Geld & Recht alle pijlers

erfdeel kind mbt huis

06-07-2009 22:45 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dag Allemaal,



Even een vraag. Ik hoop het duidelijk uit te leggen.

Toen ex-man en ik gingen samenwonen en trouwen - op huwelijkse voorwaarden - stond het huis op zijn naam. Dat is zo gebleven. Bij de notaris vast laten leggen dat bij overlijden van exman ik het huis zou erven. Maar, indien kinderen, zouden zij het huis erven en ik het vruchtgebruik.

Wij hebben samen 1 kind.

Wij zijn dus gescheiden en volgens testament is kind dus nu wettige erfgename van het huis van exman.



Exman gaat echter (a) trouwen en (b) is voornemens om samen met zijn aanstaande een huis te gaan kopen. Zij heeft een koopflat.

Beiden gooien op dit moment hun huis/flat in de verkoop met het idee om samen een huis te gaan kopen.



Ik weet niet of ze op huwelijkse voorwaarden trouwen. Verder weet ik niet wat ex gaat doen met zijn testament. Ik kan mij zo voorstellen dat ze in ieder geval naar elkaar ver-erven, maar hoe dat dan zit naar Muizelien weet ik niet. Zij heeft geen kinderen en tenzij ze naar Italie gaat zullen er ook geen kinderen meer komen.



Kortom, de enige erfgenaam is Muizelien, voor mijn exman.



Mijn vraag: kan ik iets uitrichten over een mogelijk erfdeel voor/van Muizelien? Ik denk zelf van niet, tenzij exman dezelfde constructie toepast op aanstaande als bij mij: vruchtgebruik. Maar kan ik iets uitrichten inzake de verkoop van het huidige huis van exman? Daarvan is Muizelien tot op heden enig erfgenaam.



Ik acht mijn kansen voor Muizelien klein, maar hoor graag wat juridisch advies! Je weet maar nooit.



Alvast dank!
erfrecht stiefkind

als je zelf ook even googlet op "erfrecht stiefkind" kun je eigenlijk alle informatie wel vinden, denk ik.
Ik weet het niet. Ik denk echter dat het zijn verantwoordelijkheid is om dat te regelen en dat het niet aan jou is. Je kan het alleen goed regelen voor jezelf.
Muizelien heeft tenminste recht op haar kindsdeel en heeft dan een niet-opeisbare vordering op echtgenote (pas als echtgenote overlijdt). Oftewel de langstlevende heeft vruchtgebruik.



Voor zover mij bekend.....
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Dat was ook wel wat ik verwachtte. Natuurlijk is het aan exman wat hij regelt, maar goed, ik wil ook dat soort zaken juist goed geregeld hebben voor Muizelien. Hoe haar vader en ik ooit uit elkaar zijn gegaan staat los van haar rechten en mogelijkheden.



Ik zal ex maar eens gaan vragen hoe hij dingen geregeld heeft. Hoe het ook zij, ik ben wel zoiets als curator totdat zij 18 is, en voor dat deel wil ik dat ik dat de zaken goed geregeld zijn.

Danivo, dank voor de site, die is inderdaad heel informatief.
Alle reacties Link kopieren
mijn vader heeft het bedrag wat hij ingebracht heeft in het huwelijk met zijn tweede vrouw benoemt in een testament. Mocht mijn vader eerder komen te overlijden dan zijn vrouw, dan mag zij gebruik blijven maken van het huis zolang ze wil. Gaat zij het verkopen, dan is dat bedrag eerst voor mijn broer en mij, en alles wat het daarboven oplevert, wordt verdeeld tussen haar en ons, en uiteindelijk tussen haar kinderen en ons.



Brr, toch altijd een beetje eng om over dit soort dingen te praten. Voorlopig er maar vanuit gaan dat hij nog lang en gelukkig blijft leven.
@Muis

Ik denk niet dat jij met je ex moet gaan praten. Zijn erfenis is zijn prive-aangelegenheid en het is aan hem hoe hij dat wil regelen. Ik snap dat je het goed geregeld wilt hebben voor Muizelien, maar het zijn echt jouw zaken niet (meer).
Alle reacties Link kopieren
ik weet dat toen mijn opa overleed...mijn vader en oom op dat moment niks hebben geerfd (of misschien hebben ze wat geld van oma toegestopt gekregen) en heeft mijn oma al 'hun' geld....als zij besluit alles op te maken voor haar overlijden, heeft paps (oom is inmiddels al overleden) pech gehad.....

Nu oma is hertrouwd, heb ik begrepen dat in de praktijk (stief-)opa al het geld op kan maken, mocht oma voor hem overlijden...

Ik weet dat broer en ik sommige dingen zullen erven (spullen) en paps vast ook wel...maar zo kan een erfenis wel de familie uitgaan.....(maar ik zou dan vermoeden dat in het geval oma voor (stief)opa overlijdt, er bij opa's overlijden alles wel weer verdeeld wordt tussen zijn kinderen en mijn paps)
Alle reacties Link kopieren
Sorry hoor, maar hoezo 'goed regelen'?? Papslief ís toch nog niet dood? Dus voorlopig (hopelijk nog een jaartje of 50 ofzo??) mag hij doen en laten met zijn geld wat hij wil. En heeft Muizelientje dus geen enkele recht op dit geld en zou (wat mij betreft) Muis daar dus ook helemaal niet over na hoeven denken. Mijn ouders hebben geen goede hypotheek en ik weet dat ze over een paar jaar hun huis gaan verkopen om dat 'op te eten'. Er zal dus weinig te erven overblijven, JAMMER DAN!! Het is hún geld en hun leven. Als ze doodgaan en er is nog wat, leuk, maar anders doodgewoon pech gehad!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou me er ook niet mee bemoeien wat betreft erfenis.



Weet niet wat je bedoeling er precies mee is, maar als het goed is, zal je kind tegen die tijd zichzelf kunnen verzorgen en is die erfenis echt niet noodzakelijk ofzo.

Als er toevallig wat overschiet na zijn en haar overlijden dan is dat meegenomen voor je kind, maar ik zou m daar niet op vastpinnen.



En als je ex veel eerder mocht komen te overlijden dan bestaat er volgens mij ook nog zoiets als wezenpensioen. Weet niet hoe het nu met alimentatie oid zit.

Mocht je toch met hem willen praten doe het dan over dat onderdeeltje: wat gebeurt er wanneer hij komt te overlijden voor je kind volwassen is. Wie betaalt dan mee aan de verzorging/opvoeding?
quote:Muis66 schreef op 06 juli 2009 @ 22:45:

Kortom, de enige erfgenaam is Muizelien, voor mijn exman.

Nope....! De a.s. vrouw van je ex is óók erfgenaam. Sterker nog: zij heeft recht op vruchtgebruik totdat ze zelf ook doodgaat.



Kortom: voor Muizelientje valt er niks "te halen".



(En hoe weet ik dat? Ik was in dezelfde positie als Muizelientje, en de vrouw van "pa" heeft mijn kindsdeel er doorheen gejaagd. Jammer de bammer, maar ik heb nergens recht op.)



Dus ik ben het helemaal eens met Nummerzoveel; lekker laten gaan dus!
quote:JOJO1 schreef op 07 juli 2009 @ 09:39:

Mocht je toch met hem willen praten doe het dan over dat onderdeeltje: wat gebeurt er wanneer hij komt te overlijden voor je kind volwassen is. Wie betaalt dan mee aan de verzorging/opvoeding?Huh? Als je getrouwd bent en de vader/moeder van je kids gaat dood, kan je ook nergens aankloppen hoor, hoezo zou je in een scheidingsgeval daar dan wél voor moeten zorgen? Beetje vreemd, of ik mis iets.
Alle reacties Link kopieren
Kind krijgt in zo'n geval een halfwezen-uitkering en als ex verzekerd is via een pensioenfonds, betaalt dat fonds ook.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Bij overlijden van je ex wordt het kindsdeel omgezet in een vordering in geld op de langstlevende. Deze vorderingen zijn over het algemeen slechts zeer beperkt opeisbaar.



In het testament staan de gevallen omschreven waarin de vorderingen van de kinderen opeisbaar zijn.



Over het algemeen zijn de vorderingen opeisbaar in de volgende gevallen:

- bij overlijden van de langstlevende;

- als het financieel niet helemaal goed gaat (surseance);

- als er een nieuwe partner is en er gemeenschap van goederen dreigt;

- als er sprake is van gedwongen intering op het vermogen.



Er is overigens wel zoiets als een legitieme portie, waar Muizelien een formele aanspraak op heeft. Ook deze is pas opeisbaar na het overlijden van de langstlevende echtgenoot.



Kinderen moeten dus gewoon wachten, en op is op.



Het is wel verstandig om met je ex dit te overleggen. Als dit zijn bedoeling is, kan je helaas niet, als hij het anders wenst te regelen, dan kan dat ook...
Alle reacties Link kopieren
In principe zijn we wel op goede speaking terms. Nee, ik kan - en zal ook - niet bepalen hoe hij het allemaal gaat inrichten. Maar ik wil wel graag dat Muizelientje inderdaad krijgt waar ze recht op heeft, zoals Gizzy en Quertu al aangeven. Muizelientje heeft een ontwikkelingsachterstand, waardoor ze ook als ze volwassen is, dit soort dingen mogelijk niet goed kan begrijpen. Ik zeg zeker niet dat ze handelingsonbekwaam is ofzo, dat zeker niet. Maar de materie is complex, zoals ik hier al zie en dat wil ik gewoon helder hebben. Vooralsnog hoop ik gewoon dat ex lang meegaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 07 juli 2009 @ 20:39:

Maar ik wil wel graag dat Muizelientje inderdaad krijgt waar ze recht op heeft,



Dat is nou juist het hele punt: sec gezien heeft ze helemaal geen 'recht'. Als je ex en/of zijn nieuwe vrouw al het geld er doorheen draaien, is dat hun goed recht.



En ja: dat voelt 'krom'; ik kan er (helaas) uit eigen ervaring over mee praten; maar je doet er echt helemaal niks aan.
Alle reacties Link kopieren
Mee eens. Pauline, maar meestal is het wel zo dat ex niet altijd goed over dat soort zaken nadenkt. Zelfs nu we gescheiden zijn komt hij met 'juridische' dingetjes bij mij. En hoe ik ook over hem denk als echtgenoot, hij wil altijd wel het beste voor Muizelien. Zelfs als ik dat even moet 'vertellen' omdat hij dat niet direct ziet. Als ik dit bespreekbaar maak dan zal hij er zeker rekening mee houden bij de notaris.
Alle reacties Link kopieren
Muizelien is pas erfgenaam wanneer je ex is overleden. Aangezien dat niet het geval is, dan je ex met zijn woning doen en laten wat hij wil.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou niet zozeer inzitten over de geldzaken als wel over voogdij etc.



Je ex kan in zijn testament een eigen voogd benoemen. Als jij langer leeft dan je ex dan gaat je dochterje (zoalng ze minderjarig is) naar jou voor de verzorging. Mocht jij eerder overlijden dan is pappa de eerste die de verzorging op zich moet/kan nemen. Kan/wil hij dit om welke reden dan niet, dan wordt er gekeken naar jou testament of je een voogd hebt aangemerkt. Zoniet dan beslist de rechter nadat de rechter de kinderbescherming heeft gehoord. Als pappa als laatste van jullie twee overlijdt dan wordt er gekeken naar wie hij in zijn testament tot voogd heeft benoemd en anders beslist weer de rechter.



Daarnaast geef je aan dat je een soort curator bent. Als je ex een bewindvoerder benoemt in zijn testament, dan is deze bewindvoerder bevoegd om de beslissingen te nemen over het vermogen dat je dochter erft uit zijn nalatenschap.



Wat hiervoor als is geschreven sluit ik me bij aan. Je ex beslist wie hij tot erfgenaam benoemt in zijn testament. Als alles naar zijn nieuwe partner gaat, hetzij zo. Je dochter kan dan aanspraak maken op haar kindsdeel, deze wordt echter alleen uitgekeerd op moment dat partner ex komt te overlijden en alleen voor zover er nog iets te halen valt.



Je kan het tuurlijk altijd aankaarten bij je ex, maar ik zou er geen halszaak van maken.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat dit zaak is van je ex en niet meer van jou. Jij hebt totaal geen recht van spreken over ZIJN spullen, kapitaal enz. Het is al eerder gezegd. Hier moet muizelientje, die hopelijk volwassen is als pa overlijdt, zich pas druk om maken als hij daadwerkelijk komt te overlijden. Verder heeft zij, mocht ze onterfd zijn, altijd recht hebben op haar kindsdeel. Mocht ze niet onterfd zijn, moet zij wachten tot de nieuwe vrouw (stiefmoeder) komt te overlijden voordat zij haar (overgebleven) erfenis krijgt. Als palief niet de wettelijke verdeling bij testament ongedaan heeft gemaakt, kan muizelientje, in sommige gevallen haar erfdeel opeisen als stiefmoeder gaat hertrouwen na overlijden pa.



maar nogmaals, ik zou hier niet met je ex over praten.



Wat wel handig is te bespreken is wat er met jullie muizelientje gebeurt als jullie er beiden niet meer zijn en zij is dan nog minderjarig. Dat is bij echtscheiding vaak ineens anders.
quote:Pauline65 schreef op 07 juli 2009 @ 21:41:

[...]





Dat is nou juist het hele punt: sec gezien heeft ze helemaal geen 'recht'. Als je ex en/of zijn nieuwe vrouw al het geld er doorheen draaien, is dat hun goed recht.



En ja: dat voelt 'krom'; ik kan er (helaas) uit eigen ervaring over mee praten; maar je doet er echt helemaal niks aan.



Maar wat is hier dan zo krom aan? Je kunt het zuur vinden/voelen, maar met alle wil van de wereld kan hier niets kroms aan zien.

Het is zíjn geld, daar kan ie mee doen en laten wat ie wil. Of moet hij dat al vastzetten voor als hij een keer doodgaat zodat kinderen dat kunnen krijgen?
Alle reacties Link kopieren
Tsja lastig hoor. Ik heb uit mijn 1e huwelijk 2 kinderen. Ik ben hertrouwd in gemeenschap van goederen en samen hebben we nog een kindje gekregen. Stel dat er iets met mij gebeurt dan zouden mijn kinderen recht hebben op de helft die ze dus samen moeten delen en mijn jongste dochter op de andere helft. Wij hebben in een testament vast laten leggen dat stiefkinderen behandeld worden als eigen kinderen. Alle 3 de kinderen hebben zo recht op 1/3 deel. Mijn ex woont samen en ze hebben een huis gekocht. Ook zij hebben nog een kindje gekregen maar ik weet zeker dat ze daar geen testament bij afgesloten hebben . Als er daar dus iets gebeurd is het onevenredig verdeeld helaas.
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 12 juli 2009 @ 00:38:

[...]

Maar wat is hier dan zo krom aan? Je kunt het zuur vinden/voelen, maar met alle wil van de wereld kan hier niets kroms aan zien.

Het is zíjn geld, daar kan ie mee doen en laten wat ie wil. Of moet hij dat al vastzetten voor als hij een keer doodgaat zodat kinderen dat kunnen krijgen?



Het ging in de situatie waarover ik het had met name over het huis.

Huis was al afbetaald toen vrouw overleed; man hertrouwt op HV, op het moment dat huis verkocht wordt, worden de HV omgezet in GvG.

Natuurlijk kan hij doen en laten met zijn geld wat hij wil, maar in dit geval (waarbij ik overigens geen 'partij' was), pakte het wel heel erg vreemd uit.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven