Geld & Recht alle pijlers

DUO schuld terugbetalen

21-10-2023 11:26 54 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
De rente bij DUO gaat fiks omhoog. Mijn rentevaste periode zit er bijna op en ik ga straks 2,95% rente betalen, flink balen dus.

De afgelopen 5 jaar betaalde ik 0% rente en heb ik los van aflossen niet naar m’n schuld omgekeken. Nu vraag ik me af wat nu verstandig is om te doen. Mijn situatie:

- Ik val onder de oude regeling van 15 jaar aflossen en heb nog 7,5 jaar (90 maanden) te gaan
- ik heb nu nog een schuld van 25.000 euro
- ik heb geen moeite met mijn huidige maandbedrag. Ik zou wat omhoog kunnen qua betaling
- ik heb spaargeld waarvan ik 5.000 zou kunnen gebruiken om een extra aflossing te doen

Mijn doel is niet zsm van de schuld af zijn, mijn doel is om zo min mogelijk rente te betalen. Maar ik weet even niet wat nu verstandig is:

- maandelijks extra aflossen?
- die extra aflossing doen en dan wel of niet mijn maandbedrag laten herberekenen?
- een extra aflossing doen, maandbedrag herberekenen, vervolgens weer zelf sparen en over 1 a 2 jaar weer een groot bedrag aflossen en weer m’n maandbedrag laten herberekenen.

Mijn gevoel zegt: 5.000 aflossen, vragen om herberekening zodat mijn maandbedrag lager is en dan zelf aanvullen door maandelijks extra af te lossen (dat is dan rentevrij geloof ik?). Klopt dat?
kinderstoel wijzigde dit bericht op 21-10-2023 11:30
7.91% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ten eerste, ga eens goed lezen op de site van DUO wat voor lening je hebt en welke voorwaarden daar aan verbonden zijn. Dan weet je precies welke situatie je in zit. En wat voor gevolgen je beslissingen hebben.

Ten tweede je DUO schuld is zo'n beetje de voordeligste lening die je aan kan gaan. Als in, je kunt de terugbetaling pauzeren, als je minder gaat verdienen kun je je maandbedrag laten verlagen en als je komt te overlijden wordt je schuld geannuleerd.

Ten derde, 2,95% rente lijkt nu heel veel, als je het af zet tegen de 0% van de afgelopen 5 jaar. Maar eigenlijk is het best een laag rente percentage. Er zijn jaren geweest dat het 4,5% was. De rente staat de komende 5 jaar vast, ook als de rente op je spaarrekening nu lager is is er nog een kans (al is niet te zeggen dat die kans 0%, 50% of 100% is) dat de rente op de spaarrekening hoger wordt dan de rente over je studieschuld.

Volgens mij lees ik dat je een huis hebt gekocht, maar misschien is dat interpretatie.
Ik vind dat 10.000 euro per persoon niet perse een heel hoog bedrag is om als spaargeld achter de hand te hebben. Maar dat ligt ook aan je spaarcapaciteit nu, wat de status is van je huis of je een auto hebt die je zou willen kunnen vervangen en welke andere grote uitgaven je verwacht.

Eerlijk gezegd, ik zou die schuld lekker laten. Of eens kijken wat er gebeurt als je die 5000 euro in je hypotheek stopt, aangezien die een heel lange looptijd heeft kan dat wel eens veel meer opleveren.

Als je nog geen huis hebt gekocht maar dat wel van plan bent met je partner moet je eens bedenken wat voordeliger is, geen schuld hebben die meeweegt in de maandlasten die je kan dragen voor je hypotheek of 5000 euro meer hebben waarover je geen hypotheek hoeft af te sluiten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Kinderstoel schreef:
21-10-2023 14:04
Dank voor alle reacties tot dusver.

Ik en partner hebben beide een vast contract, nu geen plannen om te verhuizen maar misschien wel binnen de looptijd van de aflosfase.

Ik verwacht de komende jaren wel iets te stijgen qua inkomen en over een aantal jaar houden we een stuk meer over (als alle kinderen van de opvang af zijn).

Qua buffer heb ik nu 10.000, mijn partner ongeveer hetzelfde en we hebben nog een gezamenlijke spaarrekening die vrij leeg is door een aantal investeringen in ons huis. Gezien mijn vaste contract en verder stabiliteit lijkt 5.000e voor nu voldoende buffer.

Tot nu toe speelde het niet, ik heb de afgelopen 5 jaar afgelost wat moest en niks meer vanwege de 0% rente. In die tijd heb ik een vast contract gekregen, een kleine erfenis en gespaard, daardoor nu die 10.000e.

Mijn twijfel qua laten herberekenen is dat ik voor mijn idee dan minder rente betaal, ik hoef dan immers per maand minder te betalen dus ook minder rente, en als ik dat aanvul met extra aflossen is dat extra stuk boetevrij. Maar ik begin te denken dat dat een denkfout is?

Ik wil hoe dan ook evenveel opzij zetten/aflossen, met deze rente wil ik er zsm vanaf, het gaat dus puur om wat het voordeligste is :)


Daar heb je wel gelijk in, maar dat is maar 1 kant van de berekening.
Wanneer jij je eigen geld op een rekening zet waar je meer rente krijgt levert dit onderaan de streep waarschijnlijk "meer op". Kost je de leningen over 7 jaar uiteindelijk minder geld.

Maar dus maar een sommetje. Er zijn daar allerlei rekentools voor te vinden op het internet.

Vind je dit lastig, dan zou ik kiezen voor versneld aflossen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dank allen voor de reacties, stof tot nadenken :)

En nee 10.000pp is misschien niet heel ruim, maar als ik bekijk dat ik in die 5 jaar een huis heb gekocht, kinderen heb gekregen, kinderopvang, auto gekocht, huis verduurzaamd. Dan ben ik wel trots op de gezonde financiële situatie die we hebben.

Qua schuld dacht ik de laatste tijd: even kijken wat de volgende rentevaste periode gaat doen en dan wordt het tijd om daar over na te gaan denken. Dat is nu dus.

Ik ervaar de schuld niet als zware last, hoef er dus ook niet perse zo snel mogelijk vanaf, maar zou het wel zonde vinden om duizenden euro’s meer te betalen onderaan de streep terwijl die 10.000 op m’n spaarrekening staat.

Iemand vroeg wat we de komende tijd aan kosten verwachten: weinig. Misschien een wasmachine of tv, mogelijk mijn auto op termijn maar een auto van 2000e is voor mij helemaal prima. We twijfelen over huidige huis uitbouwen of verhuizen over 5-10 jaar maar beide opties zijn een luxe, we wonen niet te klein.
Alle reacties Link kopieren Quote
10.000 euro sparen en die dingen doen is ook een hele prestatie.

Zeker als je al een huis hebt zou ik fijn vinden om ervoor te zorgen dat je behoorlijk wat geld achter de rug hebt. En als je het nu weg zet kost het bijna niets aan rente (verschil tussen kosten DUO en opbrengsten spaarrekening is het heel klein).

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven