Geld & Recht alle pijlers

ziekte en vakantiedagen

17-11-2009 20:17 70 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben sinds enige tijd ziek thuis van mijn werk. Ik heb voor mijn ziekte zwangerschapsverlof gehad en aansluitend 2 weken vakantie opgenomen. Hierna heb ik 1 dag gewerkt en ben nu dus ziek thuis. Mijn werkgever heeft aan het UWV als ziektedatum het einde van zwangerschapsverlof opgegeven. Onterecht natuurlijk, ze bedonderen de boel. Wel begrijpelijk, zo krijgen ze geld voor mij.

Ik vind het allemaal prima, maar mijn werkgever wil nu mijn vakantiedagen niet teruggeven.

Terwijl ze dus wel ziektegeld voor mij krijgen van het UWV.

Onterecht, maar wat moet ik hiermee?
Was je erbij toen je werkgever met het UWV in gesprek was om uit te leggen wat de situatie is? Je schrijft zelf dat de situatie gerelateerd is aan je zwangerschap/bevalling en dat je daardoor niet kunt werken. Hier kwam je wellicht wat laat achter door die vakantie, maar feit blijft dat toen wel direct duidelijk was dat je helemaal nog niet kunt werken. Dan had je dus eerder ziek gemeld moeten worden, want het is niet aannemelijk dat je 2 weken wel gewerkt zou hebben als je niet op vakantie was gegaan en dat jij je pas na die 2 weken ziek zou hebben gemeld.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap even het gezemel niet over te weinig vakantiedagen. Je hebt net zwangerschapsverlof gehad en je zit nu in de ziektewet, allemaal tijd dat je wel vakantie opbouwt maar ze niet opmaakt. Je zult het nieuwe jaar ingaan met een behoorlijk hoog saldo.



En die ziektewet kost jouw werkgever anders behoorlijk wat geld hoor. Het UWV betaalt maar 70% en de rest is dus voor je werkgever. En dat is alleen nog maar voor zwangerschapsverlof of ziekte aan zwangerschap gerelateerd. Anders kost het hem gewoon 100%.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel heeft gelijk. Dus.
Alle reacties Link kopieren
Als de werkgever de juiste datum opgeeft van je ziekmelding, ben je je vakantiedagen ook kwijt, want: bevallingsverlof, vakantie, werken, ziekmelden. Ziekmelding NA genoten vakantie. Je bent de vakantiedagen in alle gevallen kwijt en je werkgever fraudeert inderdaad. Zelfs al zijn je klachten zwangerschapsgerelateerd. Je bent gaan werken en dus is je bevallingsverlof afgelopen. Ook al meld je je na een halve dag ziek. Jij had het recht op je vakantiedagen behouden als je je nog tijdens je bevallingsverlof had ziekgemeld en niet eerst je vakantie had genoten, was gaan werken en daarna pas ziekgemeld had.
Alle reacties Link kopieren
quote:Gravinnetje schreef op 17 november 2009 @ 22:31:

Ik snap even het gezemel niet over te weinig vakantiedagen. Je hebt net zwangerschapsverlof gehad en je zit nu in de ziektewet, allemaal tijd dat je wel vakantie opbouwt maar ze niet opmaakt. Je zult het nieuwe jaar ingaan met een behoorlijk hoog saldo.



En die ziektewet kost jouw werkgever anders behoorlijk wat geld hoor. Het UWV betaalt maar 70% en de rest is dus voor je werkgever. En dat is alleen nog maar voor zwangerschapsverlof of ziekte aan zwangerschap gerelateerd. Anders kost het hem gewoon 100%.Voor zwangerschapsverlof en bevallingsverlof en aan zwangerschap gerelateerd verzuim aansluitend voor en na het zwangerschapverlof en bevallingsverlof wordt het loon voor 100% incl. werkgeverslasten aan de werkgever uitgekeerd.
Alle reacties Link kopieren
Thanks Bagheera, ik dacht dat het 70% was, of kan dat een keuze zijn van de werkgever?
Alle reacties Link kopieren
quote:Gravinnetje schreef op 17 november 2009 @ 23:03:

Thanks Bagheera, ik dacht dat het 70% was, of kan dat een keuze zijn van de werkgever?Nee, dit is wettelijk geregeld. Als je werkgever maar 70% uitkeert, is hij echt fout. De achterliggende gedachte is namelijk baanbescherming voor zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel: ik ben het met je eens dat TO zich eerder moest ziekmelden.



Maar een ziekmelding bij UWV die eerder is dan de feitelijke eerste ziektedag kan toch ook negatieve consequenties hebben voor de werknemer? Het tijdstip waarop de loondoorbetaling minder wordt (vaak na een jaar) en het tijdstip waarop de loondoorbetaling stopt (na twee jaar) worden namelijk eerder bereikt. Nu komt het in de meeste gevallen niet zo ver, maar je zult toch goed arbeidsongeschikt zijn n.a.v. je bevalling of zwangerschap en dit tijdens je verlof nog niet zo door hebben maar tijdens werk wel.



Ik ken zelf iemand die een ca. een maand werken na het weer aan het werk gaan moest toegeven dat ze toch wel iets depressiever was dan ze eerst toegaf. Zo depressief dat het haar functioneren belemmerde. En op een gegeven momen zo doordraaide dat er langdurige intensieve behandeling nodig was voor haar postnatale depressie. Zwangerschapsgerelateerd, maar wat zou de datum van ziekmelding in dit geval moeten zijn en wie moet er opdraaien voor de loondoorbetaling?
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 17 november 2009 @ 23:12:

[...]





Nee, dit is wettelijk geregeld. Als je werkgever maar 70% uitkeert, is hij echt fout. De achterliggende gedachte is namelijk baanbescherming voor zwangere vrouwen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd.Dit is niet correct. De hoogte van de uitkering bij zwangerschap of bevalling is gebaseerd op het dagloon en kent een maximum. Het is dus wel degelijk mogelijk dat de uitkering vergeleken bij het oorspronkelijke salaris, slechts 70% bedraagt.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon aangeven bij UWV dat je niet op die datum ziek bent geworden maar later. Kan je je baan kosten....waarom dan

Als je dan al ziek bent (aantoonbaar zoals je zegt) kan hij je nog niet ontslaan.

Maar je vakantiedagen terugvragen dat lukt niet.

Maar wel alles netjes rechtzetten bij UWV. En als je zwangerschapgerelateerd ziek bent dan krijgt hij het geld toch wel en anders zal hij het terug moeten betalen.

Succes
Alle reacties Link kopieren
Als je na een bevallingsverlof gaat werken, daarna met vakantie gaat, daarna één dag gaat werken, daarna ziek wordt, is deze laatste dag je eerste ziektedag. Deze klachten kunnen zwangerschapsgerelateerd zijn. Maar volgens mij keert de Ziektewet alleen uit als de eerste ziektedag van dit soort klachten direct aansluitend op het bevallingsverlof wordt gemeld.



Dat is dan ook het belang van je werkgever: om je dan ziek te melden. Anders zal hij geen Ziektewetuitkering ontvangen en valt jouw ziekte onder zijn loondoorbetalingsverplichting.



Volgens mij lost het probleem vanzelf op, als je een oproep krijgt bij een UWV-arts, omdat die de eerste ziektedag formeel moet vaststellen. Daar ben jezelf bij. Bij twijfel zal deze de behandelend artsen raadplegen. Kom je niet bij een UWV arts en alleen bij een Bedrijfsarts van de arbodienst, dan zal deze hier ook na vragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 18 november 2009 @ 09:49:

[...]





Dit is niet correct. De hoogte van de uitkering bij zwangerschap of bevalling is gebaseerd op het dagloon en kent een maximum. Het is dus wel degelijk mogelijk dat de uitkering vergeleken bij het oorspronkelijke salaris, slechts 70% bedraagt.Je hebt gelijk, ik ben uitgegaan van mijn ervaring en die haalden het maximale dagloon niet. Thanx.
Alle reacties Link kopieren
Thanks Glover, jij snapt me!

Ik heb geen oproep gehad van het UWV. Ik moet wel bij de Arbo arts van mijn werkgever komen en wil dan idd gewoon eerlijk zijn. Ik heb tenslotte geen dubbele agenda.

Alleen.....en dan komt ie! Heeft mijn werkgever mij wel duidelijk gemaakt dat ik een probleem heb , als ik dan niet mee werk.

Zij vinden dat het zo goed opgelost is en ik deel die mening niet!

En nee, ik werk niet in een klein bedrijfje maar binnen een hele grote organisatie!

En idd...hij kan mij nu niet ontslaan, ik ben immers ziek. Maar er komt (hopelijk binnenkort) een dag waarop ik weer ga werken. Ik ben al een tijd in discussie ivm het voedingsrecht voor mijn dochter.....daarin wil hij niet meewerken en dat zullen ze zeker niet gaan doen als ik nu niet met hun meewerk!
Alle reacties Link kopieren
Wat is het probleem met "voedingsrecht" dan? Daar is de wet vrij helder over. Max. twee uur tijd (bij FT) oftewel 25% van je werktijd mag je besteden aan het kolven/voeden, dat is betaalde tijd.



Verder moet er een afsluitbare rustige ruimte beschikbaar zijn en een koelkast voor je melk. Op welk punt wil je werkgever daar niet aan meewerken?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet idd dat dat de wet is.

Probleem is alleen dat ik alleen werk volgens een vast schema met mensen die die begeleiding nodig hebben.

Ik heb recht op die 2 uur, maar mijn baas kan dit niet oplossen in mijn huidige werkschema.

Het klinkt heel simpel, even 20 min apart om te kolven en/of voeden. Ik heb die 20 min. niet. Ik ben verder altijd onderweg (op de fiets) en kan niet later of korter bij een client zijn.

Deze discussie hoeft ook niet gevoerd te worden, want ik weet uit ervaring dat het echt niet kan!

Enige optie (en zijn ze ook verplicht) is dat er iemand anders ingezet word op de voedingstijden, maar ja vind maar es iemand die dat wil doen!
Alle reacties Link kopieren
O'ja die ruimte is er ook niet. Het is onmogelijk om te kolven bij clienten thuis. En op de fiets gaat erg lastig
Alle reacties Link kopieren
O'ja die ruimte is er ook niet. Het is onmogelijk om te kolven bij clienten thuis. En op de fiets gaat erg lastig
Alle reacties Link kopieren
Annedaan,



Ook al zou je 'meewerken' met de werkgever: de Verzekeringsgeeskundige van het UWV (en niet de bedrijfsarts van een arbodienst) moet uiteindelijk de eerste ziektedag vaststellen. Dat is van belang voor het toekennen van een (eventuele) ziektewetuitkering. Dat men in eerste intantie af kan gaan op de bedrijfsarts, zou kunnen. Maar uiteindelijk bepaalt het UWV de eerste ziektedag. En die heeft per definitie niets met de werkgever te maken. Trouwens een goede bedrijfsarts zal zijn vingers hier ook niet aan branden.



Als je onder druk wordt gezet, is het misschien verstandig juridische bijstand in te roepen. Dat je geen dingen gaat doen, die tegen je gevoel in gaan, maar uiteindelijk ook letterlijk tegen je gaat werken.
Alle reacties Link kopieren
Glover,



Het UWV kan toch alleen maar aannemen dat mijn werkgever de juiste datum doorgeeft als ik hieraan meewerk.

Andere manieren om een eerste ziektedag vast testellen zijn er toch niet? Of zie ik iets over het hoofd?

Mijn behandelaars hebben ze niks aan. Ik was al tijdens mijn verlof onder behandeling, maar toen was nog niet duidelijk dat het zwangerschapsgerelateerd was overigens. Ik ging onder behandeling om van rugklachten af te komen zodat ik weer aan het werk kan. En mijn rug is mijn zwakke plek, dus ik heb nergens anders aan gedacht. Nu blijkt (weet ik sinds een week of 2) en dat is ruim 5 weken na mijn ziektemelding dat het zwangerschapsgerelateerd is.
Alle reacties Link kopieren
Annedaan,

In eerste instantie gaat het UWV af op wat de werkgever aangeeft of de bedrijfsarts. Meestal klopt dit ook wel. Maar formeel moet een UWV arts de eerste ziektedag vaststellen.



Dat is een serieus moment, omdat dit de eerste uitkeringsdag bepaalt, van bijvoorbeeld de Ziektewet of de WIA. En bij zwangerschaps en bevallingsklachten moet daarbij worden bepaald of de klachten daaraan gerelateerd zijn.

Dat doet een arts door eigen onderzoek (via het spreekuur, of door informatie in te winnen van behandelende artsen en/of bedrijfsarts).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven