Geld & Recht
alle pijlers
Bankafschriften van overleden moeder Geen OP
dinsdag 11 juli 2023 om 19:31
woensdag 12 juli 2023 om 11:08
dat is altijd de vraag bij dit soort zaken, wat kost het om het wel te doen, en wat kost het om het niet te doen, en als je het niet doet, hoeveel meer mensen gaan dan frauderen (want worden toch niet gecontroleerd) en dan kost het dus meer om het niet te doen dan om het wel te doen.
woensdag 12 juli 2023 om 11:11
ja dat is waar, probleem is ook dat mensen vaak helemaal niet weten hoe het werkt met een erfenis, en dat ze verschillende keuzes hebben, er is niemand die je die informatie geeft op het moment dat er een naaste overlijdt. Ik was vrij jong toen mijn ouders overleden, als ik niet een bekende had gehad die rechten studeerde had ik een heel groot probleem gehad.
woensdag 12 juli 2023 om 11:13
Dat zag ik je eerder ook al schrijven maar dat is een misverstandje denk ik tussen jouw notaris en jou. Als je de erfenis zuiver aanvaard, ben je verantwoordelijk voor het betalen van de schulden. Maar die mag je wel betalen van uit de erfenis.florence13 schreef: ↑12-07-2023 10:52de 2 k moet TO nog uitleggen, dat waren nog lopende rekeningen, die heeft ze in haar eigen berekening van de erfenis afgetrokken, maar dat mag niet.
De nettowaarde van de erfenis is de baten (de plussen) minus de lasten (de schulden).
De lopende rekeningen zijn lasten en mogen dus van het positieve saldo afgetrokken worden. Dit geldt voor de erfbelasting en de bijstand. (Je kan me na-googlen )
woensdag 12 juli 2023 om 11:15
Ja, snap ik ook wel, maar het was meer een vraag voor mezelf. Waar wordt ambtelijke capaciteit aan besteed. Heb zelf in het verleden meegemaakt dat een sociale dienst sowieso al bij saldi bankrekeningen kan aanvragen, als je daar toestemming voor hebt gegeven. Maar geen idee hoe dat zit met een bankrekening van iemand die overleden is. Dan gaat de rekening blijkbaar over naar de erven van de overledene. En als er meerdere erven zijn, moeten die ook toestemming geven. Niet alleen degene die cliënt is bij de sociale dienst. Maar ook de andere erfgenamen. Stel dat er een conflict tussen erfgenamen, en iemand (dus niet cliënt sociale dienst) wil gewoon geen toestemming geven, wat gebeurt er dan?florence13 schreef: ↑12-07-2023 11:08dat is altijd de vraag bij dit soort zaken, wat kost het om het wel te doen, en wat kost het om het niet te doen, en als je het niet doet, hoeveel meer mensen gaan dan frauderen (want worden toch niet gecontroleerd) en dan kost het dus meer om het niet te doen dan om het wel te doen.
woensdag 12 juli 2023 om 11:18
Oh, wat lijkt me dat erg. Ik ben blij dat ik een kind heb die dagelijks beroepsmatig afhandelingen doet wat betreft administratie van particulieren en bedrijven. Als mijn overgebleven ouder overlijdt, weet ik dat mijn kind me hierbij gaat helpen. Dat geeft wel rust. En dan zit ik niet eens in de bijstand.florence13 schreef: ↑12-07-2023 11:11ja dat is waar, probleem is ook dat mensen vaak helemaal niet weten hoe het werkt met een erfenis, en dat ze verschillende keuzes hebben, er is niemand die je die informatie geeft op het moment dat er een naaste overlijdt. Ik was vrij jong toen mijn ouders overleden, als ik niet een bekende had gehad die rechten studeerde had ik een heel groot probleem gehad.
woensdag 12 juli 2023 om 11:37
ik was niet van plan te gaan googlen, de notaris vertelde mij toen dat alleen de uitvaartkosten eraf mochten en de rest niet. Maar het was toen ook best een ingewikkelde casus, ik heb toentertijd de erfenis (van mijn beide ouders afzonderlijk) ook niet aanvaard. Maar als jij gelijk hebt (en dat zal vast) is dat goed nieuws voor TO.Mariejan schreef: ↑12-07-2023 11:13Dat zag ik je eerder ook al schrijven maar dat is een misverstandje denk ik tussen jouw notaris en jou. Als je de erfenis zuiver aanvaard, ben je verantwoordelijk voor het betalen van de schulden. Maar die mag je wel betalen van uit de erfenis.
De nettowaarde van de erfenis is de baten (de plussen) minus de lasten (de schulden).
De lopende rekeningen zijn lasten en mogen dus van het positieve saldo afgetrokken worden. Dit geldt voor de erfbelasting en de bijstand. (Je kan me na-googlen )
woensdag 12 juli 2023 om 11:56
Pas vanaf juli 2024.Nicci76 schreef: ↑12-07-2023 10:06Kijk als ouders geen bijstand hebben mogen ze ook van tevoren hun kinderen geld schenken. En ken er genoeg die kinderen af en toe wat toestoppen. Bovendien mag je ook nog 1200 aan giften per jaar ontvangen.
Jij bent zelf zeker een ambtenaar. De grootste sjoemelaars zijn de mensen met de pakken aan.
En alle giften moet je opgeven, als je in de bijstand zit, aangezien die worden gezien als inkomsten en die dus mogelijk gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van je uitkering.
woensdag 12 juli 2023 om 12:20
Als TO 12k had opgeven als erfenis en dus dat aan spaargeld heeft gehad, gaat er toch een flink bedrag af aan noodzakelijke kosten door de begrafenis en andere kosten. Volgens mij is het niet zo dat zo'n bijstandsconsulent hard kan maken dat de kosten voor een begrafenis onder lichtzinnig met spaargeld omgaan is.florence13 schreef: ↑12-07-2023 10:59nee dat mag dus niet, je erfenis is het bedrag op de dag van overlijden minus de uitvaart. Alle andere kosten mag je daar niet vanaf trekken. Ik weet dat dat krom klinkt, maar zo is het. Rekeningen van bijvoorbeeld een zorgverlener die nog betaald moeten worden mag je dus niet aftrekken. Met het aanvaarden van de erfenis heb je ook de schulden (dus die lopende rekeningen) aanvaard.
edit: graf rechten horen bij uitvaart, dus dat mag je uiteraard wel aftrekken
woensdag 12 juli 2023 om 12:20
Over dat zuiver aanvaarden. Een kennis van mij zat ooit in de bijstand. Was vervreemd van haar moeder, traumatische jeugd. Ik zal er verder niet over uitweiden. Maar zij kon de erfenis niet verwerpen, ze moest het van de sociale dienst aanvaarden omdat het een voorliggende voorziening kon zijn. Dat gaf haar nog een trap na, want eigenlijk wilde ze met de hele erfenis, uitvaart etc. niets te maken hebben. Gelukkig viel er bij moeder niet veel te halen. Het geld ging al op aan de uitvaart(en dan in de soberste vorm), dus kennis had er verder financieel geen last van. Maar ze had er wel psychisch last van.
woensdag 12 juli 2023 om 12:26
ja volgens mij mag je in de bijstand de erfenis niet weigeren (wel beneficiair aanvaarden)Gelsomina schreef: ↑12-07-2023 12:20Over dat zuiver aanvaarden. Een kennis van mij zat ooit in de bijstand. Was vervreemd van haar moeder, traumatische jeugd. Ik zal er verder niet over uitweiden. Maar zij kon de erfenis niet verwerpen, ze moest het van de sociale dienst aanvaarden omdat het een voorliggende voorziening kon zijn. Dat gaf haar nog een trap na, want eigenlijk wilde ze met de hele erfenis, uitvaart etc. niets te maken hebben. Gelukkig viel er bij moeder niet veel te halen. Het geld ging al op aan de uitvaart(en dan in de soberste vorm), dus kennis had er verder financieel geen last van. Maar ze had er wel psychisch last van.
woensdag 12 juli 2023 om 12:34
Ik heb ook begrepen dat wanneer je als kind onterfd bent, je dan ook voor je legitieme portie een zaak moet aanspannen als je in de bijstand bent. Moet je maar net weten dat je onterfd bent als je bijvoorbeeld geen contact meer hebt met de ouder. En niemand je op de hoogte brengt, want als je onterfd bent, neemt een notaris ook geen contact met je op, neem ik aan?florence13 schreef: ↑12-07-2023 12:26ja volgens mij mag je in de bijstand de erfenis niet weigeren (wel beneficiair aanvaarden)
woensdag 12 juli 2023 om 12:55
Nicci76 schreef: ↑12-07-2023 10:06Kijk als ouders geen bijstand hebben mogen ze ook van tevoren hun kinderen geld schenken. En ken er genoeg die kinderen af en toe wat toestoppen. Bovendien mag je ook nog 1200 aan giften per jaar ontvangen.
Jij bent zelf zeker een ambtenaar. De grootste sjoemelaars zijn de mensen met de pakken aan.
Ouders mogen schenken, mensen die in de bijstand zitten moeten echter gifften opgeven, van wie die giften ook komen. Dus als jouw moeder jou elke maand of jaar wat schonk en jij dat niet opgegeven heb kan dat een probleem opleveren. Is dat de reden dat je niet mee wil werken?
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in