Entertainment alle pijlers

Het Viva-boekentopic - deel 5

10-06-2012 15:24 3103 berichten
Alle reacties Link kopieren
Een vers boekentopic!





Deel 4 is vol dus ik ben zo vrij om een nieuw topic te openen.



Voor iedereen die mee wil schrijven over boeken en alles wat er mee te maken heeft: lezen, schrijvers, genres, boekenkasten, leeslijstjes, klassiekers, strandboeken, boekenbeurzen, literatuur, non-fictie, nieuwe hypes en vergeten pareltjes... hier kunnen ze besproken, getipt, afgeraden en gerecenseerd worden.
What a nuanced anxiety
Ik heb The Glass Castle uit. Het leest makkelijk, maar het is behoorlijk heftig. Het is geschreven vanuit het perspectief van een kind en daarom is wordt alles in het begin een beetje gebagatelliseerd (omdat zij dan nog denkt dat het allemaal normaal is), maar later, als ze zich meer bewust wordt van haar situatie is het af en toe echt schrijnend. Ik vind het een aanrader. Zag op Goodreads ook de trailer. Film komt in oktober uit. Met o.a. Woody Harrelson en Naomi Watts.

Nu ben ik begonnen in Pied Piper van Nevil Shute. Een ouwetje. Ik denk dat ik dit ook al een keer heb gelezen. Maar mss heb ik ooit (heeeeeeeuul lang geleden) wel gewoon de film gezien...
Haha 343 is best veel Fiona! Ik heb zelf zo'n 30 a 40 ongelezen boeken in de kast staan die ik ooit nog wil lezen. Ik wil proberen om dit jaar geen boeken meer te kopen en eerst deze te lezen. Het zijn voornamelijk tweedehands boeken maar ook een aantal nieuwe. Aan het einde van het jaar breng ik ook altijd (ongelezen) boeken naar de kringloop die mij niet meer interessant lijken, anders ontmoedigd het mij een beetje.
Ik lees een beetje hetzelfde aantal als jij GB. Mijn goodreads doel van dit jaar is 52 maar ik zit nu op 50 boeken dus dat worden er een stuk of 70.

Momenteel lees ik Eendagsvlinder van Lisa Jewel. Het begon wel leuk maar wordt nu erg chicklit achtig en daar hou ik niet van. Hierna maar iets lezen van niveau haha
Ik zit nu op 45 boeken nu. Hoe beter het weer, des te meer ik lees. Ik lees het liefst buiten. Vooral op het strand. En het is de afgelopen weken een beetje meh natuurlijk. :)

Chicklit is ook niet mijn ding. Het verveelt me zo snel.
Alle reacties Link kopieren
Fiorah schreef:
31-07-2017 23:06
Ik ben op zoek naar tips in de categorie "goede jeugdboeken van vroeger". Laatst viel de naam Tonke Dragt al. Ik ben op zoek naar tienerboeken die je écht heel goed vond (denk aan Oorlogswinter, of Beckman, of Hartman...)
- Astrid Lindgren: Gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. Volgens mij heb ik ze allebei wel 10+ keer gelezen.
- Monica Furlong: Heksenkind en Juniper.
- Jan Terlouw: Briefgeheim, Koning van Katoren
- Paul Biegel: De Rode Prinses
- Thea Beckman: Hasse Simonsdochter
- Tonke Dragt: Brief aan de koning (en vervolg), Torenhoog en mijlenbreed (en vervolg)
- John Marsden: Morgen toen de oorlog begon (serie)
- Jaap ter Haar heeft mooie versies van oude legenden, zoals koning Arthur en Tristan en Isolde (mijn god wat heb ik gehuild).
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Jeetje, wat lezen jullie veel. Ik meestal rond de 40 boeken per jaar. Nu het vakantie is meerdere per week, maar daarbuiten veel minder.

Richard Evans, The Walk
Over een man die het verlies van zijn vrouw, bedrijf en huis verwerkt door te beginnen aan een tocht door de VS. Tegenvaller. Het idee is niet origineel, wat niet zo erg is als het maar goed wordt uitgewerkt. Maar ik vond het pretentieus, cliché, en de hoofdpersoon compleet blanco.

Iain Banks, The Business
Iain Banks is een genie. Fantastisch hoofdpersonage dat niet echt aardig of herkenbaar is, maar wel complex en interessant. Kathryn is een ambitieuze, intelligente vrouw die werkt voor een oeroude multinational avant la lettre die zich simpelweg The Business noemt. Doel: een vinger in de pap waar het belangrijk is (lees: overheden, technologische ontwikkelingen, media, etc). Precies, heel fishy. Kathryn heeft zich opgewerkt tot level 3 en gelooft met passie in wat het bedrijf doet: het vooruithelpen van de mensheid door discreet te investeren. Dat kan natuurlijk niey zo blijven, want dan is er geen plot.
Maar plot is niet het sterkste onderdeel van dit verhaal. Alleen de dialogen maken het al de moeite van het lezen waard.

Alex Bell, The Ninth Circle
Man wordt wakker in een appartement in Boedapest met een bebloed hoofd en zonder enige herinneringen behalve zijn naam. Wat volgt is een zoektoch naar wie, waarom, en wat, tegen een achtergrond van een cosmische strijd tussen demonen en engelen.
Origineel, en volgens mij is de auteur heel bevlogen en dat leest leuk. Sommige twists zie je wel erg ver van tevoren aankomen, en het geheel doet wat rommelig aan. Einde is een beetje een anticlimax. Maar punten voor het enthousiasme en de details die ze heeft toegevoegd over de stad waarin alles zich afspeelt.

Cecile Narinx, Geluk is een jurk
Leuk inkijkje in de modewereld. Goed geschreven, en vooral de opiniestukken zijn goed omdat Narinx niet bang is ergens voor te staan. Het boek bestaat verder uit columns, portretten van grote namen en klassiekers in de modegeschiedenis (Diana Vreeland, de lbd, Lagerfeld, de it-bag, YSL's smoking...), begrippenlijsten, en reistips.
Serieus over mode, maar niet té.
tyche wijzigde dit bericht op 09-08-2017 22:35
0.11% gewijzigd
What a nuanced anxiety
Alle reacties Link kopieren
Ik zit nu op 32 maar het gaat niet zo snel momenteel.
Ik lees er meestal ongeveer 45 maar ik zit nu al op 42 dus dat zullen er meer gaan worden dit jaar.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb net The Girls gelezen, van Emma Cline. Over een meisje dat zich eind jaren '60 aansluit bij een cult die sterk gebaseerd is op 'The Manson Family'. Erg mooi geschreven!!

Ik ga nu beginnen in Me Before You, van Jojo Meyes. Ben benieuwd of ik het droog ga houden!
To read is to travel.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees nu van Linda Jansma Uitverkoren. Cirkel van het kwaad 2.
Zelfde hoofdpersoon, nieuwe misdaad iets met een sekte in dit geval , toch rode draad met het leven van de hoofdpersoon. Leest lekker weg.
The Girls viel mij een beetje tegen, ik kwam niet zo lekker in het verhaal.

Ik ben nu Room aan het lezen van Emma Donoghue. Ik heb de film al gezien, maar het boek raakt me weer net zo. Echt een aangrijpend verhaal.
Ik vond The Girls wel een goed. En daarna heb ik Helter Skelter gelezen en een podcast over Charles Manson geluisterd. Ik zat er helemaal in. Bizarre geschiedenis.

Gisteren heb ik Pied Piper uitgelezen. Het is wel nogal gedateerd, qua ideeën en schrijfstijl. Erg veel vooroordelen over vrouwen (en dus mannen) nationaliteiten e.d. Maar desalniettemin was het verhaal wel pakkend en heb ik het vrij snel uitgelezen. Van Slaughterhouse Five heb ik ongeveer 3/4 uit. Ik zou het nooit gekozen hebben als het niet op een lijst stond, maar ik vind het verhaal en de manier waarop het is geschreven fascinerend. Aanrader tot nu toe. Op een of andere manier kies ik onbewust vaak boeken die op een bepaalde manier bij elkaar passen valt me op. :)

Nu kiezen wat het volgende boek wordt. Kanshebbers zijn A Separate Peace, The Road en Belcanto. Laatste ben ik al een paar keer in begonnen, maar tot nu zonder succes. Denk dat ik in alle drie even een stukje ga lezen.
Ik vond 'De Meisjes van Emma Cline ook erg goed! Ik heb onlangs Marlena gelezen van Julie Buntin, hier hing een beetje een zelfde soort sfeer. Dit boek gaat niet over een sekte maar wel over een vriendschap tussen twee tienermeiden. Ik kreeg er in ieder geval een soortgelijk gevoel bij.

Dit weekend heb ik Het einde van de eenzaamheid gelezen van Benedict Wells. Ik vond het een geweldig boek met prachtige zinnen.
Heb ze allebei even opgezocht, madamepolish. Lijkt me allebei wel mooi.

Slaughterhouse Five uit. Echt iets heel anders dan wat ik normaal lees. Een anti-oorlog / science fiction boek. Ik vond het verrassend goed. Niet dat ik dacht dat het niet goed zou zijn, maar ik ben af en toe verrast dat bepaalde boeken me liggen. Het onderwerp/genre is niet direct iets wat ik anders zou hebben gekozen. Er staat meer Kurt Vonnegut op de Rory Gilmore lijst en ik zie er zeker niet tegenop om dat te lezen. Ben benieuwd naar andere boeken van hem.

De 3 opties die ik had werden het allemaal niet. Uiteindelijk ben ik begonnen in Everything I Never Told you en daarmee ben ik nu bijna op de helft.

Heb bij Audible ook 3 cheapo boeken opgepikt om te overbruggen tot mijn nieuwe credit binnen is. Ik heb The Wizard of Oz, The Awakening en Frankenstein aangeschaft. Dus dat luister ik de komende tijd in de auto.
Everything I Never Told You uit. Erg mooi. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Dacht dat het ook een soort van literaire thriller was. Maar het is geen thriller. Hoewel er wel iemand dood gaat aan het begin, het wel een soort van mysterie is, gaat het meer om de karakters en het waarom.

Nog geen tijd gehad om naar audioboeken te luisteren. Hoefde deze week niet te forensen. Dus dat komt volgende week weer.

Waarschijnlijk begin ik nu in The Road van Cormack McCarthy, omdat ik nog steeds niet zo'n zin heb in de andere boeken die ik eerst van plan was. Ik denk telkens dat ik iets luchtigs tussendoor wil lezen, maar op een of andere manier kan ik het niet helemaal vinden.
Nog even over Goodreads Challenge. Hoewel ik ruim voor loop op mijn schema is het toch een beetje gek eigenlijk. Ik vind die statistieken pagina wel leuk. Eigenlijk kun je beter naar de hoeveelheid pagina's kijken. Want mss lees ik net zoveel boeken als vorig jaar, maar meer pagina's. Want ik heb al een aantal echt dikke boeken gelezen. Dus de hoeveelheid boeken zegt niet altijd zoveel.

En de hoeveelheid maakt natuurlijk sowieso niet zoveel uit. Als je maar met plezier leest.
Dat klopt zeker! Ik heb vorig jaar 45 boeken gelezen en 14278 pagina's. Nu zit ik op 43 boeken, maar nog maar 11965 pagina's. Ik heb een aantal korte verhalen en sprookjes gelezen. Maar goed, het jaar is net half voorbij, dus ik haal die hoeveelheid pagina's nog wel in :)
Op hoeveel pagina's zit jij tot nu toe GeorgieBrown?
Net even gekeken. 15450 pagina's zit ik.

Wat ik eigenlijk vooral leuk vind is publication year diagram. Toen ik begon met Goodreads was alles zo'n beetje uit de 2000's. Maar nu is het super verspreid. Ik lees ook veel diverser. Qua genres, wanneer het is verschenen. Zou nog wel wat meer auteurs van verschillende nationaliteiten willen lezen. Maar dat komt nu nog een beetje door de lijst die ik nu volg. Wat ik gelezen heb daarvan vond ik nl. wel leuk. Is een beetje hetzelfde als met films. Films die niet uit USA/UK/NL komen zijn vaak verrassender omdat je de thema's/stijl/acteurs niet zo bekend zijn.
Alle reacties Link kopieren
Me Before You uitgelezen en meteen een ander boek van dezelfde schrijfster gepakt: The Last Letter from your Lover. Jojo Meyes is een echte 'story teller' en daar bedoel ik mee dat haar verhalen heel boeiend zijn (ben gister begonnen en nu al op de helft, terwijl het een dik boek is!) maar dat ze niet echt aandacht besteedt aan haar stijl. Geen mooie metaforen, dat soort dingen. Gewoon hup, het verhaal. En dat geeft niet, want zoals ik al zei is het heel interessant. Je leeft echt met de personages mee.
Maar wat ik zo fijn vond (onder andere) aan The Girls was dat het behalve interessant ook nog eens echt MOOI was geschreven, vond ik dan.

Hierna ga ik beginnen aan een oudje: Lady Chatterly's Lover! Zijn toen rechtszaken en al over geweest. Ben benieuwd hoe ik het met mijn 'moderne' ogen lees, of het echt zo schokkend is. Iemand hier dit boek gelezen?
To read is to travel.
Alle reacties Link kopieren
Boek van Linda Jansma heb ik uit maar verdorie er komt er denk ik nog een achteraan want het is niet af. Hoop zaken niet opgelost.

Heb nog een flinke stapel (9!)van de bieb dus maar eens bedenken wat het nu gaat worden.
Oh, dat is irritant. Als blijkt dat iets een serie is terwijl je in denkt dat het een stand alone is. Grr. Ik houd niet van series. Tenminste, wel als het op zichzelf staande verhalen zijn. Maar niet als het verhaal doorloopt.

Ik ben naast The Road ook begonnen in Oeroeg. ik ben een beetje over mijn kater van De Donkere Kamer van Damocles heen en ik ga weer verder met mijn Nederlandse klassiekers project. Maar ik begin met een dun boek, want ik ben bang dat ik anders weer afhaak. Ik weet zeker dat ik dit al eerder heb gelezen. Ik had een vaag idee waarover het ging, maar nu ik er in bezig ben komt het wel weer terug. Ik denk dat ik het vandaag of morgen uitlees, want het is maar iets meer dan 100+ bladzijden.
Alle reacties Link kopieren
Nou ik wist dat het een vervolg was maar had niet door dat het nog meer delen zouden zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb Norwegian Woods uit, mijn eerste boek van Haruki murakami. Prachtboek. Lekker voortkabbelend, mooi omschreven, erg sfeer neerzettend en toch vlot. Knap hoe zo'n boek uit 1987 én uit een ander lang zo makkelijk weg leest. Ben gelijk in voor mij boek twee van hem begonnen De opwindvogelkronieken. Kon niet een duidelijke volgorde in zijn boeken ontdekken.
Tvp.
The Road uit. Bijzondere schrijfstijl, zonder veel interpunctie (geen aanhalingstekens), maakt het soms wat verwarrend. Was in het begin zeker boeiend. Maar ik vond het later wel een beetje te eentonig, veel herhaling van situaties. En het is dystopian. En dat is gewoon niet echt mijn ding. Te naargeestig.

Oeroeg vond ik mooi. Ik houd van boeken over geschiedenis en van coming of age verhalen. Mooi en melancholisch. En ook bijzonder dat het er best veel gebeurt in zo'n dun boekje zonder dat je het idee hebt dat het te beknopt is.

The Wizard of Oz ben ik ook doorheen. Was wel leuk. Is natuurlijk een kinderboek, dus het is niet al te zwaar. Maar dat was wel een goede tegenhanger van de rest (zeker The Road... brr, haha). Was niet mega onder de indruk, ik ken leukere kinderboeken.

Dus, nu ga ik in iets nieuws beginnen. Ik neig naar iets spannends. Detective/thriller/spionage achtig. Eens kijken wat er op de lijst staat in die sfeer.
Alle reacties Link kopieren
tyche schreef:
09-08-2017 21:13
- Astrid Lindgren: Gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter. Volgens mij heb ik ze allebei wel 10+ keer gelezen.
- Monica Furlong: Heksenkind en Juniper.
- Jan Terlouw: Briefgeheim, Koning van Katoren
- Paul Biegel: De Rode Prinses
- Thea Beckman: Hasse Simonsdochter
- Tonke Dragt: Brief aan de koning (en vervolg), Torenhoog en mijlenbreed (en vervolg)
- John Marsden: Morgen toen de oorlog begon (serie)
- Jaap ter Haar heeft mooie versies van oude legenden, zoals koning Arthur en Tristan en Isolde (mijn god wat heb ik gehuild).
Dankjewel Tyche!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven