Noem je jezelf ik of mama/papa?

10-12-2020 22:27 81 berichten
Alle reacties Link kopieren
Even benieuwd.
Mijn jongste zei van de week dat het haar was opgevallen dat best veel ouders zichzelf mama of papa noemen. Als in "Kom je even bij mama?"
Ik noem mezelf nooit zo, ik zeg "Kom je even bij mij? "
Hoe meer ik er op ging letten, hoe meer ik het hoorde! Ik vind dat best gek! Ik krijg het echt niet uit mijn mond om mezelf mama te noemen. Maar ik lijk wel een minderheid! Maar misschien is het omdat we er nu op gingen letten..
Dus nu zijn we benieuwd hoe de verhoudingen liggen :-D
Praten jullie over jezelf in de eerste of in de derde persoon?

Verwijs je naar jezelf met mama/papa of met ik?

Totaal aantal stemmen: 181

Ik zeg mama/papa (51%)
Ik zeg ik (38%)
Anders (11%)
*
anoniem_117397 wijzigde dit bericht op 23-06-2021 08:56
0.00% gewijzigd
NYC schreef:
11-12-2020 13:11
Hier ook voornamen bij elkaars ouders. De kinderen zeggen "opa" en "oma" plus hun voornaam. Ook als de andere opa/oma er dus niet zijn en er dus geen twijfel is over welke opa of oma wordt geroepen.

Dat deden mijn kinderen ook toen ze nog wat kleiner waren, ik denk tot een jaar of 6? Nu spreken ze de opa’s en oma’s gewoon aan met opa en oma, maar als we het over de grootouders hebben, zeggen ze de voornaam erbij om het onderscheid te kunnen maken.

Zelf heb ik het dan inmiddels meestal over “mijn ouders” of “papa’s ouders”. Dat laatste is eigenlijk best vreemd :)
Alle reacties Link kopieren
Door elkaar. Ik heb twee grote kinderen en twee kleine kinderen. Ik ben het 'geef maar aan mama' wat ontgroeid dus ik gebruik vaker ik.
Tegenover de jongste kinderen zeg ik ook wel eens 'vraag maar aan papa' maar ook wel 'dat moet je aan je vader vragen'
Mijn man is niet de vader van mijn oudste kinderen dus tegenover hun gebruik ik weer meestal zijn voornaam. En ik vergis me natuurlijk wel eens dus dan zeg ik papa/vader tegen de oudste twee en de voornaam tegen een van de jongsten. Ach uiteindelijk snappen ze vanzelf wel hoe het zit.

De jongste kinderen zeggen wel gewoon mama en papa dus dat blijft wel hangen. Mijn zoontje noemt ons ook regelmatig bij de voornaam want hij weet hoe we heten uiteraard. Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is nu 3,5 en ik zeg vanaf het begin 'ik' en 'mij' en ik heb echt nooit het idee gehad dat ze me niet begreep. Wel denk ik dat ik het ook vaak vermeed ("kom maar!" ipv "kom maar bij me!").
Alle reacties Link kopieren
Ik heb mezelf nooit mama genoemd en dat heeft totaal geen verwarring of onduidelijkheid opgeleverd.

Enigszins gerelateerd: ik krijg er de kriebels van wanneer andere volwassenen mij mama noemen. Bijvoorbeeld op het kdv of het consultatiebureau. Waarom doen mensen dat toch?
Alle reacties Link kopieren
Leuk om allemaal te lezen, het is dus heel wisselend zie ik.. Maar de mama/papa -zeggers zijn in de meerderheid, zeker bij jonge kinderen.
Ik noem de vader van mijn kinderen overigens wel papa, als ik tegen de kinderen over hem praat ("vraag maar aan papa"). Hem noem ik gewoon bij zijn voornaam (is ook mijn ex, zou echt heeeeeel raar voelen om hem nu papa te noemen!)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven