Geld & Recht alle pijlers

Boomers en de erfenis

02-01-2022 12:19 794 berichten
Alle reacties Link kopieren
Super taboe, vooral ook voor mezelf en toch zit het me een beetje dwars.

Mijn vaders familie heeft 6 broers en zussen. Boomer generatie. Zelf hebben ze behoorlijk wat geërfd, van ouders en van een ongetrouwde tante en een inmiddels overleden broer. Dat ging echt over meer dan een ton per persoon. Ook hebben de meesten een prachtig eindloon pensioen en hebben ze enorme winsten gemaakt of vermogen opgebouwd op afbetaalde huizen.

Mijn vader verteert volgens mij voor een groot gedeelde de pot. Heeft zijn huis al lang geleden verkocht en huurt best prijzig. Voelt zich een enorm slachtoffer dat zijn pensioen niet wordt geindexeerd. Maar goed hij geniet ervan en het is zijn geld. Ik laat het, maar vind hem stiekem wel een echte boomer en het steekt me dat hij het zo makkelijk en goed gehad heeft in zijn leven en niet ziet dat dat voor de generatie na hem niet zo maar geldt. Zelf wel ruim geërfd maar kennelijk niet de noodzaak voelen ook iets voor je eigen nageslacht na te laten. Ik heb bijvoorbeeld best een enorm pensioengat. Wel een leuk koophuis maar niet in de orde van grootte zoals de boomers waar ik het over heb wonen.

Een oom en tante echtpaar is echt behoorlijk vermogend. Super zuinig leven, geïnvesteerd in vastgoed. Zij roepen al hun leven hardop te pas en te onpas dat ze niets nalaten aan neefjes en nichtjes want die hebben het zelf goed genoeg. Alles gaat naar musea en goede doelen. Prima verder. Ik heb ook niets met ze en zie ze nooit maar door hun opmerkingen voel ik me ook nergens toe verplicht.

Dan heb ik een tante. Ze is jong weduwe geworden en haar enige kind overleed 10 jaar geleden. Ik loop haar dus een beetje na...... ga regelmatig op bezoek, ben medisch aanspreekpunt en houdt het wat in de gaten. Van alle nichtjes en neefjes ben ik de enige die dit doet.

Nu heeft tante haar huis verkocht en daar een paar ton aan overgehouden. Laatst heeft ze me haar testament laten zien (ik ben daar lang van weggebleven) en ik krijg straks als executeur 1% voor de afhandeling en dan sta ik verder voor 10% als enig erfgenaam opgenomen. Rest van de familie volledig onterfd. Het vermogen gaat verder volledig naar goede doelen. Ze is nu al geld aan het weggeven, want ' wat moet ze met dat geld' . Familie 'heeft het allemaal niet nodig' volgens haar.

Vroeger stopte ze me wel eens wat toe, 100 euro hier, 100 euro daar. Daarvan heb ik ooit de beleefdheids opmerking gemaakt: 'wat lief maar dat hoeft toch niet tante' en toen is ze er ook accuut mee gestopt.

Ze moet zelf weten wat ze doet, haar geld, ik red mezelf financieel wel. En toch steekt het ergens. Dat deze boomers zelf wel heel leuk van familie hebben geërfd en nu niet hetzelfde doet met de generatie onder hen en er tonnen naar het goede doel verdwijnen.

Vrienden van mij vinden dit maar raar, die hebben tante's gehad die heel ruimhartig waren en die dan door hun ook wekelijks trouw bezocht werden. Zij vinden dat ik tante hier op aan moet spreken.

Maar voor mij is tot nu toe een echte no-go. Vragen om geld of hinten naar de erfenis, dat doe je niet....
En toch word ik wat minder enthousiast met mijn bezoekjes.

Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden.
konijnmetbril wijzigde dit bericht op 02-01-2022 12:21
0.08% gewijzigd
Mevrouw75 schreef:
02-01-2022 12:54
Maar weet de huidige generatie wel hoe de wereld toen in elkaar stak en hoe weinig goed een groot gedeelte (meerendeel) het had in hun jeugd/ jong volwassenheid?
Dat was wezenlijk anders dan de mijne en generatie later.

Dit. Mevrouw75, ikzelf en ook TO zijn veertigers/vijftigers en juist van een generatie die het over het algemeen goed heeft gehad en goed heeft nu.

En het is inderdaad geen boomer-ding, maar een familieding.
Mijn boomerouders hebben geen erfenissen gehad en geen welgestelde achtergrond. Ook niet arm gelukkig, maar redelijk gemiddeld, denk ik. Moeder met migratieachtergrond, eenvoudig leven daar en ook hier wel gewerkt, maar niet wat je noemt een carrière. Allebei gewerkt, altijd huurhuis gehad. Wel een prima pensioen, fijn op hun oude dag.
Geen idee wat ze aan spaargeld hebben. Misschien wel niets, zou het serieus niet weten. We hebben het nooit over geld. Niet omdat het een taboe is, ik denk eerder omdat het geen rol speelt als je niet te weinig of veel hebt.

TO, ik ‘ken’ je niet als hebberig. Toch klink je nu wat afgunstig. Je hebt best vaak geschreven dat je graag ruim leeft en graag kleren koopt, veel uit eten gaat, maar je dat niet altijd kunt veroorloven. Dan is het soms best lastig om te zien dat anderen dat wel kunnen. En misschien nog wel meer als hun geld niet zelf verdiend is, maar gekregen.
Maar je hebt niets te verwachten van oom en tantes. Ook je vader hoeft niets aan jou achter te laten. Maar ik zou wel zeggen dat ie niets te klagen heeft, dat zou ik niet voor me kunnen houden ;-D
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:14
Omdat het geen kwestie van delen is, het is een manipulatieve opmerking met het doel geld van tante af te troggelen.
Nee, ik ga dit niet zeggen, in ieder geval niet met het doel dat zij me dan geld geeft, ik denk dat het taboe dat ik daarbij voel terecht is.

Ik heb het nml zelf ook echt niet slecht en iets te vaak een nieuwe jurk of jas aan om bij tante zielig te gaan doen over geld.

Maar het is gewoon irritant dat geld dat ze zelf wel ge-erfd hebben (en waar ze dus niet hard voor hebben gewerkt), zelf ook ge-erfd van tantes (dus niet alleen van ouders) nu naar goede doelen gaat omdat ze 'niet weet wat ze er anders mee moet', terwijl ik (maar ook mijn broers) er heel blij mee zouden zijn.

Zelf ga ik later als ik geld overhoud (ik heb een huis met overwaarde dus dat pensioengat overleef ik wel) het wel nalaten aan mijn nichtje en neefjes. Hoe leuk is dat, om midden in je leven als alles duur is, een leuke bedragje te krijgen.
polydox schreef:
02-01-2022 13:16
Elke generatie wordt ouder dus je weet niet hoe je er bij staat. Misschien verandert het ook wel weer. Mijn vader stopte ook vroeg, ja ik niet, kan ik over zeuren maar zo gaan de dingen.
Ach ja, het zal vast de kift zijn. Ik zie er persoonlijk niet naar uit om mezelf tot m’n 70e naar kantoor te slepen. Of stel, je raakt je baan kwijt op je 66e en je moet uit solliciteren. Dat wordt nog wat!

Maar daar kan m’n moeder persoonlijk niets aan doen natuurlijk.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 02-01-2022 13:21
6.67% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je absoluut hoor Konijn. Binnen ons gezin was het zelfs heel scheef. Mijn ouders hadden nogal wat spaar- en erfgeld en toen mijn sibbling ging studeren (in de tijd voor de stufi) werd álles voor diegene betaald, zelfs nooit een bijbaantje gehad: particuliere opleiding, huur, leefgeld. Daarna gingen mijn ouders scheiden; mijn vader kocht van het spaargeld een volledige inboedel nieuw, nieuwe auto etc. Mijn moeder kocht ook een nieuwe auto en richtte de boel ook eens anders in.

En toen ging ik studeren en 'was het geld op' en moest ik maar lenen. Dat kon bij mijn moeder (die nog steeds spaargeld had maar het niet wilde geven omdat mijn vader dat ook niet deed), tegen dezelfde rente als die ik bij de bank zou betalen. Maandelijks kreeg ik excel-afschriften met het nieuwe maandbedrag, inclusief rente. En na mijn studie kon ik gaan aflossen.

Inmiddels ben ik een vijftiger en heb ik met beiden geen contact meer. Maar tot een paar jaar geleden wist mijn moeder me altijd weer te vertellen dat bepaalde keuzes nu eenmaal financiële consequenties hebben en dat ik daarvan maar moest leren.

Ik heb mijn hele leven kneiterhard gewerkt, en ik heb het om meerdere redenen - maar ook zeker financieel - niet makkelijk gehad. En ze vergeet altijd even dat ze zelf dus nooit meer gewerkt heeft, vanaf de dag dat ze met mijn vader trouwde en altijd geld als water had. Ik denk dat ze niet eens begrijpt hoe het is om geldtekort te hebben of je daar zorgen over te maken, of hoe het voelt om meer dan full time te werken en een huishouden draaiende te houden. Haar leven bestond uit hobbies en een beetje eten koken. En of ik ooit nog van haar ga erven? Geen idee, ze heeft me, nu we geen contact meer hebben, wrs onterfd voor zover mogelijk.

Misschien niet helemaal vergelijkbaar met jouw familie. Maar wel diezelfde generatie en mensen waar het allemaal leek te komen aanwaaien. En ik snap dus best dat je daarmee bezig bent. Je ziét het toch gewoon en je voelt je eigen portemonnee. Dan krijg je daar ook gedachten over.
We're just two lost souls
Alle reacties Link kopieren
yasmijn schreef:
02-01-2022 13:17
De topictitel is natuurlijk heel erg misplaatst. Dit heeft niets met boomers vandoen maar met familieperikelen.
En met inhaligheid.
Iedere dag is gehaktdag
Wat egoïstisch en hebberig kom je over met je openingspost. Je lijkt wel een verongelijkte millenial.

Bouw zelf vermogen op en stop met het doen alsof je je tante uit liefde bezoekt als je het alleen om het geld doet.
Alle reacties Link kopieren
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:07

Wel vind ik hem een pieper die het financieel echt makkelijk heeft gehad en zich niet eens realiseert dat dat zo is. Echt een boomer. Verwend,
:HA: Heb je enig idee hoe verwent je zelf klinkt? Jij hebt een probleem (pensioengat) en vindt dat je vader/tante/boomer het voor je op moet lossen met gratis geld (erfenis). Het is niet jouw geld en je hebt nergens recht op, volwassen zijn betekent dat je zorgt dat je je eigen broek ophoudt en niet rekent op "hand-outs".
Alle reacties Link kopieren
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:07
Met mijn vader en wat hij met zijn geld doet heb ik overigens weinig problemen bedenk ik me nu. Alles hij alles opmaakt en er plezier mee heeft.....prima. Ik heb inmiddels een goede band en geniet nog graag van hem bij leven.

Wel vind ik hem een pieper die het financieel echt makkelijk heeft gehad en zich niet eens realiseert dat dat zo is. Echt een boomer. Verwend, Die generatie wordt over het algemeen verweten dat ze de ruif hebben leeggegeten (de sociale zekerheidspot of het vermogen van eerdere generaties) en niets achterlaten voor de generatie na hen (behalve een enorme klimaatscrisis).

Van tante vind ik het jammer. Bij haar zit er echter denk ik ook meer achter qua geld en gevoelens naar de rest van de familie.

Ik vind het idd zonde dat het naar goede doelen gaat (en een groot deel is in de orde van naar de plaatselijke golfclub en musea, het is niet dat er hongerige kindjes in Afrika van gevoed worden).

Maakte ze het maar op, maar ze doet momenteel ook zichzelf te kort (vind dingen ' te duur'. die ze makkelijk kan betalen).
Maar TO, de meeste ‘boomers’ hebben het nú goed. Dat wil niet zeggen dat het tijdens leven altijd goed is geweest. Dat dat binnen jouw familie wel zo was, is juist uitzonderlijk.

En over goede doelen: daar heeft iedereen natuurlijk een andere mening over, wat voor hun een goed doel is. Veel musea hebben het niet breed, dus dat lijkt me best een prima doel. Misschien heeft de plaatselijke golfclub wel veel (en emotionele) waarde voor je tante betekend en veel golfclubs werken ook met vrijwilligers, dat zal niet zijn omdat de centen tegen de plinten (of in golftermen: tegen de greens) aan klotst.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren
yasmijn schreef:
02-01-2022 13:17
De topictitel is natuurlijk heel erg misplaatst. Dit heeft niets met boomers vandoen maar met familieperikelen.

Ik vind het wel typisch boomer-gedrag en ik heb die theorie niet zelf bedacht:

https://www.youtube.com/watch?v=Xl8WDVZw7jY
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:14
Omdat het geen kwestie van delen is, het is een manipulatieve opmerking met het doel geld van tante af te troggelen.
Mee eens in dit geval. Maar je zorgt er wel voor dat de tante het volledige plaatje kent. De goede doelen gebruiken ook technieken om geld los te krijgen, met aansprekende of zielige verhalen. Als jij jouw zaak net zo goed of beter vindt, dan vind ik het geoorloofd om jouw zaak ook indirect te bepleiten. Ik zou het zelf niet doen, maar ik bevind me in de gelukkige situatie dat ik geen geldzorgen heb. En ik weet van vroeger dat geldzorgen wel heel heftig zijn om te hebben.
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:07
..
Van tante vind ik het jammer. Bij haar zit er echter denk ik ook meer achter qua geld en gevoelens naar de rest van de familie.

Ik vind het idd zonde dat het naar goede doelen gaat (en een groot deel is in de orde van naar de plaatselijke golfclub en musea, het is niet dat er hongerige kindjes in Afrika van gevoed worden).

Maakte ze het maar op, maar ze doet momenteel ook zichzelf te kort (vind dingen ' te duur'. die ze makkelijk kan betalen).

Sorry, maar deze opmerking stoort me. Als het naar ‘hongerige kindjes in Afrika’ was gegaan, dan was je net wat minder afgunstig geweest?
Alle reacties Link kopieren
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:24
Ik vind het wel typisch boomer-gedrag en ik heb die theorie niet zelf bedacht:

https://www.youtube.com/watch?v=Xl8WDVZw7jY
Ik vind jouw gedrag typisch patatgeneratiegedrag. Gratis studeren tot je een ons weegt. Leven tot luxe verheven met dubbele auto's, dure koophuizen, vakanties en etentjes. Vrouwen die weigeren om full time te werken en er parttime maar wat bijbeunen en dan ineens bedenken dat ze een pensioengat hebben en die dan verwachten dat anderen hun problemen oplossen.
Iedere dag is gehaktdag
Alle reacties Link kopieren
De les die de familie je leert is zoveel beter dan een erfenis van tonnen. De familie leert je om je eigen boontjes te doppen en tevreden te zijn met wat je hebt. Ook zijn daar de waardevolle lessen: 'let eens wat minder op een ander en wat meer op jezelf 'en 'als je met een vingertje naar een ander wijst, wijzen er vier vingers naar jezelf.
Iedere dag is gehaktdag
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:26
Ik vind jouw gedrag typisch patatgeneratiegedrag. Gratis studeren tot je een ons weegt. Leven tot luxe verheven met dubbele auto's, dure koophuizen, vakanties en etentjes. Vrouwen die weigeren om full time te werken en er parttime maar wat bijbeunen en dan ineens bedenken dat ze een pensioengat hebben en die dan verwachten dat anderen hun problemen oplossen.

Volgens mij heeft Konijn niet bepaald een gat vanwege lui gedrag. Maar goed, ik lees haar al wat langer dan vandaag. En jij vult nogal in.
We're just two lost souls
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:26
Ik vind jouw gedrag typisch patatgeneratiegedrag. Gratis studeren tot je een ons weegt. Leven tot luxe verheven met dubbele auto's, dure koophuizen, vakanties en etentjes. Vrouwen die weigeren om full time te werken en er parttime maar wat bijbeunen en dan ineens bedenken dat ze een pensioengat hebben en die dan verwachten dat anderen hun problemen oplossen.

Volgens mij heeft Konijn niet bepaald een gat vanwege lui gedrag. Maar goed, ik lees haar al wat langer dan vandaag. En jij vult nogal in.
We're just two lost souls
Alle reacties Link kopieren
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:24
Ik vind het wel typisch boomer-gedrag en ik heb die theorie niet zelf bedacht:

https://www.youtube.com/watch?v=Xl8WDVZw7jY

Serieus, plaats je nu een stukje van Brigitte Kaandorp om jouw kijk op de “typische boomer” te ondersteunen? Je weet dat zij een comédienne is?

De typische boomer heeft zich het schompes gewerkt om het financieel een beetje redelijk voor elkaar te krijgen. Boomers die erfenissen van meer dan een ton kregen zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen, niet de norm.
Alle reacties Link kopieren
Kattentuintje schreef:
02-01-2022 13:30
Volgens mij heeft Konijn niet bepaald een gat vanwege lui gedrag. Maar goed, ik lees haar al wat langer dan vandaag. En jij vult nogal in.
Je hebt een gat omdat je of niet of te weinig gewerkt hebt of als zelfstandige niet goed verzekerd was.
Iedere dag is gehaktdag
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:34
Je hebt een gat omdat je of niet of te weinig gewerkt hebt of als zelfstandige niet goed verzekerd was.
Newsflash, er zijn ook werkgevers die het niet aanbieden en dan moet je het zelf bij elkaar sparen
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
Als je zelf ruim leeft en veel nieuwe spullen koopt dan denk ik dat je je prioriteiten eens moet heroverwegen. En wellicht dat je tante dan terecht denkt: keuzes hebben consequenties, je zou ook kunnen sparen/investeren om dat pensioengat te dichten.

Het komt er dus op neer dat jij vindt dat je niet aan goede doelen moet geven, maar dat familie voor gaat en dat de goede doelen anders gekozen moeten zijn. En je tante vindt dat goede doelen belangrijker zijn. Daarover verschillen jullie dus van mening en dat kan. Haar geld, haar keuze.

En dat geldt ook voor jou: jouw geld, jouw keuze. En als jij er voor kiest om je geld aan nieuwe kleren uit te geven, dan dicht het niet je pensoengat.
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:34
Je hebt een gat omdat je of niet of te weinig gewerkt hebt of als zelfstandige niet goed verzekerd was.
Dat is wel erg kort door de bocht he. Mensen kunnen ook arbeidsongeschikt worden en opeens van een uitkering moeten leven en geen pensioen meer kunnen opbouwen.
.
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:34
Je hebt een gat omdat je of niet of te weinig gewerkt hebt of als zelfstandige niet goed verzekerd was.

En aan dat laatste kun je lang niet altijd iets doen. Ik heb me ook het schompes gewerkt, in meerdere zelfstandige functies, inmiddels een jaar of 15, maar altijd te weinig verdiend om ook pensioen te kunnen betalen.
We're just two lost souls
Alle reacties Link kopieren
DeSlager schreef:
02-01-2022 13:34
Je hebt een gat omdat je of niet of te weinig gewerkt hebt of als zelfstandige niet goed verzekerd was.

Een pensioengat kan op vele manieren ontstaan, en hoeft niet altijd een keuze te zijn. Denk bijv aan de vele mensen in een uitkeringssituatie zonder uitzicht op verbetering van hun positie.
Alle reacties Link kopieren
Kattentuintje schreef:
02-01-2022 13:21
Ik snap je absoluut hoor Konijn. Binnen ons gezin was het zelfs heel scheef. Mijn ouders hadden nogal wat spaar- en erfgeld en toen mijn sibbling ging studeren (in de tijd voor de stufi) werd álles voor diegene betaald, zelfs nooit een bijbaantje gehad: particuliere opleiding, huur, leefgeld. Daarna gingen mijn ouders scheiden; mijn vader kocht van het spaargeld een volledige inboedel nieuw, nieuwe auto etc. Mijn moeder kocht ook een nieuwe auto en richtte de boel ook eens anders in.

En toen ging ik studeren en 'was het geld op' en moest ik maar lenen. Dat kon bij mijn moeder (die nog steeds spaargeld had maar het niet wilde geven omdat mijn vader dat ook niet deed), tegen dezelfde rente als die ik bij de bank zou betalen. Maandelijks kreeg ik excel-afschriften met het nieuwe maandbedrag, inclusief rente. En na mijn studie kon ik gaan aflossen.

Inmiddels ben ik een vijftiger en heb ik met beiden geen contact meer. Maar tot een paar jaar geleden wist mijn moeder me altijd weer te vertellen dat bepaalde keuzes nu eenmaal financiële consequenties hebben en dat ik daarvan maar moest leren.

Ik heb mijn hele leven kneiterhard gewerkt, en ik heb het om meerdere redenen - maar ook zeker financieel - niet makkelijk gehad. En ze vergeet altijd even dat ze zelf dus nooit meer gewerkt heeft, vanaf de dag dat ze met mijn vader trouwde en altijd geld als water had. Ik denk dat ze niet eens begrijpt hoe het is om geldtekort te hebben of je daar zorgen over te maken, of hoe het voelt om meer dan full time te werken en een huishouden draaiende te houden. Haar leven bestond uit hobbies en een beetje eten koken. En of ik ooit nog van haar ga erven? Geen idee, ze heeft me, nu we geen contact meer hebben, wrs onterfd voor zover mogelijk.

Misschien niet helemaal vergelijkbaar met jouw familie. Maar wel diezelfde generatie en mensen waar het allemaal leek te komen aanwaaien. En ik snap dus best dat je daarmee bezig bent. Je ziét het toch gewoon en je voelt je eigen portemonnee. Dan krijg je daar ook gedachten over.

Deels herkenbaar. Mijn moeder heeft 10 jaar gewerkt. Keihard gewerkt in een baan waar ze aan onderdoor is gegaan. Toen kwam ze in de WAO en werd haar pensioenopbouw premie-vrij voortgezet. Nu heeft ze een mooi pensioe.

En daar kan ze trots over zeggen: maar daar heb ik ook kei-hard voor gewerkt.

Ja, 10 jaar. Terwijl ze nu maandelijks een boven-modaal bedrag krijgt uitgekeerd.

Maar goed, wel verhelderend dit topic, want ik heb het zelf idd ook goed en heb ook geprofiteerd. Ook jaren arbeidsongeschikt geweest en wel een koopwoning in de crisis kunnen bemachtigen.
En nu overwaarde en een weer fulltime baan.
Alle reacties Link kopieren
Nummer*Zoveel schreef:
02-01-2022 13:37
Een pensioengat kan op vele manieren ontstaan, en hoeft niet altijd een keuze te zijn. Denk bijv aan de vele mensen in een uitkeringssituatie zonder uitzicht op verbetering van hun positie.

En inderdaad ook dat nog eens een keer.
We're just two lost souls
Alle reacties Link kopieren
Konijnmetbril schreef:
02-01-2022 13:24
Ik vind het wel typisch boomer-gedrag en ik heb die theorie niet zelf bedacht:

https://www.youtube.com/watch?v=Xl8WDVZw7jY
Hou toch op, zeg. Je baalt gewoon als een stekker dat jij dat geld niet krijgt.
Ik verbaas me erover dat de buitenkant van de dingen zoveel verbergt.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven