Geld & Recht alle pijlers

Geld geleend van vader

30-04-2021 21:25 113 berichten
Alle reacties Link kopieren
Even een objectieve blik van buitenaf op het volgende.

Een paar jaar geleden heb ik geld geleend van mijn vader voor de aankoop van een huis. Voor jullie begrip: het gaat om ongeveer €150.000. Ik verdiende destijds niet genoeg om bij de bank een hypotheek te krijgen, dus heb (met een relatief hoog rentepercentage) een gedeelte van mijn vader mogen lenen.

(Ik snap trouwens dat ik hier enorm geluk mee heb gehad, en heb destijds ook duidelijk aangegeven hoe dankbaar ik hiervoor was)

Nu merk ik dat ik minder prettig begin te vinden om van mijn vader te lenen. We denken over veel zaken verschillend en onze band begint te veranderen. Om te voorkomen dat dit geld een punt wordt tussen ons, heb ik aangegeven de lening te willen oversluiten naar een bank. Ik verdien inmiddels genoeg hiervoor. Vader en ik hebben in de overeenkomst voor de lening opgenomen dat ik de lening op elk moment boetevrij mag aflossen.

Mijn vader is het hier echter niet mee eens. Hij 'vertrouwt de euro niet' en hij gaf aan zich onder druk gezet te voelen als hij ineens dit bedrag op zijn rekening kreeg, terwijl hij niet wist wat ze er mee moet. Tijdens dit gesprek speelde hij behoorlijk in op mijn emotie: ik moest dankbaar zijn dat hij het had uitgeleend en nu mocht ik iets terug doen voor hem door de lening te laten staan.

Dit bevestigt mij in mijn gevoel dat ik de lening over moet zetten om e.e.a. zakelijk te houden, maar ik ben bang onze band hierdoor te beschadigen. Hoe zien jullie dit?
Alle reacties Link kopieren
Mugske schreef:
30-04-2021 22:02
Je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks een extra deelaflossing te doen.
Dat blijft TO met haar probleem zitten. Slecht advies dit.
HobbeltVerder schreef:
30-04-2021 22:05
Nou, pfoe hehe wat vervelend zeg,
Zomaar 150.000 op je rekening hebben.

:facepalm:
Je kan facepalmen wat je wilt, maar ik snap het wel. Ik zou mijn vermogen ook wel ergens risicoloos willen stallen tegen een lekkere rente. Ideaal.
anoniem_65537e7f5e90c wijzigde dit bericht op 30-04-2021 22:25
2.50% gewijzigd
Eens met Mugske.
TO geeft aan dat de band minder wordt, dat wil ze niet.
Ze is bang dat 'iets met die lening' het probleem verergert.
Om dat te voorkomen wil ze in een keer aflossen, iets wat haar vader niet wil en wat dus per direct de band verslechterd.
Ik snap er niks van. Je wil de band goed houden en om dat te bereiken ga je iets doen wat de band zeker verslechterd.
:whut:
Kijk, als je wil aflossen mag dat dus, volgens de overeenkomst. Zakelijk gezien kan je dat dus gewoon doen. Maar als het doel is de band met je vader goed te houden zou ik het dus zeker niet opeens ineens doen, maar met hem overleggen wanneer en hoe je dat dan wel gaat doen.
Alle reacties Link kopieren
GreenLadyFern schreef:
30-04-2021 21:48
Hou het zakelijk. In de overeenkomst staat dat je op elk moment boetevrij af kunt lossen. Punt.
Dit.
Alle reacties Link kopieren
Dank voor jullie reacties tot nu! Ik heb een gesprek gepland met een bank. Ik sta er hetzelfde in als het grootste deel van de reacties tot nu toe, het zakelijk houden lijkt me het beste. Dan voorkom ik in elk geval dat het in de toekomst een nog grotere discussie kan worden.
Alle reacties Link kopieren
Is je vader het geld in de toekomst nog nodig?
Heb je meer broers of zussen?

Hij mag je ook een ton schenken, hoef je er later geen successie over betalen. Of krijg je dan scheven gezichten in de familie?
Alcohol lost je problemen niet op, maar dat doen melk en water ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Denk ook aan je zelf, denk zakelijk:
Als je het oversluit, zal je met de rentepercentages van nu minder betalen aan rente dan aan de destijds verplichte hogere rente (4,5 schat ik?).

Het is dus voor jou hoe dan ook voordeliger.

Als hij zo veel geld had, moet hij echt wel weten wat hij ermee moet doen.
Je betaalt overigens alleen boven de ton een negatieve rente, hij kan het gewoon parkeren op een beleggingsrekening, dan wordt het alleen maar meer.
En mocht het niet zo zijn, dat is ook maar tijdelijk.

Wat vermogensbelasting betreft is ongeveer 1,2% uiteindelijk en dan alleen boven het vrijgestelde bedrag, niet over het geheel.
Hij kan ook een tweede (recreatie)woning aanschaffen en zo ook meer inkomsten genereren.
Overigens weet ik niet hoe oud je bent, hij zou (een gedeelte) ook wel kunnen schenken (echt of op papier), dan betaalt hij daar in ieder geval zeker geen rente over en jij geen erfbelasting later...

Het beste zou zijn als jullie samen naar een financieel adviseur zouden gaan.
'Soul mate' isn't a pre-existing condition. It's earned over time.
(Pamela Druckerman)
Alle reacties Link kopieren
MissDelacour schreef:
30-04-2021 21:25
Ik verdiende destijds niet genoeg om bij de bank een hypotheek te krijgen, dus heb (met een relatief hoog rentepercentage) een gedeelte van mijn vader mogen lenen.

Als je nu oversluit betaal je dan minder rente? Dan zou ik het zeker doen.
Alle reacties Link kopieren
het gaat om ongeveer €150.000. Ik verdiende destijds niet genoeg om bij de bank een hypotheek te krijgen, dus heb (met een relatief hoog rentepercentage) een gedeelte van mijn vader mogen lenen.

Dan heb je de lening bij je vader niet opgegeven bij de bank lijkt me, anders had je daar alsnog de hypotheek niet rondgekregen. Die situatie zou ik zelf zo snel mogelijk op willen lossen.
Alle reacties Link kopieren
S-Groot schreef:
30-04-2021 23:30
Dan heb je de lening bij je vader niet opgegeven bij de bank lijkt me, anders had je daar alsnog de hypotheek niet rondgekregen. Die situatie zou ik zelf zo snel mogelijk op willen lossen.

Lijkt me niet aangezien het gesprek met de bank nog moet plaatsvinden.
HobbeltVerder schreef:
30-04-2021 22:05
Nou, pfoe hehe wat vervelend zeg,
Zomaar 150.000 op je rekening hebben.

:facepalm:
Daar komt boeterente op. Volgens mij vanaf mei.
Lekker oversluiten TO.
Alle reacties Link kopieren
montblanc schreef:
30-04-2021 21:32
En daarom moet je met familie niet handelen maar wandelen. Lekker snel oversluiten die boel en daarna kijken wat er nog over is van jullie relatie. Want zijn argument is natuurlijk supervaag en irrationeel.
Zeker niet! Nu krijgt hij rente over zijn geld, en als hij het op een spaarrekening zet, moet hij over het deel boven een ton mogelijk betalen. Daar is weinig irrationeels aan.
Begrijp ik het goed dat naast de aflossing een relatief hoog rentepercentage aan je vader betaalt?
Hij handelt dan dus ook zakelijk. Jij kunt dan dus ook zakelijk handelen en aflossen zoals je zelf wil.
Alle reacties Link kopieren
chocolol schreef:
30-04-2021 23:40
Lijkt me niet aangezien het gesprek met de bank nog moet plaatsvinden.

Ze heeft al een hypotheek toch? Bij het afsluiten daarvan zal ze dan, tegen de voorwaarden van de bank in, de lening bij haar vader verzwegen hebben. Anders had de bank haar die hypotheek niet gegeven, want volgens de wet had die lening in mindering gebracht moeten worden op het bedrag wat ze aan hypotheek kon krijgen.

Of heb je alles van je vader geleend en de rest eigen geld?


Ik verdiende destijds niet genoeg om bij de bank een hypotheek te krijgen, dus heb (met een relatief hoog rentepercentage) een gedeelte van mijn vader mogen lenen.

Omdat je het hier over 'een gedeelte' hebt dacht ik dat de rest bij de bank geleend was, maar misschien heb je nog van andere mensen geleend of bedoel je met het andere gedeelte je eigen geld?
Alle reacties Link kopieren
Hij vertrouwt de euro niet maar zijn eigen kind met een schuld in euro's opzadelen en een te hoge rente daar heeft hij geen moeite mee?
Wanneer je vader het geld op de bank zet, dan krijgt hij er waarschijnlijk niet eens rente voor. Jij bent een investering voor hem.

Hij vertelt je niet de echte reden.

Je hebt een zakelijk overeenkomst met je vader waarbij je zonder boete kan aflossen.

Waarom vraag jij dan zijn toestemming?

Je bent een volwassen vrouw, hoe lang denk je zijn toestemming nog nodig te hebben?

Sta je nog met iets anders bij hem in het krijt, daar je je zo onderdanig opstelt?
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Jouw vader heeft dit zakelijk geregeld met jou want jij schrift dat er een hoog rentepercentage op het geleende bedrag zit. Komt op mij over dat jouw vader niet in de laatste plaats aan zichzelf heeft gedacht. Dus het is jouw goed recht om het ook zakelijk te houden en over te sluiten via de bank.

Wat ik niet begrijp, jouw vader zal financieel niets te klagen hebben, als hij zoveel geld kan uitlenen en het niet direct terug hoeft te hebben. Waarom vraagt hij een hoge rente aan zijn eigen dochter? Is dat belastingtechnisch beter? Ik heb er geen verstand van hoor maar als ik mijn kind blij zou kunnen maken met 150000 euro dan had ik de rente laag gehouden of als het idd volgens de regels moet, dit bedrag met pen en papier opgeteld bij de aflossing.
Banken geven al langer geen of heel weinig rente, ik vind dit zelfs ergens niet eens terecht wat een ouder vraagt aan zijn kind. Ik zou mijn kind die paar tientjes rente per maand gewoon gunnen. Maar goed, misschien denk ik wel krom.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik met name verbazingwekkend vind is: TO kon bij geen enkele bank terecht voor het afsluiten van een lening/hypotheek, dus waarschijnlijk had ze te weinig krediet daarvoor.

Vader heeft haar uit de brand geholpen door het geld uit zijn eigen vermogen te lenen en wil daar rente voor (hoeveel rente, is in het hele draadje nog niet duidelijk geworden, dus speculaties dat de vader te veel vraagt zijn nergens op gebaseerd).

In feite heeft vader zijn kind dus enorm uit de brand geholpen, want ergens anders kon ze niet terecht.

En nou is de vader opeens de kwaaie pier?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
MissDelacour schreef:
30-04-2021 21:47
De overeenkomst geldt voor 30 jaar, om het voor mij zo flexibel mogelijk te maken. Ik heb bij het aangaan van de overeenkomst aangegeven dat ik het binnen een aantal jaar wilde oversluiten naar een bank. Dit vond hij destijds geen probleem, vandaar ook de afspraak dat ik het boetevrij mocht aflossen wanneer ik wilde. Toen had ik een wat langere termijn voor ogen, maar heb qua salaris grotere stappen gemaakt dan ik van tevoren hoopte :)
Het is dus je goed recht om alles af te lossen en je kunt je vader er ook op wijzen dat jullie dat ook zo hebben afgesproken.

Ik snap echter niet zo goed waarom het geld een punt tussen jullie zou worden als je de lening gewoon houdt en af blijft lossen zoals afgesproken? Van mij hoef je die lening niet te houden, maar als je daarmee je relatie goed zou houden, waarom dan niet? Overigens kun je je ook afvragen waarom je een relatie goed wil houden die dat nu blijkbaar al niet helemaal is, en hoe dit daar wel of niet aan gaat bijdragen.

Tot slot ben ik inmiddels nieuwsgierig naar de rente die je betaalt en hoeveel dat scheelt met wat je nu zou kunnen krijgen. Ik vind het wel makkelijk van je vader om met de lening aan jou geld te verdienen en jou te willen 'verbieden' het terug te betalen.
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 10:10
0.00% gewijzigd
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 22-06-2021 10:10
0.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Jij doet precies wat is afgesproken, dus daar is helemaal niks mis mee. Buitengewone dankbaarheid voor een familiebankconstructie is ook nergens voor nodig, dat is gewoon een van vele manieren om vermogen in te zetten. Jij bent niet verantwoordelijk voor het vermogensbeheer van je vader.

Ik heb zelf te maken gehad met een familiebank en heb daar gelukkig nooit negatieve gevolgen van gehad. Intussen is de familielening afgelost, en ja, dat betekent dat de familie een nieuwe bestemming moest zoeken voor dat stuk vermogen, maar dat hoort nou eenmaal bij het hebben van vermogen. Wij praten daar open over met elkaar en dat vind ik best leerzaam want het is inderdaad niet zonder meer duidelijk wat op dit moment de handigste keuzes zijn. Als je vader het moeilijk vindt die keuzes zelf te maken is professioneel vermogensbeheer misschien een optie.
Winterland schreef:
30-04-2021 21:32
Ik begrijp de meerwaarde niet van je vader om te willen dat je in schuld staat hij hem. Tenzij het iets manipulerends is?

De meeste banken rekenen al of gaan binnenkort boven een saldo van €100,000 negatieve rente rekenen. Als TO een relatief hoge rente betaalt (geen idee wat dat momenteel is, hypotheekrente ergens tussen 1-2%?), dan rendeert vaders spaarpot tenminste in plaats van geld te kosten. Niets manipulerend aan.
moeras schreef:
30-04-2021 21:37
Overigens is het wel verstandig om lening bij je vader af te lossen en een lening aan te gaan met de bank.

Oversluiten naar een bank is helemaal niet perse verstandig.

Een familiebanklening kan voor beide partijen een goede keuze zijn. Het scheelt kosten voor hypotheekadvies, het levert het geldverschaffende familielid nog wat rendement op, je kunt evt gebruikmaken van jaarlijkse schenkingsrecht en een familielid zal hopelijk meer begrip hebben als het eens tegenzit. Als je het allebei als een zakelijke overeenkomst ziet is er weinig mis mee. In mijn familie gaat het al jaren prima.
Alle reacties Link kopieren
S-Groot schreef:
01-05-2021 07:52
Ze heeft al een hypotheek toch? Bij het afsluiten daarvan zal ze dan, tegen de voorwaarden van de bank in, de lening bij haar vader verzwegen hebben. Anders had de bank haar die hypotheek niet gegeven, want volgens de wet had die lening in mindering gebracht moeten worden op het bedrag wat ze aan hypotheek kon krijgen.

Of heb je alles van je vader geleend en de rest eigen geld?

Omdat je het hier over 'een gedeelte' hebt dacht ik dat de rest bij de bank geleend was, maar misschien heb je nog van andere mensen geleend of bedoel je met het andere gedeelte je eigen geld?

Dat is me niet helemaal duidelijk uit de OP. Misschien wel maar misschien ook niet. Lijkt me wel van toepassing op de rest van haar vraag ja. Goed opgemerkt.
Alle reacties Link kopieren
S-Groot schreef:
01-05-2021 07:52
Ze heeft al een hypotheek toch? Bij het afsluiten daarvan zal ze dan, tegen de voorwaarden van de bank in, de lening bij haar vader verzwegen hebben. Anders had de bank haar die hypotheek niet gegeven, want volgens de wet had die lening in mindering gebracht moeten worden op het bedrag wat ze aan hypotheek kon krijgen.

Of heb je alles van je vader geleend en de rest eigen geld?






Omdat je het hier over 'een gedeelte' hebt dacht ik dat de rest bij de bank geleend was, maar misschien heb je nog van andere mensen geleend of bedoel je met het andere gedeelte je eigen geld?
Inderdaad niet helemaal duidelijk opgeschreven. Ik bedoel een gedeelte van mijn woning :) De rest heb ik uit eigen geld betaald, ik heb nu geen lening bij een bank.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven