Gezondheid alle pijlers

Heb je ook hypoglykemie? (komt veel voor, doe deze test)

09-05-2008 22:33 76 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hypoglykemie is de ziekte die vaak vooraf gaat aan diabetes (ik heb het hier over de aandoening hypoglykemie en niet een aanval van hypoglykemie bij diabetespatienten).



Veel mensen voelen zich in deze tijd niet lekker en huisartsen geven meestal de schuld aan de psyche en of geven wat medicatie mee, terwijl misschien hypoglykemie ook de oorzaak kan zijn.



Hypoglykemie is een bloedsuikerstoornis. Je suikerwaarden schommelen dan enorm. Meestal heb je een lage suikerwaarde maar een heel hoog insuline, suikerziektepatienten hebben het andersom.

Voel je je ook wel eens duizelig? Dat je gehoor ineens minder wordt en dat je gaat beven of zweterig wordt, dat het lijkt alsof je moet flauwvallen?



Waarom plaats ik dit?

Ik heb zelf hypoglykemie, er zijn prognoses dat het aantal diabetespatienten enorm gaat stijgen. Gebruik van geraffineerde suikers zal dat alleen erger maken.

Je hoort hier in de media weinig over, mensen zijn 'verslaafd' aan suiker (het witte gif), de winkels en voedselmerken varen er wel bij dat we verslaafd zijn (zij hebben enorme winst hieraan, en in veel zit suiker verwerkt).

Mensen krijgen verkeerde prognoses bij de huisarts, soms wordt de schuld aan de psyche gegeven, wat dus niet altijd terecht is.



Hypoglykemie erkennen kan diabetes voorkomen, het ontstaat onder andere door een groot gebruik aan suiker. Als je hypoglykemie hebt en je past je eetgewoonten aan ga je je beter voelen en neemt de kans dat je diabetes krijgt af.



De ene arts denkt dat hypoglykemie enorm aan het groeien is en de ander denkt dat het meevalt, misschien komt dit ook door verkeerde prognose.



Als je denkt het ook te hebben, vraag bij je huisarts de glucosetolerantietest aan.



Dit is niet bedoeld om ongerust te maken, maar hopelijk diabetes te voorkomen.



Daarbij is veel suiker slecht voor iedereen, matig er dus mee.
anoniem_38662 wijzigde dit bericht op 10-05-2008 13:45
Reden: Zelftest
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Nou ja, mijn belangrijkste conclusie is voorlopig dat ik over de zeik ga van algemene lijsten waardoor je de aandoening altijd hebt



O ja, en dat teveel suiker eten niet gezond is, maar dat wisten we al toch? Overigens is géén suiker eten ook niet gezond
Alle reacties Link kopieren
Nog een aanvulling: ik bedoel dus niet te zeggen dat hypoglycemie niet zou bestaan, of dat je er geen last van zou hebben. 't Gaat me om zo'n lijst die eraan wordt gehangen (maar dat was al duidelijk denk ik? )
Alle reacties Link kopieren
Hahaha, je hebt gelijk hoor, want dan zou ook iedereen ADHD hebben en al die soort ziektes, omdat je je altijd wel ergens in herkent!
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 09 mei 2008 @ 23:09:

Nog een aanvulling: ik bedoel dus niet te zeggen dat hypoglycemie niet zou bestaan, of dat je er geen last van zou hebben. 't Gaat me om zo'n lijst die eraan wordt gehangen (maar dat was al duidelijk denk ik? )check!
Alle reacties Link kopieren
quote:wen schreef op 09 mei 2008 @ 23:09:

Nog een aanvulling: ik bedoel dus niet te zeggen dat hypoglycemie niet zou bestaan, of dat je er geen last van zou hebben. 't Gaat me om zo'n lijst die eraan wordt gehangen (maar dat was al duidelijk denk ik? )Nou, nog niet helemaal
Alle reacties Link kopieren
Iemand met hypoglykemie maakt te veel insuline aan na het eten waardoor suikers te snel worden afgebroken en je bloedsuikerspiegel dus ineens omlaag keldert, je weer honger krijgt, weer gaat eten en zo gauw in een kringetje zit. Dit heeft niks met een hype in het alternatieve circuit te maken. Het heeft dezelfde verschijnselen als diabetes alleen de oorzaak is anders (te veel aan insuline, in plaats van te weinig). Als je suikers te snel afbreekt, krijg je de beruchte 'hongerklap': gierende honger, moe, zweterig, trillen en vaak ook een slecht humeur. Je kan dit voorkomen door langzame suikers te eten en regelmatig wat te eten. Je wil het liefste iets zoets eten als je een te lage bloedsuikerspiegel hebt bij hypoglykemie maar een bruine boterham met kaas is dus beter!



Ik stoor me er erg aan dat hier over één of andere hype wordt gesproken terwijl het gewoon een soort afwijkinkje van je alvleesklier is. Het is verder niet levensbedreigend (wat diabetes dus zeer zeker wel kan zijn) maar wel uitermate vervelend. Overigens is hypoglykemie bij mij gewoon in het ziekenhuis vastgesteld na een glucosetest, dus niet door één of andere 'zweefarts'.



Zo.
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
God, ik wist niet dat er een naam voor was... Diabetes zit bij mij in de familie en mijn vader en ik hebben beide al ons hele leven deze "symptomen". Mijn moeder maakt er altijd grapjes over dat wij "altijd" aan het eten zijn. Ik regaeer heel slecht op suiker. Altijd gehad. Geef mij een hand chocolade en ik ben binnen een paar minuten hyper en licht in mijn hoofd, een half uur daarna ga ik van mijn graatje. Als ik niet op tijd eet dan ga ik beven, slecht zien, de hele rij. Dorst heb ik ook al mijn hele leven. Soms komt het in aanvallen met enorme hoofdpijn. Tja, ik dacht: diabetes in de familie, vader met slechte suikertoleratie: familiekwaaltje.



Maar het beestje heeft dus een naam, leuk, weet ik dat ook weer



Trouwens, suikers zijn voor iedereen slecht. De een reageert er alleen slechter op dan de ander. Al die tests... Ben dat eigenlijk wel met wen eens. Goede tip om eens op je suiker gebruik te letten als je denkt dat je slecht tegen suiker kan, dat dan weer wel.
Alle reacties Link kopieren
@Zamirah

Als je er heel erge last van hebt moet je ook zetmeelproducten laten staan.

Als brood kan je dan bijvoorbeeld het beste Allinson eten.

Maar soms wordt de aandoening erger en krijg je ook Candida infecties erbij dan moet je echt heel streng zijn.
Alle reacties Link kopieren
Olijfje, er wordt wel een variant van hypoglykemie gehypet in het alternatieve circuit. Zweefartsen adopteren graag aandoeningen.



Hypoglycemia is also a term of contemporary American folk medicine which refers to a recurrent state of symptoms of altered mood and subjective cognitive efficiency, sometimes accompanied by adrenergic symptoms, but not necessarily by measured low blood glucose. Symptoms are primarily those of altered mood, behavior, and mental efficiency. This condition is usually treated by dietary changes which range from simple to elaborate. Advising people on management of this condition is a significant "sub-industry" of alternative medicine. More information about this form of "hypoglycemia", with far more elaborate dietary recommendations, is available on the internet and in health food stores. Most of these websites and books describe a conflation of reactive hypoglycemia and idiopathic postprandial syndrome but do not recognize a distinction. The value of most of their recommendations is unproven from a controlled, empirical scientific perspective.
Alle reacties Link kopieren
@ wen, ik snap wat je bedoelt, maar sommige mensen vinden zo'n test juist wel prettig. Het zijn wel allemaal dingen die als symptoom kunnen gelden van Hypoglykemie.



En als je je voeding aanpast kan je nog genoeg lekkers eten hoor. Maar ik denk dat je prima zonder snelle suikers kunt.

Alleen langzame suikers heb je wel nodig.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet het, LaFemme. Ik heb het al jaren. Minstens 20 jaar. Ik heb voor de zekerheid altijd Dextro bij me, voor het geval dat...( voor als ik niet thuis ben..) Maar dat lost maar heel even het euvel op, dus als ik dan thuis ben ga ik alsnog iets goeds eten.



En het is inderdaad erfelijk, mijn vader heeft het ook en mijn tante ook.



En wat een gelul, inderdaad, dat het een hype zou zijn!!! daar kan ik me echt kwaad om maken. Dan is het bij mij dus al 20 jaar een hype??? Het is gewoon medisch te verklaren, net wat Olijfje ook zegt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb nog een klein stukje toegevoegd aan mijn vorige posting
Alle reacties Link kopieren
Zamirah, lees dan even wat ik schrijf.
Bij mij is het een paar jaar geleden ook geconstateerd, door een reguliere (en beslist niet zweverige) huisarts. Maar goed, het is een kwaaltje dat wat ongemakken met zich meebrengt, geen levensbedreigende ziekte.



Ik voel me vaak slap, dizzy en val snel flauw en heb véél eten nodig (zonder dat mijn gewicht daardoor toeneemt). Schildlier of bloedarmoede ofzo was het niet, toen maar suiker geprikt en die bleek ook een paar uur na een goede maaltijd maar op 2,8 tot hooguit 3,4 ofzo te zitten. Tja, niks aan te doen behalve gezond eten (maar dat deed ik altijd al) en weinig suiker en 'snelle' koolhydraten te eten (maar dat deed ik toch al niet). Zorg wel dat ik altijd iets te eten bij me heb, het kan vrij ineens komen opzetten en om dan in de bus ofzo van mijn stokkie te gaan is ook niet ideaal. En zo hou je het ook gezond, als je niks bij je hebt trek je al gauw een mars uit een automaat als je lichaam opeens schreeuwt om eten, en da's dus niet de bedoeling.



Moet wel zeggen dat ik de vragenlijst volkomen belachelijk vindt. Staan zoveel algemene symptomen op die inderdaad door hypoglykemie maar ook door honderd andere dingen veroorzaakt kunnen worden of zelfs gewoon normaal zijn, zo creëer je alleen maar 'ziektes'. Als je je echt niet goed voelt moet je gewoon naar de dokter en het uit laten zoeken, klopt er iets niet met je bloedsuiker dan blijkt dat snel genoeg uit een simpel bloedtestje.



En aangezien er toch niks aan te doen is behalve gezond eten en da's voor iederéén goed (ziek of niet ziek), heb ik zoiets van laat maar lekker gaan, ik vind het een beetje een modeziekte. Niet omdat het geen klachten kan geven, weet zelf immers dat het vervelend kan zijn. Maar om het nou een 'ziekte' te noemen in dezelfde categorie als diabetes vind ik ver gaan en zelfs beledigend voor mensen met diabetes. En dat het als voorstadium van diabetes wordt genoemd... kán, als teken dat je alvleesklier al een beetje de kluts kwijt is... maar in ook een deel van de gevallen is denk ik toch oorzaak en gevolg omgedraaid en krijg je de diabetes doordat je teveel suiker eet (evt door te lage bloedsuikerspiegel en suikerhonger die daarmee samenhangt), niet door de hypoglycemie zelf. Ben geen arts hoor, maar mijn boerenverstand begint altijd een beetje te stijgeren bij dit soort vragenlijsten die half nederland een ziekte aanpraten die vervolgens tóch niet te genezen is.
Alle reacties Link kopieren
Hmmm. Ja, dat heb ik dus ook al jaren, het is bij mij op mijn zestiende vastgesteld, nadat ik van m'n graat was gegaan. Ik heb het altijd gezien als een chique woord voor een suikerjunk. Het is heel triest, maar ik kan me niet voorstellen dat ik mijn leven helemaal omgooi door alle suiker te schrappen. Zonder gelul, ik word al panisch bij de gedachte.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 09 mei 2008 @ 23:16:

Ik weet het, LaFemme. Ik heb het al jaren. Minstens 20 jaar. Ik heb voor de zekerheid altijd Dextro bij me, voor het geval dat...( voor als ik niet thuis ben..) Maar dat lost maar heel even het euvel op, dus als ik dan thuis ben ga ik alsnog iets goeds eten.



En het is inderdaad erfelijk, mijn vader heeft het ook en mijn tante ook.



En wat een gelul, inderdaad, dat het een hype zou zijn!!! daar kan ik me echt kwaad om maken. Dan is het bij mij dus al 20 jaar een hype??? Het is gewoon medisch te verklaren, net wat Olijfje ook zegt.

Precies.

Als ik uitga heb ik altijd bruine broodjes met kaas enzo bij me haha
Alle reacties Link kopieren
@appeltjesgroen



Ik snap wat je bedoelt hoor, maar als mensen dus niet aan hun hypoglykemie werken (wat dus ook kan ontstaan door veel snoepen) kan het wel degelijk uitmonden in diabetes. Als je er wel wat aan doet dan loop je minder risico op diabetes.



Doe je er wat aan, dan is er goed mee te leven, maar moet je wel veel op je voeding letten.
Alle reacties Link kopieren
Wen, jouw stukje beschrijft meer een suikerverslaving dan hypoglykemie. Iemand met hg (ff afkorten hoor) kan ook verslaafd aan suiker zijn, maar door de alvleesklier die dus niet goed werkt. Het is dus de kunst om dat kringetje te doorbreken. Omdat er tegenwoordig zoveel snelle suikers zijn (zoals McDonalds eten-wat in de VS dus erg populair is) hebben veel mensen een grotere behoefte aan suikers. Dit is eerder doordat ze gewend zijn aan dit voedsel en hun lichaam er op psychisch vlak om vraagt dan dat het door de alvleesklier komt. Vaak worden deze twee dingen door elkaar gehaald. De oorzaak ligt alleen ergens anders.
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
Ja inderdaad Olijfje (sommige mensen kunnen dingen toch wel even beter omschrijven dan ikzelf), t wordt tijd om te slapen, dus ik ga.
Alle reacties Link kopieren
Hypoglykemie ontstaat NIET door veel te snoepen. Je hebt het, of je hebt het niet, je wordt er mee geboren. Alleen, als je veel snoept, hou je het dus wel in stand. Je moet het dus niet 'triggeren'. Ik snoep ook echt wel hoor maar omdat ik een hele poos de snelle suikers zoveel mogelijk moest vermijden, vind ik het niet eens echt lekker meer. Ben het niet meer gewend, krijg er gauw hoofdpijn van. Mooie bijkomstigheid dus :-)
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
Maar dat noemen ze (de genoemde alternatieven) dus ook hg (ik kort het ook even af ). En daar hangt dan die lijst aan. Hoppa, Wen op de kast
Alle reacties Link kopieren
Maar, Olijfje_... Als de inname van suiker je zucht naar nog meer suiker vergroot...Dan is dat toch een verslaving? Iemand die nooit drugs gebruikt, is niet verslaafd. Amy Winehouse, snuift/drinkt/whatever nou niet bepaald alleen tijdens de eerste menstruatiedag, zeg maar....
Alle reacties Link kopieren
Tuurlijk Wen, als je die lijst leest, gaan mijn haren ook overeind staan. Iedereen heeft wel eens een hongerklap omdat ie te weinig heeft gegeten. Maar mensen met hg ( ) kunnen dit, als ze niet oppassen, elke dag hebben en dan wel een paar keer. Ik heb er sneller last van als het warm is (omdat ik dan minder eet) en moet dan gewoon er op letten dat ik regelmatig even iets neem (al is het maar een sultana).
Ik ben mijn eigen bananenschil
Alle reacties Link kopieren
O ja, hongerklap, zo heette dat! (ik was in het echte leven al een tijdje op zoek naar dat woord, thanks)
Alle reacties Link kopieren
Ja, dat is zo DorothyGale, ik wilde alleen het verschil duidelijk maken tussen iemand die elke dag suiker eet omdat 'ie er zich psychisch beter door voelt dan iemand die suiker moet hebben vanwege een actieve alvleesklier. Ik weet niet goed hoe ik het aan moet geven, moet omschrijven. Er is een interessante documentaire ooit gemaakt door een journalist die mee ging doen aan de Mc-Donalds cultuur in Amerika en een maand lang alleen maar fastfood at. Hij kon er niet meer buiten na die maand maar dat had niet mer hypoglykemie te maken.



Weeh, ik weet niet hoe ik het goed duidelijk kan maken!! Grrr..
Ik ben mijn eigen bananenschil

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven