Geld & Recht
alle pijlers
Buurvrouw gelijk??
donderdag 22 april 2021 om 22:19
Hi,
Wij willen een uitbouw nemen van 2.5 m aan de achterkant. Buurman links vind dit oké.
Buurman rechts wilde ook mee doen zodat het zou schelen in de kosten.
Zijn buurvrouw aan de andere kant heeft al een uitbouw waarvan haar muur op zijn grond staat.
Nu wil zij niet dat er tegen haar muur wordt aangebouwd en houdt dit tegen.
Er is al met VEH gekeken en nu blijkt dat zij juridisch in haar recht staat en onze buurman dus geen uitbouw kan nemen.
Wie kan mij hier wat meer info over geven? Ik snap eigenlijk gewoon niet dat zij dit tegen kan houden aangezien haar muur op zijn grond staat..
Wij willen een uitbouw nemen van 2.5 m aan de achterkant. Buurman links vind dit oké.
Buurman rechts wilde ook mee doen zodat het zou schelen in de kosten.
Zijn buurvrouw aan de andere kant heeft al een uitbouw waarvan haar muur op zijn grond staat.
Nu wil zij niet dat er tegen haar muur wordt aangebouwd en houdt dit tegen.
Er is al met VEH gekeken en nu blijkt dat zij juridisch in haar recht staat en onze buurman dus geen uitbouw kan nemen.
Wie kan mij hier wat meer info over geven? Ik snap eigenlijk gewoon niet dat zij dit tegen kan houden aangezien haar muur op zijn grond staat..
vrijdag 23 april 2021 om 11:32
Ze wil horen dat de buurvrouw een aso is, omdat ze niet vrijwilllig afstand van haar recht doet om de buren te plezieren.Luci_Mster2 schreef: ↑23-04-2021 11:29Ja, vervelend voor hem.
Het is niet anders, wat wil precies horen verder?
vrijdag 23 april 2021 om 11:34
Ja idd dat is exact de reden waarom ik dit topic heb geopend
Als je nou ff terug leest zie je dat ik om opheldering vroeg en niet om mijn gelijk.
Bedankt voor je begrip
vrijdag 23 april 2021 om 11:44
Nee. Dit is een erfdienstbaarheid die vrij standaard is in koopcontracten van (nieuwbouw)rijtjeshuizen.
vrijdag 23 april 2021 om 11:46
Geen dank! Wij woonden hiervoor ook altijd in een rijtjeswoning en ik had ook niet verwacht dat het zoveel fijner zou zijn. Geen geluid van de buren enzo. Heerlijk!NosceTeIpsum schreef: ↑23-04-2021 09:38Ah, wat dom dat ik daar nou nooit aan gedacht had! Dank je wel voor dit pareltje van wijsheid waar ik zelf nooit op gekomen was!
vrijdag 23 april 2021 om 12:12
Ja hoor. In mijn vorige huis hebben de buren gevraagd, tijdens uitbouwen, of ze die muur mochten gebruiken om zelf ook te bouwen. Ik vond dat prima. Hierdoor kon de muur voor de helft op hun grond staan.
“Don’t look back – you’re not going that way.”
vrijdag 23 april 2021 om 12:12
Laat je buurman het eens uitzoeken. Het is niet zo zwart/wit.
https://www.rechtenvastgoed.nl/koop/geb ... mans-muur/
“Don’t look back – you’re not going that way.”
vrijdag 23 april 2021 om 12:16
Natuurlijk gebeurt dat, als jij als muureigenaar dat prima vindt. TO vindt het alleen supergek dat deze buurvrouw het niet wilde. Terwijl het dus geen gegeven is en er allerlei redenen zijn waarom je het als eigenaar van de muur niet zou willen. Nu wordt ook gedaan alsof buurman door de schuld van de buuf zijn hele uitbouw laat vervallen. Terwijl: hij kan prima uitbouwen. Alleen met een eigen buitenmuur.
vrijdag 23 april 2021 om 12:18
Dit is geen mandige muur, dus volgens je eigen artikel staat de buurvrouw gewoon in haar recht.Tickel schreef: ↑23-04-2021 12:12Laat je buurman het eens uitzoeken. Het is niet zo zwart/wit.
https://www.rechtenvastgoed.nl/koop/geb ... mans-muur/
vrijdag 23 april 2021 om 12:22
vrijdag 23 april 2021 om 12:25
Ik vind dat ook gek.spuit_111 schreef: ↑23-04-2021 12:16Natuurlijk gebeurt dat, als jij als muureigenaar dat prima vindt. TO vindt het alleen supergek dat deze buurvrouw het niet wilde. Terwijl het dus geen gegeven is en er allerlei redenen zijn waarom je het als eigenaar van de muur niet zou willen. Nu wordt ook gedaan alsof buurman door de schuld van de buuf zijn hele uitbouw laat vervallen. Terwijl: hij kan prima uitbouwen. Alleen met een eigen buitenmuur.
“Don’t look back – you’re not going that way.”
vrijdag 23 april 2021 om 13:04
De reden daarvoor kan de volgende zijn: De uitbouw van de buurvrouw staat op de fundering van de buurvrouw. De Muur dus ook. Ik ga er vanuit dat er ankerloos gebouwd is en dat jullie dus allemaal losgekoppelde funderingen hebben en ankerloze spouwmuren. Als je de muur van buurvrouw gaat integreren in de uitbouw zijn er twee problemen. Het eerste probleem is dat een deel van de uitbouw op een ander funderingsdeel staat en dat het gaat werken (is normaal, maar kan wel rottigheid als lekkage geven). Het tweede probleem is dat de huizen akoestisch aan elkaar verbonden worden.
...
vrijdag 23 april 2021 om 13:11
Precies.ankalida schreef: ↑23-04-2021 13:04De reden daarvoor kan de volgende zijn: De uitbouw van de buurvrouw staat op de fundering van de buurvrouw. De Muur dus ook. Ik ga er vanuit dat er ankerloos gebouwd is en dat jullie dus allemaal losgekoppelde funderingen hebben en ankerloze spouwmuren. Als je de muur van buurvrouw gaat integreren in de uitbouw zijn er twee problemen. Het eerste probleem is dat een deel van de uitbouw op een ander funderingsdeel staat en dat het gaat werken (is normaal, maar kan wel rottigheid als lekkage geven). Het tweede probleem is dat de huizen akoestisch aan elkaar verbonden worden.
vrijdag 23 april 2021 om 13:46
Dat is nou net het punt, dat de kans groot is dat er wel problemen ontstaan, ook als het zo goed mogelijk gedaan wordt.
vrijdag 23 april 2021 om 20:04
Mwrosa schreef: ↑23-04-2021 10:20Om een binnen muur te bouwen heb je ook iets van een buitenmuur nodig? Of begrijp ik het nu verkeerd? Ik ben verder niet onderlegd hierin vandaar dat ik het ook vraag. Maar zij wil dat er überhaupt niks tegen haar muur komt. Dat zou toch niet logisch zijn ? Dan zou er 1 cm bijv tussen moeten blijven en dan een buiten en binnenmuur voor hem? Het kan zijn dat ik het oprecht niet begrijp hoor.
Een gevel bestaat uit een binnenmuur, een geïsoleerde spouw en een buitenmuur. De binnenmuur is de dragende muur; de buitenmuur is de decoratieve kant. Je mag de muur van de buurvrouw wel gebruiken als de decoratieve buitenkant maar niet als constructieve binnenkant. En de buurman mag bijvoorbeeld niet boven op haar muur verder metselen als zijn aanbouw hoger of langer wordt dan die muur. Maar een houten aftimmering erboven aanbrengen mag dan weer wel.
De buurvrouw moet als het ware haar muur kunnen afbreken zonder dat de aanbouw van de buurman instort. De buurman mag niet zonder haar toestemming de buurvrouw opzadelen met verplichtingen door haar muur voor hem van belang te maken.
Dat scheelt dus ook eigenlijk vrijwel niks met de situatie die je zou moeten bouwen als de muur van de buurvrouw er niet stond.
vrijdag 23 april 2021 om 21:14
Mwrosa schreef: ↑23-04-2021 11:18Ja dat komt omdat het nieuwbouw is en dat al door de bouw zo is bepaald.
Buurman wist dat idd.
Maar ik vind het apart dat dan niet alles op haar grond staat eigenlijk. Dat is toch veel logischer?
Maar misschien is de wereld niet zo logisch als ik soms wil dat het is Hahah
Nee dat is niet logisch. Je moet het bekijken vanuit de bouwer, het is veel goedkoper/sneller/eenvoudiger om tijdens de bouw de binnenmuur thv de uitbouw gewoon door te laten lopen. Als gevolg daarvan komt de buitenmuur op het erf van de buren.
Dan nog de kwestie van het risico wat je loopt als je je buren jouw muur laat gebruiken. Er kan altijd iets mis gaan met de constructie waar jij last en schade van gaat ondervinden. Dan kun je heel mooi een afspraak/contract hebben en foto's van de uitgangssituatie maar als er stront aan de knikker komt moet je die schade nog wel zien te verhalen. Op je buren. En dat is ook weer een risico, want gaan die buren akkoord met de aansprakelijkheid? Vaak zullen die eerst de aannemer inschakelen voor een beoordeling en zal die dan aansprakelijkheid erkennen of gaat deze redenen aanvoeren waarom de schade niet bewezen door zijn acties komt? En al zou hij het niet ontkennen, gaat hij dan wel akkoord met de hoogte van de schade? Of kom je er bekaaid vanaf met zijn berekening? En wat ga je dan doen? Ga je dan een rechtszaak beginnen tegen je buren? Met risico dat de bewijslast niet waterdicht genoeg is en je niet (compleet) schadeloos gesteld wordt?
Het is echt niet simpelweg een kwestie van al dan niet sociaal zijn. Je kunt gewoon een hoop gedoe krijgen en met schade blijven zitten en het is wel je huis en je constructie.
Ik vind het dus heel erg asociaal om te eisen dat iemand daar maar even overheen stapt, op straffe van kinderachtige/pestende acties.
vrijdag 23 april 2021 om 21:33
?ankalida schreef: ↑23-04-2021 13:04De reden daarvoor kan de volgende zijn: De uitbouw van de buurvrouw staat op de fundering van de buurvrouw. De Muur dus ook. Ik ga er vanuit dat er ankerloos gebouwd is en dat jullie dus allemaal losgekoppelde funderingen hebben en ankerloze spouwmuren. Als je de muur van buurvrouw gaat integreren in de uitbouw zijn er twee problemen. Het eerste probleem is dat een deel van de uitbouw op een ander funderingsdeel staat en dat het gaat werken (is normaal, maar kan wel rottigheid als lekkage geven). Het tweede probleem is dat de huizen akoestisch aan elkaar verbonden worden.
Mijn buurman heeft geïsoleerd tegen onze buitenmuur van de aanbouw aan en aan zijn kant is daar nog een muur gemetseld. Zijn dak van de aanbouw staat ook helemaal los van onze constructie. Zijn hele aanbouw heeft een eigen fundering, er rust helemaal niets van zijn deel op onze funderingen. Daar zit geen geluidsbrug o.i.d. in. Het voordeel voor buurman is dat hij geen grote inspringing heeft van bestaande bouw naar aanbouw. Die buitenmuren zijn toch niet de dragende delen? Die zijn voor de sier opgemetseld.
Er zijn op drie punten bevestigingen gemaakt voor de isolatie in onze muur (vandaar de foto’s voor en na en een standaard formulier dat buurman opdraait voor schade). En er is aan die kant de boeiborden verwijderd voor het isolatiemateriaal maar de dakdekker van buurman heeft onze kant op dat punt ook weer helemaal netjes gemaakt. Zo bouwen de meeste mensen ‘na’ in onze vinex-wijk.
Nee heb je, ja kun je krijgen
vrijdag 23 april 2021 om 23:19
TO; de buurman en jij kunnen het ook anders benaderen:
Ik ga er van uit dat de binnenmuur van de buurvrouw is doorgetrokken bij haar uitbouw en dat daarom haar buitenmuur op grond van de buurman staat. In feite zou zij dan de buurman eigenlijk de grond die zij van hem gebruikt moeten vergoeden.
Je kan dat ook anders oplossen. Je zou ook met die buurvrouw kunnen overleggen om geen vergoeding daarvoor te vragen maar juist haar te vergoeden voor haar buitenmuur. Wat op zich ook niet onlogisch is aangezien als je haar buitenmuur als het ware overneemt, je de kosten bespaart om zelf een muur te bouwen.
Het mes snijdt aan twee kanten; zij hoeft buurman niet te vergoeden voor de grond en krijgt geld voor de muur die zij betaald heeft. Buurman koopt een muur die hij zelf niet hoeft te bouwen en de erfgrens ligt weer waar ie hoort te liggen; op het midden tussen haar binnenmuur en zijn binnenmuur (haar oorspronkelijke buitenmuur); net zoals de huizen gebouwd zijn eigenlijk.
Ik ga er van uit dat de binnenmuur van de buurvrouw is doorgetrokken bij haar uitbouw en dat daarom haar buitenmuur op grond van de buurman staat. In feite zou zij dan de buurman eigenlijk de grond die zij van hem gebruikt moeten vergoeden.
Je kan dat ook anders oplossen. Je zou ook met die buurvrouw kunnen overleggen om geen vergoeding daarvoor te vragen maar juist haar te vergoeden voor haar buitenmuur. Wat op zich ook niet onlogisch is aangezien als je haar buitenmuur als het ware overneemt, je de kosten bespaart om zelf een muur te bouwen.
Het mes snijdt aan twee kanten; zij hoeft buurman niet te vergoeden voor de grond en krijgt geld voor de muur die zij betaald heeft. Buurman koopt een muur die hij zelf niet hoeft te bouwen en de erfgrens ligt weer waar ie hoort te liggen; op het midden tussen haar binnenmuur en zijn binnenmuur (haar oorspronkelijke buitenmuur); net zoals de huizen gebouwd zijn eigenlijk.