Geld & Recht
alle pijlers
hoeveel geld nodig naast vaste lasten?
dinsdag 16 februari 2021 om 15:39
Hi, Ik ben recent gescheiden en wil binnenkort een huis kopen voor mij en de kinderen. Ik zit een beetje te kijken naar hoeveel hypotheek ik zou willen betalen. Mijn vraag: wat gebruiken jullie ongeveer als leefgeld (dus wat er over blijft na aflossing hypotheek en andere vaste lasten) en zijn jullie daar tevreden mee? ik dacht zelf aan 2500 euro?
zaterdag 13 maart 2021 om 11:26
Misschien wel ja, het resultaat hetzelfde maar het gevoel erbij anders. Ik heb nu wel een buffer, helemaal 0 wil ik niet meer, want dan zit je direct klem als er iets gebeurt. Maar als ik lees over ultieme uitjes, wandelen en eigen broodjes mee. Nee, dat heb ik zelfs in mijn allerarmste tijd niet gedaan. Vakantie stond ook altijd hoog op mijn prioriteitenlijst. Mijn huis dan weer niet. Het heeft de noodzakelijke dingen, maar allerlei versiering is niet echt aan mij besteed. Een kerstboom koop ik vooral voor de kinderen. Mijn geld ging voorheen dus vooral op aan ‘vergankelijke’ zaken als etentjes, dagjes uit en vakantie.madamecannibale schreef: ↑13-03-2021 10:36Maar je doet dan toch precies hetzelfde? Je spaart voor de dingen die je aan wil schaffen.
Een buffer van 150.000 is wel echt hoog. Maar een klein buffertje geeft mij juist een gevoel van vrijheid. Als ik dan een keer iets gaafs zie in een winkel of ergens ben en een bepaalde excursie wil doen is het geen probleem.
zaterdag 13 maart 2021 om 11:39
Ben jij zelf die persoon die niet weet waaraan ze haar geld moet uitgeven?
Am Yisrael Chai!
zaterdag 13 maart 2021 om 11:53
Ik denk dat veel van dit soort dingen ook door je opvoeding wordt bepaald. Mijn ouders hadden het vroeger niet heel breed, ook niet arm overigens. Maar als wij ergens naartoe gingen namen we zelf een zak broodjes en een thermosfles koffie mee. En dan kregen we daar wel een ijsje. Voor mij zijn de leukste herinneringen die waarbij we gingen schaatsen op de buurtvijver met een thermosfles warme chocolademelk. Of hutten bouwen in het bos met de hond en zelfgemaakte broodjes met ei. Ik merk dan ook dat ik snel tevreden ben op dat vlak. Mijn vriend is heel anders opgevoed, zijn ouders gaven altijd alles uit en gingen minimaal één keer per week uit eten. Voor hem is zelf broodjes meenemen dan ook niet iets dat hij associeert met een gelukkige jeugd.KamilleT schreef: ↑13-03-2021 11:26Misschien wel ja, het resultaat hetzelfde maar het gevoel erbij anders. Ik heb nu wel een buffer, helemaal 0 wil ik niet meer, want dan zit je direct klem als er iets gebeurt. Maar als ik lees over ultieme uitjes, wandelen en eigen broodjes mee. Nee, dat heb ik zelfs in mijn allerarmste tijd niet gedaan. Vakantie stond ook altijd hoog op mijn prioriteitenlijst. Mijn huis dan weer niet. Het heeft de noodzakelijke dingen, maar allerlei versiering is niet echt aan mij besteed. Een kerstboom koop ik vooral voor de kinderen. Mijn geld ging voorheen dus vooral op aan ‘vergankelijke’ zaken als etentjes, dagjes uit en vakantie.
We zoeken hier samen een middenweg in en dat gaat best goed. Ik ben ook wel een koopjesjager merk ik. Dat komt wel door vroeger, toen ik net afgestudeerd was en op mijzelf woonde reisde ik de halve wereld rond voor een appel en een ei. Ik bespaarde zoveel mogelijk zodat ik leuke reisjes kon maken. Nu steek ik veel geld in mijn huis, en ervaar ik dat weer als luxe. Het veranderd dus ook wel met de tijd. Waar ik vroeger prima een paar weken in een tentje kon slapen, betrapte ik mijzelf er gisteren op dat ik accomodaties aan het filteren was op minimaal 4 sterren en jacuzzi.
zaterdag 13 maart 2021 om 12:12
Ik geef dan weer heel veel geld uit aan mijn huis, maar dat is dan weer niet allerlei versiering. Wat dat betreft zijn mijn vaste lasten dus erg hoog, en heb ik minder geld over voor allerlei andere zaken. Die vaste lasten naar beneden brengen is ook iets waar ik geld in steek. Ik vind mijn huis an sich dus heel belangrijk.KamilleT schreef: ↑13-03-2021 11:26Misschien wel ja, het resultaat hetzelfde maar het gevoel erbij anders. Ik heb nu wel een buffer, helemaal 0 wil ik niet meer, want dan zit je direct klem als er iets gebeurt. Maar als ik lees over ultieme uitjes, wandelen en eigen broodjes mee. Nee, dat heb ik zelfs in mijn allerarmste tijd niet gedaan. Vakantie stond ook altijd hoog op mijn prioriteitenlijst. Mijn huis dan weer niet. Het heeft de noodzakelijke dingen, maar allerlei versiering is niet echt aan mij besteed. Een kerstboom koop ik vooral voor de kinderen. Mijn geld ging voorheen dus vooral op aan ‘vergankelijke’ zaken als etentjes, dagjes uit en vakantie.
zaterdag 13 maart 2021 om 13:27
Myra22 schreef: ↑12-03-2021 15:59
Dit zeg ik toch ook niet? Dat ik bepaal of iemand leeft? Ik zou niet durven. Als je liever spaart, weinig moois koopt voor jezelf, en uitjes beperkt, helemaal prima natuurlijk. Voor mezelf vind ik dat niet de leukste optie. Nu moet ik toegeven dat ik ook een slechte spaarder ben omdat mijn geld vaker aan het rollen is. Maar ik heb geen schulden oid, dus leef niet boven mijn stand. Zolang het voelt alsof het in balans is, de lusten en lasten van geld, ben ik op dat vlak een gelukkig mens. Ik ga ervanuit dat het later beter gaat, dus dat ik daar niet nu al voor krom hoef te liggen. Misschien is dat naïef, maar spaargeld lever je ook op in over de jaren met die rente van tegenwoordig Vs. hogere inflatie. Dus daar heel veel van hebben voelt juist als kapitaalvernietiging. Ik heb nu 7000 euro spaargeld en die ga ik volgende maand uitgeven aan een dakkapel. Dan staat de teller dus op nul. Slaap ik niet slechter van, maar ik weet dat anderen dit als zeer onverstandig zien.
Ja dat zeg je indirect wel. Alsof je niet leeft als je geen mooie/ dure kleding en accessoires koopt.
Sparen doe je niet voor de rente, maar om een buffer achter de hand te houden. Verder kan je je hypotheek extra aflossen of beleggen als je wat meer rendement wil maken. Als je 0 euro op je rekening hebt staan zet je jezelf wel in een kwetsbare positie waarbij je wél schulden kan krijgen. Verder vind ik al je geld uitgeven (aan designkleding en etentjes) meer op kapitaalvernietiging lijken dan die paar procent waardevermindering per jaar
fireme wijzigde dit bericht op 13-03-2021 13:41
0.08% gewijzigd
zaterdag 13 maart 2021 om 13:40
Ik vind het een vreselijke cultuur. Vrouwen zijn overdreven vrouw en dat wordt ook van hen verwacht. Idem voor mannen.Myra22 schreef: ↑12-03-2021 15:44Ik hou van schoonheid in het leven, en wij Nederlanders hebben daar gemiddeld genomen zo weinig oog voor. Italië is één bom schoonheid, love it. Ik ben niet zo bezig met wat anderen van mij vinden, dus last van dat competitieve componentje heb ik niet zo.
Ik kan ook genieten van andermans veren als ik zelf in groezelige backpackersoutfit rondloop.
Veel te veel op uiterlijk gericht en daarmee naar mijn mening wat oppervlakkig en seksistisch. Maar ieder zijn meug. Wel een prachtig land met lekker eten overigens.
zaterdag 13 maart 2021 om 13:45
Je legt me nu echt woorden in de mond. Ik heb gezegd over de spaarzame Hollandse volksaard: niet mijn ding, maar leven en laten leven en vast verstandig. Het is alleen niet míjn keuze. En echt nergens heb ik gezegd mijn geld aan designerkleding te spenderen. Dat doe ik namelijk nauwelijks, ik geef niet om merken. Ik heb het gevoel dat ik en mijn financiële keuzes door jou veel sterker beoordeeld worden dan andersom. Ik geef toe dat ik een risico neem door weinig te sparen voor een buffer, en dat ik daar bewust voor kies. Doe ik toch niemand kwaad mee? Geld uitgeven aan mooie ervaringen is m.i. nooit kapitaalvernietiging, maar het fijnst wat je voor jezelf en je naasten kunt doen. Om met Mary Kondo te spreken: een goedgevulde spaarrekening sparks nauwelijks joy, extra vakantie naar Griekenland heel erg veel. Ook geef ik trouwens veel aan goede doelen. Geeft me ook een beter gevoel dan oppotten.FireMe schreef: ↑13-03-2021 13:27Ja dat zeg je indirect wel.Alsof je niet leeft als je geen mooie/ dure kleding en accessoires koopt.
Sparen doe je niet voor de rente, maar om een buffer achter de hand te houden. Verder kan je je hypotheek extra aflossen of beleggen als je wat meer rendement wil maken. Als je 0 euro op je rekening hebt staan zet je jezelf wel in een kwetsbare positie waarbij je wél schulden kan krijgen. Verder vind ik al je geld uitgeven (aan designkleding en etentjes) meer op kapitaalvernietiging lijken dan die paar procent waardevermindering per jaar
zaterdag 13 maart 2021 om 13:49
Myra22 schreef: ↑13-03-2021 13:45Je legt me nu echt woorden in de mond. Ik heb gezegd over de spaarzame Hollandse volksaard: niet mijn ding, maar leven en laten leven en vast verstandig. Het is alleen niet míjn keuze. En echt nergens heb ik gezegd mijn geld aan designerkleding te spenderen. Dat doe ik namelijk nauwelijks, ik geef niet om merken. Ik heb het gevoel dat ik en mijn financiële keuzes door jou veel sterker beoordeeld worden dan andersom. Ik geef toe dat ik een risico neem door weinig te sparen voor een buffer, en dat ik daar bewust voor kies. Doe ik toch niemand kwaad mee? Geld uitgeven aan mooie ervaringen is m.i. nooit kapitaalvernietiging, maar het fijnst wat je voor jezelf en je naasten kunt doen. Om met Mary Kondo te spreken: een goedgevulde spaarrekening sparks nauwelijks joy, extra vakantie naar Griekenland heel erg veel. Ook geef ik trouwens veel aan goede doelen. Geeft me ook een beter gevoel dan oppotten.
Daar doe je in zoverre niemand kwaad mee dat àls je dan een keer die buffer nodig hebt (die je niet hebt, want daar heb je bewust voor gekozen) je dan ook geen beroep moet doen op mensen om je uit de financiële problemen te halen natuurlijk.....
zaterdag 13 maart 2021 om 14:04
Dit is puur hypothetisch, want nog nooit aan de hand geweest. Maar ik kan veel spullen verkopen of extra werken voor het zover zou zijn. Zoals gezegd spaar ik wel voor dingen die ik voorzie nodig te hebben in de nabije toekomst. Het is best moeilijk om totaal aan de grond te raken als je nu prima verdient en geen schulden hebt. Je zult er hooguit wat op achteruit gaan in leefstijl. Dat risico neem ik graag voor een leven waarin ik mezelf en de mijnen niks ontzeg tbv een dikke spaarrekening.herfstappeltaart schreef: ↑13-03-2021 13:49Daar doe je in zoverre niemand kwaad mee dat àls je dan een keer die buffer nodig hebt (die je niet hebt, want daar heb je bewust voor gekozen) je dan ook geen beroep moet doen op mensen om je uit de financiële problemen te halen natuurlijk.....
zaterdag 13 maart 2021 om 14:22
Ik heb helemaal niet het gevoel dat mensen in NL niet 'leven' zelfs. Ok, misschien geven wij geen geld uit aan 'mooie' zaken, maar als ik vergelijk met mijn jeugd hoeveel mensen tegenwoordig standaard twee auto's hebben en standaard twee keer per jaar op vakantie gaan, en tussendoor nog een weekendje weg. Hoeveel festivals er tegenwoordig zijn, en hoeveel mensen (ook 40+ers met kinderen) vaker dan een keer per jaar zoiets bezoeken.
Het is een kwestie van keuzes, en volgens mij klopt het wel dat 'De Nederlander' inderdaad niet zo veel geld uitgeeft aan mooie kleren en dergelijke, maar binnen het 'doe maar normaal'-leven, wordt er heus wel een hoop geld uitgegeven aan dingen die in het algemeen voor mensen het leven leuker maken.
zaterdag 13 maart 2021 om 14:27
Altijd leuk om die verschillen te lezen. Zelf broodjes meenemen associeer ik niet met armoede maar met een moeder met smetvrees (‘Heb je die nagels gezien?! Nee dank je dan heb ik al gegeten’) en een vader die per se een bepaald type broodje wilde met alleen rosbief en de vaste dressing of ‘anders laat maar’.
Zelf zeul ik broodjes mee naar pretparken omdat ik geen zin heb om in lange rijen te staan voor een snack tussendoor, pure luiheid dus. En ook wel lastige eters moet ik eerlijk toegeven.
Ben wel benieuwd naar de mogelijkheid van een dakkapel voor 7000,-.
Zelf zeul ik broodjes mee naar pretparken omdat ik geen zin heb om in lange rijen te staan voor een snack tussendoor, pure luiheid dus. En ook wel lastige eters moet ik eerlijk toegeven.
Ben wel benieuwd naar de mogelijkheid van een dakkapel voor 7000,-.
Nee heb je, ja kun je krijgen
zaterdag 13 maart 2021 om 14:31
zaterdag 13 maart 2021 om 14:34
Goedkoop. De goedkoopste offerte die ik heb liggen is 9500,- en dat is enkel voor de dakkapel zelf en dat ding op het dak zetten, exclusief (ruwe) afwerking binnenkant.
Maar zal ook wel aan het dak zelf liggen (mansardedak).
Nee heb je, ja kun je krijgen
zaterdag 13 maart 2021 om 14:36
Klopt. Volgens mijn moeder vonden Nederlanders het vroeger in Parijs zo bijzonder dat je op terrasjes wat kon drinken, “hier was níks”, en nu, buiten Corona, zitten altijd de terrassen vol en overal staan de pleinen en straten vol met terrassen.Maduixa schreef: ↑13-03-2021 14:22Ik heb helemaal niet het gevoel dat mensen in NL niet 'leven' zelfs. Ok, misschien geven wij geen geld uit aan 'mooie' zaken, maar als ik vergelijk met mijn jeugd hoeveel mensen tegenwoordig standaard twee auto's hebben en standaard twee keer per jaar op vakantie gaan, en tussendoor nog een weekendje weg. Hoeveel festivals er tegenwoordig zijn, en hoeveel mensen (ook 40+ers met kinderen) vaker dan een keer per jaar zoiets bezoeken.
Het is een kwestie van keuzes, en volgens mij klopt het wel dat 'De Nederlander' inderdaad niet zo veel geld uitgeeft aan mooie kleren en dergelijke, maar binnen het 'doe maar normaal'-leven, wordt er heus wel een hoop geld uitgegeven aan dingen die in het algemeen voor mensen het leven leuker maken.
zaterdag 13 maart 2021 om 14:45
madamecannibale schreef: ↑13-03-2021 11:53Ik denk dat veel van dit soort dingen ook door je opvoeding wordt bepaald. Mijn ouders hadden het vroeger niet heel breed, ook niet arm overigens. Maar als wij ergens naartoe gingen namen we zelf een zak broodjes en een thermosfles koffie mee. En dan kregen we daar wel een ijsje. Voor mij zijn de leukste herinneringen die waarbij we gingen schaatsen op de buurtvijver met een thermosfles warme chocolademelk. Of hutten bouwen in het bos met de hond en zelfgemaakte broodjes met ei. Ik merk dan ook dat ik snel tevreden ben op dat vlak. Mijn vriend is heel anders opgevoed, zijn ouders gaven altijd alles uit en gingen minimaal één keer per week uit eten. Voor hem is zelf broodjes meenemen dan ook niet iets dat hij associeert met een gelukkige jeugd.
Ik vind dit altijd zo'n bizarre discussie. Ik heb eten meenemen voor onderweg nooit met armoede geassocieerd en leerde pas toen ik ruim volwassen was dat er mensen zijn die dat wel doen. Ik groeide op in een gezin waar we regelmatig zelf eten meenamen, niet omdat het moest qua geld maar omdat we het wel makkelijk vonden, en zo doe ik het zelf tegenwoordig ook. En dat deden heel veel mensen om ons heen zo, en nog steeds trouwens. Mij zou het een enorm gevoel van onvrijheid geven om mijn activiteiten af te moeten stemmen op waar er horeca in de buurt is en wat die toevallig aanbieden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor iemand anders juist als een opgave voelt om zelf van tevoren iets te bedenken en klaar te maken. Net als dat ik me best kan voorstellen dat iemand graag op vliegvakantie gaat naar een gebied waar het heel erg warm is, terwijl ik zowel vliegen als hitte niet fijn vind. Mensen zijn zo ontzettend verschillend. Maar daarom begrijp ik niet waarom je een keuze voor een minder dure optie categorisch als armoedig zou willen betitelen, of op angst gebaseerd, of aannemen dat die voorkomt uit spaarzucht. Waarom niet gewoon geloven dat sommige mensen andere voorkeuren en drijfveren hebben dan jijzelf?
Aanvulling na herlezing: je = men in laatste zinnen, niet persoonlijk naar degene die ik quote!
blablablaatschaap wijzigde dit bericht op 13-03-2021 14:46
Reden: aanvulling
Reden: aanvulling
2.28% gewijzigd
zaterdag 13 maart 2021 om 16:27
Eens.Blablablaatschaap schreef: ↑13-03-2021 14:45Ik vind dit altijd zo'n bizarre discussie. Ik heb eten meenemen voor onderweg nooit met armoede geassocieerd en leerde pas toen ik ruim volwassen was dat er mensen zijn die dat wel doen. Ik groeide op in een gezin waar we regelmatig zelf eten meenamen, niet omdat het moest qua geld maar omdat we het wel makkelijk vonden, en zo doe ik het zelf tegenwoordig ook. En dat deden heel veel mensen om ons heen zo, en nog steeds trouwens. Mij zou het een enorm gevoel van onvrijheid geven om mijn activiteiten af te moeten stemmen op waar er horeca in de buurt is en wat die toevallig aanbieden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor iemand anders juist als een opgave voelt om zelf van tevoren iets te bedenken en klaar te maken. Net als dat ik me best kan voorstellen dat iemand graag op vliegvakantie gaat naar een gebied waar het heel erg warm is, terwijl ik zowel vliegen als hitte niet fijn vind. Mensen zijn zo ontzettend verschillend. Maar daarom begrijp ik niet waarom je een keuze voor een minder dure optie categorisch als armoedig zou willen betitelen, of op angst gebaseerd, of aannemen dat die voorkomt uit spaarzucht. Waarom niet gewoon geloven dat sommige mensen andere voorkeuren en drijfveren hebben dan jijzelf?
Aanvulling na herlezing: je = men in laatste zinnen, niet persoonlijk naar degene die ik quote!
zaterdag 13 maart 2021 om 16:30
Toen ik mijn huis kocht was het echt de het duurste wat ik kon kopen. Ik had nog periodieken, kreeg heffingskortingen als alleenstaande ouder, dus een paar jaar wat krapper leven vond ik geen probleem. Inmiddels met een veel lagere rente en een hoger inkomen, zit ik dus best wel goed.Mevrouw75 schreef: ↑13-03-2021 12:12Ik geef dan weer heel veel geld uit aan mijn huis, maar dat is dan weer niet allerlei versiering. Wat dat betreft zijn mijn vaste lasten dus erg hoog, en heb ik minder geld over voor allerlei andere zaken. Die vaste lasten naar beneden brengen is ook iets waar ik geld in steek. Ik vind mijn huis an sich dus heel belangrijk.
En die broodjes mee... Mijn ouders hebben dat vroeger nooit gedaan. Die leefden van salaris naar salaris en dat ging iedere maand schoon op, best een gat in hun hand. Ze gaven af op mensen die kampeerden en/of koelboxen meenamen naar het strand. Dat vonden ze maar armoedig. Mijn ex was juist heel karig opgevoed en wilde dat nooit meer. Zijn ouders leven nog steeds vrekkig qua eten, drinken en vermaak, maar wonen inmiddels wel in een peperdure (afbetaalde) villa en bedenken op een willekeurige doordeweekse dag dat ze wel een nieuwe auto willen en gaan die dan kopen.
zaterdag 13 maart 2021 om 16:36
Voor dat bedrag hebben wij een hele verdieping met 2 dakkapellen. 2 grote kamers, 2 kleinere en een zolder...
Vorig jaar.
zaterdag 13 maart 2021 om 16:41
Ik associeer het ook niet met armoede hoor. Het is ook een vreemde gedachtegang, en kwam er ook pas op latere leeftijd achter dat niet iedereen broodjes of drinken meeneemt als ze op weg gaan. Ik ben één keer met mijn schoonouders op vakantie geweest en dit was wel één van de redenen om niet meer met ze mee te gaan. Dagje naar het strand, leuk, maar wel naast de strandtent. Elke excursie eerst koffie drinken in de locale horeca gelegenheid. En elke avond uit eten vond ik ook too much. Maar zo heeft ieder zijn voorkeuren natuurlijk.Blablablaatschaap schreef: ↑13-03-2021 14:45Ik vind dit altijd zo'n bizarre discussie. Ik heb eten meenemen voor onderweg nooit met armoede geassocieerd en leerde pas toen ik ruim volwassen was dat er mensen zijn die dat wel doen. Ik groeide op in een gezin waar we regelmatig zelf eten meenamen, niet omdat het moest qua geld maar omdat we het wel makkelijk vonden, en zo doe ik het zelf tegenwoordig ook. En dat deden heel veel mensen om ons heen zo, en nog steeds trouwens. Mij zou het een enorm gevoel van onvrijheid geven om mijn activiteiten af te moeten stemmen op waar er horeca in de buurt is en wat die toevallig aanbieden, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor iemand anders juist als een opgave voelt om zelf van tevoren iets te bedenken en klaar te maken. Net als dat ik me best kan voorstellen dat iemand graag op vliegvakantie gaat naar een gebied waar het heel erg warm is, terwijl ik zowel vliegen als hitte niet fijn vind. Mensen zijn zo ontzettend verschillend. Maar daarom begrijp ik niet waarom je een keuze voor een minder dure optie categorisch als armoedig zou willen betitelen, of op angst gebaseerd, of aannemen dat die voorkomt uit spaarzucht. Waarom niet gewoon geloven dat sommige mensen andere voorkeuren en drijfveren hebben dan jijzelf?
Aanvulling na herlezing: je = men in laatste zinnen, niet persoonlijk naar degene die ik quote!
Ik houd zelf ook niet van vliegen. Ik heb het veel gedaan in het verleden maar houd er echt niet van. Wij gaan tegenwoordig met de auto op vakantie en houden van de Scandinavische landen, maar dat wordt door sommige mensen inderdaad als goedkoper gezien. Terwijl mijn vliegvakanties naar Griekenland vroeger een stuk goedkoper waren. Het heeft dus niet altijd met de realiteit te maken.
zaterdag 13 maart 2021 om 16:55
Grappig. Ik kook bij voorkeur niet op vakantie, zelfs als we gewoon een huis met keuken huren. En bij dagjes uit beginnen we met koffie in de lokale horecagelegenheidmadamecannibale schreef: ↑13-03-2021 16:41Ik associeer het ook niet met armoede hoor. Het is ook een vreemde gedachtegang, en kwam er ook pas op latere leeftijd achter dat niet iedereen broodjes of drinken meeneemt als ze op weg gaan. Ik ben één keer met mijn schoonouders op vakantie geweest en dit was wel één van de redenen om niet meer met ze mee te gaan. Dagje naar het strand, leuk, maar wel naast de strandtent. Elke excursie eerst koffie drinken in de locale horeca gelegenheid. En elke avond uit eten vond ik ook too much. Maar zo heeft ieder zijn voorkeuren natuurlijk.
Ik houd zelf ook niet van vliegen. Ik heb het veel gedaan in het verleden maar houd er echt niet van. Wij gaan tegenwoordig met de auto op vakantie en houden van de Scandinavische landen, maar dat wordt door sommige mensen inderdaad als goedkoper gezien. Terwijl mijn vliegvakanties naar Griekenland vroeger een stuk goedkoper waren. Het heeft dus niet altijd met de realiteit te maken.
zaterdag 13 maart 2021 om 17:15
"Kom, mensen, leef een beetje! Ik vind het vaak een verademing om bijvoorbeeld Italianen en hun prioriteiten te zien: mooie kleren en accessoires, lekker eten, gul geven en genieten"Myra22 schreef: ↑13-03-2021 13:45Je legt me nu echt woorden in de mond. Ik heb gezegd over de spaarzame Hollandse volksaard: niet mijn ding, maar leven en laten leven en vast verstandig. Het is alleen niet míjn keuze. En echt nergens heb ik gezegd mijn geld aan designerkleding te spenderen. Dat doe ik namelijk nauwelijks, ik geef niet om merken. Ik heb het gevoel dat ik en mijn financiële keuzes door jou veel sterker beoordeeld worden dan andersom. Ik geef toe dat ik een risico neem door weinig te sparen voor een buffer, en dat ik daar bewust voor kies. Doe ik toch niemand kwaad mee? Geld uitgeven aan mooie ervaringen is m.i. nooit kapitaalvernietiging, maar het fijnst wat je voor jezelf en je naasten kunt doen. Om met Mary Kondo te spreken: een goedgevulde spaarrekening sparks nauwelijks joy, extra vakantie naar Griekenland heel erg veel. Ook geef ik trouwens veel aan goede doelen. Geeft me ook een beter gevoel dan oppotten.
Jij begint het hele verhaal met een oordeel dat mensen die niet om de dingen geven waar jij om geeft niet leven en niet genieten. Het zou je sieren als je dat gewoon toegeeft en daar op terugkomt. Maar iedereen bepaalt dus zelf hoe die prettig leeft. Wat dat betreft is het een non-discussie. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Mooie kleding en Italiaanse levensstijl koppelde ik aan designkleding, maar prima als dat niet zo is.
Als je het hebt over kapitaalvernietiging als je spaart dan snap je er niks van. Ik heb altijd nog meer kapitaal als ik spaar dan als ik alles uitgeef. En ik gaf al eerder aan dat ik niks om spullen geef, wel om ervaringen. Maar deze ervaringen hoeven niet (altijd) veel geld te kosten. Voor mij is vrijheid en tijd veel meer waard dan veel geld uitgeven, vandaar dat ik spaar voor later.
zaterdag 13 maart 2021 om 17:24
we denken er gewoon anders over, prima toch? Spaar lekker verder, en geniet van dat volle spaarvarkentje. Ik ben blij voor je dat je daar blij van wordt. Maar ík word daar niet blij van en kan me zo’n leefstijl moeilijk voorstellen. Geen reden om me zo agressief te bejegenen en me tot toegeven van een of ander onheus feit te dwingen. Het is een feit dat Nederland een van de spaarzaamste landen is ter wereld; het is niet gek dat dat zich vertaalt in life choices en een bepaalde grondhouding. Daar heb ik niks mee, maar ik heb er dus ook niks tegen. Zolang ik zelf andere keuzes kan maken, kan dat toch gewoon naast elkaar bestaan?FireMe schreef: ↑13-03-2021 17:15"Kom, mensen, leef een beetje! Ik vind het vaak een verademing om bijvoorbeeld Italianen en hun prioriteiten te zien: mooie kleren en accessoires, lekker eten, gul geven en genieten"
Jij begint het hele verhaal met een oordeel dat mensen die niet om de dingen geven waar jij om geeft niet leven en niet genieten. Het zou je sieren als je dat gewoon toegeeft en daar op terugkomt. Maar iedereen bepaalt dus zelf hoe die prettig leeft. Wat dat betreft is het een non-discussie. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Mooie kleding en Italiaanse levensstijl koppelde ik aan designkleding, maar prima als dat niet zo is.
Als je het hebt over kapitaalvernietiging als je spaart dan snap je er niks van. Ik heb altijd nog meer kapitaal als ik spaar dan als ik alles uitgeef. En ik gaf al eerder aan dat ik niks om spullen geef, wel om ervaringen. Maar deze ervaringen hoeven niet (altijd) veel geld te kosten. Voor mij is vrijheid en tijd veel meer waard dan veel geld uitgeven, vandaar dat ik spaar voor later.
zaterdag 13 maart 2021 om 18:59
Niemand is hier agressief, is gewoon discussiëren. En wat jij zegt is mijn punt al vanaf mijn eerste post: Iedereen doet het op zijn eigen manier. Dus “kom op leef een beetje mensen” is dus niet gepast omdat iedereen dat voor zichzelf uitmaakt.Myra22 schreef: ↑13-03-2021 17:24we denken er gewoon anders over, prima toch? Spaar lekker verder, en geniet van dat volle spaarvarkentje. Ik ben blij voor je dat je daar blij van wordt. Maar ík word daar niet blij van en kan me zo’n leefstijl moeilijk voorstellen. Geen reden om me zo agressief te bejegenen en me tot toegeven van een of ander onheus feit te dwingen. Het is een feit dat Nederland een van de spaarzaamste landen is ter wereld; het is niet gek dat dat zich vertaalt in life choices en een bepaalde grondhouding. Daar heb ik niks mee, maar ik heb er dus ook niks tegen. Zolang ik zelf andere keuzes kan maken, kan dat toch gewoon naast elkaar bestaan?
zaterdag 13 maart 2021 om 19:10
Dat kan ik toch denken als ik mensen een beknibbelbestaan zie leiden terwijl dit nergens voor nodig is? Bijvoorbeeld een halve dag folders uitpluizen voor aanbiedingen en dan vier supermarkten afstruinen terwijl je het prima kan missen, dat soort dingen. Jij zou toch kunnen denken bij mijn verhaal: ‘mens, wees verstandig en spaar voor later.’ Dat is toch prima? Ik snap niet waarom je zo over die zin valt.