Coronavirus COVID-19
alle pijlers
Rutte moet ernst ziekte meer benoemen
maandag 10 augustus 2020 om 10:09
Tijdens de laatste persconferentie viel het mij weer op dat Rutte bijna niet benoemd hoe ernstig de ziekte is. Wel dat de situatie ernstig is maar niet de ziekte. Zal het niet helpen als hij benadrukt dat een groot deel nog steeds klachten heeft en dat een aanzienlijk deel hart, hersen en of longschade overhoudt, tijdelijk of permanent.
Door dit te benadrukken denk ik dat mensen zich beter aan de regels houden.
Wat denken jullie?
Door dit te benadrukken denk ik dat mensen zich beter aan de regels houden.
Wat denken jullie?
maandag 10 augustus 2020 om 16:20
Vandaar dus dat het een claim is, en weinig meer dan dat.froufrou80 schreef: ↑10-08-2020 16:13Ik heb er een heel directe bron voor, namelijk het verzuim in mijn eigen bedrijf. Dus ik weet dat het bestaat maar ik kan het niet in de officiële cijfers terugvinden.
Er zijn tot nader order geen cijfers die onderbouwen dat "een grote groep" van de gevallen die zonder meer het virus hebben gehad, nu in een traject van lang herstel zitten.
maandag 10 augustus 2020 om 16:21
Klopt. Het doel van de overheid is dan ook niet om het virus uit te roeien (dat gaat ook zeer waarschijnlijk niet lukken), maar te voorkomen dat er een te grote piek komt in het aantal gevallen.
Er wordt nog steeds vanuit gegaan dan minimaal 70% van de wereldbevolking met het virus in aanraking gaat komen.
Wel hopen ze dat we dan wellicht beter de gevolgen kunnen bestrijden.
Het is overigens ook goed mogelijk dat door mutaties het virus meer zware gevallen gaat krijgen, overigens ook dat het virus vanzelf muteert in een minder zware variant (voor virussen is het helemaal niet handig om de dragers zwaar ziek of dood te maken).
De komende jaren zal het in ieder geval een thema blijven.
maandag 10 augustus 2020 om 16:22
Dat is ook nog niet mogelijk. Daarvoor is het virus er tr kort. Het zomaar wegwuiven vind ik dan ook wel vreemd.
...
maandag 10 augustus 2020 om 16:22
Natuurlijk wordt daar rekening mee gehouden, en het wordt ook gerapporteerd. Het percentage positieve tests is de afgelopen weken sterk gestegen, van 0,6 begin juli naar ongeveer 3,5 nu.dianaf schreef: ↑10-08-2020 10:45.
Sowieso stoor ik mij er aan hoe de cijfers gepresenteerd worden. Totaal geen context. Bijvoorbeeld dat er meer besmette mensen zijn. Oké, in percentage van het aantal getest mensen? En hoe meer mensen je test, hoe groter de kans dat je iemand vindt die besmet is, dus wordt daar ook rekening mee gehouden? Daarnaast kun je de periode waarin bijna niemand getest werd, tenzij echt ziek, nauwelijks vergelijken met de periode waarin iedereen met een halve klacht getest kan worden...
Ongeveer een verzesvoudiging in een maand, dus.
maandag 10 augustus 2020 om 16:26
En dan bestaat het dus gewoon niet?
maandag 10 augustus 2020 om 16:31
Er zijn al sinds jaar en dag Corona-virussen, dus zo gigantisch ongekend is dat terrein niet. Maar los daarvan is het wellicht geen overbodige luxe dat wetenschap en wetenschappelijke claims niet agnostisch zijn. "We weten het niet dus zal het wel zo zijn", gaat je op geen enkele mogelijke manier ook maar iets verder brengen, noch gaat "we weten het niet dus we mogen niets zeggen" je ook maar iets verder brengen.Quaintrelle schreef: ↑10-08-2020 16:22Dat is ook nog niet mogelijk. Daarvoor is het virus er tr kort. Het zomaar wegwuiven vind ik dan ook wel vreemd.
Facts are what they are: er zijn geen cijfers die aantonen dat grote groepen van wie besmet was zonder veel impact, nu in lange revalidatie zit, simpelweg omdat die mensen er ook niet en masse zijn. Als ze dat wel zouden zijn, dan zouden die cijfers er ook simpelweg zijn aangezien zo'n lange revalidatie nogal pretty obvious is. Welke claim dan ook die stelt dat die grot egroepen er wel zijn, is tot nader order dus ook weinig meer dan fakenews en clickbait.
maandag 10 augustus 2020 om 16:32
Ik heb daar zo geen link van, maar je zou even kunnen kijken op de sites van de WHO en de CDC.froufrou80 schreef: ↑10-08-2020 16:11Kan je dan even een link geven naar de bron? Ben ik al tijdje naar op zoek.
Per leeftijdscategorie zijn er opsommingen van mortaliteit, IC opname, ernstig verloop, enz.
Daar kun je icm data over de opbouw van de beroepsbevolking de cijfers uithalen van wat jij zoekt.
En die cijfers zijn per definitie wat minder rooskleurig dan de praktijk, omdat we momenteel nog niet rekenen met de mogelijkheid dat iemand immuun is, bv door een eerdere besmetting met een coronavirus (dat is momenteel nog niet vast te stellen), dus het is niet zo dat men het exact weet, maar men heeft op zichzelf wel een aardig idee van de gevolgen zodra iemand besmet is.
maandag 10 augustus 2020 om 16:33
Wat een boel tekst en dat terwijl jij het ook allemaal niet kunt weten. Ik neem dan liever de kennis van artsen serieus.Sinjoren schreef: ↑10-08-2020 16:31Er zijn al sinds jaar en dag Corona-virussen, dus zo gigantisch ongekend is dat terrein niet. Maar los daarvan is het wellicht geen overbodige luxe dat wetenschap en wetenschappelijke claims niet agnostisch zijn. "We weten het niet dus zal het wel zo zijn", gaat je op geen enkele mogelijke manier ook maar iets verder brengen, noch gaat "we weten het niet dus we mogen niets zeggen" je ook maar iets verder brengen.
Facts are what they are: er zijn geen cijfers die aantonen dat grote groepen van wie besmet was zonder veel impact, nu in lange revalidatie zit, simpelweg omdat die mensen er ook niet en masse zijn. Als ze dat wel zouden zijn, dan zouden die cijfers er ook simpelweg zijn aangezien zo'n lange revalidatie nogal pretty obvious is. Welke claim dan ook die stelt dat die grot egroepen er wel zijn, is tot nader order dus ook weinig meer dan fakenews en clickbait.
Elk virus is ook anders , geen idee waarom je dat erbij haalt.
...
maandag 10 augustus 2020 om 16:34
Er zullen cases zijn die bestaan ja, maar die zijn voor het algemene beeld even relevant als die enkele valschermspringers die zonder parachute een val van enkele honderden/duizenden meters overleefd hebben.
maandag 10 augustus 2020 om 16:35
Klaarblijkelijk niet aangezien je basis statistiek, virologie en epidemiologie niet lijkt te willen begrijpen.Quaintrelle schreef: ↑10-08-2020 16:33Wat een boel tekst en dat terwijl jij het ook allemaal niet kunt weten. Ik neem dan liever de kennis van artsen serieus.
Elk virus is ook anders , geen idee waarom je dat erbij haalt.
Je neemt vooral je eigen angstgevoel serieus, zo blijkt.
maandag 10 augustus 2020 om 16:36
Wat ik kan vinden is dat er inderdaad mensen zijn die met milde klachten toch langer dan een maand nodig hebben voor herstel. Dat betreft een uitzondering.froufrou80 schreef: ↑10-08-2020 16:13Ik heb er een heel directe bron voor, namelijk het verzuim in mijn eigen bedrijf. Dus ik weet dat het bestaat maar ik kan het niet in de officiële cijfers terugvinden.
En dan is natuurlijk de grote vraag: komt dat vanwege corona, of vanwege iets anders wat wordt getriggerd door de ziekte?
Daarnaast nog de vraag: hebben ze bv niet gewoon gemist dat ze hogere koorts hebben gehad (dan voldoe je dus niet meer aan het profiel van milde variant). Zeker aangezien mensen met milde klachten gewoon thuisbleven is het meten van koorts zelden accuraat.
maandag 10 augustus 2020 om 16:37
Ik denk dat hier variant 3 nog gesplitst moet worden in 3a, 3b en 3c.DS1971 schreef: ↑10-08-2020 16:16Milde klachten is aldus het RIVM geen koorts boven de 38 graden en traditionele verkoudheidsklachten (kort gezegd).
Dus ik snap niet dat jij het hebt over mensen met een mild verloop die maanden uit de running zijn.
Daar komt bij dat er ruwweg drie verlopen zijn:
1. Geen merkbare klachten (asymptomatisch)
2. Verkoudheidsklachten, doorgaans na enkele dagen voorbij. De milde variant.
3. De ernstige variant, vooraf gegaan door 2. Ongeveer 5 dagen na eerste symptomen ernstige klachten (hoge koorts, ademhalingsmoeilijkheden, bloedklonters).
Variant 3 kent nog wat verschillende gradaties, al dan niet IC, of zelfs overlijden.
3a. De mensen met hoge koorts, ademhalingsproblemen, die ernstig ziek zijn maar net niet genoeg zuurstofgebrek hebben om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen. Zij werden in maart en april niet getest en mochten thuis uitzieken.
3b De ernstig zieke mensen met een te lage saturatie in het bloed die in het ziekenhuis aan het zuurstof worden gelegd;
3c De mensen waarvoor de hoogste zuurstofdosis uiteindelijk niet voldoende is en die in coma worden gebracht en op de IC worden gelegd.
Dus ik snap niet dat jij het hebt over mensen met een mild verloop die maanden uit de running zijn.
Het antwoord op jouw vraag: groep 3a
maandag 10 augustus 2020 om 16:38
Dit. Zo raar dat hier vrijwel geen aandacht aan wordt besteed terwijl het zo belangrijk is.redbulletje schreef: ↑10-08-2020 10:16Ik zou graag de ventilatie benoemd zien worden. Daar had ie het niet eens over in de laatste perso.
maandag 10 augustus 2020 om 16:38
Het merendeel van de mensen met ernstig verloop gaan niet naar het ziekenhuis, dat is mij bekend.froufrou80 schreef: ↑10-08-2020 16:19Mijn medewerkers zaten allemaal in type 3 maar geen van hen heeft een ziekenhuis van binnen gezien. Waarmee ik dus probeer uit te leggen dat het niet allemaal wel meevalt omdat de ziekenhuisopnames en sterftegevallen mee lijken te vallen. De kosten zijn aanzienlijk.
Maar goed, ik heb dan ook niets gekoppeld aan ziekenhuisopnames.
maandag 10 augustus 2020 om 16:41
Hij gaat dat ook niet doen. Mensen worden gezien als nummers in statistiek en het stoppen van het virus kan wel (zie Nieuw Zeeland) maar dat is te duur. Vandaar dat we nu maatregelen hebben om het gecontroleerd te ondergaan totdat we een vaccin hebben. En wordt dus gemonitord op ic-bedden, omdat mensen laten doodgaan zonder zorg ook dit kabinet te ver gaat.
maandag 10 augustus 2020 om 16:42
Ook over het belang van ventilatie is gewoon nog heel weinig bekend.
Er wordt wel veel over geroeptoeterd, maar wetenschappelijke gegevens zijn er gewoon nog niet voldoende.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
maandag 10 augustus 2020 om 16:43
Tuurlijk. Artsen die waarschuwen weten ook niets van statistiek en dat alles. Zijn ook gewoon bang.
...
maandag 10 augustus 2020 om 16:44
Mijn vraag ging over de bewering dat er mensen met milde klachten waren die nu al maanden aan het herstellen zijn.soliver schreef: ↑10-08-2020 16:37Ik denk dat hier variant 3 nog gesplitst moet worden in 3a, 3b en 3c.
3a. De mensen met hoge koorts, ademhalingsproblemen, die ernstig ziek zijn maar net niet genoeg zuurstofgebrek hebben om in het ziekenhuis te moeten worden opgenomen. Zij werden in maart en april niet getest en mochten thuis uitzieken.
3b De ernstig zieke mensen met een te lage saturatie in het bloed die in het ziekenhuis aan het zuurstof worden gelegd;
3c De mensen waarvoor de hoogste zuurstofdosis uiteindelijk niet voldoende is en die in coma worden gebracht en op de IC worden gelegd.
Het antwoord op jouw vraag: groep 3a
En nogmaals, die gevallen kunnen wellicht bestaan, maar dan wel in de vorm van de uitzonderingen die de regel bevestigen.
Ik weet niet meer wat de stand van zaken is bij het onderzoek van Sanquin naar hoeveel mensen besmet zijn geweest (misschien zijn ze gestopt omdat de anti-stoffen maar kortdurend in het lichaam blijven), maar het lag in het begin al rond de 5%. Laat het nu met de huidige toename op 10% zitten: wat is daarvan te merken in de verzuimcijfers?
maandag 10 augustus 2020 om 16:45
maandag 10 augustus 2020 om 16:45
Welke artsen geven zwart op wit aan dat "grote groepen" van zij die corona zonder al te veel meer hebben doorgemaakt, nu in lange revalidatie zitten? Zijn die er effectief, of beeld je jezelf deze in?Quaintrelle schreef: ↑10-08-2020 16:43Tuurlijk. Artsen die waarschuwen weten ook niets van statistiek en dat alles. Zijn ook gewoon bang.
maandag 10 augustus 2020 om 16:47
Wat reken je onder de groep met milde klachten ? Mensen die thuis uit konden zieken? Daarvan is een grote groep nog helemaal niet hersteld.DS1971 schreef: ↑10-08-2020 16:44Mijn vraag ging over de bewering dat er mensen met milde klachten waren die nu al maanden aan het herstellen zijn.
En nogmaals, die gevallen kunnen wellicht bestaan, maar dan wel in de vorm van de uitzonderingen die de regel bevestigen.
Ik weet niet meer wat de stand van zaken is bij het onderzoek van Sanquin naar hoeveel mensen besmet zijn geweest (misschien zijn ze gestopt omdat de anti-stoffen maar kortdurend in het lichaam blijven), maar het lag in het begin al rond de 5%. Laat het nu met de huidige toename op 10% zitten: wat is daarvan te merken in de verzuimcijfers?
Ik ook niet. Ik zat in groep 3a en ben 10 weken ziek geweest. Kan nog steeds niet wat ik voor mijn ziekte kon.
...
maandag 10 augustus 2020 om 16:47
Stoppen van het virus kan niet. Meerdere landen waar het helemaal weg was en gewoon weer terug is gekomen.biebje schreef: ↑10-08-2020 16:41Hij gaat dat ook niet doen. Mensen worden gezien als nummers in statistiek en het stoppen van het virus kan wel (zie Nieuw Zeeland) maar dat is te duur. Vandaar dat we nu maatregelen hebben om het gecontroleerd te ondergaan totdat we een vaccin hebben. En wordt dus gemonitord op ic-bedden, omdat mensen laten doodgaan zonder zorg ook dit kabinet te ver gaat.
Zelfs als iedereen in echte quarantaine gaat wereldwijd voor een jaar zal het virus er nog zijn. Ergens in wat dieren. En begint het hele feest opnieuw.
maandag 10 augustus 2020 om 16:49
Mild is lichte verhoging (tot 38 graden) en verkoudheidsklachten.Quaintrelle schreef: ↑10-08-2020 16:47Wat reken je onder de groep met milde klachten ? Mensen die thuis uit konden zieken? Daarvan is een grote groep nog helemaal niet hersteld.
Ik ook niet. Ik zat in groep 3a en ben 10 weken ziek geweest. Kan nog steeds niet wat ik voor mijn ziekte kon.
Bron: RIVM.