Kinderen
alle pijlers
Kleuterleerkrachten: kinderen steeds later zelfstandig?
vrijdag 31 januari 2025 om 15:49
Ik las onlangs een artikel in de Volkskrant waarin kleuterleerkrachten aan het woord kwamen die aangaven dat nieuwe leerlingen steeds vaker nog niet zindelijk zijn, nog niet kunnen traplopen, nog een speen hebben etc, terwijl ze al wel tot 10 kunnen tellen in meerdere talen. In het artikel werd onder andere een link met schermtijd gemaakt.
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
zondag 2 februari 2025 om 10:17
Hier op Viva zie ik dat heel vaak wel. Want van een bijbaantje leer je allemaal dingen die onmisbaar zijn in je latere leven.Nana_Mouskouri schreef: ↑02-02-2025 10:10Ja, je vond het belangrijker. Maar vonden je ouders dat ook? Werd je gestimuleerd toch vijftien uur in de week bij Kruidvat te werken, ook al stond je twee vieren en twee vijven?
Over schermen heb ik het nu niet eens. Ik heb het over het voorleven van prioriteiten.
En het is prima als een kind bijbaan of sport belangrijker vindt dan school. Maar dan kan niet elk kind het gewenste diploma behalen. Dat feit accepteren, is echter tamelijk problematisch aan het worden.
Evenals sport, maar alleen als het een teamsport is.
Ik mocht geen bijbaantje, want mijn vader vond dat kinderen werden uitgebuit met een schijtloontje.
Onsterfelijk Verheven
zondag 2 februari 2025 om 10:17
Er is al heel veel spel in leren. Er zijn zoveel verschillende werkvormen te vinden. Het beeld dat leerlingen uren achtereen op hun stoel moeten zitten is achterhaald.Bbubbels schreef: ↑02-02-2025 09:59Ik denk dat er op het gebied van onderwijs best nog iets te ontwikkelen valt om het wat meer aan te passen aan de jeugd van nu. En daarin kunnen ze denk ik nog best wat leren van de “game-wereld”. Die games an sich zijn echt niet slecht. Het grijpen van aandacht van kinderen ontwikkelt zich gewoon. En van veel games kan je best veel leren. Dat het verslavend werkt… sja, wellicht. Maar als je het wat positiever bekijkt dan weet zo’n game dus de aandacht vast te houden. En nee, onderwijs hoeft niet altijd “leuk” te zijn, maar een beetje spel in leren is niks mis mee lijkt me.
Social media vind ik een ander verhaal. Dat is over her algemeen toch gewoon pulp met een verdraaide message over hoe het leven er uit zou moeten zien.
Als gamification wetenschappelijk aangetoond positief bijdraagt aan de ontwikkeling en het leren van kinderen zou ik niet inzien waarom we dat niet meer in zouden zetten. Voor zover ik weet is dat onderzoek er niet. Hoogstens een claim van een methodemaker die graag extra software verkoopt.
zondag 2 februari 2025 om 10:18
Dat soort hoopvolle ontwikkelingen hoor ik al decennia-lang, maar het blijft bij uitzonderingen. Helaas.
Onsterfelijk Verheven
zondag 2 februari 2025 om 10:20
Mette schreef: ↑02-02-2025 10:01Ik begrijp het niet. We vinden het een probleem dat kleuters onzelfstandig zijn. En dat komt door de schermen maar uiteindelijk is het probleem dat kinderen sociale contacten, sporten en bijbaantjes belangrijker vinden dan school.
Ik vond 30 jaar geleden met nul schermen mijn vrienden, bijbaantjes en sport ook veel belangrijker dan school. Dat is absoluut geen probleem specifiek voor de huidige tijd en het heeft al helemaal niks met schermen te maken.
Het ging er in die posting om dat ouders dat ook zijn gaan vinden. En dat maakt het lastig.
zondag 2 februari 2025 om 10:23
Maar hoeveel peuters en zelfs dreumesen krijgen er al I-pads in hun handjes geduwd met "leerzame" apps? Of eten beter als ze een schermpje voor hun neus krijgen? Terwijl dat hele aan tafel zitten bijdraagt aan uitgestelde aandacht, bijdraagt aan je spraakontwikkeling, voelen of je vol zit of niet etc. Er wordt een beetje honend gedaan over dergelijke zaken, want als ze 18 zijn kunnen ze allemaal fatsoenlijk aan tafel eten. Maar het gaat om al die randzaken die daarmee geoefend worden.Mette schreef: ↑02-02-2025 10:01Ik begrijp het niet. We vinden het een probleem dat kleuters onzelfstandig zijn. En dat komt door de schermen maar uiteindelijk is het probleem dat kinderen sociale contacten, sporten en bijbaantjes belangrijker vinden dan school.
Ik vond 30 jaar geleden met nul schermen mijn vrienden, bijbaantjes en sport ook veel belangrijker dan school. Dat is absoluut geen probleem specifiek voor de huidige tijd en het heeft al helemaal niks met schermen te maken.
zondag 2 februari 2025 om 10:24
Mijn ene kind werkt wel, mijn andere niet. Zij wil per se een bepaald schoolniveau volgen en dat wordt lastig met een bijbaan. Het maakt mij niet uit: ik werkte altijd, maar het maakte me geen beter wezen.Solomio schreef: ↑02-02-2025 10:17Hier op Viva zie ik dat heel vaak wel. Want van een bijbaantje leer je allemaal dingen die onmisbaar zijn in je latere leven.
Evenals sport, maar alleen als het een teamsport is.
Ik mocht geen bijbaantje, want mijn vader vond dat kinderen werden uitgebuit met een schijtloontje.
Soms moet je kiezen: havo of een bijbaan en dan mavo. Maar dat is een boodschap die sommige ouders en kinderen niet willen accepteren. Dan moeten de eisen van de havo maar omlaag!
Ik klink nu zuur, dat wil ik niet zijn. Ik vind mijn werk leuk, ik vind kinderen leuk, ik vind bijna alle ouders leuk. Maar als ouder bereid je je kind voor op een leven vol teleurstelling als je maar blijft volhouden dat alles altijd tegelijkertijd zou moeten kunnen en als het niet lukt, dat dat altijd aan de andere mensen ligt.
(En ja, het onderwijs moet altijd leerlingen helpen het beste uit zichzelf te halen!)
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
zondag 2 februari 2025 om 10:24
Dat zeg ik toch helemaal niet.Nana_Mouskouri schreef: ↑02-02-2025 10:16Ik ben meestal redelijk genuanceerd, maar ik ga mijn lessen niet in games veranderen. Dan ga ik wel ander werk doen.
Ik denk alleen dat doen alsof games en die hele digitale wereld slecht is, een gemiste kans is. Kinderen kunnen een hele hoop leren van die wereld. En dat staat denk ik soms best haaks op al het klassiek schoolse. Daar kan denk ik in 2025 best wat meer integratie plaatsvinden.
zondag 2 februari 2025 om 10:28
Die games zijn een verdienmodel, bewust ontworpen om zo verslavend mogelijk te zijn. Ze zijn niet ontworpen met het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren in gedachten. Ik heb wel eens gelezen dat veel van die techmagnaten hun eigen kinderen overal bewust heel ver vandaan houden.Bbubbels schreef: ↑02-02-2025 09:59Ik denk dat er op het gebied van onderwijs best nog iets te ontwikkelen valt om het wat meer aan te passen aan de jeugd van nu. En daarin kunnen ze denk ik nog best wat leren van de “game-wereld”. Die games an sich zijn echt niet slecht. Het grijpen van aandacht van kinderen ontwikkelt zich gewoon. En van veel games kan je best veel leren. Dat het verslavend werkt… sja, wellicht. Maar als je het wat positiever bekijkt dan weet zo’n game dus de aandacht vast te houden. En nee, onderwijs hoeft niet altijd “leuk” te zijn, maar een beetje spel in leren is niks mis mee lijkt me.
Social media vind ik een ander verhaal. Dat is over her algemeen toch gewoon pulp met een verdraaide message over hoe het leven er uit zou moeten zien.
Lijkt me niet dat het onderwijs daar achteraan moet gaan hobbelen om 'mee te gaan met de tijd.' Het is net zoiets als roken en het toevoegen van grote hoeveelheden suiker aan bijna alles wat we eten. Er zit winstbejag achter, grootkapitaal en een sterke lobby dus het krijgt ruim baan. Daardoor kan je er als gewoon mens nauwelijks omheen en het voelt goed, maar dat maakt het nog niet iets goeds.
Wat zijn nu de wezenlijke positieve gevolgen van gamen en het gebruik van sociale media voor de ontwikkeling van kinderen? En wegen die op tegen de negatieve gevolgen? De huidige schermconsumptie wordt door wetenschappers en artsen oa regelmatig in verband gebracht met in ernst en omvang toenemende bijziendheid onder kinderen, toenemend overgewicht, eenzaamheid en depressie, een laag zelfbeeld bij meisjes, verslaving en concentratieproblemen.
zondag 2 februari 2025 om 10:29
Hoeveel kinderen kregen vroeger appelmoes over hun eten, zodat ze toch groentes aten?Mistborn schreef: ↑02-02-2025 10:23Maar hoeveel peuters en zelfs dreumesen krijgen er al I-pads in hun handjes geduwd met "leerzame" apps? Of eten beter als ze een schermpje voor hun neus krijgen? Terwijl dat hele aan tafel zitten bijdraagt aan uitgestelde aandacht, bijdraagt aan je spraakontwikkeling, voelen of je vol zit of niet etc. Er wordt een beetje honend gedaan over dergelijke zaken, want als ze 18 zijn kunnen ze allemaal fatsoenlijk aan tafel eten. Maar het gaat om al die randzaken die daarmee geoefend worden.
Wij moesten ons bord nog leegeten, draagt ook niet bij aan voelen of je genoeg hebt of een fijne saamhorigheid tijdens het eten.
Waarmee ik niet wil zeggen dat die schermpjes prima zijn, maar de problemen zijn niet uniek sinds de intrede van de schermpjes.
Onsterfelijk Verheven
zondag 2 februari 2025 om 10:30
Solomio schreef: ↑02-02-2025 10:17Hier op Viva zie ik dat heel vaak wel. Want van een bijbaantje leer je allemaal dingen die onmisbaar zijn in je latere leven.
Evenals sport, maar alleen als het een teamsport is.
Ik mocht geen bijbaantje, want mijn vader vond dat kinderen werden uitgebuit met een schijtloontje.
Ik ben zo'n forummer die bijbaan, teamsport en verenigingsleven heel belangrijk vindt. Maar wel allemaal naast school. School heeft prioriteit, en als dat goed gaat is er ruimte voor de rest.
En toen het met één van mijn kinderen niet zo goed ging op school, was het heel mooi dat kind dat andere ook nog allemaal had waar het wel goed ging. School heeft enorm meegedacht om kind verder te helpen zonder al die andere dingen op te geven. (Was overigens geen eis van ons)
zondag 2 februari 2025 om 10:32
Mee eens.Bbubbels schreef: ↑02-02-2025 10:24Dat zeg ik toch helemaal niet.
Ik denk alleen dat doen alsof games en die hele digitale wereld slecht is, een gemiste kans is. Kinderen kunnen een hele hoop leren van die wereld. En dat staat denk ik soms best haaks op al het klassiek schoolse. Daar kan denk ik in 2025 best wat meer integratie plaatsvinden.
In dit soort discussies worden vaak de uitersten benoemd als onwenselijk, maar volgens mij zegt uiteindelijk niemand dat het alles of niets moet zijn.
Onsterfelijk Verheven
zondag 2 februari 2025 om 10:35
Maar zijn afstroom, dropoutgehalte en slagingspercentages dan zo drastisch negatief veranderd sinds ouders dit zijn gaan vinden dan?Nana_Mouskouri schreef: ↑02-02-2025 10:10Ja, je vond het belangrijker. Maar vonden je ouders dat ook? Werd je gestimuleerd toch vijftien uur in de week bij Kruidvat te werken, ook al stond je twee vieren en twee vijven?
Over schermen heb ik het nu niet eens. Ik heb het over het voorleven van prioriteiten.
En het is prima als een kind bijbaan of sport belangrijker vindt dan school. Maar dan kan niet elk kind het gewenste diploma behalen. Dat feit accepteren, is echter tamelijk problematisch aan het worden.
En ik snap echt wel dat het vervelend is als ouders komen vertellen dat het allemaal aan school ligt. Is niet oke.
Maar mijn ervaring als ouder is ook wel dat het onderwijs ook niet per se altijd de kwaliteit levert die je mag verwachten. Vakken die al dan niet in het examenjaar gewoon weken niet gegeven worden, want ja docent uitgevallen. Maar wel verwachten dat kind dan op het gewenste niveau de se's of toetsen maakt. Daar heb ik me als ouder zeer zeker wel bemoeid.
Met kind die zijn i-pad een keer niet bij zich had en 50 x moest schrijven dat hij zijn i-pad niet mocht vergeten heb ik me niet bemoeid. Maar om nou te zeggen dat zo'n 'straf' bijdraagt aan mijn beeld van het bieden van kwaliteitsonderwijs op deze school, nee. Absoluut niet.
zondag 2 februari 2025 om 10:37
Ik zeg ook niet dat kinderen in de klas moeten gaan Minecraften…JanvanJan schreef: ↑02-02-2025 10:28Die games zijn een verdienmodel, bewust ontworpen om zo verslavend mogelijk te zijn. Ze zijn niet ontworpen met het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en jongeren in gedachten. Ik heb wel eens gelezen dat veel van die techmagnaten hun eigen kinderen overal bewust heel ver vandaan houden.
Lijkt me niet dat het onderwijs daar achteraan moet gaan hobbelen om 'mee te gaan met de tijd.' Het is net zoiets als roken en het toevoegen van grote hoeveelheden suiker aan bijna alles wat we eten. Er zit winstbejag achter, grootkapitaal en een sterke lobby dus het krijgt ruim baan. Daardoor kan je er als gewoon mens nauwelijks omheen en het voelt goed, maar dat maakt het nog niet iets goeds.
Wat zijn nu de wezenlijke positieve gevolgen van gamen en het gebruik van sociale media voor de ontwikkeling van kinderen? En wegen die op tegen de negatieve gevolgen? De huidige schermconsumptie wordt door wetenschappers en artsen oa regelmatig in verband gebracht met in ernst en omvang toenemende bijziendheid onder kinderen, toenemend overgewicht, eenzaamheid en depressie, een laag zelfbeeld bij meisjes, verslaving en concentratieproblemen.
En ik ontken ook niet dat games een keerzijde hebben. Maar ik vind die afkeer en vergelijken met roken enzo echt nergens op slaan. Ik hou niet van geweldadige games enzo maar er zijn er echt een hoop die gewoon leuk vermaak zijn en die bijdragen aan bepaalde vaardigheden zoals samenwerken en oog hand coördinatie.
Ik bedoel schoolse vaardigheden in een andere setting. Zoals bijvoorbeeld een typcursus met game element. Ik heb geen wetenschappelijke onderbouwing dat het werkt maar dat trekt jonge mensen wel veel meer dan een ouderwetse methode. Ik zie dat soort dingen als een positieve ontwikkeling.
zondag 2 februari 2025 om 10:38
Ik denk dat het lerarentekort alleen maar toeneemt. Het salaris en de vakanties kunnen de reden niet zijn.
Ik herken als ouder en als collega dat het lang niet altijd goed loopt op scholen. Ik denk niet dat het beter gaat. De status is te laag, het toegekende belang neemt af, je leest het op dit forum ook regelmatig.
Ik heb er in elk geval steeds minder zin in.
Ik herken als ouder en als collega dat het lang niet altijd goed loopt op scholen. Ik denk niet dat het beter gaat. De status is te laag, het toegekende belang neemt af, je leest het op dit forum ook regelmatig.
Ik heb er in elk geval steeds minder zin in.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
zondag 2 februari 2025 om 10:41
Solomio schreef: ↑02-02-2025 10:17Hier op Viva zie ik dat heel vaak wel. Want van een bijbaantje leer je allemaal dingen die onmisbaar zijn in je latere leven.
Evenals sport, maar alleen als het een teamsport is.
Ik mocht geen bijbaantje, want mijn vader vond dat kinderen werden uitgebuit met een schijtloontje.
Ik snap dit heel goed. Als ik zie hoeveel sommigen van mijn leerlingen moeten doen, dan denk ik jeetje kind is 17 en moet nog 50 jaar werken, laat kind ook gewoon kind zijn.
School tot 16.00 en dan om 18.00 naar de bijbaan, of de hele week stage lopen en in het weekend ook nog moeten werken (sommigen gewoon zaterdag en zondag), dan nog sport, vrienden en af en toe op stap. Dat is toch gewoon allemaal veel teveel?
Ik ben erg blij dat mijn ouders mij kind konden laten zijn. Dan moet het natuurlijk financieel ook nog maar kunnen, maar kom op. Kinderen hebben vaak veel meer te doen dan hun ouders. Dat sommige mensen dat zelf niet zien begrijp ik niet.
Ik heb soms echt te doen met de jeugd van tegenwoordig.
zondag 2 februari 2025 om 10:48
Dat snap ik, maar de keerzijde is aanzienlijk. Vandaar mijn vraag: wegen de mogelijke voordelen en het plezier wel op tegen de grote nadelen.Bbubbels schreef: ↑02-02-2025 10:37Ik zeg ook niet dat kinderen in de klas moeten gaan Minecraften…
En ik ontken ook niet dat games een keerzijde hebben. Maar ik vind die afkeer en vergelijken met roken enzo echt nergens op slaan. Ik hou niet van geweldadige games enzo maar er zijn er echt een hoop die gewoon leuk vermaak zijn en die bijdragen aan bepaalde vaardigheden zoals samenwerken en oog hand coördinatie.
Ik bedoel schoolse vaardigheden in een andere setting. Zoals bijvoorbeeld een typcursus met game element. Ik heb geen wetenschappelijke onderbouwing dat het werkt maar dat trekt jonge mensen wel veel meer dan een ouderwetse methode. Ik zie dat soort dingen als een positieve ontwikkeling.
In het onderwijs wordt tegenwoordig al ontzettend veel aangeboden in spelvorm. Helaas onderbreekt de wetenschappelijke onderbouwing vaak inderdaad, ik zou daar wel benieuwd naar zijn voordat we nòg meer spelletjes en digitale middelen gaan introduceren.
zondag 2 februari 2025 om 10:49
Wat maakt dan dat jij er steeds minder zin in hebt?Nana_Mouskouri schreef: ↑02-02-2025 10:38Ik denk dat het lerarentekort alleen maar toeneemt. Het salaris en de vakanties kunnen de reden niet zijn.
Ik herken als ouder en als collega dat het lang niet altijd goed loopt op scholen. Ik denk niet dat het beter gaat. De status is te laag, het toegekende belang neemt af, je leest het op dit forum ook regelmatig.
Ik heb er in elk geval steeds minder zin in.
zondag 2 februari 2025 om 10:51
Mette schreef: ↑02-02-2025 10:35Maar zijn afstroom, dropoutgehalte en slagingspercentages dan zo drastisch negatief veranderd sinds ouders dit zijn gaan vinden dan?
En ik snap echt wel dat het vervelend is als ouders komen vertellen dat het allemaal aan school ligt. Is niet oke.
Maar mijn ervaring als ouder is ook wel dat het onderwijs ook niet per se altijd de kwaliteit levert die je mag verwachten. Vakken die al dan niet in het examenjaar gewoon weken niet gegeven worden, want ja docent uitgevallen. Maar wel verwachten dat kind dan op het gewenste niveau de se's of toetsen maakt. Daar heb ik me als ouder zeer zeker wel bemoeid.
Met kind die zijn i-pad een keer niet bij zich had en 50 x moest schrijven dat hij zijn i-pad niet mocht vergeten heb ik me niet bemoeid. Maar om nou te zeggen dat zo'n 'straf' bijdraagt aan mijn beeld van het bieden van kwaliteitsonderwijs op deze school, nee. Absoluut niet.
Dit is natuurlijk een beetje een tegenstrijdig probleem. Er zijn tekorten en de docenten die er zijn worden overvraagt. Aan de ene kant blijft iedereen zelf ook thuis wanneer die ziek is, maar wanneer het dan om docenten gaat (of zorgmedewerkers) dan valt de kwaliteit weg van de hele school. Terwijl die school daar niks aan kan doen, en de eisen voor toetsen en examens zijn er nu eenmaal. Ik vind het een beetje gek om dan te zeggen de school voldoet niet.
Wel denk ik dat wanneer je voor alle vakken een goede online backup hebt wanneer docenten langdurig uitvallen, de kinderen nauwelijks achterstand op zullen lopen als ze die uren tijdens uitval online dat vak kunnen leren. Dus wat dat betreft zouden online mogelijkheden zeker wel uitgebreid kunnen worden.
zondag 2 februari 2025 om 10:58
Dit lijkt me een utopie want als het zo zou werken dan zouden docenten toch bijkans overbodig zijn?MrsM schreef: ↑02-02-2025 10:51Wel denk ik dat wanneer je voor alle vakken een goede online backup hebt wanneer docenten langdurig uitvallen, de kinderen nauwelijks achterstand op zullen lopen als ze die uren tijdens uitval online dat vak kunnen leren. Dus wat dat betreft zouden online mogelijkheden zeker wel uitgebreid kunnen worden.
Want wie zorgt dan dat de leerlingen daadwerkelijk taakgericht aan de slag gaan als er geen docent beschikbaar is? En wat als ze de stof niet begrijpen en er niemand beschikbaar is voor vragen, oefenen ze alles dan niet juist verkeerd in als ze überhaupt al iets kunnen doen? En wie maakt die volledige online backup van alle lessen? De al overwerkte docent?
Er moeten gewoon meer leraren komen, al het andere is een lapmiddel.
zondag 2 februari 2025 om 11:00
Waar baseer je op dat kinderen dat eerder kunnen dan de voorgaande generatie? Mijn (32 jaar oud) generatie heeft digitaal klokkijken ook gewoon jong geleerd en zeer waarschijnlijk niet later dan de huidige generatie.
zondag 2 februari 2025 om 11:04
JanvanJan schreef: ↑02-02-2025 10:58Dit lijkt me een utopie want als het zo zou werken dan zouden docenten toch bijkans overbodig zijn?
Want wie zorgt dan dat de leerlingen daadwerkelijk taakgericht aan de slag gaan als er geen docent beschikbaar is? En wat als ze de stof niet begrijpen en er niemand beschikbaar is voor vragen, oefenen ze alles dan niet juist verkeerd in als ze überhaupt al iets kunnen doen? En wie maakt die volledige online backup van alle lessen? De al overwerkte docent?
Er moeten gewoon meer leraren komen, al het andere is een lapmiddel.
Juist om de redenen die jij benoemt zullen docenten altijd nodig zijn.
Maar zo'n online programma kan ontwikkeld worden vanuit degenen die studiemateriaal nu al maken. Dat gebeurd ook met auto- en bromfiets theorie, of voor vrachtauto bijvoorbeeld.
En die cursussen zitten best goed in elkaar met tussentijdse oefentoetsen waarna je pas verder kunt als je die gedaan hebt. Het zal nooit een docent helemaal vervangen maar kan een leerling wel wat beter op niveau houden bij langdurige uitval.
En ja er moeten meer leraren komen, maar die zijn er niet. En zoals ik hier lees en om me heen hoor, is het een beroep waar veel mensen zich in vergissen of het gewoon niet volhouden tot aan hun pensioen. Dus dat is erg lastig.
zondag 2 februari 2025 om 11:05
Haha herkenbaar. Bord moest leeg, waardeloos iets, want je leert dan juist niet te voelen of je vol zit. Ik kijk niet terug op die tijd als leuke eet momenten, het gaf veel gedoe.Solomio schreef: ↑02-02-2025 10:29Hoeveel kinderen kregen vroeger appelmoes over hun eten, zodat ze toch groentes aten?
Wij moesten ons bord nog leegeten, draagt ook niet bij aan voelen of je genoeg hebt of een fijne saamhorigheid tijdens het eten.
Waarmee ik niet wil zeggen dat die schermpjes prima zijn, maar de problemen zijn niet uniek sinds de intrede van de schermpjes.
Wij deden vroeger teamsport 4-5x in de week, ouders reden ons overal naartoe. Daar zat onze passie. Heb ik zoveel van geleerd, meer dan een ouder die zat te zeiken over aan tafel eten bij wijze van.
Sociale omgang, op tijd komen, ergens voor gaan, rekening houden met elkaar, het is zoveel meer dan alleen bewegen. Ook nog naar school en dat kon prima gecombineerd worden. We wisten niet beter. Ik kijk met een heel goed gevoel terug op die tijd en ervaringen. En wij gingen in vrije uren ook vakken vullen. Als je er nu over na denkt kun je denken "hoe dan?" Maar het was mooi, en omdat je er zoveel plezier in had en je merkte dat je door inzet steeds beter werd, dat is gaaf. Het heeft mij heel veel goede vaardigheden geleerd!
Ik stimuleer mijn kinderen absoluut om teamsport te doen. En naar anderen om te kijken, niet alleen naar jezelf kijken, en het bord hoeft niet leeg!
spekpannenkoek wijzigde dit bericht op 02-02-2025 11:06
1.79% gewijzigd
zondag 2 februari 2025 om 11:05
Tja, heb jij dat niet dan? Ik weet nog altijd het huistelefoonnummer van de ouders van mijn beste vriendin uit mijn hoofd, maar het mobiele telefoonnummer van mijn partner waarmee ik al 16 jaar samen ben niet.
Op de huistelefoon was uit mijn hoofd het nummer intoetsen het snelst, maar mobiel is dat niet zo, dus ik onthoud het niet, omdat ik het nooit gebruik.
zondag 2 februari 2025 om 11:06
Te weinig vakantie.
Nee. Bezuinigingen, hypes, hogere eisen van ouders, minder het gevoel dat docent/ouder/kind/schoolleiding gemeenschappelijke belangen hebben. De inspectie die waanzinnige dingen wil zien, een schoolleiding die dat gewoon oplegt. Flexlessen, veertig minutenlessen, geen tijd voor verdieping, teaching to the test, de publieke opinie, uitgescholden worden en hoe daar dan door de schoolleiding mee omgegaan wordt, te veel taken, clubjes, werkgroepen. De ziekte van leuk, zij-instromers die geen idee hebben, maar wel de arrogantie, matige collega's die jou al het werk laten doen, wat je dan maar doet, want anders zijn de leerlingen de dupe. Voor gratis, uiteraard, allerlei dingen doen. Onbeschoft gedrag, kinderen uren gratis helpen buiten schooltijd en dan niet eens een bedankje krijgen. Van lokaal naar lokaal hobbelen, veel te vaak invallen omdat Pietje zich ziek meldt als hij denkt dat hij keelpijn krijgt. Kinderen met gedragsproblematiek die veel te lang in het reguliere onderwijs moeten blijven omdat er elders geen plek is. "Ik hou gewoon niet van lezen!" "Waarom gaf u mijn kind geen acht?" Vieze cup-a-soup in de personeelskamer. Geen liefde, aandacht of zorg van de schoolleiding. Mensen op social media, "waarom maak je het niet leuker voor ze?"
Zoiets.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in