveel plekken op de intensive care als in Nederland, namelijk 5.090. Anders gezegd: in Nederland is er één bed op de intensive care voor iedere 14.783 inwoners en in Italië is dat één op de 11.788 inwoners. Nederland heeft dus aanzienlijk minder capaciteit om het virus het hoofd te bieden dan Italië als geheel. Daarbij moeten we nog beseffen dat de situatie in Noord-Italië aanzienlijk beter is dan in het zuiden. En in het bevoordeelde noorden is de capaciteit bij lange na niet toereikend.
Dit alles betekent dat Nederland welbeschouwd twee keuzen heeft: ofwel er wordt vandaag nog besloten tot een verbod op alle verplaatsingen en sluiting van alle plekken waar mensen samenkomen, ofwel er zal over twee weken een noodsituatie zijn die potentieel erger zou kunnen zijn dan de ramp die Italië op dit moment treft.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:34
Nee, dat denk ik niet.
Daar mag wel een 0 (of meerdere) achter.
Maar daar gaan we denk ik nooit achter komen vanwege het regime daar.
Maar weet je Rheys.
Stel dat jouw berekende getallen enigszins kloppen (en ik sluit dat zelf ook niet volledig uit, met name vanwege de grote piek en te weinig IC capaciteit waardoor ook veel mensen sterven aan andere ziekten vanwege plaats-, materialen- en personeelstekort en kijkende naar wat er om ons heen gebeurt, met name nu in Italië).
Het is gewoon te groot voor ons als mensen om dit te bevatten.
Dat roept gewoon ontzettend veel angst en onzekerheid op.
Dit is een soort surrealistische film, dat kan toch geen werkelijkheid zijn in onze beleving.
Niemand wil dit en toch gebeurt het.
En we zitten er met zijn allen in.
Het heeft tijd nodig voor ons allemaal om het door te laten dringen.
En iedereen is anders dus ook iedereen laat het nieuws zover toe tot zover hij/zij dat aankan. En leest en kijkt juist niet of weinig, of juist heel erg veel.
Om dan dit soort getallen te gaan roepen wakkert de angst voor wat ons te wachten staat nog verder aan.
En je helpt er uiteindelijk niemand nu direct mee.
Bewustzijn creëren over dat het serieus is en we echt afstand van elkaar moeten houden is goed.
Maar ik denk dat dat met de manier waarop jij het brengt niet zo helpend is en je juist het tegenovergestelde bereikt.
avada wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:35
Reden: typefout
Reden: typefout
0.07% gewijzigd
zaterdag 14 maart 2020 om 08:34
Nee Solomio, (en avada en doornenvogel en anderen)
men bedoelt géén verkoudheid als er gezegd word dat dit érger is de griep.
Verder gezonde mensen jonger dan 50 komen niet op de IC te liggen door influenza. Wel door dit virus.
Voor mensen onder de vijftig ligt het sterftecijfer van COVID-19 tienmaal hoger dan dat van het griepvirus.
Bovendien kan COVID-19 ook zeer ernstig zijn als ze niet dodelijk is, en dat soort gevallen komen bij jongvolwassenen vaker voor dan we geneigd zijn te denken.
https://www.nationalgeographic.nl/weten ... e-klachten
men bedoelt géén verkoudheid als er gezegd word dat dit érger is de griep.
Verder gezonde mensen jonger dan 50 komen niet op de IC te liggen door influenza. Wel door dit virus.
Voor mensen onder de vijftig ligt het sterftecijfer van COVID-19 tienmaal hoger dan dat van het griepvirus.
Bovendien kan COVID-19 ook zeer ernstig zijn als ze niet dodelijk is, en dat soort gevallen komen bij jongvolwassenen vaker voor dan we geneigd zijn te denken.
https://www.nationalgeographic.nl/weten ... e-klachten
impala wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:41
28.74% gewijzigd
.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:34
https://www.gelderlander.nl/boxmeer/lee ... ~af669cee/
ik vind dit zo absurd. Je bent geen risicogroep dus wordt je niet getest.
dat het italie op dit moment niet meer lukt om alle gevallen te vinden snap ik.
WHO heeft pas nog opgeroepen dat testen en isoleren van gevallen zeker nut heeft en noodzakelijk is.
onbegrijpelijk.
ik vind dit zo absurd. Je bent geen risicogroep dus wordt je niet getest.
dat het italie op dit moment niet meer lukt om alle gevallen te vinden snap ik.
WHO heeft pas nog opgeroepen dat testen en isoleren van gevallen zeker nut heeft en noodzakelijk is.
onbegrijpelijk.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:41
Ik snap niet waarom dit absurd zou zijn. Wat heeft testen voor meerwaarde met de huidige maatregelen die al gewoon gelden?tryagain2020 schreef: ↑14-03-2020 08:34https://www.gelderlander.nl/boxmeer/lee ... ~af669cee/
ik vind dit zo absurd. Je bent geen risicogroep dus wordt je niet getest.
dat het italie op dit moment niet meer lukt om alle gevallen te vinden snap ik.
WHO heeft pas nog opgeroepen dat testen en isoleren van gevallen zeker nut heeft en noodzakelijk is.
onbegrijpelijk.
Scenario 1: Leerling wordt niet getest.
Meest waarschijnlijk: Leering heeft lichte of matige klachten, blijft dus thuis tot het over is, want dat is wat we doen bij klachten. Of: Leerling (of ouders) worden echt goed beroerd, en krijgen zorg.
Scenario 2: Leerling wordt getest en heeft Corona.
Meest waarschijnlijk: Leering heeft lichte of matige klachten, blijft dus thuis tot het over is, want dat is wat we doen met Corona. Of: Leerling (of ouders) worden echt goed beroerd, en krijgen zorg.
Same difference.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:42
Ok, ik ben langzaam een andere kant op aan het denken. De experts zeggen dat we de piek moeten spreiden.
Maar tegen welke kosten? De economische schade is nu al voelbaar en gaat enorm worden. Hoe lang willen wij dat volhouden en kunnen we niet beter gewoon vol inzetten op capaciteitsverhoging van de zorg? Wat kost het om 20.000 IC-bedden te hebben in plaats van de huidige 2.000? Al kost dat €100.000 per bed, dan ben je nog geen 2 miljard kwijt. Ja en dan nog personeel natuurlijk wat alleen maar laat zien hoe belangrijk de zorg is en dat we goed moeten nadenken over de marktwerking in de zorg. Zeker als het om kerntaken in die zorg betreft.
Deze vraag zal hoe langer deze lockdowns duren aan de orde komen, dat geef ik je op een briefje. Je kan niet een heel jaar lang in lockdown dus een keer moet je stoppen. Alles hangt nu af van het ombuigen van de groeicurve waarmee het virus zich verspreid. Het is in Italië en de andere EU-landen nog steeds exponentieel met een verdubbeling elke 2,4 dagen. Pas als dat structureel verlaagt worden de lockdowns versoepelt is de strategie. Nu. Ik hoop dat de lockdowns de exponentiële groei van de virusbesmettingen weet te knakken. Anders moeten we misschien maar de handdoek in de ring gooien en de ellende (de rode grafiekpiek) zo snel mogelijk nemen.
Maar tegen welke kosten? De economische schade is nu al voelbaar en gaat enorm worden. Hoe lang willen wij dat volhouden en kunnen we niet beter gewoon vol inzetten op capaciteitsverhoging van de zorg? Wat kost het om 20.000 IC-bedden te hebben in plaats van de huidige 2.000? Al kost dat €100.000 per bed, dan ben je nog geen 2 miljard kwijt. Ja en dan nog personeel natuurlijk wat alleen maar laat zien hoe belangrijk de zorg is en dat we goed moeten nadenken over de marktwerking in de zorg. Zeker als het om kerntaken in die zorg betreft.
Deze vraag zal hoe langer deze lockdowns duren aan de orde komen, dat geef ik je op een briefje. Je kan niet een heel jaar lang in lockdown dus een keer moet je stoppen. Alles hangt nu af van het ombuigen van de groeicurve waarmee het virus zich verspreid. Het is in Italië en de andere EU-landen nog steeds exponentieel met een verdubbeling elke 2,4 dagen. Pas als dat structureel verlaagt worden de lockdowns versoepelt is de strategie. Nu. Ik hoop dat de lockdowns de exponentiële groei van de virusbesmettingen weet te knakken. Anders moeten we misschien maar de handdoek in de ring gooien en de ellende (de rode grafiekpiek) zo snel mogelijk nemen.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:44
Ik denk dat het zekerbwel helpend is om mensen te laten beseffen wat er daadwerkelijk aan de hand is. Anders blijven ze roepen dat dit niks anders is dan de griep.avada schreef: ↑14-03-2020 08:34
Het heeft tijd nodig voor ons allemaal om het door te laten dringen.
En iedereen is anders dus ook iedereen laat het nieuws zover toe tot zover hij/zij dat aankan. En leest en kijkt juist niet of weinig, of juist heel erg veel.
Om dan dit soort getallen te gaan roepen wakkert de angst voor wat ons te wachten staat nog verder aan.
En je helpt er uiteindelijk niemand nu direct mee.
Bewustzijn creëren over dat het serieus is en we echt afstand van elkaar moeten houden is goed.
Maar ik denk dat dat met de manier waarop jij het brengt niet zo helpend is en je juist het tegenovergestelde bereikt.
Je kop in het zand steken, daar heeft niemand wat aan. Dat is gewoon gevaarlijk gedrag.
impala wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:46
31.25% gewijzigd
.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:44
Goed nieuws!! Hopelijk over een paar maanden een antilichaam ( geen vaccin)
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7986042 ... n-covid-19
https://www.telegraaf.nl/nieuws/7986042 ... n-covid-19
zaterdag 14 maart 2020 om 08:45
Deze column is al van een paar dagen geleden. Nog van voor de strengere maatregelen nu.bisto schreef: ↑14-03-2020 08:33En dit is niet om “paniek te zaaien”
Bron: HP/De Tijd, Ilja Leonard Pfeijffer
Nederland dreigt de strijd tegen het coronovirus te verliezen
Nederland heeft welbeschouwd twee keuzen: “Ofwel er wordt vandaag nog besloten tot een verbod op alle verplaatsingen en sluiting van alle plekken waar mensen samenkomen, ofwel er zal over twee weken een noodsituatie zijn die potentieel erger zou kunnen zijn dan de ramp die Italië op dit .....
Etc etc
Niet meer zo relevant.
amarna wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:57
84.74% gewijzigd
zaterdag 14 maart 2020 om 08:48
Dat klopt. Het probleem is dat bij deze pandemie van coronavirus meer dan alle IC-bedden bezet zullen zijn. Er zal dus een tekort ontstaan. Het ziekteverloop brengt met zich mee dat er meer beroep op de IC (ook door jongeren) zal worden gedaan, dan bij een griepepidemie.Dan lees je niet goed, want er staat dat 'gemiddeld' 70% van de ic-bedden bezet is.
Elders staat dat tijdens het griepseizoen vaak/soms wel alle bedden bezet zijn.
Je hebt gelijk wat betreft de ouderen, die zullen misschien minder snel een IC-behandeling wensen, en inderdaad daarvan afzien. Maar desondanks blijf ik van mening dat het gevaar van een tekort aan bedden op de IC zeer reeel is.
De hoop is gevestigd op de zogenaamde “flattening curve” (zie ook de post hierboven hierover). Door het afvlakken van de grafiek van het aantal besmettingen met het Coronavirus, kan het beroep dat op de zorg wordt gedaan worden verminderd, waardoor er geen noodtoestand ontstaat in de ziekenhuizen.
Op Twitter gaat ook een grafiekje rond met het verloop van de pandemie van de Spaanse griep (1918) In St. Louis en Philadelphia. In St. Louis waren meteen sterke maatregelen getroffen en had je zo’n afgeplatte besmettingsgrafiek. In Philadelphia waren geen of geen maatregelen en waren veel meer doden te betreuren.
Maar het terugdringen van het aantal besmettingen hangt volledig af van de bereidheid van mensen om sociale contacten te vermijden (social distancingf).
Complicerende factor hierbij is dat het kabinet (Lees Rutte VVD) de economie hoog in het vaandel heeft staan en het daarom moeilijk vindt om belemmerende maatregelen te nemen.
soliver wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:54
1.51% gewijzigd
zaterdag 14 maart 2020 om 08:50
Het zou al veel schelen als die lappen tekst niet gequote worden.
Je kunt bij een quote gewoon (een groot deel van) de tekst verwijderen.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:50
Mijn gedachten gaan inmiddels precies dezelfde kant uit. Indammen is een gepasseerd station. Geef het maar op, de kosten lopen hoger op dan de baten.Blankepit schreef: ↑14-03-2020 08:42Ok, ik ben langzaam een andere kant op aan het denken. De experts zeggen dat we de piek moeten spreiden.
Maar tegen welke kosten? De economische schade is nu al voelbaar en gaat enorm worden. Hoe lang willen wij dat volhouden en kunnen we niet beter gewoon vol inzetten op capaciteitsverhoging van de zorg? Wat kost het om 20.000 IC-bedden te hebben in plaats van de huidige 2.000? Al kost dat €100.000 per bed, dan ben je nog geen 2 miljard kwijt. Ja en dan nog personeel natuurlijk wat alleen maar laat zien hoe belangrijk de zorg is en dat we goed moeten nadenken over de marktwerking in de zorg. Zeker als het om kerntaken in die zorg betreft.
Deze vraag zal hoe langer deze lockdowns duren aan de orde komen, dat geef ik je op een briefje. Je kan niet een heel jaar lang in lockdown dus een keer moet je stoppen. Alles hangt nu af van het ombuigen van de groeicurve waarmee het virus zich verspreid. Het is in Italië en de andere EU-landen nog steeds exponentieel met een verdubbeling elke 2,4 dagen. Pas als dat structureel verlaagt worden de lockdowns versoepelt is de strategie. Nu. Ik hoop dat de lockdowns de exponentiële groei van de virusbesmettingen weet te knakken. Anders moeten we misschien maar de handdoek in de ring gooien en de ellende (de rode grafiekpiek) zo snel mogelijk nemen.
Het gaat nu om damage control.
impala wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:52
1.75% gewijzigd
.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:51
wat WHO zegt:
Not testing alone. Not contact tracing alone. Not quarantine alone. Not social distancing alone. Do it all.
Any country that looks at the experience of other countries with large epidemics and thinks “that won’t happen to us” is making a deadly mistake. It can happen to any country.
The experience of China, the Republic of Korea, Singapore and others clearly demonstrates that aggressive testing and contact tracing, combined with social distancing measures and community mobilization, can prevent infections and save lives.
WHO has clear advice for governments, businesses and individuals.
First, prepare and be ready.
Every person must know the signs and symptoms and how to protect themselves and others.
Every health worker should be able to recognize this disease, provide care and know what to do with their patients.
Every health facility should be ready to cope with large numbers of patients, and ensure the safety of staff and patients.
Second, detect, protect and treat.
You can’t fight a virus if you don’t know where it is. Find, isolate, test and treat every case, to break the chains of transmission.
Every case we find and treat limits the expansion of the disease.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:53
Ik lees liever de artikelen hier dan dat ik linkjes moet aanklikken (die dan vaak ook nog in een incognitovenster geopend moeten worden)
Hopelijk komt er snel een medicijn door dat antilichaam!
zaterdag 14 maart 2020 om 08:53
Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht claimen de vondst van een antilichaam tegen COVID-19.
Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus.
De antistof kan ook worden gebruikt om een diagnostische test op te zetten, waarbij iedereen gewoon thuis kan testen of ze een infectie hebben of niet.
Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden. Het antilichaam moet nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt.
Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus.
De antistof kan ook worden gebruikt om een diagnostische test op te zetten, waarbij iedereen gewoon thuis kan testen of ze een infectie hebben of niet.
Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden. Het antilichaam moet nog op mensen getest worden, een proces dat maanden vergt.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:54
Ja. Op de website van het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken staan ook updates in het Engels: http://www.protezionecivile.gov.it/homeBoarn schreef: ↑14-03-2020 07:47Is er een nederlandstalige of engelse site waar ik meer nieuws kan lezen over italie? Ik las dat daar gister in 1 dag 250 doden zijn gevallen vanwege het virus. Is dat waar wij over 2 a 3 weken ook staan? Kijk geruchten voeren en allerlei speculaties, die hoef ik ook niet te lezen. Maar die 250 doden op een dag is wel de realiteit en daar zou ik meer van willen lezen.
Je kunt er alle grafieken bekijken van positieve gevallen, genezen mensen en overlijdens (de grafieken zijn in het Italiaans, maar met google translate kom je er wel uit).
Er zijn tot op dit moment zo'n 1200 mensen aan overleden, Dat lijkt niet veel als je weet dat Italie 60 miljoen inwoners heeft; maar als je naar de kaart kijkt zie je dat het grootste deel van de overlijdens heeft plaatsgevonden in dezelfde 'rode' zones met veel besmettingen. Daar zijn op hetzelfde moment veel zieke mensen.
Dat zijn dus de zones waar ziekenhuizen en IC's enorm onder druk komen te staan, zoals dat bij jullie in Brabant ook aan het gebeuren is.
De maatregel om alle italianen binnen te houden (en dan bedoel ik 'binnen'. Hier mag je letterlijk de straat niet meer op, tenzij om eten te halen en de hond uit te laten) is bedoeld om te vermijden dat over het hele land alle ziekenhuizen tegelijk in moeilijkheden komen.
Zo hopen ze de verspreiding van het virus in te dammen/beter te spreiden.
Het gaat niet zo zeer om de symptomen (die zijn, als je jong bent en 'geluk' hebt, inderdaad zoals een flinke griep, in de meeste gevallen met een longontsteking erbovenop). Maar bedenk dan dat artsen nu wel iets anders te doen hebben dan zich met jouw niet-ernstige geval bezig te houden. Je wordt in je eentje in quarantaine gezet en veel meer doen ze niet, tenzij het echt de foute kant op gaat. Of je dàt nu moet willen ...
zaterdag 14 maart 2020 om 08:54
Ik vind het jammer dat deze grafiek in Nederland niet veel meer uitgedragen wordt.Blankepit schreef: ↑14-03-2020 08:42[img]https://media14.s-nbcnews.com/j/MSNBC/C ... 60x428.jpg[/img
Het lijkt er in alle media op alsof het gaat om hoeveel besmettingen er zijn. Maar eigenlijk is dat als communicatieboodschap helemaal niet zo handig vind ik. Ten eerste weet iedereen inmiddels dat het geen absolute aantallen zijn, en dat geeft ook weer onrust (want je weet niet hoe erg het ècht is en dat is enger).
Maar belangrijker is dat die snelle stijging van gevallen erg alarmerend voelt, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo superbelangrijk. Er worden nog héél veel meer mensen ziek, maar in de meeste gevallen is het niet zo erg. Het gaat erom dat de mensen die er ècht beroerd van worden geholpen kunnen worden. Dus: flatten the curve, zorgen dat die kwetsbaren in ieder geval niet met z'n allen tegelijk een bed nodig hebben.
En wat ik heel erg mis zijn overzichten van 'actieve' ziektegevallen. Dus niet het aantal besmettingen, want dat kan niet anders dan oplopen. Maar het aantal besmettingen, min het aantal overledenen en mensen die weer beter zijn. Dan zie je denk ik pas echt hoe het verloopt en of maatregelen helpen. Maar ik begreep (en kan me goed voorstellen) dat er nu even geen capaciteit is om dat ook allemaal bij te houden.
zaterdag 14 maart 2020 om 08:56
Leuk gezegd van de who.
Maar er is helemaal geen capaciteit om op grote schaal te testen. En de symptomen komen te laat of beginnen te mild om op tijd te weten wie er besmettelijk is.
Dus kunnen we niet anders dan achter de feiten aanlopen. We moeten accepteren dat de verspreiding oncontroleerbaar is. En overgaan op damage control.
Maar er is helemaal geen capaciteit om op grote schaal te testen. En de symptomen komen te laat of beginnen te mild om op tijd te weten wie er besmettelijk is.
Dus kunnen we niet anders dan achter de feiten aanlopen. We moeten accepteren dat de verspreiding oncontroleerbaar is. En overgaan op damage control.
impala wijzigde dit bericht op 14-03-2020 08:58
16.52% gewijzigd
.