Geld & Recht
alle pijlers
Ongelijke inbreng hypotheek en risico's
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:37
Zoiets is het vast.
Beetje dom ook om achteraf je eens te gaan verdiepen en miepen over een zeer terechte manier van handelen, niks raars en eerlijk.
Of iemand die zelf een oogje heeft op hem? ......
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:40
Natuurlijk betaalt hij dan wel mee aan de hypotheek, over het bedrag dat ze nu samen afgesloten hebben de helft. Maar als ze dat delen houd zij als minst verdienende minder geld over. Dan krijg je een scheve verhouding als hij op vakantie wil naar Spanje en voor haar een weekje landal net te betalen is bij wijze van spreken.sugarmiss schreef: ↑07-08-2020 15:32To je begrijpt er echt niets van. Dat die vriend van jou dat nog niet doorheeft en dat het dus niet zo slim is om jou om advies te vragen.
Haar geld zit vast in de stenen als dat huis eenmaal gekocht is dat klopt.
Maar hoe kom je er in godsnaam bij dat hij dan niet zou hoeven meebetalen aan de hypotheek.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:43
Had ik maar een hypotheek, helaas zit ik zelf in een huurhuis vast. Loep maar, ik had wel in deze situatie willen zitten.Luci_Morgenster schreef: ↑07-08-2020 15:37Zoiets is het vast.
Beetje dom ook om achteraf je eens te gaan verdiepen en miepen over een zeer terechte manier van handelen, niks raars en eerlijk.
Of iemand die zelf een oogje heeft op hem? ......
En nogmaals, wat ik denk dus wat hier staat is niet wat ik zeg tegen hun. Ze moeten er zelf uitkomen. Maar als ik in deze situatie zou zitten had het niet goed gevoeld om het vermogen dat weer in steen zit gescheiden te houden en dan alle andere voordeeltjes te delen met elkaar.
En dat vind zijn vriendin ook niet eerlijk, want zij woont nu ook in een mooiere woning dan dat ze zelf op eigen vermogen en inkomen gekocht zou kunnen hebben. Daar lijkt hier ook aan voorbij worden gegaan....
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:43
Wacht even.Kore schreef: ↑07-08-2020 15:40Natuurlijk betaalt hij dan wel mee aan de hypotheek, over het bedrag dat ze nu samen afgesloten hebben de helft. Maar als ze dat delen houd zij als minst verdienende minder geld over. Dan krijg je een scheve verhouding als hij op vakantie wil naar Spanje en voor haar een weekje landal net te betalen is bij wijze van spreken.
ZIJ houdt te weinig geld over voor leuke dingen.
En dat is opgelost doordat ze HEM 40.000 euro geeft?
What. The. Fuck.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:47
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:48
Wow daar had ik als partner echt nooit mee akkoord gegaan.
Ik snap echt werkelijk waar het probleem niet. Het is heel normaal een vordering op een ander te hebben als je zoveel geld meebrengt.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:48
Ja daar kunnen ze voor kiezen. Gevolg is dan wel dat zij minder te besteden heeft. Dat zou een keuze geweest kunnen zijn en had op de korte termijn beter geweest. Stel ze gaan over 5 jaar uit elkaar dan krijgt zij dat geld terug. Stel ze gaan over 30 jaar uit elkaar dan zat zij altijd thuis en vriend heeft geleefd.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:49
Ja.
Maar TO is eigenlijk ‘vriend’ en TO’s partner brengt overwaarde mee en nu is TO door alle adviezen te negeren in een dag 40.000 euro rijker. Heeft TO lekker voor elkaar. TO’s partner is de lul.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:50
Niet. Waar.Kore schreef: ↑07-08-2020 15:48Ja daar kunnen ze voor kiezen. Gevolg is dan wel dat zij minder te besteden heeft. Dat zou een keuze geweest kunnen zijn en had op de korte termijn beter geweest. Stel ze gaan over 5 jaar uit elkaar dan krijgt zij dat geld terug. Stel ze gaan over 30 jaar uit elkaar dan zat zij altijd thuis en vriend heeft geleefd.
vrijdag 7 augustus 2020 om 15:56
Kore schreef: ↑07-08-2020 15:43Had ik maar een hypotheek, helaas zit ik zelf in een huurhuis vast. Loep maar, ik had wel in deze situatie willen zitten.
En nogmaals, wat ik denk dus wat hier staat is niet wat ik zeg tegen hun. Ze moeten er zelf uitkomen. Maar als ik in deze situatie zou zitten had het niet goed gevoeld om het vermogen dat weer in steen zit gescheiden te houden en dan alle andere voordeeltjes te delen met elkaar.
En dat vind zijn vriendin ook niet eerlijk, want zij woont nu ook in een mooiere woning dan dat ze zelf op eigen vermogen en inkomen gekocht zou kunnen hebben. Daar lijkt hier ook aan voorbij worden gegaan....
Wat een onzin. Natuurlijk kunnen ze samen een mooiere woning kopen dan ieder apart. Hoezo wordt daar aan voorbij gegaan, het is gewoon helemaal geen argument. Hetzelfde telt vanzelfsprekend voor beide, maar vind je dan ook dat hij 40.000 aan haar moet geven? Om het gelijk te houden?
Je bent helemaal niet uit op de juiste informatie. Dat is hier al 100 keer duidelijk geworden. Je verdraait, negeert en manipuleert alle informatie omdat je persé een bepaalde kant op wil blijven gaan. En omdat het een verschrikkelijk manipulatieve en rottige manier is om je partner te naaien verpak je dit als 'je vriend helpen'.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:05
Kore schreef: ↑07-08-2020 15:48Ja daar kunnen ze voor kiezen. Gevolg is dan wel dat zij minder te besteden heeft. Dat zou een keuze geweest kunnen zijn en had op de korte termijn beter geweest. Stel ze gaan over 5 jaar uit elkaar dan krijgt zij dat geld terug. Stel ze gaan over 30 jaar uit elkaar dan zat zij altijd thuis en vriend heeft geleefd.
Hoezo is dat een gevolg? Als zij die vordering laat staan is hij niet bereid om maandelijks (naar rato) meer bij te dragen aan huishoudkosten, ondanks dat hij meer verdient dan zij?
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:14
Kore schreef: ↑07-08-2020 16:11Blijf je nou trollhunten of accepteer je nou gewoon eens dat ik een forummer in een huurwoning ben zonder partner? Ik heb mijn eigen sores, kan niet eens een vakantie betalen dus een huis van 4 ton droom lekker verder..
Misschien is het door mijn eigen belabberde situatie wel zo moeilijk voor te stellen dat vriend tijdens het samenzijn meer inbrengt in andere dingen en maar de helft daarmee opbouwt terwijl hij dat nooit terug kan eisen. Als je zelf lekker in de slappe was zit ben je waarschijnlijk ook meer gefocust op wat je al bezit en per se voor jezelf wil houden? Dat is bij mij geen gelijkwaardigheid in de relatie, zeker niet als hun levensstandaard vervolgens wel grotendeels van de inbreng van vriend komt. Daarover verschillen we van mening, maar dat stond al niet ter discussie want zelf willen ze alles met elkaar delen. Ik vroeg alleen maar of de hypotheek nu wel goed ging nadat hij paniekerig hierover begon toen ik belde of ze al veel aan het klussen waren..
Wat snap je niet aan de uitleg van iedereen?
Je hebt een enorm jaloezie-gevoed bord voor je kop. Je snapt er helemaal NIETS van.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:16
Hij heeft meer inkomen maar niet meer vermogen, dus dat vinden ze beide nadelig voor mijn vriend. Dan zou hij ook vermogen op moeten kunnen bouwen met zijn hogere loon en niet een luxere levensstijl bekostigen voor haar. Als de woning 40.000 euro minder waard word loopt zij met 60.000 euro vermogen weg en hij heeft ondertussen alle vakanties, auto's etc betaald. De inboedel is namelijk wel gemeenschappelijk geworden zonder dat daar een vergoeding over bestaat terwijl vriendin minder inbracht.
De notaris had eerder geadviseerd de extra inleg dan jaarlijks te verrekenen maar daar word de boel niet gezelliger van.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:19
Dat verrekenen is toch vrij simpel? Stel dat hij per jaar 10.000 meer aan de huishouding besteedt, dan is na 8 jaar het verschil rechtgetrokken. Ik vind dat nog wel een overweging.Kore schreef: ↑07-08-2020 16:16Hij heeft meer inkomen maar niet meer vermogen, dus dat vinden ze beide nadelig voor mijn vriend. Dan zou hij ook vermogen op moeten kunnen bouwen met zijn hogere loon en niet een luxere levensstijl bekostigen voor haar. Als de woning 40.000 euro minder waard word loopt zij met 60.000 euro vermogen weg en hij heeft ondertussen alle vakanties, auto's etc betaald. De inboedel is namelijk wel gemeenschappelijk geworden zonder dat daar een vergoeding over bestaat terwijl vriendin minder inbracht.
De notaris had eerder geadviseerd de extra inleg dan jaarlijks te verrekenen maar daar word de boel niet gezelliger van.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:24
Een relatie heeft ook gewoon zakelijke kanten, financiën is daar een van. Jaarlijks verrekenen stelt niet zoveel voor. Tenminste als je het bij de grote uitgaves houdt. Heeft niets met gezelligheid te maken.
Maar ja, als na 8 jaar alles gelijk is wat dan? Waarschijnlijk stopt hij dan nog steeds meer in het gemeenschappelijk huishouden, wat eerst verrekend moest worden en dan niet meer? Dan profiteert partner dus? Hoe ga je dat dan oplossen?
Gewoon die EUR 80.000 opnemen in het samenlevingscontract en over 10 jaar nog eens kijken hoe het ervoor staat. Partnerschapsvoorwaarden en samenlevingscontractvoorwaarden kun je gewoon gaandeweg aanpassen.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:25
Kore schreef: ↑07-08-2020 16:16Hij heeft meer inkomen maar niet meer vermogen, dus dat vinden ze beide nadelig voor mijn vriend. Dan zou hij ook vermogen op moeten kunnen bouwen met zijn hogere loon en niet een luxere levensstijl bekostigen voor haar. Als de woning 40.000 euro minder waard word loopt zij met 60.000 euro vermogen weg en hij heeft ondertussen alle vakanties, auto's etc betaald. De inboedel is namelijk wel gemeenschappelijk geworden zonder dat daar een vergoeding over bestaat terwijl vriendin minder inbracht.
De notaris had eerder geadviseerd de extra inleg dan jaarlijks te verrekenen maar daar word de boel niet gezelliger van.
Van jouw input ook zeker niet.
Ik stel voor dat jij je 'vriend' en zijn 'vriendin' even dit topic laat lezen en dat ze dan een hele hoop duidelijk wordt
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:29
Vriend heeft een eigenwoningschuld ten hoogte van de gehele hypotheek, niet voor de helft. Het aantal hypotheekdelen maakt helemaal niet uit, hij is verantwoordelijk voor de gehele hypotheek, net als partner. Hoe ze het bij de belasting opgeven maakt niet uit, mits het totaal maar klopt. Het lijkt erop dat vriend meest verdienende partner is en wellicht is het interessant dat hij de totale rente, dus van alle delen bij elkaar, als aftrekpost opneemt in zijn aangifte. Dat is een kwestie van even puzzelen met de aangifte. Dat je 40, 50 of 60% eigenaar bent van de woning heeft hier geen invloed op.Kore schreef: ↑07-08-2020 16:24Ik vond het ook een goede oplossing. Dan zat er alleen iets volgens hem bij de belastingdienst niet goed want vriend heeft nu een eigenwoning schuld van 160.000 terwijl hij eigenlijk 200.000 had moeten hebben. Maar ik ben niet fiscaal onderlegd, dus ik kon echt geen zinnig antwoord geven aan hem. Vandaar dat ik hier de hypotheekdelen had neergezet. Misschien hadden er ipv 3 maar 2 afgesloten moeten worden? Of anders de eigendomsverhouding 60/40 omdat zij eigenlijk 20% al gekocht heeft. Maar dan kom je weer met het probleem dat zij niet het inkomen heeft om dan ook het onderhoud te betalen.
Ben allang blij dat ze er nu uit zijn hoe ze het gaan doen.
Hij begrijpt gewoon veel niet (en jij ook niet) en moet dus terug naar zijn adviseur, samen met iemand met verstand van zaken. Er wordt veel door elkaar gehaald.
vrijdag 7 augustus 2020 om 16:39