Relatief grote kans op down, abortus als inderdaad down?

12-06-2008 19:23 640 berichten
Alle reacties Link kopieren
Vriendin van mij heeft enkele dagen geleden te horen gekregen dat de kans op Down syndroom behoorlijk groot is. Over een paar weken krijgt ze een vruchtwaterpunctie en als daaruit blijkt dat het inderdaad Down is, zal ze de zwangerschap afbreken.



Zelf heb ik een kind met een operatief verholpen hartafwijking. Gelukkig is het met mijn zoon goed afgelopen en ondervindt hij geen dagelijks hinder van zijn afwijking. Er zijn wel gevolgen, maar daar is prima mee te leven. Het had ook heel anders kunnen zijn, er is zelfs een paar weken sprake geweest van gevolgen in de vorm van zwaar gehandicapt.



Sindsdien ben ik wat genuanceerder gaan denken over de maakbaarheid van het leven en de perfectie die al dan niet nodig is. Ik zou dus zelf nooit een zwangerschap afbreken vanwege Down. Ik onderschat de gevolgen van Down niet (denk ik), maar voor mij is het geen ernstig genoege afwijking om een zwangerschap af te breken. Bovendien, ik weet niet of ik met 18 weken, als je zoals ik dan al een flink buik hebt en je kindje al voelt schoppen, het zou kunnen, een zwangerschap afbreken.



Kortom, ik vind het lastig dat een goede vriendin van mij daar zo anders instaat als ik. Zij heeft voor haarzelf valide redenen om geen kindje met Down te willen. En natuurlijk weet ik ook niet hoe ik zou reageren als ik echt te horen zou krijgen dat het kindje in mijn buik down heeft. En toch he. Ik vind het moeilijk me te verplaatsten in haar mening. En vind het daardoor ook moeilijker haar te steunen in een onzekere periode. (ik hoop dus ook van harte dat het geen Down is).



Hoe denken jullie erover? Is Down voor jullie een reden tot het afbreken van een zwangerschap? Of een andere afwijking? En hoe zouden jullie omgaan met een vriendin die zo anders denkt dan jij?

Down is voor mij een reden de zwangerschap af te breken

Totaal aantal stemmen: 249

Zeker. Ik zou nooit een gehandicapt kind kunnen handelen (13%)
Zeker. Het is ook een belasting voor de kinderen die ik al h (10%)
Misschien. Ik weet het nog niet (29%)
Zeker niet. Het leven is niet maakbaar (18%)
Zeker niet. De ene Down is de andere niet (anybody remember (5%)
Zeker niet. Ieder kind is welkom. (25%)
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Dus, als ik het goed begrijp is de enige echte stem die jij als niet arts maar moeder kan laten gelden wb de bahndeling en het al dan niet laten leven van je (ongeboren) kind het plegen van abortus. Als jij vind dat de handicap van je kind jouw grenzen overschrijdt dan kan je niet vragen om niet-behandelen, maar dan moet je preventief abortus plegen, voordat je die 24 weken grens overgaat.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
er is natuurlijk wel een heel groot verschil tussen wel of niet behandelen en actief leven beeindigen. Veel gehandicapten babies die geboren worden kunnen het op eigen kracht redden. Tja, dan is er geen arts die zegt, we gaan dit leven aktief beeindigen want de handicap is wel erg zwaar. Het wordt anders als een gehandicapt kind hulp nodig heeft om te blijven leven, dan heb je als ouders (en ik heb daarvan echt reeele voorbeelden in mijn omgeving) echt wel degelijk een stem tot hoever je gaat en wanneer het genoeg is geweest. En dan nog zullen de artsen uieindelijk alle beslissingen nemen, maar zeer zeker samen met de ouders. Is althans mijn ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, er zit een verschil tussen baby's die het zonder veel hulp niet zouden redden en blijvend ernstige schade ondervinden van die behandeling niet langer behandelen of een baby die het zonder hulp prima zou redden, zoals bij down, actief laten sterven.
Alle reacties Link kopieren
meave schreef op 16 juni 2008 @ 17:06:

[...]





Dan heb je niet zo goed gelezen denk ik. Hoop is voor mij geen drijfveer. Mijn kind is welkom, wat voor handicap het ook heeft. Daaruit volgt dat ik inderdaad niet laat testen. Mocht na de bevalling blijken dat ik een kindje heb gekregen dat ondraaglijk zal gaan lijden, dan kun je er voor kiezen niet te behandelen. (Hoewel het volgens mij ook wel eens gebeurt dat artsen wel behandelen als ouders niet willen...).

Mocht op de een of andere manier tijdens de zwangerschap al blijken dat het 'mis' is dan is de keuze afhankelijk van de aard van de aandoening. Niet met het leven verenigbaar leidt voor mij tot afbreking. Voor de rest hangt het van de situatie af.




Meave, Malificient kwam met de motivatie 'hoop', daar verwees ik naar. En zoals later geschreven wordt, heb je helaas vaak geen keuze als ouder met betrekking tot het behandelen. Ook al er weet niet wat voor ingrepen en medicatie voor nodig is om het kind levend te houden. Dus zul je de keuze moeten maken als je de zwangerschap nog kan onderbreken.



Ik heb er nog veel over nagedacht en ik denk dat ik echt begrijp hoe jij er tegenover staat (ik begreep de woorden wel, maar kon me niet goed inleven, dat bedoel ik met begrijpen) alhoewel het nog steeds mijn keuze niet zou zijn. Het is allemaal wel heel erg afhankelijk van je referentiekader. Jij hebt broers die het 'goed doen' en mijn ervaring is weer totaal anders. Daarom ben ik zo blij dat er gelukkig een keuze is, al is deze heel moeilijk.
qwertu schreef op 16 juni 2008 @ 22:14:

Het was niet mijn bedoeling om het al dan niet handelen van artsen ter discussie te stellen. Ik wilde met de voorbeelden slechts aangeven dat de beslissing om door te behandelen of niet, níet in de handen van de ouders ligt. Die gedachte zou dus ook niet als argument mee moeten wegen. Meer wilde ik er niet mee zeggen.
Voor mij weegt het dus wel mee. Ik ben geen medicus en ik ken ook niet de gevolgen voor een kind van alle mogelijke handicaps en ja, het zou kunnen dat een arts doorzet, waar ik dat niet zou willen. Maar ik ga ervanuit dat artsen ook de kwaliteit van leven in ogenschouw nemen. Daarom beslissen ze soms om te stoppen met behandelen waar ouders door zouden willen gaan en vice versa. Natuurlijk heb je als ouder niet het recht zomaar de stekker uit een couveuse te trekken. Voor mij klopt deze redenering wel omdat in principe elk kind met elke denkbeeldige handicap welkom zou zijn. Maar een kind met bijvoorbeeld Trisomie 18 dat wel levend geboren wordt, wordt zelden ouder dan een paar maanden. En ze lijden meestal veel pijn. Voor zover mij bekend zijn er geen niet veel artsen die dan toch zullen aandringen op levensverlengend behandelen.
Bagheera, sorry, verkeerd begrepen. :)
Alle reacties Link kopieren
Een ieder heeft zijn eigen redenen om wel of niet afbreken van een zwangerschap als blijkt dat het kindje gehandicapt (down) zou zijn. Ik denk dat je die beslissing van een ieder moet respecteren of je er nu mee eens bent of niet. Als een kind ondraaglijk zou moeten lijden is een ander verhaal maar daar ga ik niet van uit..

Want wat de beslissing ook mag zijn, de ouders moeten er hun hele leven met die beslissing leven.
Wat een ontzettend moeilijke keuze. Vóór mijn eerste zwangerschap had ik misschien eerder geneigd naar 'ja, abortus' maar nu.. het is ook al zo ver in de zwangerschap..

Ik denk ook als je het laat weghalen dat je je leven lang door die keuze achtervolgd wordt.
Alle reacties Link kopieren
dannas, heb je iets aan deze discussie? hoe is het met je vriendin? en met jou?
Alle reacties Link kopieren
Eowynn_ schreef op 17 juni 2008 @ 09:26:

Inderdaad, er zit een verschil tussen baby's die het zonder veel hulp niet zouden redden en blijvend ernstige schade ondervinden van die behandeling niet langer behandelen of een baby die het zonder hulp prima zou redden, zoals bij down, actief laten sterven.




eowynn, voordat de medische wetenschap zo ver ontwikkeld was, laten we zeggen zo tot de jaren 50 zeker wel, stierf 90% van de kinderen met Down voor het 10e levensjaar. Bijna alle kinderen met Down hebben bij de geboorte problemen die zonder behandeling fataal zijn.



Verder wil ik even reageren op het al dan niet los kunnen laten van je kind als het ondraaglijk lijdt.

Mijn zoon ( met down ) heeft net na zijn geboorte ongeveer 6 weken op het randje gezweefd. Ik moet toegeven dat ergens in die 6 weken er een moment is geweest dat ik me afvroeg of hij niet beter kon sterven. Dat klinkt afschuwelijk, en zo voelde het ook.

Ik denk nu dat ik dat dacht, omdat ik twijfelde aan de kwaliteit van zijn leven. Zo hard vechten maar waarvoor?

Het leek me even helemaal niks en zeer oneerlijk.



Maar het "waarvoor" kon ik toen helemaal niet inschatten. En ik kan helemaal niet bepalen wat kwaliteit van leven voor een ander is. En ik kan al helemaal niet bepalen of een ander liever lijdt of dood is, om het maar even kort door de bocht te zeggen.



Dus wat betreft prediagnostiek heb je aan mij geen bal X-D



Maar ik denk dat het nooit makkelijk is om een abortus te doen terwijl je een kinderwens hebt. En dat je in die beslissing net als in de uitkomst daarvan, gewoon moet roeien met de riemen die je hebt.

Je beperkte kennis van "De handicap in de praktijk" * en je beperkte zelfkennis. Nou ja, en vooruit dan maar, je religie.



* goeie boektitel, moet ik mss eens werk van maken ;-]
Vroeger toen de zee nog schoon was en seks vies....
Alle reacties Link kopieren
Het is zo makkelijk om reactie te geven, als je zelf net 9 weken terug een gezonde wolk van een dochter heb gekregen, maar ik zal een poging doen ;) Ik werk zelf met ernstig verstandelijk gehandicapten en zie dus dagelijks hoe zwaar en moeilijk, maar ook mooi het kan zijn. Ik weet dus ook wat het Syndroom van Down in kan houden. Als ik in een vroeg stadium zou weten dat het kindje gehandicapt zou zijn, zou ik de zwangerschap af laten breken. Niet dat mijn kind perfect moet zijn, maar ik weet wat het inhoud om voor iemand te zorgen met een handicap..Nou is er nooit een garantie dat je kind gezond blijft, maar daar ga ik in eerste instantie toch wel van uit ;)
Alle reacties Link kopieren
hier twee keer een vruchtwaterpunctie laten doen en met de wtenschap dat als de kans op down groot was dat we de zwangerschap dan af zouden breken...deze beslissing was uiteraard zwaar voor ons. Onze redenering was dat wij beiden bijna 40 jaar oud zijn en tegenwoordig mensen met het syndroom van Down erg oud kunnen worden, wie zou er voor hem of haar zorgen? zou hij het snappen dat wij er niet meer zijn? op wie zijn schouders en geld zou de opvang komen te liggen? is dit eerlijk voor de familie? bovendien is mijn man Bipolair...een psychische erfelijke aandoening die je je hele leven houdt, om daar dan een kind met down bij toe te voegen? anyways, dit waren onze beweegredenen, misschien anders dan wat hierboven werd genoemd...er kunnen dus situaties zijn binnen het gezin waarom mensen besluiten geen kindje met down geboren te laten worden...niemand in onze omgeving weet dat mijn man bipolair is, hij kan dan direct zijn baan kwijt raken...dus je kan nooit in iemand anders keuken kijken toch?
Alle reacties Link kopieren
Los van het feit dat je niet bij iemand anders in de keuken kunt kijken, ben je ook aan niemand een uitleg verschuldigd. Iedereen maakt een keuze waar hij/zij (hopelijk) zelf achter staat en daar heeft een ander nix mee van doen. Een kindje op de wereld zetten en er later spijt van krijgen, is vele malen erger!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven