Slimme dochter (groep 5) loopt over door extra werk

26-09-2024 10:38 177 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoi allemaal,

Mijn dochter (bijna 8, groep 5) is vrij slim voor haar leeftijd en leert snel. Op school springen ze daar goed op in door haar extra, uitdagend werk te geven. Dochter wil altijd alles het liefst als eerste af hebben en het daarnaast ook perfect doen. Ik heb het idee dat juf de boel aan het aftasten is en omdat dochter steeds snel klaar is, weer met een extra schrift komt. Inmiddels, we zitten nu in week 4, zijn het al 5 extra schriften. Ze moet tijdens het maken van het extra werk met een klasgenootje op de gang zitten en mist daardoor het contact met haar klas (geeft ze zelf aan). Het klasgenootje is autistisch en heeft moeite met samenwerken, wat ze lastig vindt. Tegelijk spiegelt ze zichzelf continu aan dit klasgenootje, ze wil het net zo goed en net zo snel doen.

We merken dat dochter over begint te lopen / overspannen lijkt te raken. Ze heeft veel huilbuien, is erg brutaal en bijdehand en heeft sinds school is gestart opeens weer 2x in bed geplast na 5 jaar zindelijkheid. Op school is ze juist heel rustig, afwachtend en vindt ze het spannend om zelf dingen aan te geven aan juf.

We gaan volgende week even langs juf om dit te bespreken. Dochter kan het extra werk aan en heeft de uitdaging ook echt nodig, maar omdat ze alles ‘af’ wil hebben en juf werk blijft aanbieden loopt ze over. Ze moet zelf ook leren dat het niet altijd perfect hoeft en ook zeker niet af hoeft.

Hoe dan ook, misschien hebben jullie tips en trucs. Gesprek met juf zal vast helpen en we geven ook aan dochter aan dat het feit dat ze het kan, nog niet betekent dat ze het ook allemaal moet doen. Feit blijft dat ze nog maar 7 is en ik vind het naar om haar zo te zien worstelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
01-10-2024 20:57
Er was wel weer een moment deze week waarop de rest van de klas mocht lezen en dochter extra werk moest doen. Ze heeft toen zelf aan juf gevraagd of ze ook mocht lezen (trots!), maar dat mocht niet van juf. Ik vind het lastig om daar een mening over te hebben, ik vind eigenlijk dat dochter niet gestraft mag worden met het extra werk maar aan de andere kant moet ze ook gewoon leren leren. Ze kan niet zelf kiezen wat ze wel en niet wil doen, dat mag de rest van de klas ook niet.
Gebeurt dit ook wel eens andersom, dat dochter al klaar is en mag lezen en de rest nog bezig is? Zo ja, dan zou ik aan je dochter uitleggen dat het de ene keer zus is en de andere keer zo. Niet altijd gelijk, wel eerlijk. Maar als het zo is dat dochter met haar extra werk eigenlijk altijd langer bezig is dan de rest en dan niet mag lezen dan zou ik het in je gesprek aankaarten bij de juf. Haar ook laten weten wat het met je kind doet. Een kind dat voorloopt moet volgens mij qua hoeveelheid werk (waarmee ik bedoel: tijd dat ze eraan bezig is) ongeveer vergelijkbaar veel te doen hebben als de rest. Of door minder/kortere taken, of door het werk weg te mogen leggen en een volgende keer weer verder te gaan. Het kan trouwens ook best zo zijn dat de juf hier nog lerende in is en ze nog niet zo goed kan inschatten hoe lang je dochter ergens voor nodig heeft. Als ze zelf ook al aangaf dat ze misschien te hard van stapel is gelopen dan denk ik dat jullie er vast met elkaar wel uit zullen komen.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
01-10-2024 13:30
Maar hoe wilde je dat dan doen, klassikaal onderwijs op niveau, als er in een basisschoolklas kinderen zitten met niveau praktijkonderwijs tot VWO+? Dan kun je toch niet wensen dat de juf volledig op dat VWO+ niveau lesgeeft? Dan snapt de rest er niks meer van.

Wat ik bedoelde is dat het niet de keuze is tussen óf klassikaal onderwijs óf structuurloos projectmatig onderwijs. Er zijn ook tussenvormen. Wat ze op de school van mijn kinderen doen en volgens mij op heel veel scholen is bijv. subgroepen maken in de klas van een bepaald niveau en die subgroepen verschillen ook per vak (bijv kinderen die Rekentijgers doen, kinderen die de Zon lijn volgen in groep 3 of een begrijpend lezen methode). Terwijl de ene subgroep uitleg krijgt werkt de andere subgroep zelfstandig en omgekeerd. Soms in de klas, soms met een onderwijsassistent op twee locaties. Soms bovenklassikaal, als er maar één of twee kinderen zijn in een klas die een hoger niveau hebben dan de anderen. De fout die veel scholen maken is dat de subgroep van het hoogste niveau geheel zelfstandig moet werken en geen instructie meer krijgt en dat werkt voor veel leerlingen niet. Jij hebt het ook over 'zelfstandig een geheel eigen leerlijn volgen'. Maar je moet die kinderen niet laten zwemmen, maar ook voor hen momenten van instructie inbouwen. Alleen hoeft dat niet klassikaal en jaren '50. Juist niet, want bij klassikaal en jaren '50 kom je uit op of het niveau van de kinderen die het het moeilijkst vinden, of op het gemiddelde niveau (en dan hebben zowel de kinderen die erboven als die eronder zitten dikke pech).
Dat kan ook prima werken als er voldoende kinderen met een gelijk niveau in een klas zitten. Ik had zelf dat geluk vroeger, mijn andere kinderen hadden dat ook, mijn jongste had de pech in klassen te zitten geen enkele andere leerling een uitstroomniveau van havo of hoger had. Dat is gewoon pech, maar aangezien het een hele fijne school was, die heel goed meedacht en hij er goed in de groep lag hebben we het zo gelaten.

In retrospectief met de wetenschap van nu had ik andere keuzes gemaakt. Mijn zoon heeft wel instructie gehad (alle lof voor de leerkrachten), maar nooit samen met andere kinderen.

Maar goed, ik moet het topic niet teveel naar mij toe trekken. Dit gaat om een complex en intensief kind, waarover wij altijd al enige zorgen hebben gehad. Dus misschien moeten we ook gewoon blij zijn dat hij pas op het VO uitgevallen is ;-D.

Mijn andere kinderen hadden minder problemen op school en hebben de middelbare school zonder heel grote problemen doorlopen. Zijn waren wat makkelijker, flexibeler ook denk ik.
lento wijzigde dit bericht op 01-10-2024 21:52
1.16% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Saelle1 schreef:
01-10-2024 13:34
Voor mijn andere kinderen is het ook niet altijd passend, maar die hebben veel meer flexibiliteit en veerkracht en passen zich makkelijker aan.
Ik lees dit nu pas. Heel herkenbaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nana_Mouskouri schreef:
01-10-2024 21:10
Klopt, maar onthoud alsjeblieft dat je best mag praten over wat er wel en niet goed gaat. Want met een fijne school kun je toch nog een heel eind komen. Wij zijn van een potentiele thuiszitter met depressieve klachten (en die gingen heel ver) naar een zelfverzekerde tiener in de bovenbouw van het VO die enorm veel zin heeft in studeren gegaan. En daar hebben veel mensen ons bij geholpen. Maar we moesten wel eerst om die hulp durven vragen.
Dank voor deze post. Deze had ik even nodig!
We hebben het nu even een lastige periode met onze jongste, maar we hebben ook een ander kind dat enorme stappen heeft gemaakt. Van depressie en grote zorgen naar een kind dat nu eindelijk goed in zijn vel zit en hele goede, lieve vrienden heeft. Veel hulp gehad, een meedenkende school en ikzelf had dit 6 jaar geleden nooit durven dromen.

Het doet mij weer beseffen dat ik vertrouwen moet blijven houden. Nogmaals dank voor de reminder.
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
01-10-2024 21:15
Zeker! En daarom gaan we deze week ook op gesprek. Want tot nu toe ging het altijd prima met dochter, maar nu even niet.
Grote kans dat het met wat aanpassingen weer goed komt. Wellicht wat minder en moeilijker werk. En dan kun de juf er op letten dat ze niet te vaak langer door hoeft te werken dan haar klasgenoten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lento schreef:
01-10-2024 21:46
mijn jongste had de pech in klassen te zitten geen enkele andere leerling een uitstroomniveau van havo of hoger had. [...] Mijn zoon heeft wel instructie gehad (alle lof voor de leerkrachten), maar nooit samen met andere kinderen.
Dat maakt het wel heel lastig dan ja. Die klassikale lessen op hoog niveau waar je het over had waren dan dan dus gewoon geen optie, dan had alleen jouw zoon die lessen begrepen. Dat had alleen gekund als je hem naar een andere school (HB school) had gedaan.

Op de school van onze kinderen doen ze instructie nu deels groepsdoorbroken, dat helpt wel. Want per klas verschilt het inderdaad flink om hoeveel leerlingen het gaat die het heel makkelijk af gaat. Soms wel 10 en soms maar 1. Mijn middelste heeft bij rekenen en begrijpend lezen in de klas zelf instructie over hun eigen stof (bijv Rekentijgers), maar krijgt daarnaast nog met 2 andere kinderen uit haar klas samen met kinderen uit andere klassen elke week een uur een soort van 'plusklas instructie', waarna ze in haar eigen klas opdrachten daarvoor moet maken als de andere kinderen spelling doen. Dan heb je dus wel de instructie op niveau, je laat ze niet zelf maar zwemmen, en is het kind toch het overgrote deel van de tijd temidden van klasgenoten.

Heftig trouwens dat je zoon helemaal is uitgevallen nu op het VO, ik kan me voorstellen dat je dan flinke zorgen hebt!
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
01-10-2024 21:20
Gebeurt dit ook wel eens andersom, dat dochter al klaar is en mag lezen en de rest nog bezig is? Zo ja, dan zou ik aan je dochter uitleggen dat het de ene keer zus is en de andere keer zo. Niet altijd gelijk, wel eerlijk.
Nee, volgens dochter niet. Dochter (en klasgenootje) kunnen allebei al heel erg goed lezen, dus hebben de oefening niet nodig en krijgen moeilijker/uitdagender taalwerk. Er is volgens mij geen onderwijsassistente, dus juf moet de rest van de klas bezighouden terwijl ze het pluswerk uitlegt op de gang. In die zin snap ik het probleem ook wel. Wat dochter ook dwarszit is dat de klas meer spelenderwijs mag leren (d.m.v. kleine knutselwerkjes en spelletjes) en bij het pluswerk is dat niet zo. Ze kwam gisteren boos uit school omdat ze van juf niet mee mocht doen met de rest van de klas met het spelenderwijs oefenen van de tafels. "Mam, juf zegt dat ik de tafel van 9 al kan maar die kan ik helemaal nog niet! Die moet ik ook nog oefenen!" Terwijl die tafel van 9, die kon ze vorig jaar al.

Maar goed, dit is uiteraard dochter haar kant van het verhaal en ik snap ook dat juf handen tekort heeft. Dochter moet ook leren dat ze het niet altijd voor het uitkiezen heeft en we hebben nu thuis na school samen die extra knutselwerkjes/spelletjes gedaan.

nicole123 schreef:
01-10-2024 22:09
Op de school van onze kinderen doen ze instructie nu deels groepsdoorbroken, dat helpt wel.
Dit deden ze bij ons in groep 4 ook bij sommige vakken, maar bij groep 5 nu niet. Ik zal eens vragen waarom dat zo is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fiona2018, ik snap je dochter wel. Mijn kind had destijds hetzelfde: leerde heel vlot, maar was ook gewoon een kind dat buitengewoon gevoelig was voor spelletjes in de klas. Ik zou dit zeker aangeven: uitdagend werk is belangrijk, maar je wilt niet dat je dochter dit als straf gaat ervaren. De meeste kinderen willen van nature niet opvallen en gewoon graag hetzelfde doen als iedereen in de klas doet.

Wellicht kan de juf hier rekening mee houden door haar niet langer door te laten gaan, de beloningsmomenten (vrij lezen) ook voor haar te laten gelden en haar de "speels leren"-elementen gewoon mee te laten doen, ook al kan ze het misschien allang.

Mijn eigen mening is dat je tafels nooit teveel kunt oefenen, dus die momenten zou ik mijn kind zeker mee laten doen. Ik weet niet of het voor jouw kind geldt, maar veel slimme kinderen rekenen de tafels razendsnel uit, waardoor het lijkt alsof ze ze geautomatiseerd hebben (maar ze kunnen dus gewoon razendsnel rekenen). Bij mijn kinderen was dat het geval en de tafels echt geautomatiseerd hebben is later (als breuken komen) ontzettend handig.
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
02-10-2024 08:56
Nee, volgens dochter niet. Dochter (en klasgenootje) kunnen allebei al heel erg goed lezen, dus hebben de oefening niet nodig en krijgen moeilijker/uitdagender taalwerk. Er is volgens mij geen onderwijsassistente, dus juf moet de rest van de klas bezighouden terwijl ze het pluswerk uitlegt op de gang. In die zin snap ik het probleem ook wel. Wat dochter ook dwarszit is dat de klas meer spelenderwijs mag leren (d.m.v. kleine knutselwerkjes en spelletjes) en bij het pluswerk is dat niet zo. Ze kwam gisteren boos uit school omdat ze van juf niet mee mocht doen met de rest van de klas met het spelenderwijs oefenen van de tafels. "Mam, juf zegt dat ik de tafel van 9 al kan maar die kan ik helemaal nog niet! Die moet ik ook nog oefenen!" Terwijl die tafel van 9, die kon ze vorig jaar al.

Maar goed, dit is uiteraard dochter haar kant van het verhaal en ik snap ook dat juf handen tekort heeft. Dochter moet ook leren dat ze het niet altijd voor het uitkiezen heeft en we hebben nu thuis na school samen die extra knutselwerkjes/spelletjes gedaan.
Dat is niet leuk zeg, dat zou ik zeker aankaarten, vertellen hoe je dochter dit ervaart. Ik vind je er realistisch in staan, je vraagt niet teveel van de juf, bent eerder nog te voorzichtig/bescheiden in mijn ogen. Een kind dat voorloopt hoeft niet steeds de krenten uit de pap te hebben en superleuke extra opdrachten, maar andersom ook niet dat zij steeds moet zwoegen op boekjes en de rest leuke dingen mag doen (waarbij als de juf de kinderen nog niet kent het wel lastig is wat leuk is: de een vind vrij lezen leuk en knutselen stom en de ander andersom). Dat moet gelijk op gaan, waarbij de ene keer de een de andere keer de ander natuurlijk ook prima is.

Bij die tafels is herhaling / automatiseren heel belangrijk, dus ik snap niet zo dat je dochter dat niet mee hoeft te of zelfs mag doen.

Is het een jonge juf? Het klinkt een beetje alsof ze het goed bedoelt, maar ze wat doorschiet, omdat ze bang is dat je dochter zich ook maar een minuut verveelt of eens een keer iets onder haar niveau moet doen. Dat de juf zo goed haar best wil doen voor je dochter dat ze gaat overvragen. 'Ach, dat kind heeft zo'n leerhonger, die kan ik niet afschepen met alleen maar 1 extra boekje, ik moet haar meer bieden dan dat. Simpele spelletjes hoeft ze ook niet mee te doen, daar leert ze niks van. Oh, ze heeft haar boekje nog niet af, maar ze moet natuurlijk wel leren leren en leren doorzetten, dus ik zeg haar dat ze het per se moet afmaken.' Kan dat het zijn? Dan komen jullie er samen vast uit!
Alle reacties Link kopieren Quote
Lezen wordt door de juf wellicht niet gezien als beloning, maar als iets dat de anderen ‘moeten’.
Alle reacties Link kopieren Quote
nicole123 schreef:
01-10-2024 22:09
Dat maakt het wel heel lastig dan ja. Die klassikale lessen op hoog niveau waar je het over had waren dan dan dus gewoon geen optie, dan had alleen jouw zoon die lessen begrepen. Dat had alleen gekund als je hem naar een andere school (HB school) had gedaan.

Op de school van onze kinderen doen ze instructie nu deels groepsdoorbroken, dat helpt wel. Want per klas verschilt het inderdaad flink om hoeveel leerlingen het gaat die het heel makkelijk af gaat. Soms wel 10 en soms maar 1. Mijn middelste heeft bij rekenen en begrijpend lezen in de klas zelf instructie over hun eigen stof (bijv Rekentijgers), maar krijgt daarnaast nog met 2 andere kinderen uit haar klas samen met kinderen uit andere klassen elke week een uur een soort van 'plusklas instructie', waarna ze in haar eigen klas opdrachten daarvoor moet maken als de andere kinderen spelling doen. Dan heb je dus wel de instructie op niveau, je laat ze niet zelf maar zwemmen, en is het kind toch het overgrote deel van de tijd temidden van klasgenoten.

Heftig trouwens dat je zoon helemaal is uitgevallen nu op het VO, ik kan me voorstellen dat je dan flinke zorgen hebt!
Klopt, nu terugkijkend had ik misschien gekozen voor een school waar meer kinderen havo/vwo-advies hadden gehad. (Hb-onderwijs hebben we hier niet, dus dat was sowieso geen optie). Alhoewel onze kleine "zwarte" (vervelende naam, maar dus een school met een merendeel aan kinderen met een allochtone achtergrond) school ook heel veel voordelen had.
En achteraf weet je ook niet of een andere klas met enkele ontwikkelingsgelijken ook geholpen had. Dat is een beetje koffiedik kijken. School was enorm betrokken en nam ons altijd heel serieus, dat voelde enorm fijn. En zoon lag ook goed in de groep.
Alle reacties Link kopieren Quote
Of school kan aansluiten bij een kind dat flink afwijkt van het gemiddelde hangt van zoveel factoren af. Dat is echt onwijs ingewikkeld.
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
02-10-2024 09:26
Lezen wordt door de juf wellicht niet gezien als beloning, maar als iets dat de anderen ‘moeten’.
Ja, daarin moet de juf de kinderen ook nog leren kennen denk ik. Het ene kind vind vrij lezen heerlijk, het andere vindt het vervelend. Van een kind dat keurig doet wat de juf zegt en waar de stress en frustratie er thuis pas uit komt heeft de juf geen weet hoe het kind het ervaart. Juist heel belangrijk dus om dat terug te koppelen aan de juf, dat is voor zowel de juf als het kind fijn.
nicole123 wijzigde dit bericht op 02-10-2024 09:48
29.21% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Frizz schreef:
02-10-2024 09:26
Lezen wordt door de juf wellicht niet gezien als beloning, maar als iets dat de anderen ‘moeten’.
Dit denk ik inderdaad.

nicole123 schreef:
02-10-2024 09:25
Is het een jonge juf? Het klinkt een beetje alsof ze het goed bedoelt, maar ze wat doorschiet, omdat ze bang is dat je dochter zich ook maar een minuut verveelt of eens een keer iets onder haar niveau moet doen.
Nee het is geen jonge juf en ze heeft juist veel ervaring met (hogere) plusklassen. Ze koppelt dochter met het andere 'slimme' kind dus ik snap op zich wel ze dochter niet elke keer zelf laat kiezen, want dan loopt dochter niet meer gelijk met het andere kind.

Juf klonk in elk geval erg welwillend hoor, dus we komen er vast wel uit.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lento schreef:
02-10-2024 09:23
Mijn eigen mening is dat je tafels nooit teveel kunt oefenen
Ja, dat dus. En lezen kun je ook nooit teveel doen, daar ben je nooit mee 'klaar', dus dat kan dochter ook gewoon lekker meedoen met de klas. Dat is het fijne van lezen, dat kunnen altijd op je eigen niveau doen (mits er boeken op niveau van dochter zijn in de klas/school, maar ik neem aan dat dat wel zo is). Wat dat betreft is een voorsprong in rekenen of spelling veel lastiger dan een voorsprong in lezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
02-10-2024 09:45
Nee het is geen jonge juf en ze heeft juist veel ervaring met (hogere) plusklassen. Ze koppelt dochter met het andere 'slimme' kind dus ik snap op zich wel ze dochter niet elke keer zelf laat kiezen, want dan loopt dochter niet meer gelijk met het andere kind.

Juf klonk in elk geval erg welwillend hoor, dus we komen er vast wel uit.
Hmm, misschien toch een soort overreactie dan, misschien juist omdat ze een flinke focus heeft op voorlopende kinderen? Dat ze per se niet ze maar een beetje wil laten zwemmen en zich vervelen?

Dat gelijklopen snap ik ja, je kunt geen 25 kinderen allemaal precies op maat een programma aanbieden. Soms is het wat geven en nemen dan. Maar dat doe je volgens mij al zeker. Ken je het andere kind goed, of spreek je diens ouders wel eens? Ik zou wel benieuwd zijn hoe dat kind het ervaart. Net zoals je dochter of had dat kind nog wel 10 boekjes extra willen maken en heeft de juf al een tussenweg gezocht?
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
02-10-2024 09:45
Dit denk ik inderdaad.




Nee het is geen jonge juf en ze heeft juist veel ervaring met (hogere) plusklassen. Ze koppelt dochter met het andere 'slimme' kind dus ik snap op zich wel ze dochter niet elke keer zelf laat kiezen, want dan loopt dochter niet meer gelijk met het andere kind.

Juf klonk in elk geval erg welwillend hoor, dus we komen er vast wel uit.

Fijn dat ze openstaat voor ideeën en suggesties.
Het vergt nogal wat van juf om aan te sluiten. Ik zou wel graag zien dat ze er voor zorgt dat kind niet geïsoleerd raakt van de klas.
Dus eigenlijk zou je kind ander werk moeten doen, in dezelfde tijd als dat de klas aan het werk is. En spelenderwijs tafels in groep 5 oefenen zorgt voor verbinding in de klas én verbetering van de tafels. Waarom zou een kind daar niet aan mee mogen doen?

Hou het wel goed in de gaten want, de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Juf sluit pas goed aan als je kind thuis en op school hetzelfde gedrag laat zien en op beide locaties goed in haar vel lijkt te zitten.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren Quote
We hebben vandaag het gesprek gehad, was een prima gesprek. Er is niet echt iets concreets uitgekomen maar het is wel fijn om te zien waar dochter zich mee bezighoudt.

Ze zijn op school erg aan het zoeken naar de juiste lesmethodes en daardoor in de eerste schoolweken een aantal keer van schrift gewisseld. In dochter haar hoofd had ze dus nog steeds al die verschillende schriftjes, maar in de praktijk worden er een aantal al niet meer gebruikt.

Juf gaf aan dat het inderdaad voorkomt dat de rest van de klas leest, zodat juf uitleg kan geven over het pluswerk. Juf heeft maar twee handen dus dat snap ik. Met dochter hebben we afgesproken dat ze voor het slapen gaan extra mag lezen en dat vond ze fijn.

Ook bleek dat waar ik dacht dat dochter vorig jaar al uitdagender werk kreeg, dit eigenlijk wel meeviel. Ze heeft wel een iets moeilijker rekenschrift gehad, maar niet vergelijkbaar met wat ze nu krijgt. En alleen bij rekenen, niet bij taal. Ik snap dus wel dat het nu een grote overgang is, dochter loopt nu voor het eerst tegen die leerkuil aan. Overigens krijgt ze geen extra werk, maar alleen uitdagender werk. De hoeveelheid is hetzelfde.

Er komt nog een vervolggesprek en we zijn ook nog niet uit over doortoetsen en/of een intelligentietest. Dat laatste kost een hoop geld en schijnbaar is de kans groot dat daar niets uitkomt. Dus daar moeten we nog even over nadenken, of dat echt iets toevoegt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Doortoetsen kan altijd, gewoon vanuit de IEP. Is helemaal niet lastig of zo.
En pas als de IEP nogal laat zien dat kind voor loopt, kijk dan wat er dan moet gebeuren.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Alle reacties Link kopieren Quote
Doreia* schreef:
03-10-2024 16:49
Doortoetsen kan altijd, gewoon vanuit de IEP. Is helemaal niet lastig of zo.
En pas als de IEP nogal laat zien dat kind voor loopt, kijk dan wat er dan moet gebeuren.
Doortoetsen kan, maar is wel tijdrovend. Hier moet iemand voor worden ingeroosterd, en die tijd kan dan niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld RT of het begeleiden van andere kinderen.
En vaak verandert er op basis van doortoetsen niets. Het is al bekend dat de leerling voorloopt, anders ga je niet doortoetsen. Dus werk wordt al gecompact. En er is als het goed is al verrijkingswerk ingezet. Is het dan belangrijk om te weten of een kind 2 of 3 jaar voorloopt?
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
03-10-2024 15:52
We hebben vandaag het gesprek gehad, was een prima gesprek. Er is niet echt iets concreets uitgekomen maar het is wel fijn om te zien waar dochter zich mee bezighoudt.

Ze zijn op school erg aan het zoeken naar de juiste lesmethodes en daardoor in de eerste schoolweken een aantal keer van schrift gewisseld. In dochter haar hoofd had ze dus nog steeds al die verschillende schriftjes, maar in de praktijk worden er een aantal al niet meer gebruikt.

Juf gaf aan dat het inderdaad voorkomt dat de rest van de klas leest, zodat juf uitleg kan geven over het pluswerk. Juf heeft maar twee handen dus dat snap ik. Met dochter hebben we afgesproken dat ze voor het slapen gaan extra mag lezen en dat vond ze fijn.

Ook bleek dat waar ik dacht dat dochter vorig jaar al uitdagender werk kreeg, dit eigenlijk wel meeviel. Ze heeft wel een iets moeilijker rekenschrift gehad, maar niet vergelijkbaar met wat ze nu krijgt. En alleen bij rekenen, niet bij taal. Ik snap dus wel dat het nu een grote overgang is, dochter loopt nu voor het eerst tegen die leerkuil aan. Overigens krijgt ze geen extra werk, maar alleen uitdagender werk. De hoeveelheid is hetzelfde.

Er komt nog een vervolggesprek en we zijn ook nog niet uit over doortoetsen en/of een intelligentietest. Dat laatste kost een hoop geld en schijnbaar is de kans groot dat daar niets uitkomt. Dus daar moeten we nog even over nadenken, of dat echt iets toevoegt.
Het klinkt alsof juf jouw dochter goed in het vizier heeft en dankzij jouw gesprek nu ook weet hoe dochter bepaalde dingen opvat. Daar kan juf vanaf nu dan duidelijker in zijn naar jouw kind toe.
"I'd like a coke". " Is Pepsi ok?" " Is Monopolymoney ok?"
Alle reacties Link kopieren Quote
fiona2018 schreef:
03-10-2024 15:52
We hebben vandaag het gesprek gehad, was een prima gesprek. Er is niet echt iets concreets uitgekomen maar het is wel fijn om te zien waar dochter zich mee bezighoudt.

Ze zijn op school erg aan het zoeken naar de juiste lesmethodes en daardoor in de eerste schoolweken een aantal keer van schrift gewisseld. In dochter haar hoofd had ze dus nog steeds al die verschillende schriftjes, maar in de praktijk worden er een aantal al niet meer gebruikt.

Juf gaf aan dat het inderdaad voorkomt dat de rest van de klas leest, zodat juf uitleg kan geven over het pluswerk. Juf heeft maar twee handen dus dat snap ik. Met dochter hebben we afgesproken dat ze voor het slapen gaan extra mag lezen en dat vond ze fijn.

Ook bleek dat waar ik dacht dat dochter vorig jaar al uitdagender werk kreeg, dit eigenlijk wel meeviel. Ze heeft wel een iets moeilijker rekenschrift gehad, maar niet vergelijkbaar met wat ze nu krijgt. En alleen bij rekenen, niet bij taal. Ik snap dus wel dat het nu een grote overgang is, dochter loopt nu voor het eerst tegen die leerkuil aan. Overigens krijgt ze geen extra werk, maar alleen uitdagender werk. De hoeveelheid is hetzelfde.

Er komt nog een vervolggesprek en we zijn ook nog niet uit over doortoetsen en/of een intelligentietest. Dat laatste kost een hoop geld en schijnbaar is de kans groot dat daar niets uitkomt. Dus daar moeten we nog even over nadenken, of dat echt iets toevoegt.
Fijn dat de dingen opgehelderd zijn. Het komt op mij wel over alsof er redelijk wat ruis is in de communicatie naar ouders en leerlingen. Iets waar leerkrachten zich soms niet bewust van zijn als er ontwikkelingen in school zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Doreia* schreef:
26-09-2024 10:53
Ja, daar heb je weer zo'n juf.
Die een zeer slim en makkelijk lerend kind laat rennen en als beloning nog harder laat rennen en als beloning nóg harder laat rennen.....

Als een hamster in een hamsterrad.
Dat gaat mis, kan je op 1 vinger natellen.

Stop met extra werk!
Start met leuk werk. Als haar werkjes af zijn, waar zou zij zich in willen verdiepen? Wat is haar interesse? Beloon haar door het vooruitzicht te geven dat ze daarna haar eigen project op kan en mag pakken.

En als het echt te ver uit elkaar loopt, IQ test en een eventueel HB school vinden.

Doen ze op bedrijven ook.

Je beloning voor snel en veel werken is.. meer werk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Even een update, het gaat inmiddels een stuk beter met mijn dochter. Op school is er iets meer een ritme waarbij ze het uitdagende werk op vaste tijdstippen doen, onder begeleiding van de juf. Daarnaast zijn ze heel gericht bezig met de twee kinderen inzicht geven in bepaalde eigenschappen die spelen bij hoogbegaafde kinderen. Uitleg over het brein e.d. en dingen als faalangst worden besproken. Dochter is er erg over te spreken en gaat weer met plezier naar school.

Daarnaast wordt er bij het volgende toetsmoment doorgetoetst om te kijken waar ze precies zit. Vandaar kijken we weer verder. Omdat dochter op dit moment weer lekker in haar vel zit zien we voorlopig geen meerwaarde in een intelligentietest maar we houden haar in de gaten.

Nogmaals bedankt allemaal voor de adviezen!
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat fijn!

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven