Geld & Recht alle pijlers

Belastingvoordeel reiskosten

03-12-2009 17:57 16 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik zal proberen het even kort uit te leggen.



Mijn vriend kan via zijn werkgever een uitruil doen met zijn loon woon/werkverkeer via de belasting. Dit houdt in dat er bruto een bedrag wordt ingehouden en dan later netto weer bijgestort. Voor hem is dat maandelijk een flink bedrag, waardoor hij al zijn reiskosten die hij maakt totaal vergoed krijgt.



Nu dacht hij dat als hij hier aan mee doet en we eventueel later een kind krijgen, dat dan de toeslag voor kinderopvang lager wordt, omdat we dan al een belastingvoordeel hebben.



Is dat zo? Ik zit hier totaal niet zo in, maar ik dacht zelf eigenlijk dat dat los staat van elkaar.
Alle reacties Link kopieren
Dit kun je toch jaarlijks bepalen. En als jullie nog geen kindje hebben, loop je niet een beetje op de zaken vooruit?
Alle reacties Link kopieren
eeuh nee hoezo zou dat

wat hebben reiskosten nou met kinderopvang te maken???



ik ontvang kinderopvangtoeslag

en laat jaarlijks mijn reiskosten op die manier uitbetalen b ij mn eindejaarsuitkering
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner heeft deze regeling ook net aangevraagd. Je bruto-inkomen wordt niet lager; je krijgt alleen netto meer. Prachtige regeling trouwens; ik wou dat mijn werkgever dit ook deed !
ik heb dit ook. krijg dit jaarlijks met de eindejaarsuitkering. staat los van de kinderopvang toeslag.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt! Dat dacht ik namelijk zelf ook al.

Het schijnt alleen minder voordelig te zijn als je bijvoorbeeld WW moet gaan aanvragen.



Op de zaken vooruit lopen? Ik ben graag goed voorbereid en wil graag de voors en tegens weten. Maar die zijn er in dit geval dus niet!
Alle reacties Link kopieren
@ lentezon: je bruto jaarloon wordt wel lager. Als de uitruil bijvoorbeeld 1000 euro op jaarbasis is, wordt er 1000 euro ingehouden op het bruto loon en er netto weer bij opgeteld. Dat betekent dat je een belastingvoordeel hebt van ongeveer 42%. Dit is namelijk het bedrag dat je anders over die 1000 euro bruto zou hebben betaald. Als je verwacht een ww te moeten aanvragen, kan dit nadelig zijn, omdat je bruto jaarloon lager geworden is en je ww (die daarop gebaseerd is) ook lager wordt.



@ to: ik denk dat het juist voordelig kan zijn voor kinderopvangtoeslag, want het lijkt me dat je bij een lager bruto jaarloon meer kinderopvangtoeslag krijgt.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend heeft het laten proefbereken en daar staat eigenlijk niet een gewijzigd bruto jaarsalaris op. Maar dit is dus wel zo?

Dan zou dat weer niet voordelig zijn met het eventueel aanvragen van een hypotheek?
Alle reacties Link kopieren
Klopt Kristin. Wat vreemd dat de werkgever het bruto loon ongewijzigd laat. Dat is niet hoe de regeling uitgevoerd hoort te worden.
Alle reacties Link kopieren
Inruilen van bruto salaris tegen netto vergoedingen kan ook gevolgen hebben voor de vakantietoeslag die lager uit kan vallen. De pensioenopbouw kan ook lager uitvallen.



Je bruto jaarsalaris wordt lager en dat heeft ook gevolgen voor toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt.



Dit is afhankelijk van de afspraken die je werkgever met de belastingdenst heeft gemaakt bij de invoering van een dergelijk cafetariamodel.
Alle reacties Link kopieren
Klopt, pensioenopbouw wordt ook lager, maar dat scheelt bij ons zo weinig, daar hoef je het niet voor te laten (ik werk in het voortgezet onderwijs). Overigens vind ik het heel slecht als de werkgever zijn werknemers niet wijst op de consequenties.
Alle reacties Link kopieren
ik heb dit voorstel ook gehad van mijn werkgever. mooi voorstel maar onderaan de kleine lettertjes dat het consequenties heeft. als er kleine lettertjes zijn onder een mooi groot voorstel doe ik het al niet. in deze tijd met bepaalde tijd contract ben ik voorzichtig. ik behoud liever mijn bruto loon.
Alle reacties Link kopieren
Het is anders echt een hele mooie regeling, maar in bepaalde situaties is het verstandiger om er niet aan mee te doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:kipkerrie schreef op 05 december 2009 @ 12:25:

Klopt Kristin. Wat vreemd dat de werkgever het bruto loon ongewijzigd laat. Dat is niet hoe de regeling uitgevoerd hoort te worden.



Ik ben echt een leek in dit soort dingen, maar hoe moet de regeling dan uitgevoerd worden?



Mijn vriend behoudt dezelfde pensioenpremie. Er wordt bruto de reiskosten afgetrokken, waardoor er netto uiteindelijk een lager bedrag overblijft, daar wordt dan weer hetzelfde bruto bedrag bij opgeteld, maar dan netto,
Alle reacties Link kopieren
Krijgt hij dan zijn reiskostenvergoeding bruto uitbetaald normaal gesproken??



Hoe het bij ons gaat:

het uit te ruilen bedrag, bijvoorbeeld 1000 euro, wordt bruto van het salaris afgehaald. Stel dat het normale salaris in december 3000 euro bruto is, dan wordt het salaris dus 2000 bruto. Hierdor wordt het netto salaris ook lager. MAAR vervolgens wordt onderaan de strook de 1000 euro er weer bij opgeteld, waardoor het netto salaris wordt verhoogd met 1000 euro. Het kan ook van andere bruto betalingen worden afgehaald, zoals eindejaarsuitkering of 13e maand.



Hoe de werkgever van jouw vriend het uitvoert, dat snap ik eerlijk gezegd niet.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend verdient (fictief) 2000 euro bruto. Dit blijft gewoon zijn salaris. Dan komt daar nog iets van een verzekering bij.

Waardoor zijn bruto posten samen iets van 2200 euro is. Dan worden daar weer allerlei bedragen afgetrokken, waaronder pensioen premie en 500 euro uitruil reiskosten. Aan het einde van de streep blijft daar een bedrag over. En daar komen netto weer die 500 euro bij en nog het standaard reiskostenvergoeding, wat hij sowieso al kreeg. Duidelijker kan ik het niet uitleggen eigenlijk. (allemaal fictieve bedragen).



Zijn reiskostenvergoeding die hij al kreeg is altijd al netto geweest,

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven