Geld & Recht alle pijlers

Budget; waar doen de buren het van? (privilegewaarschuwing)

12-09-2023 17:42 917 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Omdat mijn vriend wat wilde besparen, ben ik gaan kijken naar ons budget. Ik kom op de volgende bedragen per post uit. Het valt me nog best tegen dat we met twee keer modaal toch niet zo vaak leuke dingen kunnen doen of uit eten kunnen als we zouden willen. Laat staan twee auto's financieren, een boot in de haven hebben liggen of meerdere keren per jaar op vakantie naar het buitenland zoals de buren doen. Ja, ok, die hebben geen jong kind meer of zijn ondernemer. Maar toch. Wat zouden jullie anders doen? Hoe zit dit bij jullie? Herkennen jullie het dat je met een behoorlijk inkomen nog niet alles kunt wat je wil? We kunnen nog alle uitjes en abonnementen schrappen, maar dan wordt het leven wel heel karig. We vinden het fijn om veel muziek te luisteren, muziek is onze grote passie. En we vinden het een meerwaarde om thuis de krant te hebben en ook te kunnen lenen bij de bieb; schermtijd beperken in huis vinden we belangrijk. Gezin van 4, 1 op de basisschool en 1 op de kinderopvang. We hebben al uit eten gaan of bezorgen van eten geschrapt. We hadden überhaupt al geen schoonmaker. Is hier de normaalste zaak van de wereld in de buurt... Keeping up with the Joneses, ja, ik beken. :) En natuurlijk, heel veel gezinnen hebben het heel moeilijk nu dus we mogen onszelf in de handjes knijpen (mensen: stem links in november!!!). Maar ik vraag me wel af: waar doen die anderen die het wel lukt het toch allemaal van? Huis tot in de puntjes op orde, twee dikke auto's, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie naar het buitenland, de boot, huis helemaal ondergedomoticaad, die schoonmaker: HOEDAN? Wij mogen nog wel 8 jaar doorsparen voor we de twintig jaar oude badkamer en wc kunnen vervangen.

N.b.Verhuizen is geen optie, kinderopvang kan niet anders en tv/internet kan ook niet anders; we zitten vast aan Ziggo want we zitten te ver af van de telefoonwijkcentrale om op ADSL een fatsoenlijke snelheid te halen met thuiswerk. Vakantie betalen we apart van ons vakantiegeld. Post onderhoud zou eigenlijk moeten verdubbelen, advies is 1% van de WOZ-waarde dacht ik en dat halen we bij lange na niet. Hoe doen anderen dat? Ik heb grote vraagtekens bij hoe veel mensen nu eigenlijk het adviesbedrag halen. Auto kan misschien volgend jaar weg.
N.b. Van ons eigen geld betalen we elk kapper/kleding/zorgverzekering/fietsonderhoud.
omschrijvingbedrag
hypotheek1300
kinderopvang1000
boodschappen700
sparen onderhoud375
auto300
lokale belastingen125
energie100
kinderen (speelgoed/schoolspul/kleding)75
sparen kinderen75
tv/internet70
verzekeringen50
abonnementen (bank/Spotify/bieb/krant)45
afschrijving meubels35
uitjes (dierentuin/pretpark/bioscoop)35
cadeaus familie20
water20
klein huishoudspul (schroefjes/keuken/plakband etc. etc.)20
onvoorzien20
totaal4465
macarinata wijzigde dit bericht op 12-09-2023 17:51
0.63% gewijzigd
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
14-09-2023 22:50
Dit soort het-is-niet-eerlijk-schema's zijn altijd situaties met alleenstaande ouders met een laag salaris, waarbij de andere ouder niet in beeld is (of in ieder geval geen zorg en geen kosten voor de kinderen op zich neemt). Dat komt voor, maar is nou niet echt een heel gemiddelde situatie. In eigenlijk alle andere situaties komt het veel minder extreem uit. En dat alleenstaande ouders relatief veel krijgen begrijp ik wel. Zij hebben én de hoge kosten van het in hun eentje huisvesting etc. betalen én de hoge kosten van kinderen én geen partner die voor de kinderen kan zorgen of geld binnenbrengt, dus logisch dat deze groep het meest gesteund wordt. En ik vind het ook wel logisch eigenlijk dat zo'n alleenstaande ouder met jonge kinderen niet fulltime werkt. Want dan zou diegene de kinderen 5 dagen per week naar de opvang moeten laten gaan en na het werk nog in zijn/haar eentje alles met de kinderen en het huishouden doen. Iets minder hard roepen dat het verschrikkelijk is dat zo'n ouder netto ontvanger is en een zodanig bedrag krijgt dat het gezin niet in armoede hoeft te leven mag van mij wel. Het lijkt mij moeilijk zat.
100% mee eens!
Alle reacties Link kopieren Quote
Minneke schreef:
15-09-2023 03:19
Dat is natuurlijk al aan de hand. Zorgpremies en eigen risico dekken maar een fractie van de totale zorgkosten in Nederland.

Het feit dat veel mensen zich dat niet realiseren, maakt dat ik het helemaal eens ben met je laatste punt. Laat maar zien wat het echt kost. Nu meer dan 5500 pppj en dat stijgt nog elk jaar.
De bijdrage die van je salaris gaat is ruim 8000 euro, incl het werkgeversdeel (6,68% van max ruim 66K). Daarnaast betaal ik 12 x 160 euro premie en ik heb elk jaar mijn eigen risico vol. Zit ik op 12000 euro. Ruimschoots meer dan het gemiddelde dat jij noemt hoor.
Goed, mijn moeder zat op ruim 20.000 zorgkosten toen ze nog thuis woonde (incl drie keer per dag wijkzorg).
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
15-09-2023 07:29
De bijdrage die van je salaris gaat is ruim 8000 euro, incl het werkgeversdeel (6,68% van max ruim 66K).
Klopt, uiteraard wordt alles betaald uit belastingen. Maar zeker dit deel is heel onzichtbaar voor mensen, bedoel ik. Te onzichtbaar, als ik mensen hoor dat de zorgpremies zo belachelijk hoog zijn. Die dekken maar een fractie van wat alles kost.

Ook de reden dat er genoeg mensen genoeg uren moeten blijven werken, omdat we met steeds minder werkenden de stijgende zorgkosten voor iedereen moeten betalen.
Ik klaag niet over mijn eigen situatie en gun iedereen een goede manier om rond te komen, maar wat betreft het systeem op zich vind ik het ook zonder toeslagen niet stimuleren om fulltime te werken. Ik ging een tijd geleden tijdelijk voor de helft minder werken door allerlei omstandigheden. Geen recht op toeslagen want man verdient veel. Ik ging ervan uit dat ik ook ongeveer de helft van mijn salaris over ging houden. Bruto was dat natuurlijk ook zo, maar netto was het 400 euro meer dan die helft waar ik vanuit ging. Dat stimuleerde echt niet om snel weer meer te gaan werken. Inmiddels heb ik een betere baan gevonden waar de inhoud van de baan me stimuleert om meer te werken (en zijn de omstandigheden veranderd) maar dat is ook niet iedereen gegeven natuurlijk.
anoniem_655778c911c2f wijzigde dit bericht op 15-09-2023 08:23
0.13% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ja werken wordt in Nederland amper beloond.
Ik denk dat een structurele verlaging van de belasting beter zou werken dan al die toeslagen. Maak de belasting 29 procent (ik noem maar iets hoor) en schaf al die ingewikkelde toeslagen en bijdrages en kinderbijslag af. Dat scheelt niet alleen al miljarden aan uitgaven, maar ook een hele kliek aan ambtenaren die hier het hele jaar mee bezig zijn. Denk dat de overheid per saldo dan beter af is.
En op die manier wordt werken ook weer gewoon aantrekkelijk want je houdt meer geld over en niemand zit meer op die grens van "heeft het wel zin om meer te gaan werken ivm mn toeslag"
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
15-09-2023 08:03
Ja werken wordt in Nederland amper beloond.
Ik denk dat een structurele verlaging van de belasting beter zou werken dan al die toeslagen. Maak de belasting 29 procent (ik noem maar iets hoor) en schaf al die ingewikkelde toeslagen en bijdrages en kinderbijslag af. Dat scheelt niet alleen al miljarden aan uitgaven, maar ook een hele kliek aan ambtenaren die hier het hele jaar mee bezig zijn. Denk dat de overheid per saldo dan beter af is.
En op die manier wordt werken ook weer gewoon aantrekkelijk want je houdt meer geld over en niemand zit meer op die grens van "heeft het wel zin om meer te gaan werken ivm mn toeslag"
Ik vind het toeslagensysteem ook een doorn in het oog, maar de reden dat het er is, is om een specifieke groep te ondersteunen die het door hun lage inkomen anders niet redt. Als je de belasting verlaagt, krijgt iedereen die korting en moet er aan de andere kant alsnog weer gekort of extra worden gegeven en blijf je toch weer in een zelfde soort situatie.
Een paar procent minder belasting is voor de mensen met de laagste inkomens niet voldoende om het gat te dichten met wat ze nu ontvangen en nodig hebben om rond te komen, nog verder verlagen van belastingen zorgt ervoor dat we ons stelsel in Nederland niet meer kunnen betalen. Het blijft gedoe.
nicole123 schreef:
14-09-2023 22:50
Dit soort het-is-niet-eerlijk-schema's zijn altijd situaties met alleenstaande ouders met een laag salaris, waarbij de andere ouder niet in beeld is (of in ieder geval geen zorg en geen kosten voor de kinderen op zich neemt). (…)
Wat een onzin. Het gaat gewoon puur over het inkomen. Ik ben dan wel alleenstaand, maar verdien dubbel modaal. Verhoudingsgewijs verdien ik simpelweg minder dan een parttimer voor mijn werkuren. En dat vind ik eigenlijk onzin en tegenstrijdig. Fulltime is wat mij betreft de norm. Wie parttime wil werken moet zich dat kunnen veroorloven.

Het schemaatje komt uit het FD.
nitflex schreef:
15-09-2023 08:51
Wat een onzin. Het gaat gewoon puur over het inkomen. Ik ben dan wel alleenstaand, maar verdien dubbel modaal. Verhoudingsgewijs verdien ik simpelweg minder dan een parttimer voor mijn werkuren. En dat vind ik eigenlijk onzin en tegenstrijdig.

Het schemaatje komt uit het FD.
Wat Nicole bedoelt, is dat het meest extreme voorbeeld wordt gebruikt.
Als ik van 20 uur werken naar 40 uur werken ga, houd ik verhoudingsgewijs netto een stuk minder over inderdaad. Voor elke euro die ik meer verdien, krijg ik 6% minder algemene heffingskorting en 6,5% minder arbeidskorting. Dus elke euro wordt 12,5% meer belast. iack krijg ik niet meer, kinderen zijn ouder dan 12.

Maar mijn toeslagen gaan niet van 9.000 naar 3.000 (ik krijg helemaal geen toeslagen) en dat gebeurt in het voorbeeld wel. Dus dat is dat is wat ze bedoelt. Het voorbeeld gaat uit van een alleenstaande ouder met meerdere kinderen, waarbij er sprake is van kot, zorgtoeslag, huurtoeslag en kb.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
14-09-2023 18:58
Maar je verdient toch ook meer dan een parttimer? Zelfs in dat plaatje hier, waarbij men meestal de omstandigheden zo kiest dat het het meest extreem lijkt, verdient degene met het hoogste brutosalaris uiteindelijk nog altijd €500 meer per maand netto.

En daarnaast ging het in dit topic in eerste instantie helemaal niet over inkomstenverschillen door fulltime-parttime, maar door verschil in salaris vanwege verschillende functies, bij hetzelfde aantal uren. Een fulltime werkende cassière kan helemaal niet kiezen om meer te werken en dan meer te verdienen. Ik vind het niet meer dan logisch dat zij er wel zoveel van overhoudt of bij krijgt dat ze er gewoon normaal van kan leven. En dat ik met mijn hogere inkomen (waarvoor ik minder uren werk dan die cassière) wat meer afsta. Het principe van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten vind ik niet meer dan logisch. En een menselijker samenleving dan elders ter wereld waar mensen met de laagstbetaalde banen er in de nacht- of avonduren nog een baan bij moeten nemen omdat ze van één baan per persoon niet rond kunnen komen.
Dit inderdaad, jij hebt als voorbeeld caissière, mijn voorbeeld is mijn eigen man. Automonteur (technisch specialist, dus zit in de hoogste schaal), al 20+ jaar, bak ervaring, elke 2 jaar opnieuw APK halen, plus alle andere cursussen en bijscholingen daarnaast. Hij verdient om en nabij een salaris van 3200,- bruto! per maand op fulltimebasis. Dat is nu niet bepaald een modaal salaris, en nee hoger krijg je bijna niet, eerder lager als hij overstapt. Beste keuze is deze branche dan uit en omscholen. Goed idee dat alle automonteurs het vak uitgaan..
Als dit dan toch niet beter beloond gaat worden, dan graag toeslagen voor deze beroepen zodat er en mensen voor blijven en deze mensen ook kunnen eten en wonen zonder een tweede baan ernaast te nemen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
15-09-2023 08:03
Ja werken wordt in Nederland amper beloond.
Ik denk dat een structurele verlaging van de belasting beter zou werken dan al die toeslagen. Maak de belasting 29 procent (ik noem maar iets hoor) en schaf al die ingewikkelde toeslagen en bijdrages en kinderbijslag af. Dat scheelt niet alleen al miljarden aan uitgaven, maar ook een hele kliek aan ambtenaren die hier het hele jaar mee bezig zijn. Denk dat de overheid per saldo dan beter af is.
En op die manier wordt werken ook weer gewoon aantrekkelijk want je houdt meer geld over en niemand zit meer op die grens van "heeft het wel zin om meer te gaan werken ivm mn toeslag"
Met alleen een structurele verlaging van belastingen maak je werken niet lonend voor een alleenstaande ouder met twee kinderen onder de vier hoor. Kinderopvang kost hier 1500 euro voor drie dagen per kind. Je moet een flink uurloon hebben als je met drie dagen werken meer dan 3000 euro kan verdienen (of eigenlijk 4500, je moet natuurlijk ook wat overhouden om van te leven), zelfs als je helemaal geen belasting zou betalen.
Alternatief is accepteren dat die (meestal) vrouwen jarenlang in de bijstand zitten, of afhankelijk worden van liefdadigheid. Beide lijkt mij niet echt wenselijk.
Pelle schreef:
15-09-2023 09:02
Wat Nicole bedoelt, is dat het meest extreme voorbeeld wordt gebruikt.
Als ik van 20 uur werken naar 40 uur werken ga, houd ik verhoudingsgewijs netto een stuk minder over inderdaad. Voor elke euro die ik meer verdien, krijg ik 6% minder algemene heffingskorting en 6,5% minder arbeidskorting. Dus elke euro wordt 12,5% meer belast. iack krijg ik niet meer, kinderen zijn ouder dan 12.

Maar mijn toeslagen gaan niet van 9.000 naar 3.000 (ik krijg helemaal geen toeslagen) en dat gebeurt in het voorbeeld wel. Dus dat is dat is wat ze bedoelt. Het voorbeeld gaat uit van een alleenstaande ouder met meerdere kinderen, waarbij er sprake is van kot, zorgtoeslag, huurtoeslag en kb.
Ik heb nog nooit een toeslag ontvangen, dus ik richtte me even puur op het inkomensgedeelte.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
14-09-2023 22:37
Het is gek dat bedragen die puur voor de kinderen zijn meegenomen worden in het zogenaamde 'uurloon'. Wat heeft iemand zonder kinderen nou aan kinderopvangtoeslag, kindgebondenbudget en gratis zwemles? Dat wordt allemaal meegenomen in dat plaatje en juist dat zijn grote bedragen. Maar zonder kinderen heb je die tegemoetkomingen helemaal niet nodig.
Eens, toeslagen met betrekking op kinderen hebben natuurlijk niks te maken met parttime of fulltime werken en de belasting die daarbij hoort.
En voor de kinderloze mensen, wees blij dat deze toeslagen gegeven worden en dat op deze manier ook kinderen geboren blijven worden. We hebben ze ze hard nodig voor de toekomst. Als je ziet wat we nu al aan problemen hebben met de vergrijzing.
Nee, ik heb zelf kinderen, maar zonder kinderen zou ik dit ook heel logisch vinden.
Ik ben zeker blij dat mensen kinderen willen. Helemaal voor! En elke toeslag die daar bij hoort. Maar ik ben ook voor fulltime werken, daar gaat het mij om. En dat doen we in Nederland niet graag.
Winterkoud schreef:
15-09-2023 09:09
Eens, toeslagen met betrekking op kinderen hebben natuurlijk niks te maken met parttime of fulltime werken en de belasting die daarbij hoort.
En voor de kinderloze mensen, wees blij dat deze toeslagen gegeven worden en dat op deze manier ook kinderen geboren blijven worden. We hebben ze ze hard nodig voor de toekomst. Als je ziet wat we nu al aan problemen hebben met de vergrijzing.
Nee, ik heb zelf kinderen, maar zonder kinderen zou ik dit ook heel logisch vinden.
Toeslagen hebben wel degelijk te maken met parttime of fulltime werken.
Waarom zou je als alleenstaande ouder meer gaan werken als niet alleen je inkomen zwaarder belast wordt, maar je ook nog eens minder toeslagen krijgt?

Een vriendin die 3 dagen werkt met kinderen op middelbare school kijkt wel uit om 4 dagen te werken. En minder heffingskortingen en minder toeslagen. Het is gewoon niet lonend genoeg om een extra dag te werken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
15-09-2023 09:16
Toeslagen hebben wel degelijk te maken met parttime of fulltime werken.
Waarom zou je als alleenstaande ouder meer gaan werken als niet alleen je inkomen zwaarder belast wordt, maar je ook nog eens minder toeslagen krijgt?

Een vriendin die 3 dagen werkt met kinderen op middelbare school kijkt wel uit om 4 dagen te werken. En minder heffingskortingen en minder toeslagen. Het is gewoon niet lonend genoeg om een extra dag te werken.
Logisch hoor. Ik werk nu 24 uren en heb net even een proefberekening gemaakt voor als ik 40 uren zou gaan werken. Dat is dus 16 uren meer per week en dan heb ik €84,33 per maand meer inkomsten. Joepie!

En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat er ook meer kinderopvang nodig gaat zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
15-09-2023 09:16
Toeslagen hebben wel degelijk te maken met parttime of fulltime werken.
Waarom zou je als alleenstaande ouder meer gaan werken als niet alleen je inkomen zwaarder belast wordt, maar je ook nog eens minder toeslagen krijgt?

Een vriendin die 3 dagen werkt met kinderen op middelbare school kijkt wel uit om 4 dagen te werken. En minder heffingskortingen en minder toeslagen. Het is gewoon niet lonend genoeg om een extra dag te werken.
Eens dat dat ook wel krom is hoor, maar even kijkend naar mensen die wel fulltime werken en toeslagen nodig hebben vanwege lage salarissen vind ik het wel terecht dat ze er zijn.

En ja zoals de situatie van je vriendin, dat hou je inderdaad met dit stelsel. Zelf werk ik 32 uur, en als mijn kinderen nog ouder zijn en op de middelbare zitten kijk ik weer verder met wel of niet meer uren werken. Ik vind zelf belangrijk om zoveel mogelijk af te kunnen zonder toeslagen, en door meer uren te werken betere pensioen straks.
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 09:20
Logisch hoor. Ik werk nu 24 uren en heb net even een proefberekening gemaakt voor als ik 40 uren zou gaan werken. Dat is dus 16 uren meer per week en dan heb ik €84,33 per maand meer inkomsten. Joepie!

En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat er ook meer kinderopvang nodig gaat zijn.
Ja dat is wel heel krom.. Ik snap dat je dan zegt ik blijf wel 24 uur werken.
Daar zouden ze met dit stelsel wel beter naar mogen kijken als ze dan toch perse mensen meer uren willen laten werken ;)
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 09:20
Logisch hoor. Ik werk nu 24 uren en heb net even een proefberekening gemaakt voor als ik 40 uren zou gaan werken. Dat is dus 16 uren meer per week en dan heb ik €84,33 per maand meer inkomsten. Joepie!

En dan heb ik nog niet eens meegerekend dat er ook meer kinderopvang nodig gaat zijn.
En toch heb ik moeite met zo'n instelling (snap hem wel). Je teert feitelijk op andersmans geld en kansen op promotie met 24 uur zijn natuurlijk beperkt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind het ook echt enorm krom dat meer werken nauwelijks loont door de toeslagen. Ik zou echt een groot voorstander zijn van de toeslagen baseren op fulltime werken. dus werk je 32 uur, dan heb je maar recht op 80% van de toeslag. Op die manier krijgt een fulltime werkende met een minimumloon wél toeslagen, maar een chirurg met een topsalaris die ervoor kiest om maar 2 dagen te werken (hypothetisch, I know) ze niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
15-09-2023 09:11
Ik ben zeker blij dat mensen kinderen willen. Helemaal voor! En elke toeslag die daar bij hoort. Maar ik ben ook voor fulltime werken, daar gaat het mij om. En dat doen we in Nederland niet graag.
In mijn ogen is het wel iets typisch Nederlands inderdaad, dat parttime werken. De enige mensen binnen het bedrijf waar ik werk die parttime werken zijn Nederlanders (alleen vrouwen trouwens). En 1 Poolse vrouw. Binnen ons team werkt iedereen fulltime, ook de mensen met kinderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zwaluw1984 schreef:
15-09-2023 09:26
En toch heb ik moeite met zo'n instelling (snap hem wel). Je teert feitelijk op andersmans geld en kansen op promotie met 24 uur zijn natuurlijk beperkt.
Maar niet iedereen wil 'promotie'. Sommige mensen vinden het best waar ze zitten. Ik ook trouwens.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zwaluw1984 schreef:
15-09-2023 09:26
En toch heb ik moeite met zo'n instelling (snap hem wel). Je teert feitelijk op andersmans geld en kansen op promotie met 24 uur zijn natuurlijk beperkt.
Maar dat ligt wel meer bij jou dan bij haar. Jouw “feitelijk” is een gevolg van maatschappelijke keuzes, niet van de keuzes van individuen. We kiezen als een maatschappij voor dit stelsel. Dit stelsel beloont fulltime werken niet. En dan moeten wij als maatschappij maar gaan werken vanuit idealisme? Nee, we moeten het stelsel aanpassen.

Werken doe je voor geld, zodat je de rekeningen kunt betalen. Als dat het resultaat niet is gaan mensen natuurlijk niet zoveel werken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zwaluw1984 schreef:
15-09-2023 09:26
En toch heb ik moeite met zo'n instelling (snap hem wel). Je teert feitelijk op andersmans geld en kansen op promotie met 24 uur zijn natuurlijk beperkt.
Ik hoef geen promotie want ik heb al een goede baan.

Wij hebben nooit toeslagen ontvangen en ben na de komst van de kinderen minder gaan werken (eerst 34 uren na geboortes en daarna 24 uren) zodat ik mijn kinderen zelf uit school kan halen. 3 maanden geleden kwam ik er alleen voor te staan en nu krijg ik zoveel toeslagen dat het geen enkele zin heeft om nog meer te gaan werken en daarvoor tijd met mijn kinderen op te geven.
Ik ben niet bewust minder gaan werken om extra toeslagen te ontvangen, maar ik ga dus ook echt niet bewust meer werken voor 1 euro per uur, nee.

Er zijn ook mensen die fulltime moeten werken voor mijn salaris. Het zou eerlijker zijn denk ik als toeslagen gebaseerd worden op hoeveel je werkt, want dan zou het wel lonen om meer te werken.
_melon wijzigde dit bericht op 15-09-2023 09:35
0.40% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Lady_Day schreef:
15-09-2023 09:27
In mijn ogen is het wel iets typisch Nederlands inderdaad, dat parttime werken. De enige mensen binnen het bedrijf waar ik werk die parttime werken zijn Nederlanders (alleen vrouwen trouwens). En 1 Poolse vrouw. Binnen ons team werkt iedereen fulltime, ook de mensen met kinderen.
Klopt, al zijn in andere landen (Hongarije weet ik bv) de opvang voor kinderen vaak wel veel beter geregeld (en centraal) waardoor het ook voor beide ouders mogelijk is om fulltime te werken. Dat is wel een verschil met ons land.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinaco schreef:
15-09-2023 09:31
Maar dat ligt wel meer bij jou dan bij haar. Jouw “feitelijk” is een gevolg van maatschappelijke keuzes, niet van de keuzes van individuen. We kiezen als een maatschappij voor dit stelsel. Dit stelsel beloont fulltime werken niet. En dan moeten wij als maatschappij maar gaan werken vanuit idealisme? Nee, we moeten het stelsel aanpassen.

Werken doe je voor geld, zodat je de rekeningen kunt betalen. Als dat het resultaat niet is gaan mensen natuurlijk niet zoveel werken.
Het stelsel is een gedrocht maar met de huidige politieke setting niet aan te passen. Iedere partij wil toch weer een knop om aan te draaien.

En tsja als ze zo denkt het levert nu niks op, kom
je nooit uit die val.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven