Lijf & Lijn
alle pijlers
Herstellen van eetstoornis, wat is normaal?
maandag 23 mei 2022 om 13:41
Ik heb 14 jaar een eetstoornis. Nu heb ik eindelijk een gezond gewicht, ik ben bijna 20 kilo aangekomen, maar ik ben een beetje kwijt wat nu eigenlijk normaal is.
Ik heb boulimia en anorexia gehad, en nu herstellend van boulimia. De eetbuien zijn heel erg afgenomen, maar ik heb nog steeds af en toe dat ik teveel eet en/of vreetbuien heb en het dan wil compenseren. Bijvoorbeeld in het weekend, ik heb een pak toastjes leeggegeten met brie.
Hoe kan ik dan de volgende dag de draad weer oppakken? Hoe doen anderen dat?
Ik heb boulimia en anorexia gehad, en nu herstellend van boulimia. De eetbuien zijn heel erg afgenomen, maar ik heb nog steeds af en toe dat ik teveel eet en/of vreetbuien heb en het dan wil compenseren. Bijvoorbeeld in het weekend, ik heb een pak toastjes leeggegeten met brie.
Hoe kan ik dan de volgende dag de draad weer oppakken? Hoe doen anderen dat?
woensdag 25 mei 2022 om 12:02
VGM1980 schreef: ↑25-05-2022 10:56Misschien heb ik het helemaal fout hoor, maar ik stel mij voor dat het net zo werkt als een verslaving. (aan wat dan ook, gamen, shoppen, gokken, eetverslaafd horen er ook bij) het 24/7 in gevecht zal ik wel/niet en als het dan fout gaat gelijk enorm spijt, schuldgevoel en boos op jezelf. Terwijl je het een paar uur later jezelf weer 'gunt'. En 'morgen ga ik weer normaal doen'.
Of denk ik dat verkeerd?
Wat mij betreft zie je het helemaal goed.
Het ís ook een verslaving.
Je vraagt je misschien af waaraan je dan verslaafd bent, als je (in mijn geval) anorexia hebt.
Ik ben verslaafd aan het 'goede gevoel' wat ik krijg door een te laag gewicht vast te houden.
Tussen aanhalingstekens, want lichamelijk voel ik me natuurlijk helemaal niet goed. Maar geestelijk kun je je zo sterk voelen, als je controle hebt over je gewicht. Bij mij ligt dat heel gevoelig, omdat ik die controle als puber niet had, en juist te zwaar was.
Laatst vroeg iemand me nog: 'Maar waarom zou je het NIET doen, aankomen?'
Goede vraag, want verstandelijk weet ik dat aankomen juist goed voor me is.
Maar het gevoel dat aankomen mij geeft is zo intens negatief (door vroeger), dat de angst daarvoor alles verlamt.
Daardoor kies ik voor de korte-termijn-bevrediging die mager blijven me geeft (rust in m'n hoofd, me sterk voelen), in plaats van me te richten op de postieve effecten van aankomen op de lange termijn.
Precies zoals iemand die rookt kiest voor de korte-termijn-bevrediging van een lekkere peuk, in plaats van schonere longen op lange termijn, of een alcoholist voor die borrel in plaats van een helder hoofd en gezondere lever op lange termijn.
Verslaving dus.
You don't have to fit into the format
woensdag 25 mei 2022 om 12:12
Voor mij geldt dat wel, met het enige verschil, ik had boulimie, dat ik toch elke dag moest eten en dan vaak meermaals per dag losging. Je kan alcohol, gokken, gamen, volledig stoppen maar eten blijft er altijd.VGM1980 schreef: ↑25-05-2022 10:56Misschien heb ik het helemaal fout hoor, maar ik stel mij voor dat het net zo werkt als een verslaving. (aan wat dan ook, gamen, shoppen, gokken, eetverslaafd horen er ook bij) het 24/7 in gevecht zal ik wel/niet en als het dan fout gaat gelijk enorm spijt, schuldgevoel en boos op jezelf. Terwijl je het een paar uur later jezelf weer 'gunt'. En 'morgen ga ik weer normaal doen'.
Of denk ik dat verkeerd?
woensdag 25 mei 2022 om 12:28
Verhalen van mensen over hun eigen eetstoornis, dat ze helemaal geen ijs eten en zelfs geen snoeptomaatjes zijn wel helpend en niet triggerend?polydox schreef: ↑25-05-2022 00:45Neem gewoon eens aan dat wat je schrijft niet helpt. Het leven met een eetstoornis is echt een wereld apart voor mensen die het zelf niet hebben. Ik neem aan dat je dingen zegt om te helpen, maar dat doe je niet. Een “normaal” bestaat niet, wat bestaat voor een ex eetverslaafde is wat werkt. De relatie met eten blijft vaak wel enigszins gestoord. Zoals iemand hier ook schrijft, ik ga ook nooit meer op een weegschaal ook al ben ik al ruim 20 jaar “goed” En zo zijn er ook nog wel wat dingetjes.
.
woensdag 25 mei 2022 om 12:28
@Lotte35 en polydox, bedankt voor de uitleg. Intrigerend, toch een soort kijkje in je hoofd voor mij.
Eten blijft er inderdaad altijd, daarom denk ik dat alle eetstoornissen zo lastig zijn om überhaupt vanaf te komen, ook voor mensen die hun hele leven jo jo-en van overgewicht naar 'gezond' bmi en weer terug. Je kan niet geheel onthouder worden.
Eten blijft er inderdaad altijd, daarom denk ik dat alle eetstoornissen zo lastig zijn om überhaupt vanaf te komen, ook voor mensen die hun hele leven jo jo-en van overgewicht naar 'gezond' bmi en weer terug. Je kan niet geheel onthouder worden.
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
woensdag 25 mei 2022 om 12:36
Ik denk dat TO dit soort wel dingen wel herkent en ik hoop ook dat ze zover genezen is dat ze dit herkent als ongewenst gedrag en ongewenste gedachten.
anoniem_64d8b3a64b8a0 wijzigde dit bericht op 25-05-2022 12:37
Reden: twee dt-fouten
Reden: twee dt-fouten
0.54% gewijzigd
woensdag 25 mei 2022 om 12:43
Ik vind dit een logische en ook terechte vraag.
Ik probeer even voor mezelf helder te krijgen wat hierop mijn antwoord is.
Het maakt voor mij wel uit of iets verteld wordt door een (ex) eetgestoorde, of door iemand die nooit een eetstoornis heeft gehad.
Als ik lees dat iemand tijdens haar eetstoornis nog geen extra tomaatje durfde te eten, weet ik dat het de eetstoornis was die dat verbood.
Als een 'gezond' iemand iets zegt over eten wat moeilijk voor me is (bijvoorbeeld: 'Met Kerst heb ik veel te veel gegeten, in januari ga ik weer streng op m'n eten letten'), werkt dat toch meer als trigger, omdat ik me juist op moet trekken aan 'gezonde' mensen.
Maar weet je?
Voor iemand met een eetstoornis kun je het niet snel goed doen.
Dat geef ik ook grif toe.
De eetstoornis in het hoofd van iemand weet alles toch zo te draaien dat het nooit goed is.
Het is echt een gemene psychische ziekte.
Daarom is het ook best gevaarlijk advies te vragen op een plek als deze.
You don't have to fit into the format
woensdag 25 mei 2022 om 13:09
Jij geeft antwoord wat normaal is en je pretendeert dit te weten, je hebt het zelfs over je omgeving. Maar er is geen normaal. Vrouwen die regelmatig lijnen en wellicht een gespannen relatie hebben met eten, zijn redelijk mainstream. Is dat normaal dan? Mijn vriendin die zich een ongeluk eet zonder aan te komen? Mijn ervaring en andere met mij hier, is dat bijvoorbeeld structuur in eten heel belangrijk is. Jij tornt daar in je verhaal weer aan.
De verhalen van mensen die geen snoeptomaatje durven te eten, zeggen ook dat dat niet ok is. Dat is de plek waar je niet wil zijn. Ze hebben wel begrip, dat dingen in een bepaald stadium van de aandoening nog bijzonder moeilijk zijn. Ook al eet je weer of spuug je niet meer, dat wil niet zeggen dat er niet dagelijks een enorme struggle is. Kijk eens naar dat voorbeeld van gedachtengang tijdens een wandeling elders in de thread, hoe sommige adviezen doorwerken.
Ik merk ook dat je antwoorden mij niet zozeer triggeren, dat stadium ben ik al lang voorbij, maar wel dat ik voel dat je de plank mis slaat. Maar blijkbaar is het een dingetje voor je om niet gewoon te denken, misschien weet ik er onvoldoende vanaf en moet ik het gewoon maar laten.
woensdag 25 mei 2022 om 13:40
woensdag 25 mei 2022 om 16:19
Er zaten 40 toastjes in... dus niet normaalCelaena_Aelin schreef: ↑24-05-2022 18:30TO, wat is ‘een pak toastjes’? Is dat zo’n pakje van 6 toastjes of een doos met 8 pakjes met 6 toastjes?
Het eerste is (in mijn optiek!) normaal, en iets wat ik ook in het weekend wel eens doe. Het tweede zou, naar mijn mening, een eetbui zijn.
Een keer een patatje of een pizza zou normaal moeten zijn. En zelfs allebei in dezelfde week komt af en toe voor bij mij. Maar doe je iedere week en patat en pizza, dan is het een ander verhaal (nogmaals: naar mijn mening!).
Maar vooral: bespreek jouw twijfels met een hulpverlener of bijvoorbeeld in een herstelgerichte groep. Er zijn inloophuizen en speciale groepen die geen wachtlijsten kennen en waar je extra ondersteuning kunt krijgen.
woensdag 25 mei 2022 om 19:14
woensdag 25 mei 2022 om 19:25
Ach, wat is normaal..? Ik denk dat het veel belangrijker is welke waarde jij eraan hecht. Als jij het ziet als raar en niet normaal dan maak je er van alles van wat het niet is. Het zijn 40 toastjes. Niet meer niet minder. Het is geen gif, het is niet erg.
Voor de een is een pak toastjes iets wat hij rustig elk weekend weg eet zonder negatieve gedachte, een ander zal dat misschien niet doen. Die drinkt misschien 6 Aperol Spritz. Who cares?
Niet oordelen, lief zijn voor jezelf, accepteren dat het is wat het is.
donderdag 26 mei 2022 om 11:14
https://www.instagram.com/p/Cd4Mxc6r2RO ... RhNmQxMjQ=
Ik kwam net deze post tegen. Misschien heb je er wat aan Ravena.
Ik kwam net deze post tegen. Misschien heb je er wat aan Ravena.