Geld & Recht
alle pijlers
Wat vind jij nu echt te duur geworden?
zondag 20 februari 2022 om 08:37
dinsdag 1 maart 2022 om 20:37
Klopt, een opknaphuis kon je toen aan de straatstenen niet kwijt. En tijdens de huizencrisis kon je helemaal van alles op de kop tikken.
dinsdag 1 maart 2022 om 20:41
Mijn man en ik kochten een huis met 24 en 22 jaar.. en we kunnen rondkomen van 1 salaris(het laagste) (Dan kan er wel minder maar nu sparen we automatisch 80 % van het hoogste salaris en dan nog gaat het niet elke maand op. (En nee we verdienen niet bizar,samen iets over de 4000 netto,beide fulltime.)Voornu schreef: ↑01-03-2022 20:16Dit klinkt redelijk gemiddeld voor 'vroeger' en vergeleken met anderen misschien wel luxe toch? Vakanties, nieuwe fiets kunnen kopen, jong kunnen samenwonen en al rond 30e koophuis. De uitkeringen waren vroeger ook beter geregeld volgens mij (een van mijn ouders had een periode ook een uitkering en kwamen prima rond, overigens lukte het vroeger ook op 1 inkomen). Zo jong een huis kopen is voor veel mensen ook nu niet weggelegd ( ik was bv 40 toen ik kon kopen), ben blij dat ik niet jong ben in deze tijd. Met een kamer moet je al blij zijn (dat was in mijn tijd ook zo), laat staan dat je ergens kan samenwonen.
Nieuwe fietsen toen hadden pas na ons 12e een handrem en 3 versnellingen. Daarmee fietsen we dan 15km enkele reis naar de middelbare school. En dat nieuwe moet je met een korrel zout nemen. Ze waren nieuw voor ons.
Wij zijn nu 15 jaar getrouwd en hebben welgeteld 5 vliegvakanties gehad. 3 daarvan vanwege een bruiloft.
Mijn ouder hebben 14 en 15 jaar gewerkt voor ze een huis kochten. Daarvan hebben ze 4 jaar getrouwd samengewoond in een caravan zonder riool en stromend water..
Mijn ouders hebben hun hypotheek afgelost in 45 jaar. Mijn man en ik waren na 13 jaar op 65% met aflossen.
Het vet op de botten kwam bij mijn ouders pas toen ze rond de 50 waren. Mijn man en ik lopen echt wel 15 jaar op hen voor.
In onze omgeving was een huis kopen een jaar of 2 nadat men fulltime ging werken na een studie behoorlijk normaal. Ongeveer 70% had voor hun 25e een koophuis
dinsdag 1 maart 2022 om 20:50
Dat is het nadeel van de huuzenmarkt, het is deels puur geluk of pech in welke jaren je wil kopen en wat de hypotheekrente is ed. Ik heb goedkoop kunnen kopen op 1 inkomen (klushuis) en daardoor lage woonlasten. Dat is de laatste jaren een stuk lastiger voor starters.
dinsdag 1 maart 2022 om 21:05
Klopt daar zat ik ook bij. En een jaar of acht later heb ik mijn huis met een forse restschuld verkocht, nadat het jaren te koop stond. (Had ik maar gewacht, had me tonnen meer kunnen opleveren.)
woensdag 2 maart 2022 om 08:42
15 jaar geleden was 2007, dat was juist een hoogtepunt voor de huizenprijzen. Dat mensen toen makkelijker een huis konden kopen kwam vooral door de ruime voorwaarden voor een hypotheek. Die stelletjes van 21 konden zo 6/7x hun jaarsalaris aan hypotheek krijgen, ook al was het huis veel minder waard. Dat is inmiddels aan banden gelegd. Niet heel raar, want daardoor kwamen zo veel huizen vreselijk onder water te staan toen de prijzen na 2008 daalden.
woensdag 2 maart 2022 om 08:47
Welke provider heb jij? Ik betaal miv 1 januari 58 euro per maand. Ik zou graag overstappen.dianaf schreef: ↑01-03-2022 12:38Ik ben zelf van de jaren 80, maar ik weet niet beter dan 'zure regen', een beter milieu begint bij jezelf, Greenpeace. Maar ook Golfoorlog, terrorisme, oorlogen in Iraq en Afganistan. Het was al bekend dat het slecht ging met het milieu.
Mijn moeder heeft menigmaal geroepen, dat als ze dit had geweten ze niet aan kinderen was beginnen. Maar in de tijd dat zij aan kinderen begon, waren de rentes torenhoog, koude oorlog nog en was er niet heel veel jeugdwerkloosheid in de jaren 80?
Ik leef met idee (want dat hoor en lees ik veel) dat iemand die een kind wil, niet zo bezig is met dit soort dingen. Zoals je vaak in topics leest, het krijgen/willen van een kind is een gevoel en de omstandigheden worden als minder belangrijk gezien.
Maar terug on topic. Ik vind internet/tv echt heel duur voor hetgeen dat je krijgt. Want een gewoon pakket, zit bijna niets in en kost minimaal 40 euro.
Gaat u anders ondertussen even wat voor u zelf doen. (Viktor)
woensdag 2 maart 2022 om 09:13
In 2006 heb ik met mijn man ons eerste huis gekocht (24 & 27, ik net klaar met studie). Dit was echt niet heel makkelijk, maar we kochten een klushuis, het stond al 1,5 jaar leeg, was al verkocht geweest en afgezegd dus we konden het voor ruim onder de 2 ton kopen met een relatief goede rente in die periode van 4,4%. Nu dus heel hoog. Daarbij had je nog een fikse overdrachtsbelasting die je moest financieren.nausicaa schreef: ↑02-03-2022 08:4215 jaar geleden was 2007, dat was juist een hoogtepunt voor de huizenprijzen. Dat mensen toen makkelijker een huis konden kopen kwam vooral door de ruime voorwaarden voor een hypotheek. Die stelletjes van 21 konden zo 6/7x hun jaarsalaris aan hypotheek krijgen, ook al was het huis veel minder waard. Dat is inmiddels aan banden gelegd. Niet heel raar, want daardoor kwamen zo veel huizen vreselijk onder water te staan toen de prijzen na 2008 daalden.
Ik vond het niet per definitie makkelijker, meer dat wij een gelukje hadden. Toen we in 2013/2014 eigenlijk wel wilde verhuizen was dat op moment juist lastig. Huizenprijzen waren laag, het was niet voordelig om toen onze eigen huis te verkopen. Pas in 2018/2019 werd dat beter, is mijn ervaring.
En inderdaad heel goed dat je niet meer zomaar aflossingsvrije hypotheken of beleggingshypotheken kan krijgen, maar echt deel moet aflossen elke maand.
woensdag 2 maart 2022 om 09:47
Ze beginnen na hun 23e met fulltime werken omdat hun studie dan pas klaar is. Ik ken niemand (op enkele Wajongers na) die zo weinig werkt. Dat kan niet, want dan kan je de huur niet betalen. Huizenprijzen stijgen 20% per jaar. Dat is 40.000 euro op een hypothethisch huis van 2 ton (ik zeg hypothethisch want er zijn vrijwel geen huizen voor die prijs). Zelfs al spaar ik 100% van mijn inkomen, dan kom ik nog niet eens aan die 40.000 euro. Dus nogmaals: Kunnen sparen voor een koophuis is luxe (die caravan waar ze in leefden was alles behalve luxe, wat een bikkels!).petra123456 schreef: ↑01-03-2022 20:24Die uitkering kreeg mijn moeder op haar 39e. Nadat ze op het werk haar rug en nek gebroken heeft toen er een metalen kast op haar landde. Toen had ze al bijna 25 jaar fulltime gewerkt.
De meeste mensen die ik ken beginnen na hun 23e en dan vaak maar 28 of 32 uur.
Ze hebben jaren in een caravan gewoond zonder stromend water, zonder riool. Jaren op een wcemmer die ze leegden in een gierput 400m verderop. Water halen was even een kilometer lopen. En als het buiten min 5 was was het binnen met de kachel aan 6 graden.
Ze spaarden in die jaren 75% van hun inkomens om een huis te kopen. Ze gingen als vakantie een weekje naar de caravan van haar zus, en dan een week naar het huis van een oudere broer.
woensdag 2 maart 2022 om 09:59
Als je op je 39e al 25 jaar full time gewerkt hebt, ben je op je 14e begonnen. Dat was ook toen al vrij uitzonderlijk en nou niet iets om de huidige generatie jongeren op af te rekenen. Buiten dat het niet mag, zijn er maar weinig mensen te vinden die het een ontzettend goed idee vinden als een 14 jarige dat nu voorstelt.
En ook toen duurde een studie langer dan dat. De meeste mensen die ik ken waren rond de 23 klaar met hun opleiding (omdat die gewoon zolang duurde, niet omdat ze 10 jaar over hun studie deden). En ik ken volgens mij precies 1 iemand die níet full time ging werken, en die is wat minder belastbaar. Het parttime werken (en dat is dan meestal 32 uur) komt pas als de kinderen komen.
En ook toen duurde een studie langer dan dat. De meeste mensen die ik ken waren rond de 23 klaar met hun opleiding (omdat die gewoon zolang duurde, niet omdat ze 10 jaar over hun studie deden). En ik ken volgens mij precies 1 iemand die níet full time ging werken, en die is wat minder belastbaar. Het parttime werken (en dat is dan meestal 32 uur) komt pas als de kinderen komen.
woensdag 2 maart 2022 om 12:09
nausicaa schreef: ↑02-03-2022 09:59Als je op je 39e al 25 jaar full time gewerkt hebt, ben je op je 14e begonnen. Dat was ook toen al vrij uitzonderlijk en nou niet iets om de huidige generatie jongeren op af te rekenen. Buiten dat het niet mag, zijn er maar weinig mensen te vinden die het een ontzettend goed idee vinden als een 14 jarige dat nu voorstelt.
En ook toen duurde een studie langer dan dat. De meeste mensen die ik ken waren rond de 23 klaar met hun opleiding (omdat die gewoon zolang duurde, niet omdat ze 10 jaar over hun studie deden). En ik ken volgens mij precies 1 iemand die níet full time ging werken, en die is wat minder belastbaar. Het parttime werken (en dat is dan meestal 32 uur) komt pas als de kinderen komen.
Mijn vader begon in de jaren 70 ook pas op zijn 25ste aan zijn loopbaan hoor, want hij had 6 jaar gestudeerd, dat was toen nog heel gewoon. Binnen een jaar na zijn afstuderen kocht hij een huis met mijn moeder, die al wat langer aan het werk was.
Dus het hele idee dat de vorige generaties allemaal stoer op hun 15e al aan het werk waren is ook absoluut niet waar.
woensdag 2 maart 2022 om 12:16
Wij hebben eind 2010 een hypotheek afgesloten voor een nieuwbouwhuis, dat moest toen nog voor 1 januari 2011 want anders konden we de hypotheek niet meer krijgen met de nieuwe regels. Bleu als we waren heeft ons dat wel wat geld gekost doordat de toenmalige hypotheekadviseur ook niet per se het beste met ons voor had. Maar so be it. In 2012 zijn we in ons huis getrokken en hebben destijds veel zelf gedaan/geregeld. In 2017 kochten we ons volgende huis en konden we ons huis uit 2012 al met een redelijke overwaarde verkopen waardoor we voor lagere maandlasten in een beter segment huis zaten (van rijtjeshuis naar twee-onder-een-kap). Ik denk dat wij echt geluk gehad hebben dat we in 2017 die stap nog hebben kunnen maken, inmiddels zouden we zelfs krom moeten liggen voor ons huis uit 2012, terwijl we dat toen prima konden betalen.
woensdag 2 maart 2022 om 13:18
Herkenbaar. Ik kocht in 2007 een huis met mijn ex dat we, als we nu starters waren, echt nooit zouden kunnen kopen op de salarissen die we toen hadden. Echt no way. Dat huis is namelijk ruim 2x zoveel waard dan in 2007.Pluma schreef: ↑02-03-2022 12:16Wij hebben eind 2010 een hypotheek afgesloten voor een nieuwbouwhuis, dat moest toen nog voor 1 januari 2011 want anders konden we de hypotheek niet meer krijgen met de nieuwe regels. Bleu als we waren heeft ons dat wel wat geld gekost doordat de toenmalige hypotheekadviseur ook niet per se het beste met ons voor had. Maar so be it. In 2012 zijn we in ons huis getrokken en hebben destijds veel zelf gedaan/geregeld. In 2017 kochten we ons volgende huis en konden we ons huis uit 2012 al met een redelijke overwaarde verkopen waardoor we voor lagere maandlasten in een beter segment huis zaten (van rijtjeshuis naar twee-onder-een-kap). Ik denk dat wij echt geluk gehad hebben dat we in 2017 die stap nog hebben kunnen maken, inmiddels zouden we zelfs krom moeten liggen voor ons huis uit 2012, terwijl we dat toen prima konden betalen.
Dankzij de de overwaarde van dat huis, dat ondanks de crisis die erop volgde nooit onder water heeft gestaan, kon ik in 2017 als inmiddels single moeder ook een heel fijn huis kopen. En het huis dat ik in 2017 kocht (en waar ik nog woon) is inmiddels ook alweer 50% meer waard dan toen.
woensdag 2 maart 2022 om 13:33
Exactly my point, de vorige generaties (na de 2e Wereld Oorlog generaties natuurlijk) hadden het dus gewoon beter. Ik vind het jammer dat de technologie wel alsnog toe lijkt te nemen en dat dat niet vast hangt aan de welvaart. Het kan zomaar gebeuren dat de toenemende technologische ontwikkelingen straks alleen nog maar relevant zijn voor een steeds kleiner wordend groepje elite, een grote tweedeling tussen een kleine groep rijken en een grote groep middle class+armen die net de eindjes aan elkaar kunnen knopen.
woensdag 2 maart 2022 om 13:39
Ik kwam in 1992 op de arbeidsmarkt en toen kon je alleen tijdelijke contracten krijgen of via uitzendbureaus. Pas in 1998 op mn 29e eerste vaste contract en toen konden we een huis kopen. Man was toen al zzp er en dat werd niet meegenomen. En we konden het alleen omdat we na onze studies heel hard gespaard hadden toen we begonnen met werken. Niks lange luxe vakanties of twee auto’s maar sparen om eigen geld te hebben bij aankoop huis.
woensdag 2 maart 2022 om 13:52
Vlaginvaas schreef: ↑02-03-2022 13:39Ik kwam in 1992 op de arbeidsmarkt en toen kon je alleen tijdelijke contracten krijgen of via uitzendbureaus. Pas in 1998 op mn 29e eerste vaste contract en toen konden we een huis kopen. Man was toen al zzp er en dat werd niet meegenomen. En we konden het alleen omdat we na onze studies heel hard gespaard hadden toen we begonnen met werken. Niks lange luxe vakanties of twee auto’s maar sparen om eigen geld te hebben bij aankoop huis.
Sorry hoor, maar dat vind ik zo'n makkelijk cliche! Alsof alle twintigers van nu 2 auto's hebben en elk jaar naar Bali gaan en daarom geen eigen huis kunnen kopen.. Als jullie nu 29 zouden zijn dan zouden jullie krom liggen voor particuliere huur en echt niet op jouw salaris alleen een huis kunnen kopen.
woensdag 2 maart 2022 om 14:04
Vlaginvaas schreef: ↑02-03-2022 13:39Ik kwam in 1992 op de arbeidsmarkt en toen kon je alleen tijdelijke contracten krijgen of via uitzendbureaus. Pas in 1998 op mn 29e eerste vaste contract en toen konden we een huis kopen. Man was toen al zzp er en dat werd niet meegenomen. En we konden het alleen omdat we na onze studies heel hard gespaard hadden toen we begonnen met werken. Niks lange luxe vakanties of twee auto’s maar sparen om eigen geld te hebben bij aankoop huis.
woensdag 2 maart 2022 om 14:43
Ik vind het zo gek dat veel ouderen ( waar ik mijzelf ook even toe reken, bijna 50) doen alsof de jongeren van nu het zoveel makkelijker hebben. Kijk om je heen zou ik zeggen. En dan kopen ze hun dure kant en klaar lunch, of zitten ze op een terras. Het is niet dat ze hun geld ergens anders (zoals een huis) aan kunnen uitgeven nu.
woensdag 2 maart 2022 om 14:54
Ik spaar al sinds vóór mijn studie heel hard, heb pas sinds een jaar een auto ookal heb ik al 10 jaar een rijbewijs want dan kon ik meer sparen, luxe vakanties doe ik niet aan. Ik heb een mooi bedrag eigen geld, maar ik ben verder van een koophuis dan dat ik begon.Vlaginvaas schreef: ↑02-03-2022 13:39Ik kwam in 1992 op de arbeidsmarkt en toen kon je alleen tijdelijke contracten krijgen of via uitzendbureaus. Pas in 1998 op mn 29e eerste vaste contract en toen konden we een huis kopen. Man was toen al zzp er en dat werd niet meegenomen. En we konden het alleen omdat we na onze studies heel hard gespaard hadden toen we begonnen met werken. Niks lange luxe vakanties of twee auto’s maar sparen om eigen geld te hebben bij aankoop huis.
Op je 29e al een huis, ik zeg het nog maar een keer: Dat is luxe. Ik kan de komende 100 jaar nog geen koophuis kopen ookal spaar ik 100% van mijn salaris. Dus nog maar eens: Vorige generatie had het echt makkelijker.
woensdag 2 maart 2022 om 14:55
o nee ik doe zeker niet alsof de jongeren het nu zoveel makkelijker hebben, dat zie ik zelf ook wel. Tis meer dat ik de vanzelfsprekendheid bij pubers merk bij het kopen en bezitten van spullen. Ook bij mijn eigen kinderen. Als iets stuk is 'koop je toch een nieuwe'.
Maar goed, daar gaat dit topic niet over. Viel mij ook op, wat natuurlijk heel verklaarbaar is, is dat alle pasta's verdubbeld zijn. Zakje goedkoopste macaroni was volgens mij 30 of 40 cent. Nu 95 cent.
Maar goed, daar gaat dit topic niet over. Viel mij ook op, wat natuurlijk heel verklaarbaar is, is dat alle pasta's verdubbeld zijn. Zakje goedkoopste macaroni was volgens mij 30 of 40 cent. Nu 95 cent.
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
woensdag 2 maart 2022 om 14:57
Ik sta vooraan in de rij om te zeggen dat ik het vast makkelijker heb gehad dan de generatie na mij. Ik had een basisbeurs en gratis OV van 5 jaar (niet dat dat mijn 6 jarig studie dekte, maar het was beter dan niks), de generatie na mij niet meer. Het is ook extreem lastig is om een kamer te vinden en als die er is, is hij bijna onbetaalbaar. En daarom denk ik dat het een slippery slope is, dat het vanaf hier alleen nog maar minder zal worden. Ik zag het met mijn generatie gebeuren en nu ook de generatie na mij.Voornu schreef: ↑02-03-2022 14:43Ik vind het zo gek dat veel ouderen ( waar ik mijzelf ook even toe reken, bijna 50) doen alsof de jongeren van nu het zoveel makkelijker hebben. Kijk om je heen zou ik zeggen. En dan kopen ze hun dure kant en klaar lunch, of zitten ze op een terras. Het is niet dat ze hun geld ergens anders (zoals een huis) aan kunnen uitgeven nu.
woensdag 2 maart 2022 om 15:04
Ik (veertiger), ken wel een aantal stellen met 2 auto's, maar dat is dan vrijwel altijd een lease-auto en een tweedehandsje waarmee de andere partner naar het werk gaat. Twee auto's hebben is voor sommigen gewoon noodzaak en geen luxe, omdat er nu eenmaal gewerkt moet worden en dat niet altijd goed gaat met het OV of op de fiets. Er staan nergens 2 dikke zelfbetaalde Audi's op de oprit hoor. Zo leven de meeste mensen helemaal niet, en ik leef dan nog wel in een bubbel van hoogopgeleide tweeverdieners van in de veertig. Dus als die dat al niet hebben, dan hebben twintigers dat al helemaal niet.
woensdag 2 maart 2022 om 15:25
Ik ken alleen maar stellen van net 30 met een koophuis en 2 (zelfbetaalde) auto's op de oprit, maar wij wonen buitenaf en al onze vrienden ook. 2 auto's is hier best wel noodzaak want het OV is huilen.
Mijn vriend en zijn vrienden hebben niet gestudeerd (alleen MBO) en zijn vrijwel allemaal een eigen onderneming begonnen toen ze om en nabij de 25 waren. Maar ik denk dat niemand van ons nu nog hun eigen huis zou kunnen kopen met de prijzen van nu. Wij hebben echt geluk gehad dat dat 5-10 jaar geleden allemaal kon. Als je nu 25 bent, ben je gewoon de sjaak.
Ik zie trouwens wel veel verschil in keuzes die gemaakt worden bij neefjes en nichtjes bijv.
De nieuwste telefoons, Macbooks, luxe sneakers en vaak lunchen etc. Dat deden wij dan weer allemaal niet (in die mate). Maar goed, dat geldt ook niet voor iedereen natuurlijk en onze omgeving is ook sowieso al anders. Een rijbewijs en auto met 18 jaar is voor ons heel normaal.
Mijn vriend en zijn vrienden hebben niet gestudeerd (alleen MBO) en zijn vrijwel allemaal een eigen onderneming begonnen toen ze om en nabij de 25 waren. Maar ik denk dat niemand van ons nu nog hun eigen huis zou kunnen kopen met de prijzen van nu. Wij hebben echt geluk gehad dat dat 5-10 jaar geleden allemaal kon. Als je nu 25 bent, ben je gewoon de sjaak.
Ik zie trouwens wel veel verschil in keuzes die gemaakt worden bij neefjes en nichtjes bijv.
De nieuwste telefoons, Macbooks, luxe sneakers en vaak lunchen etc. Dat deden wij dan weer allemaal niet (in die mate). Maar goed, dat geldt ook niet voor iedereen natuurlijk en onze omgeving is ook sowieso al anders. Een rijbewijs en auto met 18 jaar is voor ons heel normaal.
_melon wijzigde dit bericht op 02-03-2022 15:28
24.82% gewijzigd
woensdag 2 maart 2022 om 15:26
Precies. De mensen van mijn leeftijd die ik ken met een eigen auto hebben of een lease-auto, of een derdehands. De twintigers die ik ken hebben stokoude Nissan Micra's en dat soort auto's. Als je denkt dat iedereen heel luxe leeft dan begeef je je in hele andere sociale kringen denk ik.rosadebree schreef: ↑02-03-2022 15:04Ik (veertiger), ken wel een aantal stellen met 2 auto's, maar dat is dan vrijwel altijd een lease-auto en een tweedehandsje waarmee de andere partner naar het werk gaat. Twee auto's hebben is voor sommigen gewoon noodzaak en geen luxe, omdat er nu eenmaal gewerkt moet worden en dat niet altijd goed gaat met het OV of op de fiets. Er staan nergens 2 dikke zelfbetaalde Audi's op de oprit hoor. Zo leven de meeste mensen helemaal niet, en ik leef dan nog wel in een bubbel van hoogopgeleide tweeverdieners van in de veertig. Dus als die dat al niet hebben, dan hebben twintigers dat al helemaal niet.