Geld & Recht alle pijlers

Budget; waar doen de buren het van? (privilegewaarschuwing)

12-09-2023 17:42 917 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Omdat mijn vriend wat wilde besparen, ben ik gaan kijken naar ons budget. Ik kom op de volgende bedragen per post uit. Het valt me nog best tegen dat we met twee keer modaal toch niet zo vaak leuke dingen kunnen doen of uit eten kunnen als we zouden willen. Laat staan twee auto's financieren, een boot in de haven hebben liggen of meerdere keren per jaar op vakantie naar het buitenland zoals de buren doen. Ja, ok, die hebben geen jong kind meer of zijn ondernemer. Maar toch. Wat zouden jullie anders doen? Hoe zit dit bij jullie? Herkennen jullie het dat je met een behoorlijk inkomen nog niet alles kunt wat je wil? We kunnen nog alle uitjes en abonnementen schrappen, maar dan wordt het leven wel heel karig. We vinden het fijn om veel muziek te luisteren, muziek is onze grote passie. En we vinden het een meerwaarde om thuis de krant te hebben en ook te kunnen lenen bij de bieb; schermtijd beperken in huis vinden we belangrijk. Gezin van 4, 1 op de basisschool en 1 op de kinderopvang. We hebben al uit eten gaan of bezorgen van eten geschrapt. We hadden überhaupt al geen schoonmaker. Is hier de normaalste zaak van de wereld in de buurt... Keeping up with the Joneses, ja, ik beken. :) En natuurlijk, heel veel gezinnen hebben het heel moeilijk nu dus we mogen onszelf in de handjes knijpen (mensen: stem links in november!!!). Maar ik vraag me wel af: waar doen die anderen die het wel lukt het toch allemaal van? Huis tot in de puntjes op orde, twee dikke auto's, meivakantie, zomervakantie en herfstvakantie naar het buitenland, de boot, huis helemaal ondergedomoticaad, die schoonmaker: HOEDAN? Wij mogen nog wel 8 jaar doorsparen voor we de twintig jaar oude badkamer en wc kunnen vervangen.

N.b.Verhuizen is geen optie, kinderopvang kan niet anders en tv/internet kan ook niet anders; we zitten vast aan Ziggo want we zitten te ver af van de telefoonwijkcentrale om op ADSL een fatsoenlijke snelheid te halen met thuiswerk. Vakantie betalen we apart van ons vakantiegeld. Post onderhoud zou eigenlijk moeten verdubbelen, advies is 1% van de WOZ-waarde dacht ik en dat halen we bij lange na niet. Hoe doen anderen dat? Ik heb grote vraagtekens bij hoe veel mensen nu eigenlijk het adviesbedrag halen. Auto kan misschien volgend jaar weg.
N.b. Van ons eigen geld betalen we elk kapper/kleding/zorgverzekering/fietsonderhoud.
omschrijvingbedrag
hypotheek1300
kinderopvang1000
boodschappen700
sparen onderhoud375
auto300
lokale belastingen125
energie100
kinderen (speelgoed/schoolspul/kleding)75
sparen kinderen75
tv/internet70
verzekeringen50
abonnementen (bank/Spotify/bieb/krant)45
afschrijving meubels35
uitjes (dierentuin/pretpark/bioscoop)35
cadeaus familie20
water20
klein huishoudspul (schroefjes/keuken/plakband etc. etc.)20
onvoorzien20
totaal4465
macarinata wijzigde dit bericht op 12-09-2023 17:51
0.63% gewijzigd
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Precies Melon.

Ik heb ook een goede baan en lever zakken vol belastinggeld aan. Maar dat mag ik dan niet 32 uur per week doen? Dat moet per de 40 uur? Flauwekul.
Alle reacties Link kopieren Quote
Pinaco schreef:
15-09-2023 09:36
Precies Melon.

Ik heb ook een goede baan en lever zakken vol belastinggeld aan. Maar dat mag ik dan niet 32 uur per week doen? Dat moet per de 40 uur? Flauwekul.
Ik zou nooit meer 40 uur willen werken :lol: . Maar als je niet rondkomt is dat gewoon geen keuze, dan zou het logisch zijn dat je fulltime werkt denk ik wel eens (zeker als je jong bent, geen kinderen hebt en gezond bent).
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
15-09-2023 08:51
Wat een onzin. Het gaat gewoon puur over het inkomen. Ik ben dan wel alleenstaand, maar verdien dubbel modaal. Verhoudingsgewijs verdien ik simpelweg minder dan een parttimer voor mijn werkuren. En dat vind ik eigenlijk onzin en tegenstrijdig. Fulltime is wat mij betreft de norm. Wie parttime wil werken moet zich dat kunnen veroorloven.

Het schemaatje komt uit het FD.
Maar dat schemaatje van het FD gaat uit van een alleenstaande ouder. Zoals al die het-is-niet-eerlijk schemaatjes, want daarin worden de verschillen het meest uitvergroot. Het grootste verschil in het FD schema zit hem niet in het fulltime-parttime bruto-netto per uur, maar in de toeslagen met betrekking op de kinderen.
Alle reacties Link kopieren Quote
De FD had even een rekenvoorbeeld genomen, maar je kunt ook voor je eigen situatie een vergelijking maken met hoe je erbij zit als je 20 uur werkt vs 40 uur. Het Nibud heeft een tool en die heet werkurenberekenaar. Die neemt ook toeslagen etc mee.

Ik heb het zelf even geprobeerd, maar bij mij is minder werken alleen maar minder salaris en minder pensioenopbouw, geen extra toeslagen. Man en ik hebben namelijk allebei een hoog inkomen dus die toeslag grens ligt te ver weg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zwaluw1984 schreef:
15-09-2023 09:39
Ik zou nooit meer 40 uur willen werken :lol: . Maar als je niet rondkomt is dat gewoon geen keuze, dan zou het logisch zijn dat je fulltime werkt denk ik wel eens (zeker als je jong bent, geen kinderen hebt en gezond bent).
Als ik die even weg laat uit m'n berekeningen dan is het een stuk positiever om meer te gaan werken idd. :D
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 09:34
Ik hoef geen promotie want ik heb al een goede baan.

Wij hebben nooit toeslagen ontvangen en ben na de komst van de kinderen minder gaan werken (eerst 34 uren na geboortes en daarna 24 uren) zodat ik mijn kinderen zelf uit school kan halen. 3 maanden geleden kwam ik er alleen voor te staan en nu krijg ik zoveel toeslagen dat het geen enkele zin heeft om nog meer te gaan werken en daarvoor tijd met mijn kinderen op te geven.
Ik ben niet bewust minder gaan werken om extra toeslagen te ontvangen, maar ik ga dus ook echt niet bewust meer werken voor 1 euro per uur, nee.

Er zijn ook mensen die fulltime moeten werken voor mijn salaris. Het zou eerlijker zijn denk ik als toeslagen gebaseerd worden op hoeveel je werkt, want dan zou het wel lonen om meer te werken.
Logisch hoor dat je het nu zo aanhoudt. Je hebt nu ook 50% van de tijd alleen verantwoordelijkheid voor de kinderen, ineens alleenstaand worden is ook niet makkelijk denk ik! (En was ook niet jou keuze volgens mij) En je kinderen zijn ook nog jong, dus ik snap het zeker.
Alle reacties Link kopieren Quote
Streepjeskat schreef:
15-09-2023 08:03
Ja werken wordt in Nederland amper beloond.
Ik denk dat een structurele verlaging van de belasting beter zou werken dan al die toeslagen. Maak de belasting 29 procent (ik noem maar iets hoor) en schaf al die ingewikkelde toeslagen en bijdrages en kinderbijslag af. Dat scheelt niet alleen al miljarden aan uitgaven, maar ook een hele kliek aan ambtenaren die hier het hele jaar mee bezig zijn. Denk dat de overheid per saldo dan beter af is.
En op die manier wordt werken ook weer gewoon aantrekkelijk want je houdt meer geld over en niemand zit meer op die grens van "heeft het wel zin om meer te gaan werken ivm mn toeslag"
Dat begrijp ik niet helemaal, dat ‘de overheid dan per saldo beter af is’. Ze halen het niet voor zichzelf binnen, maar voor de samenleving. En de alleenstaande cassière met 3 kinderen heeft om te kunnen overleven nou eenmaal meer nodig uit die algemene pot dan de chirurg en de consultant.

Jouw systeem scheelt een heleboel aan uitgaven inderdaad. Aan mensen die anders in armoede zouden belanden, zoals zo’n alleenstaande ouder. Met jouw systeem houden de rijken meer over en de armen minder. Zonder kinderopvangtoeslag is het voor ouders met een laag salaris en kinderen niet meer lonend om te werken, zonder inkomensafhankelijke combinatiekorting voor veel vrouwen (of beter gezegd minstverdienende van een stel met kinderen onder de 12) ook niet. Dahag, cassières, verzorgenden, kappers, fabrieksarbeiders, pakketbezorgers, leidsters in de kinderopvang, tomatenplukkers, leerkrachtondersteuners, en automonteurs!

Kan het toeslagen- en potjessysteem simpeler? Wellicht, al is dat verschrikkelijk ingewikkeld als je geen mensen de dupe wilt laten worden van de wijziging. Zou je de grenzen van toeslagen en potjes krijgen nog geleidelijker kunnen maken? (met de nadruk op nog, want toeslagen zijn niet bij salaris X alles en bij salaris Y niks meer, dat gaat al gradueel) Misschien wel ja. Maar met zo’n ‘gelijke belasting en geen toeslagen’ systeem sla je de plank volledig mis en laat je mensen in de goot belanden.

Nadenken over een systeem waarin zoveel mogelijk zelf werken voor je geld meer gestimuleerd wordt: heel mooi. Maar houd dan wel rekening met alle haken en ogen en met mensen die zo’n toeslag gewoon echt nodig hebben om te overleven.

Met persoonlijk klagen dat mensen in je omgeving meer toeslagen krijgen of dat je met 8 uur meer werken maar €100 meer per maand overhoudt kan ik heel weinig. Als je daarover kunt jammeren bevind je je in mijn ogen in een bevoorrechte positie ten opzichte van heel veel mensen die wel die toeslagen krijgen. Dan heb je blijkbaar zo’n salaris dat je die toeslagen niet nodig hebt voor je levensonderhoud. Dan heb je blijkbaar de vrijheid om te kunnen kiezen uit minder werken en niet die €1200 per jaar extra, of meer werken en wel dat bedrag.
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 10:08
Als ik die even weg laat uit m'n berekeningen dan is het een stuk positiever om meer te gaan werken idd. :D
Kortom: in Nederland is het gelukkig best goed geregeld voor werkende alleenstaande ouders met jonge kinderen (en die fase gaat weer over en dan wordt het dus wél lonender om meer te werken). Ik vind het fijn voor mensen als jij dat je financieel niet gedwongen bent om 40 uur per week te werken met je kinderen 5 dagen in de opvang en vanaf een jaar of 6-7 de kinderen alleen thuis omdat de opvang te duur is. En dat je dan met die 40 uur net geld voor de meest noodzakelijke basis hebt en voor een klein beetje extra nog ‘s avonds of in het weekend moet bijbeunen, terwijl dan ook de enige tijd met je kinderen is en je alles in huis nog moet doen. In een land als de VS gaat het wel meer op die manier, dan moeten mensen zoals jij het maar uitzoeken hoe ze het regelen. Ik vind het een groot goed dat het hier wat menselijker aan toe gaat.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 10:16
Dat begrijp ik niet helemaal, dat ‘de overheid dan per saldo beter af is’. Ze halen het niet voor zichzelf binnen, maar voor de samenleving. En de alleenstaande cassière met 3 kinderen heeft om te kunnen overleven nou eenmaal meer nodig uit die algemene pot dan de chirurg en de consultant.

Jouw systeem scheelt een heleboel aan uitgaven inderdaad. Aan mensen die anders in armoede zouden belanden, zoals zo’n alleenstaande ouder. Met jouw systeem houden de rijken meer over en de armen minder. Zonder kinderopvangtoeslag is het voor ouders met een laag salaris en kinderen niet meer lonend om te werken, zonder inkomensafhankelijke combinatiekorting voor veel vrouwen (of beter gezegd minstverdienende van een stel met kinderen onder de 12) ook niet. Dahag, cassières, verzorgenden, kappers, fabrieksarbeiders, pakketbezorgers, leidsters in de kinderopvang, tomatenplukkers, leerkrachtondersteuners, en automonteurs!

Kan het toeslagen- en potjessysteem simpeler? Wellicht, al is dat verschrikkelijk ingewikkeld als je geen mensen de dupe wilt laten worden van de wijziging. Zou je de grenzen van toeslagen en potjes krijgen nog geleidelijker kunnen maken? (met de nadruk op nog, want toeslagen zijn niet bij salaris X alles en bij salaris Y niks meer, dat gaat al gradueel) Misschien wel ja. Maar met zo’n ‘gelijke belasting en geen toeslagen’ systeem sla je de plank volledig mis en laat je mensen in de goot belanden.

Nadenken over een systeem waarin zoveel mogelijk zelf werken voor je geld meer gestimuleerd wordt: heel mooi. Maar houd dan wel rekening met alle haken en ogen en met mensen die zo’n toeslag gewoon echt nodig hebben om te overleven.

Met persoonlijk klagen dat mensen in je omgeving meer toeslagen krijgen of dat je met 8 uur meer werken maar €100 meer per maand overhoudt kan ik heel weinig. Als je daarover kunt jammeren bevind je je in mijn ogen in een bevoorrechte positie ten opzichte van heel veel mensen die wel die toeslagen krijgen. Dan heb je blijkbaar zo’n salaris dat je die toeslagen niet nodig hebt voor je levensonderhoud. Dan heb je blijkbaar de vrijheid om te kunnen kiezen uit minder werken en niet die €1200 per jaar extra, of meer werken en wel dat bedrag.
Jij kan het altijd zo goed verwoorden, maar zo eens! Ja het is misschien niet het beste stelsel wat er nu is, maar het wordt nooit een ideaal stelsel, dat gaat ook niet met alle soorten situaties en haken en ogen.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 10:16

Met persoonlijk klagen dat mensen in je omgeving meer toeslagen krijgen of dat je met 8 uur meer werken maar €100 meer per maand overhoudt kan ik heel weinig. Als je daarover kunt jammeren bevind je je in mijn ogen in een bevoorrechte positie ten opzichte van heel veel mensen die wel die toeslagen krijgen. Dan heb je blijkbaar zo’n salaris dat je die toeslagen niet nodig hebt voor je levensonderhoud. Dan heb je blijkbaar de vrijheid om te kunnen kiezen uit minder werken en niet die €1200 per jaar extra, of meer werken en wel dat bedrag.
Ik weet niet of je hiermee ook op mij doelt, maar ik klaag absoluut niet. Ik omschreef alleen de situatie en zou het vervelend vinden als je dat als gejammer ziet. Ik ben echt ontzettend dankbaar voor mijn goede baan, dat ik deze keuze heb en mezelf niet in een benaderde financiële positie bevind.
En nee ik zou ook niet weten hoe dat toeslagen systeem beter moet, maar het is ergens wel krom dat zoveel meer werken zo weinig oplevert én dat ik net zoveel toeslagen krijg als iemand die fulltime voor dit salaris aan de bak moet.
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 10:33
Ik weet niet of je hiermee ook op mij doelt, maar ik klaag absoluut niet. Ik omschreef alleen de situatie en zou het vervelend vinden als je dat als gejammer ziet. Ik ben echt ontzettend dankbaar voor mijn goede baan, dat ik deze keuze heb en mezelf niet in een benaderde financiële positie bevind.
En nee ik zou ook niet weten hoe dat toeslagen systeem beter moet, maar het is ergens wel krom dat zoveel meer werken zo weinig oplevert én dat ik net zoveel toeslagen krijg als iemand die fulltime voor dit salaris aan de bak moet.
Ik doelde niet per se op iemand specifiek, maar op klagen of het een ‘crimineel systeem’ vinden over het algemeen. De verongelijkte houding die sommigen hierin aannemen en wie de schoen daarin wel of niet past mag ieder voor zich bepalen.

En heb je mijn andere post van vandaag gelezen? Dat ‘kromme’ houdt toch juist voor mensen in jouw situatie in dat ze een beetje een leven hebben? Zou je echt willen dat je zo weinig toeslagen meer kreeg dat je wel gedwongen was fulltime te werken en dan nog nauwelijks de eindjes aan elkaar te knopen? Of bedoel je dat je je daar schuldig over voelt tegenover anderen die wel fulltime werken? Die zijn dan waarschijnlijk niet alleenstaand met kinderen, of hebben al een veel hoger basissalaris waarvan ze de hele rest van hun leven nog de vruchten kunnen plukken. Ook als hun kinderen ouder zijn en de verschillen met kindertoeslagen niet meer zo groot zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 10:43
Ik doelde niet per se op iemand specifiek, maar op klagen of het een ‘crimineel systeem’ vinden over het algemeen. De verongelijkte houding die sommigen hierin aannemen en wie de schoen daarin wel of niet past mag ieder voor zich bepalen.

En heb je mijn andere post van vandaag gelezen? Dat ‘kromme’ houdt toch juist voor mensen in jouw situatie in dat ze een beetje een leven hebben? Zou je echt willen dat je zo weinig toeslagen meer kreeg dat je wel gedwongen was fulltime te werken en dan nog nauwelijks de eindjes aan elkaar te knopen? Of bedoel je dat je je daar schuldig over voelt tegenover anderen die wel fulltime werken? Die zijn dan waarschijnlijk niet alleenstaand met kinderen, of hebben al een veel hoger basissalaris waarvan ze de hele rest van hun leven nog de vruchten kunnen plukken. Ook als hun kinderen ouder zijn en de verschillen met kindertoeslagen niet meer zo groot zijn.
Ja ik heb alle posts gelezen. Maar het voelt voor mij heel dubbel, ofzo.

Ik bedoel helemaal niet nauwelijks de eindjes aan elkaar kunnen knopen, maar ik zou het snappen als ik minder toeslagen kreeg omdat ik maar 24 uur werk en dat iemand die 40 uren werkt voor hetzelfde inkomen meer krijgt. Als ze bijv. €200 bij mij weghalen kan een andere alleenstaande ouder die fulltime werkt dat er bij krijgen. Dan kan ik een paar uurtjes meer werken wat dan misschien wel meer loont. Ik snap dat het niet letterlijk 1 op 1 zo werkt natuurlijk, maar als ik dan lees dat andere moeders 36 of 40 uren MOETEN werken voor hetzelfde salaris en dan dus dezelfde toeslagen dan voel ik me idd misschien wel een beetje schuldig dat ik zoveel krijg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar welke alleenstaande moeder MOET dan 36 of 40 uur werken voor hetzelfde salaris? Kun je daar een (reken)voorbeeld van geven? Want volgens mij voel je je nu schuldig om een hypothetische situatie, door het vergelijken van twee onvergelijkbare situaties (jezelf met jonge kinderen vergelijken met iemand met kinderen boven de 12 of zonder kinderen of een veel hoger bruto salaris). Waarom zou die andere alleenstaande moeder het niet net zo kunnen doen als jij? De enige situatie waarin een andere alleenstaande moeder wel 40(+) uur MOET werken is de situatie zoals ik die omschreef in de VS. En als je geld bij jou weghaalt en geeft aan degene die uit zichzelf al goed rondkomt dan ga je dus juist naar die situatie toe.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 11:38
Maar welke alleenstaande moeder MOET dan 36 of 40 uur werken voor hetzelfde salaris? Kun je daar een (reken)voorbeeld van geven? Want volgens mij voel je je nu schuldig om een hypothetische situatie, door het vergelijken van twee onvergelijkbare situaties (jezelf met jonge kinderen vergelijken met iemand met kinderen boven de 12 of zonder kinderen of een veel hoger bruto salaris). Waarom zou die andere alleenstaande moeder het niet net zo kunnen doen als jij? De enige situatie waarin een andere alleenstaande moeder wel 40(+) uur MOET werken is de situatie zoals ik die omschreef in de VS. En als je geld bij jou weghaalt en geeft aan degene die uit zichzelf al goed rondkomt dan ga je dus juist naar die situatie toe.
De moeder die minder verdiend per uur?

Een vriendin van mij heeft een uurloon net iets boven het minimumloon, dan wordt het wel krapjes met 24 uren werken want haar toeslagen zijn even hoog als die van mij. Dan moet je toch meer werken om rond te komen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Zwaluw1984 schreef:
15-09-2023 09:36
Het stelsel is een gedrocht maar met de huidige politieke setting niet aan te passen. Iedere partij wil toch weer een knop om aan te draaien.

En tsja als ze zo denkt het levert nu niks op, kom
je nooit uit die val.


Vrijwel alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma iets staan over afschaffen van allerlei regelingen mbt toeslagen en belastingen. (voor zover de programma's nu bekend zijn):

https://nos.nl/collectie/13944/artikel/ ... rkiezingen
Het CDA, de partij die aan de wieg stond van het toeslagensysteem, verwoordt het in het verkiezingsprogramma zo: "De grote onoverzichtelijkheid in toeslagen en heffingskortingen heeft het voeren van gericht armoede- en inkomensbeleid praktisch onmogelijk gemaakt."
En daarom regent het in de programma's zinnetjes als "uiteindelijk willen we af van het hele toeslagenstelsel" (VVD), "we gaan het stelsel van toeslagen overbodig maken" (SP) en "de belastinghervorming start met het afschaffen van de toeslagen" (CU).



Het lijkt erop dat de huidige politieke setting dus juist nu draait
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Pelle schreef:
15-09-2023 09:16
Toeslagen hebben wel degelijk te maken met parttime of fulltime werken.
Waarom zou je als alleenstaande ouder meer gaan werken als niet alleen je inkomen zwaarder belast wordt, maar je ook nog eens minder toeslagen krijgt?

Een vriendin die 3 dagen werkt met kinderen op middelbare school kijkt wel uit om 4 dagen te werken. En minder heffingskortingen en minder toeslagen. Het is gewoon niet lonend genoeg om een extra dag te werken.


En dat is dus enorm korte termijn gedacht. Het zou haar nu niet lonen. Maar straks als alle kinderen 18 zijn gaat ze enorm in inkomen achteruit. Juist daarom moet ze nu anticiperen en alvast meer gaan werken. Je werkt niet alleen om nu meer te verdienen, je werkt ook voor meer inkomen later, meer sociale zekerheid, meer pensioen, etc.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 09:48
Maar dat schemaatje van het FD gaat uit van een alleenstaande ouder. Zoals al die het-is-niet-eerlijk schemaatjes, want daarin worden de verschillen het meest uitvergroot. Het grootste verschil in het FD schema zit hem niet in het fulltime-parttime bruto-netto per uur, maar in de toeslagen met betrekking op de kinderen.


Kijk dan alleen naar de bovenste helft. Zonder alle toeslagen etc. De parttimer houdt per uur meer over dan de fulltimer. Dat komt door ons progressieve belastingstelsel, en de grote sociale zekerheid in ons land. Ik snap dat het wel eens krom voelt.
Pinaco schreef:
14-09-2023 15:13
Afbeelding


Overigens is dit waarom bijv de VS een a-sociaal land is. Daar moeten ze er niet aan denken dat je in verhouding meer per uur overhoudt als je minder werkt (of wel evenveel werkt in ongeschoold werk).
Ik woon liever in een sociaal land, maar dat het niet altijd even eerlijk voelt is wel begrijpelijk.
Coffee is never my cup of tea
Eigenlijk is het natuurlijk raar dat je met een fulltime minimuminkomen toeslagen nodig hebt om rond te komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
_melon schreef:
15-09-2023 11:46
De moeder die minder verdiend per uur?

Een vriendin van mij heeft een uurloon net iets boven het minimumloon, dan wordt het wel krapjes met 24 uren werken want haar toeslagen zijn even hoog als die van mij. Dan moet je toch meer werken om rond te komen?
Maar dan bedoel je dus eigenlijk dat er nog meer toeslag gegeven moet worden aan mensen met minimumsalaris? (Of dat de minimumlonen omhoog zouden moeten.) Want als je gaat minderen met toeslagen of ze afschaft omdat iedereen maar zelf moet werken voor zijn geld komt die vriendin helemaal niet meer rond.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je kunt (althans theoretisch, in de Nederlandse politieke realiteit lijkt me dit een onhaalbaar scenario) ook af van de toeslagen door verder te nivelleren. Dus bijv. minimumloon fors omhoog evenals de uitkeringen die hieraan gekoppeld zijn, inkomensafhankelijke zorgpremie, kinderopvang gratis of een stuk goedkoper maken. Vermogen zwaarder belasten, arbeid minder zwaar.

Kindgebonden budget lijkt me de enige toeslag waarvan het nuttig is om die te houden i.p.v. er op een andere manier voor zorgen dat mensen meer inkomen hebben om hun huur en zorgverzekering te betalen, of dat de kosten minder hoog zijn (kinderopvang). Kinderbijslag zou je bij het kgb kunnen voegen zodat dit ook inkomensafhankelijk wordt.

Op die manier los je natuurlijk niet op dat iemand met een lager inkomen relatief meer overhoudt per uur (en vraag is of je dat moet willen oplossen), maar ben je wel af van een aantal perverse prikkels, met name voor mensen die nu op de grens van wel en geen toeslag zitten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
15-09-2023 12:13
En dat is dus enorm korte termijn gedacht. Het zou haar nu niet lonen. Maar straks als alle kinderen 18 zijn gaat ze enorm in inkomen achteruit. Juist daarom moet ze nu anticiperen en alvast meer gaan werken. Je werkt niet alleen om nu meer te verdienen, je werkt ook voor meer inkomen later, meer sociale zekerheid, meer pensioen, etc.
Eens. Ik vind die vergelijkingen ook heel erg korte termijn denken. Vaak nemen ze niet eens de jaarlijkse dingen mee, zoals de belastingteruggaaf (combinatiekorting), vakantiegeld, dertiende maand, etc. Dat is meestal aardig in het voordeel van de veelverdienende. Laat staan dat dingen worden meegenomen die nog verder weg staan, zoals pensioen, toekomstig inkomen bij werkloosheid/arbeidsongeschiktheid, kans op baanbehoud/doorgroeien/makkelijker switchen van baan, meer ervaring krijgen in je werk, de voldoening van je eigen broek kunnen ophouden, de samenleving een dienst bewijzen (door je werk te doen en door meer bij te dragen aan de gezamenlijke pot), etc.
Ik denk dat welk systeem je ook hanteert, er zullen altijd mensen zijn die het "oneerlijk" vinden. Of die vinden dat er veel mensen zijn die het beter getroffen hebben of wat dan ook.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
15-09-2023 13:00
Maar dan bedoel je dus eigenlijk dat er nog meer toeslag gegeven moet worden aan mensen met minimumsalaris? (Of dat de minimumlonen omhoog zouden moeten.) Want als je gaat minderen met toeslagen of ze afschaft omdat iedereen maar zelf moet werken voor zijn geld komt die vriendin helemaal niet meer rond.
Nee dat bedoel ik niet. Laat maar zitten, schijnbaar kan ik mezelf niet duidelijk maken.
:)
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
15-09-2023 12:13
En dat is dus enorm korte termijn gedacht. Het zou haar nu niet lonen. Maar straks als alle kinderen 18 zijn gaat ze enorm in inkomen achteruit. Juist daarom moet ze nu anticiperen en alvast meer gaan werken. Je werkt niet alleen om nu meer te verdienen, je werkt ook voor meer inkomen later, meer sociale zekerheid, meer pensioen, etc.
Ik denk er zelf ook zo over, maar daarom snap ik wel dat mensen toch gaan voor korte termijn, zeker met kleine kinderen. Dan is 3 dagen versus 4 dagen werken best verschil in belasting.

Overigens heb ik zelf 1,5 jaar 3 dagen gewerkt, goed salaris, meest praktisch toen. Maar door reorganisatie was mijn baan weg (we hebben het nu nog over tijdperk waarin er geen personeelstekorten waren in alle sectoren en een crisis net achter de rug) en moest ik om in mijn zelfde soort functie te blijven 4 dagen gaan werken. En ging toen dusdanig achteruit in salaris dat ik daarmee hetzelfde verdiende als voor 3 dagen. Inmiddels alweer ruimschoots ingehaald enzo, maar nooit meer teruggegaan naar 3 dagen. Oa ook vanwege pensioen en langere termijn. Man gaat straks ook als basisschool klaar is weer terug naar 40 uur i.p.v. nu 37 uur.
Alle reacties Link kopieren Quote
tortelduif schreef:
15-09-2023 13:01
Je kunt (althans theoretisch, in de Nederlandse politieke realiteit lijkt me dit een onhaalbaar scenario) ook af van de toeslagen door verder te nivelleren. Dus bijv. minimumloon fors omhoog evenals de uitkeringen die hieraan gekoppeld zijn, inkomensafhankelijke zorgpremie, kinderopvang gratis of een stuk goedkoper maken. Vermogen zwaarder belasten, arbeid minder zwaar.

Kindgebonden budget lijkt me de enige toeslag waarvan het nuttig is om die te houden i.p.v. er op een andere manier voor zorgen dat mensen meer inkomen hebben om hun huur en zorgverzekering te betalen, of dat de kosten minder hoog zijn (kinderopvang). Kinderbijslag zou je bij het kgb kunnen voegen zodat dit ook inkomensafhankelijk wordt.

Op die manier los je natuurlijk niet op dat iemand met een lager inkomen relatief meer overhoudt per uur (en vraag is of je dat moet willen oplossen), maar ben je wel af van een aantal perverse prikkels, met name voor mensen die nu op de grens van wel en geen toeslag zitten.
Juist politiek is hier wel oor voor (zie de post daarover hierboven en bijv gratis kinderopvang staat al op de planning), maar de praktische uitwerking lijkt me minder rooskleurig. Het theoretische principe daar sta ik op zich achter, maar er zitten heel veel haken en ogen aan.

Bijv de gratis kinderopvang die de politiek nu wil vind ik een heel slecht plan. Dat gaat in mijn ogen funest worden voor de kwaliteit. Ouders zullen op papier veel meer dagen aanvragen, maar hun kind niet altijd brengen (en afzeggen is nu al een drama, laat staan als het gratis is). Het tekort aan leidsters wordt nog groter dan het al is. Dat worden mega wachtlijsten, te weinig en ongekwalificeerde leidsters op de groepen, geen stabiele groepen meer met vaste kinderen en juffen (wat heel belangrijk is voor een gevoel van veiligheid). En waarom moet het überhaupt gratis voor iedereen? Ik kan en wil best het geld voor de opvang van mijn kinderen betalen. Waarom zouden we met z’n allen zelfs miljonairs moeten gaan sponsoren voor kinderopvang?

Kinderbijslag bij het kindgebonden budget doen en volledig inkomensafhankelijk maken daar ben ik wel voor. Maar dat gaat juist de andere kant op, dan wordt dat niet iets wat iedereen krijgt, maar enkel bij een laag salaris.

Inkomensafhankelijke zorgpremie is in feite niks anders dan een inkomensafhankelijke zorgtoeslag, toch? Alleen ingewikkelder, omdat zorgverzekeraars dan de prikkel krijgen om vooral rijkere mensen aan zich te binden, want die leveren meer op. Dus dat moet de overheid dan weer daar gaan compenseren, terwijl het voor de ontvangers gewoon gelijk blijft.

Vermogen meer belasten ben ik op zich voor, maar ook daar zijn de is-niet-eerlijk verhalen niet van de lucht. “Men heeft er toch hard voor gewerkt”, “het is al een keer belast dus waarom nog een keer” en “die arme oude man die zijn huis verkocht heeft en dat nu op moet eten”.

Die perverse prikkels van mensen die op de grens van wel en geen toeslag zitten zou je nog iets meer glad kunnen strijken door de afbouw van toeslagen nog geleidelijker te maken en misschien weer meer belastingschijven, zodat ook dat nog geleidelijker gaat. Want die ene grens van plotseling al je toeslagen in 1 klap kwijtraken bestaat helemaal niet. Of door, wellicht alleen in sommige sectoren, een soort van meer-werken-bonus / fulltime bonus voor mensen die dat willen. Die ook weer heel veel mensen niet eerlijk vinden (is we eens een topic over geweest hier). Het blijft lastig, als je het helemaal goed wil doen.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven