Lijf & Lijn alle pijlers

Barbell / halterstang kopen

12-01-2016 09:07 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Voor thuisgebruik wil ik graag een barbell aanschaffen. Zelf heb ik nog schijven van mijn dumbells. Op internet zie ik zeer uiteenlopende prijzen.

Waar moet ik op letten?
Alle reacties Link kopieren
Ga altijd van een klassieke vorm uit een massief bol met een handvat.
This user may use sarcasm and cynicism in a way you are not accustomed to. You might suffer severe mental damage.
Alle reacties Link kopieren
Binnenkort weer eens naar decathlon. Een kettlebell van 20 kg kopen. Over de barbell ga ik nog eens goed nadenken. Met name vanwege het rack en de onveiligheid met de kids. Ik kan hem nml nergens opbergen en de oudste twee komen overal. Ik wil niet dat één van hen of hun vriendjes zich bezeert.
Alle reacties Link kopieren
Overleg gehad met mijn pt en hij raadt thuis trainen met halterstang ook af. Het is, volgens hem, belangrijk om jezelf in de gaten te houden middels bv een spiegel. We gaan tijdens de training aandacht aan houding besteden, zodat ik over driekwart jaar (als jongste naar psz gaat) in de sportschool kan trainen met halterstang.

Hij raadde ook aan om in kettlebells te investeren. Bv twee van twaalf en één van twintig. Die eerste twee kan ik dan gelijktijdig gebruiken bij bv dynamische squats enzo.



Dank voor alle goede tips dames!
Alle reacties Link kopieren
Ik lees dit even toevallig omdat ik zelf op zoek was naar een Eleiko halterstang.

Mijn studie is sport en beweging, hogeschool, en ik doe zelf al 5 jaar fitness.

Enkele dingen waren letterlijk ongemakkelijk om te lezen, daarom wil ik toch reageren ook al is het 2 jaar te laat en is de kans zelfs minimaal dat je nog fitness doet (de meesten stoppen echt snel).

“Waar moet ik op letten?”

Zijn die schijven 30mm center of 50mm center? Je hebt namelijk 30mm halterstangen en (olympische) 50mm halterstangen. Normaal gezien zijn de olympische van hogere kwaliteit maar ik ken een 30mm stang die een loadcapacity van 700kg heeft.
https://www.fitness-seller.nl/barbarian ... bar-30-mm/

Wat voor gewichten wil je hiermee gaan tillen?
Investeer in een goede barbell, dit is de basis van je krachttraining en ik ga ervan uit dat je in leven wilt blijven…waarom zou je niet investeren in kwaliteit dat dan ook levenslang meegaat en geen enge situaties veroorzaakt…zo’n bodypump stang is bagger…als de maximale belastbaarheid 100kg is dan train je niet met die stang met 100kg, da’s een gouden regel. Je kiest altijd een loadcapacity die een stuk hoger ligt dan de gewichten die je tilt (je gaat trouwens toch nog sterker zijn in de toekomst). Stel je voor dat je 60kg weegt en op een lift staat dat ze maximaal 60kg aankan…ik zou de trap kiezen in dat geval.

ATX heeft goede stangen (olympische)
https://www.fitness-seller.nl/atx-econ-power-bar/
Econ(omy) is een beetje goedkoper, maar ik ga ervan uit dat je niet meer dan 500kg loadcapacity nodig hebt, dus volstaat een economy barbell zeker. Als je geld hebt voor een PT, dan heb je geld voor goed materiaal, punt.

“Hoe bepaal je bv de beste lengte van de barbell?”

Niet!
Er is bijna geen enkele kwalitatieve stang die niet 220cm lang is, de 30mm stang van barbarian line is een uitzondering (198 cm). Damesstangen zijn ook uitzonderingen.

“Ik zal er voornamelijk dynamisch mee gaan trainen: lunges, sqauts en deathlifts.”

Ik heb geen idee hoe je niet dynamisch traint met een barbell…nevermind.
Aangezien je deadlifts doet, is een dempende mat geen overbodige luxe. Hiervoor hoef je geen volledig platform (zoals bij powerlifting) aan te schaffen.
https://www.fitness-seller.nl/atx-afwerpmat/
Tenzij je evenveel kan cleanen dan dat je kan squatten (wat niet het geval is) heb je een rack nodig.

Je hebt squat racks
https://www.fitness-seller.nl/fortex-squat-rack/
Half racks
https://www.fitness-seller.nl/fortex-half-rack/
en powerracks
https://www.fitness-seller.nl/fortex-power-rack/
Het voordeel van een powerrack is dat je je gewichtschijven netjes kan opbergen aan de achterste verticale balken, het extra nadeel van een squat rack TOV half rack is dat het geen pullup bar heeft.
Je koopt nooit een rack dat geen safeties / spotter arms heeft als je alleen wenst te trainen..;gewoon nooit! Die dingen vangen de barbell op als hij valt of als jij de kracht niet hebt.

“Misschien moet ik eens aan een set denken...”

Of gewoon kopen.
Polyurethaan is steviger en duurder dan rubber.
https://www.fitness-seller.nl/polyureth ... ven-50-mm/
(deze schijven heb je ook in 30mm versie)
Bumper plates zijn ideaal wanneer je je halterstang wilt laten vallen vanaf hoogte.
Gietijzer is enkel cool als je een bodybuilder bent of onnodig veel lawaai wilt maken.

“Dames stang, denk ik. Wat is het verschil?”
...
Herenstangen wegen gewoonlijk 20kg, de damesstangen 15kg, de diameter van een damesstang is kleiner omdat vrouwenhanden normaal gezien ook kleiner zijn, dit helpt de grip. De gemiddelde stang is iets van een 28mm, de damesstangen zijn rond de 25mm.
https://www.fitness-seller.nl/atx-womens-bar/
Deze damesstang is ook 201cm lang, 19cm korter dan de gemiddelde olympische stang.

“Doel is: strakke buik, benen en billen dmv squats, lunges en deathlifts.”

Ik heb het niet zo met het woordje ‘strak’. Een spier kan groeien of krimpen en vet kan je opslaan of verbranden…that’s it! Er is geen variatie in hoe een spier eruit ziet, hij kan enkel groeien of krimpen en hoe je lichaam er dan uitziet doormiddel van training hangt af van je lichaamsbouw, aanhechting van je spieren en andere genetische factoren.

Het zijn wel goede oefeningen voor dit doel, al zou ik variatie aanraden: zoals een romanian deadlift voor de hamstrings (achterkant bovenbeen) en gluteus (bilspieren).

Die onzin over ‘oefeningen juist uitvoeren’ slaat nergens op…als je een PT hebt dan kan hij gewoon je uitvoering perfectioneren en vanaf je iets juist doet motorisch gezien dan blijf je het ook juist doen, net zoals niemand je moet uitleggen hoe je wandelt of loopt.

“Ik warm op met 50 kg...dat is al 80% van mijn lichaamsgewicht.”

Zelfs de sterkste mensen ter wereld warmen op met de barbell (20kg). Je doet dan één schijf per kant bij en je put jezelf niet uit, gewoon gewenning aan de gewichten is voldoende (opwarming). Vanaf je dicht bij je hoogste gewichten bent, dan kan je je echte working sets doen.

“Hoevaak per week moet je met een goede barbell trainen om echt resultaat te boeken?”

Je hebt een PT en je weet dit niet? Daarom vind ik PT’s ook zo’n onzin met hun “één training per week”.
Beginners hebben een hogere frequentie en lager volume per training, voor complete beginners volstaat 2 working sets per oefening en soms zelfs per spiergroep, per training…amper 48 uur later kan je die spiergroep al opnieuw trainen. Om die reden is full body workouts goed voor beginners, vanaf je meer gevorderd bent zal je ook meer volume moeten doen per spiergroep per training om vooruitgang te boeken en dan beginnen de meesten ook met ‘splits’…zoals boven/onder-lichaam of push/pull of agonist/antagonist. Na een tijd ga je dus 3 tot 4 sets per oefening doen en in een later stadium 2 oefeningen of meer per spiergroep…fullbody workouts zijn dan niet meer ideaal, tenzij je 3 uur in één keer wilt trainen. Iets meer rust kan dan ook: 48-72 uur, dus 2 keer elke spiergroep per week.
Uit research kon ik halen dat rond de 120 herhalingen per spiergroep per training optimaal zijn voor de meesten…dit lijkt veel maar bij veel oefeningen train je meerdere spieren gezamenlijk.
Aangezien je enkel je onderlichaam wilt trainen, met de oefeningen die je noemde, kan het wel nog.

“Infinity en viva-Amber, wat maakt die uit link infinity (lifemaxx) zoveel duurder dan die uit link viva-Amber (decathlon)?”

Alhoewel ik geen fan ben van Lifemaxx, ik zag dat hun halterstangen 205 000 PSI hebben, dat is een maat voor de sterkte. Onder 150 000 PSI wil je echt nooit gaan.
In tegenstelling tot de meeste dingen in het leven, krijg je bij fitnessmateriaal meestal gewoon waar je voor betaalt, oftewel: duurder is meestal ook gewoon beter.

Ketllebell…medicine ball…sand bag…er is zo veel op de markt.
Eigenlijk, voor het doel dat jij noemde, is dat letterlijk overbodig. Niet dat die dingen nooit een nut kunnen hebben; zo heb ik een vriend aangeraden om met sand bags te trainen zodat hij zware dingen kan tillen zonder een goede grip (interesse: worstelen).
Louter voor een beetje spiermassa kweken en er beter uitzien, zonder specifieke atletische eisen, is dat allemaal overbodig, stick tot he basics, less is more.

“Zijn er nog speciale dingen waar ik op moet letten bij de aanschaf van een kettlebell?”

Als je dat dan toch koopt:
- gewicht (kijk vooral daar naar)
- geen knurling (die puntjes/ribbeltjes voor de grip) wanneer je denkt veel rotaties te maken in je hand.
- Vorm is gewoon altijd hetzelfde…balvormig
- Er zijn zachtere soorten, die zijn wellicht fijner voor je vloer en de stilte. Als je een harde koopt, twijfel dan niet aan een polsband kopen wanneer je merkt dat het pijn doet bij sommige oefeningen.
https://www.fitness-seller.nl/carbon-kettlebells/
Zoals je kan zien is het enorm duur voor één gewicht, dat vind ik een groot nadeel aan kettlebells.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven