Geld & Recht alle pijlers

Scheefhuurders de nieuwe melkkoe ?

14-05-2021 08:54 724 berichten
Scheefhuren wordt duurder

Vanaf 2022 mogen corporaties de huur van scheefhuurders jaarlijks flink verhogen, oplopend tot 100 euro per maand. De Eerste Kamer stemde gisteren in met deze wet. De maatregel moet het scheefhuren tegengaan. Verder wordt de huurstijging in het vrije segment aan banden gelegd en wordt de inkomensgrens voor sociale huur voor gezinnen hoger.

Verhuurders in het DAEB-segment kunnen vanaf 1 juli 2022 de maandhuur van mensen met een hoog middeninkomen, zoals bijvoorbeeld een meerpersoonshuishouden met een inkomen boven de 54.478 euro, jaarlijks met maximaal 50 euro verhogen. Mensen met een hoog inkomen, zoals eenpersoonshuishoudens met anderhalf keer het modaal inkomen, mogen jaarlijks een huurverhoging van maximaal 100 euro per maand krijgen.

Met de wet kunnen verhuurders een meer bij de woningkwaliteit passende huur vragen aan huishoudens met een hoog (midden)inkomen. Zo draagt deze groep huurders bij aan nieuwbouw van woningen of betaalbaar houden van de huren voor mensen met een laag inkomen, aldus het Kabinet. Ze kunnen er ook voor kiezen om door te stromen naar een woning die beter bij hun inkomen past. Zo komen er eerder woningen vrij voor huizenzoekers die nu op de wachtlijst staan.

Opvallend is dat de wetswijziging uit de liberale koker komt. Het voorstel is op 8 december 2020 aangenomen door de Tweede Kamer. De VVD, D66, het CDA, de SGP, de ChristenUnie, 50PLUS, Krol en het FVD stemden voor. De SP, PvdA, GroenLinks, DENK, PVV, PvdD en Van Kooten-Arissen stemden tegen.

Limitering huurstijging vrije segment
Aanvullend stemde de Eerste Kamer gisteren in met nog twee andere wetswijzigingen. Allereerst wordt de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector de komende drie jaar gemaximeerd op inflatie plus 1 procent. Het gaat om huurwoningen waarbij de kale aanvangshuurprijs (dit is huurprijs op de ingangsdatum van het huurcontract) boven de toenmalige liberalisatiegrens lag. Voor huurcontracten die in 2021 ingaan, is dat het geval als de kale aanvangshuurprijs hoger is dan 752 euro per maand. De effectiviteit van deze wet is discutabel.

Naast de beperkte huurstijging kunnen alle huurders in de vrije sector straks bij geschillen over huurverhogingen met hun verhuurder aankloppen bij de Huurcommissie. Tot nu toe kunnen alleen huurders die een sociale woning huren een beroep doen op de Huurcommissie.

Hogere inkomensgrens sociale huur gezinnen
Ten tweede stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel over de inkomensgrens voor sociale huur. De inkomensgrens voor sociale huurwoningen van woningcorporaties wordt voor meerpersoonshuishoudens vanaf 2022 voor drie jaar verhoogd, van 40.024 euro naar 44.196 euro. Gezinnen met een laag middeninkomen voor wie het aanbod in de vrije sector onvoldoende aansluit bij hun financiële mogelijkheden, krijgen nu meer kansen om een betaalbare woning te vinden. De inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens blijft 40.024 euro.

Een motie over het stoppen met het toewijzen met voorrang van sociale huurwoningen aan statushouders werd door de Eerste Kamer verworpen.


-----------------------------------
Een aantal jaar geleden probeerden ze de doorstroming te stimuleren door de huur met extra procentpunten te verhogen maar dat werkte blijkbaar niet. Nu gaan ze de huren drastisch verhogen ( tot 100 euro) in de hoop dat dat wel werkt.
Ik snap enigszins het idee hierachter maar ik denk dat scheefhuurders niet zo makkelijk kunnen doorstromen in de huidige woningmarkt. Voor middeninkomens is er namelijk ook een woningtekort aan betaalbare huur- en koopwoningen.
De vrijesector woningen zijn bizar duur en een koopwoning is niet voor iedereen weggelegd, zeker in deze tijd.
Het alternatief voor die zogenaamde scheefhuurders is dus nog altijd erger.

Ik woon zogenaamd scheef, maar al zouden ze mijn huur morgen maximaal verhogen naar 900 -1000 euro volgens het puntensysteem, dan nog zou ik niet weg kunnen.
ik vind dit dus geen goede oplossing. De oplossing ligt in mijn optiek in het beter reguleren van de vrijesectorwoningen (wat ze nu proberen te doen) en het onaantrekkelijk maken voor huisjesmelkers om koopwoningen op te kopen.

wat is jullie meningen ?

Inkomensafhankelijk huur(verhoging) een goed idee

Totaal aantal stemmen: 203

Ja, de plannen zijn goed (30%)
Nee, slecht plan (19%)
Ja, i.c.m. regulering van vrijesector (17%)
Ja, maar de verhogingen zijn te fors (2%)
Nee, eerst moet de markt stabiliseren (7%)
Nee, oplossing is meer woningen bouwen (22%)
Ja, anders (2%)
Nee, anders (1%)
Alle reacties Link kopieren
Flashy schreef:
14-05-2021 10:25
Je kunt ook in een goedkopere regio wonen en elke dag een stukje rijden.
De meeste mensen die ik ken die een kantoorbaan hebben die blijven de mogelijkheid houden om straks ook (gedeeltelijk) thuis te kunnen werken. Mijn vriend werkt voor de overheid en daar hebben ze de huur van de extra parkeergarage en kantoorruimte al opgezegd. Zo zullen er meer bedrijven zijn die anders gaan werken. Als je dan 2x per week een stukje extra moet rijden lijkt me dat niet zo'n probleem.
Flashy schreef:
14-05-2021 10:25
Je kunt ook in een goedkopere regio wonen en elke dag een stukje rijden.
Dan spek je alsnog de staatskas met de hoge benzineprijzen. :idee:
Alle reacties Link kopieren
LilyOfTheVally schreef:
14-05-2021 10:29
ik dacht dat ze de huurprijzen sowieso niet mochten verhogen boven de socialehuurgrens (752 euro) ?
ik zit nu op 700 (kale huur + servicekosten), dus in mijn geval denk ik misschien valt het toch nog enigszins mee. dan kunnen ze eenmalig de volle mep verhogen en dan houdt het op. Maar gezien het feit dat scheefhuurders steeds vaker worden weggezet als profiteurs, ben ik bang dat de regering straks besluit om de huren nog verder te verhogen. ze weten dat je toch nergens heen kan, dus dan zou dat makkelijk cashen zijn voor de staatskas.
Nee dat is een enorm misverstand. Je maximale huurgrens wordt bepaald door de puntentelling van de woning. Het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector woning is dat er aan een sociale huurwoning een plafond zit kwa huur. Voor mijn woning is dat 1100 euro.
Maar een sociale huurwoning kan wel degelijk door de liberalisatiegrens heen breken.
Alle reacties Link kopieren
madamecannibale schreef:
14-05-2021 10:28
Volgens mij leeft dat beeld bij veel mensen inderdaad. Ik ben zelf een aantal jaar “scheefhuurder” geweest. Maar betaalde 710 euro huur voor een klein appartement. Als alleenstaande vond ik dat niet heel weinig. Ik wilde graag verhuizen maar particulier kwam ik echt niet voor in aanmerking. En om te kopen is het ook buiten de randstad lastig als je in een enigszins normale wijk wil wonen. Uiteindelijk verloederde het gebouw waarin ik woonde rap (wat echt zonde was aangezien het nog geen 10 jaar oud was). Nieuwe bewoners waren alleen maar statushouders (vaak met meerdere kinderen in een twee slaapkamer appartement) of mensen die urgentie hadden toegewezen gekregen door niet zulke leuke redenen (denk aan mensen uit een blijf van je lijf huis, mensen uit detentie, mensen uit de psychiatrie). Regelmatig waren er vernielingen en er werd veel drugs gedeald.

Ik vind het stigmatiserend dat mensen weggezet worden als scheefhuurder en als veroorzaker van problemen op de woningmarkt. Die enkele scheefhuurder is echt het probleem niet. En er wordt mijn inziens veel te makkelijk voorbij gegaan aan wat een huis betekent voor iemand. Als je als 70-jarige al 40 jaar op dezelfde plek woont en de buurt helemaal kent, er je vrienden en je hobbies hebt, waarom zou je dan verplicht moeten verhuizen? En wat is het alternatief, bejaardenhuizen zijn er niet meer. En zomaar een andere sociale huurwoning is vaak ook geen mogelijkheid. Bovendien kan je als 70-jarige niet even meer gaan werken om de hogere huur op te brengen.
Helemaal mee eens. Maar wat betreft het laatste stukje. Mocht je inkomen op een geven moment dalen dan kun je bij de meeste cooperaties een huurverlaging aanvragen. Al zal dat nooit enorm veel gaan, maar alle beetjes helpen natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
meisje22 schreef:
14-05-2021 10:32
Nee dat is een enorm misverstand. Je maximale huurgrens wordt bepaald door de puntentelling van de woning. Het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector woning is dat er aan een sociale huurwoning een plafond zit kwa huur. Voor mijn woning is dat 1100 euro.
Maar een sociale huurwoning kan wel degelijk door de liberalisatiegrens heen breken.
Dan heb je alleen geen recht meer op huurtoeslag zodra de huur door die grens is gebroken.
KamilleT schreef:
14-05-2021 10:14
Maar krijg je met die 800 euro ook die opslag? Met een salaris van zeg 50k per jaar is 800 euro toch al fors?
Voorheen werden vrijesectorwoningen niet gereguleerd, dus in principe kon je wel zo'n verhoging krijgen. In de nieuwe plannen willen ze in ieder geval de komende 3 jaar de verhogingen beperken tot inflatie + 1 %.
Alle reacties Link kopieren
-Rosings- schreef:
14-05-2021 10:36
Dan heb je alleen geen recht meer op huurtoeslag zodra de huur door die grens is gebroken.
Dat klopt, maar dat vind ik logisch.
Alle reacties Link kopieren
LilyOfTheVally schreef:
14-05-2021 10:38
Voorheen werden vrijesectorwoningen niet gereguleerd, dus in principe kon je wel zo'n verhoging krijgen. In de nieuwe plannen willen ze in ieder geval de komende 3 jaar de verhogingen beperken tot inflatie + 1 %.
Beter. Voor heen was de verhoging altijd inflatie + max 5%/5,5% dacht ik (uit mijn hoofd).
Define schreef:
14-05-2021 10:25
Dit zal er slechts voor zorgen dat mensen rond de bovengrens minder uren per week gaan werken zodat ze niet meer huur hoeven te gaan betalen.. want een alternatief is er niet en de huurstijging is al snel groter dan de netto stijging van het inkomen voor een extra gewerkt uur.

Klopt helemaal.
anoniem_6515dbffb48c1 wijzigde dit bericht op 14-05-2021 12:42
57.23% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
meisje22 schreef:
14-05-2021 10:32
Nee dat is een enorm misverstand. Je maximale huurgrens wordt bepaald door de puntentelling van de woning. Het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector woning is dat er aan een sociale huurwoning een plafond zit kwa huur. Voor mijn woning is dat 1100 euro.
Maar een sociale huurwoning kan wel degelijk door de liberalisatiegrens heen breken.
Oh dan ga ik gelijk even kijken hoeveel punten mijn woning heeft. Want ik ga er altijd van uit dat ik straks inclusief servicekosten max 800 euro betaal. Wat ik al veel vindt met modaal inkomen. Maar als het ooit nog meer wordt vind ik het wel helemaal te gek worden.
Alle reacties Link kopieren
meisje22 schreef:
14-05-2021 10:39
Dat klopt, maar dat vind ik logisch.
Daar komt wel de verwarring vaak vandaan, daarom noemde ik het
Alle reacties Link kopieren
-Rosings- schreef:
14-05-2021 10:44
Daar komt wel de verwarring vaak vandaan, daarom noemde ik het
Ah ok. Het is een enorm misverstand inderdaad.
Van mij mag het eerst naar de sociale huurgrens en vanaf daar met jaarlijks 50 - 100 euro per maand verhoogd worden. Maar wel met de garantie dat je bij inkomensverlies weer teruggaat naar oude huur + normale verhogingen.

Maar die maatregel moet dan wel gepaard gaan met nieuwbouw van betaalbare huurwoningen in de vrije sector (met een gemaximeerde huurprijs die past bij verschillende salarisniveaus boven de sociale huurgrens).

En er moeten ook crisiswoningen voor snelle doorstroming komen. Dus waar je maximaal 2 of 3 jaar mag zitten, speciaal bedoeld voor mensen met een specifieke urgentie zoals een echtscheiding.
Alle reacties Link kopieren
mick87 schreef:
14-05-2021 10:44
Oh dan ga ik gelijk even kijken hoeveel punten mijn woning heeft. Want ik ga er altijd van uit dat ik straks inclusief servicekosten max 800 euro betaal. Wat ik al veel vindt met modaal inkomen. Maar als het ooit nog meer wordt vind ik het wel helemaal te gek worden.
Als het goed is staat het in die brief waar je jaarlijkse huursverhoging mee aangekondigt wordt. Let vooral eens op de punten voor de WOZ-waarde van je woning. In de 8 jaar dat ik hier woon is de WOZ-waarde meer dan verdubbeld. Ik woon ook nog eens in een huis dat tot Rijksmonument is verklaard vanwege de architectuur van het gebouw. Dat bepaald bij mijn het leeuwendeel van mijn huur. Niet de voorzieningen van de eigenlijke woning zelf (een zeer gehorige etagewoning uit 1920).
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het idee goed, maar de uitwerking niet. Veel van de scheefhuurders kunnen nergens anders heen omdat vrije sector huur en koop te duur is.

En “dan verhuis je toch van de Randstad naar Groningen”, uh nee. Mijn vrienden, werk en familie zijn hier. Mijn hobbies zijn hier. Wie gaat er nou in godsnaam helemaal alleen op 2+ uur rijden van thuis zitten, alleen maar voor een dak boven je hoofd?
meisje22 schreef:
14-05-2021 10:32
Nee dat is een enorm misverstand. Je maximale huurgrens wordt bepaald door de puntentelling van de woning. Het verschil tussen een sociale huurwoning en een vrije sector woning is dat er aan een sociale huurwoning een plafond zit kwa huur. Voor mijn woning is dat 1100 euro.
Maar een sociale huurwoning kan wel degelijk door de liberalisatiegrens heen breken.
dus stel ze verhogen het volgend jaar met 50 euro waardoor ik net over de liberalistatiegrens heen ga. Vanaf dat moment mogen ze de huur dus met maximaal inflatie + 1 % verhogen?
Alle reacties Link kopieren
Ugli schreef:
14-05-2021 10:49
Ik vind het idee goed, maar de uitwerking niet. Veel van de scheefhuurders kunnen nergens anders heen omdat vrije sector huur en koop te duur is.

En “dan verhuis je toch van de Randstad naar Groningen”, uh nee. Mijn vrienden, werk en familie zijn hier. Mijn hobbies zijn hier. Wie gaat er nou in godsnaam helemaal alleen op 2+ uur rijden van thuis zitten, alleen maar voor een dak boven je hoofd?
Ook buiten de randstad is dit een probleem, zou wat zijn als al die mensen naar groningen verhuizen.

Buiten het feit dat de mensen met de modale inkomens leerkrachten, politieagenten, verpleegkundigen etc zijn en je als regio ook niet opknapt als die mensen allemaal vertrekken naar groningen.
Voor mij goed nieuws. Ik heb een vrije sector woning en zit nu €100 hoger sinds ik de woning ging huren. Het is al te duur voor mij, als alleenstaande maar het lukt nog. Toen ik het ging huren was ik met partner. Alles geprobeerd om goedkoper te gaan wonen:, woningruil, antikraak, etc. Niks lukte dus ik had weinig keuze en moest blijven zitten. Kopen lukt niet vanwege een studieschuld ( niet als single iig) en ik kom niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Dan nog is er 15 jaar wachttijd. Je zit hartstikke vast.

Dit jaar is de huur bevroren vanwege corona, wat al wat lucht geeft.

Velen vallen tussen de wal en het schip en als single is het zo goed als onmogelijk om iets betaalbaars te vinden. Als koppel kun je de klappen iets makkelijker opvangen. Als ik mijn huur niet meer kan ophoesten heb ik een dik probleem en dat geeft best druk.

Uit elkaar gaan is ook haast geen optie meer in deze tijden. Particuliere huur is reteduur, zelfs een kamertje.

Ik heb geen oplossing, maar ik vind die tiny houses wel een uitkomst voor als je single of een koppel bent.
Alle reacties Link kopieren
LilyOfTheVally schreef:
14-05-2021 10:52
dus stel ze verhogen het volgend jaar met 50 euro waardoor ik net over de liberalistatiegrens heen ga. Vanaf dat moment mogen ze de huur dus met maximaal inflatie + 1 % verhogen?
Ik heb even gemist of je in een sociaal of vrije sector woning woont, Lilly.
'Met de wet kunnen verhuurders een meer bij de woningkwaliteit passende huur vragen'

Dus vanaf 2022 gaan de huren drastisch omlaag. Fijn!!

:yes:
anoniem_123627 wijzigde dit bericht op 14-05-2021 11:00
3.33% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Lady_Day schreef:
14-05-2021 10:29
De meeste mensen die ik ken die een kantoorbaan hebben die blijven de mogelijkheid houden om straks ook (gedeeltelijk) thuis te kunnen werken. Mijn vriend werkt voor de overheid en daar hebben ze de huur van de extra parkeergarage en kantoorruimte al opgezegd. Zo zullen er meer bedrijven zijn die anders gaan werken. Als je dan 2x per week een stukje extra moet rijden lijkt me dat niet zo'n probleem.
Inderdaad.
Maar sommigen rijden elke dag een stukje, gewoon om meer woonplezier te hebben.
Alle reacties Link kopieren
Ugli schreef:
14-05-2021 10:49
Ik vind het idee goed, maar de uitwerking niet. Veel van de scheefhuurders kunnen nergens anders heen omdat vrije sector huur en koop te duur is.

En “dan verhuis je toch van de Randstad naar Groningen”, uh nee. Mijn vrienden, werk en familie zijn hier. Mijn hobbies zijn hier. Wie gaat er nou in godsnaam helemaal alleen op 2+ uur rijden van thuis zitten, alleen maar voor een dak boven je hoofd?


Niet eens alleen om een dak boven je hoofd te hebben. Het wordt door sommige geoperd als oplossing voor het scheefhuurprobleem.

Overigens lost het scheefhuurdertje pesten het probleem van de woningnood niet op. Dat wordt graag zo gebracht door o.a. Daniel Koerhuis van de VVD, maar die man vergeet wel vaker dat de VVD de afgelopen tien jaar de grootste partij was in dit gave land.
meisje22 schreef:
14-05-2021 10:57
Ik heb even gemist of je in een sociaal of vrije sector woning woont, Lilly.
sociaal
Alle reacties Link kopieren
Cadou schreef:
14-05-2021 10:59
'Met de wet kunnen verhuurders een meer bij de woningkwaliteit passende huur vragen'

Dus vanaf 2022 gaan de huren drastisch omlaag. Fijn!!

:yes:
Dat kan altijd. Je kunt altijd je huur laten toetsen door de Huurcommissie.
Alle reacties Link kopieren
Cadou schreef:
14-05-2021 10:59
'Met de wet kunnen verhuurders een meer bij de woningkwaliteit passende huur vragen'

Dus vanaf 2022 gaan de huren drastisch omlaag. Fijn!!

:yes:
Nou ja, ze kunnen het, maar of ze het doen hangt vast van je inkomen af.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven