Lijf & Lijn alle pijlers

Bang vanwege gewicht, omgekeerde wereld

19-10-2011 13:41 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik heen wil met dit topic... ik denk even van me af schrijven. Ik ben al een paar maanden aan het kl*ten met mijn gezondheid, volgens de huisarts PDS. Ik loop daarvoor nu bij een diëtist en daar ben ik ook deze week weer geweest.

Ik ben alleen best erg geschrokken afgelopen keer want ik eet veel te weinig en ik ben nu op een punt beland dat het al onder het kopje 'ondervoeding' valt. Waar ik gewoon heel erg mee zit is dat ik dus heel bewust weet dat ik mijn lichaam kapot maak door zo weinig te eten, maar er voor mijn gevoel niet genoeg aan kan doen. Als ik meer ga eten word ik gewoon direct ziek(er), maar als ik zo blijf eten ook.

Mijn gedachten vliegen alle kanten op en ik heb erg veel moeite met het accepteren van deze situatie. Ik vind alles lekker, ben nooit een moielijke eter geweest en was tot een paar jaar geleden nog 100 kilo (ben overigens op een verantwoorde gezonder manier afgevallen). Ik kan gewoon niet bevatten dat ik nu niet meer kán eten, beperkter moet eten en nu gewoon ongezond ben door te weinig te eten. Dat is voor mij echt de wereld op zijn kop! Ik had nooit verwacht dat ik ooit op een moment in mijn leven zou komen dat ik moet waken voor een ongezond LAAG gewicht.

Ik weet dat mijn ziekte en het herstellen van mijn eetpatroon maanden gaat duren, maar ik kan er gewoon met mijn hoofd niet bij. Ik ben al tijden bezig om gezond te leven en te eten en nu voelt het of ik daarvoor wordt afgestraft. Ik ben bang dat mijn lijf zo erg beschadigt, dat ik het niet meer genoeg kan beinvloeden (dat ik mijn gewicht niet stabiel kan houden) en dat het alleen maar erger wordt.

Misschien dat iemand dit herkent, want voor mij is dit een onbekend gevoel. In elk geval bedankt als je het hele epistel hebt gelezen.
Alle reacties Link kopieren
Als ik jou was zou ik in therapie hiervoor gaan bij een goede psycholoog/therapeut.



Er speelt volgens mij psychisch veel meer wat je eetpatroon en je darmproblemen beïnvloedt.
Alle reacties Link kopieren
Pakt je dietiste ook het psychische aspect aan?



Ik weet niet waar je woont maar je zou eens bij Amarum of op www.voedingengroei.nl Zij pakken naast het lichamelijke ook het psychische aspect aan. In andere delen van nederland zitten vast ook zulke praktijken.
Alle reacties Link kopieren
quote:xalliesuper schreef op 19 oktober 2011 @ 13:52:

Als ik jou was zou ik in therapie hiervoor gaan bij een goede psycholoog/therapeut.



Er speelt volgens mij psychisch veel meer wat je eetpatroon en je darmproblemen beïnvloedt.Precies, want met PDS is te leven, je moet experimenteren wat je goed kan hebben en wat niet. Het is niet zo dat je niets kan eten.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp dat je hersens naar het afvallen zijn gaan staan; veel eten = slecht, weinig eten = goed, en van deze hersenprogrammering moet je af. Vroeger was die goed want het heeft je geholpen maar nu heb je weer een andere programmering nodig.



Dus je maakt een plan van een dieet van pakweg 1800 tot 2000 calorieën en houd je daar dagelijks strikt aan. En dan neemt je onderbewuste dat geleidelijk aan over.



Je kan dat ook aan dokters gaan vragen en dan krijg je wat meer betaalde aandacht, maar in wezen kan je dat zelf.
Een HA die de diagnose PDS stelt?

Sorry, maar daar geloof ik niet in en zo werkt het ook niet. Ben je al wel verder onderzocht dan standaard bloedonderzoek etc door de HA? PDS is een uitsluitdiagnose en hoort alleen gesteld te worden als andere mogelijke aandoeningen zijn uitgesloten.



Hou jezelf goed in de gaten, al helemaal nu je ondervoedt raakt. Trek aan de bel als je niet snel vooruit gaat en laat je eventueel (als dat nog niet gebeurd is) doorsturen naar het ziekenhuis, een internist of MDL-arts.

Ik wil je niet bang maken oid, maar ongewild gewicht verliezen is iets om serieus te nemen.
Ik begrijp uit dit verhaal dat TO fysiek ziek wordt van (bepaald) eten. Dat heeft toch heel weinig met psychische problemen te maken?
Alle reacties Link kopieren
Laat je niet door de huisarts een PDS aanpraten. Vraag of het verder onderzocht wordt. Ik heb er 6 jaar mee gewacht tot het me echt te gortig werd en nu blijkt het een overgevoeligheid voor een stofje. Weg stofje -> weg klachten.
Artio, ik zie nu dat ik eerder in een topic van jou ook al een soortgelijke reactie achter heb gelaten. Laat je alsjeblieft verder onderzoeken. Loop hier niet mee door, volgens mij gaat het helemaal niet goed met je.



Heb je zelf het idee dat er een psychische factor mee kan spelen?

Maar los van of de oorzaak van je probleem in je psyche of je lichaam ligt, of misschien wel in beide, een bezoek aan de MDL-arts om wat dingen uit te zoeken lijkt me in jouw geval heel verstandig.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dat ook wel gehad hoor, dan ging mijn lichaam raar reageren op wat grotere hoeveelheden omdat er gewoon niet genoeg spijverteringssappen werden aangemaakt. Dan zet je dat gewoon door of neemt iets anders, bijvoorbeeld macaroni in plaats van brood. In het begin vindt je lichaam dat "fout" maar gewoon doorzetten en daarna er niet intrappen als je steeds meer honger krijgt maar je aan je 1800 cal dieet houden.



Je krijgt het allemaal niet voor niks. Het blijft een eeuwig gevecht.
Alle reacties Link kopieren
Inmiddels is trouwens al wel iets meer bekend over het hele suikergedoe uit mijn vorige topic. Doordat ik zoveel af ben gevallen en grotendeels al suikervrij at (en nu eet) krijg ik een hypoglycemische (schrijf je dat zo?) reactie als ik geraffineerde suiker eet. Het eten van suiker zorgt er dus inderdaad voor dat ik een zeer heftige reactie op suiker heb, vergelijkbaar met de reacite van een diabeet.



Over de HA: Tja, ik ben niet zo'n liefhebber van de moderne geneeskunst (ik ben eigenlijk nooit ziek en ga ook nooit naar de dokter). PDS heeft hij redelijk rap geconstateerd, hoewel ik het daar niet per definitie mee eens ben. De diëtist is er ook niet helemaal over uit of het wel echt PDS is.

Het grote punt is dat ik nu zoveel uiteenlopende klachten heb, maar dat niemand precies weet waar die vandaan komen. In vogelvlucht:

- Geen suiker vanwege hypoglycemie

- Geen tarwe, want daar wordt ik ziek van

- Ik wordt ziek(er) als ik te weinig eet (bouw tekorten op)

- Ik wordt ziek(er) als ik meer ga eten (bepaalde stoffen?)

- Ik wordt ziek(er) als ik grotere hoeveelheden eet (dumpingsyndroom)

Kortom: Ik ben de hele tijd (fysiek) ziek en zowel meer als minder eten brengt geen verbetering. Doordat ik te weinig eet is het ook moeilijk te achterhalen of er verder nog stoffen zijn waar ik op reageer. Eigenlijk ziet iedereen door de klachten de oorzaak niet meer.



Op dit moment is het idee dat ik meer moet eten (en dat wil ik ook). Zodra mijn eetpatroon weer acceptabel is, is als het goed is een deel van de klachten verminderd en kunnen we gaan zoeken naar eventuele extra oorzaken. Dit gaat dus nog wel even duren.



Over het psychische deel: Ik vind dat ik (inmiddels wel, toen ik 100 kilo woog niet) een gezonde kijk op eten heb. Ik ben ook niet bang om weer wat aan te komen als ik meer eet en ik ben me er zelf van bewust dat dit eetgedrag a) niet gezond is b) mijn lijf kapot maakt en c) zo snel mogelijk moet verbeteren en dat dit moet door meer te eten. Ik vind het 'tussen de oren' geen probleem om 2000 calorieen te eten, want je kunt gewoon veel en gezond eten zonder weer aan te komen. Ik vind het fysiek dus wel een probleem om 2000 calorieen en/of bepaalde producten te eten omdat ik steeds zo heftig overal op reageer.

Ik ben me er ook van bewust dat die voedselschuwheid niet moet doorslaan. Zo zijn er nog dingen die ik misschien niet zou moeten doen/eten/drinken, maar toch doe omdat ik mezelf niet alles wil ontzeggen.



Ik wil nog wel even benadrukken dat het afvallen vooral als doel had om gezonder te worden. Ik was altijd moe en lusteloos, dus toen zei iedereen dat sporten zou helpen...dus ik ging sporten. Toen bleef ik moe en lusteloos en toen zei idereen dat ik gezonder moest eten....dus ik gezonder gaan eten. Dit had als gevolg dat de kilo's eraf gingen, wat leuk was aan de buitenkant, maar het doel was altijd gezonder worden. Minder lusteloos, minder moe, meer energie. Des te ironischer is het dat ik nu slank ben, maar zo ziek als een hond.
Alle reacties Link kopieren
Dan toch huisarts/ andere huisarts en laten doorverwijzen naar het ziekenhuis. Het klinkt echt niet goed.
Alle reacties Link kopieren
Om nog even terug te komen op de diagnose, ik weet niet zo goed waar ik om moet vragen bij de huisarts. Ik ben daar nu een paar keer geweest en elke keer krijg ik terug "Ik zie nog steeds geen reden tot paniek." en "PDS is voor iedereen anders dus het kan kloppen dat je zoveel verschillende klachten hebt". Ik kan daar dus echt niks mee, maarik weet ook neit waar ik dan wel om moet vragen. Wie moet dan testen of het aan een stofje ligt? Of waar ik een tekort van heb? Of wat het anders kan zijn? En kan ik dat gewoon eisen van da HA?
Alle reacties Link kopieren
@ Maja: Soms is het wel 'fijn' om te horen van een ander dat er echt wel wat mis is met mij. Ik loop er nou al zolang mee dat het al bijna normaal begint te worden. Ik heb zelf al niet meer het gevoel dat ik elke dag doodziek ben, maar dat ben ik eigenlijk wel. Zelfs als ik vind dat ik een 'goede' dag heb ben ik moe, lusteloos en heb ik overal (wisselende) pijn.

En van de hele tijd horen "kijk maar wat voor jou werkt" voel ik me soms net een jengelend kind. Alsof ik niet moet zeuren. En alsof "gewoon meer eten" net is alsof je tegen een kind zegt dat hij geen toetje krijgt als hij zijn bord niet leeg eet.... Langzaamaan ga je dan wel eens denken dat ik inderdaad niet zo "moeilijk moet doen". Maar toch fijn, want met zulke reacties krijg ik wel weer power om er echt wat mee te doen, dat het niet onterecht is dat ik me zoveel zorgen maak.
Alle reacties Link kopieren
Laat je doorverwijzen naar een internist / MLD-arts (of hoe dat dan ook heet).



Welke onderzoeken zijn er wel uitgevoerd?



Ik heb, nadat het me te gortig werd (thuisblijven tot ik naar de wc was geweest, ongelukjes met logees in huis (was zo blij dat 80% genoeg gedronken had om heel diep in slaap te blijven) en af haken op feestjes) antibiotica gehad ivm een bacterie die mogelijk de klachten veroorzaakten (dat hielp niet) onderzoeken gehad naar lactoseintolerantie, bloedtest voor voedseallergieen en een endoscopie. Daar kwam niets uit maar op advies van mijn moeder (heeft heftige voedselallergie) eens geprobeerd om E621 te vermijden. Dat bleek bij mij de boosdoener. Samen met de dokter vastgesteld. (eliminatie en provocatie)
Alle reacties Link kopieren
Er speelt wel degelijk absoluut een psyschische factor mee; angst. Je noemt het zelf al en linksom of rechtsom zal dat invloed hebben. Of daar ook de oorzaak ligt is een tweede punt, maar zodra je een angst ontwikkelt heb je een psychische factor te pakken. Die zul je dus snel en adequaat moeten aanpakken en de nek om moeten draaien. Lukt dat onverhoopt niet met diëtiste, schakel dan bijv. een medisch psycholoog in.



Op zich kun je met wat je opnoemt nog een hele grote vrijheid scheppen op voedsel gebied. Dumping is niet een geweldige aanwinst, maar dat kun je omzeilen door je eetpatroon aan te passen. Kleinere hoeveelheden die hoog in de voedingswaarden zitten en (veel) vaker per dag.



"- Ik wordt ziek(er) als ik meer ga eten (bepaalde stoffen?)", zeg je. Dan ben ik een harde; met dat vraagteken kun je geen genoegen nemen. Die vrijheid heb je domweg niet. Je móet meer binnen krijgen, linksom of rechtsom. Daar zal dus een antwoord op moeten komen hoe. Daar zijn allerlei potentiële opties voor. Als er echte aanknopingspunten zijn om te denken dat er reacties spelen dan zou een speciaal dieet gevolgd kunnen worden waarbij je steeds met een stap uitbreidt. Dan is heel duidelijk wat welke invloed heeft. Hierbij moet wel opgelet worden voor wat betreft voedingswaarden en -stoffen.



Daarnaast vraag ik me af in hoeverre de diëtiste je eigenlijk onderwijst op het gebied van ondervoeding. Ondergewicht is in bepaalde mate nog "tot daar aan toe", maar ondervoeding is des te problematischer. En dat je die te pakken hebt, dat is wel te voorspellen. Ondervoeding en bijhorend eetpatroon hebben allerlei invloeden op lijf en psyche. Als je daarmee niet bekend bent, dan kun je juist in allerlei valkuilen stappen. Zo ben jij angstig voor te veel eten en stopt dus maar, maar weet je hoe zoiets in het lijf werkt? Dat bijv. het lijf went aan een te kort aan voeding en zich daar in eerste instantie aan aanpast? Jou signalen geeft "ho, stop, help, te veel", terwijl dat feitelijk niet zo is maar er gereageerd wordt vanuit die slechte staat? Wist je bijv. dat ondervoeding o.a. je geest gaat beïnvloeden? Denken, voelen, het vlakt allemaal stukje bij beetje af. Steeds wat meer. Waardoor het net steeds wat lastiger wordt een juiste stap door te voeren.



Misselijkheid? Onwel voelen? Braken? Het kan allemaal ook ontstaan vanuit een tekort, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt van steeds minder eten en toch meer symptomen. En zo zijn er tig mechanismen die ondervoeding in werking zetten waar je je bewust van moet zijn wát je doet, wil je niet direct in de valkuil stappen genaamd "het voelt niet goed, dús zal het ook niet goed zijn, ik stop hier mee".





Daarnaast is het hoog tijd voor een verwijs naar een specialist. Kan overredingskracht kosten en onverhoopt een zoektocht naar de juiste, daar ondervoeding ondanks allerlei protocollen nog altijd omgeven is door mythes, gebrek aan kennis of zelfs onkunde. Maar nodig is het! Om eventuele oorzaken te pinpointen enerzijds en anderzijds om een optimale behandeling te kunnen nastreven. Er is nogal wat op behandelingsgebied waar je profijt van zou kunnen hebben. Om maar eens een heel simpel voorbeeldje te noemen; medicatie die ervoor zorgt dat de maag sneller leegloopt bij een dumpingsproblematiek.



Daarnaast; heb je nu de luxe om toe te geven aan gevoel en angst? Neuh, het lijf heeft voeding nodig. Ik ben daarin best zwart-wit en heb de instelling; kop ervoor. Elke calorie en elke voedingstof die binnen komt is er een. Beroerd? Vervelend, maar de voeding is nodig. Misselijk en spugen? Vervelend, maar het is verdraaide lastig om daadwerkelijk alles het lijf uit te werken en bovendien begint opname direct dus onder de streep is er toch nog wat gewonnen.



Pakt dat alles bij elkaar niet genoeg aan en/of zou er in de tussentijd ondersteuning nodig zijn? Dan kan de diëtiste aanvullende drinkvoeding of allerlei andere methoden voorschrijven waarbij je totaal binnen krijgt wat nodig is. Geen van allen zijn quick fixes, vaak vergen ze allemaal wil, doorzettingsvermogen en werk. Zou dat nog niet genoeg zijn, dan kan zelfs bij goedkeuring door specialist ondersteunende sondevoeding ingezet worden.





Voor een "makkelijk lullen" mijn kant op komt (zou de eerste hierin niet zijn ); been there, done that, heb levenslang. Ik heb door medische problemen dusdanige voedingsproblemen dat ik inmiddels alweer een jaar sondevoeding gebruik als hoofdmoot. Daarvoor x-tal jaren drinkvoeding, daarvoor al jaren rondgelopen met ondervoeding. Alvorens mijn sondevoeding uiteindelijk ingezet is, hebben we ruim een jaar tegen de bierkaai moeten vechten (gevalletje mythes en onbekendheid met ondervoeding waardoor serieus nemen door huisarts en specialist problematisch was). Ik heb dat jaar dus door moeten komen op gebruik van weten hoe dingen werken en daarop gaan i.p.v. gevoel /kop ervaar/ ondersteuning diëtiste. Ik vocht met hand en tand voor sondevoeding, en weet je wat? De ondervoeding kreeg dusdanige greep op mijn brein dat ik wíst dat ik de voeding drastisch nodig had en dat ik wíst dat ik enorm graag weer wilde leven maar gevoelsmatig vond ik het eigenlijk inmiddels ook wel best. Ik heb geen psychische eetstoornis, geen doodswens, niets noppes nada, dat was puur de ondervoeding die mijn brein, ziel en emotie totaal vervlakten. Ga die kant niet op! Hoog tijd om in te grijpen. Zowel zelf als het inzien van noodzaak tot medische ondersteuning en dat na gaan streven.
when you wish upon a star...
Alle reacties Link kopieren
Twee dingetjes:

- Laat je eerst door een specialist onderzoeken als het echt zo ernstig is als het bij jou lijkt. De huisarts kan algemene zaken diagnosticeren en behandelen, maar laat dit soort dingen aan een specialist over.



- Je ben erg veel afgevallen, begrijp ik. Het schijnt een bekend verschijnsel te zijn dat mensen die snel en veel afvallen een soort anorexia-gedragingen en gevoelens krijgen. Het (weinige eten) zou dus een gevolg kunnen zijn van het afvallen, naast dat het een oorzaak is.





Laat je goed onderzoeken! Sterkte!



Groetjes, tjjjjjemig
Ik voel me zo moedellooos
Alle reacties Link kopieren
quote:Artio schreef op 19 oktober 2011 @ 15:36:

Om nog even terug te komen op de diagnose, ik weet niet zo goed waar ik om moet vragen bij de huisarts. Ik ben daar nu een paar keer geweest en elke keer krijg ik terug "Ik zie nog steeds geen reden tot paniek." en "PDS is voor iedereen anders dus het kan kloppen dat je zoveel verschillende klachten hebt". Ik kan daar dus echt niks mee, maarik weet ook neit waar ik dan wel om moet vragen. Wie moet dan testen of het aan een stofje ligt? Of waar ik een tekort van heb? Of wat het anders kan zijn? En kan ik dat gewoon eisen van da HA?



Stap 1) hoe staat diëtiste hierin? Als die belang ziet in doorverwijzen; gebruik dat als motief!

2) is er ondervoeding geconstateerd volgens een van de welbekende scores? Door wie? Is dit diëtiste, schakel die dan in om contact op te nemen met huisarts. Hulpvraag; doorverwijzing naar interne/MDL i.v.m. ondervoeding die niet 1-2-3 verholpen is door haar ondersteuning, ter uitsluiting en/of aantonen van eventueel onderliggende medische oorzaak en vinden van mogelijke behandelopties. Heeft huisarts het geconstateerd, dan ingaan op belang van snelle aanpak van ondervoeding i.v.m. lange termijn gevolgen. Daar diëtiste-traject niet genoeg zoden aan de dijk zet; wenselijkheid van 2e traject in medische molen.



3) is die diëtiste wel de juiste persoon voor dit onderwerp? Niet elke diëtiste kan goed om gaan met ondervoeding. Als je er ook maar twijfel over hebt, dan is het grote kans dat je op zoek moet naar een andere diëtiste. Binnen thuiszorgorganisaties weet men onderling vaak wel wie de hoogvlieger(s) is/zijn voor wat betreft dit onderwerp; op naar die persoon.
when you wish upon a star...
Alle reacties Link kopieren
Twee dingetjes:

- Laat je eerst door een specialist onderzoeken als het echt zo ernstig is als het bij jou lijkt. De huisarts kan algemene zaken diagnosticeren en behandelen, maar laat dit soort dingen aan een specialist over.



- Je ben erg veel afgevallen, begrijp ik. Het schijnt een bekend verschijnsel te zijn dat mensen die snel en veel afvallen een soort anorexia-gedragingen en gevoelens krijgen. Het (weinige eten) zou dus een gevolg kunnen zijn van het afvallen, naast dat het een oorzaak is.





Laat je goed onderzoeken en behandelen (door een specialist)! Sterkte!



Groetjes, tjjjjjemig
Ik voel me zo moedellooos
Ik neem aan dat je op glutenallergie getest bent? Aangezien je al aangeeft geen tarwe te verdragen.



Wat normaal is voor je doorgestuurd wordt is dat je HA een aantal dingen in je bloed laat onderzoeken (gluten- en lactoseintollerantie, ontstekingswaarden, Hb, dat soort basisdingen), eventueel je ontlasting op zoek naar parasieten etc. Zelf heb ik (heb ook met darmklachten bij de HA gelopen) ook nog een buikoverzichtfoto laten maken, maar dat is iets dat specifiek bij mijn klachten (verstopping) hoorde.

Als daar niks uit komt, of wel en behandeling van dat gene baat niet, kortom je blijft langere periode (dus periode van maanden) klachten houden is het imo normaal dat je doorgestuurd wordt. Ook als je klachten niet alarmerend zijn. Een doorverwijzing naar het ziekenhuis is namelijk niet alleen bedoeld voor ernstige aandoeningen, maar ook voor zeldzamere aandoeningen die een HA niet vindt maar een specialist (hopelijk) wel.



Als ik jou was zou ik echt nog eens langs de HA gaan en er voor zorgen dat ik een doorverwijzing zou krijgen. Bepaal van te voren wat je verhaal is. Dingen die ik daarbij zou noemen zijn dingen als dat je het moe bent, dat er geen (of nauwelijks) verbetering is, dat je je echt zorgen maakt, de ondervoeding, dat je vermoedt dat er misschien meer speelt en dat je dat graag door een specialist uitgezocht zou hebben. En wat heel fijn kan zijn: neem iemand mee met wie je samen dat gesprek voorbereidt. Iemand die het voor je op neemt als je huisarts moeilijk gaat doen, die je steunt, die je aanvult als je dingen vergeet en die als onafhankelijke partij nog eens aan de HA kan benadrukken dat het echt niet goed gaat.

Als hij echt weigert mag je best op je strepen gaan staan, hoor. Het is jouw lijf, jij moet hier mee door het leven en als jij het niet vertrouwd is dat niet iets dat een HA zomaar naast zich neer kan leggen. Huisartsen zijn niet heilig, je mag het best met ze oneens zijn en je mening tegen ze uiten.



Heb zelf helaas bij een HA gelopen die mij veel te lang heeft laten aanmodderen. Ligt ook wel een beetje aan mezelf, hoor, ik luisterde helemaal niet goed naar mijn lichaam, bagateliseerde mijn klachten. En ja, mijn klachten waren ook niet alarmerend (en volgens m'n HA hoorde ongewild gewichtsverlies trouwens wel bij alarmerende klachten!) Maar toen ik eindelijk bij de MDL-arts zat was het hem al vrij gauw duidelijk. In het gesprek gaf hij het al 90% kans en een onderzoek bevestigde zijn vermoeden dat ik een chronische darmziekte heb. Wat hij in 1 gesprek en 1 onderzoek zonder moeite gevonden had, daarmee heb ik een heel jaar, zonder enig resultaat, bij mijn HA gelopen! Om maar even het nut van een specialist te benadrukken, ze heten niet voor niets specialisten.
Alle reacties Link kopieren
Wow, wat een goede reacties allemaal. Ik ben vandaag even heel druk en ik wil wel graag uitgebreid reageren, dus die houden jullie van me tegoed. Maar dan weten jullie in elk geval dat ik het heel erg waardeer en niet dat ik met de noordezon ben vertrokken. Ik denk dat ik vanavond weer terug ben.
Alle reacties Link kopieren
Pff mijn reactie heeft even geduurd, maar ik heb een update. Vandaag de huisarts maar weer eens bezocht en.....

Vandaag geprikt op vitamine b12 en d en ik mag zowaar naar een specialist! Beetje bummer dat de wachtlijst een maand is, maar dan zit ik bij de maag-darm-man! Ik ben blij dat ik heb doorgedramd vandaag want de ha zag er nog steeds geen brood in.



Ik wil bij deze vooral pixiedust bedanken, want vooral door jouw uitgebreide post heb ik toch maar weer stappen gezet. Ik merk aan mezelf dat ik me erbij aan het neerleggen ben: "ach die pijn begin ik aan te wennen". Terwijl dat juist een reacite van het voedingstekort kan zijn. Heeft me echt de kracht gegeven om toch maar weer stappen te ondernemen.



Verder wilde ik nog graag even ingaan op die ondervoeding. Er is bij mij niets met scores gezegd of gedaan. Mijn gewicht valt ook nog binnen een gezond bmi, dus er gaan bij zowel de ha als de dietist geen alarmbellen rinkelen. Wat de dietist heeft gezegd is dat mijn voeding zo onvolwaarig is dat ik nu langzaam ondervoed ga raken als ik er niet snel wat aan doe. Ik ben hier heel erg van geschrokken, want ondervoeding is ernstig als je daar niks mee doet. Je maakt je eigen lijf kapot en dat wil ik helemaal niet!



Verder ben ik op het moment alleen verschrikkelijk moe, kan me slecht concentreren en heb nog steeds elke dag buikpijn. Soms denk ik dat het wel weer oke gaat eigenlijk, maar ik denk dat dit komt doordat ik het erg naar mijn zin heb op mijn werk enzo. Dat dit ervoor zorgt dat ik niet instort. Heel stom want soms denk ik dat het heel goed gaat en dan zie ik mijn eetdagboek en dan denk ik weer "dit is echt niet goed, hoe kan ik nou denken dat het wel oke is?"



Nog een puntje over de dietist: die doet niet echt veel over voedselonderwijs. Het is nogal een standaard verhaal dat barst van adviezen van het voedingscentrum. Ja die ken ik, en ik ben er geen fan van. Verder dan dat komt het niet eigenlijk. Ze zegt vooral (ten koste van alles) "meer eten". Hoe ik dat moet doen en welke slimme keuzes ik daarin kan maken komen niet aan bod.
Goedzo!

Ik hoop voor je dat deze stap je verder gaat brengen, succes ermee!
Alle reacties Link kopieren
Zoek een betere dietiste. Dit klunkt of ze alleen de afviezen herhaald.ipv.naar jou kijkt. Succes

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven