Lijf & Lijn alle pijlers

Veroordeel jij dikke mensen?

29-07-2010 22:13 1327 berichten
Alle reacties Link kopieren
Nav een eerder topic ben ik hier zo nieuwsgierig naar.



Zelf heb ik overgewicht en ik voel me hierdoor minderwaardig en dan vooral bij mensen die ik (nog) niet heel goed ken.

Je hoort wel dat sommige mensen dikke mensen, dom, lui enz vinden.



Ik vraag me dus af of dit ook écht zo is of dat mensen zich dit zelf aanpraten? Is dit een vooroordeel dan mensen zo denken?



Dus; veroordeel jij dikke mensen? ik bedoel dan eigenlijk; vind je ze minder waard, neem je ze minder serieus?

(en dan bedoel ik dus geen mensen die misschien 5kg af zouden kunnen vallen maar toch wel redelijk overgewicht)
Alle reacties Link kopieren
quote:wuiles schreef op 31 juli 2010 @ 21:16:

[...]





Het gezonde gedrag kost meer dan het opbrengt, althans in het perspectief van degene die zichzelf voor de gek houdt. De winst zit 'em, voor wat deze mensen betreft, in kunnen blijven eten, bankhangen en klagen. Dat vraagt weinig energie.



Ik bekijk het meer op een dieper nivo. Het vraagt namelijk niet alleen minder energie, het voelt ook veiliger.

En het gevoel van veiligheid dat bij je oude patronen hoort, kan heel belangrijk zijn. Zeker als er op ander vlak bijv. heel veel van je gevraagd wordt (bijv. een heftige tijd waarin veel gebeurt).
Alle reacties Link kopieren
quote:Evidenza schreef op 31 juli 2010 @ 21:13:

[...]





Ik denk dat dat heel waar is. Kortetermijn bevrediging is makkelijk aan te voldoen en geeft instant resultaat. Maar ook erg vluchtig met meestal een rot langetermijn gevoel. En vice versa bij de langetermijn bevrediging.Ik had een keer een lezing waar ook verteld werd over psychologische onderzoeken naar beloningen. Het is wat uit mijn hoofd, maar volgens mij ging het ongeveer als volgt. Als mensen mogen kiezen tussen de beloningen 'nu 1 euro' of 'morgen 2 euro', dan kiezen de meeste voor 'nu 1 euro'. Pas als het bedrag van de andere beloning een stuk hoger was (bijvoorbeeld 'morgen 10 euro'), dan kozen ze daarvoor.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
quote:Kalliope schreef op 31 juli 2010 @ 21:20:

[...]





Ik had een keer een lezing waar ook verteld werd over psychologische onderzoeken naar beloningen. Het is wat uit mijn hoofd, maar volgens mij ging het ongeveer als volgt. Als mensen mogen kiezen tussen de beloningen 'nu 1 euro' of 'morgen 2 euro', dan kiezen de meeste voor 'nu 1 euro'. Pas als het bedrag van de andere beloning een stuk hoger was (bijvoorbeeld 'morgen 10 euro'), dan kozen ze daarvoor.Dit geeft denk ik precies aan hoe het met verslaving werkt. Goed voorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
quote:Evidenza schreef op 31 juli 2010 @ 21:16:

[...]





Dat je bij de wildvreemden geen input hebt over motieven, terwijl die wel eens heel beroerd zouden kunnen zijn, en toch krijgen ze het voordeel van de twijfel. Jij veroordeelt jezelf wel, terwijl je je motieven wel kent. En ik ga er zomaar vanuit dat die motieven bij jou dik in orde zijn. Waarom dan niet zo coulant naar jezelf toe zijn?



Omdat ik dat dus zo heb aangeleerd. En 'aangeleerd' klinkt dan nog vrij mild. Maar ik vind het iets te persoonlijk, om al die oorzaken voor dit mechanisme hier en publiek uit de doeken te doen.

Ik zou het wel willen, omdat ik het je graag wil uitleggen. Maar ik vind dit iets te persoonlijk dus.

Maar het komt er op neer dat de basis van dit patroon al vroeg is gevormd en jarenlang dienst heeft bewezen. Ik kan het wel vervloeken, maar het heeft mij ook beschermd.

Het is nu alleen zaak om ervanaf te komen.
Alle reacties Link kopieren
.
quote:lichtpuntjes schreef op 31 juli 2010 @ 21:05:

@Puikeltje: ik vind je maar kortzichtig denken. Wat heeft karakter nou te maken met dik zijn/afvallen?



De een is meer gevoelig/heeft meer aanleg om dik te worden. Aanleg om eetverslaafd te worden, dit kan allerlei oorzaken hebben.



Neem nou iemand die rookt: die gaat ook 10 jaar eerder dood als iemand die niet rookt, stoppen die mensen? Heeft dat iets met karakter te maken? Neen, dit heeft met verslaving te maken.Ik denk dat je het woord "kartakter" hier ziet als sterk of slap, maar het kan ook gewoon heel neutraal "hoe je in elkaar steekt of hoe je op iets reageert" betekenen en in die zit kan je karakter dus van invloed zijn of verslavingen of op zo iets als te dik zijn.
Alle reacties Link kopieren
Wat bij mij ook heel erg hielp, en volgens mij heb ik dat ook van dit forum, ook al heb ik geen idee meer waar, was een discussie tussen twee forummers die ongeveer deze vorm had (in mijn herinnering dan ):



"Je moet gewoon gedrag X veranderen."

'Nou, noem dat maar gewoon, dat is onwijs moeilijk en lukt echt niet zomaar zo.'

"Ik zeg ook niet dat het makkelijk is, maar wel dat je het 'gewoon' moet doen."



Alleen zeg ik het nu niet zo inspirerend, of zelfs duidelijk Maar ik had er wel wat aan.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
quote:Evidenza schreef op 31 juli 2010 @ 21:26:

[...]





Snap ik.



Maar je weet het he, volgens mij kan je dat in 1 dag beslissen. Aan de ene kant wil ik hier een knipoog achter zetten, maar ik meen het serieus. Misschien heb je het al wel besloten, maar heb je de opluchting ook ervaren die daar bij past? Of ben je gaan zitten piekeren over hoe dat nu wel allemaal moet en of je het wel kan?



Ik krijg nu een beetje de neiging om mezelf te gaan verdedigen.

Ik vind het moeilijk om hier normaal op te reageren, omdat ik een beetje het gevoel krijg dat je denkt dat ik er niet alles aan doe.



Ik hoop dat je van me wilt aannemen dat ik er wel alles aan doe.

En natuurlijk is die beslissing allang genomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kalliope schreef op 31 juli 2010 @ 21:20:

[...]





Ik had een keer een lezing waar ook verteld werd over psychologische onderzoeken naar beloningen. Het is wat uit mijn hoofd, maar volgens mij ging het ongeveer als volgt. Als mensen mogen kiezen tussen de beloningen 'nu 1 euro' of 'morgen 2 euro', dan kiezen de meeste voor 'nu 1 euro'. Pas als het bedrag van de andere beloning een stuk hoger was (bijvoorbeeld 'morgen 10 euro'), dan kozen ze daarvoor.



Op zich ook wel logisch, dat ze voor die 1 euro nu kiezen, want morgen kan je wel dood zijn.

Misschien is dat wel instinctief.
Alle reacties Link kopieren
.
quote:Merelin schreef op 31 juli 2010 @ 21:11:

[...]





Ook al is de waarheid misschien niet altijd leuk om te horen, ik heb liever dat de mensen die dicht bij mij staan de waarheid zeggen. Mijn zus bijvoorbeeld zou niet tegen me zeggen dat een kledingstuk mooi staat terwijl dat niet zo is. Zij zegt het als een jurkje niet mooi staat. Daar heb je veel meer aan dan iemand willen sparen omdat de waarheid soms niet altijd leuk is.

Als ze dan zegt dat iets wel leuk staat weet ik dan het waar is.

Met eerlijk zijn bereik je dus veel meer.



Aan wildvreemden heb ik geen boodschap.



Maar dan oordeel je zus toch ook? Gaat het jou misschien om de verpakking waarin het oordeel gegoten wordt? Zolang het maar netjes verwoord wordt dus.



Volgens mij kan zo'n keurig verpakt oordeel van je zus nog veel harder kwetsen dan de harde bewoordingen van een vreemde, omdat zij jou kent en dus ook je zwakheden kent.



Ik hecht overigens wel waarde aan het oordeel van een wildvreemde, want die ziet het vaak onpersoonlijkere en dus objectiever.
Alle reacties Link kopieren
quote:Evidenza schreef op 31 juli 2010 @ 21:38:

[...]





Oh, wat ontzettend jammer dat je het zo opvat. Eerlijk gezegd begrijp ik niet hoe je mijn berichten zo op kunt vatten, maar misschien vat je dat ook persoonlijk op. Ik dacht juist dat we een heel leuk en open gesprek hadden op tegenovergestelde visies met respect voor elkaars mening.



Dat hadden we ook naar mijn idee hoor. Ik vond het hartstikke leuk om met je te discussieren.

Ik reageerde alleen even op die ene post, waar ik dus dat gevoel bij kreeg.

Ik dacht, ik kan het beter eerlijk zeggen, om het gesprek 'open'

te houden.

Ik wilde geen miscommunicatie namelijk. Misschien is dat er nu alsnog, maar ik heb iig iets geprobeerd
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 31 juli 2010 @ 21:38:

[...]





Maar dan oordeel je zus toch ook? Gaat het jou misschien om de verpakking waarin het oordeel gegoten wordt? Zolang het maar netjes verwoord wordt dus.



Volgens mij kan zo'n keurig verpakt oordeel van je zus nog veel harder kwetsen dan de harde bewoordingen van een vreemde, omdat zij jou kent en dus ook je zwakheden kent.



Ik hecht overigens wel waarde aan het oordeel van een wildvreemde, want die ziet het vaak onpersoonlijkere en dus objectiever.





Er zit wel verschil tussen 'Dat jurkje kun je beter niet aandoen, want dat staat je niet zo mooi' of 'Wat heb jij een lelijk jurkje aan, dat maakt je moddervet'. Het tweede zou ze nooit zeggen uiteraard.



Niet alleen met kleding. Als ik naar zweet zou stinken ( bijvoorbeeld he) weet ik dat zij het tegen me zou zeggen. Dat heb ik liever dan dat ze niks zegt omdat het me misschien zou kwetsen.

Eerlijkheid heb je dus veel meer aan.



Hoop dat je snapt wat ik bedoel.
quote:Puikeltje schreef op 31 juli 2010 @ 21:12:

[...]



Het zou best kunnen hoor, die theorie over de muur of het verdedigingsmechanisme. Maar ik denk zelf dat dit niet is omdat ze dik zijn, maar op een andere manier beschadigd en heel onzeker zijn. Het dik zijn en vertonen van akelig gedrag is denk ik samen een gevolg.



Dat onzekere herken ik ook wel, maar dat akelijke aanstellerige gedrag dan weer niet. Bedoel je Divagedrag?

[...]



Stel dat je 10 mensen kent die roken en het zijn alle 10 hysterische, aanstellerige mensen die allemaal ontzettend veel aandacht nodig hebben. Denk jij dan ook niet, als je een 11e roker leert kennen, 'god nee, niet weer zo'n roker'? Ik zei in mijn post: het is toeval, maar soms moet ik erop letten dat ik dat niet vergeet.



Ik begrijp wel dat je dan tot die conclusie komt, dat zou ik dan ook hebben.



Zie je het echt wel als toeval, of stiekem toch als oorzaak-gevolg?
quote:Merelin schreef op 31 juli 2010 @ 21:43:

[...]





Er zit wel verschil tussen 'Dat jurkje kun je beter niet aandoen, want dat staat je niet zo mooi' of 'Wat heb jij een lelijk jurkje aan, dat maakt je moddervet'. Het tweede zou ze nooit zeggen uiteraard.



Niet alleen met kleding. Als ik naar zweet zou stinken ( bijvoorbeeld he) weet ik dat zij het tegen me zou zeggen. Dat heb ik liever dan dat ze niks zegt omdat het me misschien zou kwetsen.

Eerlijkheid heb je dus veel meer aan.



Hoop dat je snapt wat ik bedoel.Ja hoor, ik snap je helemaal. Alleen hoor ik diezelfde eerlijkheid ook graag van vreemden, zelfs als het kwetst, maar niet als het geen ander doel heeft dan kwetsen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 31 juli 2010 @ 21:48:

[...]





Ja hoor, ik snap je helemaal. Alleen hoor ik diezelfde eerlijkheid ook graag van vreemden, zelfs als het kwetst, maar niet als het geen ander doel heeft dan kwetsen.





Dat snap ik en zo werkt het bij mij ook. Ik hoor het in dat geval ook graag van vreemden.

Als iemand oprecht is en het beste met me voor heeft, wie dat dan ook is, dan stel ik die mening erg op prijs.



Het heeft inderdaad heel veel te maken met de manier waarop je iets zegt en of dat commentaar wel gewenst is. Als ik aan iemand vraag of een broek me mooi staat kan ik verwachten dat het antwoord is dat het misschien niet mooi staat. Maar ongevraagd hoeft een vreemde zich niet met mijn kleren/gewicht of leven te bemoeien.
@Mazou: ik las ook niets anders dan oprechte belangstelling van Evidenza voor het achterliggende mechanisme dat bij jou werkt zoals het werkt. Zoals ik haar "ken" bekijkt ze dit met een nuchtere afstand en is het zeker niet kwetsend of aanvallend bedoeld.



Ook ik begrijp niet hoe je zo hard voor jezelf kunt zijn, terwijl je het niet voor anderen bent, maar ik begrijp dat het een overlevingsmechanisme is en dan heeft het zeker nut gehad, al doet het dat nu dan niet meer.
Alle reacties Link kopieren
quote:Evidenza schreef op 31 juli 2010 @ 21:48:

[...]





Miscommunicatie bij deze opgelost Mooi..:)
Haha, waar bemoei ik me weer mee? Sorry dames.
Leuke topic dit:Wat hebben jullie toch veel geschreven.Zit nu op

pagina 24 en er zijn best veel dingen die ik zou willen kwoten

omdat deze postings me in het bijzonder aanspreken maar ik

vrees dan dat ik een beetje mosterd ben.



Anyway,als ik een erg dik of dun iemand zie dan vraag ik me

wel eens af wat de reden is dat iemand zo dik of dun is geworden.De reden kan iedere keer een andere zijn en soms zit daar meer achter dan dat je denkt.En de een zit er meer mee dan de andere.Oordelen vind ik iets anders dan veroordelen of achternaar roepen.Dat vind ik te ver gaan en

kwetsend voor de persoon in kwestie.



En er is altijd wel iets waar je over kan vallen of nou het figuur van iemand of de huid met pukkels of of of...



Ik probeer nu ff verder te lezen.
Alle reacties Link kopieren
quote:iris1969 schreef op 31 juli 2010 @ 21:52:

@Mazou: ik las ook niets anders dan oprechte belangstelling van Evidenza voor het achterliggende mechanisme dat bij jou werkt zoals het werkt. Zoals ik haar "ken" bekijkt ze dit met een nuchtere afstand en is het zeker niet kwetsend of aanvallend bedoeld.



Ook ik begrijp niet hoe je zo hard voor jezelf kunt zijn, terwijl je het niet voor anderen bent, maar ik begrijp dat het een overlevingsmechanisme is en dan heeft het zeker nut gehad, al doet het dat nu dan niet meer.



Lief dat je het nog even probeert uit te leggen.

En ik begrijp, dat jullie dat, wat ik bij mezelf doe, niet begrijpen .

Maar ik ben allang blij dat ik het zelf begrijp.

Daardoor kan ik er iets mee doen.



En ik weet uit ervaring dat als ik het uitleg waarom, dat mensen het wel begrijpen, hoe het zo kan werken.

Maar da's IRL en tegen mensen die ik al (langer) ken, dus dat is een andere situatie.
Alle reacties Link kopieren
Geraldine, even off-topic: ik ben geslaagd!



Met een negen
You don't have to fit into the format
Alle reacties Link kopieren
.
Wat ontzettend leuk Evidenza, dat heb ik ook met jou. Ik voel het meeste verwantschap qua denkbeelden met nuchtere mensen zoals jij, Wuiles, Meds e.d.



Tot later!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven