Veel hoogbegaafde kleuters

29-03-2022 06:41 372 berichten
Alle reacties Link kopieren
In mijn omgeving hebben veel vrienden, buren en collega’s kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Ook op het schoolplein en tijdens zwemles hoor ik ouders met kinderen in die leeftijdscategorie vertellen over hun (vermoedelijk) hoogbegaafde kleuter. Zo vaak dat ik inmiddels denk: zoveel hoogbegaafde kleuters? Kan dat wel? Het betreft echt wel meer dan de helft van de kinderen die vervelend gedrag zouden vertonen omdat ze zich vervelen, onderpresteren in de kleuterklas of zichzelf niet kunnen laten zien omdat de klassen zo groot zijn. De frustratie over (kleuter)juffen die ‘er niet voor openstaan’ is ook een terugkerend onderwerp als dit ter sprake komt. Ik merk dat ik steeds vaker denk: jaja nog één…!

Mijn vraag aan het Viva forum: herkennen jullie dit? Begeef ik mij in een omgeving van opschepperige ouders? Hopen ouders van kleuters misschien gewoon dat hun kind bijzonder goed kan leren? Ik kan mijzelf nml moeilijk voorstellen dat al deze kleuters daadwerkelijk hoogbegaafd zijn.
Alle reacties Link kopieren
hebeenvraag schreef:
29-03-2022 07:02
Het enige wat mij opvalt is dat van kinderen van vroeger die dan bijzonder getalenteerd of hoogbegaafd zouden zijn, weinig bijzonders terecht is gekomen. Met terugwerkende kracht besef ik dat het woord 'hoogbegaafd' als dekmantel werd gebruikt voor fenomenen als beperkte sociale vaardigheden of gedrags- of concentratieproblemen.

Sowieso zijn de kinderen die vroeger door hun ouders iets té leuk werden gevonden nu vrijwel zonder uitzondering vervelende mensen geworden of zijn ze tegen andere issues zoals drugsgebruik aangelopen.
Dit idd. Zie ik ook terug in mijn omgeving.
Alle reacties Link kopieren
Angel64 schreef:
29-03-2022 08:07


Oudste zit op middelbaar onderwijs voor HB-ers. Het zijn allemaal individueen die -enkeling daargelaten - op de basisschool geen aansluiting hadden door hun anders zijn. In deze klas vinden ze elkaar.
Laatste zin, fijn dat dat zo is. 💓

Mijn zoon gaat volgend schooljaar naar havo/vwo maar die heeft ook 0 aansluiting op de basisschool. Die voelt zich ook anders dan andere kinderen.
kyr4 wijzigde dit bericht op 29-03-2022 08:39
1.71% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
toffifee schreef:
29-03-2022 08:34
Denk ook dat mensen die nog niet weten wat hoogbegaafdheid echt inhoudt, trots zijn op de mogelijkheid dat hun kind hoogbegaafd zou kunnen zijn. Als je aan dit begintraject staat weet je misschien niet wat er allemaal op je pad kan komen.

Ik ben niet hoogbegaafd, maar heb door de jaren heen wel genoeg gelezen en gezien dat het niet zo is dat dit kind alleen maar hartstikke succesvol gaat zijn en dat er genoeg struggles kunnen zijn.

Ik ken twee kinderen die dit proces hebben doorlopen, er kwam geen hoogbegaafdheid uit, maar autisme. Een onderzoek naar hoogbegaafdheid klinkt voor de buitenwereld beter dan mogelijk andere diagnoses natuurlijk.
Exact.
Alle reacties Link kopieren
Marelyse schreef:
29-03-2022 08:27
Erg fijn dat hier extra aandacht voor is. Ik zou dit mijn twee niet hoogbegaafde kinderen ook enorm gunnen.
Zeker! Maar bij hoogbegaafde kinderen is dit bittere noodzaak.
Alle reacties Link kopieren
lisbeth schreef:
29-03-2022 08:19
Niet leren leren was hier echt niet het grootste probleem

Zware depressies ten gevolge van niet in de groep passen wel
Een 4 jarige die over klimaatveranderingen en olierampen praat is niet standaard en wordt ook niet echt geaccepteerd

Mijn kinderen zijn misschien ook mislukte hb’ers. Ik ben nooit bang geweest voor drugs wel of ze geen dingen zouden doen ten gevolge van een depressie.
Mijn kleuter heeft nu gelukkig toch wel aansluiting gevonden, maar daar ben ik ook aardig bang voor geweest. Qua neefjes en nichtjes (zitten in dezelfde leeftijdscategorie) wilde hij heel graag vriendschap sluiten, de laatste keer dat we samen waren met familie zat hij te huilen dat hij zo eenzaam is, want ze willen nooit met hem spelen. Zegt ook dat hij zich anders voelt dan de andere kinderen. En vorig schooljaar (na de 2e lockdown gestart) had hij ook geen vriendjes in de klas, maar hij heeft inmiddels 2 vriendjes, daar ben ik wel heel blij om. Het is ook een heel gevoelig kind, heel empathisch, maar sociaal niet zo vaardig.
De oudste is hoogbegaafd, maar dat mocht niemand weten omdat die zich er voor schaamde. Zij viel op en daar houdt ze niet van. Vanuit school heeft ze gelukkig goede begeleiding gehad en zelf hebben we vriendschappen gestimuleerd. Dat heeft samen geresulteerd dat ze goed door de basisschool en middelbare school is gerold en nu 2de jaars is en nog steeds hechte vriendschappen heeft vanuit groep 1/2.

Ik merkte wel op het schoolplein dat vooral de ouders het belangrijk vinden hoe goed hun kind was. Alsof er een status van de ouders vanaf hing. Voor ons was het vooral zorgen om het kind en veel tijd investeren in de begeleiding.
Alle reacties Link kopieren
Mevrouw75 schreef:
29-03-2022 07:27
Wat schijnt nog erger te worden?
Dan gaan ouders nog meer pushen voor de uitblinkersklas. Aldus de juf, hè.

Op het schoolplein hoor ik het ook aan. Aan de ene kant vind ik het wel grappig, maar ik kan me voorstellen dat het voor de daadwerkelijk hoogbegaafde kinderen (en hun ouders) het lastig is dat ze als aanstellers gezien worden.
Adem in, adem uit, en herhaal indien nodig ;)
Alle reacties Link kopieren
Oudste liep vooral voor in de kleuterklas. Juf die het prachtig vond, maar verder weinig aanbood. Ze liep helemaal vast in groep 5. Geen aansluiting, veel prikkels op school en de lesstof was ongelooflijk saai en veel.
Nu in een voltijd HB klas en het kind bloeit helemaal op. Blij met de peers en ipv een hele ochtend taakwerk nu maar een uurtje. De rest wordt besteed aan eigen projecten, samenwerken, info opzoeken en je eigen grenzen opzoeken.
Jongste was nog sneller in de kleuterklas en een andere juf. Kreeg meer uitdaging maar niet voldoende. Heeft een klas overgeslagen en zit nu ook op HB onderwijs.
Beiden hebben echt hun uitdagingen, leren leren is een drama en ik ben heel blij dat ze nu gericht onderwijs krijgen.
Ik pleit dan ook voor meer bekendheid en meer aanbod voor HB onderwijs. Ook voor kleuters. Juist dat is de fase dat ze zich gaan aanpassen aan de rest van de klas. En in het begin eager zijn om te leren, maar raken uitgedoofd doordat ze geen uitdaging krijgen.
Kinderen die op uit staan en niet meer willen leren is een drama, met veel psychische problemen en een hele kluif om die kinderen waar aan te krijgen. Zodat ze school weer leuk vinden en ze niet iedere dag huilend maar school gaan.
Heel veel thuiszitters in deze groep!

Veel ouders zullen het vast vooral interessant vinden, maar HB onderwijs kan echt pure noodzaak zijn.
Mijn kind is heel middelmatig, heerlijk vind ik dat.
Alle reacties Link kopieren
toffifee schreef:
29-03-2022 08:34
Ik ken twee kinderen die dit proces hebben doorlopen, er kwam geen hoogbegaafdheid uit, maar autisme. Een onderzoek naar hoogbegaafdheid klinkt voor de buitenwereld beter dan mogelijk andere diagnoses natuurlijk.
Ik zie toch wel wat mogelijke trekken van autisme of ADD bij mijn kinderen, en ook bij mezelf, dus daar zou ik ook niet verbaasd over zijn.
Alle reacties Link kopieren
In de klas van mijn dochter (combi 7/8, 26 kinderen) is het vergelijken en pochen gelukkig niet meer aanwezig. De verschillen tussen de kinderen zijn een gegeven en de meeste ouders zijn daar inmiddels wel mee verzoend. We staan ook niet meer dagelijks op het schoolplein te wachten tot de kinderen naar buiten komen. Terwijl bij de kleuters iedereen er dagelijks moet staan en je dus makkelijk je kind kunt bepraten met andere ouders. Dat is immers de gemeenschappelijke deler. Hoe kan het zoontje van de een wel extra werkjes krijgt en wordt het dochtertje van de ander besproken of het wel of niet naar groep 3 kan. Dat soort dingen. De onzekere of teleurgestelde ouders gebruiken dat als benchmark om hun eigen kind tegen aan te leggen, hun onzekerheden en twijfels te voeden etc. School is toch echt de eerste keer dat je je kind kunt vergelijken met andere kinderen en waar ze ook beoordeeld worden. Voor sommige ouders is dit spannend en voor anderen weer een bijstelling van verwachtingen waar ze nog niet aan toe zijn. En dan ziet school het al snel anders dan de kletsgroep op het schoolplein. Want hun kind kan ook tot 10 tellen of het alfabet en daar doet juf niets mee.... In groep 4/5 verschuift het trouwens naar dyslexie, ADHD en dat soort dingen. Dat is ook de leeftijd om tegen dat soort problemen aan te lopen. De ouders waar echt wat speelt, bemoeien zich juist niet met dat soort schoolpleindiagnostiek. En hebben ook niet de behoefte om hun kind te bespreken met Jan en alleman voor bevestiging. Onzekere ouders juist wel.
Appeltaartmetrozijn schreef:
29-03-2022 09:00
Kinderen die op uit staan en niet meer willen leren is een drama, met veel psychische problemen en een hele kluif om die kinderen waar aan te krijgen. Zodat ze school weer leuk vinden en ze niet iedere dag huilend maar school gaan.
Heel veel thuiszitters in deze groep!
Hier op de basisschool krijgen die kinderen extra uitdaging doormiddel van project gericht werken. Dit is om ze uit te dagen maar ook om ze te leren leren. Hun ervaring is dat deze kinderen dit niet kunnen omdat het allemaal veel te makkelijk is. Ze lopen daardoor vast op de middelbare.
Alle reacties Link kopieren
Vergeet niet dat het onderwijs ook maar een eenheidsworst is, bedoeld voor het gemiddelde kind; en de iets langzamere kinderen moeten ook nadrukkelijk mee kunnen komen.

Als een kind gewoon rustig naar een instructie kan luisteren en dat kan verwerken, gaat het al snel goed.
Voor gewoon slimme kinderen zou het wel één of twee niveaus omhoog kunnen.
En daar hoeven ze niet eens hoogbegaafd voor te zijn.
Geef mensen geen informatie waar ze niet mee om kunnen gaan.
KooktMetKnoflook schreef:
29-03-2022 09:18
Vergeet niet dat het onderwijs ook maar een eenheidsworst is, bedoeld voor het gemiddelde kind; en de iets langzamere kinderen moeten ook nadrukkelijk mee kunnen komen.
Dat herken ik niet. Hier werken kinderen veel op hun eigen niveau. Ik dacht dat overal wel zo is.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wel fijn dat er tegenwoordig ook meer oog is voor kinderen die niet gewoon gemiddeld/normaal zijn/meedoen. Of dat nu aan de bovenkant of aan de onderkant is, het is gewoon fijn als elk kind zich kan ontwikkelen.

In mijn tijd (ja, opoe praat) was er, als je mazzel had, wel ook voor degenen die niet mee konden komen. Maar als het te makkelijk was en je verder niet vervelend was, dan was er gewoon geen hulp.
Ik heb nooit echt leren leren of doorzetten op bepaalde gebieden, want half doen, was ook voldoende. Ook over goede resultaten hoorde ik nooit zoveel, want tja, ik hoefde er niet veel voor te doen, dus zo bijzonder was het niet. Dat is ook gewoon niet motiverend.

Gelukkig heb ik gewoon een goede baan en heb ik een leven waarin ik redelijk kan doen en laten wat ik wil, maar er zit meer in. Alleen ik weet niet hoe ik dit er uit moet gaan halen, want ik mis gewoon bepaalde vaardigheden.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren
Bah, wat een naar topic dit. Lekker hakken op hoogbegaafde kinderen en hun opschepperige ouders.

Hoogbegaafdheid is een vloek en een zegen. Het lijkt leuk om lekker slim te zijn, maar het enige wat mijn hoogbegaafde kind wil, is net zo zijn als andere kinderen. En dat is ze dus niet, zeker op de basisschool niet. Nu zit ze in 1 gymnasium, en voelt ze zich eindelijk thuis in haar klas.

Alleen zal ze waarschijnlijk eind van het jaar overstappen naar het atheneum, want met Latijn en Grieks erbij worden het teveel talen voor haar. Ze heeft moeite met automatiseren, plannen en organiseren dus woordjes leren is een crime. School biedt hierbij wel begeleiding aan, maar die wil ze niet omdat ze dan weer anders is dan de andere kinderen van haar klas. En zo draait ze zichzelf vast, met boosheid en frustratie tot gevolg.

Mijn kind is niet ongelukkig, maar strijd en worsteling zijn er altijd. Niet iets om over op te scheppen. En zeker niet iets om lekker lacherig over te doen.
Alle reacties Link kopieren
Puur getalsmatig. Echt hoogbegaafd zou ca 2% moeten zijn; eentje per 2 klassen. Doe dat eens keer 2 ivm 'vermoeden van' en ik vind het niet zo gek dat je er veel mensen over hoort die een onderzoek of iets overwegen.

Ik heb er eentje die tegen autisme aanschuurt en eentje mogelijk hoogbegaafd (kleuter met >1 jaar ontwikkelingsvoorsprong). We zitten wel op 1 lijn met de juffen gelukkig. Als er op termijn onderzoeken oid nodig zijn zal ik dat ook wel bespreken met de andere ouders voor zover ze wat dichterbij mij en mijn kinderen staan.
kleinezon wijzigde dit bericht op 29-03-2022 09:40
6.12% gewijzigd
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
Alle reacties Link kopieren
watdachtjehiervan1 schreef:
29-03-2022 09:07
Hier op de basisschool krijgen die kinderen extra uitdaging doormiddel van project gericht werken. Dit is om ze uit te dagen maar ook om ze te leren leren. Hun ervaring is dat deze kinderen dit niet kunnen omdat het allemaal veel te makkelijk is. Ze lopen daardoor vast op de middelbare.

Ik liep inderdaad vast op de middelbare. Er was geen enkele aandacht voor hoogbegaafdheid. Ik heb een hoogbegaafd kind in mijn omgeving en ik ben zo blij dat zij nu al getest is. Ze zit nu op een andere basisschool en het gaat zoveel beter. Dat gun ik alle (hoogbegaafde) kinderen. Het is niet leuk als je zo afwijkt van de rest, zeker in "doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg"-Nederland.
Alle reacties Link kopieren
De meeste kleuters zijn niet hoogbegaafd, maar hebben hooguit een ontwikkelingsvoorsprong. Dat kan betekenen dat ze in een standaard kleuterklas niet krijgen wat ze op dat moment nodig hebben. En dat kan dan weer resulteren in vervelend gedrag. Ik denk dat het klopt dat veel scholen het nog moeilijk vinden om te gaan met de grote verschillen in de kleuterklassen helaas.
Een ontwikkelingsvoorsprong kan komen doordat een kind hoogbegaafd is, maar gebeurt vaker doordat kinderen opgroeien in een stimulerende omgeving, of veel interesse hebben in schoolse zaken, of oudere broers en zussen hebben bijvoorbeeld.

Hoogbegaafdheid is daarnaast niet iets om mee te pronken. Hoogbegaafdheid is in ons onderwijssysteem eerder een last dan dat je er veel aan hebt.
Alle reacties Link kopieren
Weet je wat het mooie is? Dat veel leerkrachten net zo denken als jij, TO. Want zolang hoogbegaafdheid een hersenspinsel van hysterische ouders is, hoef je er niet in te onderwijzen. Sterker nog, geen aanbod is béter, want dan lost hoogbegaafdheid zichzelf op. Wanneer al die zogenaamd hoogbegaafde kinderen maar lang genoeg geen aanbod krijgen raken ze vanzelf zo in de knoop dat er weinig hoogbegaafds meer aan is en dan was passend onderwijs in retrospect nooit nodig. En dat scheelt een hele hoop tijd en energie en daar hadden we in het onderwijs toch al te weinig van.
Griebus67 schreef:
29-03-2022 08:38
Zeker! Maar bij hoogbegaafde kinderen is dit bittere noodzaak.
Dat is het voor vele niet hoogbegaafde kinderen ook. Natuurlijk gun ik alle hoogbegaafde kinderen het beste. Maar wel is het jammer dat dit voor niet hoogbegaafde kinderen niet is weggelegd.
Ik denk dan altijd dit:


Afbeelding


Misschien is het magisch wensdenken. Dat manifesteer geleuter.

Er zijn natuurlijk hoogbegaafde kinderen, maar de meeste van die kinderen zijn dat echt niet.
anoniem_63a4aa770857d wijzigde dit bericht op 29-03-2022 09:42
45.00% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
29-03-2022 09:39
Weet je wat het mooie is? Dat veel leerkrachten net zo denken als jij, TO. Want zolang hoogbegaafdheid een hersenspinsel van hysterische ouders is, hoef je er niet in te onderwijzen. Sterker nog, geen aanbod is béter, want dan lost hoogbegaafdheid zichzelf op. Wanneer al die zogenaamd hoogbegaafde kinderen maar lang genoeg geen aanbod krijgen raken ze vanzelf zo in de knoop dat er weinig hoogbegaafds meer aan is en dan was passend onderwijs in retrospect nooit nodig. En dat scheelt een hele hoop tijd en energie en daar hadden we in het onderwijs toch al te weinig van.
Bah, wat een cynische kijk op het onderwijs :nooo:
Dit doet echt geen recht aan de inzet van velen.
Look at the stars, look how they shine for you
And everything you do; Yeah, they were all yellow
Alle reacties Link kopieren
Kleinezon schreef:
29-03-2022 09:42
Bah, wat een cynische kijk op het onderwijs :nooo:
Dit doet echt geen recht aan de inzet van velen.

En het doet uitermate veel recht aan de inzet van vele anderen.
Alle reacties Link kopieren
hebeenvraag schreef:
29-03-2022 07:02
Het enige wat mij opvalt is dat van kinderen van vroeger die dan bijzonder getalenteerd of hoogbegaafd zouden zijn, weinig bijzonders terecht is gekomen. Met terugwerkende kracht besef ik dat het woord 'hoogbegaafd' als dekmantel werd gebruikt voor fenomenen als beperkte sociale vaardigheden of gedrags- of concentratieproblemen.

Sowieso zijn de kinderen die vroeger door hun ouders iets té leuk werden gevonden nu vrijwel zonder uitzondering vervelende mensen geworden of zijn ze tegen andere issues zoals drugsgebruik aangelopen.

What the fuck??
I wanna live my life with the volume full!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven