Geld & Recht alle pijlers

Niet verzekerd zorgverzekering, nu boete

16-12-2009 00:34 19 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi Allemaal,



Ik heb even wat hulp nodig en ik hoop dat iemand me kan helpen...



Verhaal is als volgt: mijn schoonzusje is vorig jaar 9 maanden in het buitenland geweest. Ze heeft zich niet uitgeschreven bij haar ouders (heeft zwart gewerkt in betreffende land) maar haar ouders hebben wel iedere maand haar zorgverzekeringspremie betaald. Na 3 maanden heb ik haar ouders en haar aangeraden toch een soort 'buitenlandverzekering' te sluiten omdat ze nou eenmaal daar zat. Dat hebben we gedaan en dachten dat alles goed geregeld was, de premie in NL voor VGZ is gewoon doorbetaald.

Toen ze terug was (mei 2009 teruggekomen) heeft ze een keer een brief gezien van VGZ dat ze een boete kon krijgen omdat ze niet verzekerd was geweest, maar ze heeft niet gereageerd op die brief. Nu heeft ze een boete gekregen van ruim ¤1100 omdat ze niet verzekert was. Ze huurt tijdelijk onder omdat het niet goed gaat tussen haar en haar ouders en ze verdient maar ¤1000 per maand. Ze wil de boete wel betalen (de termijn om aantetonen dat ze wel verzekerd was is tenslotte verstreken) maar wil dit graag in termijnen doen. Mijn vraag is of dit kan aangezien ik alleen maar kan vinden dat ze binnen 6 weken moet betalen omdat er anders een deurwaarder etc komt.



Tevens heb ik nog gevonden dat er redelijkerwijs binnen een jaar betaald moet worden. Ik heb net haar financien gedaan, maar ze kan echt geen ruim ¤100 per maand missen, ze verdient te weinig. Ik help haar al met het zoeken naar een baan, maar dat duurt nog even voor ze daadwerkelijk een nieuwe baan heeft.



Heeft iemand enig idee of ze nog bezwaar in kan dienen? En of ze in termijn kan betalen ipv 6 weken en of de termijn langer dan een jaar mag/kan zijn? Ik hoop morgen de VGZ te kunnen bellen, maar ze ligt nu te huilen in mn logeerbed dus ik hoop dat ik haar wat gerust kan stellen of dat iemand een oplossing weet.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap niet zo goed waarom ze een boete heeft gekregen, omdat ze niet verzekerd zou zijn volgens VGZ, je schrijft nl. dat haar ouders haar premie al die tijd door betaald hebben.



Een normale zorgverzekering heeft toch ook buitenlanddekking? Volgens mij is een speciale verzekering voor in het buitenland pas van belang als je langer dan 10 maanden in het buitenland verblijft? En daarbij hoe weet VGZ dat zij in het buitenland heeft gezeten?
Alle reacties Link kopieren
Tja, een reisverzekering dekt alleen het deeltje dat je zorgverzekering niet vergoed en je mag dan maar max. een x aantal maanden (tussen de 9 en 12 als ik het goed heb) in het buitenland zijn. Uitschrijving uit de Gemeentelijke Basis Administratie geldt als einddatum verzekering.



Ik ben recent ook geemigreerd en kreeg toen ik mijn NL zorgverzekering wilde opzeggen een form die ik in moest vullen. Ook moest ik aantonen met een kopie van mijn nieuwe polis dat ik wel verzekerd was. In Nederland is verzekerd zijn hiervoor verplicht en zij zijn blijkbaar controleurs daarvoor.



Bel VGZ gewoon op en spreek iemand van de tweede lijn. Stel het niet weer uit. Als je niet kunt betalen, dan kan dat gewoon niet, maar dan zal er toch wel een betaalregeling getroffen kunnen worden?
Alle reacties Link kopieren
http://www.cvz.nl/



Dit is de site van het college van zorgverzekeringen. Zij hebben het beleid opgesteld over de bestuurlijke boete. Het beleid is daar ook in te zien.

VGZ zal het inderdaad uitvoeren. Als het niet terecht was, kun je beter niet met VGZ gaan bellen, maar een bezwaarschrift schrijven.

Het adres is: VGZ t.a.v. Klachten, antwoordnummer 9292, 5600 VM Eindhoven.

Mocht ze er met VGZ niet uitkomen ondanks dat zij kan aantonen dat zij premie betaald heeft, dan kan ze het nog altijd via het CVZ doen.



Bij het bezwaarschrift voegt ze het volgende: kopie van de polis van het jaar waar het om gaat. Kopies van alle afschrijvingen/overboekingen van de bankrekening waar het vanaf is geboekt (moet wel uit blijken dat deze overboekingen voor haar zijn geweest natuurlijk) En een brief waarin zij aangeeft het niet eens te zijn met de beslissing van de bestuurlijke boete.

Mocht het toch terecht zijn dat ze dit heeft opgelegd gekregen, dan kan zij een regeling aanvragen of zelfs het CVZ om kwijtschelding van de boete ( ze moet nu alle maanden dat ze niet verzekerd was plus 30% betalen) dus van die 30% verzoeken als zij dit kan omkleden met goede redenen (en dit kan bewijzen)



Succes gewenst van een klantenservice miepje
Als ze zich niet heeft uitgeschreven in Nederland en haar premie is gewoon doorbetaald, waarom krijgt ze dan 'n boete? Ze was tenslotte gewoon verzekerd en haar buitenlandverblijf is natuurlijk niet bij instanties bekend.
Alle reacties Link kopieren
Als ze zich niet heeft uitgeschreven als inwonend burger van NL en haar zorgpremie gewoon betaald heeft, is er niks aan de hand. Waarom krijgt ze san een boete?

Ik zou het nog maar even uitzoeken wat daar de reden van is en de boete niet betalen.
Alle reacties Link kopieren
Je moet inderdaad afschriften van de bank laten zien met haar polisnummer erop. Staat er een betalingskenmerk dat kunnen ze daar ook uit halen dat het om haar gaat. Ik heb eens hetzelfde akkefietje meegemaakt met mijn zoon toen hij werkloos was en wij zijn premie betaalden. Er kwam een deurwaarder omdat hij niet betaald zou hebben. Dat is ook voor de rechtbank gekomen. We hebben het gewonnen.
Zorg wel dat je het bezwaarschrift ABSOLUUT op tijd (meestal binnen 6 weken) opstuurt, anders is het sowieso einde verhaal!!
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp uit het verhaal dat er wel altijd gewoon betaald is voor de verzekering?



Als de termijn verstreken is zal ik altijd nog heel hard proberen er tegenin te gaan. Als het echt zo is dat het niet geven van een reactie binnen 6 weken de boete onherroepelijk maakt vind ik dat op zijn minst bijzonder slecht geregeld. Als mij een boete wordt opgelegd zou ik op zijn minst willen dat de bewijslast bij de tegenpartij ligt en niet bij mij. Maar goed, de exacte regels ken ik niet dus. Ik weet alleen dat ik moord en brand zou schreeuwen in deze situatie. De belastingdienst heeft mij ook bijna benadeeld voor ruim 2000 euro en ik ben blij dat ik drie jaar zeuren heb volgehouden.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het probleem is dat schoonzusje niet op goede voet met haar ouders is en zij dus niet beschikt over de bankafschriften?
Alle reacties Link kopieren
Beste TWWES,



In Nederland is iedereen verplicht om verzekerd te zijn voor ziektekostenverzekering. Als je schoonzusje ingeschreven heeft gestaan op een Nederlands adres in de tijd dat zij in het buitenland zat, dan is ze dus verplicht om hier een ziektekostenverzekering te hebben. Als dit wel altijd is betaald, dan is de boete niet terecht. Als de premie niet maandelijks is betaald, dan kan het CVZ een boete opleggen.



De bestuurlijke boete is gelijk aan 130% van de op dat moment geldende premie, berekend over de onverzekerde periode maar met een maximum van vijf jaar.



Het CVZ heeft beleidsregels opgesteld omtrent het opleggen en uitvoeren van de bestuurlijke boete. In sommige gevallen wordt de boete verlaagd. Dit dien je vaak zelf aan te vragen met het doorvoor bestemde formulier.

Ook de regels omtrent een betalinsgregeling vind je terug in de beleidsregels. De beleidsregels kun je terugvinden via de link: http://wetten.overheid.nl ... ldigheidsdatum_27-08-2009



Indien je schoonzusje van mening is dat de boete onterecht is opgelegd, dan moet ze binnen zes weken in bezwaar gaan. Wanneer deze periode reeds verstreken is, dan kan ze alleen nog een herziening vragen. In de herziening vraagt ze om nogmaals naar de beslissing te kijken en het is aan CVZ om te bepalen of ze de beslissing zal herzien of niet.



Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Bedankt allemaal voor de reacties, ik kon niet eerder reageren, sorry.



Ze heeft zich niet uitgeschreven in NL en haar ouders hebben de premie doorbetaald. Ik weet niet meer waar ik het gevonden heb, maar als je werkt betaalt je werkgever een 'deel van de premie'. Als je een uitkering hebt betalen zij het 'werkgeversdeel'. Dat deel (ze werkte niet in NL en ontving geen uitkering) zijn ze nu op haar aan het verhalen.

Ik denk een zelfde soort geval als Zoebie beschrijft.

@Zoebie: hoe is jullie rechtzaak in zn werk gegaan?



@Loket2: bedankt voor je bemoedigende bericht! De termijn om bezwaar aan te tekenen is voorbij, de termijn om bezwaar aan te tekenen tegen de definitief opgelegde boete is er nog.

Ik neem aan dat ik informatie kan inwinnen bij een juridisch loket of de CVZ inzake de herziening?
Alle reacties Link kopieren
@ TWWES



Ja, je kunt langskomen aan de balie bij het Loket in jouw buurt. Via onderstaande link kun je nagaan welk Loket dat is. http://www.juridischloket.nl/bezoekloke ... fault.aspx



Als je aan de balie komt, dan kun je langskomen op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur zonder alvorens een afspraak te maken. Mocht een van mijn collega's je niet kunnen helpen aan de balie, dan kan er een afspraak worden gemaakt (helaas zit je dan wel met een wachttijd van een paar dagen tot twee weken..)
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het een vreemd verhaal TWWES over dat ze het werkgeversdeel zouden verhalen. Dan zouden toch alle mensen die niet werken omdat hun partner werkt, rentenieren, oid zelf dat deel moeten betalen? Ik heb er echt nog nooit iets over vernomen.
Alle reacties Link kopieren
Het werkgevers deel (4,4% over je inkomen) wordt afgedragen aan de belastingdienst. Hier heeft VGZ niets mee van doen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ook een vaag verhaal. Zelf werk ik op een klantenservice van een zorgverzekeraar. Maar als ik het zo hoor hebben de ouders ws geen premie voor hun dochter betaald omdat zij haar hebben uitgeschreven omdat ze niet met elkaar op goede voet staan. Dus is meisj onverzekerd geweest, dus bestuurlijke boete van 130%...



Als je geen premie betaalt wordt je niet uitgeschreven, dat is wettelijk gezien niet mogelijk, alleen de AV kan beeinidigd worden.



Advies: laat meisje om wie het gaat bellen met haar eigen zorgverzmaatschappij, even horen hoe of wat.



Succes, ben bnieuwd hoe het afloopt.
Alle reacties Link kopieren
Ladiosa, zijn wij collega's...? Haha!
Alle reacties Link kopieren
Bewaar een kopie van je bezwaarschrift of laat het aangetekend opsturen. (ivm kerstpostdrukte op dit moment kan het met de gewone post te laat bij de zorgverzekeraar aankomen!)



En informeer om de week of VGZ het bezwaarschrift ontvangen heeft, zeker nu in deze voor ziektekostenverzekeraars drukke periode kan er helaas nogal eens een poststuk kwijtraken en dan zou je daardoor te laat zijn met het bezwaar terwijl je het wel op tijd ingediend hebt.



Veel succes verder!
Life is peachy, somethimes soft and sweet, somethimes hard and rotten
Ik zou eerst eens uitzoeken of ze echt moet betalen, mbv rechtswinkel of juridisch loket. Als dat het geval is, rustig het bericht van de deurwaarder afwachten. Dan bellen voor een betalingsregeling. Deurwaarders zijn vaak redelijker dan je denkt. Je kunt vragen om een formulier waar je inkomsten en uitgaven op in kunt vullen. Je mag dan ook zelf een voorstel doen voor betaling. De deurwaarder neemt vervolgens contact op, gaat akkoord of doet een ander betalingsvoorstel.



Succes!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven