Geld & Recht alle pijlers

Zojuist binnen een vast contract ontslag gekregen kan dit?

13-12-2021 14:03 478 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn partner heeft zojuist zijn ontslag gekregen. Hij is de onderdirecteur van het bedrijf en heeft een vast contract. Er worden vuile politieke spelletjes gespeeld.
Hoe werkt een ontslag we hebben het nog nooit eerder meegemaakt. Hij heeft een bijzondere goede functie en ik las al dat je ww zoveel procent van je dagloon wordt. Nou dan kunnen we hier wel verhuizen vrees ik. Deze baas heeft het zomaar medegedeeld. Out of the blue. Wat zijn in zulke gevallen de do's en de dont's
sarai- wijzigde dit bericht op 13-12-2021 17:33
19.53% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Juridisch advies inwinnen lijkt me heel verstandig als je ontslagen bent heeft ziek melden geen functie meer toch
Alle reacties Link kopieren
Ontslag op staande voet is als je iets 'hebt gedaan'. Denk aan een greep uit de kas.

Als leidinggevende 'al langer bezig is dit te bekokstoven' dan kan je er vanuit gaan dat er een dossier ligt. Dan wordt het een heel ander verhaal.

Je schrijft dat de leidinggevende van je partner jurist is. Ik zou zelf ook een jurist inschakelen, vandaag nog. In elk geval schriftelijk (per mail) laten weten dat hij niet akkoord gaat met ontslag en dat hij beschikbaar is voor werk.

Hij heeft inmiddels te horen gekregen dat hi ontslagen gaat worden, dus de ziektewet ingaan heeft nu geen functie meer lijkt me. Maar: vraag een arbeidsjurist.
pergamon wijzigde dit bericht op 13-12-2021 14:07
14.60% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
je kan niet 'zomaar' ontslagen worden in nederland.

Win juridisch advies in, maar ga ook niet zomaar de ziektewet in. Dat kan ook niet
Alle reacties Link kopieren
Maar wat is de grond van het ontslag op staande voet? Dan moet er echt bewijs zijn voor die reden.
Is het echt op staande voet of is er aangeven dat ze niet verder willen?

Je hebt voor de WW inderdaad een maximaal dagloon, dat kan je terugvinden bij het UWV?

Heeft je vriend een rechtsbijstandverzekering?
Alle reacties Link kopieren
Als je partner onderdirecteur is van een bedrijf waar de baas jurist is, dan heeft hij zelf toch ook wel eens met juridische zaken te maken gehad?
Zomaar ontslaan per direct zonder reden kan niet bij een vast contract. Maar ontslag op staande voet is iets anders, dan is er meestal een urgente grond (diefstal/bedreiging/ander zeer ongewenst gedrag waardoor iemand absoluut geen dag langer kan blijven werken).

Bij ontslag op staande voet heb je vaak ook geen recht op WW, dus dat is ook een probleem. Als hem echt zomaar uit het niks verteld is dat hij per direct kan gaan, dan niks toezeggen of tekenen en nú een eigen jurist inschakelen. Via rechtsbijstand, of als je die niet hebt gewoon zelf, je wilt hier echt geen fouten in maken.
Alle reacties Link kopieren
Wat was de reden die erbij werd gegeven?

Oo staande voet ontslag mag alleen met (zwaarwegende) reden en die moet ook onderbouwd medegedeeld worden.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... aande-voet

Redenen voor ontslag op staande voet zijn ernstige misdragingen op het werk. Bijvoorbeeld wanneer u:

-steelt;
-fraudeert;
-in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten;
-werk weigert zonder goede reden.


https://www.rijksoverheid.nl/binaries/r ... e+voet.pdf
Wanna grow up to be
Be a debaser
Alle reacties Link kopieren
Direct rechtsbijstand inschakelen, of misschien of wel beter: een arbeidsjurist.

Om te horen wat hij moet doen én laten.

Ik ben ook wel benieuwd naar dit ‘min of meer ontslag op staande voet’. Daar moeten zwaarwegende redenen voor zijn, dat zal zijn baas (dus de directeur?) die jurist is, ook wel moeten weten.
Ik heb geen wespentaille, ik heb een bijenrompje
Op staande voet ontslag, daar zijn zulke specifieke omstandigheden voor nodig...
als dat rechtsgeldig zou blijken, geloof ik ook niet echt dat je je zorgen hoeft te maken over wat het maximum dagloon is, want volgens mij krijg je dan ook niet echt ww.

Je hebt vandaag nog een advocaat nodig. Een goede.
Wat moet ik me voorstellen bij 'min of meer ontslag op staande voet'? Voor ontslag op staande voet is er wel een acute aanleiding nodig (bijvoorbeeld stomdronken achter het stuur zitten als je vrachtwagenchauffeur bent).

En verder is een ontslag binnen een vast contract geen kwestie van je bent per nu ontslagen, meld je maar bij uwv. Dat mag helemaal niet op die manier, dat is nou juist het grote voordeel van een vast contract.

Neem een advocaat of bel je rechtsbijstand.
Alle reacties Link kopieren
Op staande voet betekent per direct. Is dat aan de hand?
Of heeft je man vandaag te horen gekregen dat hij ontslagen wordt met inachtneming van de opzegtermijn?

Het enige dat je nu het beste kunt doen is zsm juridisch advies inwinnen!
Alle reacties Link kopieren
Er is toch wel een reden genoemd voor ontslag? Heeft je vriend niet doorgevraagd?

En ja met een vast contract mag je ook wel ontslagen worden, maar dan moet er een goede reden zijn. Weet je zeker dat je vriend niets door had? Je hebt het over vuile spelletjes, hoe lang is dat al aan de gang dan en wat voor vuile spelletjes zijn het?
Alle reacties Link kopieren
een vast contract betekent niet dat je niet ontslagen kan worden. Dit kan altijd, alleen met gegronde reden en een dossier opbouw.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -ontslagen

wat heeft de werkgever als (schriftelijke) reden gegeven?

En wat staat er in het arbeidscontract over het ontbinden ervan?
Wanneer mag ik op staande voet worden ontslagen?
Uw werkgever mag u alleen op staande voet ontslaan als hij hiervoor een geldige reden heeft. Deze reden moet hij u direct vertellen. Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Het ontslag wordt niet vooraf getoetst en de werkgever hoeft niet na te gaan of herplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is.

Geldige reden voor ontslag op staande voet
Redenen voor ontslag op staande voet zijn ernstige misdragingen op het werk. Bijvoorbeeld wanneer u:
  • steelt;
    fraudeert;
    in ernstige mate niet de bekwaamheden heeft om het werk te verrichten;
    werk weigert zonder goede reden.
Werkgever kan betaling loon direct stoppen
Uw werkgever hoeft bij een geldige reden voor ontslag op staande voet uw loon niet langer te betalen.

Geen recht op WW-uitkering
Wordt u vanwege een geldige reden op staande voet ontslagen? Dan heeft u geen recht op een WW-uitkering. U kunt mogelijk wel aanspraak maken op een bijstandsuitkering van uw gemeente.

Geen recht op transitievergoeding
De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer (wat bij een ontslag op staande voet veelal het geval is). Als u het er niet mee eens bent dat u geen transitievergoeding ontvangt, kunt u dit voorleggen aan de kantonrechter.

Vergoeding werkgever ontslag op staande voet
Heeft u de werkgever door opzet of schuld een dringende reden gegeven om u op staande voet te ontslaan? Dan moet u aan uw werkgever een vergoeding betalen.

Bij een vast contract of tijdelijk contract dat tussentijds kan worden opgezegd is de vergoeding gelijk aan het loon dat u zou hebben ontvangen over de geldende opzegtermijn. Als het een tijdelijk contract is dat niet tussentijds kan worden opgezegd, dan is deze vergoeding gelijk aan het loon dat u zou hebben ontvangen als het tijdelijke contract van rechtswege zou zijn geëindigd. U kunt aan de kantonrechter vragen deze vergoeding te verlagen.

Niet eens met ontslag
U kunt binnen 2 maanden de rechter verzoeken het ontslag ongedaan te maken. In plaats daarvan kunt u ook een verzoek indienen voor een financiële vergoeding bij de kantonrechter.

Bij een vast contract of tijdelijk contract dat tussentijds kan worden opgezegd, bepaalt de rechter de hoogte van de vergoeding. Voor het negeren van de opzegtermijn is de vergoeding gelijk aan het loon dat u zou hebben ontvangen over de geldende opzegtermijn. De kantonrechter kan, als hij dat billijk vindt, deze vergoeding verlagen maar niet tot minder dan het loon voor 3 maanden.

Bij een tijdelijk contract dat niet tussentijds kan worden opgezegd, is de vergoeding gelijk aan het bedrag dat u aan loon zou hebben ontvangen als het tijdelijke contract van rechtswege zou zijn geëindigd. De kantonrechter kan, als hij dat billijk vindt, deze vergoeding verlagen, maar niet tot minder dan het loon voor 3 maanden.

Bent u het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter? Dan kunt u hiertegen in hoger beroep gaan.
Wat is ontslag op staande voet - Rijksoverheid.nl
Je man heeft blijkbaar iets uitgevreten ben ik bang...
anoniem_407779 wijzigde dit bericht op 13-12-2021 14:14
0.93% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Oh, en inderdaad de ziektewet ingaan heeft geen zin als je dat ná je ontslag doet, dat maakt ene ontslag niet ingedaan. Anders zou de halve wereld dat proberen natuurlijk.

Overigens: het is altijd verstandig om sowieso in gedachten te houden wat er gebeurt als iemand zijn baan kwijt raakt. Je weet het nooit, we hebben allemaal gezien hoe plotseling de wereld kan veranderen.
WW is niet alleen een percentage van je loon, maar daar zit ook een maximum aan. Als je goed verdient, kan het zomaar zijn dat je niet 70% van je loon aan WW krijgt, maar nog niet eens de helft. Als dat een acuut probleem oplevert, is het wel handig om daar voorzieningen voor te treffen met een financieel adviseur.
Als hij daadwerkelijk per direct ontslagen is, kan hij nu niet meer de ziektewet in gaan.
Schakel zsm een arbeidsjurist in.
Of hij is ontslagen of niet. Bij ontslag kan je je niet meer ziekmelden hoor.

En sowieso, regel juridische hulp. En vraag eens aan je vriend als hij ontslagen is om de redenen op papier, die moet hij hebben gekregen om ontslagen te worden op staande voet/vast dienstverband zonder opzegtijd.
xjust_mii schreef:
13-12-2021 14:12
een vast contract betekent niet dat je niet ontslagen kan worden. Dit kan altijd, alleen met gegronde reden en een dossier opbouw.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... -ontslagen

wat heeft de werkgever als (schriftelijke) reden gegeven?

En wat staat er in het arbeidscontract over het ontbinden ervan?
Ja. Maar dan gaat er een traject aan vooraf en komt er een vaststellingsovereenkomst en is er in het uiterste geval zoiets als goedkeuring van een rechter nodig. Een jurist die iemand met een vast contract per direct wil ontslaan en denkt dat dat zomaar kan is dus een hele slechte jurist.
nausicaa schreef:
13-12-2021 14:14
Oh, en inderdaad de ziektewet ingaan heeft geen zin als je dat ná je ontslag doet, dat maakt ene ontslag niet ingedaan. Anders zou de halve wereld dat proberen natuurlijk.

Overigens: het is altijd verstandig om sowieso in gedachten te houden wat er gebeurt als iemand zijn baan kwijt raakt. Je weet het nooit, we hebben allemaal gezien hoe plotseling de wereld kan veranderen.
WW is niet alleen een percentage van je loon, maar daar zit ook een maximum aan. Als je goed verdient, kan het zomaar zijn dat je niet 70% van je loon aan WW krijgt, maar nog niet eens de helft. Als dat een acuut probleem oplevert, is het wel handig om daar voorzieningen voor te treffen met een financieel adviseur.
Ik vraag me inderdaad wel eens af of mensen hierover nadenken als ze voor 5 ton een rijtjeshuis kopen.
Begin eerst eens met een advocaat te bellen
Marelyse schreef:
13-12-2021 14:18
Ja. Maar dan gaat er een traject aan vooraf en komt er een vaststellingsovereenkomst en is er in het uiterste geval zoiets als goedkeuring van een rechter nodig. Een jurist die iemand met een vast contract per direct wil ontslaan en denkt dat dat zomaar kan is dus een hele slechte jurist.
Een vaststellingovereenkomst is niet altijd aan de hand. Zeker niet als je om bepaalde zware redenen met staande voet ontslagen bent hoor. Oude directeur is met een doos onder zijn arm na een bedrijfsrecherche onderzoek vertrokken. Die dag en later ook niets gekregen, hij moest eigenlijk bakken met geld terug geven, maar dat had hij zogenaamd niet.
Marelyse schreef:
13-12-2021 14:18
Ja. Maar dan gaat er een traject aan vooraf en komt er een vaststellingsovereenkomst en is er in het uiterste geval zoiets als goedkeuring van een rechter nodig. Een jurist die iemand met een vast contract per direct wil ontslaan en denkt dat dat zomaar kan is dus een hele slechte jurist.
Maar dan speelt er dus wellicht meer. Voor ontslag op staande voet heb je zoals al genoemd zeer goede redenen nodig en het houdt zelden stand voor de rechter. Het is natuurlijk mogelijk dat er meer speelt dan waar TO van op de hoogte is.
Alle reacties Link kopieren
Als je onderdirecteur bent van een bedrijf lijkt mij toch wel dat je dan weet wat de te lopen weg is in dit soort gevallen...
Is je partner wellicht ook bestuurder bij de BV? Soms is iemand en bestuurder van de BV en in loondienst en dan gelden er andere regels. Dan zou ik een advocaat adviseren die ook in het ondernemingsrecht ervaring heeft.
https://www.absoluteadvocaten.nl/arbeid ... bestuurder
sneeuwwitje80 schreef:
13-12-2021 14:30
Is je partner wellicht ook bestuurder bij de BV? Soms is iemand en bestuurder van de BV en in loondienst en dan gelden er andere regels. Dan zou ik een advocaat adviseren die ook in het ondernemingsrecht ervaring heeft.
https://www.absoluteadvocaten.nl/arbeid ... bestuurder
Klopt.

Maar dan nog weet hij vast wel waarom en ook dat hij gewoon juridische hulp moet/kan inschakelen lijkt me.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven