Kraamweken - tips voorbereiding

21-05-2022 19:33 93 berichten
Alle reacties Link kopieren
Twijfelde even of dit topic niet bij zwanger hoort, maar gezien het over de kraamweek gaat en dus na de bevalling/zwangerschap toch maar hier geplaatst.

De bevalling van onze eerste zit eraan te komen. Nu 38 weken en het meeste wat gedaan moest worden (babykamer af - kleertjes gewassen, enveloppen geschreven...) etc, is op orde.

Maar nu zijn we de kraamweek aan het voorbereiden. Dat wil zeggen, aan het nadenken over wat we willen (hoeveel bezoek, wel of niet een flinke vriezer voorraad aanleggen). Daar heb ik wel duidelijke ideeën bij. Ik ben graag op alles voorbereid, daar waar kan en zinvol is. Man heeft daar iets minder beeld bij. Al weten we beiden dat we niet te veel kraambezoek willen de eerste week. Maar zelf denk ik dat man de kraamweek(en) nogal onderschat. Hij kan slecht tegen weinig slaap en bij stress of spanningen heeft dat invloed op zijn gesteldheid/functioneren. Niet in ernstige zin, maar dan is hij wat van de leg. Ik kan zelf ook niet goed tegen weinig slaap en ben gevoelig voor pijn en lichamelijk ongemak. Als hij nu mindere nachten maakt dan moet ik heel vaak dingen herhalen, op briefjes schrijven, nogmaals helpen herinneren... En weer opnieuw herhalen.

Hij heeft dan ook voor de eerste 6 weken voor na de kraamweek een lijst gekregen met alle dingen die geregeld moeten worden, van kind aangeven bij de gemeente tot regelen van kinderopvangtoeslag. Waarvan ik uiteraard ook een deel op mij neem. Maar anders heeft hij geen idee wat er allemaal moet. Die lijst wilde hij zelf ook, anders verliest hij het overzicht.

Ik wil dus zo veel mogelijk boodschappen in huis hebben (wat houdbaar blijft) en de vriezer vol hebben liggen voor de eerste 1,5 week met gezond eten. Natuurlijk zullen we heus ook een keer bestellen of iets makkelijks eten.

We hebben geen familie in de buurt die kan of wil helpen. Vrienden zijn allen best druk, dus daar verwachten we ook weinig van, vinden we overigens helemaal niet erg. We hebben een huishoudelijke hulp eens per 2 weken, zij blijft in die periode gewoon langskomen. Man is gelukkig de eerste 4 weken vrij na de bevalling en kookt normaal gesproken altijd.

Ik heb dus het idee, aan de hand van hoe we onszelf kennen, dat we de eerste week a anderhalve week op een soort overlevingsmodus staan en alleen met de meest essentiële zaken bezig zullen en kunnen zijn. Babyverzorging, onze eigen verzorging/hygiene en eten/slapen en dat van de rest weinig komt. Nu ken ik ook mensen, maar die zijn over het algemeen al heel erg fit en heel sportief en super goed georganiseerd die na 1 week al op het terras zaten met de baby in de kinderwagen naast hen. Dat zie ik ons niet doen. Misschien een blokje om, maar meer niet. Hoe was dat bij jullie? Echt standje overleven of vrij snel weer de hort op? En hoe verhoud dat tot jullie algemene fitheid?

Wat is volgens jullie echt handig en onmisbaar ter voorbereiding van de kraamweek(en)? Of wat zouden jullie en of hebben jullie bij een tweede of derde kind anders gedaan in de kraamweek?
lotje12345 wijzigde dit bericht op 21-05-2022 19:36
Reden: aanvulling
12.82% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik lees in je OP dat je je man een lijst hebt gegeven met regelzaken zoals gemeente, opvang blabla. En dat je man die lijst ook wilde hebben want anders weet hij niet.

Normaal functionerende volwassenen hebben zo’n lijst niet nodig van hun partner. Die zoeken dat zelf op op internet. Je hebt nu al 100% de 3e shift zonder dat je het beseft en het kind is nog niet eens geboren.

Zoek even op wat de 3e shift betekent in de context van kinderen hebben en hoe moeders daar burn out van raken
Alle reacties Link kopieren
-April- schreef:
22-05-2022 08:15
Dat verschilt ook weer per persoon. Ik wilde 2 dagen na de bevalling al gaan shoppen in de stad maar dat mocht niet van de kraamverzorgster.

Maar is inderdaad zo dat het herstel na de bevalling pittig kan zijn. 2 dingen waar ik me zwaar op had verkeken en die me meer slaapgebrek hebben bezorgd dan de baby zelf waren:
- het wakker liggen van pijnlijke stuwing door de borstvoeding
- een soort biologisch mechanisme waardoor je hyperalert bent als moeder. Zoon piept 1x in z’n slaap en ik was alweer wakker.

Verder heb ik 1 tip voor TO waarvan ik echt hoop dat ze hem ter harte neemt: probeer dingen los te laten. Als jij de planning als een havik bewaakt en je man lijsten instructies geeft wat hij moet doen dan ga je dit later ook moeten doen met de babyzorg. Dat wordt alleen maar erger en uiteindelijk moet jij dus al het werk doen. Omdat de zorg voor een eerste kind spannend en intensief is en een baby verandert snel. Als jij de manager bent van het hele gebeuren loop je kans dat man zijn intuitie en fingerspitzengefühl verliest met alles wat moet gebeuren.

Laat man zelf ontdekken hoe en wat. Zeg dus bv tegen hem dat je verwacht dat hij chef keuken is tijdens de kraamweek
Ik krijg hier flashbacks van. :mrgreen: Tijdens m'n kraamweek sliep ik gemiddeld maar een paar uur per nacht. Nachtzweten, hyperalertheid, adrenaline, etc. Soms sliep ik gewoon niet tussen 2 voedingen in. :frusty:
Alle reacties Link kopieren
Tinkeltje33 schreef:
22-05-2022 07:08
Onze oudste was heel klein en dronk niet goed. Er moest toen allerlei kleding bijgekocht worden (maat 44), omdat iedereen zegt dat je niet te veel moet kopen in maat 50. Mijn man is toen bijna een hele dag op pad geweest voor kleding kopen, aangifte doen, voeding regelen, boodschappen doen en geboortekaartjes regelen. Ik heb verhoogd risico op ppd, dus dit soort dingen wilden we voorbereiden. Hier hadden we controle op.

Onze derde is nu 9 weken en dit keer hebben we alles zo veel mogelijk online gedaan. We bestellen boodschappen en hadden voor 3 weken al een boodschappenlijst klaar staan. Alleen even aanklikken en het werd besteld. Ik geef fv, dus voedingen konden afgewisseld worden. Voldoende setjes maat 50 in de kast. Aangifte en kaartjes online. Die vriezer vol hebben we bij de tweede gedaan trouwens, maar niks van gegeten. Daarom dit keer die boodschappenlijst.

Als je heel gevoelig voor slaapgebrek bent zou ik dit bij kraamzorg aangeven, zodat zij je naar bed stuurt smiddags. En goed overleggen met partner wie wanneer even kan slapen overdag. En heb gewoon wat begrip voor elkaar. Dat scheelt ook al de helft. Dingen 10 keer herhalen snachts gaat gebeuren. Wij waren soms aan het hallucineren snachts door slaapgebrek. Leverde leuke taferelen op soms.

Wat betreft de kraamweek. Ik beval 10 keer liever dan dat ik een kraamweek doe. Pijn en zwelling aan de onderkant, stuwing, naweeen, nachtzweten. Die eerste week voelde ik me vreselijk ellendig. Bij de oudste vond ik het overleven, bij de tweede werd het iets makkelijker en bij de derde wist ik echt wat ik kon verwachten en heb ik me er bij neergelegd. Dus bij de nachten dat ik stuwing had, was man er op voorbereid dat ik weinig deed.
Goede tips! Statistisch gezien zou ik ook een iets hoger risico hebben op ppd. Al voel ik mij psychisch eigenlijk best goed sinds mijn zwangerschap. Alleen als het mij fysiek te veel wordt dan wat hormonaler, of hoe je het maar wilt noemen. Voor de zwangerschap met regelmaat enige last van pms, soms meer en soms minder. Laatst werd ik voor het eerst gewezen door een arts op het risico van ppd bij mij en ze verzocht mij te verdiepen in counceling mocht ik klachten ontwikkelen na de bevalling. Dat vond ik wel confronterend. Was geen aanleiding toe op dat moment om dat te bespreken, kwam voor iets heel anders bij de gynaecoloog, maar ze had mijn dossier gelezen en wees mij op counceling ter preventie. Zelf wil ik niet te veel daarmee bezig zijn, omdat ik het idee heb hoe meer ik er mee bezig ben hoe meer het naar boven kan komen wat ppd kan triggeren. Desalniettemin ga ik een oriënterend gesprek niet uit de weg.

Kleertjes kopen en boodschappen doen kan ik wel aan man uitbesteden, weliswaar met een goede boodschappenlijst en instructies. Onze buurtsupers zijn vlakbij. Één op 1 minuut loopafstand, waar ze vaak wel basics hebben (maar ook vaak veel schappen leeg staan). En een ander op 3 minuten lopen (een XL albert heijn). Mochten we beiden uitgeput zijn dan is bestellen altijd nog een optie voor bulk-voorraad. Gelukkig hebben we volgens mij genoeg maat 50 kleertjes. In ieder geval voor 1,5 week. Aangifte doen moet hier fysiek, maar man heeft instructies gekregen hoe dat aan te pakken. Anders zou hij b.v. zonder trouwboekje daarheen gaan. Gelukkig is het in de buurt, 7 minuten fietsen.

Het geboortekaartje (design en inlog website) staat op mijn laptop, dus de uiteindelijke bestelling zal ik moeten doen, maar dat kan ook een paar dagen wachten, desnoods een week. Alles staat al wel klaar om verzonden te worden, op datum/tijd/gewicht etc na. Het versturen van de kaartjes kan man doen. De adressen zijn vrijwel allemaal al geschreven op de enveloppen. Op een paar adressen van zijn vrienden of werk na, die hij nog niet aan mij aangeleverd heeft.

Goede tip ook om het door te geven aan de kraamzorg en haar te vragen een beetje te waken op dat we genoeg rust pakken. Hoop dat de kraamweek ook in harmonie zal verlopen tussen mij en man. Niet dat ik mij nu zorgen daarover maak....Maar hoe chaotischer man is, hoe onrustiger ik word.

Vervelend dat je je kraamweek zo rot hebt ervaren qua fysieke klachten. Heb je uiteindelijk geen ppd gekregen?
Alle reacties Link kopieren
Leeuw32 schreef:
21-05-2022 21:51

Stuwing kun je prima oplossen met een strakke BH, de pil en saliethee. Ook stoelgang etc totaal geen last van gehad.
TO het kan ook enorm meevallen :)
Is dat zo? Bij mij was er wel wat meer voor nodig dan dat….. er zijn lactatiekundigen aan te pas gekomen om mijn overproductie te managen.
Ik had na 3 maanden al 30 liter melk in de vriezer en dat alleen met overmatige stuwing te ontlasten.

Die borstvoeding was de enige grote schaduw over mijn roze wolk, want wat een pijn heb ik geleden met borstverstoppingen enzo. De baby en mijn mentale gezondheid waren perfect. Zonder die borstvoeding was het compleet perfect geweest

Toen ik later overigens weer ging werken draaide dit hele debacle overigens in mijn voordeel. 1x 10 min kolven op het werk en nog je productie op peil kunnen houden voor zoon. Toen heb ik ervan genoten dat ik tot op de dag van vandaag (bijna 8 maanden oud) volledig moedermelk kan geven zonder er veel moeite voor te doen.

Dus bij een 2e ga ik weer een poging doen met borstvoeding, in the end toch een positieve ervaring
-april- wijzigde dit bericht op 22-05-2022 08:46
2.58% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Tinkeltje33 schreef:
22-05-2022 07:27
Dit klopt niet. Dit kan je van te voren al aanvragen. Sowieso zou ik 6 weken voor de start doen, omdat ze een aantal weken nodig hebben om een beslissing te nemen en dan heb je op tijd voor de eerste factuur je kot binnen. Wij betalen de opvang vooruit.
Wat gek. Ik heb dat geprobeerd, maar kreeg dat niet voor elkaar en stuittw elke keer weer op het antwoord: aanvragen binnen 3 maanden na de start (niet eerder). Hoe doe je dat dan?

Maar goed, dat is in ieder geval nog steeds geen halszaak in de 1e 6 weken na de geboorte.
Alle reacties Link kopieren
-April- schreef:
22-05-2022 08:18
Ik lees in je OP dat je je man een lijst hebt gegeven met regelzaken zoals gemeente, opvang blabla. En dat je man die lijst ook wilde hebben want anders weet hij niet.

Normaal functionerende volwassenen hebben zo’n lijst niet nodig van hun partner. Die zoeken dat zelf op op internet. Je hebt nu al 100% de 3e shift zonder dat je het beseft en het kind is nog niet eens geboren.

Zoek even op wat de 3e shift betekent in de context van kinderen hebben en hoe moeders daar burn out van raken
Klopt, is ook vermoeiend. Maar man lijkt wat add kenmerken te hebben. Hij overziet dingen gewoon niet zo goed. Laatst ook wat klusjes gegeven om te doen in huis, die heel concreet waren. Kitten van plekken in de woning, die we nooit gekit hadden. Als eerst koopt hij dan de verkeerde kit en gaat daar de helft van het huis mee doen, waarna blijkt dat de kit dus niet het gewenste effect geeft. Is hij bijna een dag mee zoet geweest. Vervolgens koopt hij nieuwe kit (wel goed). Maar vergeet hij de helft te doen of ziet niet dat de helft nog moet. Hij doet dan halve kozijnen ipv hele. Of doet een klusje voor 1/3 en gaat dan wat anders doen, waardoor hij de rest dus vergeet. Ook qua planning lopen dingen niet altijd vlekkeloos. Ten aanzien van creëren van de babykamer en wat klussen in huis had ik een vrij realistische planning gemaakt. Man is daar in het begin heel erg tegenin gegaan, wilde dat niet (planning en dat tempo). Maar achteraf bleek dat als ik daar geen druk op had gezet dat we nog eindeloos bezig waren geweest. Nu is alles klaar en is er rust.

Ook bij onze katten ziet hij niet als er wat mankeert, als ze flink aankomen of gewicht verliezen of als ze een knobbel ergens hebben, hij merkt het nauwelijks op als hun waterbakje bijna leeg is en ze daar nog een nacht mee door moeten. Dat baart mij wel zorgen.

Het is geen onwil en hij heeft in de afgelopen jaren ook best wat geleerd sinds we samen zijn. Heb ook het idee dat hij thuis een deel niet heeft meegekregen van z'n ouders (hoe houd je je woning schoon en opgeruimd, structuur, hoe pak je dingen op.) Zijn ouders namen hem veel uit handen. Tijdens z'n adolescentie kreeg hij een lange relatie en eigenlijk heeft hij bar weinig alleen gewoond. Daarna tijdens die relatie werd hem ook veel uit handen genomen. En hij is gewoon ook wat makkelijk en een uitsteller. Verder een normaal en liefdevol functionerend mens die heel welwillend is, maar gewoon flink chaotisch.

Hij wil zelf graag als mijn verlof eindigt een maand met de baby alleen zijn thuis, dus de verzorging op hem nemen. Ik werk dan 24 tot 32 uur. Dat wil hij in het kader van hechting en leren de verzorging merendeel op op zich te nemen zodat hij leert (na de kraamweken waarin hij ook thuis is en evenveel mee helpt) hoe alles te doen, inc huishouden e.d.
Alle reacties Link kopieren
Let it go. Echt, let it go. Het belangrijkste is je baby in leven houden en knuffelen. En voor jezelf zorgen. Tenzij je ver buiten de bewoonde wereld zit waar ze ook niet bezorgen (maar je hebt internet, dus dat zal niet) kun je alles, maar dan ook alles in no time op je deurmat hebben. Je krijgt een kraamverzorgster die jullie álles gaat vertellen dus zelfs al heb je je 0 voorbereid op alles wat komen gaat, dan heb je het in 10 dagen geleerd. En jullie kind komt zonder gebruiksaanwijzing dus dat is toch echt met de dag leven.

En als je man in 10 minuten naar het gemeentehuis fietst in plaats van 7 dan is er ook niks aan de hand.
Alle reacties Link kopieren
FunnyFace8 schreef:
21-05-2022 23:55
Ik zou niks plannen de eerste 10 dagen, en kraambezoek lekker afwimpelen. Dan hoef je niet op te ruimen en op te zitten. Gewoon lekker even wennen met je gezin is het prettigst (vind ik).

Blijf lekker veel horizontaal de eerste 10 dagen. Laat je niet gek maken door mensen die gelijk op het terras zitten met hun beeb. Doe wat goed voelt, en voel je niet schuldig als dat heel weinig is.

Ik zou de schoonmaakster een keer per week laten komen de eerste maanden, gewoon omdat dat lekker is en omdat je dan daar in ieder geval niet aan hoeft te denken.

Als je BV wil geven zorg dan dat je iedere anderhalf uur aanlegt, en heel veel water drinkt om je voeding lekker op gang te laten komen (kolven werkt minder goed, dus daar zou ik mee wachten tot de voeding goed op gang is).

Ik vond het prettig om de baby in mijn slaapkamer te hebben voor easy access met voedingen.

Verder zou ik alle goedbedoelde adviezen lekker naast je neerleggen. Alles komt uiteindelijk goed.
Thanks! Dit klinkt wel een beetje in de richting zoals ik het voor mij zie. Weinig moeten, mensen op afstand houden (op broer en zus en opa en oma na). Schoonmaakster vaker laten komen is ook handig - heb ik ook aan zitten denken, maar wil man geloof ik niet. Als hij echt heel vermoeid blijkt te zijn kan ik dat alsnog opperen.
Alle reacties Link kopieren
Lotje12345 schreef:
22-05-2022 09:05
Thanks! Dit klinkt wel een beetje in de richting zoals ik het voor mij zie. Weinig moeten, mensen op afstand houden (op broer en zus en opa en oma na). Schoonmaakster vaker laten komen is ook handig - heb ik ook aan zitten denken, maar wil man geloof ik niet. Als hij echt heel vermoeid blijkt te zijn kan ik dat alsnog opperen.
In dit geval zou ik dat geboortekaartje inderdaad pas na een week versturen. Daar gaat niemand (mits je zeer directe naasten op een andere manier die eerste week wel op de hoogte stelt) over vallen en geeft je de eerste dagen minder mensen die op kraamvisite willen komen.

Ik had trouwens nooit last van kraamvisite. Zoete inval was prima, blijven hangen ook. Dat past niet bij iedereen, maar kan heus ook bij je passen. Ik vond het erg leuk en gezellig en had nooit het idee dat ik op moest zitten op op moest ruimen.
Je hebt zo’n 26.000 dagen tussen níets en eeuwigheid, je kunt lachen, je kunt klagen, maar elke dag ben je voor eeuwig kwijt.
Alle reacties Link kopieren
Lotje12345 schreef:
22-05-2022 08:37
Goede tip ook om het door te geven aan de kraamzorg en haar te vragen een beetje te waken op dat we genoeg rust pakken. Hoop dat de kraamweek ook in harmonie zal verlopen tussen mij en man. Niet dat ik mij nu zorgen daarover maak....Maar hoe chaotischer man is, hoe onrustiger ik word.
Echt laat los, het leven met kinderen is chaotisch en al helemaal met een baby. Een baby houdt zich niet aan schema's en boekjes. Het beste wat je kan doen is go with the flow. Mijn oudste wilde niet in zijn eigen bed slapen dus die sliep bij ons in bed. Totaal verkeerd volgens de boekjes maar het was dat of helemaal niet slapen. Mijn jongste kwam 2 tot 3 keer per nacht tot de eerste verjaardag. Het huis is een chaos met speelgoed (ondanks dat het steeds aan het einde van de dag opgeruimd wordt). Als je net de deur uit wil wordt er wel weer een beker melk omgestoten en de peuterdriftbuien om helemaal niets en altijd op de verkeerde momenten. Het lijkt of je heel erg de controle wil houden en dat dingen moeten gebeuren hoe jij het in je hoofd hebt en dat kun je echt vergeten met kinderen.
Alle reacties Link kopieren
FunnyFace8 schreef:
21-05-2022 23:55
Ik zou niks plannen de eerste 10 dagen, en kraambezoek lekker afwimpelen. Dan hoef je niet op te ruimen en op te zitten. Gewoon lekker even wennen met je gezin is het prettigst (vind ik).

Blijf lekker veel horizontaal de eerste 10 dagen. Laat je niet gek maken door mensen die gelijk op het terras zitten met hun beeb. Doe wat goed voelt, en voel je niet schuldig als dat heel weinig is.

Ik zou de schoonmaakster een keer per week laten komen de eerste maanden, gewoon omdat dat lekker is en omdat je dan daar in ieder geval niet aan hoeft te denken.

Als je BV wil geven zorg dan dat je iedere anderhalf uur aanlegt, en heel veel water drinkt om je voeding lekker op gang te laten komen (kolven werkt minder goed, dus daar zou ik mee wachten tot de voeding goed op gang is).

Ik vond het prettig om de baby in mijn slaapkamer te hebben voor easy access met voedingen.

Verder zou ik alle goedbedoelde adviezen lekker naast je neerleggen. Alles komt uiteindelijk goed.
Bij mij kwam de bv júist op gang door te kolven. Aanleggen lukte amper in het begin. Dat is echt een mega investering geweest, zowel fysiek als mentaal. "Lekker" elke 1.5 uur aanleggen en water drinken is lang niet voor iedereen de manier om voeding op gang te krijgen.

Maar gezien je laatste zin hoeft TO niks met je adviezen, maar wilde het toch wel even gezegd hebben :-D
Alle reacties Link kopieren
TO, wat een goed topic! Nog niet alles gelezen maar ik vind het heel knap hoe je hierover nadenkt en je bewust bent van de tijd die komen gaat. Heb al een aantal goede tips gelezen. Herken mezelf heel erg in je verhaal; ik regel ook graag alles goed, op het vermoeiende af. Maar ik voel me daar ook heel goed bij. Heb zelf 1 kraamweek gehad en er komt er nu weer 1 aan.

Les 1: heb vertrouwen in de zorg om je heen. Er is een kraam, de vk komt langs, je krijgt de eerste testen van het cb (hielprik en gehoor) en als je een attente huisarts hebt wil die ook nog wel eens bellen. Kortom: zoveel mensen zijn met je bezig die eerste week, je hóéft het niet alleen te doen. En echt, uiteindelijk lukt het praktisch iedereen om een goede opstart te maken. Laat je helpen en durf onvoorbereid en kwetsbaar te zijn, zeg ik ook uit ervaring.

Les 2: eten, eten, eten. Als je slaapgebrek hebt is voeding een andere mooie bron van energie. Zorg dat je veel eet, liefst gezond, en laat niemand langskomen zonder ovenschotel of eten om op te warmen. Ik at te weinig en daardoor liep de borstvoeding lastig, waren er meer kraamtranen en meer zorgen.

Les 3: Zorg dat je je lekker voelt bij een lean-huishouden. Richt je keuken zo in dat hem snel schoon hebt, zorg voor de baby komt voor een opgeruimd huis zodat je met minimale moeite de boel weer op orde hebt. Iedereen zei tegen mij: ‘laat de boel gewoon lekker een paar weken’ maar ik wordt gewoon onrustig van troep en viezigheid. Heb wel mijn standaarden verlaagd en een makkelijke routine.

Les 4: Ik lees nu al dat hier super veel meningen over zijn, maar ik was veel te snel weer ‘on my feet’. Je overschat jezelf snel omdat er na de bevalling een stoot adrenaline vrij komt, maar de vermoeidheid, tranen en pijn komen vaak pas na een paar dagen. Ookal hoeft het gevoelsmatig niet, blijf zoveel mogelijk liggen en laat je verzorgen.

Tot slot; ik lees veel invulling over je partner. En dat is ook lastig, maar gun hem ook de ruimte om eigen grenzen te ontdekken en een nieuwe modus te vinden. Het klinkt alsof jij het hem ook zo makkelijk mogelijk wilt maken en dat kan gewoon niet. Focus je op jezelf, daar help je hem uiteindelijk het meest mee. En ja, ook deze is door schade en schande :hyper:.

Succes TO, het wordt een intensieve en soms moeilijke tijd die je achteraf toch niet had willen missen. You can do it!
Alle reacties Link kopieren
Polgara schreef:
21-05-2022 21:57
De kraamzorg heeft ons meer dan eens uit bed gebeld met de deurbel, omdat wij eindelijk net weer lagen te slapen na een nachtvoeding of huilsessie. Het eerste wat ze elke dag deed was een heerlijk vers ontbijtje voor mij maken :heart:
Hier had ze gewoon de sleutel. Hoefde er ook niemand de deur open te doen.
Alle reacties Link kopieren
Lotje12345 schreef:
22-05-2022 08:37
Goede tips! Statistisch gezien zou ik ook een iets hoger risico hebben op ppd. Al voel ik mij psychisch eigenlijk best goed sinds mijn zwangerschap. Alleen als het mij fysiek te veel wordt dan wat hormonaler, of hoe je het maar wilt noemen. Voor de zwangerschap met regelmaat enige last van pms, soms meer en soms minder. Laatst werd ik voor het eerst gewezen door een arts op het risico van ppd bij mij en ze verzocht mij te verdiepen in counceling mocht ik klachten ontwikkelen na de bevalling. Dat vond ik wel confronterend. Was geen aanleiding toe op dat moment om dat te bespreken, kwam voor iets heel anders bij de gynaecoloog, maar ze had mijn dossier gelezen en wees mij op counceling ter preventie. Zelf wil ik niet te veel daarmee bezig zijn, omdat ik het idee heb hoe meer ik er mee bezig ben hoe meer het naar boven kan komen wat ppd kan triggeren. Desalniettemin ga ik een oriënterend gesprek niet uit de weg.

Kleertjes kopen en boodschappen doen kan ik wel aan man uitbesteden, weliswaar met een goede boodschappenlijst en instructies. Onze buurtsupers zijn vlakbij. Één op 1 minuut loopafstand, waar ze vaak wel basics hebben (maar ook vaak veel schappen leeg staan). En een ander op 3 minuten lopen (een XL albert heijn). Mochten we beiden uitgeput zijn dan is bestellen altijd nog een optie voor bulk-voorraad. Gelukkig hebben we volgens mij genoeg maat 50 kleertjes. In ieder geval voor 1,5 week. Aangifte doen moet hier fysiek, maar man heeft instructies gekregen hoe dat aan te pakken. Anders zou hij b.v. zonder trouwboekje daarheen gaan. Gelukkig is het in de buurt, 7 minuten fietsen.

Het geboortekaartje (design en inlog website) staat op mijn laptop, dus de uiteindelijke bestelling zal ik moeten doen, maar dat kan ook een paar dagen wachten, desnoods een week. Alles staat al wel klaar om verzonden te worden, op datum/tijd/gewicht etc na. Het versturen van de kaartjes kan man doen. De adressen zijn vrijwel allemaal al geschreven op de enveloppen. Op een paar adressen van zijn vrienden of werk na, die hij nog niet aan mij aangeleverd heeft.

Goede tip ook om het door te geven aan de kraamzorg en haar te vragen een beetje te waken op dat we genoeg rust pakken. Hoop dat de kraamweek ook in harmonie zal verlopen tussen mij en man. Niet dat ik mij nu zorgen daarover maak....Maar hoe chaotischer man is, hoe onrustiger ik word.

Vervelend dat je je kraamweek zo rot hebt ervaren qua fysieke klachten. Heb je uiteindelijk geen ppd gekregen?

Ik heb 3 keer een ppd gehad. Mijn jongste is nu 9 weken, maar ook nu weer dezelfde klachten. Na 2 zwangerschappen kwam ik er achter dat het hormonaal was en daar is niet tegen aan te counselen. Dus ik slik medicatie en daarmee heb ik er vrijwel geen last van. Slik ik het niet, dan heb ik vrijwel meteen klachten. Ik heb verder de diagnose PMDD. Dat is de psychische variant van PMS.

Vanwege deze klachten slaapt mijn man naast de baby en ik niet. Ik draag ook oordoppen snachts. Wat bij ons helpt voor het wel of niet wakker worden van baby is afspreken wie baby ‘dienst’ heeft. Daarmee legden we letterlijk de verantwoordelijkheid bij de ander en sliep ik gewoon door.

Speen gebruikten wij vanaf de eerste week. En was dat of mijn pink kapot zuigen.

En inderdaad. Verdiep je in die derde shift. Ik vind het best zorgelijk hoe veel je op je neemt. Wat hier helpt is als man gewoon verantwoordelijk is voor een bepaald gebied. Bijv de boodschappen. Hij regelt dat en ik bemoei me nergens mee.
tinkeltje33 wijzigde dit bericht op 22-05-2022 14:24
3.52% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Airesopure schreef:
22-05-2022 08:45
Wat gek. Ik heb dat geprobeerd, maar kreeg dat niet voor elkaar en stuittw elke keer weer op het antwoord: aanvragen binnen 3 maanden na de start (niet eerder). Hoe doe je dat dan?

Maar goed, dat is in ieder geval nog steeds geen halszaak in de 1e 6 weken na de geboorte.
Gewoon via mijntoeslagen. Bij alle 3 van te voren. In de Corona tijd kwam dat goed uit, omdat we anders geen of later compensatie hadden gekregen. Je moet het inderdaad binnen 3 maanden na de start aanvragen, maar mag ook daarvoor al. Als je het later dan die 3 maanden aanvraagt kan je mogelijk daar geen kot voor krijgen.
Airesopure schreef:
22-05-2022 11:02
Bij mij kwam de bv júist op gang door te kolven. Aanleggen lukte amper in het begin. Dat is echt een mega investering geweest, zowel fysiek als mentaal. "Lekker" elke 1.5 uur aanleggen en water drinken is lang niet voor iedereen de manier om voeding op gang te krijgen.

Maar gezien je laatste zin hoeft TO niks met je adviezen, maar wilde het toch wel even gezegd hebben :-D
Het is natuurlijk voor iedereen anders. Dit was mijn ervaring. En volgens mij vraagt TO daar naar. Input van ervaringsdeskundigen.

Anyway, ik vergat er nog bij te zeggen dat ik bij mijn eerste erg last had van zere tepels met blaren de eerste twee weken. Had baat bij gekoelde gelpleisters tussen de voedingen door. Zorg dat je baby goed aanhapt, en schakel een lactatiedeskundige in als je voelt dat het niet gelijk helemaal lekker gaat. Uiteindelijk komt het meestal wel goed. Ik heb uiteindelijk twee keer ruim een jaar BV gegeven en vond dat voornamelijk erg prettig, handig, en voordelig. Na de eerste twee weken als je voeding goed op gang is zou ik wel iedere dag minstens één gekolfde voeding aanbieden om fles weigeren te voorkomen. Succes.
-April- schreef:
22-05-2022 08:18
Ik lees in je OP dat je je man een lijst hebt gegeven met regelzaken zoals gemeente, opvang blabla. En dat je man die lijst ook wilde hebben want anders weet hij niet.

Normaal functionerende volwassenen hebben zo’n lijst niet nodig van hun partner. Die zoeken dat zelf op op internet. Je hebt nu al 100% de 3e shift zonder dat je het beseft en het kind is nog niet eens geboren.

Zoek even op wat de 3e shift betekent in de context van kinderen hebben en hoe moeders daar burn out van raken
Dit is belangrijk. Wuif dit niet weg. Die laatste zin is erg raak.
Eens. En daar bij wordt de man vader, en daar horen nu eenmaal bepaalde verantwoordelijkheden bij. Hij zal op z´n werk vast prima functioneren, dus dan doet hij maar z´n best om dat thuis ook te doen zonder dat hij bemoederd moet worden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven