Oekraïne
alle pijlers
Spanningen Rusland en Amerika Deel 2
donderdag 10 maart 2022 om 12:52
actueel/spanningen-rusland-en-amerika/l ... 485480/127 Deel 1
Vervolg op deel 1
Vervolg op deel 1
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
donderdag 24 maart 2022 om 09:43
Het was dan ook een discussie met Zurimat. Die kwam met dat die eis zou zijn gesteld.Turtlerain schreef: ↑23-03-2022 23:26Die vraag stel je nu; ik heb even teruggelezen en ik zie die vraag niet terug, niet naar mij. Je beweerde dat de Journalist zich vergist had en ik vroeg je om dat te speciferen; zijn er feitelijke onjuistheden of heeft hij een mening die jou niet aanstaat, want dat werd mij niet duidelijk.
Prima dat je meedoet in die discussie, maar dan is het wel handig om te weten waar deze over gaat.
donderdag 24 maart 2022 om 10:04
Ik meende het mij te herinneren, en inderdaad, er is een nuance: poetin eiste niet dat ze geen lid mogen zijn, wel dat er geen navotroepen aanwezig mogen zijn.
Blijkbaar was jij niet op de hoogte van die eisen pre invasie?
donderdag 24 maart 2022 om 10:16
Wat dacht je van het komende WK?Procosatix schreef: ↑24-03-2022 01:09Ik vind het wel gek dat ze Poetin uitlachen dat hij in 2028 voetbalwk wil houden.
Maar songfestival in Israël kan wel, wk in China ook. Beide zijn ook agressors in misdaden, maar daar wordt weinig tot helemaal niet over gepraat. Hoe komt dat?
Maar goed, de Uefa heeft wellicht strengere normen dan de Fifa.
donderdag 24 maart 2022 om 10:19
Van de andere kant: het duurt nog even voor er besloten moet worden en de sancties zijn dan wellicht alweer verdwenen.Elodea schreef: ↑24-03-2022 08:24In het geval van Rusland is er een heel pakket aan sancties opgelegd en hebben verschillende clubs zelfs geweigerd om tegen Rusland te spelen.
In het geval van China en Israël is geen sprake van sancties. Ik ben het wel met je eens dat het hypocriet is om grote evenementen in dat soort landen te organiseren.
Dat hoop ik in ieder geval wel, want dat zou betekenen dat er een eind is gekomen aan deze onzinnige oorlog.
donderdag 24 maart 2022 om 10:24
Wat zou betekenen dat je denkt dat na deze oorlog de verhoudingen weer relatief snel verbeteren?
Ik denk, ook als er op korte termijn een einde aan de oorlog komt, de nasleep heel lang en heel bepalend gaat zijn komende jaren in internationale machtsverhoudingen.
donderdag 24 maart 2022 om 11:20
En het is handig in een discussie om de specifieke vragen die aan jou zijn gesteld, te beantwoorden, zonder te refereren naar andere mensen.
Zowel het Vk artikel als het andere waar jij naar verwijst, spreekt over de eis van Poetin om NAVO troepen uit Polen en de Baltische Staten terug te trekken. Maar goed, jij beweert dat de VK zich vergist...
donderdag 24 maart 2022 om 11:23
In de T. van gisteren een Belgische hoogleraar die dat ook dacht. Uiteindelijk kosten de sancties ook ons veel geld, het zorgt voor honger in de wereld en de bevolking wordt gestraft, niet het regime.Lollypop04 schreef: ↑24-03-2022 10:24Wat zou betekenen dat je denkt dat na deze oorlog de verhoudingen weer relatief snel verbeteren?
Ik denk, ook als er op korte termijn een einde aan de oorlog komt, de nasleep heel lang en heel bepalend gaat zijn komende jaren in internationale machtsverhoudingen.
Er zullen best sancties overblijven, maar op een ander niveau.
Lees maar eens in de krant van vandaag wat het alleen al voor het huishoudboekje in Nederland betekent. Belastingen moeten weer omhoog en een oplossing voor de gevolgen van de inflatie hebben ze nog niet. En dan is Nederland nog financieel gezond. Wat te denken van Italië? Die leunen zwaar op Russisch gas... En als Italië financieel ineenzakt, dan is het leed niet te overzien in de Eurolanden.
donderdag 24 maart 2022 om 12:01
Ik denk alleen, zonder enige onderbouwing, slechts mijn zorg, dat er veel grotere tegenstellingen nog gaan komen en dat we ons daar meer bewust van gaan worden ook hier. Dat Rusland en Azië nog meer naar elkaar toe gaan trekken. Dat de kampen openlijker tegenover elkaar komen te staan. En dat we hier veel meer zullen gaan merken hoeveel anti westers sentiment er in de wereld is. Defensie krijgt veel meer input de komende jaren dus ook op dat gebied komen we ben ik bang meer tegenover elkaar te staan. Ik ben gewoon bezorgd dat deze oorlog de eerste domino steen is die valt in een lange rij grote veranderingen internationaal. Dan bedoel ik geen wereldoorlog direct. Maar wel denk ik dat er veel meer onrust gaat komen. Ook omdat we over een aantal jaren wellicht helemaal niet meer zo'n grote financiële macht gaan zijn. Of in ieder geval dat andere gebieden in de wereld daarin opstomen en ons voorbij gaan.DS1971 schreef: ↑24-03-2022 11:23In de T. van gisteren een Belgische hoogleraar die dat ook dacht. Uiteindelijk kosten de sancties ook ons veel geld, het zorgt voor honger in de wereld en de bevolking wordt gestraft, niet het regime.
Er zullen best sancties overblijven, maar op een ander niveau.
Lees maar eens in de krant van vandaag wat het alleen al voor het huishoudboekje in Nederland betekent. Belastingen moeten weer omhoog en een oplossing voor de gevolgen van de inflatie hebben ze nog niet. En dan is Nederland nog financieel gezond. Wat te denken van Italië? Die leunen zwaar op Russisch gas... En als Italië financieel ineenzakt, dan is het leed niet te overzien in de Eurolanden.
donderdag 24 maart 2022 om 12:34
Ik vind het zeer hypocriet. Een grote propaganda in het westen. En dan alleen maar over Rusland hebben. Heel de wereld is verknipt en jullie hebben het alleen over Rusland.Elodea schreef: ↑24-03-2022 08:24In het geval van Rusland is er een heel pakket aan sancties opgelegd en hebben verschillende clubs zelfs geweigerd om tegen Rusland te spelen.
In het geval van China en Israël is geen sprake van sancties. Ik ben het wel met je eens dat het hypocriet is om grote evenementen in dat soort landen te organiseren.
donderdag 24 maart 2022 om 13:28
Wat ik me afvraag, er wordt zoveel militair materieel geleverd aan Oekraïne, zoals raketten, waarmee Oekraïne zich kan verdedigen en zelfs overwinningen kan boeken. Kan dat nog heel lang doorgaan of komt er een moment dat westerse landen ook door een groot deel van hun raketten heen zijn en Oekraïne niet meer bevoorraad kan worden? Kan zulk militair materieel relatief makkelijk en snel gemaakt worden waardoor er een permanente aanvulling kan blijven komen? Weet iemand dat?
donderdag 24 maart 2022 om 13:30
het topic gaat ook oa over RuslandProcosatix schreef: ↑24-03-2022 12:34Ik vind het zeer hypocriet. Een grote propaganda in het westen. En dan alleen maar over Rusland hebben. Heel de wereld is verknipt en jullie hebben het alleen over Rusland.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
donderdag 24 maart 2022 om 13:34
Lollypop04 schreef: ↑24-03-2022 13:28Wat ik me afvraag, er wordt zoveel militair materieel geleverd aan Oekraïne, zoals raketten, waarmee Oekraïne zich kan verdedigen en zelfs overwinningen kan boeken. Kan dat nog heel lang doorgaan of komt er een moment dat westerse landen ook door een groot deel van hun raketten heen zijn en Oekraïne niet meer bevoorraad kan worden? Kan zulk militair materieel relatief makkelijk en snel gemaakt worden waardoor er een permanente aanvulling kan blijven komen? Weet iemand dat?
Ja dat zijn militaire geheimen ... Les 1: laat je nooit in de kaart kijken. Algemeen bekend is wel dat de VS een enorme wapenindustrie heeft. Frankrijk, UK en Belgie produceren ook wapens en mss nog wel meer landen. Lijkt me dat er snel opgeschaald kan worden maar kost tijd en je verschiet die raketten sneller dan je ze hebt aangevuld.
donderdag 24 maart 2022 om 13:35
Economisch gezien heb je wel een punt. Er komt veel samen, er is al heel veel doorgeschoven naar nieuwe generaties en dan hebben we ook nog te dealen met noodzakelijke vergroening.Lollypop04 schreef: ↑24-03-2022 12:01Ik denk alleen, zonder enige onderbouwing, slechts mijn zorg, dat er veel grotere tegenstellingen nog gaan komen en dat we ons daar meer bewust van gaan worden ook hier. Dat Rusland en Azië nog meer naar elkaar toe gaan trekken. Dat de kampen openlijker tegenover elkaar komen te staan. En dat we hier veel meer zullen gaan merken hoeveel anti westers sentiment er in de wereld is. Defensie krijgt veel meer input de komende jaren dus ook op dat gebied komen we ben ik bang meer tegenover elkaar te staan. Ik ben gewoon bezorgd dat deze oorlog de eerste domino steen is die valt in een lange rij grote veranderingen internationaal. Dan bedoel ik geen wereldoorlog direct. Maar wel denk ik dat er veel meer onrust gaat komen. Ook omdat we over een aantal jaren wellicht helemaal niet meer zo'n grote financiële macht gaan zijn. Of in ieder geval dat andere gebieden in de wereld daarin opstomen en ons voorbij gaan.
Het Westen zal een stap terug moeten doen en dat zal veel huishoudens zwaar vallen.
donderdag 24 maart 2022 om 13:45
Ook Nederland levert (onderdelen van) wapentuig.Boogschutter10 schreef: ↑24-03-2022 13:34Ja dat zijn militaire geheimen ... Les 1: laat je nooit in de kaart kijken. Algemeen bekend is wel dat de VS een enorme wapenindustrie heeft. Frankrijk, UK en Belgie produceren ook wapens en mss nog wel meer landen. Lijkt me dat er snel opgeschaald kan worden maar kost tijd en je verschiet die raketten sneller dan je ze hebt aangevuld.
Maar de VS de bulk. Daar zien ze de bestedingen vanuit Europa met veel plezier komen. Alleen al Duitsland gaat even 100 miljard extra uitgeven.
Geld dat gewoon naar duurzaamheid had moeten gaan, ware het niet dat er een paar broze egootjes aan de knoppen zitten.
donderdag 24 maart 2022 om 14:00
DS1971 schreef: ↑24-03-2022 11:23In de T. van gisteren een Belgische hoogleraar die dat ook dacht. Uiteindelijk kosten de sancties ook ons veel geld, het zorgt voor honger in de wereld en de bevolking wordt gestraft, niet het regime.
Er zullen best sancties overblijven, maar op een ander niveau.
Lees maar eens in de krant van vandaag wat het alleen al voor het huishoudboekje in Nederland betekent. Belastingen moeten weer omhoog en een oplossing voor de gevolgen van de inflatie hebben ze nog niet. En dan is Nederland nog financieel gezond. Wat te denken van Italië? Die leunen zwaar op Russisch gas... En als Italië financieel ineenzakt, dan is het leed niet te overzien in de Eurolanden.
In onze krant stond gisteren een heel groot artikel, van twee pagina's, over de hongersnood die steeds meer zal verergeren. Heel erg triest. De titel van dat artikel is:
Hulpverleners zitten in een spagaat: ‘We moeten voedsel van de hongerigen afpakken om uitgehongerden te voeden’
Paar stukjes gequote uit dat artikel:
.........................
De oorlog in Oekraïne is niet alleen een vloek voor de Oekraïners, maar ook voor tientallen miljoenen Jemenieten, Afghanen, Syriërs, Ethiopiërs, Somaliërs, Zuid-Soedanezen, Somaliërs, Haïtianen en andere hulpbehoevenden in de wereld. De hulp aan Oekraïne slokt zoveel fondsen op, dat er beduidend minder geld overblijft om hen in leven te houden.
„We hebben geen andere keus dan voedsel van de hongerigen af te pakken om degenen die de hongerdood nabij zijn te voeden”, zo verwoordde David Beasley, hoofd van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN, het deprimerende dilemma van hulpverleners.
.................
Daardoor zal het WFP zijn rantsoenen voor veel Jemenieten moeten verminderen. „Meer levens zullen verloren gaan. Meer kinderen zullen van de honger sterven. Meer gezinnen zullen in de buitenlucht slapen”, reageerde desgevraagd een diep teleurgestelde Jan Egeland, secretaris-generaal van de Norwegian Refugee Council, een grote hulporganisatie. „Wereldleiders moeten niet toestaan dat dit gebeurt.”
...................
„Het is bijna niet meer mogelijk om prioriteiten te stellen omdat de problemen ons boven het hoofd groeien”, zegt Waaijman telefonisch vanuit Londen. „Dit zijn crises op een schaal die we niet meer aankunnen.”
De huidige situatie doet Waaijman denken aan 2011, toen er zich ook een vreselijke droogte voordeed in Somalië. „Ik heb nog steeds nachtmerries over de toestand van de kinderen van toen. We hadden toen wel gewaarschuwd voor de hongersnood maar waren eerst letterlijk een roepende in de woestijn, want alle aandacht werd opgeëist door een zware aardbeving en een kernramp in Japan. Pas toen er beelden van uitgemergelde kindjes opdoken, kwam de wereld in actie. Er zijn toen 260.000 mensen gestorven.”
Er is ditmaal een bijkomende complicatie: het feit dat veel tarwe uit Oekraïne en Rusland komt. „De crisis in Oekraïne zuigt niet alleen donorgelden weg, maar kan ook van invloed zijn op de boeren, de oogst en de aanbodsketen”, stelt Jonathan Dumont, woordvoerder van het WFP. „Zo heeft de oorlog in Oekraïne ook gevolgen voor het aanbod, het transport en de voedselprijs, wat ook niet gunstig is voor die noodgebieden.” Veel landen houden bovendien de hand enigszins op de knip, omdat ze door corona al krap bij kas zijn.
............................etc.etc.etc..............
(Link gewist)
fleurtje_5 wijzigde dit bericht op 24-03-2022 14:03
Reden: link gewist
Reden: link gewist
0.77% gewijzigd
Rotoorlog, ik zeg NEE tegen deze OORLOG.
donderdag 24 maart 2022 om 14:12
Dat schreef ik twee weken terug al. Een van de redenen dat ik de sancties niet kan steunen.
Het is vergelijkbaar met burgerdoden bij een oorlog. En helaas gaan de sancties meer burgerdoden opleveren dan alles wat de Russen militair uitvreten.
En voor de getroffenen maakt het niet uit of je geraakt wordt door een oorlogsmisdaad of door een sanctie die bedoeld is om het goede te doen.
Het is vergelijkbaar met burgerdoden bij een oorlog. En helaas gaan de sancties meer burgerdoden opleveren dan alles wat de Russen militair uitvreten.
En voor de getroffenen maakt het niet uit of je geraakt wordt door een oorlogsmisdaad of door een sanctie die bedoeld is om het goede te doen.
donderdag 24 maart 2022 om 14:49
Dat is moeilijk te zeggen. Raketten zijn er in veel verschillende maten, doeleinden en prijzen. Oekraïne heeft de pech dat ze veel voorzichtiger moeten zijn met het afvuren van bepaalde raketten omdat ze ook hun eigen bevolking en infrastructuur vernietigen. Rusland kan bijvoorbeeld Kiev plat gooien zonder ook maar ergens rekening mee te houden. Andersom zal Oekraïne veel meer moeite hebben om Russische stellingen in delen van Kiev te bombarderen als het zover zou komen.Lollypop04 schreef: ↑24-03-2022 13:28Wat ik me afvraag, er wordt zoveel militair materieel geleverd aan Oekraïne, zoals raketten, waarmee Oekraïne zich kan verdedigen en zelfs overwinningen kan boeken. Kan dat nog heel lang doorgaan of komt er een moment dat westerse landen ook door een groot deel van hun raketten heen zijn en Oekraïne niet meer bevoorraad kan worden? Kan zulk militair materieel relatief makkelijk en snel gemaakt worden waardoor er een permanente aanvulling kan blijven komen? Weet iemand dat?
Maar dat ze op gaan raken geloof ik niet. Ik denk dat het westen eerder stopt met leveren dan dat er een tekort komt.
Let’s Go Brandon!
donderdag 24 maart 2022 om 15:25
Daarom wordt er nu ook in rap tempo een schuldenunie in de EU opgetuigd. Waar, wederom, Italië op aandringt en nu ook Duitsland voorstander van is (want 65% Russisch gas).DS1971 schreef: ↑24-03-2022 11:23In de T. van gisteren een Belgische hoogleraar die dat ook dacht. Uiteindelijk kosten de sancties ook ons veel geld, het zorgt voor honger in de wereld en de bevolking wordt gestraft, niet het regime.
Er zullen best sancties overblijven, maar op een ander niveau.
Lees maar eens in de krant van vandaag wat het alleen al voor het huishoudboekje in Nederland betekent. Belastingen moeten weer omhoog en een oplossing voor de gevolgen van de inflatie hebben ze nog niet. En dan is Nederland nog financieel gezond. Wat te denken van Italië? Die leunen zwaar op Russisch gas... En als Italië financieel ineenzakt, dan is het leed niet te overzien in de Eurolanden.
Of je daar blij mee moet zijn?
De burger draait dus weer op voor eerder verkeerd gemaakte politieke keuzes. Ergens is toch een grens?
Bankencrisis, eurocrisis, migratiecrisis, eurocrisis, energiecrisis etc etc
Concreet zal dat voor Nederland vermoedelijk betekenen meer afdragen aan het EU schuldenfonds en meer bezuinigen hier.
donderdag 24 maart 2022 om 18:16
Hoezo was ik daar blijkbaar niet van op de hoogte? Ik heb het weldegelijk voorbij zien komen. Om nu te zeggen dat ik het uit mijn hoofd exact kon opdreunen, nee.
donderdag 24 maart 2022 om 18:19
Nog een keer: het ging om de discussie dat Putin beweerd zou hebben dat Polen en de Baltische staten hun lidmaatschap van de Navo op moesten zeggen.Turtlerain schreef: ↑24-03-2022 11:20En het is handig in een discussie om de specifieke vragen die aan jou zijn gesteld, te beantwoorden, zonder te refereren naar andere mensen.
Zowel het Vk artikel als het andere waar jij naar verwijst, spreekt over de eis van Poetin om NAVO troepen uit Polen en de Baltische Staten terug te trekken. Maar goed, jij beweert dat de VK zich vergist...
Aangezien ik per abuis dacht dat dat werd bedoeld in het VK artikel (ook al omdat het als bewijs van die stelling werd aangedragen) zei ik dat de journalist zich dan wellicht heeft vergist, omdat alle andere bronnen die ik had iets anders beweerden.
That’s all.
donderdag 24 maart 2022 om 18:33
Het lijkt er op dat het tij begint te keren in het voordeel van Oekraïne las ik, dat ze rondom Kiev ook weer steden veroveren op Rusland. Maar daarvoor hebben ze wel de materialen nodig vanuit het westen. Dat zal alleen niet oneindig door kunnen gaan. Hopelijk nog wel even, waardoor ze steeds sterker staan in de onderhandelingen.Boogschutter10 schreef: ↑24-03-2022 13:34Ja dat zijn militaire geheimen ... Les 1: laat je nooit in de kaart kijken. Algemeen bekend is wel dat de VS een enorme wapenindustrie heeft. Frankrijk, UK en Belgie produceren ook wapens en mss nog wel meer landen. Lijkt me dat er snel opgeschaald kan worden maar kost tijd en je verschiet die raketten sneller dan je ze hebt aangevuld.
donderdag 24 maart 2022 om 18:34
Maar als het niet gaat om voorraden denk ik niet dat het westen snel zal stoppen met het leveren van materieel. Hoop ik dan maar..Lange-met-een-korte schreef: ↑24-03-2022 14:49Dat is moeilijk te zeggen. Raketten zijn er in veel verschillende maten, doeleinden en prijzen. Oekraïne heeft de pech dat ze veel voorzichtiger moeten zijn met het afvuren van bepaalde raketten omdat ze ook hun eigen bevolking en infrastructuur vernietigen. Rusland kan bijvoorbeeld Kiev plat gooien zonder ook maar ergens rekening mee te houden. Andersom zal Oekraïne veel meer moeite hebben om Russische stellingen in delen van Kiev te bombarderen als het zover zou komen.
Maar dat ze op gaan raken geloof ik niet. Ik denk dat het westen eerder stopt met leveren dan dat er een tekort komt.
donderdag 24 maart 2022 om 18:40
donderdag 24 maart 2022 om 18:41
Boogschutter10 schreef: ↑24-03-2022 13:34Ja dat zijn militaire geheimen ... Les 1: laat je nooit in de kaart kijken. Algemeen bekend is wel dat de VS een enorme wapenindustrie heeft. Frankrijk, UK en Belgie produceren ook wapens en mss nog wel meer landen. Lijkt me dat er snel opgeschaald kan worden maar kost tijd en je verschiet die raketten sneller dan je ze hebt aangevuld.
Misschien een domme vraag, al die wapenhulp zijn dat cadeautjes ?
De sterren wandlen, de tijd gaat, de klok zal slaan,.
donderdag 24 maart 2022 om 18:57
Dat lijkt mij ook.Lollypop04 schreef: ↑24-03-2022 10:24Wat zou betekenen dat je denkt dat na deze oorlog de verhoudingen weer relatief snel verbeteren?
Ik denk, ook als er op korte termijn een einde aan de oorlog komt, de nasleep heel lang en heel bepalend gaat zijn komende jaren in internationale machtsverhoudingen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in