Spelling groep 5 -of 4, 6 t/m 8-

23-01-2008 18:11 18 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon spelt verdomd slecht. Hij vont het leuk in het muuzeeum, heeft mooijen ligtjes gezien in de stad, dat soort werk. Als 'ie een tekstje van vijftien regels schrijft haal ik er zó twintig fouten uit, sommigen slordigheid, anderen dat 'ie het maar net moet weten dat je een woord op die manier schrijft.



Is dat eigenlijk nog normaal op deze leeftijd? Of spelt jouw kind voorbeeldig, of best wel redelijk? Hij krijgt er al RT voor... wat kan ik zelf nog doen om hem hierin te helpen?



Mijn moeder, juf op school, zegt dat ik me er niet druk om hoef te maken. Maar ja, ik doe het toch.
Alle reacties Link kopieren
Hoe oud is hij dan? In je titel staat groep 5 of 4, 6t/m8?? Voor een kind van groep 4 of 5 lijkt het me wel acceptabel. Vanaf groep 6 mag je denk ik wel wat meer verwachten. Maar dat is alleen maar wat ik zie bij de zoontjes van m'n broer.
Alle reacties Link kopieren
Misschien is hij dyslectisch... Ik weet daar verder niet zoveel vanaf, weet ook niet of het te 'genezen' is, maar je zou er natuurlijk op internet vast wel het een en ander over kunnen opzoeken.
Alle reacties Link kopieren
prulletje schreef op 23 januari 2008 @ 18:32:

Misschien is hij dyslectisch... Ik weet daar verder niet zoveel vanaf, weet ook niet of het te 'genezen' is, maar je zou er natuurlijk op internet vast wel het een en ander over kunnen opzoeken.


Dyslexie is in ieder geval niet te genezen. Er zijn wel andere leermethodes die gebruikt kunnen worden om spelling toch onder de knie te krijgen. Afleren kan helaas niet.



@ TO ik denk niet dat er heel veel is wat je zelf kunt doen. Misschien een gesprek met de leraar en je bezorgdheid uiten? Mocht je echt heel erg twijfelen dan zou je kunnen vragen voor een dyslexietest maar ik weet niet of daar voorwaarden voor zijn ofzo.
Alle reacties Link kopieren
Op school gaan ze niet uit van dyslexie, hij leest inmiddels wel op een aanvaardbaar niveau. AVI-6 in groep 5. Alleen het spellen: hij doet 't zowat fonetisch, de regels lijken hem eerder te verwarren dan te helpen.
Hoi,



Ik ben juf van groep 5. Als je zoon RT krijgt loopt hij wel achter. Bepaalde fouten uit je voorbeeld mogen nog wel in groep 5, maar andere niet. Maar ik weet niet in welke groep je zoon zit. Als je je zorgen maakt ga dan met zijn juf of meester praten. Vraag of hij vooruit gaat nu hij RT krijgt. En vraag of je thuis nog iets kan doen.



Succes!!
Alle reacties Link kopieren
Lees je veel met hem thuis? Bv voor het slapengaan?
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter zit ook in groep 5 en schrijft wel goed...vind ik dan.okee geschiedenis werd geschiedennis bij het dictee oefenen.Als ik naar jouw zoon zijn fouten kijk denk ik dat mijn dochter museum ook verkeerd zal schrijven en lichtjes misschien ook wel.



Hoe maakt jouw zoon zijn dictees dan?

Dat zijn woorden die hij eerst geoefend heeft.



O ja mijn dochter mag erg graag lezen,ik denk dat dat ook helpt.
Alle reacties Link kopieren
Nee, we lezen niet. Erg, I know. Als 'ie een boek in handen heeft wat spannend is heeft 'ie er wel zin in, maar 't is bepaald niet dat 'ie op zoek gaat naar boeken.

Ik zal idd eens een gesprek met de juffrouw aanvragen in plaats van maar weer wachten op zijn volgende rapport.
Alle reacties Link kopieren
Hij zit nu in groep 5, voor de duidelijkheid.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen kinderen maar weet wel dat ik vroeger heel veel las en daardoor een goed woordbeeld heb ontwikkeld. Hebben jullie thuis veel leesmateriaal? Kinderen waar alleen de tv-gids thuis te vinden is (dat hoor je wel eens) hebben niet eens wat on te lezen, al zouden ze willlen,

Stimuleer je zoon om te lezen, ga desnoods samen met hem lezen, bijvoorbeeld om de beurt een stukje lezen, of zoek een computerspel hierover...misschien dat dat helpt. Succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Misschien heb je een goede bibliotheek in de buurt??
Alle reacties Link kopieren
Hoi Mamzelle,

Hier nog een juf, groep 4/5/6. Je zou eens aan de juf kunnen vragen welke spellingscategoriën er behandeld zijn tot nu toe.

Misschien kan de juf een analyse van zijn fouten geven. Dan weet je waar je aan kunt oefenen.



Wat ik vaak merk in mijn klas is dat kinderen in groep 5 vaak door alle regeltjes de weg kwijt raken en erg terug vallen. Vaak komt dat dan, door veel herhaling, vanzelf weer goed.



Prima dat je zo allert bent!!! En zeker gaan lezen met je zoon en vooral hemzelf laten lezen. Zo verbeterd hij zijn woordbeeld en taalgevoel.



Succes ermee!!!
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik ben juf en RTer. Als een kind RT krijgt loopt hij achter, anders is er geen RT nodig. Voor een kind in groep 5 maakt hij aardig wat fouten, maar het is nog maar een kind dus fouten maken mag.

Het is moeilijk om verder hier iets over te zeggen, aangezien ik geen analyse van zijn werk kan maken.

Dyslexie kan ook als je goed kan lezen, en dus spellingsproblemen hebt. Meestal zijn ze er niet echt happig op om in groep 5 al te testen op dyslexie. (ik heb een meisje en dat heeft gediagnostiseerde dyslexie en leest nu AVI 8)



Lezen helpt wel, maar als je zoon dat niet leuk vindt is dat lastig. Wat een mogelijkheid is dat je hem strips geeft. Bij de AH en boekhandel staan er genoeg tissen de tijdschriften. Lezen is lezen en dan maakt hte niet wat hij leest. Al zou hij het onderhoudsboekje van jullie auto willen lezen.



Ik zou zelf me niet gaan bemoeien met de spellingsregels die al aangeboden zijn. Hte is nu al verwarrend en als jij het net weer anders uitlegt, wordt het nog moeilijker. Wat je wel kunt doen is kijken op de site van ambrasoft (.nl) Daar kun je een thuispakket bestellen. De meeste scholen gebruiken deze software.(en anders maakt het ook weinig uit) Via de site kun je de woordpakketen downloaden en die dan importeren in dat programma. Je zoon kan dan de woordjes oefenen die die periode aangeboden worden en oude woordjes herhalen. Als hij iedere dag de "nieuwe"woordjes oefent zal het al wel een stuk beter gaan. Herhalen, herhalen en herhalen.



Verder is het vaak ook zo dat kinderen tijdens het oefenen van spelling in een echt spellingsschift minder fouten maken dan tijdens een andere schrijfopdracht, omdat ze dan meer bezig zijn met die andere opdracht dat ze de spellingsregels vergeten.



Een gesprek met de leerkracht kan ook geen kwaad. Heb je echt je twijfels en zegt de school dat het geen dyslexie is (kunnen ze niet zeggen als het niet onderzocht is) kun je het ook particulier laten testen. Scholen hebben vaak een beperkt budget voor het doen van onderzoeken en dat bewaren ze vaak voor de echt urgente gevallen. Let dan wel op dat je het bij een echt orthopedagoog laat doen, anders is het geen officiele test!



Van dyslexie kun je niet genezen, wel kun je er mee leren leven!



Ik hoop dat het je zo iets duidelijker is! Succes!



Heb je nog vragen dan lees ik het wel!
Alle reacties Link kopieren
Oei, juf... wel alert goed schrijven.... sorry!!



Mamzelle, door te lezen blijven woorden toch beter beklijven.. dus misschien toch vaker met hem aan het lezen gaan. Er zijn hele leuke jeugdboeken die leuk zijn om samen met een jongen te lezen, waardoor hij er misschien wat meer plezier in krijgt. Mijn neefje, die net zo spelt als jouw zoon (is 9 jaar, waarschijnlijk zo'n beetje dezelfde leeftijd?) leest nu samen met zijn moeder de Bibberboeken. Het zijn boeken voor kinderen vanaf 10 jaar... dat vindt hij nog het spannendst eraan, want 'eigenlijk' is hij er te klein voor... maar zijn spelling gaat wel vooruit, juist omdat hij nu veel meer woorden moet lezen. Maar nu wil hij wel, want het is zo spannend... je zoon moet er natuurlijk wel tegen kunnen, tegen dit soort spannende verhalen, maar mijn neefje vreet die verhalen echt op...
Waarom moet dat ambrasoft zo duur zijn ? Van de school kregen we een "aanbieding", tijdelijk geldig. 25 euries !!!!!

Ik ben trouwens poepie-flauw van het voorlezen van "Bob de Bouwer" en lees nu het kinderbakboek voor. Dat mag toch ook wel ? Hij "leest" en bakt graag.



Mijn zoon is nu vijf, en herkent al aardig wat letters. Ik ga lekker verder met de mini-loco. (nog met die oranje doosjes uit de jaren '70, alleen heb ik wel een paar boekjes en inlegkaarten met het oog op de toekomst aangepast aan de "nieuwe spelling".



Wat vinden de juffen hier trouwens van de GGD-controle op vijfjarigen-taalgebruik ? Wij hebben een verwijzing gekregen voor de logopedist, en hebben na drie weken bellen tijdens "bereikbaarheid" eens tijdens de lunchpauze gebeld (om vervolgens uitgekafferd te worden). Onze gegevens werden genoteerd en we zijn een week later nóg niet teruggebeld voor een afspraak, hoewel dat is toegezegd.

Is zo'n "vrijgevestigde logopedist" waar je naar toe wordt verwezen dan wel serieus te nemen ? De opmerkingen die we van de GGD over zijn taalgebruik kregen "kw" werd uitgesproken als "kl" e.d. zijn we zelf mee aan de slag gegaan. Omdat hij Bliksem McQueen eindelijk goed uitspreekt heeft hij er een dekbed van gekregen. Nu ik er over nadenk, croissantjes heeft hij wél altijd uitgesproken als kwassantjes i.p.v. krwassantjes, dus de "kw"-klank zat er al wel in.
Alle reacties Link kopieren
oeei...ik zag mijn fout....schaam schaam!



Bieb heeft wel gelijk wat betreft het "bemoeien" met spellingregels...dat kan verwarrend zijn.
Alle reacties Link kopieren
Nog bedankt voor de verdere reacties -juffen-

Ik ga er verder mee aan de slag.

Bibber boeken... denk dat mijn zoon daar ook wel voor te porren is.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven