Lijf & Lijn alle pijlers

Als 'dikkerd' naar Bikram (yoga)?

06-06-2011 13:21 91 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik ben van plan om vanavond naar de Bikram te gaan. Dit een soort van yoga, maar dan in een zaal van bijna 40 graden.

Ik ben eigenlijk enthousiast gemaakt door een vriendin en wil het nu wel eens zelf proberen.



Nu vraag ik me af, sta ik echt enorm voor lul als ik daar tussen allemaal slanke mensen ga staan met mijn maat 48?

Ik ga sowieso wel denk ik, want van helemaal nooit sporten ga ik natuurlijk ook nooit afvallen..



Ik vraag me eigenlijk gewoon af hoe jullie dat ervaren? Of als je zelf wel slank bent, kijk je er dan van op als een niet zo slank iemand naast je staat te sporten?



Misschien een suffe vraag, maar ik voel me er toch nog wat onzeker over..
Alle reacties Link kopieren
Ik moet zeggen dat ik eigenlijk amper ben gecorrigeerd en geholpen, terwijl ik echt geen idee had waar ik eigenlijk mee bezig was. Dus dat kan natuurlijk ook aan de sportschool liggen.

Bij mij om de hoek zit ook een lady's gym waar ze verschillende groepslessen aanbieden. Ik denk dat ik daar eens ga kijken of er iets voor me bij zit. Ik wil zo graag iets vinden dat ik ga volhouden..
Alle reacties Link kopieren
Twinkle bedankt voor je suggesties! Ik moet echt even een plan van aanpak maken, zodat ik eens resultaten ga boeken.
Alle reacties Link kopieren
@padje is gewone yoga anders niks. dat voel ik meestal wel. en het fijne van yoga vind ik dat je heel erg bezig bent met je zelf. je zit in je eigen buble en daardoor erger ik me er niet aan dat ik het niet kan. en als je een goede yoga docent hebt besteed die veel aandacht aan je houding. maar misschien scheelt het dat ik het niet doe bij een sportschool.
Alle reacties Link kopieren
quote:calvijn1 schreef op 06 juni 2011 @ 14:27:

[...]





Whahaha, hoe kom je er bij?Van m'n yogaleraar.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het niet zelf verzonnen, ze doen het echt: http://www.fitsugar.com/Why-Naked-Yoga-3566331
Padje (misschien te laat want ik zie dat je al geweest bent) in onze Bikram studio komen echt allerlei "soorten" (klinkt akelig) mensen, van jong tot oud en van graatmager tot heel zwaar. Voor zover ik heb kunnen waarnemen* wordt er niet op elkaar gelet of misprijzend danwel goedkeurend naar elkaar gekeken als het gaat om lichaamsbouw oid om de simpele reden dat iedereen de hele les het druk genoeg heeft om adem te halen en zich te focussen op zichzelf en de houdingen.



* ook ik ben veel te druk bezig met mezelf in de les om op andere mensen te gaan staan letten!



Verder kun je misschien overwegen om toch een tweede keer te gaan? Die is voor zover ik weet gratis en dat is niet voor niks zo. Omdat je de 2e keer weet wat je kan verwachten voelt zo'n les heel anders (veel beter!)



Voor mij als fanatiek sporter voegt Bikram yoga heel veel toe, een stuk lenigheid, kracht in mijn benen en focus. Vooral je rug krijgt een ontzettend goede workout ik doe het 2 keer per week (nu een half jaar) en zou niet meer zonder willen!
Alle reacties Link kopieren
quote:blijfgewoonbianca schreef op 06 juni 2011 @ 15:44:

En ga je dat doen; vriendelijk lachen naar iemand van wie je ( algemeen ) denkt " kijk dat mormel eens een taille hebben " oid. ?



Ik heb een beetje het idee dat de afgetrainden in zo'n sportschool het toch niet goed kunnen doen; ze staan er niet te trainen, kennelijk, maar mooi te wezen.

Als mannelijke spierbundel ben je ijdel en dom, als vrouwelijke - slanke - sporter ben je arrogant.Vandaag weer een mooi staaltje van gelezen in de Viva blog: Bikram Wat?

------

"Gespierde instructeurs die grijnzend toekijken

Eigenlijk is er maar één ding waar ik werkelijk tegenop zie, namelijk die vreselijk gênante conditietest die je voorafgaand aan je lidmaatschap moet doen. Die gespierde, en met een beetje pech ook nog eens appetijtelijke sportinstructeurs die grijnzend toekijken hoe ik me twintig minuten al hijgend en met een rood hoofd in het zweet werk om te bepalen hoe slecht mijn conditie onderhand is."

---------

Tsja.. gaap.
En nog even een toevoeging van mijn kant ook naar aanleiding van de links die een paar pagina's terug zijn gepost over hoe gevaarlijk Bikram yoga wel niet is.



Ik ben zelf niet alleen fanatiek sporter maar ook fitness instructeur en ik kan je garanderen dat in de meeste gevallen, bij welke sport dan ook, blessures veroorzaakt worden doordat mensen niet naar de instructeur en/of niet naar hun eigen lichaam luisteren als ze bezig zijn.



Sommige mensen kennen hun eigen grenzen niet en anderen gaan er willens en wetens doorheen. Of je nu aan Bikram yoga doet, gewichtheffen, hardlopen of gewoon groepslessen in de sportschool, als je keihard door de pijn heen duwt of je gaat van niet sporten naar 5 keer per week 2 uur (en geloof me die voorbeelden zijn er, tégen de adviezen van instructeurs en begeleiders in) dan gaat het mis.



Natuurlijk zijn er ook gewoon "stomme" blessures (je verstappen en je enkel verzwikken ofzo) maar je rug, knieën of enkels maak je niet kapot door naar een lesje Bikram Yoga te gaan. Wél door keihard door al je grenzen heen te gaan. Er wordt in onze Bikram studio ontzettend gehamerd op: ga tot zover je kan in alle poses en níet verder.



Einde preek
quote:StabiloBoss schreef op 07 juni 2011 @ 16:33:

Ik heb het niet zelf verzonnen, ze doen het echt: http://www.fitsugar.com/Why-Naked-Yoga-3566331Da's leuk SB maar heeft verder niks met Bikram yoga te maken....
Alle reacties Link kopieren
quote:sartan schreef op 07 juni 2011 @ 20:57:

[...]



Da's leuk SB maar heeft verder niks met Bikram yoga te maken....

Nou ja, m'n yoga leraar zei dat hij in London een naakt Bikram yogales had gevolgd. Daardoor nam ik aan dat alle Bikram yoga bloot moest. Waarschijnlijk een iets te snel getrokken conclusie, waarvoor m'n excuses.

Maar iemand vroeg hoe ik op het idee kwam.
quote:sartan schreef op 07 juni 2011 @ 20:55:

En nog even een toevoeging van mijn kant ook naar aanleiding van de links die een paar pagina's terug zijn gepost over hoe gevaarlijk Bikram yoga wel niet is.





Sommige mensen kennen hun eigen grenzen niet en anderen gaan er willens en wetens doorheen. Of je nu aan Bikram yoga doet, gewichtheffen, hardlopen of gewoon groepslessen in de sportschool, als je keihard door de pijn heen duwt of je gaat van niet sporten naar 5 keer per week 2 uur (en geloof me die voorbeelden zijn er, tégen de adviezen van instructeurs en begeleiders in) dan gaat het mis.



(...) je rug, knieën of enkels maak je niet kapot door naar een lesje Bikram Yoga te gaan. Wél door keihard door al je grenzen heen te gaan. Er wordt in onze Bikram studio ontzettend gehamerd op: ga tot zover je kan in alle poses en níet verder.



Einde preek



also fitness-instructeur ken je misschien goed je grenzen, maar Padje wist naar eigen zeggen niet wat ze aan het doen was.



in de bikram-studio waar ik was werd trouwens wel heel hard gehamerd op 'je grenzen verleggen'. zelfs een ervaren yoga-beoefenaar die in mijn yogales zat en een aantal keer naar bikram ging, kwam op een gegeven moment terug omdat ze zichzelf bijna een nekhernia had gegeven (het is debiel dat je in een van de eerste houdingen je hoofd meteen naar achter moet gooien, zover dat je de muur achter je moet kunnen zien). bovendien rek je door de hitte verder dan goed voor je is, waardoor de spieren te ver oprekken en allerlei nare verzakkingen op zouden kunnen treden die je met hardlopen/gewichten toch een stuk minder snel hebt omdat je lichaam dan sneller aangeeft wanneer je "te ver" gaat.



ik ben echt ervoor dat iedereen sport en gezond is en er zijn verder geen vormen waar ik tegen ben, maar Bikram is gewoon heel erg slecht voor je.
Alle reacties Link kopieren
quote:Twinkle1001 schreef op 06 juni 2011 @ 13:44:

[...]





Grappig dat je dit zegt. Dit klopt helemaal!

Ik heb dit (als docent) zo vaak om me heen gezien gebeuren en gehoord. Onzekere vrouwen reageren die onzekerheid bij zichzelf in sportscholen vaak af op slanke zelfverzekerde vrouwen in mooie sportkleding: Moet je haar nou zien. / Ze staat altijd vooraan/ 'Uitsloofster'/'ik mag haar niet'/ 'ik moet haar niet, ik weet niet waarom'/ 'ze denkt dat ze heel wat is' etc. etc. etc. Niet allemaal natuurlijk, maar dit gedrag komt zóveel meer voor dan omgekeerd..

De slanke dennen zijn heel anders gefocust.Goh dat is best jammer. Ik heb juist de neiging om op zo een slanke " zelfverzekerde" vrouw af te stappen en haar te vragen om wat tips.
Alle reacties Link kopieren
Toevallig kwam ik op dit topic terecht en ik wilde naast alle enge verhalen over Bikramyoga ook graag iets positiefs vertellen.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik begrijp dat niet iedereen van Bikramyoga zal houden. Da's natuurlijk prima. Voor mij is het juist heel erg goed geweest en ik wil graag uitleggen waarom, misschien dat iemand hier iets aan heeft.

Ik ben aan Bikram begonnen toen ik me een tijdje niet zo goed voelde en van de dokter het advies kreeg om meer te bewegen. Ik ben niet zo’n sporter, maar was stiekem benieuwd naar Bikram. Het leek me een soort hel, maar ik wilde zien of ik er tegen zou kunnen. Nou, die hitte is natuurlijk best wel bits, en ook ik werd - en word twee jaar later nog steeds - wel eens duizelig. Dan ga ik gewoon even zitten. Naast dat mijn conditie is verbeterd, ik veel minder last heb van mijn rug en schouders, en ik veel rechter sta, heb ik vooral 'psychisch' heel veel baat van de lessen. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar dat valt wel mee (vind ik ). De Bikramlessen hebben mij bijvoorbeeld geleerd om m'n eigen grenzen beter te bewaken, en te accepteren dat ik sommige dingen niet kan. Het gaat er in de les nooit om dat je een houding 'kan', maar dat je 'm probeert. Dat vond ik dus heel lastig, ik wilde het meteen ‘goed doen’. Het heeft tijd gekost om uit te vinden dat het daar helemaal niet om gaat, maar dat het draait om de weg er naartoe. Zoals iemand hierboven ook al schreef, komen er soms allerlei emoties naar boven. Ik kon echt totaal gefrustreerd raken als iets niet lukte (tot tranen in m'n ogen aan toe – ja, ik kan daar nu heel hard om lachen ). Dat gaat inmiddels veel beter.

Ik merk nu dat als ik rustig en positief blijf, ik ook fysiek veel meer kan. Je doet in de lessen een aantal balansoefeningen, en ik merk echt per les het verschil. De ene week (stress, moe) val ik steeds bijna om, de andere week (ontspannen) gaat het perfect. Ik heb geleerd om dat te accepteren. Bij mensen die voor het eerst een les doen, zie je vaak dat ze er keihard ingaan en al na een paar minuten kapot zijn. In de loop van de tijd leer je je energie te doseren en te vertrouwen op je lichaam; als je je ademhaling niet onder controle krijgt, betekent dat dus dat je rustiger aan moet. Als een oefening pijn doet, moet je iets aan de houding veranderen of gewoon even stoppen en na de les om instructies vragen. Als de docent je aanmoedigt om bij een achteroverbuiging de achtermuur te zien en jij ziet het plafond: jammer dan, volgende keer beter. Het komt wel.

Een van de meest relaxte dingen aan Bikram vind ik dat de docenten niet tegen je lopen te schreeuwen, maar juist heel rustig en positief blijven. Ik heb me nooit gedwongen gevoeld om te diep in een houding te gaan, of te ver te rekken (maar dat heeft dus ook te maken met je eigen grenzen respecteren). Ook een pluspunt is dat iedereen heel erg geconcentreerd is: ik voel me totaal niet bekeken, zoals in de sportschool (en dat in een lokaal dat in mijn school zeker voor de helft gevuld is met mannen).

Ik kan me voorstellen dat mensen blessures krijgen van Bikram, maar ik kan me niet indenken dat die ‘zomaar’ ontstaan. Ik wil niemand vals beschuldigen, maar ik vermoed dat je dan een tijd lang over je eigen grenzen heen gegaan bent. Overigens wordt er altijd gezegd dat, als je blessures of pijn hebt, je dit van te voren aan de docent moet melden. Vaak kun je de oefeningen aangepast doen. En als je een serieuze blessure hebt, dan zou ik altijd naar de dokter en/of de fysio gaan. Een yogadocent is geen arts, en dit geldt volgens mij niet alleen voor Bikramyogadocenten!

Ik hoop niet dat jullie nu denken dat Bikram heel erg zweverig is. Dat is echt niet zo. Ik begon met Bikram in een periode dat ik erg bezig was met nadenken over mezelf – en dus ook over mezelf in de Bikramles. Ik heb daar heel erg veel aan gehad. Maar de meeste mensen komen volgens mij om ‘gewoon’ te sporten.

Als je twijfelt: gewoon een keer proberen, en niet schrikken als je duizelig wordt. Als je rustig blijft, gaat het echt weer weg!
Alle reacties Link kopieren
Hoi!



Ik vind het stoer van je dat je gewoon gaat. Eigenlijk moet je proberen jezelf niet af te vragen wat anderen van je vinden. Je moet gewoon doen waar jij je goed bij voelt en jezelf iets gunnen. Bovendien werkt het bij yoga zo dat je niet let op een ander, maar je concentreert op jezelf,je eigen lichaam en ademhaling. Dan zou je eigenlijk niet eens tijd hebben om op een ander te letten. Veel plezier,ben benieuwd wat je ervan vindt!
Alle reacties Link kopieren
ik heb groot respect voor mensen met een maatje meer die gaan sporten oid. Dat getuigt van moed en doorzettingsvermogen
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook een tijdje Bikram yoga gedaan en vond op zich de oefeningen wel fijn, maar waar ik het deed (was trouwens niet in Nederland) vond ik de deelnemers juist echt heel erg op het uiterlijk gericht. Iedereen was daar slank. En omdat het zo warm is heb je nauwelijks wat aan (niet naakt, maar het was wel een beetje het idee van hoe minder hoe beter) en je staat idd de hele les voor een grote spiegel. Ik kan me echt goed voorstellen dat dit niet voor idereen is. Onze bikram yoga lerares had op een gegeven moment ook een borstvergroting gehad (wat ik op een of andere manier niet echt yoga vind). Ik heb daarna nog andere yoga gedaan (wel in Nederlnd) en dat was een groep met veel meer variatie in mensen en daar kon je ook lekker in een joggingbroek aankomen en eigenlijk was dat prettiger (al haakte ik daar weer af omdat de lerares een zweverig type was dat aan haar klankschalen vroeg welke er die week mee wilden naar de les).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven