Geld & Recht alle pijlers

Samengesteld gezin, samenwonen en verdeling financiën

23-01-2021 09:20 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
update 1 jaar later
Ik weet niet of het gebruikelijk is, of dat het alleen maar voor vervuiling zorgt om een ‘oud’ topic weer omhoog te halen, maar het leek me toch leuk om een update te geven.

Een jaar geleden opende ik dit topic. Inmiddels wonen we een jaar samen, de 7 maanden proeftijd zijn goed verlopen, mijn huur is opgezegd zoals bedacht. En voor nu werkt de 50/50 verdeling goed.
Zoals jullie aangeven komt een samengesteld gezin met z’n ups/downs en moeilijkheden, maar omdat we het vooral niet te rooskleurig hebben ingeschat gaat het over het algemeen soepel.


Hoi allen,

Binnenkort willen ik en mijn vriend samenwonen. En we bespreken nu de financiële situatie.

De situatie is als volgt:
- we hebben beide een huurhuis en ik trek bij hem in (zeg mijn huurhuis op)
- hij heeft 2 kinderen (10 en 13) met co-ouderschap week op, week af. Ik heb geen kinderen.
- we werken allebei 40 uur. Ik verdien 2400, hij 1900 (netto)

Ik ben bekend met de 50/50 en naar rato verdeling. Wij denken aan het volgende:

Alles 50/50 (huur, gwl, internet, gemeentelijke heffingen en boodschappen)

Zelf: auto (we hebben allebei een auto), zorgverzekering en medische kosten, hobby’s

Hij: primair verantwoordelijk voor kosten voor de kinderen (school, sport, kleding, nieuwe fiets) dit is namelijk al geregeld met hun moeder. Echter zal ik ook wel dingen kopen (leuke nieuwe schoenen, of een nieuwe trui, maar meer als extra/wat uitkomt)

Wat is jullie mening? Zijn er nog andere goede opties? Waar zouden jullie je in kunnen vinden?

Voor mijn gevoel is 50/50 in dit geval een soort van ‘naar rato’ (ik zou meer betalen) gecombineerd met ‘vriend heeft 2 kinderen (extra boodschappen etc)’ dus hij zou meer betalen. 50/50 middelt dit uit? Of zie ik iets over het hoofd?

Toevoeging: ik houd mijn huis nog minimaal 6 maanden aan. We ontvangen beide geen toeslagen die vervallen (geen huurtoeslag, geen zorgtoeslag, geen kinderbijslag, geen kinderopvangtoeslag en geen kindgebondenbudget).
laurierblaadje wijzigde dit bericht op 18-01-2022 11:56
Reden: Update 1 jaar later
25.19% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Een goede tip, houd je huis nog een paar maanden aan. Het kan echt heel erg tegenvallen, zo’n samengesteld gezin.
Alle reacties Link kopieren
Niet je vraag, wel ook mijn antwoord:
KamilleT schreef:
23-01-2021 10:17
Een goede tip, houd je huis nog een paar maanden aan. Het kan echt heel erg tegenvallen, zo’n samengesteld gezin.
Alle reacties Link kopieren
Toen ik mijn man leerde kennen waren zijn kinderen fulltime bij hem (13 en 15). Toen ik bij hem introk was in eerste alles instantie gescheiden. Ik bemoeide me toen wel al met de financiën, omdat ik daar echt beter in ben.
Toen ik zwanger werd, alles op één hoop gegooid, nooit meer naar omgekeken en samen een huis gekocht. Deel van zijn restschuld betaald met mijn spaargeld, ik betaalde mee aan de kinderen en aan de partneralimentatie van zijn ex.

Wij wilden een start en een kans samen, konden ons op deze manier ook een groter huis veroorloven. Nooit spijt van gehad. Maar goed, ik wist wel dat het goed zat. Nu zegt natuurlijk iedereen dat, dat weet ik:) Maar tien jaar verder zit het nog steeds goed en ben ik ook nog steeds heel blij dat we het zo hebben gedaan.

Maar mijn advies is wel: ga inderdaad eerst even kijken hoe het loopt. Hoe bevalt het, kunnen jullie een modus vinden als samengesteld gezin?
KamilleT schreef:
23-01-2021 10:17
Een goede tip, houd je huis nog een paar maanden aan. Het kan echt heel erg tegenvallen, zo’n samengesteld gezin.

Dit dus.

Samengestelde gezinnen zijn moeilijk en vaak een grote tegenvaller.
Statistisch gezien hebben jullie niet zo'n grote kans.

Ik zou je huurhuis dus zeker niet opzeggen. Toch zeker niet de eerste 6 maanden.
Verkijk je er niet op!
Alle reacties Link kopieren
Heeft hij een kind op zijn adres staan? Dan krijgt hij nog kindgebonden budget misschien. Dat gaat vervallen met jouw inkomen erbij.

Ik zou eerst gaan proefsamenwonen en als dat goed gaat gewoon een gezamenlijke rekening aanmaken en daar alles van betalen mbt huis en kids. Zo doen wij het, hebben wel gezamenlijk ook een kind. Verder betaalt vriend de alimentatie van zijn eigen rekening maar we hebben het wel zo berekend dat we ongeveer allebei evenveel vrij te besteden overhouden dus hij betaalt geen alimentatie van zijn vrij te besteden bedrag.

Vriend verdient een paar honderd euro meer maar werkt ook meer uur. Dat wat hij meer verdient is dus ongeveer de alimentatie. Verder delen we alle kosten door de helft (clubjes en kleren kinderen, vakanties etc) en houden we dus ieder evenveel over voor “onszelf”.

Omdat jij meer verdient en hij mogelijk toeslag verliest zou ik wel oppassen dat hij niet financieel teveel achteruit gaat wanneer je alles 50-50 wil houden.
The most exciting, challenging and significant relationship is the one with yourself. And if you can find someone to love the you you love that’s fabulous
Als het huis van de woningbouwvereniging is hebben vele een optie om je huis voor een jaar legaal te verhuren om proef samen te wonen.
Vele woningbouwverenigingen werken hier aan mee.
Je kan vragen of dit een mogelijkheid is.
Huisbewaring noemen ze dat.
https://www.dewoningstichting.nl/Huisbewaring.html
anoniem_402172 wijzigde dit bericht op 23-01-2021 10:45
17.18% gewijzigd
Het lijkt mij een prima verdeling; niet te moeilijk en reëel. In praktische zin kan je dit vormgeven door een gezamenlijke rekening te openen en daar de 50/50 kosten van betalen door ook elk een gelijk maandelijks bedrag daar op te storten. Ik zou zo iets wel doen om je plannen praktisch uitvoerbaar te maken.
Alle reacties Link kopieren
KamilleT schreef:
23-01-2021 10:17
Een goede tip, houd je huis nog een paar maanden aan. Het kan echt heel erg tegenvallen, zo’n samengesteld gezin.
Dit.
Alle reacties Link kopieren
Toen mijn nu man, toen vriend samen gingen wonen had ik al een kind uit een relatie. Eerste tijd alles 50/50 -kind gedaan, na ons trouwen en huis kopen gewoon alles 50/50 gedaan. Dit was voorstel man omdat hij koos voor mij en kind bij het trouwen. Bij ons had zijn inkomen weer invloed op mijn kot en kgb etc. In het begin verdiende ik veel meer ivm ORT, nu werk ik wat minder en geen ORT en man heeft promotie gemaakt. Wij hebben geen zin in elke keer alles af te wegen dus sinds een paar jaar vegen we alles op een grote hoop en betalen we daar alles uit. Grote aankopen en uitgaven boven 200 euro aan luxe in overleg. Gaat helemaal prima en naar beide tevredenheid. Wel af en toe gaan zitten om te kijken of we er nog hetzelfde over denken.

Wat al gezegd is hier,man heeft veel moeite gehad zich te voegen in "ons" gezin. Daar hebben wij ons achteraf flink op verkeken. Verschillende opvoedingsstijlen en andere regels vanuit huis meegekregen maakte het best wel eens lastig. Gelukkig is kind alleen en hebben wij ook geen biologische vader om rekening mee te houden, dat had alles nog veel lastiger gemaakt denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor al jullie reacties en zorgen!

Toevoeging: we wonen nu 3 maanden ‘proefsamen’, ik ben 24/7 in zijn huis, ook als de kinderen er zijn. Dit wilde ik eerst voor we uberhaupt verdere plannen maken.

Ik wil pas 1 juni 2021 mijn eigen huis opzeggen (als het dan nog zo loopt als nu). Dan hebben we 7 maanden ‘proef’ samen gewoond. Het kan daarna natuurlijk altijd nog mis gaan, maar ik kan met mijn inkomen makkelijk in deze regio particulier iets huren (dat doe ik nu ook). Het huurhuis van m’n vriend is ook particulier (boven huurtoeslag grens).

We ontvangen allebei geen toeslagen (geen huur of zorgtoeslag) en geen toeslagen voor de kinderen. Deze staan ingeschreven bij hun moeder en hier is de regeling ook naar. Er is geen sprake van partneralimentatie (nooit getrouwd of geregistreerd partnerschap gehad) en er is nu ook geen sprake van kinderalimentatie in de vorm van een bedrag van de ene ouder naar de andere. We gaan voor de zekerheid nog een afspraak bij de jurist maken om diverse scenario’s in de toekomst uit te laten denken wat dat zou doen met eventueel wel kinderalimentatie.

Mijn vriend gaat er financieel behoorlijk op vooruit omdat alle kosten als huur, gwl etc die hij nu alleen draagt, gedeeld worden. Ik blijf financieel ongeveer gelijk (mijn huur was/is laag).

Uiteindelijk zal het ook ‘alles op 1 hoop’ worden, maar de komende tijd nog niet. Door wat jullie zeggen (en ik me ook bewust van ben): er is statistisch gezien een grotere kans dat het mis loopt. Door een duidelijke regeling in het begin af te spreken met ieder nog eigen geld en verantwoordelijkheden hoop ik problemen te voorkomen als we toch uit elkaar gaan.
Klinkt alsof jullie er best concreet en goed mee om gaan.
Alle reacties Link kopieren
Verdeling klinkt redelijk.

Wanneer je je eigen huis nog een tijdje gaat aanhouden, wat zeker heel belangrijk is, zou ik die huur ook uit de 50/50 pot betalen.
Alle reacties Link kopieren
Met je aanvullende bericht lijkt het me dat je er gewoon voor moet gaan. Mocht er iets bijgestuurd moeten worden op financieel gebied, dan kom je daar ook wel weer uit.
Alle reacties Link kopieren
Lees net je aanvulling.
Volgens mij hebben jullie, jullie zaakjes prima op orde.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties! Ik ga voor 50/50 :-)
Laurierblaadje schreef:
23-01-2021 11:39
Bedankt voor de reacties! Ik ga voor 50/50 :-)

En zeg de huur van je huis nog niet op, zeker niet de eerste tijd.
Alle reacties Link kopieren
LAgirl82 schreef:
23-01-2021 11:43
En zeg de huur van je huis nog niet op, zeker niet de eerste tijd.
Ja! Heb het toegevoegd aan de OP: houd tot 1 juni 2021 mijn huis aan, na 7 mnd proefsamenwonen pas opzeggen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven